Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Το πρόβλημα δεν είναι η λύση


Σχετική εικόνα
Οι τόσες και τόσες αντιδράσεις που ξεσηκώνονται εναντίον της διαφαινόμενης κατάληξης του Σκοπιανού ζητήματος δε νομίζω ότι κατά βάση εδράζονται στο ίδιο το ζήτημα της χρήσης του όρου "Μακεδονία" (εντός σύνθετης ονομασίας βεβαίως) από το γειτονικό κάπηλο κρατίδιο.
Αν ήταν πράγματι ο ελληνικός λαός τόσο αντίθετος στη συμβιβαστικά "σύνθετη" λύση, τότε θα γίνονταν τέτοιες διαδηλώσεις και το 1995 όταν η Ελλάδα αναγνώρισε (κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, βεβαίως) τους γείτονες ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις όμως, ούτε μιλιούνια κόσμου στις διαδηλώσεις. Ομοίως το 2007-8 στις διαπραγματατεύσεις του Καραμανλή, όπου είχε δηλωθεί επισήμως από το σύνολο του τότε πολιτικού κόσμου η πρόθεση να τους αναγνωρίσουμε με σύνθετη ονομασία και υπό τους υπόλοιπους γνωστούς όρους φυσικά. Ούτε τότε κουνήθηκε φύλλο...
Αυτά δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός έχει εδώ και 20 και πλέον χρόνια καταλάβει ότι -είτε λόγω λαθών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είτε λόγω των ασφυκτικών πιέσεων υπέρτερων δυνάμεων- δεν μπορεί να αποφευχθεί δυστυχώς η καπηλεία του όρου "Μακεδονία", υπό τον όρο βέβαια να καλυφθούν οι γνωστές προϋποθέσεις (Σύνταγμα κλπ.).

Και λοιπόν; Πώς ξεφύτρωσαν ξαφνικά οι μεγάλες διαδηλώσεις και η τόση ανακατωσούρα;
Μήπως τάχα ο ελληνικός λαός άλλαξε άποψη;

Όχι. Δεν είναι αυτό.
Απλώς υπάρχει ένας μεγάλος φταίχτης για αυτά τα συλλαλητήρια.
Και αυτός λέγεται: κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος.

Είναι που κανείς Έλληνας πλέον δεν έχει εμπιστοσύνη σ' αυτό το συνονθύλευμα να διαπραγματευτεί ένα σοβαρό ζήτημα, και δη εθνικό. Αφού σε όποια διαπραγμάτευση ενεπλάκη, τελικά όχι απλώς βγήκαμε χαμένοι, αλλά... μας πήραν και τα σώβρακα!
Ποιος μπορεί να τους εμπιστευτεί για μια καλή συμφωνία σε ένα τόσο σύνθετο, ευαίσθητο και περίπλοκο εθνικό θέμα;
Και ποιος θα τους εμπιστευτεί όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (από το ανώτερο ως το κατώτερο) τόσα χρόνια τασσόταν αναφανδόν υπέρ του "δικαιώματος" αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων, ως "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

Αποτέλεσμα εικόνας για συριζα σκοπιαΑποτέλεσμα εικόνας για συριζα σκοπιαΑποτέλεσμα εικόνας για συριζα σκοπιαΣχετική εικόνα


Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και πολιτικός χώρος υπήρξε επί δεκαετίες ο κατ' εξοχήν υποστηρικτής των... σκοπιανών θέσεων στην ελληνική κοινωνία.
Όποιον τολμούσε να πει πως η Μακεδονία είναι ελληνική τον στόλιζε ως φασίστα και εθνικιστή. Επί πολλά χρόνια. Όχι μόνο τώρα...

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον της εθνικής θέσης για τη γενοκτονία των Ποντίων και χαρακτηρίζει εθνικιστή και χρυσαυγίτη όποιον επιμένει ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι ο 2ος Χίτλερ της Ιστορίας. Οι Συριζαίοι (μαζί με τον ανεκδιήγητο πράκτορα Μπουτάρη) θέλουν να κάνουν... μουσείο το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη!
Οι Συριζαίοι βγήκαν και υποστήριξαν πριν καμιά 10αριά χρόνια τη Ρεπούση, με τον περιβόητο... "συνωστισμό" στη Σμύρνη.
Πολλοί Συριζαίοι επίσης αποκαλούν "τουρκική" τη μειονότητα στη Θράκη (αντί "μουσουλμανική", όπως προβλέπεται στη Σύμβαση της Λοζάνης), πλήρως συστοιχισμένοι με τις τουρκικές επεκτατικές θέσεις.
Οι Συριζαίοι σε κάθε εθνικό θέμα τόσα χρόνια παίρνουν την -αντίθετη προς την εθνική- θέση.
Απέρριπτε ως εθνικισμό την επιμονή μας να μην αναγνωρίζουμε τα Σκόπια με το όνομα που θέλουν.

