Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017

Αν ΔΕΝ ήταν καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί... θα έμεναν σε σουίτα και... τσάμπα!

Αποτέλεσμα εικόνας για δασκαλοι γιατροι καθηγητεςΑποτέλεσμα εικόνας για αγγλοι λαγανα

Αν ήταν "πολιτισμένοι" Σουηδοί (που βιάζουν και τη μάνα τους, άμα φουσκώσει το παντελονάκι τους), τότε οι ντόπιοι θα τους είχαν δώσει και το βρακί τους για να μην κρυώνουν τα απαυτά τους.
Αν ήταν "πολιτισμένοι" Άγγλοι (που πηδιούνται καταμεσής του δρόμου, κατουράνε τόνους μπύρας και ξερνάνε όπου βρουν), τότε οι ντόπιοι θα τους είχαν δώσει το κρεβάτι τους να κοιμηθούν, την κόρη ή τον γιο τους για να πηδήξουν και θα τους έκαναν και τεμενάδες από πάνω για την τιμή που μας κάνανε να επισκεφθούν τον τόπο μας.
Αν ήταν "πολιτισμένοι" Γερμανοί (που πηδάνε ό,τι κατσίκα βρεθεί στο δρόμο τους), θα δίνανε και τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου, για να τους κάνουν την... τιμή να αγγίξουν τα πεντάευρά τους.
Αν ήταν μετανάστες, θα είχε ξεσηκωθεί το άπαν σύμπαν, η Ατζελίνα η Τζολί, η Σούζαν η Σάραντον, η Διεθνής η... Αμνηστεία και άλλες "φιλάνθρωπες" ΜΚΟ για να τους βρουν σπίτι με όλα τα κομφόρ.
Αν ήταν αδέσποτα, θα 'χαν πάρει το πρώτο.... ελικόπτερο οι φιλοζωικές (ή ζωοφιλικές;) οργανώσεις και θα είχαν επιτάξει ξενοδοχεία για να τα στεγάσουν.

Ωστόσο δεν είναι τίποτα από αυτά.
Δεν είναι τίποτε παραπάνω από τους γιατρούς, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τις νοσοκόμες κλπ που τους έχει ανάγκη -υποτίθεται- ο κάθε τόπος.
Μα γι' αυτούς δεν έχει μείνει ούτε δωμάτιο για να μείνουν, εκεί που διορίζονται.

Καλοί οι τουρίστες, αλλά τα παιδιά των ντόπιων της κάθε Σαντορίνης, της κάθε Μυκόνου και της κάθε Κρήτης θα πάνε σε σχολείο που θα πρέπει να έχουν δάσκαλο.
Καλοί οι τουρίστες και η κονόμα, αλλά αν θέλει κάποιος να μάθει γράμματα και να προκόψει στη ζωή του, στο σχολείο θα πάει για να του τα μάθουν.
Καλοί οι τουρίστες και η κονόμα, αλλά αν πάθει κάποιος ένα πρόβλημα υγείας, στο νοσοκομείο θα τρέξει για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Στη Σαντορίνη, όμως, στη Μύκονο και στην Κρήτη, η παιδεία δεν έχει τόση αξία όση το Airbnb.
Βρέθηκε ο τρόπος για αρπαχτή (νομίζουν δηλαδή ότι βρήκαν τον τρόπο- θα φάνε καλά...) και δεν έχει μείνει ούτε... πλυσταριό ξενοίκιαστο, με αποτέλεσμα όσοι γιατροί/καθηγητές/δάσκαλοι/νοσηλευτές προσλαμβάνονται ή αποσπώνται σε τουριστικές περιοχές να μην έχουν πού να μείνουν!
Με αποτέλεσμα να αναγκάζονται ή να πληρώνουν νοίκι με τιμές.... Ντουμπάι ή να αδυνατούν να βρουν σπίτι και να αρνούνται τον διορισμό.
Χαρακτηριστικά, αν τύχει και βρουν μονόχωρη γκαρσονιέρα, ισογείου, εσωτερική, θα χρειαστεί αν την πληρώσουν περίπου... 400 ευρώ.
(Φυσικά, αφού αρνηθούν το διορισμό γιατροί, δάσκαλοι κλπ., για τους ντόπιους θα βρίζουν το κράτος που "τους αφήνει στο έλεος του Θεού" και οι δήμαρχοι θα κάνουν τις μοιρολογίστρες, αντί να προβλέψουν οι ίδιοι -αφού τους ίδιους αφορά- τη διασφάλιση των απαραίτητων διαθέσιμων και οικονομικά προσβάσιμων σπιτιών).

