Τρίτη, 24 Απριλίου 2018

"Έλα μωρέ, μπλοφάρει..!"


Αποτέλεσμα εικόνας για πόλεμος τουρκία
Στα "πηγαδάκια" που σχηματίζουμε συζητώντας το φλέγον ζήτημα της επιθετικότητας της Τουρκίας, μου κάνει εντύπωση η απαθής στάση πολλών.
Πολλών που δηλώνουν βέβαιοι ότι "δεν τρέχει τίποτα, μωρέ" και ότι ο Ερντογάν απλώς "μπλοφάρει δημιουργώντας σκηνικά έντασης για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους ή για εκ των δυτικών εκτόνωση της έντασης εξ ανατολών".

Κοιτάξτε, δε λέω πως αποκλείεται να ισχύει και αυτό το σενάριο, το "καλό".
Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει.
Όπως όμως ουδείς μπορεί να αποκλείει και το "κακό" σενάριο.

Δηλαδή, αναρωτιέμαι:
αν τυχόν κάποτε θελήσει πόλεμο η Τουρκία, ποιες κινήσεις θα κάνει, ποιο κλίμα θα δημιουργήσει λίγο πριν την έκρηξή του;
Τι, δηλαδή, θα χρειαστεί να δούμε από την πλευρά της, ώστε να πιστέψουμε ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και μεγάλος;

Και -ρωτώ εγώ- ποιες απ' τις κινήσεις που σκεφτήκατε δεν έχει κάνει ακόμη;

Θέλετε ρητορική πολεμική; Ο Ερντογάν και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι απειλούν ότι "θα μας ρίξουν στη θάλασσα να ταΐσουμε τα ψάρια όπως το '22", θα μας.."ξεδοντιάσουν" και άλλα τέτοια όμορφα, που είναι τόσο πολλά που δεν υπάρχει λόγος να τα θυμηθούμε εδώ όλα..
Θέλετε ευθεία αμφισβήτηση των συνόρων; Ζητούν ο ένας 18 νησιά ο άλλος 38 ο παράλλος 68 και πάει λέγοντας... Από Φούρνους, σε Καστελλόριζο, από Ρω σε Ίμια, από Φαρμακονήσι σε Καλόλιμνο...
Θέλετε ευθείες προκλήσεις και "θερμά επεισόδια"; Ο εμβολισμός του ελληνικού πλοίου "Γαύδος" προ μηνός αρκεί- για να μην πούμε για τη σημαία προχθές ή για την παρενόχληση πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Με αποκορύφωμα βέβαια τη βίαιη εκδίωξη του ιταλικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Θέλετε αιχμαλώτους; Οι δύο όμηροι στρατιωτικοί είναι η απάντηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για εμβολισμός ελληνικού πλοίου

Δηλαδή -ρωτώ εγώ- τι παραπάνω απ' αυτά συμβαίνει κανονικά πριν από έναν πόλεμο;
Φοβούμαι πως πόλεμοι γίνονται και με λιγότερα απ' αυτά.

Επομένως, πώς πολλοί εκφράζουν με τέτοια αυτάρεσκη βεβαιότητα πως... βρίσκονται στο μυαλό του Ερντογάν και ξέρουν πως δεν έχει σκοπό να ανοίξει πόλεμο κανονικό;

Εντάξει, μια εξήγηση για τη στάση αυτήν την έχω. Κρίνοντας απ' το ιδεολογικό στίγμα των "βέβαιων πως δε θα γίνει πόλεμος και πως όλα αυτά είναι παιχνίδι εξουσίας/ μπλόφες του Ερντογάν", κάνω τη σκέψη πως δεν το πιστεύουν επειδή κατά βάση δεν ταιριάζει με το συνολικό τους αφήγημα. Γιατί αν δεχθούν αυτό, θα πρέπει να δεχθούν κι άλλες σκληρές αλήθειες σχετικά με το θέμα (π.χ. ανάγκη αύξησης και εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών μας εξοπλισμών) που δε συνάδουν με το αφήγημά τους. Οπότε κατά την προσφιλή τους τακτική, ως γνωστοί "ξερόλες", απλώς αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και ερμηνεύουν όλα τα γεγονότα βάσει της παράλληλης δικής τους ιδεολογικής εξω-πραγματικότητας. Εξάλλου, ισχύει και αυτό που λέει το ρητό: "ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλά μια ωραία ιστορία".

Εγώ τι να σας πω;
Φοβάμαι πως τελικά δε θα αποφευχθεί μια ευθεία σύγκρουση με την Τουρκία.
Δεν μπορώ να ξέρω ή να εκτιμήσω το χρόνο που θα εκδηλωθεί, βέβαια.
Καθώς η περίπτωσή μας είναι διαφορετική από τις άλλες για την Τουρκία (Κούρδοι, Ιράκ, Συρία κλπ).
Εμείς είμαστε και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, οπότε το πράγμα περιπλέκεται λόγο παραπάνω.
Όχι βέβαια ότι επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, η Τουρκία θα... κωλώσει να επιτεθεί.
Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, ο Ερντογάν δε μασάει. Και είναι και "γάτος". Παίζει τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία στα δάχτυλα διπλωματικά.
Αλλά όσο να 'ναι, η εμπλοκή μας σ' αυτούς τους οργανισμούς είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να το αγνοήσει ο Τούρκος.

Αποτέλεσμα εικόνας για συρια στρατοπεδα

Εξάλλου τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα στη διεθνή σκηνή. Έχουν εμπλακεί όλοι με όλους: Αμερικανοί, Ρώσοι, Τούρκοι, Γάλλοι, Άγγλοι, Κινέζοι, Γερμανοί, Ιρανοί, Σαουδάραβες, Ισραηλινοί. Δεν υπάρχουν καν σταθερά στρατόπεδα, ενώ υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι ηγέτες (Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν κλπ).
Δεν υφίσταται σήμερα καμία βεβαιότητα για τους διεθνείς συσχετισμούς.

Όπως επίσης φοβούμαι ότι με τη σημερινή αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση είναι πιθανό είτε να μπλέξουμε σε πόλεμο που δε θα επιθυμεί η Τουρκία- προκαλώντας τον εμείς δηλαδή (βλέπε μαλακίες Καμμένου) είτε να χάσουμε εδάφη χωρίς να αντιδράσουμε (βλέπε διεθνισμούλη των Συριζαίων).
Κι επειδή με το πρώτο δε νομίζω και πολλοί να διαφωνούν ή να απορούν, θα μιλήσω για το δεύτερο μόνο.
Πώς πιστεύετε θα αντιδράσει η σημερινή κυβέρνηση σε περίπτωση "θερμού επεισοδίου" (π.χ. αν κάνουν κατάληψη στη Ρω ή σε περίπτωση εξόδου τουρκικού πλοίου για έρευνες σε ελληνική ή κυπριακή ΑΟΖ) με την Τουρκία στο Αιγαίο; Εγώ πιστεύω πως ό,τι τετελεσμένο δημιουργήσει η Τουρκία, η κυβέρνηση θα το χάψει και απλώς θα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ. Και κοινώς θα κάνει την πάπια.

Αποτέλεσμα εικόνας για πόλεμος τουρκία

Και τα πράγματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα εξάλλου καθώς έχουμε γίνει ως χώρα υποδοχής όχι μόνον των εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών (με κύρια υπεύθυνη την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Σύριζα) αλλά και πολλών-πάρα πολλών- Τούρκων "αντικαθεστωτικών". Δηλαδή κάθε μέρα περνούν στην Ελλάδα δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- αντι-Ερντογανικοί. 
Κι εμείς τους περιμαζεύουμε.
Είναι έξυπνη πολιτική αυτή;
Αφενός κάνουμε πλάτες στους Κεμαλικούς, οι οποίοι είναι χειρότεροι απ' τον Ερντογάν (οι Κεμαλικοί ονειρεύονται να μας ξεκοιλιάσουν όλους- ενώ κατηγορούν τον Ερντογάν ως υπερβολικά... υποχωρητικό απέναντί μας).
Αφετέρου δεν ξέρουμε ακριβώς τι σκοπούς έχουν αυτοί και πώς θα αντιδράσουν όταν θα 'χουν γίνει πολλοί, σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία.
Δε νομίζω ότι λειτουργούμε σωστά. Πρέπει να τους στείλουμε πίσω στην Τουρκία.
-Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κεμάλ είναι ο μεγαλύτερος (κι απ' τον Χίτλερ) σφαγέας του ελληνισμού στην μακραίωνη ιστορία μας, είναι υπεύθυνος για τη γενοκτονία των Ποντίων και για τον ξεριζωμό του πανάρχαιου μικρασιατικού ελληνισμού.-
Κι εμείς... νταντεύουμε τους σημερινούς υποστηρικτές του!

Και τους οχτώ Τούρκους έπρεπε να τους είχαμε δώσει πριν καν δημιουργηθεί θέμα. Τις πρώτες μέρες φυσικά.
Διότι τώρα -για προφανείς λόγους- δε γίνεται να τους δώσουμε.
Δεν έχουμε καμιά δουλειά εμείς να γινόμαστε το μαξιλαράκι των Κεμαλιστών και να δίνουμε από πάνω κι αφορμές στην Τουρκία.
Πόσο μάλλον αφορμές οι οποίες δε μας αφορούν και δε σχετίζονται με τις εθνικές μας θέσεις και συμφέροντα.
Είμαστε χώρα εχθρική με την Τουρκία και όχι ο ΟΗΕ για να περιμαζεύουμε τον καθένα εις το όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετική εικόνα

Τελοσπάντων, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Τα σύννεφα του πολέμου ολοένα και πυκνώνουν, όχι μόνο στα σύνορά μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Και δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρή ηγεσία στο ελληνικό κράτος.
Απέναντί μας έχουμε έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης (Ερντογάν) κι εμείς έχουμε το Συριζανελέικο τσίρκο και αντιπολίτευση τον Ποταμίσιο Κυριάκο, που δε διαφέρει και πολύ από δαύτους.
Είναι από εκείνες τις φορές που ελπίζεις στην τύχη να σε βοηθήσει μην τυχόν και συμβεί τίποτα.
Πάντως, ας μην εφησυχάζουμε.
Κι ας μην είμαστε στον κόσμο μας, όπως εκείνοι για τους οποίους γράφτηκε το τραγούδι του Ξυλούρη:
"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί
κι εμείς τα πήραμε για φυλαχτά.
Την άλλη μέρα 
μπήκαν στην πόλη οι οχτροί"...

Ας είμαστε έτοιμοι για τα πάντα, λοιπόν, κι ας μη λέμε τόσο ελαφρά τη καρδία "έλα μωρέ, μπλοφάρει"!ΥΓ.: Και για να γελάσουμε και λίγο, ας απολαύσουμε σχετικό πρωτοσέλιδο Ελεύθερης Ώρας.
Να σκάσει το χειλάκι μας...
Νευράκια η Παναγία τελευταία, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα!

Σχετική εικόνα

2 σχόλια:

 1. Αγαπητε αρχηγε μου..Μετα απο πολυν καιρο ΚΑΛΗΜΕΡΑ...Εντυπωσιαζομαι κατ αρχην απο τν ελλειψη σχολιων στο ΠΟΣΤ αυτο..Και γι αυτο αποφασισα να γραψω δυο λογια...
  ΔΥΟ ειναι τα αντεπιχειρηματα μου σχετικα με αυτα που-σωστα- γραφεις...
  Αφ ενος μεν...
  ΣΤΝ ΟΥΣΙΑ..Φιλικωτερ χωρα απο μας...Δεν υπαρχει για την Τουρκια σημερα...Ισως φιλικωτερη και απο την...Γερμανια...[παρα το πανθομολογουμενο και διαχρονικο μπαχαλο στην κυβερνηση αυτη,και τις προηγουμενες]..Και δεν θα θυσιαζε η Τουρκια,σαν χωρα..Αυτην την φιλικοτητα..Την ανεκτικοτητα,αν θελεις...Την αδυνμια..Οπως θελεις πες την..Σε μια εποχη απομονωσης..Οπου ΝΑΙ ΜΕΝ ολοι αγαπουν ΤΑ ΛΕΦΤΑ της Τουκιας..[που δεν ειναι ατελειωτα]..Αλλα παραλληλα και ολοι την βλεπουνε σαν ΑΠΕΙΛΗ...Οχι τοσο σαν..Περιφερειακη υπερδυναμη..Οπως θελει να την παρουσιαζει ο ΕΡΤΥ...Αλλα σαν..ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ απειλη...Πληθυσμιακη απειλη..Και πολιτιστικη απειλη...Διοτι...ΝΑΙ μεν[οπως αναμενοταν]..Ο ΙΣΙΣ εχασε τα πολιτικα του στηριγματα..Η Τουρκια ομως,τα ΑΥΞΗΣΕ...!!!Η Τουρκια διαθετει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ μεταναστες-Πολιτες της ΕΕ..Που διαμενουν ΧΡΟΝΙΑ σ αυτες..Και εχουν ενταχθει στις πολιτικες της δομες...Η Τουρκια διαθετει 2000000 μεταναστες στο εδαφος της..Που αν.."απελευθερωθουν" στο Αιγαιο..Θα κλαψουν ΟΛΟΙ οι Ευρω-παιοι..Τον χαμενο Παραδεισο-φρουριο τους..Καθως ΚΑΜΜΙΑ δυναμη δεν θα μπορεσει να τους συγκρατησει...Επιπροσθετως...Η Τουρκια διαθετει δικτυο πρακτορων ισχυροτατο..Σε ΠΟΛΛΕΣ βαλκανικες χωρες ΚΑΙ στην ΕΕ...Με τεραστιες επιτυχιες και εμφανη δραση...Και απο την αλλη...Οι Ευρωπαιοι..Τα εχουν σπρωξει χοντρα..Στην Ελλαδα..Πονταροντας στην "Ευρωπαικη της Πορεια" πραγμα που Ουδεποτε θα επιτευχθει..!!..Ουδεποτε...!!..Επειδη η χωρα αυτη..Δεν εχει απελευθερωθει ακομα..Απο την..Τουρκια...!!!...
  Οπως συμπεραινω λοιπον εγω...Ειναι ΠΕΡΙΤΤΟΣ ενας πολεμος με αγνωστα ΡΙΣΚΑ..Εναντιον μιας..Ηδη κατειλημμενης χωρας...ΑΠΛΑ γαυγισματα πολιτικα ειναι...Επειδη στρεσσαρονται οι Τουρκοι Πολιτες,απο την ΕΞΑΛΛΗ πολιτικη Ερτογαν...Να διοχετευουν εκει την οργη τους...Και να το βλεπουν να λοιδορουνται οι Ελληνες στρατιωτικοι,που πιαστηκαν ομηροι...Αυτα...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα αγαπητέ Μαχαίρη!
   Εύχομαι να 'σαι καλά κι εσύ κι η οικογένειά σου!
   Όντως, καιρό έχουμε να τα πούμε.

   Για την απουσία σχολίων, μην απορείς.
   Η απάντηση είναι πολύ απλή και δε χρειάζεται καν να την αναφέρουμε.

   Επί του θέματος, τώρα, δε διαφωνώ με όσα λες.
   Δηλαδή, πράγματι όλο αυτό το σκεπτικό που παραθέτεις, σε γενικές γραμμές το υιοθετώ κι εγώ.
   Ωστόσο, αυτό που λέω είναι πως αυτό δεν παύει να είναι παρά ένα σενάριο (το επικρατέστερο ίσως; έστω) από τα πολλά που μπορεί να ισχύουν.
   Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τίποτα.
   Πόσο μάλλον όταν οι προκλήσεις έχουν ξεπεράσει τον συνήθη όγκο και τη συνήθη ένταση, που μπορούσαμε να εκτιμούμε με σχετική ασφάλεια στο παρελθόν.
   Τώρα θεωρώ πως αυτός ο συλλογισμός εξακολουθεί να είναι ισχυρός, αλλά όχι πια ασφαλής και αναγκαίος.

   Διότι, όλες τις φορές που ξέσπασε πόλεμος στην ιστορία (έως και σήμερα στη Μέση Ανατολή) όλα αυτά τα επιχειρήματα θα μπορούσε να τα επικαλεστεί κανείς και για κείνες τις περιπτώσεις που θα μπορούσε να επιβληθεί η θέληση του ισχυρότερου με πολιτικά-οικονομικά μέσα, ωστόσο αυτό δεν ακύρωσε την πιθανότητα πολέμου, όπερ και εγένετο.

   Γιατί, για το στρεσάρισμα αυτό που λες κι εσύ, είναι πράγματι πολύ συχνός ο αποπροσανατολισμός με εξωτερικά μέτωπα, με σκοπό την απόσπαση προσοχής από τα εσωτερικά μέτωπα.
   Όπως είναι συχνή και η πρόκληση πραγματικού πολέμου, όμως, ως δυναμικής -και έσχατης;- μεθόδου συσπείρωσης (π.χ. Φόκλαντ).

   Άρα, ναι μεν ασπάζομαι κατ' αρχήν το συλλογισμό αυτόν που παρουσίασες -και πάνω απ' όλα ελπίζω να βγει αληθινός- ωστόσο δε θεωρώ τόσο περιορισμένες τις πιθανότητες ενός πραγματικού πολέμου, είτε ελεγχόμενου είτε ανεξέλεγκτου.
   (μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές τα σχέδια ανατρέπονται από συγκυρίες- βλ. δολοφονία Αυστριακού πρίγκηπα από Σέρβο φοιτητή που πυροδοτεί τον Α' Παγκ. Πόλεμο, σε μια εποχή που οι ισορροπίες είναι σε τεντωμένο σκοινί)
   Έτσι και τώρα: μια λάθος κίνηση, μια αστοχία, μια προβοκάτσια ή μια απερισκεψία μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό.

   Σε κούρασα με τις αναλύσεις μου, αλλά έχω καιρό "αφλογιστίας" και μ' έπιασε εκείνο το παλιό, το αναλυτικό μου- ξέρεις...

   Διαγραφή