Ε τώρα... ποιος σώφρων Έλληνας πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί αυτό το κόμμα (με τις συνήθως αντεθνικές ιδεοληψίες) που η τύφλα μας η μαύρη τους έβγαλε στην εξουσία, να λύσει ένα τέτοιο θέμα;
Ποιος θα τους εμπιστευτεί;


Σχετική εικόναΣχετική εικόναΟ δεύτερος λόγος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει στα κάγκελα την ελληνική κοινωνία, με τον ανεκδιήγητο τρόπο που χειρίζεται (κυρίως εσωτερικά) το θέμα.
Δηλαδή, όταν χειρίζεσαι ένα τέτοιο θέμα, η επίτευξη του σκοπού σου βασίζεται κατά ένα μέρος και στον τρόπο που θα το επικοινωνήσεις με τον κόσμο.
Και εκεί είναι κυρίως που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε τελείως θάλασσα.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί (ανεξαρτήτως της θέσης της για τη λύση του ζητήματος) πως η Μακεδονία είναι ελληνική και πως οι Σλάβοι για δικούς τους λόγους επιχειρούν μια καπηλεία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η άποψη των περισσότερων Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
Και νομίζω πως είναι και η αλήθεια.
(Από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς -ιστορικά, επιστημονικά, πολιτιστικά, γλωσσικά κλπ.)

Αποτέλεσμα εικόνας για μακεδονια συλλαλητηριο 1992

Αντί, λοιπόν, αναγνωρίζοντας αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να εξηγήσει στον κόσμο πως "ναι, παιδιά, έχετε δίκιο που ανατριχιάζετε στη χρήση των όρου "Μακεδονία"από τους Σκοπιανούς, ωστόσο για τους Χ,Ψ λόγους, τώρα πια δεν μπορούμε να το αποφύγουμε τελείως. Έχουν διαμορφωθεί κάποια τετελεσμένα και ο συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι υπέρ μας. Το καλύτερο που μπορούμε να πετύχουμε είναι μια σύνθετη γεωγραφικά προσδιορισμένη ονομασία, με ταυτόχρονη αλλαγή του Συντάγματός τους, ώστε να απαλειφθούν οι εύλογες ανησυχίες για αλυτρωτικές διαθέσεις. Αν δε γίνει αυτό, τότε δυστυχώς θα επικρατήσει κάποια στιγμή αναγκαστικά το "Δημοκρατία της Μακεδονίας", με απαράλλαχτο το Σύνταγμα κλπ, το οποίο είναι το χειρότερο σενάριο για μας."

Αν το έλεγε έτσι (όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις), τότε δε θα αντιδρούσε σε τέτοιο βαθμό η ελληνική κοινωνία, όπως δεν αντέδρασε το 1995 και το 2008.
Δυστυχώς όμως η αδιανόητα επικίνδυνη και διχαστική αυτή κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο του πολιτικαντισμού, της εμμονής και της πολεμικής εναντίον όποιου εγείρει ενστάσεις για τους χειρισμούς.
Χαρακτήρισε φασίστες, εθνικιστές και χρυσαυγίτες συλλήβδην όλους όσοι διαφωνούν μαζί της. Μέχρι και τον (πιο ήπιος... πεθαίνεις!) Ιερώνυμο τον στόλισε ως "Χρυσαυγίτη", με ανακοίνωση μάλιστα του ίδιου του Υπουργείου(!) Εξωτερικών...
Χαρακτήρισε εκ προοιμίου χρυσαυγίτες όσους θα κατέβαιναν στη διαδήλωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ εκ των υστέρων προσπάθησε να αμαυρώσει το πνεύμα αυτής της συγκέντρωσης επιχειρώντας να συκοφαντήσει τις χιλιάδες κόσμου που διαδήλωναν, επειδή μέσα σε αυτό το πλήθος υπήρχαν και χρυσαυγίτες. (Σα να ξέχασε μου φαίνεται τις πλατείες του 2011, με τις πάνω και κάτω πλατείες...)
Ταύτισε λοιπόν το "όλον" των Ελλήνων που διατρανώνουν την αγωνία τους για την καπηλεία του ονόματος και της ιστορίας αλλά και για τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών με το "μέρος", δηλαδή κάποιους χρυσαυγίτες. Φάουλ τεραστίων διαστάσεων!