Σχετική εικόνα

Είναι ενδεικτικό στοιχείο μιας κοινωνίας που έχει απαξιώσει πλήρως τις υψηλές αξίες (ποιότητα ζωής, υγεία, παιδεία) και έχει πάθει εμμονή με τον τουρισμό και τα φράγκα, που -νομίζει ότι- έτσι θα βγάλει.
Μεταξύ των δύο εικόνων στην κορυφή του κειμένου, φαίνεται πως ο αλλοτριωμένος τουριστάνθρωπος προτιμά τη δεύτερη...
Αυτή με τους εν εξάλλω καταστάσει "πολιτισμένους" Βρετανούς που κάνουν καθημερινά διαγωνισμό χυδαιότητας μεταξύ τους...
Και όχι αυτή με το δάσκαλο που διδάσκει στα παιδιά τα μαθηματικά, την ιστορία, τα αρχαία, τη φυσική.
Έτσι κι αλλιώς το πυθαγόρειο θεώρημα δεν τρώγεται, δε γίνεται βίλλα. Ούτε βέβαια και το απαρέμφατο.

Φυσικά με αυτόν τον τρόπο θέτουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης ενός έκτακτου προβλήματος υγείας και παράλληλα καταδικάζουν τα παιδιά τους σε πνευματικό σκοτάδι.
Έτσι, δε θα γίνουμε απλώς οι "σερβιτόροι" της Ευρώπης. Αλλά σιγά-σιγά τα γιουσουφάκια της.
Αφού, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους "πολιτισμένους" Ευρωπαίους, θα τους εκδώσουμε τα παιδιά μας. Αν δεν τους κάτσουμε κι εμείς οι ίδιοι, δηλαδή, για μια χούφτα πεντάευρα...


ΥΓ.: Δε λέω, σημαντικός ο τουρισμός και πρέπει να επενδύουμε σ' αυτόν.
Αλλά δεν θα επενδύσουμε στους ξένους... εκδύοντας τους γηγενείς!
Ο "ευρω-λιγουρισμός" του μέσου Τουριαστανθρώπου είναι αστείος, καθώς βλέπεις να σερβίρει στην παραθαλάσσια ταβέρνα του με υποκλίσεις οκτώ ξένους που του κάνουν λογαριασμό όλοι μαζί το πολύ 50 ευρώ (αφού τη βγάζουν με δυο μαρουλοσαλάτες και 3 εμφιαλωμένα) και γράφει στα παπάρια του τις παρέες των Ελλήνων που 8 άτομα κάνουν λογαριασμό από 200 ευρώ και πάνω.
Αλλά οι υποκλίσεις στο "ξανθό γένος". Στην "άρια φυλή" που μας διαφεντεύει...


ΥΓ2: Ο Τουρισμός έχει αλλοτριώσει ολόκληρους πληθυσμούς των περιοχών αυτών. Μην απορείτε γιατί οι περιοχές αυτές έχουν δρόμους-σκοτώστρες και  δεν έχουν καθόλου δομές,
Έχουν περάσει πάρα πολλά λεφτά από αυτές τις περιοχές, ιδίως τις "χρυσές εποχές". Και έχουν περάσει και ένα σωρό βουλευτές και υπουργοί που εκλέγονται σ' αυτές τις περιοχές και έχουν συμφέροντα εκεί.
Όμως τίποτα απ' τα βασικά δε φτιάχτηκε.
Γιατί;
Γιατί απλούστατα δεν ενδιέφερε και πολύ τους ντόπιους. Δε χρησιμοποίησαν ποτέ τον τοπικό βουλευτή για να πάρουν ένα ασθενοφόρο ή να φτιάξουν κάπως το δρόμο-καρμανιόλα.
Τον χρησιμοποιούσαν μόνο για να τους προσλαμβάνει στο δημόσιο και για να μεσολαβεί στις επιδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Βάραινε και βαραίνει πιο πολύ στο μυαλό τους το χρήμα και όχι το ασθενοφόρο που δεν έχουν (το καταλαβαίνουν αυτό μονάχα κατόπιν εορτής δυστυχώς).
Δε "μαύρισαν" ποτέ βουλευτή επειδή δεν τους έφτιαξε το δρόμο. Τον "μαύρισαν" μόνο όταν δεν τους κανόνισε επιδότηση ή δεν προσέλαβε το γιο τους (με απολυτήριο δημοτικού) στο δημόσιο.

5 σχόλια:

 1. Έτσι ακριβώς, από την αρχή του κειμένου μέχρι το τέλος. Ε, να ακούγονται κάποιες φορές κι όχι γιατί είμαστε γκρινιάρηδες, όπως εύκολα θα πουν κάποιοι, αλλά διότι πρόκειται για την αλήθεια που βλέπουμε γύρω μας.

  Εννοείται ότι ο τουρισμός είναι οικονομική δύναμη για την Ελλάδα, οπότε σαφώς θα πρέπει να επενδύουμε εκεί, μάλιστα με υψηλές προδιαγραφές δίχως να κλέβουμε τον κόσμο ή να τον εξαπατούμε, αλλά να δείχνουμε σεβασμό, σοβαρότητα και σωστό επαγγελματισμό. Όλα τα άλλα είναι μαϊμουδιές, στις οποίες δυστυχώς σαν λαός έχουμε πάρει τα πρώτα βραβεία, εκτός αρκετών εξαιρέσεων, που έτυχε να συναντήσω, και ευτυχώς...

  Όσο για τη διεθνή εταιρία ενοικιάσεων, είχα γι' αυτό το θέμα συζήτηση σε δύο διαφορετικές συντροφιές τις προηγούμενες μέρες, και να που το αναφέρεις κι εσύ εδώ...! Πλέον, έφτασαν στο σημείο, και τόσο σύντομα, να νοικιάζουν και Έλληνες μέσω αυτής, γιατί αφενός έγινε μόδα και αφετέρου διότι δεν βρίσκουν εύκολα με άλλο τρόπο. Το άσχημο είναι ότι πολλοί σκέφτηκαν να βγάλουν εύκολα φράγκα από αυτή την ιστορία, έτσι στον αέρα. Για ακόμη μία φορά μη τυχόν υπάρξει μια ιδέα, θα την ακολουθήσουν τυφλά πολλοί πιστοί!
  Μας έχει φάει αυτό. Να βρίσκει, για παράδειγμα κάποιος ένα υπέροχο σημείο, για να ανοίξει ένα ξεχωριστό στέκι για καφέ, που μέχρι τότε δεν το είχε σκεφτεί κανείς, και σε χρόνο dt ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια πλήθος από κακά αντίγραφά του!
  Οποιαδήποτε πρωτότυπη ιδέα για το οτιδήποτε φτάνει πολύ γρήγορα σε κατάσταση φασόν... Έλεος και υπερέλεος (νέα ελληνικά είναι αυτά...)!

  Τι να κάνουμε τη γραμματική, τα μαθηματικά, την ιστορία, μια και μπορούμε να φάμε με χρυσά κουτάλια αραχτοί στη γαλαρία;
  Αυτός ο λαός έχει ξεχάσει τι σημαίνει κόπος αλλά και την ικανοποίηση και τη χαρά τού να προσφέρεις μέσα από το κάθε επάγγελμα. Όλα τα θέλει εύκολα, γρήγορα, επιπόλαια, εφήμερα.
  Ευτυχώς, δεν είναι όλοι έτσι... Εκπλήσσομαι όταν βλέπω τη διαφορά και πια το λέω σε εκείνους που είναι ξεχωριστοί σε οποιοδήποτε τομέα. Σίγουρα το αξίζουν, καθώς κάνουν πολύ κόπο και αφιερώνουν πολλή φαιά ουσία και χρόνο για τη σημερινή εποχή και θα πρέπει να τους αναγνωρίζεται από αυτούς που δέχονται τις υπηρεσίες τους. Α, ναι, θα πρέπει να είναι σε θέση να τις εκτιμήσουν πρώτα!

  Για τους ξένους, τη συμπεριφορά τους και τις συνήθειές του, γνωστά όλα και ασχολίαστα. Οι "πολιτισμένοι"...

  Μου άρεσε το κείμενό σου, γιατί είναι η πραγματικότητά μας, ρε γαμώτο! Αηδιάζω και αγανακτώ.

  Υ.Γ.
  Ο "Τουριστάνθρωπος" κάνει θραύση... Κάτι σαν "προϊστοράνθρωπος" ένα πράμα, ε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αλήθεια είναι ότι μην ακούσουμε για αρπαχτή, αμέσως να τρέξουμε όλοι να φάμε ό,τι προλάβουμε.
   Είμαστε λαός της υπερβολής γενικώς και οι μόδες γιγαντώνονται και εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν.

   Και ωραία, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μας και δεν χάθηκε κι ο κόσμος.
   Απ' αυτό όμως και ως το σημείο να απαξιώνουμε πλήρως τα βασικά αγαθά της κοινωνικής ζωής (παιδεία, υγεία) υπάρχει μια απόσταση, την οποία δυστυχώς τη διανύουν εύκολα οι κοινωνίες που έχουν την αίσθηση πως θα βγάζουν μονίμως εύκολο και γρήγορο χρήμα χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε τίποτα (επειδή απλά έχουμε κληρονομήσει ένα σπίτι σε τουριστικό μέρος και μπορούμε να εισπράττουμε τα νοίκια από τους τουρίστες).
   Το εύκολο, άκοπο και γρήγορο χρήμα είναι αλλοτριωτικό καθώς εθίζει στον καιροσκοπισμό.
   Και φυσικά οι κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές ακολουθούν τη νοοτροπία των πολιτών. Ο δήμαρχος/νομάχρης του τάδε τουριστικού μέρους θα σκιστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των κατοίκων, προκειμένου να ξαναβγεί.
   Αν κάτσει και ικανοποιήσει άλλα πράγματα, τότε έχει την αίσθηση (και όχι πάντα άδικα) πως δε θα ξαναβγεί.

   Διαγραφή
 2. Πόσο με κέντρισε το ενδιαφέρον αυτό το κείμενο, γιατί φέτος δούλεψα σε μπιτσόμπαρο στη Θάσο για τη σεζόν και όλα αυτά που περιέγραψες τα έβλεπα καθημερινά με τα μάτια μου.

  Εν προκειμένω, θα πω πράγματι ότι το μέρος στο οποίο εργαζόμουν στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους τουρίστες. Όπως επίσης ομολογώ ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν μου γέμιζαν το μάτι. Σίγουρα υπήρχαν κάποιοι πολύ καλοί και ευγενικοί άνθρωποι, κυρίως Βρετανοί και Τούρκοι, αλλά οι υπόλοιποι, κάτι Σέρβοι, κάτι Ρουμάνοι, κάτι Ρώσοι ήταν (αν και δεν μου αρέσουν τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί) απλώς γύφτοι. Αγενέστατοι, απαιτούσαν τρελά πράγματα, μας φέρονταν λες και είμασταν κάποιου είδους δούλοι, και στο τέλος της ημέρας με συγχωρείτε, αλλά όταν βλέπω άτομα με παιδιά να πίνουν σκέτα ουίσκια από τις 8μιση το πρωί εγώ δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά. Με την ανοχή των υπεύθυνων για το μαγαζί όλα αυτά βέβαια, γιατί "τους Έλληνες δεν μπορούμε να τους βρίσουμε". Και να τους κλέψουμε θα έλεγα εγώ, αλλά αυτό είναι κουβέντα για άλλη στιγμή. Οι ντόπιοι άλλωστε ξέρουν...

  Όσο για το Airbnb, συμφωνώ μέχρι κεραίας. Και για να συμπληρώσω και τη Γλαύκη, πράγματι και Έλληνες αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτήν την υπηρεσία για να βρουν σπίτι σε αξιοπρεπή κατάσταση και τιμή, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική. Και θα φέρω σαν παράδειγμα μια φιλενάδα μου η οποία δουλεύει στον Δήμο της Θάσου και μέχρι πρότεινος έμενε σε ένα υπόγειο 20 χιλιόμετρα μακριά από τον Λιμένα, και ο μόνος τρόπος να έβρισκε σπίτι εκεί ήταν μέσω Airbnb, όπερ και εγένετο.

  Γενικώς είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα του τουρισμού στην Ελλάδα διότι έχουμε θυσιάσει πολλά στον βωμό των χρημάτων και ειλικρινά αναρωτιέμαι μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς κάποια στιγμή ο τουρισμός θα γίνει "βόμβα" η οποία θα "σκάσει" και μετά θα ψαχνόμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο.
   Δε μου αρέσει καθόλου η τόσο μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό.
   Διότι ο τουρισμός μπορεί εν μία νυκτί να καταστραφεί τελείως. π.χ. με μια δυσφημιστική ταξιδιωτική οδηγία, με ένα τρομοκρατικό χτύπημα κλπ.
   Τότε θα επέλθει η απόλυτη καταστροφή, εφόσον μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό.
   Τότε θα επέλθει άλλη μια -και τελειωτική ίσως-πτώχευση.

   Το Airbnb δεν είναι καθόλου αθώο. Έτσι κι αλλιώς έχει φτιαχτεί ανάλογη πλατφόρμα για τα ταξί.
   Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να κεντρικοποιήσουν την τουριστική οικονομία, καθιστώντας την μονοπωλιακή υπόθεση.
   1-2 πολυεθνικές θα ελέγχουν τα πάντα και ουσιαστικά "τελειώνουν" τους μικρούς επιχειρηματίες των 2-3 ενοικιαζόμενων δωματίων (και τους ταξιτζήδες φυσικά με το άλλο)

   Όσο για τους τουρίστε,ς ιδίως τους Βορειο-Ευρωπαίους, έχω διαπιστώσει ότι είναι βαθιά ρατσιστές απέναντί μας και μας αντιμετωπίζουν ως δούλους τους, ως κατώτερα όντα.
   Εξ ου και δε σέβονται τους κανόνες μας και θέλουν σώνει και καλά να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στη χώρα μας.
   Με λίγα λόγια, βλέπω Ευρωπαίο τουρίστα και μου ανάβουν τα λαμπάκια...

   Διαγραφή
  2. Σαν να διαβάζω τις σκέψεις μου σε όλο το σχόλιο!
   Όταν μία χώρα στηρίζει την οικονομία της σε μεγάλο βαθμό σε έναν τομέα, αυτό από μόνο του οδηγεί σε κίνηση με δεκανίκια, σε εξάρτηση και σκλαβιά.

   Φυσικά δεν είναι αθώο το Airbnb, όπως οι αντίστοιχες κινήσεις στα ταξί, όπως και σε πολλά άλλα που προσπαθούν να επιβάλλουν με πλάγιους τρόπους το μονοπώλιο με απώτερο σκοπό το υπερβολικό κέρδος και τον ισχυρό έλεγχο(από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα τρόφιμα, το νερό, το διαδίκτυο κ.ά.), ώστε να ακολουθήσουμε χωρίς να το καταλάβουμε σε τι είδους κλοιό μπαίνουμε.
   Άσε, που με το σύστημα αυτό δεν ξέρεις ποιον βάζεις σπίτι σου και από πού έρχεται. Σε κάποιον πάντως του διέλυσαν το σπίτι σαν να πέρασαν βάρβαροι και σάρωσαν. Ακαθαρσίες παντός είδους (για την τουαλέτα προορίζονταν) στα στρώματα, ξηλωμένοι νιπτήρες και απίστευτες ζημιές παντού. Το είχαν νοικιάσει μια ομάδα νέων αντρών... Μόνο άγρια μαστούρα δικαιολογεί κάτι τέτοιο ή κάτι άλλο. Συνήθως τα βλέπουμε σε αμερικάνικες ταινίες. Αυτά για το κουτσομπολιό. Όταν το άκουσα σοκαρίστηκα, αλλά δυστυχώς έτσι είναι η πραγματικότητα γύρω μας. Δεν είναι τυχαία αυτά που είπες στο κείμενο για τη συμπεριφορά των τουριστών στους δρόμους ή αλλού.

   Κατά τα άλλα εμείς είμαστε οι βάρβαροι, οι ιθαγενείς, οι σκλάβοι του νότου... Προκαλούμε κι εμείς οι νότιοι σίγουρα με αντίστοιχες συμπεριφορές, αλλά και με το πόσο ανοιχτό πεδίο αφήνουμε, μέχρι πού επιτρέπουμε σε αυτόν που έχουμε απέναντί μας. Μα στον βωμό του κέρδους (ειδικά του εύκολου) όλα τελικά επιτρέπονται, ως και να πουλήσει κανείς τον εαυτό του, τη μάνα και τον πατέρα του ακόμα και το παιδί του στον οποιοδήποτε.
   Κυνισμός και χυδαιότητα στα πάντα όμως.

   Εμένα να δεις...(για τα λαμπάκια)!

   Διαγραφή