Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Μάλλον θα 'μαι ρατσιστής...


 
Έχω μια παραξενιά: ενώ έχω πάντοτε την τάση να υπερασπίζομαι τον αδύνατο... όταν όμως αυτός εκμεταλλεύεται τη δική μου (και κυρίως των άλλων) ευαισθησία προκειμένου να κάνει τι δικό του, μου τη δίνει στα νεύρα.
Υπάρχει μια κοινωνική ομάδα, η οποία δεν μπορώ να καταλάβω τί ακριβώς ζητάει τελοσπάντων.
Και μιλώ για τους τσιγγάνους ("Ρομά" τους λένε πολιτικώς ορθά, αλλά οι ίδιοι μου αυτοσυστήνονται πάντα ως τσιγγάνοι και άρα έτσι θα τους λέω).
Προέκυψε πάλι προχθές ζήτημα όταν οι αρχές τους ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν τον καταυλισμό τους στο Χαλάνδρι και πως θα τους μεταφέρουν σε έναν άλλο χώρο στεγασμένο.
Και οι τσιγγάνοι ξεσηκώθηκαν, μαζί με όλο το λεγόμενο προοδευτικό μπλοκ.

Και ειλικρινά απορώ: γιατί ξεσηκώνονται;
Αυτό δεν είναι -υποτίθεται- το ζητούμενο; Να πάνε να μείνουν σε στεγασμένους χώρους;
Αυτό δεν είναι το καλύτερο και για τη δική τους υγιεινή και ασφάλεια, αλλά και για την γενικότερη κοινωνική υγιεινή και ασφάλεια;
Λένε επίσης ότι ο χώρος που θα τους μεταστεγάσουν δεν είναι ο καταλληλότερος.
Μα συγνώμη, συγκρίνεται το υπαίθριο τσαντίρι με έναν -έστω κακό, αλλά- ασφαλή και στεγασμένο χώρο;
Μην τρελαθούμε δηλαδή!
Εκτός αν τελικά οι τσιγγάνοι προτιμούν να διαιωνίζεται το καθεστώς του τσαντιριού και εμείς απλώς βαράμε... "προοδευτικά παλαμάκια" σε κάθε τους παράλογη απαίτηση, μην τυχόν και μας ταυτίσουν με τους... ακροδεξιούς!

"Παράλογη απαίτηση", είπα;
Γιατί είναι παράλογη απαίτηση από την πλευρά τους να ζουν σε τσαντίρια;
Διότι πρώτα απ' όλα, η ζωή στα τσαντίρια είναι ο ορισμός αυτού που λέει το δημοσιογραφικό κλισέ "υγιειονομική βόμβα".
Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Και αυτό το τονίζουν πάντοτε οι τσιγγάνοι.
Αλλά το τονίζουν όταν θέλουν κάτι άλλο (π.χ. τσάμπα ρεύμα).
Όταν πάνε να τους μετακινήσουν σε άλλο χώρο, τότε ξαφνικά ξεχνούν τις τραγικές συνθήκες ζωής και θέλουν να παραμείνουν εκεί.

Επίσης, η ζωή σε τσαντίρια αναπόφευκτα οδηγεί και σε έναν γενικότερο παραβατικό τροπο ζωής, σε μια γκετοποίηση.
Όταν δε διαμένεις σε κανονικό σπίτι, με κανονικά χαρτιά, όταν δεν είσαι δηλαδή μέρος της υπόλοιπης κοινωνίας και (αυτο)περιθωριοποιείσαι, τότε η παραβατικότητα είναι κάτι σχεδόν σαν μονόδρομος.
Και, όπως καλά γνωρίζουμε όλοι μας, η οικονομική δραστηριότητα των τσιγγάνων των τσαντιριών τροφοδοτείται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα από την παραβατικότητα.
Στην καλύτερη περίπτωση με πράγματα από τα σκουπίδια, τα οποία τα μεταπωλούν σε εμπόρους και βιοτέχνες.
Στη χειρότερη ομως (και συχνότερα) με εμπόριο ναρκωτικών, κλεμμένα αυτοκίνητα, κλεμμένα κινητά, κλεμμένα αξεσουάρ αυτοκινήτων, κλεμμένα υλικά (χάλκινα καλώδια κλπ)

Προφανώς, δε φταίει η ρατσα ή το dna τους για όλα αυτά.
Φταίει η κατάσταση στην οποία ζουν.
Και, όποιος πράγματι ενδιαφέρεται γι' αυτούς αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, τότε είναι λογικό όχι να υπερασπίζεται τη διαιώνιση αυτής της άθλιας -για όλους- κατάστασης, αλλά να προωθεί την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία.
Και προσθέτω το επίθετο "ουσιαστική" μπροστά απ' την ένταξη, προκειμένου να διαχωρίσω τα ευρω-ευαισθητούλικα προγράμματα του χαϊδέματος (και της αρπαχτής των ΜΚΟ) από μια ουσιαστική προσπάθεια ένταξης και αφομοίωσης.
Γιατί, προς το παρόν, η προοδευτική πτέρυγα της κοινωνίας εθελοτυφλεί.
Όπως εθελοτυφλούσε και με το πρόβλημα της αθρόας υπερμετανάστευσης που "έπνιγε" την κοινωνία, βλέποντας την απλώς ως ένα πολυπολιτισμικό... πάρτυ, ώσπου η κοινωνία ξέσπασε με τα γνωστά φρικτά αποτελέσματα (Χρυσή Αυγή, Φαήλος, Άδωνις κλπ).

Οι προοδευτικοί πρέπει επιτέλους να διαχωρίσουν την τέχνη απ' τη ζωή.
Μπορεί στις ταινίες οι τσιγγάνοι των τσαντιριών να μοιάζουν με μποέμ καλλιτέχνες που στήνουν όλη νύχτα γλέντια γύρω απ' τη φωτιά, στα τραγούδια οι τσιγγάνες να είναι κάτι χαριτωμένες και διαχυτικές τύπισσες που λένε απλώς τα χαρτιά και απολαμβάνουν τον ελεύθερο έρωτα και τα τσιγγανάκια να μοιάζουν με παραλίγο παιδιά-θαύματα που τραγουδούν ολημερίς αμανέδες και Bregovic, αλλά η πραγματική ζωή δεν είναι έτσι.
Οι πραγματικοί τσιγγάνοι των τσαντιριών τραγουδούν Ζαφείρη Μελά και Χριστοδουλόπουλο, έχουν από 3 "σπασμένα" iphone ο καθένας, είναι φορτωμένοι σαν λατέρνες απ' τα χρυσά κοσμήματα, όλη μέρα βρίζονται μεταξύ τους, δεν πιστεύουν καθόλου στον ελεύθερο έρωτα, δεν έχουν καθόλου "ελεύθερη τσιγγάνικη καρδιά" και, μόλις πέσει η νύχτα, οι μικροί ξαμολιούνται στους δρόμους και ό,τι αρπάξουν και επίσης έχουν κάνει την επαιτεία επάγγελμα -οι περισσότεροι- εξ επιλογής και λιγότεροι εξ ανάγκης.

 

Γιατί όλα αυτά;
Όχι από την ράτσα τους, επαναλαμβάνω.
Αλλά από την αδιαφορία ημών να τους εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο και προφανώς από τη συνακόλουθη απροθυμία και των ίδιων να ξεβολευτούν από τη σημερινή τους βολή, που αποφέρει ασυλία απ' το νόμο (όποιος έχει πάει στην αστυνομία να καταγγείλει τσιγγάνο για κάποιο αδίκημα, καταλαβαίνει τί εννοώ) και αρκετό παράνομο χρήμα.
Γιατί, αν πάνε σε κανονικά σπίτια, θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν συστηματικά και νόμιμα, θα πρέπει να πληρώνουν ένα νοίκι συστηματικά, θα πρέπει να συνηθίσουν το σεβασμό των κανόνων, τους οποίους όλοι οι υπόλοιποι -τα κορόιδα- σεβόμαστε.

Αν θέλουμε να μιλάμε για δικαιώματα, αυτά πρέπει να στοχεύουν στην ίση μεταχείριση.
Και, εφόσον εγώ δεν μπορώ να πάρω δέκα φίλους και φίλες, να πάμε να στήσουμε σκηνές και να την πέσουμε κάπου, γράφοντας στα παπάρια μας το νόμο, να τραβήξουμε κι ένα καλώδιο από την κολώνα της ΔΕΗ και να κάνουμε το δημόσιο χώρο δικό μας, θα πρέπει αυτό να ισχύει και για τους υπόλοιπους- και για τους τσιγγάνους προφανώς.
Εξαιρείται βέβαια η περίπτωση να μην μπορεί κάποιος να συντηρήσει σπίτι, οπότε θεωρείται άστεγος και η αντιμετώπισή του είναι διαφορετική. Και η αντιμετώπισή του προφανώς θα πρέπει να είναι ίδια με την αντιμετώπιση κάθε άστεγου ή ανήμπορου γενικώς να επιβιώσει, ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος.
Αλλά όταν κάποιος έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει σπίτι, είναι απαγορευτικό να την αράζει σε τσαντίρια και καταυλισμούς.

Η διαιώνιση των τσαντιριών ευνοεί τη συντήρηση των τσιγγάνων μέσα σε αυτό που 'λεγε και μια ψυχή "λούμπεν προλεταριάτο".
Οι άνθρωποι που ζουν κατ' αυτόν τον τρόπο, μέσα από παράνομες δραστηριότητες και τελούν διαρκώς υπό τον εκβιασμό στέγασης από πλευράς του κράτους, αναγκαστικά γίνονται μια κοινωνική ομάδα, εξαιρετικά ευάλωτη και άρα βολική για το κατεστημένο, αφού είναι μονίμως εξαρτώμενη και εκβιάσιμη.
 

Πρόοδος είναι να θέλεις να προωθήσεις τα πράγματα προς μια κατεύθυνση επίλυσης κοινωνικών ζητημάτων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής μιας κοινωνικής ομάδας και να υπάρξει συνολικότερη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής.
Το να φαντασιωνόμαστε "τρελούς τσιγγάνους" σαν του Τσιτσάνη και "Μπαλαμούς" σαν του Τσακνή, είναι όμορφο και ονειροπόλο αλλά δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που απαιτούν -ανεπιτήδευτη και απαλλαγμένη από ιδεοληψίες- διάγνωση της κατάστασης και την κατάληλλη ίαση.

Η εποχή των καταυλισμών πρέπει να τελειώσει.
Για το καλό όλων.

Έχω γνωρίσει πολλούς τσιγγάνους.
Αυτοί που μένουν σε τσαντίρια, είναι αυτό που λένε... "ένας κι ένας".
Ασχολούνται ολο με παρανομίες, έχουν κάνει την επαιτεία επάγγελμα και -κατά κύριο λόγο- έχουν πιο πολλά λεφτά από μένα.
Μηδενική μόρφωση, πλήρης αδυναμία ή και απροθυμία να συνταχθούν με τους κοινωνικούς κανόνες.
Αυτοί όμως που ζουν σε σπίτια κανονικά σε ανονικές γειτονιές, όπως όλοι οι άνθρωποι, είναι αξιολογώτατοι, οι περισσότεροι σπουδασμένοι, καλλιεργημένοι, με πολλά ενδιαφέροντα, με πολύ αξιόλογες απόψεις και φιλοσοφία ζωής, εργάζονται κανονικά και ίσως αυτοί να ταιριάζουν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο αξιακά με τον "τσιγγάνο των τραγουδιών".

Εγώ επειδή επιθυμώ να ζουν ετσι οι τσιγγάνοι και όχι με τον τρόπο που περιέγραψα από πάνω, συμφωνώ με την κατεδάφιση των καταυλισμών, εφόσον βέβαια βρίσκεται μια άλλη, καλή προσωρινή λύση στέγασης, ώσπου βέβαια να διοχετευτούν μέσα στον κοινωνικό ιστό.
Διότι και η μακρά παραμονή σε αυτούς τους χώρους μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγιεινής και εκμετάλλευσης των δημοσίων χώρων, αλλά ενδεχομένως να μην καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της γκετοποίησης και της παραβατικότητας.
 

Επομένως η καλύτερη λύση είναι η προσωρινή μετεγκατάσταση σε χώρους φιλοξενίας, ώσπου να πάνε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μείνουν κατά οικογένειες σε κανονικά σπίτια, σε κανονικές γειτονιές.
Εκεί, κανείς δε θα τους πειράξει, κανείς δε θα τους σιχαίνεται, δε θα τους φοβάται και δε θα τους αποστρέφεται.
Γιατί και τους τσιγγάνους γνωστούς και φίλους μου, που περιέγραψα παραπάνω, κανείς δε τους αντιμετωπίζει ως "βρωμόγυφτους", αλλά όλοι τους σέβονται και τους αντιμετωπίζουν όπως όλα τα άλλα μέλη της κοινωνίας.

Δεν ξέρω γιατί τα λεώ όλα αυτά.
Ίσως γιατί δεν έχω χωρίσει τον κόσμο σε "καλός Μπάτμαν-κακός Τζόκερ".
Το ότι η κυβέρνηση είναι άθλια και κινείται συχνά με ρατσιστικά κίνητρα, δε σημαίνει ότι οτιδήποτε κάνει οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα πρέπει να το υποστηρίζω, γιατί αλλιώς θα μου χρεωθεί στήριξη της κυβέρνησης.
Ούτε βέβαια, επειδή οι φασίστες βρίζουν τους τσιγγάνους, πάει να πει πως, όποιος κριτικάρει τους τσιγγάνους, ταυτίζεται με τους φασίστες.

Ουφ! Δεν ξέρω γιατί κάθομαι και ανακατεύομαι.
Ε, μάλλον θα 'μαι ρατσιστής...

40 σχόλια:

 1. Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση να μένουν τα παιδάκια αναλαφάβητα και να παντρολογιούνται από τα 13 τους. Έχω κι εγώ φίλους τσιγγάνους υιοθετημένους και οι άνθρωποι προκόβουν, προοδεύουν. Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί το παρακράτος που θέλει κάποιους να κάνουν τις βρώμικες δουλειές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι τσιγγάνοι είναι θύτες και θύματα αυτής της κατάστασης.
   Η αιτία της "κακίας" τους είναι η άγνοια, για να το πω σωκρατικά.
   Αν γνώριζαν τί χάνουν παραμένοντας σ' αυτόν τον τόπο και τρόπο ζωής, θα έφευγαν.
   Αλλά αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα (σ.σ. οι αρχηγοί τους) τους κρατούν στο σκοτάδι της άγνοιας.

   Διαγραφή
 2. Πιστεύεις στ' αλήθεια ότι το πρόβλημα είναι η αδιαφορία ημών να τους εντάξουμε στο κοινωνικό σύνολο και όχι υμών; Ας πούμε δηλαδή ό,τι οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες/φυλές επί αιώνες έκαναν προσπάθειες ένταξης στο κοινωνικό σύνολο και αυτές ευοδώθηκαν επειδή οι Ρομά δεν αδιαφόρησαν σε αυτές;
  Κακά τα ψέματα και κακά τα χαϊδέματα αυτιών. Κάποιοι έχουν ενταχθεί, προσφέρουν, συνεισφέρουν και φορολογούνται επειδή ακριβώς οι ίδιοι επιδίωξαν να αλλάξουν και το κατάφεραν. Κάποιοι άλλοι δεν θέλουν με τίποτα να αλλάξουν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με κάποιο είδος κουλτούρας, θρησκείας, dna, ή οτιδήποτε άλλο. Έχει να κάνει με το ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ επειδή βολεύονται!
  Τα παιδιά τους όμως τι φταίνε;
  Η ελληνική κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα και η Πολιτεία (που της τα βάζει) επίσης. Πολλές είναι οι φορές που δεν δίνουμε σημασία στον διπλανό μας όχι από αδιαφορία αλλά επειδή μέσα στο καθημερινό κυνήγι δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε. Πες μου εσύ, ας πούμε, πόσες φορές χτύπησες το κουδούνι τού από κάτω, του δίπλα ή του απέναντι να τον ρωτήσεις αν θέλει κάτι να τον βοηθήσεις. Εγώ ποτέ. Ούτε και κανείς χτύπησε το δικό μου. Αυτό δεν πιστώνεται ως αδιαφορία.
  Δεν είμαι της άποψης ότι οι ρομά πολεμούνται από την υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Αυτό θα αλήθευε αν στις προσπάθειες ένταξης στο σύνολο αντιδρούσαν οργανώσεις, φορείς, σύλλογοι, δήμοι, κοινοβούλιο. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Επί δεκαετίες.
  Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει ούτε πως θα τους αποκαλούμε: Ρομά; Ή τσιγγάνους; Ή αθίγγανους; Ή γύφτους; Καθένας τούς αποκαλεί όπως νομίζει, περισσότερο από το φόβο να μην εισπράξει τη στάμπα του ρατσιστή ή του φασίστα.
  Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν και αυτοί (και ας μη θέλουν μερικοί να το παραδεχτούν) που θέλουν και προτιμούν το τσαντίρι, την αμορφωσιά, την παραβατικότητα, την αποξένωση.
  Τις προάλλες έγραφα για το «κοινωνικό μέρισμα» που πήραν όλοι οι ρομά στο χωριό μου, ως απόλυτα φτωχοί. Έτσι τουλάχιστον φαίνονται στα χαρτιά. Κάτσε να δεις που τώρα όλοι τους δικαιούνται το 400άρι/μήνα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
  Και αναρωτιέμαι: ένας 25χρονος πτυχιούχος σήμερα δουλεύει στον Βερόπουλο με 200 ευρώ το μήνα σε συνθήκες γαλέρας. Ο ρομά θα παίρνει τα διπλά χωρίς να κάνει τίποτα.
  Ψάξτε τώρα να βρείτε για ποιον από τους δύο αδιαφορεί η Πολιτεία και ποιος πιάνεται μαλάκας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που λες, τα παιδάκια τα καημένα τι φταίνε; Μου γυρνάνε τα μυαλά. Μέσα στα πανεπιστήμια είχαμε 5-6 τσιγγανάκια που έρχονταν και κάθονταν μαζί μας για να τα μάθουμε να γράφουν και να διαβάζουν στα διαλείμματά τους από τα χαρντομάντιλα. Και παρακαλώ δεν τα κακοποιεί η ελληνική κοινωνία τα παιδιά αυτά, αλλά οι ίδιοι οι γονείς τους. Και τα χαρτομάντιλα είναι το λιγότερο, να μη πούμε για τους σκόπημους ακρωτηριασμούς και τις επαιτείες . Αλλά όταν ο άλλος είναι ανώνυμος πώς να καταγγείλεις στις αρχές έναν ανώνυμο που ενίοτε οπλοφορεί;;;;

   Διαγραφή
  2. Πέτρο, συμφωνούμε διαφωνώντας!
   Το ίδιο λέμε.
   Η απροθυμία των τσιγγάνων είναι δεδομένη.
   Ο προφανής λόγος είναι το βόλεμα στην παραοικονομία, την παραβατικότητα και την ανομία.
   Όπως είπα και παραπάνω στη Χριστίνα, θεωρώ πως ο βαθύτερος λόγος είναι η άγνοιά τους. Η άγνοια των πολλών σχετικά με τη ζωή που χάνουν επιμένοντας να ζουν με αυτόν τον τρόπο.

   Επειδή όμως δεν ελπίζω να με διαβάζουν τσιγγάνοι στα τσαντίρια, γι' αυτό μίλησα και για την αδιαφορία ημών, αφού κάποιοι εξ ημών ίσως να διαβάζουν.
   Μιλώντας γι' αυτές τις ευθύνες, αναφέρομαι κυρίως στο πιο προοδευτικό κομμάτι της οινωνίας, το οποίο κάθε φορά σπεύδει να παράσχει πολιτική κάλυψη στην αδιαλλαξία των τσιγγάνων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στη διαιώνιση της κατάστασης.
   Και μιλώ κυρίως για την αριστερά.
   Η οποία, επειδή οι φασίστες στοχοποιούν τους τσιγγάνους, περνάεισ το άλλο άκρο και υποστηρίζει κάθε απαίτησή τους, ακόμη κι αν αυτή είναι παράλογη και αντικοινωνική.

   Στην ουσία δηλαδή σε όλα συμφωνώ μαζί σου, απλώς προσθέτω το ζήτημα της πολιτικής κάλυψης που τους παρέχεται, η οποία είναι εν μέρει συνυπεύθυνη για την κατάσταση.
   Διότι, ό,τι και να θέλει μια κοινωνική ομάδα, το κράτος, αν θέλει, αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μια βδομάδα.

   Διαγραφή
  3. Κάτσε γιατί τώρα τελευταία έχουμε ένα πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ μας. Αφού τα ίδια λέμε δεν καταλαβαίνω σε τι διαφωνούμε.
   Φυσικά και οι τσιγγάνοι δεν είναι αποδεκτοί από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο.
   Αλλά βέβαια κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα υποστήριζε την διακίνηση ναρκωτικών, τις κλοπές, την εκπόρνευση. Εκτός αν είναι τρόφιμος ψυχιατρείου ή υποψήφιος.
   Εδώ στην Πάτρα σε κεντρική πλατεία έχουν συλληφθεί άπειρες φορές ανήλικες πιτσιρίκες που εκπορνεύονται για 5-10 ευρώ. Η κοινωνία φταίει και σε αυτό; Γιατί υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα ελληνόπουλα που πεινάνε και δεν οδηγούνται (δεν τα οδηγούν) εκεί!
   Αυτό που υποστηρίζω και υποστηρίζεις κι εσύ είναι ότι υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής, όπως υπάρχουν και αυτοί που τους σιγοντάρουν σε αυτό.
   Συμφωνώ πως υπάρχουν (έχεις δίκιο, ξέχασα να το αναφέρω) κάτι χαζοχαρούμενοι δήθεν αριστεροί που θεωρούν ότι πηγαίνουν κόντρα στο σύστημα λέγοντας ακριβώς το ανάποδο από αυτό που υποστηρίζουν οι υπόλοιποι. Όποιο και αν είναι αυτό.
   Κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι αληθινοί ρατσιστές, αποδίδοντας στον όρο την ορθή του διάσταση: αυτοί που θέλουν και επιδιώκουν τους διαχωρισμούς ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, που δεν θέλουν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αυτοί που θέλουν να εξακολουθήσουν οι τσιγγάνοι τον «παραδοσιακό» τρόπο ζωής τους. Αυτοί είναι που συντηρούν τις όποιες διαφορές. Ενδόμυχα ίσως και να ικανοποιούνται από αυτές, αν φαντασιώνονται ότι ο εαυτός τους είναι σε καλύτερο επίπεδο.
   Αν όλο αυτό το μπάχαλο γίνεται για να μην υποστηρίζουν τα ίδια με τα χρυσαυγίτικα μαλακισμένα, τότε απλά είναι αριστερίστικα μαλακισμένα. Και ξέρεις, στα μαθηματικά τα "+" και τα "-" διαγράφουν το ένα το άλλο.
   Ας κάνουμε στο τέλος τη σούμα να δούμε τι έμεινε.

   Διαγραφή
  4. Αφού και πάλι συμφωνούμε... γιατί διαφωνούμε;
   χαχα
   Πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε!

   Που λες, τα ίδια πάνω-κάτω λέμε, νομίζω.
   Απλώς έριξα λίγο περισσότερο το βάρος στην κριτική σε αυτούς που μπορεί να με διαβάζουν.
   Γιατί, αν και wi-fi σίγουρα παίζει στο μαχαλά, αμφιβάλλω αν θα διαβάζουν μπλογκς για να πάρουν χαμπάρι αυτά που λέμε.

   Μια και ανέφερες παράδειγμα, θα σου πω κι εγώ ένα.
   Πριν μερικά χρόνια, ένα κλεφτρόνι συνελήφθη επ' αυτοφώρω να σπάει και να κλέβει το αυτοκίνητό μου, πήγε στο δικαστήριο, έφαγε ένα χρόνο με αναστολή και την επόμενη μέρα τον ξαναπέτυχα στο δρόμο χαμογελαστό, γεμάτο ειρωνεία.
   Τη μεθεπομένη "κάποιος" έσπασε το αμάξι πάλι της οικογενείας.
   Υπέδειξα στον αξιωματικό υπηρεσίας τον προφανή ύποπτο για να τον ελέγξει και αυτός με έγραψε στα @@ του, παροτρύνοντάς με "να μην ασχολούμαι με τους γύφτους γιατί δε θα βγάλω άκρη και θα βρω και τον μπελά μου"...
   -και γαμώ τις αστυνομίες!-
   Πάλι καλά που δε με παρέπεμψε στη Χρυσή Αυγή, δηλαδή!.
   (Είναι που δεν είχε ξεσπάσει ακόμη η μόδα της- αν γινόταν μετά από μερικά χρόνια, άνετα θα το έκανε...)

   Διαγραφή
  5. Μέσα είσαι!
   Πριν λίγους μήνες στο χωριό οι τσιγγάνοι ρήμαξαν το σπίτι μιας γιαγιάς και όταν τηλεφώνησε στην αστυνομία ο μπάτσος (που στο χωριό όλη μέρα τα ξύνει) της απάντησε: "τους ξέρουμε, γύφτοι είναι, δεν θέλουμε να μπλέξουμε γιατί έχουμε οικογένειες, πείτε το στη χρυσή αυγή και αυτοί θα σας βοηθήσουν".
   Τον γ@μείς κυρ πρόεδρε;

   Διαγραφή
  6. ότι ήθελα να σχολιάσω το διάβασα σε σας τους δυο που συμφωνείτε διαφωνόντας. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι γίνεται και αυτό...χαχαχχαχα
   Καλό μήνα σε όλους σας.
   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
  7. Ναι, κι εμένα μ' αρέσει που διαφωνείτε... συμφωνώντας! Ό,τι να 'ναι!
   Έχετε πολύ πλάκα τελικά!
   Ευτυχώς!

   Διαγραφή
  8. Είναι ειδική μας ικανότητα αυτή, να διαφωνούμε συμφωνώντας.
   Χρειάστηκε ειδική εκπαίδευση για να το καταφέρουμε.

   Διαγραφή
 3. Έλα μου ντε, γιατί κάθεσαι και ανακατεύεσαι;
  Ρατσιστής είσαι;
  Αυτό το ταμπελάκι του ρατσιστή, έχει γίνει πια "καραμέλα" σε κάθε περίσταση και με κάθε ευκαιρία. Είναι της μόδας, οπότε χωρίς σκέψη χρησιμοποιείται εύκολα.
  Δεν τολμά να μιλήσει κανείς για τα κακώς κείμενα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ακόμα και όταν πρόκειται για αίσχη, και χαρακτηρίζεται φασίστας ή ρατσιστής.
  Να μην ξεχνάμε ότι όταν η ίδια η πολιτεία συμπεριφέρεται απάνθρωπα, αδιάφορα και με βάση το εκάστοτε συμφέρον της απέναντι στους πολίτες της, πώς περιμένουμε να θεσπίσει δίκαιους νόμους και να τους εφαρμόσει χωρίς εξαιρέσεις;
  Οι τσιγγάνοι ήταν πάντα μια πολύ ιδιόρρυθμη φυλή. Είχε πάντα έντονο το αίσθημα της ελευθερίας, αναρχίας σε σχέση με τις κοινωνικές δομές, τους νόμους και του συνηθισμένου τρόπου ζωής γενικά.
  Γιατί πρέπει όμως να διαφέρουν εκείνοι από τους υπόλοιπους πολίτες μιας χώρας, στην οποία κυβερνά η ασυδοσία, η μη εφαρμογή των νόμων, η ατιμωρησία, το ρουσφέτι, το εύκολο κέρδος, η εξαπάτηση, η κλεψιά, η εκμετάλλευση, ο εκβιασμός και το αλισβερίσι σε κάθε γωνιά;
  Σε αυτούς γίνεται πιο εύκολο και ίσως προκλητικό λόγω του τρόπου ζωής τους, ενώ στους άλλους είναι ντυμένο με άπειρη υποκρισία και καλούς τρόπους…
  Συμφέρουν όπως είναι, για να μην μπαίνει και η πολιτεία σε περισσότερους μπελάδες, άσε που είναι και άμεσα εκμεταλλεύσιμοι σε κάθε δύσκολη στιγμή. Μην ταράζετε λοιπόν τα ύδατα!
  Οι υπεύθυνοι θα πουν ότι έκαναν την προσπάθεια τους και το χρέος τους, για να μην ξεσηκώνεται ο περίγυρος και ελαφρά-ελαφρά θα επιτρέψουν στην κατάσταση να διαιωνίζεται.
  Ναι, από αυτή την άποψη είμαστε ρατσιστές, αφού δεν αφήνουμε τους ανθρώπους εκατέρωθεν (πολιτεία-τσιγγάνοι) να συνεχίσουν όπως ξέρουν και τους εξυπηρετεί! Τς, τς,τς ενοχλητικοί που γινόμαστε…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί η χώρα μας να είναι μπουρδέλο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουμε τα κορόιδα, όταν κάποιοι λειτουργούν τελείως εκτός νόμου.
   Γιατί, αν και μπουρδέλο, εμείς πληρώνουμε τα κέρατά μας φόρους, νοίκια, ΕΝΦΙΑ, σήμα κι ασφάλεια αυτοκινήτου, κρατήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και στο τέλος το κράοτς μας γράφει και στα τέτοια του και πεθαίνουμε στην ψάθα.
   Δεν είναι δυνατόν μια τόσο πολυπληθής κοινωνική ομάδα να είναι τελείως εκτός νόμου και να χαϊδεύεται απ' όλους.

   Διαγραφή
  2. Καλημέρα.
   Ελπίζω να μην θεωρείς ότι υποστηρίζω το αντίθετο από αυτά που λες, γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η ειρωνεία μπορεί να μπερδέψει μέσα από τα λεγόμενά μου (όταν αγανακτεί κανείς με όλα πια, ειρωνεύεται). Και δεν το θεωρώ καθόλου ρατσιστικό να ζητάς δίκαιη τήρηση των νόμων από όλους και όταν υπάρχει μια πληγή να θεραπεύεται αντί να σαπίζει. Εννοείται πως το κράτος εθελοτυφλεί εκεί που το συμφέρει και οι πολίτες ξεσαλώνουν. Φυσικά θα έπρεπε να μεριμνήσει άμεσα και οριστικά γι' αυτή την κοινωνική ομάδα, για να μην την πληρώνουν πάντα οι μ#$%#@ πολίτες.
   Πιστεύεις ότι μπορεί ν' αλλάξει κάτι, αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πρόσωπα στην πολιτική και σε άλλες σημαντικές θέσεις της διοίκησης του κράτους;

   υ.γ.
   Μάλλον, πρέπει ν' αφήσουμε την καθαρή ειρωνεία και να αρχίσουμε να εντάσσουμε περισσότερο στον λόγο μας το σατιρικό στοιχείο και το χιούμορ. Και πιο υγειές είναι, ακονίζει το μυαλό και ταρακουνά με εύστοχο και διασκεδαστικό τρόπο τους άλλους. Μπορεί να πετυχαίνουμε πιο πολλά έτσι. Συμφωνείς;

   Διαγραφή
  3. Το ακτάλαβα ότι συμφωνείς εν γένει, απλά έανα μια διευκρίνιση μια και έθεσες ένα ζήτημα, το "γιατί να σέβονται αυτοί τους νόμος, αφού δεν τους σέβεται κανείς"

   Διαγραφή
 4. ΜΑΖΕΣΤΙΞ Το προβλημα ειναι πολυ πιο συνθετο απο οσο λες...
  Ρωτα φιλους σου που ζουνε σε αλλες ευρωπαικες χωρες να σου ειπουνε το προβλημα των Ρομα πως εχει εκει...
  Μην αναμασαμε προπαγανδες των Αστων,για να δικαιολογησουνε τις ενεργειες τους...
  Αλλα το θεμα ειναι ανεξαντλητο...
  Δεν μπορω να σου απαντησω,με λιγες γραμμες..
  Πρεπει να τους ζησεις απο κοντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες και δεν έχω άποψη γι' αυτό.
   Πάντως, επειδή στη γειτονιά που ζούσα είχαμε πολλούς, τους έβλεπα συνέχεια.
   Επίσης, πολλές φορές όταν πετύχαινα παδιάκια να πουλάνε λουλούδια, χαρτομάντηλα κλπ, τα κάθιζα στο τραπέζι μου, τα κερνούσα κιόλας, τα έβαζα να παίζουν και συζητούσα μαζί του και έχω διαπιστώσει πολλά για τον τρόπο σκέψης και ζωής τους.
   Όπως επίσης έχω γνωστούς και μάλιστα ανάμεσά τους έναν πολύ καλό μου φίλο τσιγγάνιης καταγωγής, μεγαλωμένους σε κανονικά σπίτια και όχι σε τσαντίρια, και έχω ακούσει κι απ' τους ίδιους πολλά και έχω δει τη διαφορά ανάμεσα στο να ζεις στοτ σαντίρι και να ζεις σε σπίτι.
   Γι' αυτό είμαι κάθεος και απόλυτος ότι τα τσαντίρια πρέπει να καταργηθούν άμεσα και να ενταχθούν στην κοινωνία.
   Το τσαντίρι είναι εστία -εκτός από ασθενειών- διαφθοράς, παραοικονομίας, διακίνησης ναρκωτικών, εγληματικότητας, μαφίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης (σ.σ. γυναικών και παιδιών).

   Διαγραφή
 5. Φίλε Μαζεστίξ, στο μπλογκ μου έγραψα για τη δήθεν μετεγκατάσταση.
  http://lotofagus.blogspot.gr/2014/09/o.html
  Θα ήθελες να σε εξόριζαν στο όρος Πατέρα; Στη μέση του πουθενά;
  Άλλοι είπαν ότι καταπατούν περιουσίες. Βλακείες! 40 χρόνια τώρα δεν θυμήθηκαν τις περιουσίες; Ακούγεται πως τα οικόπεδα είχαν κληρωθεί σε έναν χορό, αλλά οι δικαιούχοι αδιαφόρησαν για ένα οικόπεδο μέσα στο ρέμα.
  Από το 1981, άντε από το 1990, αν οι δήμοι αξιοποιούσαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους τσιγγάνους, το πρόβλημα θα είχε λυθεί. Αλλά προτιμούσαν να τα κάνουν πλατείες.
  Ασφαλώς και μεγάλη ευθύνη φέρουν οι αρχηγοί τους. Εξάλλου, αυτοί πουλάνε τις ψήφους όλου του καταυλισμού στον πολιτικό που ενδιαφέρεται.
  Και φυσικά, όταν είσαι αναλφάβητος, βρόμικος, χωρίς αγωγή, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις δουλειά. Κι αν βρεις, θα είναι κακοπληρωμένη. Γιατί να πας, αφού η περιρέουσα ατμόσφαιρα ευνοεί την παραβατικότητα; Κι αφού εναλλακτικές δεν υπάρχουν;
  Μην είσαι τόσο αυστηρός μαζί τους. Δες πρώτα πόσους συμφέρει να μείνουν όπως είναι.
  Καληνύχτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς επειδή βλέπω ποιους συμφέρει να μείνουν έτσι όπως είναι τώρα, γι' αυτό είμαι αυστηρός μαζί τους.
   Γιατί πιστεύω ότι ρπέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα τα τσαντίρια.
   Ακόμη κι αν ο χώρος μετεγκατάστασης δεν είναι ο καταλληλότερος, είναι σιγουρα ένα βήμα μπροστά στην υπόθεσή τους.
   Για να μπορέσουν πια να μην είναι βρωμικοι, αναφλάβητοι και χωρίς αγωγή.
   Ως προς το αν είναι δίκαιο να τους μετακινήσουν στην αλλη άκρη της Αθήνας, εδώ νομίζω ότι για τους τσιγγάνους που είναι, όπως λένε, νομαδικός λαός, αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα.
   Είτε ανήκει σε κάποιον είτε όχι ο χώρος που διαμένουν αυτή τη στιγμή, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η κατάσταση με τα τσαντίρια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
   Και, ξαναλέ, πως κατά τη γνώμη μου η μετεγκατάσταση πρέπει να είναι προσωρινή, με το χαρατήρα μιας μεταβατικές περιόδου.
   Και σιγά-σιγά να διασορπισοτύν στις κανονικές γειτονιές και να ζήσουν σαν άνθρωποι και όχι σε νησίδες ανομίας.
   Εγώ τους θέλω στη γειτονιά μου, αλλά κατά μόνας. Τα μπουλούκια κάθε είδους δημιουργούν γκέτο. Είτε Κινέζοι στην China town είτε Ιταλοί στη Little Italy είτε μαύροι στο Σόχο είτε τσιγγάνοι στο Ζεφύρι.
   Και τελοσπάντων, μπορεί το όρος Πάτέρα να μην είναι και το οενιρικό μέρος για να μείνει κανείς, αλλά σε σύγκριση με το τσαντίρι, δεν τίθεται καν ζήτημα νομίζω.
   Και αντί οι τσιγγάνοι να διαμαρτύρονται για τη μετεγκατάστασή τους σε κακό χώρο, ας ψάξουν οι ίδιοι κάποιον καλύτερο και καταλληλότερο χώρο και ας τον προτείνουν, για να τους υποστηρίξω με όλη μου την καρδιά.

   Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, Μαζεστίξ
   Για να πάρεις μια γεύση του πάρτι που γίνεται σε βάρος αυτών των αγράμματων και κυνηγημένων Ελλήνων πολιτών (το τονίζω), ρίξε μια ματιά σε αυτό:

   http://www.efsyn.gr/?p=238908

   Καλό σου βράδυ

   Διαγραφή
  3. Λόγω βιασύνης, το διάβασα πεταχτά το άρθρο.
   Απ' ό,τι κατάλαβα, αναφέρει τα πολιτικά παιχνίδια και την κατασπατάληση χρήματος εκ μέρους του κράτους γύρω από το θέμα των τσιγγάνων.
   Συμφωνώ απολύτως.
   Η απαράδεκτη πολιτικη΄του κράτους βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να υποστηρίζουμε τη μη λύση του ζητήματος.
   Ας συμφωνήσουμε κατ' αρχήν στην αναγκαιότητα να καταργηθούν τα τσαντίρια και στη συνέχεια να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας για τον τόπο και τον τρόπο μετεγκατάστασης.
   Αλλά, για να μπορέσει να βρεθεί λύση, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι το τσαντίρι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

   Διαγραφή
 6. Πολλά κι από που ν αρχίσω.
  Πριν φέρουν τους ανατολικούς μετανάστες, μάζευαν σαν νομάδες την παραγωγή.
  Γυρίζανε και πουλούσανε χαλιάααα- κιλίμια -χαλιάαααα, κουβαλώντας τα στην πλάτη.
  Γανωτήδες, σιδεράδες, παλιατζήδες, πανηγυρτζήδες κι άλλα που ούτε εγώ πρόλαβα.
  Όσο μένανε στα όρια των πόλεων και δεν τους βλέπαμε, δεν χάλαγε η αισθητική μας και δεν ενοχλούμασταν.
  Όσο η επίκλησή τους έκανε το σκασμένο μας να φάει τη φαί του, μια χαρά.
  Όσο οι ψήφοι τους εξυπηρετούσαν το σύστημα, μια χαρά.
  Σήμεριςςςς ανακαλύψαμε πως υπάρχουν γύφτοι; πως πουλάνε παιδιά, ας πούμε; και ποιοί τ αγοράζουν αυτά τα παιδιά; άλλοι γύφτοι ;
  Σήμεριςςςς ανακαλύψαμε το Ζεφύρι; και ποιοί είναι πελάτες τους; πάλι οι ίδιοι οι γύφτοι; εδώ και κανα-δυό δεκαετίες, όλος ο καλός ο κόσμος της Αθήνας μόλις σκοτεινάσει εκεί πάει εκδρομή για την πρέζα του. Και τάχα μου τάχα μου οι μπάτσοι φοβούνται να περάσουν απ έξω.
  Διαμαρτυρόμαστε για την παρουσία τους, μα μόνο ώσπου να τους πάρουν και να τους πάνε σ άλλη γειτονιά. Να τους φάνε άλλοι στη μάπα, να μην τους βλέπουμε εμείς. Εμείς. Κι έπειτα, λύθηκε το πρόβλημα. Κάτι σαν τις χωματερές ένα πράμα.
  Πότε αυτό το κράτος έκανε κάτι για να τους ενσωματώσει και να τους απορροφήσει;
  Παίρνουν και ολόκληρο τετρακοσάρι χωρίς ας πούμε, να το δικαιούνται. Κι αμα τους το κόψουμε Πέτρο, θα το δώσει ο καλαματιανός σε μας; Στ αλήθεια το πιστεύεις;
  Κι αν είναι έτσι, μαγκιά τους. Ναι ρε παιδιά, μαγκιά τους και αυτό και άλλα πολλά.
  Πως δηλαδή έχουμε φτάσει να θεωρούμε μαγκιά του τον κάθε μαλάκα που απ το τίποτα έκανε περιουσία, που φοροδιαφεύγει, που αντί για φυλακή είναι σημαίνον μέλος της γαμωκοινωνίας μας και του δίνουν και δώρο κρατικές επιχειρήσεις , ή τον άλλο που κοροιδεύει κάποια εκατομμύρια και τον ψηφίζουν, ή τον ένα ή τον άλλο κι όταν η κουβέβτα φτάνει στους γύφτους, στους μετανάστες, στους τέλος πάντων κάτω από μας, μας τσούζει κι απαιτούμε εξίσωση πάραυτα;
  Αν κατορθώνουν και κοροιδεύουν το κράτος, μαγκιά τους. Γιατί είναι πιο μάγκας ο μελισανίδης δηλαδήςςςς;
  Γιατί δεν ξεκινάμε από εκεί που πρέπει τις διαμαρτυρίες μας και τα αναθέματα;
  Μεθαύριο θα ψηφίσετε όλοι σύριζα. Ως τώρα, σαν κορόιδευαν οι πασόκοι και το θεωρούσατε μαγκια. Αύριο που θα κάνει το ίδιο ο συριζα; Μαγκιά του κι αυτουνού;
  Μάγκας ο γαπ, αφού κατόρθωσε και με κορόιδεψε, χαλάλι του.
  Μάγκας ο χοντρός, μάγκας ο σαμαράς. Μάγκας ο μπακάλης που με κοροιδεύει στο ζύγι.
  Και κυρίως, μάγκας κι η αφεντιά μου που έβαλα μέσο και διορίστηκα, που έδωσα πλαστο πτυχίο, που πήρα πούστική επιδότηση, που, που, που…
  Μάγκες όλοι μα όχι κι οι κατώτεροί μας…
  Ναι φίλε μαζέστιξ, είσαι ρατσιστής. Όπως και πολλοί εδώ μέσα. Όχι συνειδητά βέβαια.
  Μα πέφτεις κι εσύ στο τρυπάκι του συστήματος της στοχοποίησης κατά καιρούς διαφόρων ομάδων κι οι άλλοι μια χαρά να κάνουν τη δουλειά τους.
  Ξεπουλάνε ακόμα και στρατόπεδα και δεν είδα ανάρτηση.
  Πέρασε στο ντούκου, μα όχι οι γύφτοι.
  Τέλος πάντων, για ξανασκεφτείτε το τι είπατε εδώ μέσα.
  Και τα ξαναλέμε…

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξεκινώ απ' το τέλος.
   Ρατσιστής είναι όποιος κρίνει (και κατακρίνει) κάποιον για αυτό που ΕΙΝΑΙ.
   Όταν τον κατακρίνει γι' αυτό που ΚΑΝΕΙ, δεν είναι ρατσισμός, αλλά πολιτική κριτική.
   Το να κρίνεις αρνητικά την πράξη κάποιου, αυτό δε συνιστά ρατσισμό.
   Τα ίδια θα έλεγα αν, αντίγ ια τσιγγάνοι, μαζευόντουσαν σε έναν τόπο και ζούσαν μ' αυτόν τον τρόπο Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Θεσσαλοί ή ξέρω γω τι άλλο.
   Δε με πειράζει το χρώμα τους ή η η ράτσα τους.
   Με ενοχλούν οι πράξεις τους.
   και νομίζω πως ήμουν σαφής -τονίζοντάς το 10 φορές στο κείμενο- πως δε μιλώ για τους τσιγγάνους γενικά, αλλά για τους τσιγγάνυος των τσαντιριών.
   Και δεν είπα να καταργήσουμε τους τσιγγάνους (αυτό θα ήταν ρατσισμός), αλλά τα τσαντίρια.

   Αυτή η νοοτροπία του "αφού δεν είναι εφοπλιστές, τότε ας κάνουν ό,τι γουστάρουν", εμένα δε με βρίσκει καθόλου σύμφωνο.
   Και δεν θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο μπορέι να δει η κοινωνια μας καλύτερες μέρες.
   Την κοινωνία πρέπει να την κυβερνά ο νόμος.
   Πιστεύω στην κοινωνιοκεντρική θέαση της κοινωνίας και νομίζω ότι αυτό συνάδει και με τις αρχές του διαφωτισμού..
   Φυσικά δεν μπαίνουν στην ίδια "ζυγαριά ανομίας" εφοπλιστές και τσιγγάνοι, αλλά η ανομία των μεν δεν μπορεί να είναι αιτία για την υποστήριξη της ανομίας των δε.
   Διότι αν σκεφτόμαστε έτσι, τότε, επειδή υπάρχουν πολλοί αρχικλέφταροι έξω απ' τη φυλακή, αν έρεθει κάποιος να σου διαρρήξει το σπίτι, θα πρέπει να τον αφήσουμε ατιμώρητο, γιατί "έτσι κι αλλιώς οι πραγματικά μεγάλοι κλέφτες είναι έξω απ' τη φυλακή".
   Αυτή η νοοτροπία όμως δε θα ανατρέψει το μπουρδέλο που ζούμε σήμερα, αλλά θα το αποτελειώσει.

   Και ούτε βέβαια "ξεκινάμε από κει" την κριτική μας στα στραβά, διότι όπως είναι προφανές τέσσερα χρόνια που χω το blog, πρώτη φορά αναφέρομαι στο ζήτημα.
   Τόσες φορές τα 'χουμε πει για τους εφοπλιστές, τους βιομηχάνους, τους διαπλεκόμενους, τους μιντιάρχες...
   Επειδή μια φορά μιλήσαμε για τους τσιγάνους, αυτό τα σβήνει όλα;;;
   Δεν μπορώ να αντέξω αυτό το πράγμα στην αριστερά: ότι, αν πεις ια φορά κάτι που δεν αρέσει στους υπόλοιπους, τότε δε το 'χουν σε τίποτα να διαγράψουν τα πάντα και να σου φορτώσουν κάθε είδους ταμπέλες, από ρατσιστή έως και 'γω δεν ξέρω τι.
   Το πρώτο που πρέπει να πολεμήσουμε είναι τα στερεότυπα, τις ιδεοληψίες και τις βεβαιότητες τόσων χρόνων.
   Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης πρέπει να μας οδηγήσουν στην αναθεώρηση πολλών παλιών βεβαιοτήτων περί του τί είναι ορθό και τί λάθος, τι προοδευτικό και τί συντηρητικό, τι είναι κοινωνικό και τί αντικοινωνικό.

   Διαγραφή
  2. Μαζεστίξ και mbiker,
   θα ήθελα να πω τη γνώμη μου εδώ, γιατί συμβαίνει για ακόμη μια φορά κάτι που έχει γίνει κι άλλες φορές και με στενοχωρεί. Θεωρώ άδικο να μπαίνουν εύκολα «ταμπέλες» μεταξύ μας, ενώ έχουμε όλοι ανταλλάξει άπειρες στιγμές απόψεις, θέσεις, ιδέες για ποικίλα θέματα, όπου και φυσικά θα διαφωνήσουμε. Είναι όμως σαν να μην θέλουμε να γνωρίζουμε τον άλλο εκείνη την στιγμή, ενώ ξέρουμε ήδη πολλά για τις θέσεις του και τη στάση του απέναντι σε πολλά ζητήματα και του κρεμάμε εύκολα μια «ταμπελίτσα». Εκτός κι αν δεν παρατηρούμε τίποτε κι απλώς περνάμε την ώρα μας ο καθένας κλεισμένος μόνο στον εαυτό του.
   Όπως και με τα κείμενα του οικοδεσπότη ή τα σχόλια όλων, που αρκετά συχνά διαβάζονται πολύ επιπόλαια, με αποτέλεσμα τα εύκολα ή λανθασμένα συμπεράσματα. Τότε ποιος ο λόγος της επικοινωνίας μέσα από ένα τέτοιο μέσο; Έρχομαι απλά να «αδειάσω» ό,τι κουβαλάω και δεν με νοιάζει τίποτα ή θέλω πράγματι να προβληματιστώ παρέα με τους άλλους ανταλλάσσοντας απόψεις;
   Κι αν σκοπός μου είναι το πρώτο, τουλάχιστον ας κρατώ τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας για εκείνον που με φιλοξενεί και μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω δημόσια αλλά και με τους υπόλοιπους που κάνω διάλογο στον ίδιο χώρο.
   Νομίζω ότι είναι αρκετά δίκαια όσα λέω παραπάνω και θα πρέπει να μας προβληματίζει ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα κάπως συχνά τώρα τελευταία.
   Οι δύο τελευταίες παράγραφοι στο παραπάνω σχόλιο, Μαζεστίξ, έχουν ουσιαστική βάση και θα πρέπει να είναι η αρχή της αλλαγής, η οποία είναι σημαντικό ν' αρχίσει από μας τους ίδιους πρώτα.

   Διαγραφή
  3. Μια διευκρίνιση:
   "Οι δύο τελευταίες παράγραφοι στο παραπάνω δικό σου σχόλιο, Μαζεστίξ..."

   Διαγραφή
  4. Αγαπητέ mbiker
   Στην προσπάθεια να εκφράσεις την άποψή σου πήρες σβάρνα (μάλλον) όλους εδώ μέσα. Διαχειριστή και σχολιαστές. Ξαναδιάβασε το δικό μου σχόλιο, διάβασε αν δεν βαριέσαι και τη δική μου ανάρτηση και αν συνεχίσεις να πιστεύεις ότι θέλω να μοιράσει ο καλαματιανός τις χάντρες και τα καθρεφτάκια σε εμάς για να τον ψηφίσουμε, μάλλον έχουμε πολύ χοντρό πρόβλημα συνεννόησης.
   Εφόσον μπήκες στον κόπο να διαβάσεις τα σχόλια των άλλων και να τα κρίνεις, κάνε τον κόπο να γράψεις και τις δικές σου προτάσεις ώστε να δούμε αν συμφωνούμε ή αν δέχονται κριτικής.
   Οι διαπιστώσεις καλές είναι αλλά δεν παράγουν τίποτα.
   Ξέρω πως είναι δύσκολο να εκφράζει ο καθένας τις απόψεις του σε ένα τόσο ψυχρό μέσο (με αποτέλεσμα λόγω του χώρου να μην μπορεί να εξηγήσει με λεπτομέρειες τις απόψεις του), πίστεψέ με όμως, όσον αφορά το άτομό μου και το δικό μου σχόλιο έπεσες χιλιόμετρα έξω.

   Δεν είναι μαγκιά τους, όπως και δεν είναι κανενός, να κοροϊδεύουν τους υπόλοιπους και να νέμονται χρήματα που δεν τους ανήκουν. Χρήματα που ασφαλώς δεν προέρχονται από ευρωπαϊκά πακέτα, αλλά απευθείας από τη δική μας υπερφορολόγηση. Αρνούμαι να δουλεύω και να στερούνται τα δικά μου παιδιά ακόμη και των βασικών αγαθών, για να πληρώνεται ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ κλέφτης.
   Θεωρείς τσογλάνι τον τραπεζίτη ή τον εφοπλιστή που σε κλέβει, αλλά δεν σε πειράζει αν σου τα πάρει ο ρομά; Ρατσισμός τότε λέγεται κι αυτό αλλά με άλλον αποδέκτη. Τόσο απλά!
   Ποτέ μου δεν θεώρησα μάγκα αυτόν που κατέκλεψε το κράτος (=εμένα) και έκανε περιουσία εις βάρος μας. Οι πολιτικοί με τους νόμους τους έδιναν και δίνουν το δικαίωμα στο κάθε λαμόγιο να μας κλέβει, ενώ στη συνέχεια τον βαφτίζουν «σημαίνον στέλεχος».
   Και για να τελειώνουμε: αναθέματα και γαμωσταυρίδια έχω ρίξει και εγώ και ο Μαζεστίξ σε Μελισσανίδη και λοιπά σκ@τά. Ρίξε μια ματιά.
   Αυτό δεν σημαίνει πως θα πάψω να ασχολούμαι με οτιδήποτε με απασχολεί ή με ενοχλεί. Και ο κλέφτης, ΝΑΙ, με ενοχλεί.
   Το θεωρείς αυτό ρατσισμό; Ο κλέφτης να ξέρεις κρύβεται πίσω από κάτι τέτοιες διαμάχες και μια χαρά περνάει. Στην υγειά των κορόιδων.

   Διαγραφή
 7. Αν οι Ρομά είναι αυτοί που χαλάνε την ευταξία στο ευρωπαϊκό σαλονάκι μας, τότε να τους εκτοπίσουμε στα κορφοβούνια. Αν τα παραπήγματα που στήνουν για να ζήσουν, είναι πιο κακόγουστα απ' τις αυθαίρετες βίλες σε δασικές εκτάσεις και τις πολυτελείς μεζονέτες σε μπαζωμένα ρέματα ή πάνω ακριβώς στις ακροθαλασσιές, τότε ναι... να τους αφανίσουμε.
  Αφού πρώτα εφαρμόσουμε βέβαια καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και αποζημιώσουμε όσους -αποδεδειγμένα- έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας και βίαιων εξώσεων. Θυμίζω πως η Ελλάδα βαρύνεται με τις περισσότερες καταδίκες από διεθνή δικαστήρια για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Ρομά.
  Και για να μη στρουθοκαμηλίζουμε και μεταξύ μας ρε Μαζεστίξ, πόσα παιδιά έχουν πρόσβαση στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση; Πόσοι δήμοι υποκύπτουν στις ρατσιστικές απαιτήσεις των τοπικών κοινοτήτων και τα κρατούν εκτός; Αλλά στις προεκλογικές περιόδους, τους πλησιάζουν και ζητούν την ψήφο τους;
  Πόσα κοινοτικά κονδύλια υποστήριξης της εκπαίδευσης των παιδιών των Ρομά, αξιοποιήθηκαν ουσιαστικά και δεν φαγώθηκαν από επιτήδειους;
  Φοβάμαι πως η μανία μας να κυνηγάμε και να διώκουμε τον μη ενσωματωμένο και ομοιόμορφο προς εμάς,αντί να τον αποδεχτούμε και να τον ενσωματώσουμε στον πολιτισμό μας (όπως έγινε με τους Αρβανίτες), είναι η υπέρτατη μορφή ρατσισμού.
  Και το ξέρουμε καλά όλοι, πως οι διώξεις γεννούν αντιστάσεις. Μήπως αυτό είναι και το ζητούμενο για κάποιους;
  Για να μην ασχολούμαστε με τους ορίτζιναλ γύφτους, που μας έχουν καταληστέψει και η δυσωδία τους μας πνίγει τις ζωές μας...
  Τα σέβη μου και καλή εβδομάδα να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις, φτάνω κι εγώ στη θέση να λέω ότι πρέπει πάραυτα να σταματήσει η ζωή του τσαντιριού.
   Μα αφού συμφωνούμε ότι ζώντας στα τσαντίρια, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής, διαβιούν εκτός κοινωνίας, τα παιδιά τους μένουν αγράμματα, οι γονείς κοινωνικά στιγματισμένοι, οι νέοι ρέπουν αναγκαστικά ρπος την εγκληματικότητα...
   ...κι αφού συμφωνούμε ότι βασική αιτία αυτής της ακτάστασης είναι η ζωή στα τσαντίρια...
   ...αφού λοιπόν συμφωνούμε σ'αυτά, γιατί δε συμφωνούμε ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η ζωή του τσαντιριού;
   Γιατί δε συμφωνούμε με την απεγκατάστασή τους από τα τσαντίρια και τη μεταφορά τους σε άλλο μέρος και σταδιακά στην ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία της "κανονικής" γειτονιάς;
   Για τους λόγους που αναφέρεις κι εσύ και όλοι παραπάνω και απρακάτω, ακριβώς γι' αυτούς λέω πως πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση.

   Διαγραφή
 8. Η συμπεριφορά μας απέναντι στους τσιγγάνους είναι ένα θέμα που έχω θίξει δύο φορές τελευταία
  (στις 10/9 http://lotofagus.blogspot.gr/2014/09/blog-post_80.html
  και στις 30/9 http://lotofagus.blogspot.gr/2014/09/o.html ).

  Ως λαός γενικά τα βάζουμε με όποιον μας παίρνει και καλοπιάνουμε όποιον δεν τολμάμε να χτυπήσουμε. Οι τσιγγάνοι είναι αγράμματοι, φτωχοί και ευάλωτοι. Εύκολα θύματα και βολικά. Για βλαχοδήμαρχους, νεόπλουτους, σουσούδες και φτωχοδιαβόλους που βρίσκουν κάποιους κατώτερους, για να νιώσουν καλύτερα.

  Και φυσικά ουδέποτε κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Γι' αυτό και τους αποκαλώ "οι δικοί μας ανέγγιχτοι". Ξέρω ανθρώπους που πήγαν στην Ινδία και επιστρέφοντας άρχισαν τα "τς τς τς, σαν δεν ντρέπονται να φέρονται έτσι σε αυτή την κάστα των ανέγγιχτων"! Τέτοια αυτογνωσία!

  Αντί να απαιτήσουμε να δοθούν χρήματα για να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες, φωνάζουμε πως μας χαλάνε την καλαισθησία. Κάθε φορά που βλέπω έναν καταυλισμό τους δίπλα στην Αττική Οδό, λίγο πριν από τη στροφή του Μαρκόπουλου, ντρέπομαι για το χάλι μας! Απορώ πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι εκεί, να μεγαλώνουν παιδιά και να περνούν χειμώνες σε αυτά τα άθλια παραπήγματα.
  Και τώρα που το σκέφτομαι, πώς δεν βρέθηκε ακόμα κανένας μεγαλόσχημος να πει ότι χαλάνε την εικόνα μας στους τουρίστες;

  Απλώς, ας σταματήσουμε να χτυπάμε το σαμάρι μπας και πονέσει ο γάιδαρος.
  Ο mbiker και η Μαρία Κανελλάκη με κάλυψαν για τα υπόλοιπα.
  Καλή σου νύχτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα όλη αυτή η ανάρτηση -όπως επίσης και τα σχόλια- έχει σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοιινωνίες των τσιγγάνων.
   Δεν τους έβαλε κανείς στο σημάδι για να τους στοχοποιήσει.
   Ίσα-ίσα που το αίτημα, το επιμύθιπ ήταν ότι για τους λόγους που όλοι αναφέραμε, ρπέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας.
   Επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί αναφέρεστε (οι διαφωνούντες στο σχολιασμό) σε κάποια μορφή στοχοποίησης των τσιγγάνων.
   Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο φιλική τοποθέτηση προς τους τσιγγάνους από την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας, στις γειτονιές μας.

   Διαγραφή
 9. Φίλε Πέτρο

  Θες προτάσεις
  Μία και μοναδική. Ό,τι κι αν μας ενοχλεί, ό,τι κι αν μας φαίνεται ή είναι παράξενο, παράνομο ή άδικο, πρώτα το εξετάζουμε ταξικά κι ύστερα λαμβάνουμε μέτρα, είτε συμμόρφωσης, είτε διόρθωσης, είτε και γω δεν ξέρω τι.
  Με αυτή την αρχή έμαθα να σκέφτομαι.
  Δεν είναι δυνατόν να μην ενοχλείσαι κι εσύ κι όλοι μας απ όλα όσα άδικα και παράνομα κάνουν οι άρχοντες του συστήματος και να θέλουμε αισθητική, νομιμότητα, δικαιοσύνη και άλλα πολλά να προκύψουν απ την πλάτη των ασθενέστερων, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
  Θες τσιγγάνοι, θες πακιστανοί, θες ομοφυλλόφιλοι, θες γαλανομάτηδες...

  Ο Μανικετόκουμπος ή πως λέγεται ο μαυρούλης που τον ανακάλυψαν πως παίζει καλό μπάσκετ, μια χαρά στη θέση των τσιγγάνων βρισκόταν πριν ο σαχλαμαράς θελήσει να κλέψει λίγη απ τη δόξα του φωτογραφιζόμενος μαζί του.
  Αν τον πετύχαινε πριν απ το ενμπιέι, το πιθανότερο νάβαζε τους μπράβους του να τον μαντρώσουν στην αμυγδαλέζα.
  Στις ίδιες συνθήκες ζούσε πριν, μα δεν είδα κανέναν να συζητάει για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να ζήσει κι αυτός σαν άνθρωπος.
  Μόλις έγινε επώνυμη φίρμα, έτρεξαν να του πάρουν όλοι πίπες.
  Μ αυτόν τον πρόλογο θέλω να πω, πως λιγότερη σιχασιά νοιώθω ακόμα κι απ τον βρωμερότερο κι απεχθέστατο γύφτο, απ ότι και μόνο να ακούω το όνομα του τούρκογλου φερ ειπείν.

  Κι ένα σχετικό ανέκδοτο

  Ξύπνησε ο μεγαλογιατρός στη βίλα του στα προάστεια νωρίς το πρωί, βγαίνει στον κήπο και τι να δεί.
  Στο διπλανό οικόπεδο ένας γύφτος είχε στήσει το τσαντήρι του.
  Το βλέπει ο γύφτος και...
  -Γειά σου γείτονα, του λέει. Είδες; ισα κι όμοια είμαστε
  Δαγκώθηκε ο γιατρός, τσιτώθηκε και απαντα
  -Σιγά μην είμαστε ίσα κι όμοια. Εσύ μένεις στο τσαντήρι και γω σε βίλα με θερμαινόμενη πισίνα, με...με...κλπ. Πως είμαστε ίσα κι όμοια;
  Τον κοιτά καλά καλά ο γύρτος και τον ρωτά.
  -Πιστεύεις πως είσαι καλύτερος από μένα;
  -Φυσικά του λέει ο γιατρός
  Κι ο γύφτος ευθ'υς αμέσως ξαναλέει
  -Μάλλον έχεις δίκηο γιατρέ. Εγώ είναι καλύτερος από σένα.
  Ξαφνιάζεται ο γιατρός
  -Γιατί ρε γύφτε είσαι καλύτερος από μένα;
  Κι απαντά ο γύφτος
  -ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΙΑΤΡΟ, ΕΝΩ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΑ ΓΥΦΤΟ!

  Όλα είναι σχετικά λοιπόν..
  Και κάτι περί νόμιμων που έθεξες πιο πάνω ματζέστιξ.

  "Το νόμιμο και το παράνομο, είναι συνάρτηση του τόπου και του χρόνου".

  Ποτέ μην το ξεχνάτε αυτό.

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ, πάντως, θέλω να καταργηθούν άμεσα τα τσαντίρια, να διαλυθούν τα γκέτο, να υπαχθούν οι τσιγγάνοι γονείς στους νόμους περί υποχρεωτικής εκπαίδευσης των παιδιών τους και να ενταχθούν απογκετοποιημένοι οι τσιγγάνοι στην κοινωνία.
   Είναι μη ταξική η θέση μου;

   Διαγραφή
  2. Φίλε mbiker

   Να το ξεκαθαρίσω ακόμη περισσότερο γιατί ίσως δεν έχει φανεί μέχρι τώρα τι πρεσβεύω: δεν επιτίθεμαι σε καμία κοινωνική ομάδα με φυλετικά, εθνολογικά, θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι ό,τι κρίνω το ίδιο οποιονδήποτε έχει παραβατική συμπεριφορά και δεν θα κάνω δεύτερες σκέψεις με το φόβο μη μου κολλήσουν την ταμπέλα του ρατσιστή όσοι δεν με ξέρουν.
   Γιατί δηλαδή να θέλω να καταδικαστεί ο κλέφτης που είναι έλληνας ή ιταλός ή γάλλος αλλά να κωλώνω να εκφράζω την ίδια άποψη αν ο κλέφτης αποδειχθεί τσιγγάνος ή μετανάστης; Μαλακία δεν είναι;
   Γιατί θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να σκεφτώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την κοινωνία που τον έχει αποξενώσει; Από τον έλληνα ή τον ιταλό πήρα καμιά συνέντευξη για να γνωρίζω τα δικά τους κίνητρα;
   Γιατί να θέλω να σαπίσει στη φυλακή ο ψυχανώμαλος καθηγητής που βιάζει παιδάκια αλλά να έχω άλλες «ευαισθησίες» αν το τσογλάνι είναι Πακιστανός;

   Ενδεχόμενα να έχεις άλλους αποδέκτες στο μυαλό σου και όχι προσωπικά εμένα κάνοντας την αναφορά για “μαυρούλη”, αισθητική κλπ.
   Τις προάλλες τσακωνόμουν με ένα ηλίθιο για το αν ο Αντετοκούμπο έχει δικαίωμα να παίζει στην Εθνική. Η γνώμη μου είναι πως οποιοσδήποτε αισθάνεται έλληνας (όπως ο συγκεκριμένος που γεννήθηκε εδώ) και όχι τουρίστας, αποδέχεται τις όποιες αξίες και ιδανικά κουβαλάει πια αυτή η φυλή (όσες τις άφησαν οι διάφοροι μαλάκες που ασέλγησαν επάνω της), όσοι δεν λερώνουν τη χώρα με λέξεις και πράξεις, τότε μπορούν να αγωνίζονται στην Εθνική και να την βοηθούν. Όποιος θεωρεί ότι το χρώμα μπορεί να κρίνει αν κάποιος είναι και αισθάνεται έλληνας, προφανώς είναι ρατσιστής. Δεν έχω την ίδια άποψη για αθλητές που τους ανακαλύπτουν παραμονές Ολυμπιάδας, βρίσκουν ότι μια προγιαγιά τους είχε ελληνικές ρίζες και τον χώνουν στην Ολυμπιακή ομάδα. Το χειρότερό τους είναι να πάρει αυτός ο άνθρωπος μετάλλιο και άντε μετά να εξηγήσει από τηλεοράσεως ότι δεν ξέρει ούτε μια ελληνική λέξη.
   Περισσότερο Έλληνα θεωρώ τον Αντετοκούμπο από κάτι γενίτσαρους 3ης γενιάς «έλληνες» που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και μόνο κακό λόγο έχουν να πουν για την Ελλάδα.

   Αναφορικά με τους ρομά δεν είναι θέμα αισθητικής, αν αυτό κατάλαβες. Επειδή τυχαίνει στα 50 μέτρα από το σπίτι μου να ζει οικογένεια ρομά, κοντά 3 δεκαετίες γνωρίζω από πολύ κοντά τον τρόπο ζωής τους. Δεν αισθάνομαι καμία σιχασιά για το ότι κρεμάνε κιλίμια και βρακιά στα προστατευτικά κιγκλιδώματα του τραίνου. Ούτε επειδή δεν μπορείς να τους πλησιάσεις από τη μυρωδιά. Ούτε επειδή έχουν μετατρέψει το σπίτι τους σε παλιατζίδικο με ότι σκουπίδια μαζεύουν. Αυτά μου είναι αδιάφορα και αν θες το πιστεύεις. Σιχασιά όμως νιώθω για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στα παιδιά τους, για το ότι τα εκπαιδεύουν στην επαιτεία, για το ότι κλέβουν σίδερα και τα πουλάνε σε μάντρες για το ότι (το είχα γράψει στο δικό μου μπλογκ) παίρνουν κάθε χρόνο τα επιδόματα που δίνει η πολιτεία για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και μετά τα σταματάνε. Και αυτό γίνεται κάθε χρόνο και τα παιδιά μένουν αμόρφωτα!

   Το σχόλιό μου και το επόμενο έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το θέμα της ανάρτησης που είναι οι ρομά και όχι συνολικά με την αδικία, την παρανομία, την αμορφωσιά, τη μετανάστευση, την εκμετάλλευση, την παρανομία κλπ κλπ.
   Αυτά μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα εντάξει στην ίδια κατηγορία θεμάτων, καταλαβαίνεις όμως πως είναι πρακτικά αδύνατον να συζητηθούν σε σχόλια ανάρτησης. Ακόμη και παρέα να κάναμε θα τα συζητούσαμε για εβδομάδες.

   Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στο θέμα και να γράφω τις σκέψεις μου γι’ αυτό. Αν πιάσουμε το οποιοδήποτε θέμα μας καίει και παραμένει άλυτο επί δεκαετίες, με μαθηματική βεβαιότητα θα καταλήξουμε στον αληθινό φταίχτη: την πολιτεία.

   Και θεωρώ λάθος μας να πλακωνόμαστε εδώ μέσα για μαλακίες άλλων.
   Καλό σου βράδυ.

   Διαγραφή


  3. Επανέρχομαι κι εγώ η «τσου τσου» πίσω – πίσω και με πρόλαβε ο Πέτρος όσο έγραφα.
   Ε ρε κόλλημα που πάθαμε και πάλι!

   Διαβάζω κάθε φορά τα νέα σχόλια, γιατί το θέμα κατέληξε μείζον τελικά, λες και δεν υπάρχουν πολλά άλλα σοβαρά γύρω μας.
   Το χειρότερο είναι ότι οι σχολιασμοί θυμίζουν πύργο της Βαβέλ!
   Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν γίνεται αντιληπτή η θέση σου, Γαλάτη, μετά από τόσα σχόλια που έχεις κάνει πέρα από το κείμενο της ανάρτησης, όπου δεν άφηνε ίχνη ρατσισμού, δεν έκανε καμία νύξη περί αισθητικής ή όσα άλλα σου προσάπτουν παραπάνω. Για ισότιμη μεταχείριση αυτής της κοινωνικής ομάδας μίλησες κατά κύριο λόγο και εξήγησες με πολύ σαφή τρόπο ότι η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, ίσως ξεκινώντας από την εγκατάστασή τους σε κατοικίες στις γειτονιές, θα τους αποτρέψει από τον αναλφαβητισμό, την εγκληματικότητα και γενικά την παρανομία.

   Ίσως ευθύνεται ο σχετικά απόλυτος τρόπος που εκφράστηκες για το θέμα από τη μια (αιτία μάλλον πρόκλησης) και από την άλλη πιθανόν τα όσα θέλει πάση θυσία να μεταφέρει ο κάθε σχολιαστής πάνω στο θέμα, μη δίνοντας και πολλή σημασία στα επιχειρήματά σου. Δεν ξέρω, απλά με προβλημάτισε και πάλι αυτός ο τρόπος αντίδρασης (το είπα και παραπάνω σε άλλο σχόλιό μου). Με προβληματίζει γενικά αυτή η ασυνεννοησία για το πώς θα βρούμε άκρη μεταξύ μας για όλα τα σημαντικά που μας απασχολούν στη χώρα.

   Πάντως, αν εσύ ή κάποιοι από εμάς στήναμε μια παράγκα σ΄ ένα χωράφι, θα μας μαζεύανε σίγουρα σούμπιτους και δεν θα προλαβαίναμε ρε γαμώτο να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε! Α ρε μπούφλες που θέλει πρώτα απ’ όλους το κράτος!

   Πέτρο, αυτό είναι πάντα το πολύ ανησυχητικό ότι τσακωνόμαστε μεταξύ μας σ' αυτή την χώρα και δεν κοιτάμε ποιο είναι το κοινό συμφέρον, για να πάμε μπροστά και να μη γινόμαστε το μπαλάκι του καθενός!
   Καλό βράδυ σε όλους, συμφωνούντες και διαφωνούντες!

   Διαγραφή
 10. -Μάλλον έχεις δίκηο γιατρέ. Εγώ είναι καλύτερος από σένα.
  διόθρωση
  -Μάλλον έχεις άδικο γιατρέ. Εγώ είναι καλύτερος από σένα.

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Φίλε Πέτρο

  "...Γιατί δηλαδή να θέλω να καταδικαστεί ο κλέφτης που είναι έλληνας ή ιταλός ή γάλλος αλλά να κωλώνω να εκφράζω την ίδια άποψη αν ο κλέφτης αποδειχθεί τσιγγάνος ή μετανάστης; Μαλακία δεν είναι;
  Γιατί θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να σκεφτώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την κοινωνία που τον έχει αποξενώσει; Από τον έλληνα ή τον ιταλό πήρα καμιά συνέντευξη για να γνωρίζω τα δικά τους κίνητρα;
  Γιατί να θέλω να σαπίσει στη φυλακή ο ψυχανώμαλος καθηγητής που βιάζει παιδάκια αλλά να έχω άλλες «ευαισθησίες» αν το τσογλάνι είναι Πακιστανός;..."

  Αυτά λες. Εγώ συμφωνώ απόλυτα.
  Μα αν είναι να ξεκινήσουμε από κάπου, θα προτιμούσα να καθαρίσω την εκάλη απ τα λαμόγια, παρά απ τις φαβέλες (εν προκειμένω, τσαντήρια).
  Οι οποίες μπορεί νάναι τίγκα στην παρανομία, στη βρωμιά στο λούμπεν στοιχείο, μα είναι κατά κύριο λόγο και κατά πλειοψηφία, όχι από επιλογή,
  Εσύ, δείξε μου τον οποιοδήποτε αστό που είτε σ έκλεβε στο ζύγι, τον οποιοδήποτε εργοδότη που είτε σ έκλεβε στα μεροκάματα ή στα ένσημα, τον οποιοδήποτε μεγαλόσχημο τέλος πάντων που είτε φοροδιέφευγε, είτε δωροδοκούσε είτε πουλούσε τη μάνα του και ο οποίος να τόκανε από ανάγκη κι όχι από απληστία ή επειδή μπορούσε, έτσι απλά.
  Εδώ τόλμησα να ξεστομίσω την διαφωνία μου με την ομήγυρη και μου την πέσατε.
  Θεωρώ, πως στο όνομα της νομιμότητας, πέφτουμε όλοι στο τρυπάκι. Κι εκεί παραμονεύει κι ο ρατσισμός, άθελά μας σίγουρα, μα το ίδιο ύπουλος με τον συνειδητό.

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε mbiker

   Με λίγα λόγια επειδή θεωρώ ότι καταχρώμαι ξένο χώρο:

   α) Μα αν είναι να ξεκινήσουμε από κάπου, θα προτιμούσα…
   Δεν ψάχνω να ξεκινήσω από κάπου. Ανέφερα και πιο πάνω ότι γράφω τις σκέψεις μου σε σχέση με το εκάστοτε θέμα. Δεν ξεκίνησα καμία επανάσταση από το πληκτρολόγιο, ούτε θεωρώ ότι το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η συμπεριφορά των τσιγγάνων. Απλά οι τσιγγάνοι είναι το θέμα της παρούσας ανάρτησης. Αν αύριο το θέμα είναι οι μετανάστες, οι τραπεζίτες, οι πόρνες, οι δημόσιοι υπάλληλοι … θα μιλάμε γι’ αυτούς.

   β) Εδώ τόλμησα να ξεστομίσω την διαφωνία μου με την ομήγυρη και μου την πέσατε.
   Προσωπικά δεν στην έπεσα, όπως και δεν έχω κάνει ποτέ σε κανέναν σχολιαστή. Σε δικό σου σχόλιο αναφέρθηκες σ’ εμένα και θεώρησα ορθό να κάνω πιο ξεκάθαρες τις σκέψεις μου. Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η αναφορά θα είχα μείνει στο πρώτο μου σχόλιο.

   Και κάτι τελευταίο: ποτέ δεν σχολιάζω τα σχόλια άλλων για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις (το αντίθετο έχει συμβεί πολλάκις). Έχω διαβάσει, όπως και εσύ, δεκάδες χιλιάδες σχόλια, μπορεί να συμφωνώ μπορεί όχι, δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τι γράφουν οι άλλοι.

   Διαγραφή
  2. Δεν υπάρχει καμία κατάχρηση.
   Συνεχίστε όσο θέλετε.

   Διαγραφή
 12. Συζητατε με παθος,ενα θεμα ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ....!!
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περιπτωση ενσωματωσης των ΡΟΜΑ...
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περιπτωση,να πανε τα παιδια των Ρομα ΣΧΟΛΕΙΟ..Εαν δεν τα ΜΑΖΕΨΕΙ κρατικος φορεας...
  Σημειωστε,οτι ο μεγαλυτερος παιδικος πληθυσμος των Ρομα ειναι ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΑ παιδακια...Με τη μεγαλυτερη παιδικη θνησιμοτητα...
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...!!
  Ειναι τελειως διαφορτικη Η ΗΘΙΚΗ των ανθρωπ ων αυτων..Που ΠΟΥΛΑΝΕ τις κορες τους σε παιδικη ηλικια...Και νοικιαζουν τα βρεφη....
  Δεν το θιγετε το θεμα αυτο...!!!
  Η ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ πολιτικη που ασκειται..ΜΑΛΛΟΝ χειροτερευει το προβλημα..Και οι μεταστεγασεις θα οδηγησουν σε ΓΚΕΤΤΟ...ΟπωςΤων Μουσουλμανων στη Θρακη και των Εξαρτημενων....
  Πρεπει να βρεθουν ΔΟΥΛΕΙΕΣ για τους Ρομα...
  Να αφεθουν ελευθεροι,μεσα στο δικο τους τροπο ζωης,να ζησουν...

  ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΜΑΣ...!!!

  Θα επιτεθουν στα λεωφορεια και τα τραινα..Και θα συγκρουστουν απ ευθειας με τους αδυναμους και Αστικοποιημενους κατοικους,που μενουν διπλα τους...
  Τι θα γινει ΜΕΤΑ;;;
  Θα κυριχθει Στρατιωτικος νομος,ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ;;;;
  Θα καλεσετε στρατευματα;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή αυτά που παρατηρείς σχετικά με την ηθική των τσιγγάνων, είναι αυτά πυ χω παρατηρήσει κι εγώ και οι υπολοιποι, άρα συμφωνούμε επί της διάγνωσης.
   Για τη μεταστέγαση συμφωνώ ότι είναι επικίνδυν να μεταβληθει σε γκετοποίηση, γι αυτό τόνισα πολλές φορές παραπάνω ότι αυτό πρέοει να ειναι προσωρινό και ότι θεωρώ ναγαίο α διοχετευτούν γρήγορα με΄σα στην κοινωνία.

   Το σμείο που μάλλον διαφωνούμε είναι στο ότι δε συμφωνώ να αφεθούν να ζουν με τον δικό τους τρόπο ζωής, ακόμη και μετά την εύρεση εργασίας.
   Η κάθε κοινωνία οίζει τους κανόνες της, έτσι κι η διή μας, και γι αυτο θεωρώ πως πρέπει όλοι να υπακούν στου βσικου΄ς ε΄στω κανόνες συμβίωσης.

   Συμπέρασμα;Να βρουν λοιπόν δουλειές, να φύγουν απ τα τσαντίρια και να διοχετευτούν στην κοινωνια

   Διαγραφή