Αποτέλεσμα εικόνας για συριζα μακεδονια

Εκτός αυτού, έκανε και το χειρότερο: επιχείρησε να φιμώσει τη διαδήλωση αποκρύπτοντάς την από τα κρατικά κανάλια και κυρίως την ΕΡΤ 3, η οποία δεν έκανε ούτε μία ζωντανή σύνδεση με το μεγαλειώδες πολιτικό γεγονός που συνέβαινε στη Θεσσαλονίκη. (και μας έδειξε ότι τελικά ίσως ο Σαμαράς να μην είχε και πολύ άδικο σε ορισμένα θέματα...)
Πριν 3 χρόνια βέβαια σε μια άλλη "υπερήφανη διαπραγμάτευση" μας κατέβαζε στους δρόμους ισχυριζόμενη πως ο λαός στους δρόμους είναι ισχυρό εθνικό επιχείρημα απέναντι στην άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων... Τώρα γιατί δεν είναι ισχυρό εργαλείο στα χέρια του Κοτζιά; Ή τότε μας δούλευε ή τώρα. (Ή και τις δύο φορές...)
Και όχι μόνο αυτό, αλλά προκειμένου να αποδείξει ότι το όνομα "Μακεδονία" το έχουν αποδεχθεί και άλλες κυβερνήσεις, έχει αρχίσει μια συστηματική προσπάθεια χρησιμοποιώντας τα φίλια ΜΜΕ, σε μια λογική του ... "αυτός άρχισε πρώτος"!
Βέβαια, σε αυτό συμβάλλει και ο έτερος γελοίος της υπόθεσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μέσα σε μια μέρα (και μόλις μύρισε ψηφαλάκια)... αλλαξε άποψη και οδήγησε τους Συριζαίους σε ορισμένες υπερβολές.
Ψάχνουν, που λέτε, οι Συριζαίοι και αποκαλύπτουν ντοκουμέντα περασμένων δεκαετιών (του 50, του 60, του 70) όπου σε κάποια διεθνή έγγραφα υπήρχε αναφορά σε κάποια "Μακεδονία" της Γιουγκοσλαβίας και από κάτω υπογραφή κάποιου παλιού υπουργού ή πρωθυπουργού.

Με αυτόν τον τρόπο όμως τι γίνεται;
Προκειμένου να πλήξει πολιτικά το αντιπολιτευτικό κόμμα (ΝΔ), ουσιαστικά υπονομεύει τις εθνικές θέσεις, προσφέροντας απλόχερα επιχειρήματα στη Σκοπιανή πλευρά!
Είναι πραγματικά επικίνδυνοι!
Και όχι μόνο αυτό, αλλά επίσης η σπουδή τους να "αποκαλύψουν" όποιον άλλον έχει εμμέσως αποδεχθεί κάποια φορά σε κάποια συγκυρία το όνομα "Μακεδονία", με τη λογική του "αυτός άρχισε πρώτος" που λέγαμε, ουσιαστικά δίνει εύλογα την εντύπωση στην ελληνική κοινωνία πως η αναγνώριση του ονόματος είναι προειλημμένη απόφαση, η οποία (αναγνώριση) δίδεται εύκολα και χωρίς κανένα αντίβαρο από την άλλη πλευρά.
Το χειρότερο, όμως, είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την υπόθεση δίνει την εντύπωση στον ελληνικό λαό πως η προσπάθειά της δεν είναι τόσο να πιέσει τα Σκόπια να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις, όσο να πιέσει την ελληνική κοινωνία να δεχθεί τις σκοπιανές...


Κι έτσι -όπως ήταν φυσικό- φτάσαμε ως εδώ...

Αποτέλεσμα εικόνας για μακεδονια συλλαλητηριο

Συμπέρασμα

Με λίγα λόγια έτσι όπως τα έκανε μαντάρα (για άλλη μια φορά, σε άλλο ένα θέμα) η χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας (μάλλον χάνει μόνο στο... ντέρμπι με την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές Νοεμβρίου 1920 που εξαιτίας της ξεριζώθηκε οριστικά και αμετάκλητα -μάλλον- ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας) κατάφερε να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων.
Το συλλαλητήριο της Κυριακής που έρχεται θα συγκεντρώσει πιθανότατα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων.
Ο ηθικός αυτουργός των ογκωδών συλλαλητηρίων και του εύρους των αντιδράσεων είναι ένας και λέγεται: κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα δηλαδή δεν είναι η λύση που προτείνεται.
Το πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΓ.: Ανάλογη πολιτική βλακεία λανθασμένης εσωτερικής διαχείρισης μεγάλου ζητήματος θυμόμαστε στην περίπτωση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του 2009-12, που κατάφερε και μας έβγαλε στα κάγκελα τότε όλους επειδή δεν κάθισε να μας εξηγήσει ότι αυτό που έρχεται (το Μνημόνιο) είναι κάτι λάθος, άδικο και προβληματικό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αποφύγουμε. Αλλά άρχισε τα "μαζί τα φάγαμε", τα "το μνημόνιο είναι ευτυχία", τα "όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κλέφτες", τα "όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι κηφήνες" και τα "όσοι αντιδρούν είναι ή φασίστες ή κομμουνιστές ή μαλάκες"... κι έτσι ο κόσμος οδηγήθηκε στις πλατείες για να αντιδράσει, αφού ένιωθε προδομένος και καθυβρισμένος.
Αντιθέτως ο Σαμαράς και ο Τσίπρας που έπαιξαν πιο έξυπνα και ανέδειξαν τη διαφωνία τους, παρά την οποία "αναγκάζονται" να υπογράψουν το μη χείρον, δεν είχαν τέτοιες αντιδράσεις...
Στην πολιτική χρειάζεται και ικανότητα και νηφαλιότητα, προκειμένου να επικοινωνήσεις στον κόσμο την απόφασή σου. Ειδάλλως, δημιουργείται μπάχαλο και αδυναμία εξεύρεσης λύσης, η οποία (όπως έδειξε και η ιστορία των μνημονίων) οδηγεί σε χειρότερες λύσεις στο μέλλον.

1 σχόλιο: