Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Αφού δεν έχω νέα ευχάριστα να πω, καλύτερα να μη σας πω κανένα...


Όταν το 2006-09 έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εγκαταλειφθεί διότι έχει ταυτιστεί στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία με τη ΝΔ κι ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η νέα στέγη του προοδευτικού χώρου, τότε οι πασόκοι με λέγανε μισοπάλαβο και φιλομπάχαλο- παρόλο που εξηγούσα πως όταν και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάσει στην εξουσία θα εγκαταλείψει τα κινηματικά του χαρακτηριστικά και την ακραία του φρασεολογία και θα ενστερνιστεί τα κεντροαριστερά συνθήματα/αιτήματα.
Μετά από 5 χρόνια το όλον ΠΑΣΟΚ είχε μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ γελούσα.

Όταν το 2010 έλεγα ότι τα μνημόνια δεν είναι η λύση "για να γίνουμε επιτέλους κανονικό κράτος" αλλά μέθοδος ελεγχόμενης χρεοκοπίας που θα μας οδηγήσει να χάσουμε τουλάχιστον τη μισή μας αγοραστική δύναμη (ό,τι δηλαδή θα πάθουμε περίπου αν κηρύξουμε χρεοκοπία), τότε ήμουν "φασίστας, παλαβός, συνωμοσιολόγος" που έκλεινα τα μάτια μπροστά στη διαφθορά του ελληνικού κράτους.
Μετά από 3-4 χρόνια είχαν γίνει όλοι αντιμνημονιακοί κι εγώ γελούσα.

Όταν το 2013, μετά το πέρας της πρώτης αντιμνημονιακής περιόδου με τα πιο ριζοσπαστικά αιτήματα, τότε μετά και τα γεγονότα της Κύπρου, αναρωτιόμουν αυτοκριτικά "γιατί δεν πείθουμε; πού κάνουμε λάθος;". Τότε,  όμως παρόλο που ψαχνόμουν και αναρωτιόμουν μήπως κάνουμε λάθος στην τοποθέτησή μας μήπως πρέπει να δούμε το δίκιο και της άλλης πλευράς, οι περισσότεροι σχολίαζαν ότι δε φταίμε εμείς ή η άποψή μας, αλλά οι άλλοι που δεν ακολουθούν, τα κόμματα και τα ΜΜΕ που δεν τους αφήνουν.
Εγώ ψαχνόμουν, την ώρα που οι περισσότεροι ήταν βέβαιοι.
Στη συνέχεια φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι το αντιμνημονιακό πρόγραμμα θα γίνει πράξη εντός Ε.Ε. και ευρώ και χωρίς άτακτη χρεοκοπία και τότε ξαφνικά... "πείσαμε"!
(δηλαδή, επιβεβαιώθηκε πως οι αντιμνημονιακοί δεν πείθαμε, παρά μόνο όταν ειπώθηκαν πολλές αερολογίες, στρογγυλέματα και ψέματα, για ένα δρόμο ανατροπής, χωρίς ολοκληρωτική σύγκρουση)

Όταν πάλι έγινε το δημοψήφισμα, οι περισσότεροι εν εξάλλω φωνασκούντες κράδαιναν το λάβαρο του "όχι".
Εγώ διατύπωσα τις επιφυλάξεις μου για το πού θα μας οδηγήσει αυτό και άρχισαν πολλοί να με κοιτούν με μισό μάτι.
Επεσήμανα τις συνέπειες της άγνοιας κινδύνου και της ψήφου τσαντίλας και έγινα αντιπαθής.
Τελικά και μόνο μετά τις διαβεβαιώσεις του Τσίπρα ότι θα πάρει το "όχι" και θα το βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας και με διαβεβαιώσεις ότι δε θα μας βγάλει απ' την Ε.Ε., τότε επέλεξα κι εγώ, 2 μέρες πριν, να ψηφίσω "όχι", για να του δώσω ένα ύστατο όπλο στη διαπραγμάτευση, για να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί και για να φωνάξουμε σ' όλο τον κόσμο ότι εδώ στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια διαπράττεται έγκλημα.


Όταν μετά ο Τσίπρας έκανε αυτό που έλεγα, δηλαδή υπέγραψε τη συμφωνία/μνημόνιο, και ενώ οι περισσότεροι τον φώναζαν προδότη και πουλημένο, εγώ βγήκα εκείνη την τόσο δύσκολη στιγμή και, χωρίς να μασήσω τα λόγια μου, υπερασπίστηκα την επιλογή του, ως απείρως καλύτερης από την επιλογή της άμεσης χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τότε εισέπραξα βαρείς χαρακτηρισμούς και ύβρεις.
Τι "κωλοτούμπας", τι "νεομνημονιακός", τι "βολεμένος", τι "κομματόσκυλο"...
Όλα τα άκουσα.
Ήταν όλοι παρασυρμένοι από τη συναισθηματική έξαρση του "όχι" και ήταν έτοιμοι για την "ηρωική έξοδο" από την Ευρώπη, βρίζοντας όσους υποστήριζαν την παραμονή σε αυτήν.
Ήταν όλοι τους βέβαιοι ότι υπάρχει καλύτερος δρόμος, τον οποίο σκοπίμως ο Τσίπρας δεν ακολούθησε και εγώ δεν υποστήριζα.

Τώρα γίνονται εκλογές και πολλοί απ' τους εξεγερμένους του προηγούμενου μήνα, που μιλούσαν για δραχμές και τα τοιαύτα, σήμερα είναι και πάλι με τον Τσίπρα (δηλαδή θα ψηφίσουν... "μνημονιακά")!!!
Τώρα αντελήφθησαν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την υπογραφή έστω και αυτού του κάκιστου μνημονίου και εγκατέλειψαν την προδοτολογία και την κωλοτουμπολογία.
Εγώ απ' την άλλη, λέω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανος να διαχειριστεί την κατάσταση και ότι η γενικότερη αντίληψή του για την οικονομία (υπερφορολόγηση) είναι ο συντομότερος δρόμος για νέα δημοσιονομικά κενά και για τη μονιμοποίηση της ύφεσης.
Δεν έχει καταλάβει ότι δεν είναι φιλανθρωπικό σωματείο ή ΜΚΟ, αλλά κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει νομοτελειακά, λόγω των ιδεοληψιών του, σε νέα καθίζηση της οικονομίας, σε νέο πολιτικό αδιέξοδο, σε νέα πολιτική αστάθεια και επομένως σε νέα μνημόνια.
Και γι' αυτό προτείνω να μην του δοθεί η δυνατότητα να τα κάνει χειρότερα.
Να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ελλείψει άλλης λύσης δυστυχώς, η ΝΔ, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί άλλος φορέας προοδευτικός που θα 'χει πραγματικό βιώσιμο σχέδιο για την οικονομία και θα 'χει επαφή με τον πραγματικό κόσμο του 2015.
Τώρα πρέπει να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο είναι καιρός!

Τώρα είμαι αυτός που πρόδωσε τα πιστεύω του και ξαφνικά μια μέρα έπαψα να είμαι "κομματόσκυλο" και έγινα... "δεξιός" και "νεομνημονιακός"!
Αύριο-μεθαύριο πάλι θα καταλάβετε αυτά που λέω και θα τα λέτε κι εσείς.
Αλλά τότε δυστυχώς θα ' ναι αργά.
Θα 'χετε ήδη ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και η χώρα θα 'χει πάθει ολοκληρωτική οικονομική καθίζηση, η ύφεση θα βαθύνει και θα 'ναι πια αργά, για να σωθεί ό,τι σώζεται.
Και θα 'ρθουν πολλά νέα μέτρα ακόμη.
Δεν υπάρχουν "παράλληλα προγράμματα" και τα επικοινωνιακά "πίσω-μπροστά" και "παλιό-νέο" είναι μπαρμπούτσαλα προεκλογικά.
Και τότε πάλι, όταν αναγκαστικά θα οδηγηθείτε αναγκαστικά στη ΝΔ, τότε εγώ θα σας δείχνω έναν άλλο δρόμο και θα 'μαι πάλι ο τρελός του χωριού και θα με βρίζετε.

Εγώ, ο Μαζεστίξ, αυτός ο "άγγελος-εξάγγελος" που ήρθε από μακριά, στην αρχή σας είπε νέα που σας χάιδεψαν τ' αυτιά και του ανοίξατε τις αγκάλες σας.
Κάθε φορά, όμως, που σας είπε νέα δυσάρεστα, τότε φωνάξατε με ένα στόμα-μια φωνή:
"Αφού δεν έχεις νέα ευχάριστα να πεις,
καλύτερα να μη μας πεις κανένα"...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο χαρακτηρισμός "Κασσάνδρα" έχει αποκτήσει αρνητικό περιεχόμενο.
Ενώ στην πραγματικότητα η Κασσάνδρα είχε δίκιο και σωστά έλεγε στον Αγαμέμνονα να μην πάει σπίτι του, γιατί θα τον καθαρίσουν ο Αίγισθος με την Κλυταιμνήστρα.
Αλλά σας λένε "μην ακούτε τις Κασσάνδρες".
Κι εγώ σας ρωτώ: "κι αν τις ακούγαμε καμιά φορά, μήπως τελικά θα γλιτώναμε κάτι";

Και τώρα, αφήστε με να επιστρέψω στο πυθάρι μου.
Και κάντε μονάχα λίγο πιο κει, για να μη μου κρύβετε τον ήλιο...

13 σχόλια:

 1. Ποια υπερφορολόγηση, Μαζεστίξ; Σε ένα έχει δίκιο ο Μεϊμαράκης: ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεταλλαχθεί και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.
  Μετά τις εκλογές, θα συνεργαστεί με Πασόκ και Ποτάμι και θα είναι μια χαρά. Το Πασόκ της επόμενης μέρας.
  Αντίθετα, η ΝΔ δεν έχει τα φόντα. Είναι πια παρωχημένη. Χρειάζεται κάτι πιο fancy, που λένε και στο χωριό μου. Άλλο είναι να στο εφαρμόζει (το μνημόνιο, εννοώ) ο Μείμαράκης και άλλο ο Τσίπρας. Έχει πιο ευρωπαϊκή εσάνς, βρε παιδί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι και πια υπερφορολόγηση!
   Οι τύποι αύξησαν το φόρο εισοδήματος ελεύθερων και επιχειρήσεων σε 29% και αύξησαν την προκαταβολή φόρου επόμενη χρονιάς από το 25% στο 100%!
   Δηλαδή κάθε χρόνο πληρώνει κάποιος το φόρο του επί 2!
   Βάλε και το ΦΠΑ που θερίζει κεφάλια.
   Βάλε και τους αγρότες που τους σακάτεψαν.
   Βάλ' τα όλα αυτά και... κάνε λογαριασμό!
   Και νομίζω πως κάπου είναι υπεύθυνος και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν εισηγήθηκαν το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων οι δανειστές.
   Οι δανειστές ζήτησαν ένα ποσό και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανίκανος να το εξασφαλίσει από οπουδήποτε αλλού, το φόρτωσε σε φόρους.
   Και μάλιστα έχει κάνει και άλλες απίστευες χαζομα΄ρες, όπως αυτή των Μπαλτά-Κουράκη που,,, ξέχασαν να βγάλουν ΦΕΚ για τους αναπληρωτές και τα σχολεία ξεκίνησαν με τεράστια κενά που υπήρχε η δυνατότητα να καλυφθούν.
   Βάλε και την ασυνάρτητη Χριστοδουλοπούλου, η οποία δεν ε΄χει καταλάβει ότι είναι υπουργός μεταναστευτικης πολιτικης και όχι δικηγόρος μετανάστών (που αν τους υπερασπίζεται με τέτοιες ηλίθιες δηλώσεις, μάλλον δεν είναι και καλή δικηγόρος).
   Ουφ, δεν ξέρω.
   Με κούρασαν και με απογοήτευσαν.
   Ας γίνουν παρένθεση να ησυχάσουμε από δαύτους.

   Τα μνημόνια δεν τα γλιτώνουμε που δεν τα γλιτώνουμε.
   Τουλάχιστον ας λειτουργεί το ρημάδι το κράτος, έστω στα στοιχειώδη...
   (-άκου εκεί... ξέχασαν να βγάλουν το ΦΕΚ και αφήσαν τα σχολεία άδεια! είναι να τρελαίνεσαι δηλαδή...)

   Διαγραφή
  2. Συγγνώμη, παρεξήγηση: κάπου μεταξύ φιλανθρωπικής οργάνωσης και υπερφορολόγησης, κατάλαβα ότι συμφωνείς με τις κατηγορίες οτι μια έκτακτη φορολόγηση κερδοφόρων επιχειρήσεων θα είναι η αιτία δημοσιονομικών κενών.
   Η Χριστοδουλοπούλου έχει κάνει ασυνάρτητες δηλώσεις, αλλά εξασφάλισε χρηματοδότηση -που πήρε τελικά ο Μουζάλας και το αναγνώρισε!- χωρίς κανείς να της αποδώσει τα εύσημα, επειδή δεν βόλευε ΝΔ/Ποτάμι.

   Διαγραφή
  3. Α, και κάτι ακόμα:
   1. Το ΟΧΙ δεν το διαπραγματεύομαι.
   2. Δηλαδή το κράτος λειτουργούσε για τους πολίτες τόσα χρόνια και όλα πήγαιναν ρολόι;
   Μαζεστίξ, μήπως κουζουλάθηκες εκεί στην Κρήτη;

   Διαγραφή
  4. Πρώτον δεν είναι έκτακτη.
   Και δεύτερον, όταν φορολογείς τις επιχειρήσεις με 56% επί των κερδών, τότε εκμηδενίζεται η πιθανότητα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
   Τουναντίον, θα μειωθούν έτι περαιτέρω.
   Ποιος θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας;
   Είναι παραλογισμός, είναι τελείως ατελέσφορη αυτή η τακτική.
   Διότι οι επιχειρήσεις, για να επιβιώσουν, ή θα βάλουν λουκέτο (με δέσμευση ΑΦΜ με το παραμικρό) ή θα μειώσουν το προσωπικό ή θα μειώσουν τους μισθούς.
   Η αγορά θελει στήριξη και χρηματοδότηση αλλά αντιθέτως έφαγε χτύπημα στο δόξα πατρί.
   Τελοσπάντων, εύχομαι ο Τσίπρας να κατάλαβε και να έμαθε από όλα αυτά και να μάθει να διοικεί.
   Ίδωμεν

   Όσο για τη Χριστοδουλοπούλου, θεωρώ ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις της δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα εκτός των άλλων και στους πρόσφυγες, διότι ενεργοποίησε ξενοφοβικά αντανακλαστικά του κόσμου.
   Άσε που θεωρώ ότι συνολικά η κυβέρνηση αδράνησε ασυγχώρητα τον πρώτο καιρό και ενεργοποιήθηκε με πολλή καθυστέρηση.
   Ελπίζω να μην επανέλθει στη θέση.
   Ας βοηθήσει με τις γνώσεις της στο θέμα από άλλο πόστο. Ως υπουργός, όχι,

   Διαγραφή
 2. κ. Διογένη, ε, Μαζεστίξ ήθελα να πω...
  Οι απόψεις σου από το 2006-2013 (τα τοποθετώ έτσι, για να μην επαναλαμβάνω ό,τι λες σ' αυτές τις παραγράφους) δεν ήταν αποκλειστικά δικές σου... Υποστήριζα, όπως και κάποιοι άλλοι τα ίδια με σένα, όμως αποδείχθηκε ότι για το κάθε τι έρχεται η ώρα του, για να φανεί η αλήθεια του, άσχετα με το αν το ακολούθησαν οι πολλοί την ώρα που θα ήταν επιβεβλημένο!

  Σχετικά με το ΟΧΙ του καλοκαιριού στο έχω ξαναπεί ότι θα ήταν τραγικό έως παράλογο να ακολουθούσαμε το ΝΑΙ. Σαν να μας έλεγαν "θέλετε να σας σφάξουμε για ν' αγιάσετε" κι εμείς να συμφωνούσαμε με την υπογραφή μας. Νομίζω ότι είναι το μόνο που δεν χωρά καμιά συζήτηση, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να βγουν πολλά στην επιφάνεια κι ας μην μας άρεσαν κάποια από αυτά. Κάθε στραβό που συμβαίνει έχει κάποιο σκοπό, έχει κάτι να δώσει στην εξέλιξη των πραγμάτων και της σκέψης μας. Ποια θα ήταν η συνέχεια με το ΝΑΙ; Απόλυτη υποταγή και δηλωμένη δίχως περιθώρια διαπραγμάτευσης ή ελιγμών. Όχι πως τώρα υπάρχουν πολλά, αλλά είναι δηλωμένη η πρόθεση του λαού και ένα ανοιχτό παραθυράκι για διεκδικήσεις.

  Την θέση σου για την καταλληλότητα της Δεξιάς στην προκειμένη φάση δεν την ξανασυζητώ, όμως με ανησυχεί φοβερά πως η επιλογή της θα παρασύρει όλους στην επικράτηση απόλυτα συντηρητικών δυνάμεων παντού. Δεν είναι αστείο λοιπόν.
  Αν εσένα σε απογοήτευσαν και σε κούρασαν ετούτοι τώρα, όπως και μένα και πάρα πολύ κόσμο, άλλο τόσο και πιο πολύ με κούρασαν και με αηδίασαν όλοι οι προηγούμενοι. Σ' αυτούς που είναι τόσες φορές δοκιμασμένοι και εντελώς αποτυχημένοι οι περισσότεροι δεν θα έπρεπε να τους δοθεί καμιά ευκαιρία, ούτε προσωρινά...
  Παρασύρθηκα πάλι, γιατί μια ανακατωσούρα με πιάνει στο στομάχι έχοντας στον νου μου κάποιες φάτσες... που διέλυσαν τα πάντα και επιδίδονταν διαρκώς σε φασιστικούς λόγους, εκβιασμούς και παπαρολογίες!

  Μην προεξοφλείς την ανικανότητα. Αν υπάρξει μια σταθερότητα, πιστεύω ότι δεν θα είναι έτσι όπως φαντάζεσαι τα παράγματα. Θα πάρουν μια σειρά κι ας μην είναι ιδανική.
  Όσο για τα σχολεία... κρατά απίστευτα χρόνια αυτή η ιστορία με τους αναπληρωτές και δεν είναι κάτι καινούριο. Απλά τώρα πέσαμε στη συγκυρία των εκλογών και έγιναν χειρότερα τα πράγματα. Πριν τον Νοέμβρη ποτέ δεν ξεκινούσαμε κανονικά (και στο σχολείο μου έχουμε αρκετές ελλείψεις...)!!!

  Ας κάνουμε, λοιπόν, υπομονή για πολλοστή φορά να δούμε τι θα κατεβάσει ο Τουτάτις...
  Εγώ κάνω πιο πέρα, για να μην χάσεις τον ήλιο, εσύ κάνεις λίγο πιο 'κει να μην μου λείψει η λάμψη των αστεριών...;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ξέρεις κάτι, Γαλάτη, πολλή φλυαρία παραπάνω και ήμουν έτοιμη να σβήσω το σχόλιό μου, όμως ό,τι γράφεται για καλό είναι, κάτι μπορεί να είναι χρήσιμο, ακόμα κι αν είναι επανάληψη.

   Ο απώτερος σκοπός μας από εδώ και πέρα ας είναι αυτός ο άλλος δρόμος που λες ότι θα προτείνεις κι εσύ κάποια στιγμή. Θα πρέπει να είναι όμως ένας δρόμος που θα είναι απαλλαγμένος όσο αυτό είναι δυνατό από τα λάθη, τις συνήθειες, τα κόμματα και τα πρόσωπα του παρελθόντος. Πάνω σ΄αυτό είναι ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος, ίσως όχι οργανωμένος απόλυτα στην αρχή ως προς το περιεχόμενο, αλλά στην πορεία μπορεί να πάρει μορφή.
   Θα πρέπει να φανούμε αρκετά εφευρετικοί... και πιο ενωμένοι - όχι τόσο μα τόσο σκόρπιοι!
   Γι΄ αυτό χρειαζόμαστε και τον ήλιο και τα αστέρια, ακόμα και φεγγάρι και άλλα πολλά ουράνια σώματα...:))

   Διαγραφή
  2. Χρειάζονται ουράνια σώματα, αλλά όχι άλλοι εξωγήινοι.
   Και δυστυχώς επιπλέουν οι εξωγήινοι.
   -Και ενίοτε κυβερνούν κιόλας.-

   Τελοσπάντων, ας δούμε τί θα γίνει τώρα και ας ελπίσουμε ότι θα ΄χουν καταλάβει 5 βασικά πράγματα

   Διαγραφή
 3. Διάβασα μόλις το σχόλιό σου και έχω να πω δύο πράγματα:
  1.Δεν θα σου απαντήσω. Την απάντηση την έδωσε ο Ελληνικός λαός
  2.Με απογοήτευσες πολύ και νομίζω ότι είναι η τελευταία φορά που μπαίνω στο μπλόγκ σου.

  Καληνύχτα Μαζεστίξ...


  Γιάννης Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πειράζει.
   Τρέχα για συμφωνούντες.
   Τρέχα μην τυχόν και ακούσεις άλλην άποψη και λερωθείς.

   Διαγραφή
 4. Μ' αρέσει που παθιάζεσαι με ότι γράφεις και το υπερασπίζεσαι σαν παιδί σου. Δεν συμφωνώ με τις απόψεις σου πάντα, ορισμένες φορές είμαι εκ διαμέτρου αντίθετη, κι όμως αυτό είναι το ζητούμενο μιας παρέας. Η συζήτηση και η ανταλλαγή σκέψεων. Η αλήθεια είναι πως σε προτιμώ στις ωραίες σου αφηγήσεις, στις ιστορικές αναδρομές και στις ποιητικές σου επιδόσεις. Γιατί είσαι ατόφιος και γράφεις αυτό που σκέφτεσαι (και το ανάποδο).
  Δεν με αφορά αν έπεσες μέσα στις προβλέψεις σου (αντιπαθώ τις δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά), αλλά διαβάζω με ενδιαφέρον τις απόψεις σου, χωρίς να επηρεάζουν τις δικές μου στο ελάχιστο.
  Καλή συνέχεια σ' ότι κάνεις Μαζεστίξ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω την τάση να εκφράζομαι με παρρησία ακόμη και όταν ξέρω ότι θα γίνω αντιπαθής. Ο κακός.
   Όταν πιστεύω κάτι, το λέω, κι ας ακούσω και βρισίδι.
   Δεν πειράζει. Ίσως είναι και λυτρωτικό ώρες-ώρες.

   Διαγραφή
 5. Η αυτοαναφορικοτητα (για να μην πω περιαυτολογια κ ναρκισσισμος) κανει ενα κειμενο αντιπαθες. Και μαλιστα οταν θεωρεις οτι οχι μονο εχεις διαχρονικα δικιο αλλα κι οτι οι αλλοι τσουβαλιαζονται στο αδικο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή