Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Όποιος βρίζει τον Τσίπρα, να βγει ΤΩΡΑ με επιχειρήματα να μας πείσει ότι οι (πολιτικές & οικονομικές) συνέπειες ενός GREXIT είναι μικρότερες από τις συνέπειες ενός Μνημονίου


Τώρα που κατέρρευσε (είτε μας αρέσει είτε όχι) η αντιμνημονιακή μας ρητορεία, ότι δηλαδή υπάρχει τάχα καλύτερη λύση χωρίς να διαταραχθεί η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας για όλους μας.
Ο πολύμηνος αγώνας της κυβέρνησης Τσίπρα να τερματίσει τα μνημόνια εντός Ε.Ε., απέδειξε με την ήττα του ότι το δίλημμα είναι αληθινό: ή να υπογράψουμε νέο σκληρό μνημόνιο ή να βγούμε άμεσα από Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επομένως, όποιος σήμερα βρίζει τον Τσίπρα για τη συμφωνία που έφερε, ένα πράγμα πρέπει να εξηγεί και μόνο. Να επιχειρηματολογεί γιατί ένα grexit είναι καλύτερο για την Ελλάδα απ' ό,τι ένα μνημόνιο.
Κι όταν λέμε να επιχειρηματολογεί, εννοούμε να εξετάζει το ζήτημα από κάθε άποψη και να καταλήγει ότι μας συμφέρει.
Από οικονομική, πολιτική, γεωστρατηγική πλευρά.
Τις συνέπειες του μνημονίου τις ξέρουμε. Τι συνέπειες του grexit πρέπει να μάθουμε.
Προσωπικά, δεν είμαι 100% αντίθετος σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αρκεί όμως πρώτα να δω σοβαρές και πλήρεις τοποθετήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τότε τις βέβαιες πολιτικο-οικονομικές συνέπειες αυτής της πράξης, για το ποιο σχέδιο αντιμετώπισης πάσης φύσεως κινδύνων υπάρχει και για το πώς θα επιβιώσει στο μεταξύ η χώρα κι οι πολίτες.

Αν μας συμφέρει, δηλαδή, οικονομικά η υιοθέτηση ενός νομίσματος με πολύ χαμηλότερη αξία και τι συνέπειες θα έχει αυτή τόσο για το βιοτικό μας επίπεδο όσο και για την οικονομία της χώρας εν γένει, αφού πρόκειται για μια "κλειστή οικονομία".
Να βάλει κάτω εισαγόμενα και εξαγόμενα είδη, να υπολογίσει το μέγεθος της απώλειας της αγοραστικής δύναμης του κάθε πολίτη, να εντοπίσει τα είδη τα οποία δε θα έχουμε τη δυνατότητα να προμηθευόμαστε και να εξετάσει αν και με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας, όσο διάστημα η αξία του νέου νομίσματος θα είναι εξαιρετικά μικρότερη από το ευρώ. Και να προσδιοριστεί βέβαια πόσο θα είναι αυτό το διάστημα.
Τι θα γίνει με τη βενζίνη, με τα φάρμακα, με τα τεχνολογικά προϊόντα κλπ.;
Κι όταν λέω τεχνολογικά προϊόντα, εννοώ: θα μπορούμε π.χ. να εισάγουμε ανταλλακτικά αυτοκινήτων; Εξαρτήματα υπολογιστών; Όλες οι δουλειές σήμερα είναι στηριγμένες στον υπολογιστή. Τι θα γίνει με αυτό; Χαρτί; Θα έχουμε; Ηλεκτρολογικό υλικό; Μηχανολογικό;

Οι χιλιάδες επιχειρήσεις που περιμένουν την (αργοπορημένη ήδη) δόση του ΕΣΠΑ, τί θα γίνουν; Λουκέτο; Και οι εργαζόμενοί τους;
Το επόμενο ΕΣΠΑ που θα χαθεί, πώς θα αναπληρωθεί και από ποιους πόρους;
Τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. προγράμματα, από τα οποία ζουν πολλές χιλιάδες κόσμου, τί θα απογίνουν; Οι εργαζόμενοι σ' αυτά;
Πόσο θα κοστίσει αυτό σε σχέση με την ανεργία και με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι παλιοί και νέοι άνεργοι;


Εφόσον, προφανώς, σε μια κατάσταση grexit, τα capital controls μένουν για πολύ καιρό (εδώ βλέπω να μένουν και με μνημόνιο- πόσο μάλλον με grexit), πώς θα τροφοδοτείται η αγορά με ρευστό; Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ρευστό για να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με το εξωτερικό (ή και με το εσωτερικό- όλα μέσω τράπεζας γίνονται πλέον); Πώς θα παίρνουν πρώτες ύλες, αφού θα πολλαπλασιαστεί το κόστος τους λόγω νομισματικής ανισομέρειας και αστάθειας; Πώς θα πληρώνουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, αφού αυτοί ήδη ζητούν cash 100% το ποσό και πίστωση δεν κάνουν;
Πώς με τα capital controls οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε ταμεία, εφορίες κλπ.; Θα πληρώνει κανείς αυτές τις υποχρεώσεις ή θα αδειάσει τελείως το δημόσιο ταμείο;
Σε όλα αυτά δεν έχουν δοθεί ποτέ ως τώρα απαντήσεις από τους θιασώτες του grexit.
Όλη τους η επιχειρηματολογία εξαντλείται στο ζήτημα των εξαγωγών, το οποίο φυσιολογικά πρέπει να βοηθηθεί από ένα φτηνότερο νόμισμα. Πέραν τούτου, δεν έχω ακούσει άλλα επιχειρήματα.

Επίσης,,, με τα χρέη που έχει η χώρα μας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στις αγορές, τι θα γίνει;
Πιστεύει κανείς ότι θα μας τα χαρίσουν;
Έχουν υπογραφεί δεσμευτικότατες συμβάσεις το 2010 και το 2012 που η χώρα παραιτείται από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας και μάλιστα υπό το καθεστώς του σκληρού, αποικιοκρατικού αγγλικού Δικαίου, πράγμα που σημαίνει πως έχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα, για να μας σύρουν στα διεθνή δικαστήρια, ζητώντας τα λεφτά ή τις υποθήκες.
Πόσο ισχυρά είναι τα δικά μας επιχειρήματα περί άρνησης πληρωμής του χρέους;
Και ποιοι είναι οι συσχετισμοί στα διεθνή δικαστήρια; Έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε, με αντίδικους ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία κλπ. και μάλιστα... στην έδρα τους;


Πάμε τώρα και στο πολιτικό-γεωστρατηγικό πεδίο.
Εδώ οι Δυτικοί έκαναν εμπάργκο στην τεράστια Ρωσία, σ' εμάς θα κωλώσουν, αν τους τη βγούμε στο αντάρτικο;
Μπορεί κανείς απ' τους grexitistas να μου πει ότι δεν είναι πολύ πιθανό ένα εμπάργκο;
Και ξέρετε τί σημαίνει εμπάργκο: το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια χώρα. Χειρότερο κι από πόλεμο.
Και ποιος θα μας βοηθήσει; Ποιος θα μας στηρίξει;
Η Ρωσία ή η Κίνα;
Οι οποίες έχουν πει με χίλια στόματα "βρείτε τα πρώτα με την Ευρώπη και μετά τα λέμε" και διαρκώς φωνάζουν "οπωσδήποτε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη"...
Διότι, προφανώς, οι μπίζνες που κάνουν με την Ελλάδα (βλ. λιμάνι Πειραιά) έχουν νόημα μόνο εφόσον είμαστε εντός Ε.Ε. και ευρώ.
Κι αν, λέμε τώρα, τα κάνουμε πλακάκια π.χ. με τη Ρωσία, ποια θα είναι η αντίδραση της Δύσης;
Όπως έχουμε διαπιστώσει όλοι, οι Γερμανοί δεν αστειεύονται. Θα κάνουν κάθε προσπάθεια να εξευτελίσουν την Ελλάδα και θα επιδιώξουν την παταγώδη και παραδειγματική αποτυχία ενός εγχειρήματος grexit. 
Δεν είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι θα φάμε κι εμείς εμπάργκο, όπως και η Ρωσία
Και τότε το περίφημο επιχείρημα περί εξαγωγών δε θα εξανεμιστεί, αφού δε θα έχουμε σε ποιον να πουλήσουμε τα φτηνά μας, πλέον, προϊόντα;

Μήπως μπορούμε να συντηρηθούμε μόνοι μας;
Μα υπάρχει έστω και μια χώρα στον κόσμο που δεν ανήκει σε μια συμμαχία κρατών ή σε μια ζώνη επιρροής;
Μπορεί καμιά χώρα (και ιδίως η μικρή και φτωχή Ελλάδα) να επιβιώσει μέσα σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον, όπου οι δυνατοί στραγγαλίζουν κάθε χώρα που δεν τους αρέσει; Η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, η Τυνησία δεν είναι μακριά. Ούτε η Ουκρανία. Ούτε η Γιουγκοσλαβία και το Κόσοβο.
Και γείτονές μας η Τουρκία και η Αλβανία, οι οποίες καλοβλέπουν τα "φιλέτα" του Ιονίου, της Θράκης και του Αιγαίου.
Ξέρουμε τί σημαίνει να βγούμε από τη ζώνη επιρροής της Δύσης, για πρώτη φορά από την απελευθέρωση του νεοελληνικού κράτους; Τι συνέπειες θα έχει αυτό;
Μπορεί κάποιος απ' τους θιασώτες του grexit να με πείσει με λογικά επιχειρήματα ότι δε θα συμβούν πολλά απ' αυτά στη χώρα μας;


Διότι η υπόθεση του grexit δεν είναι αμιγώς νομισματική- οικονομική, αλλά είναι και πολιτική, γεωστρατηγική.
Και, αν θέλετε, στον οικονομικό τομέα νομίζω πως είναι κάπως συζητήσιμο το αν και κατά πόσο μας συμφέρει.
Αλλά στον πολιτικό-γεωστρατηγικό θεωρώ πως ένα grexit θα είναι η επίσημη πράξη θανάτου της χώρας.
Είναι ανόητο να μιλάμε για το grexit, έχοντας παραλείψει και παραβλέψει τη σημασία του στην εθνική μας ασφάλεια και τις διεθνείς μας σχέσεις.

Θέλω, όμως, να ακούσω τα επιχειρήματα των θιασωτών του grexit.
Χωρίς αφορισμούς και συνθηματολογίες. Και χωρίς ηλίθιες ταυτίσεις (ότι τάχα "αφού φοβάσαι τις καταστροφικές συνέπειες ενός grexit, τότε είσαι Άδωνις"), διότι αν απ' τη μια πλευρά είναι ο Άδωνις, απ' την άλλη είναι ο Κασιδιάρης.
Και βέβαια για κάθε λογικό άνθρωπο ούτε όποιος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. είναι Άδωνις ούτε όποιος υποστηρίζει την έξοδο είναι Κασιδιάρης.
Θέλω επιχειρήματα λοιπόν και όχι χαζομαρούλες.

Αυτές τις 48 ώρες, ας μιλήσουμε για πρώτη φορά σοβαρά σ' αυτή τη χώρα.
Τώρα που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος η αντιμνημονιακή μας αφήγηση, ότι τάχα υπήρχε καλύτερη λύση εντός Ευρωζώνης και Ε.Ε.
Τώρα πια που αποδείχτηκε πως τα πράγματα είναι πολύ απλά: ή μνημόνιο ή grexit.
Το μνημόνιο το ξέρουμε πολύ καλά τί καρκίνος είναι. Δε βγαίνουμε απ' την κρίση ούτε σε 50 χρόνια, αν συνεχίσουμε με μνημόνια.
Το grexit όμως;

Τα μνημόνια μας συντηρούν στην εντατική, σε καταστολή, χωρίς προοπτική να βγούμε σύντομα απ' αυτήν. Αλλά αναπνέουμε και διατηρούμαστε όπως-όπως στη ζωή.
Το grexit είναι μια εγχείρηση που υπόσχεται να μας βγάλει από την εντατική.
Αλλά για να δεχθούμε να γίνει η εγχείρηση, θα πρέπει ο γιατρός που την προτείνει, να εξηγήσει και να αποδείξει ότι με αυτήν ο ασθενής θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει απ' ό,τι αν παραμείνει κι άλλο στην εντατική με συντηρητική αγωγή.
Διότι το αγαπημένο μας πρόσωπο που βρίσκεται εκεί, δε θα το εμπιστευόμασταν στον κάθε σκιτζή που λέει μια μαλακία να περάσει η ώρα.
Πρώτα θα μας δείξει τις πιθανότητες και τους όρους επιτυχίας και μετά θα του δώσουμε την άδεια.

Όποιος θεωρεί και μπορεί να επιχειρηματολογήσει επαρκώς ότι από κάθε σκοπιά (οικονομική, πολκτική, γεωστρατηγική) είναι καλύτερο για την πατρίδα μας το grexit, τότε ας ρίξει την κυβέρνηση, ας βγει στους δρόμους κλπ.
Όποιος θεωρεί ότι το grexit είναι καταστροφικότερο του μνημονίου, ας στηρίξει την τελική επιλογή του Τσίπρα, έστω με δάκρυα στα μάτια για μια μεγάλη ήττα.
Ηρωισμός είναι και το να αποδέχεσαι την ήττα, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και να μη σέρνεις άλλους μαζί σου στην ολοκληρωτική καταστροφή, για να ικανοποιήσεις απλώς το θυμικό σου ή επειδή αρνείσαι να παραδεχτείς πως έκανες λάθος.

Δεν είμαι απόλυτος ότι η έξοδος από την ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι χειρότερες επιλογές από το μνημόνιο.
Έχω πει πολλές φορές εδώ μέσα ότι δεν είμαι βέβαιος τί είναι χειρότερο.
Αλλά τις συνέπειες του ενός (μνημόνιο) τις ξέρουμε. Τις συνέπειες του άλλου (grexit) θα τις μάθουμε;
Απλώς ζητώ από τους grexitολόγους, έστω και την ύστατη ώρα, να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα της επιλογής που προτείνουν.
Οι συναισθηματισμοί και τα συνθήματα δε φτάνουν.
Παρουσιάστε το σχέδιό σας τώρα και, αν είναι πειστικό, θα είμαι στους δρόμους με τις σημαίες της δραχμής. 


ΥΓ.1: Στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου υπήρχαν οι ενωτικοί και οι ανθενωτικοί.
Οι πρώτοι υποστήριζαν πως, τώρα που οι Οθωμανοί είναι έξω απ' την πόρτα τους, έπρεπε να γίνει συμμαχία με τους Δυτικούς και να δεχθούν τους κυριαρχικούς όρους αλλά και την προστασία του Πάπα. Οι ανθενωτικοί, παραδοσιακά (και όχι άδικα) καχύποπτοι με το Παπικό κράτος, αρνούνταν να δεχθούν τους όρους του Πάπα και είπαν ότι θα τα καταφέρουν και μόνοι τους, χωρίς προστάτες.
Επικράτησαν οι ανθενωτικοί τελικά.
Το Βυζάντιο κουρασμένο και πολιορκημένο θα αντιμετώπιζε τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Και η Πόλις εάλω...
Γι' αυτό λέω: τώρα με το μνημόνιο βιώνουμε τις συνέπειες μιας Μικρασιατικής Καταστροφής.
Μη πάμε με το grexit να γλιτώσουμε αυτήν και καταλήξουμε σε Άλωση της Πόλης, λέω...


ΥΓ.2: Και μη τολμήσει κανείς να μου χρεώσει "συριζοφρουρισμό" διότι όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και το πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό μπλοκ χτυπιόταν υπέρ του "όχι", εγώ εξέφρασα δημοσίως τις πολλές μου επιφυλάξεις για τις συνέπειες του "όχι".
Και αποφάσισα μόλις 2 ημέρες πριν, με σκοπό να ισχυροποιήσω τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας και κυρίως να στείλω ένα μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι εδώ πέρα δεν πάει άλλο με τα μνημόνια.
Εγώ διαφοροποιήθηκα τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντα κρίνω με επιχειρήματα και όχι με ιδεοληψίες, εμμονές ή συναισθηματισμούς.
Γι' αυτό μη μου λέτε μαλακίες.
Επί της ουσίας, παρακαλώ.

113 σχόλια:

 1. Ωχ ο Άδωνις μετακόμισε στο Σύριζα.

  Πόσα πολλά λόγια χρειάζονται για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρε αφήστε τις ειρωνείες και τους αφορισμούς.
   Εδώ καίγεται η χώρα και πρέπει εντός 48ώρου να πάρει μια απόφαση.
   Παρουσιάστε το σχέδιο grexit τώρα.
   Να το εκτιμήσουμε και να δούμε αν συμφέρει.
   Απλά πράγματα. Ελληνικά.

   ΥΓ.: Αν σε κάτι που λέει ακόμη κι ο Άδωνις φανεί πως έχει δίκιο, εγώ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΩ τη χώρα μου, απλώς ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΚΟΝΤΡΑ στον κάθε μαλάκα Άδωνι.
   Διότι τότε εγώ θα είμαι πιο μαλάκας κι από τον Άδωνι.

   Παρουσιάστε ολοκληρωμένο σχέδιο grexit ΤΩΡΑ.
   Όχι από Πέμπτη, εκ του ασφαλούς. Τώρα!

   Διαγραφή
  2. Αμα "καίγεται η χώρα" πιάσε τον εμπρηστή και ρίξτου βρωμόξυλο. Αυτός την πήγε "εντός 48ώρου". Νομίζω πως τον στηρίζεις. Εγώ τον ήξερα και πήρα τα μέτρα μου. Σε ατομιστική κοινωνία δε ζούμε;

   Διαγραφή
  3. Όταν καίγεται, δεν σπας στο ξύλο τον εμπρηστή πρώτα.
   Πρώτα παίρνεις κουβάδες να σβήσεις τη φωτιά και μετά ψάχνεις τον εμπρηστή.

   Διαγραφή
 2. Βλάκα αυτά τα έλεγαν και οι προηγούμενοι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βλάκα να πεις τα μούτρα σου.
   Εσύ είσαι ο μεγαλύτερος βλάκας, αν δεχτείς να καταστρέψεις τη χώρα σου, απλώς και μόνο για να πας κόντρα στους προηγούμενους.
   Σχέδιο grexit έχεις ή ξέρεις μόνο να τρολάρεις;

   Διαγραφή
  2. Τώρα τα σκέφτηκες αυτά.Μέχρι το δημοψήφισμα δε τα είχες σκεφτεί;.
   Πως είχαμε καύσιμα,φάρμακα κλπ ως το 2001 με δραχμή;
   Το χρέος είναι παράνομο και απεχθές ή νόμιμο
   Η τρομοκρατία σταμάτησε να λειτουργεί σε κατεστραμένους ανθρώπους δε το κατάλαβες ακόμη;
   Δεν χρειαζόταν ο Τσίπρας,μπορούσαμε να συνεχίσουμε με τους προηγούμενους
   Πιστεύεις ότι υπάρχει Δημοκρατία και Σύνταγμα στη χώρα ;

   Διαγραφή
  3. Τίποτα δεν υπάρχει στη χώρα.
   Απλώς αναπνέουμε. Τίποτα άλλο.
   Το θέμα είναι ότι άλλο το πόσο κακή ιδέα ήταν ότι μπήκες στην ΟΝΕ και άλλο το πώς βγαίνεις.
   Άλλο η μη είσοδος και άλλο η έξοδος.

   Δε με νοιάζει ο Τσίπρας ούτε οι προηγούμενοι ούτε οι επόμενοι.
   Αυτά θα τα δούμε στην ώρα τους.

   Τώρα καιγόμαστε.
   Χρειάζεται λύση.
   Μπορεί κάποιος να μου παρουσιάσει ένα σχέδιο επιβίωσης της χώρας σε συνθήκες Grexit;

   Διαγραφή
  4. Έχω δει πολύ Καζάκη.
   Και μετά από καιρό κατέληξα στο συμπέρασμα
   Δε θέλω σοβιέτ και παλλαϊκά συσσίτια.

   Διαγραφή
 3. Πρώτα θα μου απαντήσεις εσύ γιατί εδώ και πέντε μήνες δεν εκπονήθηκε σχέδιο για πιθανή αλλαγή νομίσματος.

  Γιατί εδώ και 3 χρόνια που ήταν στον προθάλαμο της εξουσίας δεν έκανε το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση.

  Δεν περίμενα κάτι καλύτερο όμως από τον μικρό αλέξη. Τον άνθρωπο που πλέον θα κυβερνάει με τη συναίνεση των ακροδεξιών, του πασοκ και του ποταμιού. Εκεί κατάντησε ο μικρός αλέξης.

  Ματζεστιξ, τα σκατά δεν γίνονται σοκολάτα με τίποτα κι όσο τα ανακατεύεις για να τα κάνεις τούρτα, τόσο περισσότερο λερώνεσαι.

  Η αξιοπρέπεια είναι η λέξη που ταιριάζει στην αριστερά, αποδεχτείτε την αποτυχία και μην γίνεστε γραφικοί όπως οι αδωνοβορίδηδες και σαμαροβενιζέλοι του παρελθόντος για να μην γίνετε και εσείς γρήγορα παρελθόν.

  Νίκος από λεβάντε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ωραία, δεκτές οι ευθύνες για τη μη εκπόνηση σχεδίου εξόδου από ΕΕ και ευρώ.
   Προφανώς ο Τσίπρας δεν επιθυμεί grexit.
   Εγώ όμως δε ζητάω ευθύνες.
   Δεν είναι η ώρα των ευθυνών.
   Ζητάω τη λύση.
   Ζητάω ένα σοβαρό εκπονημένο, ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από Ε.Ε. και ευρώ, για να το κρίνουμε.
   Υπάρχει κάποιος χώρος, κάποιος σοβαρός φορέας που να έχει εκπονήσει κάτι τέτοιο;
   Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτή τη χώρα...
   Υπάρχει;

   Διαγραφή
  2. Έρχεται ο συριζα, τάζει της παναγιάς τα μάτια. Του δίνουμε την εξουσία.

   Έχει την πρωτοβουλία, την εξουσία να ελέγξει τα πάντα στη χώρα, να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους μέχρι και να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την πιθανότητα του εκβιασμού που θα ερχόταν 100%. Εκτός αν πίστευε ότι δεν θα εκβιαστεί, οπότε είναι ηλίθιος.

   Αν ο συριζα δεν είναι ο αρμόδιος φορέας που είχε την υποχρέωση να κάνει κάτι τέτοιο τότε δεν ξέρω ποιός είναι ο αρμόδιος. Εμείς το σύριζα ψηφίσαμε, αν ξέραμε ότι άλλος είναι ο αρμόδιος θα ψηφίζαμε αυτόν.

   Αλλά όπως είπες και παραπάνω, δεν ήθελε γκρεξιτ. Αυτό και μόνο μου αρκεί. Ήθελε μνημόνιο, ένα μνημόνιο που θα το πληρώσουμε εμείς. Ας το διαχειριστεί τώρα και ας καταλήξει στην αφάνεια μετά από λίγο καιρό.

   Σε λίγο θα μας πεις ματζεστιξ ότι η ευθύνη της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης την φέρουμε εμείς που δεν εκπονήσαμε σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα ήθελε ο τσιπρας.

   Λίγο ντροπή δεν βλάπτει. Τουλάχιστον οι δεξιοί δεν μας κορόιδευαν τόσο απροκάλυπτα.

   Και μια συγνώμη, όπως συγνώμη λέμε εμείς στους γονείς μας που πείσαμε να ψηφίσουν σύριζα, στις οικογένειες μας που αφήσαμε στο εξωτερικό για να έρθουμε στις εκλογές και στους φίλους μας στο εξωτερικό που κατεβάσαμε στο δρόμο για να μας υποστηρίξουν.

   Νίκος από λεβάντε

   Διαγραφή
  3. Ο Τσίπρας έλεγε ξεκάθαρα ότι θα πετύχει καλύτερη συμφωνία εντός ευρώ.
   Απέκλειε την εκδοχή της εξόδου, όπως απέκλειε και την εκδοχή νέου μνημονίου.
   Επομένως, δεν είναι ηλίθιος σε αυτήν την περίπτωση ο Τσίπρας, αλλά όποιος πράγματι πίστεψε πως μπορεί αυτό να γίνει.
   Εγώ δεν ήμουν πεπεισμένος 100% ότι μπορεί να γίνει, αλλά ήθελα να το προσπαθήσουμε. Είμαι μερικώς ηλίθιος; Δεν ξέρω.
   Αλλά είπα να το προσπαθήσουμε.
   Αφού δε μας βγήκε το σχεδιο, πρέπει να δούμε ποια απ' τις δύο εκδοχές ήττας είναι καλύτερο να επιλέξουμε.
   Απ' τη στιγμή που ο Τσίπρας είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και αυτό επέλεξε, θα πρέπει όσοι διαφωνούν να παρουσιάσουν το σχέδιο με βάση το οποίο στηρίζουν την επιλογή του grexit.
   Αν το λένε χωρίς σχέδιο και οδηγηθούμε σε εθνική τραγωδία, αυτό θα είναι το άκρον άωτον της ανευθυνότητας.
   Το να μην υλοποιήσει μια κυβέρνηση τις υποσχέσεις της δε θα συμβαίνει πρώτη φορά ούτε καμιά χώρα διαλύθηκε από αυτό.
   Το να πάμε σε ανοιχτό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης χωρίς σχέδιο, χωρίς συμμάχους, χωρίς εκτίμηση κινδύνων κλπ, αυτό είναι η απόλυτη καταστροφή.
   Ας δούμε τα σχέδια από τους διαφωνούντες (αυτοί υποχρεούνται να τα παρουσιάσουν και όχι οι συμφωνούντες) και να κρίνουμε στη συνέχεια αν "πάμε πόλεμο" ή αν "καλύτερα καθόμαστε στ' αυγά μας"

   Διαγραφή
  4. Οι παραδοχές ότι ο τσιπρας είναι πολιτικός απατεώνας που απευθύνεται σε ηλίθιους μου αρκούν.

   Δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις περί του αντιθέτου είτε έναν απατεώνα είτε τους ηλίθιους που τον στηρίζουν και διατυπώνουν επιχειρήματα τύπου there is no alternative.

   Καλή διακυβέρνηση σας εύχομαι και κάθε επιτυχία με τους καινούριους σας συμμάχους.

   Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, θεωρώ ότι είστε ήδη ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις.

   Νικος από λεβαντε

   Διαγραφή
  5. Μα αφού δεν ισχύει το there is no alternative, ρωτάω ποια είναι η alnternative, να την κρίνουμε και να τελειώνουμε.
   Το αν μας αρέσει ή όχι πολιτικά ο Τσίπρας είναι δευτερεύον ζήτημα αυτή στιγμή.
   Η χώρα μας βάλλεται και έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε τη μία ή την άλλη λύση.
   Αυτό έχει σημασία τώρα.

   Αναθέματα γράφεις, λύσεις δε γράφεις.

   Διαγραφή
  6. 2 lyseis einai sto trapezi re Maz. Mnimonio i grexit. Pare mia kai min tin pefteis sto niko apo lebante pou xei kai dikio

   Διαγραφή
  7. Ματζεστιξ το τι θα μπορούσε να γίνει ας πούμε ότι πλέον είναι παρελθόν και ας προσποιηθούμε ότι θα τον συγχωρήσουμε. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει τώρα.

   Εγώ λοιπόν προτείνω στον ηγέτη σου που έχεις ήδη συγχωρήσει γιατί άλλωστε έβγαλε και έρπη, να ξεκινήσει τώρα με ένα σχέδιο προετοιμασίας της χώρας για έξοδο.

   Να ενισχύσει τις παραγωγικές μας βάσεις, να φορολογήσει την εκκλησία, τους ολιγάρχες, να σκίσει τα κανάλια, να σκαλίσει τη λίστα λαγκάρντ, να φορολογήσει όσους έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, να κάνει την ελλάδα χώρα έτοιμη και ευρωπαϊκή.

   Πόσο θέλει, ένα χρόνο; Να του τον δώσουμε. Στο τέλος να κάνει μια μελέτη και να δούμε τι μας συμφέρει περισσότερο. Με ποιά λύση θα χάσουμε περισσότερο ποσοστό του ΑΕΠ μας, με έξοδο ή με 3ετές μνημόνιο. Κι εκεί θα αποφασίσουμε.

   Ξέρεις όμως τι θα γίνει, δε θα κάνει τίποτα από αυτά. Ούτε σχέδιο θα έχει ούτε μελέτες θα κάνει, ούτε κανέναν από τους παραπάνω θα χτυπήσει. Στο τέλος της τριετίας θα έχουμε πιο πολύ κόσμο φτωχό, τους πλούσιους απείραχτους, το αεπ καταβαραθρωμένο και θα πηγαίνουμε πάλι για μνημόνια με τα ίδια σημερινά αδιέξοδα.

   Θα μας λες πάλι ότι αποδέχεσαι τα λάθη, ότι αυτό μπορούσε να κάνει και τι να κάνουμε τώρα, να φύγουμε και να καταστραφούμε.

   Αυτά από εμένα, με πόνο ψυχής. Εγώ έξω ζω και μπορώ να περιμένω χρόνια να αποφασίσετε. Αυτούς που άφησα πίσω λυπάμαι και γι αυτούς αξίζει να προσπαθήσουμε.

   Δέχομαι το να παραδέχεσαι το λάθος και να ζητάς συγνώμη υποσχόμενος ότι θα κάνεις ότι μπορείς για να άρεις τις συνέπειες των λαθών σου. Δεν δέχομαι όμως το να προσπαθείς να μου παρουσιάσεις μια πανωλεθρία ως ρεαλιστική συμφωνία αλλιώς αδιέξοδο, ένα αδιέξοδο στο οποίο εσύ μας οδήγησες.

   Α! Ξέχασα, τραγικός χθες ο τσίπρας. Από τη γλώσσα του σώματος και μόνο καταλάβαινες ότι δεν πιστεύει αυτά που λέει, ότι έχει παραδοθεί και ότι εκνευρίζεται με τις λίγες "σκληρές" απαντήσεις που του έκαναν.

   Νίκος από λεβάντε

   Διαγραφή
 4. ευθείς εξ αρχής σου λέω ό,τι δεν διάβασα το σημείωμά σου και ό,τι αυτά που σου γράφω είναι από το ερέθισμα που πήρα μόνον από τον τίτλο.

  ο Βαρουφάκης δήλωσε ό,τι στο υπουργείο του υπήρχε ομάδα που επεξεργάζονταν σχέδιο εξόδου. Σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου μειοψήφησε με κάποιον ακόμη.

  1. υπήρχε η δυνατότητα για να ετοιμαστεί πλήρες σχέδιο;
  2. ποιοι και γιατί δεν δέχονταν έστω και τον πειραματισμό σε μια κατάσταση που φαινόταν ό,τι θα την αντιμετωπίσουμε με ένταση κάποια στιγμή;
  3. σ' αυτή τη μελέτη και στην κατάληψη της σε σχέδιο μπορούσε να υπάρχει το κόστος της παραμονής και το αντίστοιχο της εξόδου, ώστε με νηφαλιότητα να ενημερωθεί ο λαός και να αποφασίσει;
  4. παρά το ό,τι ο λαός αρνήθηκε τις προτάσεις των εκβιαστών, βγήκε ο πρωθυπουργός να πει στο λαό ό,τι έκανε λάθος; δηλαδή, ό,τι ο ίδιος περίμενε να βγει ναι, και να πάει σε στυλ "ε, τι να κάνουμε αφού έτσι αποφάσισε ο λαός", τελικά, ζήτησε τι γνώμη του λαού για τι;
  5. διότι κάποιος είπε οι φτωχοί κάνουν πολλές φορές λάθη. δηλαδή, συμφώνησε ο πρωθυπουργός μαζί του και έσπευσε να διορθώσει το λάθος των φτωχών φέρνοντας μέτρα που θα τους εξαφανίσουν;

  να συνεχίσω; θα γίνω κουραστικός

  ένα σου λέω, και το ξέρεις

  είμαι Συ.Ριζ.Α. μέχρι τα μπούνια. Όμως, η ξεφτίλα δεν αλλάζει με τη δικαιολογία ό,τι πάση θυσία να κρατηθούμε στην εξουσία για να κάνουμε καλύτερη διαχείριση της αποικίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ στα περί ευθυνών.
   Αλλά οι ευθύνες θα συζητηθούν μετά την κατάπαυση του πυρός.
   Εδώ καιγόμαστε και πρέπει να πάρουμε μια απόφαση.
   Θέλω να δω το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου.
   Το "υπάρχει ένα σχέδιο" δε με καλύπτει, αφού δεν το έχω δει.
   Να το δω και να πάρω θέση.
   Πώς θα υποστηρίξω κάτι που δεν έχω δει μια σοβαρή μελέτη για το πώς θα επιβιώσει η χώρα;
   Ξαναλέω: δεν είμαι δογματικά αρνητικός με την έξοδο από το ευρώ.
   Θέλω να δω το σχέδιο και να αποφασίσω.

   Διαγραφή
  2. ΥΓ.: Καλό είναι να μη διαβάζουμε μόνο τον τίτλο, διότι εκεί είναι το σύνθημα, ενώ τα επιχειρήματα είναι στο κείμενο.

   Διαγραφή
  3. Μην με παρεξηγείς, δεν το διάβασα λόγο χρόνου
   το διαβάζω τώρα

   μια παρατήρηση στο: "Αλλά οι ευθύνες θα συζητηθούν μετά την κατάπαυση του πυρός."

   περιμένοντας να κλιθεί ο Βενιζέλος στην κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" είπε ακριβώς το ίδιο:

   "αφού ολοκληρωθούν οι επείγουσες διαδικασίες, θα δούμε τι είναι αυτό το παράδοξο που συμβαίνει με την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

   εδώ έχουμε ξεκάθαρα την αποδοχή της "αριστερής παρένθεσης" με ευθύνη ενός μέρους του Συ.Ριζ.Α.

   αν συμβεί αυτό, τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην

   αυτό που πιστεύω είναι ό,τι ο πρωθυπουργός την πάτησε

   είτε γιατί επέλεξε ακατάλληλα, και ελλιπέστατα, για τις περιστάσεις άτομα για να στελεχωθεί, άτομα που δεν θα έφερναν αντιρρήσεις και στα οποία θα μπορούσε να επιβάλλεται

   είτε γιατί είχε πρόβλημα με τους ανταγωνιστές του στο κόμμα

   είτε ακόμη γιατί δεν ήθελε εξ αρχής να αναλάβει την ευθύνη για έξοδο

   κι αυτό δεν έγινε προχθές, αλλά από τις 26 του Γενάρη

   ήταν δική του επιλογή, όπως δική του επιλογή ήταν η μη εκπόνηση σχεδίου εξόδου

   τελικά, αυτό που αποδείχτηκε είναι ό,τι οι αναστολές του είναι ισχυρότερες απ΄αυτές που ακόμη και ο ίδιος μπορεί να πίστευε

   παρόλα αυτά, δεν έχασα εντελώς την εμπιστοσύνη μου στον πρωθυπουργό

   πιστεύω και περιμένω μια πιο καθαρή σκέψη απ΄αυτόν

   ειλικρινά, επειδή έχω ίδια άποψη για τον Νίκο το Βούτση, που είναι το δεξί του χέρι, φοβάμαι ό,τι δεν θα καταφέρει, σ' αυτή την κρίσιμη ώρα να συνομιλήσει, και με σταράτες κουβέντες, να βρει την άκρη με όσους είναι αντίθετοι στη συμφωνία

   Τον Νίκο τον Βούτση το γνώρισα σε δύσκολες συνθήκες για τον ¨Ρήγα Φεραίο", την εποχή της διάσπασης με την Β' Πανελλαδική. Δεν περιμένω κρατήσει μια καθαρά αριστερή στάση. Θα πάει στην αντίθετη πλευρά και θα τραβήξει στο βαθμό που μπορεί και τον πρωθυπουργό προς τα εκεί.

   σταματώ εδώ, περιμένοντας τις εξελίξεις στην ΚΟ για συμπεράσματα και στάση

   Διαγραφή
  4. Δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης.
   Απλώς για να ξέρουμε περί τίνος μιλάμε.

   Το αν θα είναι "αριστερή παρένθεση" ή όχι, είναι κάτι που ξεπερνά τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις.
   Δηλαδή, είτε με μνημόνιο είτε με έξοδο από ευρώ-ΕΕ, ατριστερή παρένθεση θα είχαμε, αφού η ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε σε κάτι το οποίο απεδείχθη άτοπο: "μέσα στην ΕΕ χωρίς μνημόνιο."
   Ό,τι απ' τα δύο κι αν έκανε, θα ήταν πλήρως ανακόλουθος με τη λαϊκή εντολή.
   Και όπως σήμερα εύλογα βρίζουν οι "Αντι-ΕΕ", τότε θα έβριζαν οι "Αντι-grexit"

   Ο Τσίπρας είχε εισηγήσεις για έξοδο από ΕΕ, αλλά δεν τις ενέκρινε.
   Αφού ναυάγησε το σχέδιό του, θεώρησε καλύτερη λύση ανάμεσα στις δύο, την υπογραφή μνημονίου.

   Δεν κατηγορώ όσους είναι κατά της συμφωνίας.
   (ούτε βέβαια σε καμία περίπτωση εγκρίνω τις κακοήθειες του Φίλη και μερικών άλλων)
   Απλώς ζητώ α[π' τους διαφωνούντες να δημοσιεύσουν το σχέδιο που έχουν σε περίπτωση μη συμφωνίας.

   Μετά, αφού γίνει ό,τι γίνει, θα αποδοθούν οι ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης.
   Αλλά τώρα επείγει η λύση.

   Διαγραφή
  5. Afou epeigei, dose basi. Pame ena akoma dimopsifismataki an theme na gyrisoume draxmi i oxi?

   Διαγραφή
 5. Στη πραγματικότητα δε δύναται να τεθεί το ερώτημα απλά γιατί το ενα ειναι πραγματικοτητα και το άλλο θεωρία με πολλά προαπαιτούμενα και για τυχόν καλυτέρευση ή χειροτέρευση της οικονομίας. Εγώ χρεώνω άλλα στο Συριζα που έπρεπε να τα κανει άμεσα και δεν τα έκανε: χτύπημα διαπλοκής,διαδικασίες για νέο σύνταγμα, ανασύσταση αστυνομίας, αναδιοργάνωση στρατού,φορολογικό και άλλα πολλά νομοσχέδια που θα έπρεπε να παίρνονται κάθε μέρα και να ξηλώνουν το σάπιο όχι κουβέντες. Σήμερα θα είχαν το άλλοθι ότι πολεμήσαμε άλλα ρε άνθρωπε μου αυτό δεν αλλάζει σε μια μέρα, ενώ εδώ που είχα τη δύναμη το έτρεξα. Χωρίς σπασμένα αυγά ομελέτα δεν γίνεται! Σήμερα δυστυχώς είναι εγκλωβισμένοι και από αριστερά και απο δεξιά αναγκασμένοι να διαλέξουν την πολιτική αυτοκτονία της διάλυσης! nicktheseaman

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ ότι ένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι 100% σαφές.
   Αλλά εγώ μιλώ για τις γενικές κατευθύνσεις.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να κάνει όλα αυτά που λες.
   Έπρεπε και με το παραπάνω.
   Δεν το έκανε διότι εν πολλοίς δεν κυβερνούσε. Ήταν και είναι ασταθής.
   Είχε ρίξει -κακώς μάλλον- όλη του την προσοχή στη διαπραγμάτευση και αγνόησε τα αντισταθμίσματα που θα του χρειάζονταν τώρα.
   Πάνε τώρα, τελευταία στιγμή, και φέρνουν το νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες την Παρασκευή.
   Έπρεπε να χε γίνει ήδη αυτό.
   Για να έχει μεγαλύτερη στήριξη σήμερα, έστω και με μαύρη καρδιά.

   Διαγραφή
  2. Δεν είναι θέμα αστάθειας, Μαζεστίξ. Έδωσε σε κάθε πικραμένο ένα υπουργείο για να παίζει, κι αυτοί πήγαιναν κάθε πρωί στα κανάλια! Η εικόνα της κυβέρνησης ήταν άθλια.
   Σήμερα δε, ο Βαρουφάκης ξεκατινιάζεται δεξιά-αριστερά, ενώ ο Τσίπρας προτίμησε να τον καλύψει.

   Διαγραφή
  3. Η διατήρηση των ισορροπιών σ' ένα συνιστωσοκόμμα παράλληλα με διακυβέρνηση είναι ολυμπιακό άθλημα

   Διαγραφή
 6. Καλό διάβασμα "σύντροφε"!

  Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Έξοδο από την Ευρωζώνη

  https://www.scribd.com/doc/270273435/%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%91%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%88%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το διάβασα.
   Και ήταν μια από τα ίδια με όσα έχω διαβάσει έως τώρα.
   Πρώτον, το σχέδιο υπογράφεται από ένα ακόμη ακροαριστερό γκρουπούσκουλο.
   Πράγμα που σημαίνει πως έχει μηδενική εμπειρία από διαχείριση κράτους. όπως και από διαχείριση καπιταλισμού.
   Η μελέτη αυτή κάνει σα να μην υπάρχει καπιταλισμός, σα να μην υπάρχει ιμπεριαλισμός, σα να μην υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις.
   Βασίζεται σε μια υπόθεση πως δε θα υποστούμε σημαντικό οικονομικό πόλεμο.
   Πράγμα μάλλον άτοπο.
   Δεν έχει καμία πρόβλεψη για τις αντιδράσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ, των αγορών κλπ.
   Σα να μην υπάρχουν όλοι αυτοί...
   Σα αν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο.
   Και κυρίως σα να μην έχει πέσει η ΕΣΣΔ.
   Στην ουσία το σχέδιο αυτό είναι κομμουνιστικό.
   Και, όπως καταλαβαίνουμε, κομμουνισμός στο 2015 δεν μπορεί να σταθεί. Ξέρουμε σε ποια χώρα υπάρχει και τί τραβάει, λόγω της διεθνούς απομόνωσης και του οικονομικού πολέμου.

   Θέλω σοβαρή μελέτη από επιφανείς οικονομολόγους, διεθνολόγους, πολιτειολόγους, πολιτικούς αναλυτές, συνταγματολόγους, διπλωμάτες, οι οποίοι θα αναλύουν τις συνέπειες του grexit απ' όλες τις πλευρές.

   Καλή η προσπάθεια των παιδιών της ΜΑΡΣ, αλλά μόνο για φοιτητικά αμφιθέατρα.

   Διαγραφή
 7. Έχεις μπλέξει τα μπούτια στου αριστερέ πασοκονεοδημοκράτη μου; Το να το παίζεις τρελός αναποδογυρίζοντας τα πράγματα είναι βέβαια διασκεδαστικό για μας, αλλά για σένα πρόσεξε... μπορεί να πάθεις ζημία.
  Φίλης και Σταύρος Θεοδωράκης ανήκουν στο ίδιο κόμμα της πασοκονεοδημοκρατίας. Θεωρούν ότι το να αλλάζεις 100% το προεκλογικό σου πρόγραμμα είναι παράδοση που δεν πρέπει να σπάσει. Ενώ η δικαιολογία "δεν ξέραμε" είναι αρκετή για κωλοτούμπα και δείχνει επάρκεια ηγέτη.
  Να παραδώσεις την τοίχο-τοίχο έδρα σου στην γκούγκλ, αφού στην έδωσε για να γράφεις αριστερές απόψεις.

  Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά συνέδριο για να διαγράψει τον Αλέξη Τσίπρα
  http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2015/07/blog-post_107.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαρακτηρισμούς εισέπραξα πολλούς.
   Καμιά απάντηση για το γιατί το grexit είναι καλύτερο δεν πήρα...

   Διαγραφή
 8. Καλησπέρα αρχηγέ.
  Όλη η ανάρτηση σου έχει στηθεί κατά τη γνώμη μου λάθος.
  Μας αποκαλείς θιασώτες & grexitistas.
  Γιατί γίνεσαι ρατσιστής και καλουπώνεις; Δεν σου ταιριάζει.

  Προχθές συμφώνησα στη μετριοπαθή σου στάση και έκανα πίσω. Λέω κάτσε ρε Αριστέα. Τι φωνάζεις για δραχμή κι έξοδο και παρασύρεσαι από τους επαναστάτες ( με αιτία όμως ε;).
  Χτες, όταν διάβασα τα μέτρα ίσα που δεν φώναξα Γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια (ένα "πουτάνα όλα" όμως το είπα η ρουφιάνα- να πω ότι δεν το 'πα;)
  Σήμερα με έπιασε πάλι η αισιοδοξία μου ( και θα έχω και το μόνιμο "χώστη" πρώην μου που θα ρωτάει τι πίνω και δεν του δίνω!)

  Πού θέλω να καταλήξω;
  Θα σε πάω λίγο στα δικά μου χωράφια- είμαι σίγουρη ότι καθόλου ανίδεος δεν είσαι όμως!
  Περί ψυχολογία της μάζας!

  Αυτή τη στιγμή κι εσύ κι εγώ και όλοι μας βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μετατραυματικού σοκ!
  Αυτοί που το έχουν προκαλέσει ξέρουν πολύ καλά τα πάντα γύρω από τα συμπτώματα, τις συνέπειες, την πιθανή αυτοθεραπεία μας.
  Δεν πρόκειται να μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι. Χειρίζονται το φόβο μας όπως ο βιαστής επιβάλλεται στο υποχείριο του -το απειλεί να μην μιλήσει κι αυτό δεν βγάζει κιχ!

  Στόχος τους είναι η αυτοθυματοποίησή μας, δηλαδή να νιώθουμε θύματα που δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να κλαίγονται για την μοίρα τους.
  Η προσπάθεια να αγνοήσουν την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν είναι τίποτε άλλο από ένα προσχεδιασμένο (κι αρρωστημένο δεν το συζητώ) έργο προκειμένου να πλήξουν την αυτοεκτίμηση μας, την συνοχή μας, την αποφασιστικότητα μας και να μας καταστήσουν μη-μάχιμους .
  Μα θέλουν αδύναμους, μπερδεμένους, προδομένους απογοητευμένους, μοιρολάτρεις, ηττοπαθείς, με απέραντο φόβο για οποιαδήποτε κίνηση πέρα από την υποταγή.

  Πολύ ωραίο το παράδειγμά σου από τη Βυζαντινή Ιστορία αρχηγέ!
  Γιατί δεν χρησιμοποίησες όμως άλλα παραδείγματα - οι ελεύθεροι πολιορκημένοι δεν σου έκαναν;
  Το καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή;

  Δεν έχω επιχειρήματα πέρα από το ότι είμαι παιδί της δραχμής. Μεγάλωσα με στερήσεις. Δούλεψα όταν σπούδαζα. έχω ζήσει στη στέρηση. Ξαναζώ τη στέρηση όντας άνεργη- σε μια ηλικία που δεν έχει καμία αισιόδοξη πρόγνωση.
  Προσπαθώ να μην κοιτάζω μόνο εμένα αλλά από την άλλη σκέφτομαι και το γεγονός ότι αυτοί δεν μας αγαπούν και μας κρατάνε στην παρεούλα τους Μαζ! Πραγματικά γιατί δεν μας αφήνουν να πάμε σε Grexit;
  Τι παίζεται αρχηγέ και πόσο τους βοηθάμε κι εμείς στα παιχνίδια τους;

  ΥΓ: Αχ ας διαβάσουμε λίγο ψυχολογία της μάζας. Πληζ!
  Όλα εκεί υπάρχουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βρε συ Αριστέα, η λέξη "θιασώτης" δεν έχει αρνητική χροιά. Σημαίνει ένθερμος υποστηρικτής.
   Όσο για το grexitistas ήταν απλώς μια χαριτωμένη γλωσσοπλασία, χωρίς να θέλω να ρποσβάλω κανέναν.
   Ίσα ίσα που τονίζω ότι δεν είμαι 100% εναντίον του Grexit, αλλά για να γίνω υπέρ θέλω σοβαρές μελέτες από αξιόπιστους φορείς, οι οποίοι να παρουσιάζουν το σχέδιο σε κάθε βάση: οικονομική, πολιτική, γεωστρατηγική.
   Αν το δω και πειστώ, θα είμαι κι εγώ υπέρ.

   Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι τα μνημόνια είναι καταστροφή.
   Και ότι δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση με αυτόν τον τρόπο, παρά μόνο θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε ολοένα και πιο βαθιά.
   Το θέμα είναι ότι -ΟΚ, ωραία, ορθώς βρίζουμε τα μνημόνια.
   Απ' τη στιγμή όμως που αποδείχτηκε περίτρανα πως "ή μνημόνιο ή grexit", πρέπει να συζητήσουμε επ' αυτού.
   Επί του μέλλοντος δηλαδή.
   Τι απ' τα δύο μας συμφέρει περισσότερο.
   Και δυστυχώς τα μόνα -ας τα πούμε- σχέδια που χω δει προέρχονται από ακροαριστερές ομαδούλες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
   Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια φορά στον κόσμο του, αυτές οι ομαδούλες είναι δέκα φορές στον κόσμο τους.

   Κι εγώ με δραχμή μεγάλωσα και ήμασταν μια χαρά.
   Και δεν έπρεπε ποτέ να μπούμε στην ευρωζώνη.
   Αλλά δυστυχώς μπήκαμε.
   Και, αφού μπήκαμε, η συγκρουσιακή έξοδος έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να αγνοούμε, όταν φωνάζουμε "μην υπογράψεις".
   Η απόσχιση της Ελλάδας από τον δυτικό κορμό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη καταστροφή, πολύ μεγαλύτερη από τη μνημονιακή καταστροφή.
   Και μάλιστα όταν δεν έχουμε συμμάχους.
   Η Ρωσία και η Κίνα έχουν διαχωρίσει τη θέση τους.
   Πού πάμε λοιπόν;
   Υπάρχει σχέδιο;

   Τέλος, όσον αφορά στο παράδειγμα του Βυζαντίου, πράγματι μπορούσα να φέρω την έξοδο του Μεσολογγίου.
   Η οποία βέβαια, όπως γνωρίζουμε, κατέληξε σε ολοκληρωτική σφαγή των κατοίκων του που είχαν απομείνει -οι υπόλοιποι είχαν πεθάνει απ' την πείνα, όσοι δηλαδή δεν είχαν αρχίσει να τρώνε ανθρώπινα πτώματα.
   Θα μου πεις: η σφαγή του Μεσολογγίου προκάλεσε τη διεθνή συγκίνηση και έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση της Ελλάδας αργότερα.
   Το Μεσολόγγι λοιπόν δεν έζησε μετά από αυτό, αλλά βοηθήθηκε σχετικά το υπερσύνολο (Ελλάδα).
   Είναι λοιπόν σα να λέμε "να πεθάνουμε εμείς (το υποσύνολο), για να ζήσει αύριο-μεθαύριο καλύτερα ο Ευρωπαίος πολίτης" (το υπερσύνολο).

   Υπάρχει και η σφαγή των Μηλίων και άπειρα άλλα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις συνήθως η επιλογή του "γιούργια" έχει σχεδόν πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: σφαγή.
   Ο μικρός δεν μπορεί να κερδίσει τους μεγάλους μόνος του.
   Τους καταφέρει πλήγματα, αλλά η νίκη χρειάζεται και μεγάλους "φίλους"-συμμαχους.
   Ας μην πάμε στη λογική "σφάξε με αγά μου να αγιάσω".
   Το θέμα δεν είναι να αγιάσουμε, αλλά να ζήσουμε.

   Διαγραφή
  2. etsi lene osoi fobountai file. Ki arxidia europaioi polites eimetha. Pio poly anatolites para skandinauoi eimaste.

   Διαγραφή
  3. Είναι ντροπή ο φόβος;
   Ο φόβος φυλάει τα έρμα, λένε.

   Διαγραφή
 9. Ουτε εγω ειμαι Συριζοφρουρος,αλλα δεν ειμαι και μαλακας!! Πρωτον δεν θα σταθω στο διλλημα που βαζεις,ακριβως γιατι μονον οι μαλακες σηκωνουν διλληματα! Ο σκοπος ειναι να ''δουμε ποιος θα φαγωθει;'' Συγνωμη κι'ολας....εγω πολιτης ειμαι και δεν εχω ουτε τα φοντα ουτε την ενημερωση να απαντησω σε τετοιο ερωτημα,γι'αυτο και δεν ζητησα να κυβερνησω την χωρα!! Αρα ,μανι-μανι υπερεχω εναντι του Συριζα-Τσιπρα.....σε αυτογνωσια!! Ειπαμε,αν δεν μπορουμε να τα κανουμε καλυτερα τα πραγματα....δεν υπαρχει λογος να τα κανουμε χειροτερα!! Βγαλε τον σκασμο,πες την αληθεια και ξεκουβαλα απο την διακυβερνηση....μην τρως τον εκβιασμο!! Τι σοι ερωτημα,ειναι αυτο που βαζεις τον κοσμο; Πως να σου απαντησουν ,με τι φοντα; Με τις κλανιες του Συριζα; Εε να...που οδηγουν οι ερασιτεχνισμοι!! ''Συγνωμη,πιεστικα,μας εκαναν πραξικοπημα,και εκατσα και το εφαγα,και μας βιασαν,και...και...και....''!!Δηλαδη ,τωρα αυτα ειναι για καμαρωμα; Ειναι ηρωισμος; Ειναι εξαναγκασμος; Ειναι τι ;;Εσυ δε ,μιλας με επιχειρηματα,και εμεις με συναισθηματισμους......και να μην σου λεμε μαλακιες......μονο εσυ να τις λες;; Πας καλα ρε φιλε; Δεν καταλαβα,απο ποτε εγινες Σουμπλε; Απο ποτε διαχωριζεις το συναισθημα απο την λογικη; Εε κατι τετοια μας εκανε και εκεινος,και λεμε οτι οι ανθρωποι δεν ειναι νουμερα!! Τωρα και μεταξυ μας,τα κολπα των ξενων; Πραγματικα,απογοητευθηκα!! Εισαι εξυπνος ανθρωπος....ολοι ειμαστε σε περιεργο θυμικο,μερες που περνουμε.....σεβομαι τις αντιληψεις σου,απο την χθεσινη αναρτηση ...ηθελα να γραψω. Λυπαμαι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λες "μόνο οι μαλάκες σηκώνουν διλήμματα"
   Είναι σα να σε πιάνει μια συμμορία στο δρόμο, να σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και να σου λέει "τα λεφτά σου ή τη ζωή σου" κι εσύ να απαντάς "συγνώμη, δεν απαντώ σε ψευτοδιλήμμματα"
   Δηλαδή, όταν δε μας αρέσει το δίλημμα δε σημαίνει ότι μπορούμε να το αποφύγουμε.
   Εδώ που φτάσαμε υπάρχει κάποιος, τρίτος δρόμος;
   Ή μνημόνιο και ευρώ, ή όχι μνημόνιο και δραχμή.
   Και προσπαθούμε με επιχειρήματα να δούμε τί απ' τα δύο είναι καλύτερο για την πατρίδα μας.
   Και το συναίσθημα είναι κακός σύμβουλος, όταν πρόκειται να πάρει κανείς αποφάσεις.
   Ο ορθολογισμός είναι ο δρόμος.
   Ό,τι κι αν λέει κανείς, να το στηρίζει σε σοβαρά και στέρεα επιχειρήματα.
   Το πόσο κι εμένα η ψυχούλα μου έλεγε "ρε Αλέξη, πες τους ένα fuck you και σήκω φύγε" δε λέγεται.
   Ειλικρινά δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο πολύ παρακαλούσα μέσα μου να γίνει.
   Θα δάκρυζα από χαρά και συγκίνηση.
   Την απόφαση όμως για το μέλλον της πατρίδας δε θα την πάρω με αντάλλαγμα δυο δάκρυα συγκίνησης, αλλά με βάση το συμφέρον της χώρας και μόνο.
   Ακόμη κι αν αισθάνομαι μαλάκας που πίστεψα πως ίσως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε κάπως τα πράγματα εντός ΕΕ.
   Δε με πειράζει να αισθάνομαι μαλάκας.
   Θα με πειράξει περισσότερο αν καταστραφεί ολοσχερώς η χώρα μου.
   Ας έχω παίξει εγώ έξω, ας μου ζαλίζουν τα αρχίδια οι "Σταλεγα'γω" και όλα αυτά, αρκεί όμως να 'χει γίνει το καλύτερο για την Ελλάδα.
   Να ζητήσω συγνώμη από όποιον έπεισα να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ; Να ζητήσω.
   να ρίξω τα μούτρα μου.
   Αλά την Ελλάδα δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί, επειδή ίσως η καλύτερη απόφαση να είναι αντίθετη με όσα λέγαμε αυτά τα χρόνια.

   Τέλος, η προτροπή για παρουσίαση ενός αξιόπιστου σχεδίου grexit δεν απευθύνεται στους αναγνώστες, που όπως κι εγώ δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο.
   Απευθύνεται στις πολιτικές/κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην ψήφιση της συμφωνίας και άρα συνακόλουθα οδηγούν στην έξοδο από ευρώ και ΕΕ.

   Διαγραφή
  2. E, tora entaksei. Tetoia leei ki o Soimble opos anefereo anonymos. O Orthologismos monaxos den einai panakeia to idio isxyei kai gai to synaisthima. Mia isorropia ton 2 apaiteitai. Opote Oxi mnimonio kai draxmi einai i isorropia pou brisko ego.

   Διαγραφή
 10. Γεια σου ρε ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΙΞ.
  Πάρε άρθρο που διάβασα κάπου και σταμάτα με τις αρλουμπες σου.

  Ανοιχτή επιστολή σε μια παλιά φίλη, σοσιαλίστρια...


  Δεν βρίσκω τιποτα πιο θλιβερο από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που μεχρι χτες εκαιγαν τα πληκτρολογια για να δικιολογήσουν το "Οχι στα μνημονια" και σημερα το γυρισανε στη δακρύβρεκτη απολογητικη του νέου υπερ-μνημονιακού γύρου, της ελλαδκής λεηλασίας...

  Και δεν σας ομιλώ περί στελεχών της ροζ συμμορίας, τα οποία στο κάτω-κάτω πληρώνονται αδρά για μετατρέπουν το όχι σε ναι και το λευκό σε μαύρο.
  Αυτωνών των κρατικοδαίτων ρεμαλιών, δουλεια τους είναι η προπαγάνδα και μαλιστα η ,μοναδικη τους δουλεια, καθοτι δεν εργαστηκαν και ποτε στη ζωη τους...

  Όχι... Σας ομιλώ για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που έφαγαν τα λυσακα τους μια ζωη, να προπαγανδιζουν τις λουξεμπουργκ, τους μαντέλες και τους κομμανταντε Μαρκους και τωρα που ο αρχικομμανταντε τους Αλεξης Τσιπρανδρέου τους φορεσε καπελο μια μνημονιαρα - τέρας, ανελαβαν να παραστησουν τους αυτοκλητους υπερασπιστες του.
  Προκειται για ανδρες και για γυναικες που δεν κατανοούν καν τι εχει συμβει, που κλείνουν τα ματια μπροστα στην απιστευτη κοροϊδια του Ναι και του Οχι, που κατεβαζουν τα ρολα του μυαλου τους, για να μην αναγκαστουν να δεχτουν οτι τα συκα ειναι συκα και η σκαφη ειναι σκαφη.

  Και να χανε να παιρνουνε ρεγαλο για την κωλοτουμπα τους, να πεις - παει στο διαλο...
  Αλλα οι περισσοτεροι απο αυτους δεν εχουν λαμβανειν απολυτως τιποτα. Αντε εναν αοριστο διορισμο στο δημοσιο ή σε κανενα ΟΤΑ και μεχρις εκει.

  Που εισαι νιοτη που δειχνες πως θα γινομουν αλλος...
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  Ηθικος αυτουργος για τις νεες αυτοκτονιες, τη νεα αθλιοτητα, τη νεα λεηλασια, τα νεα συσσιτια,
  τους νεους ανεργους, τον νεο ξεριζωμο του Ελληνισμου.
  Ελαφρυντικα;

  Κανένα...
  Κάποιους απ' αυτούς τους ανθρώπους τυχαίνει μάλιστα να τους γνωρίζω προσωπικά από το παρελθόν, προτού αντιληφθούν ότι είμαι εθνικιστής και μου κόψουν όλοι τους την καλημέρα.
  Και νιώθω φρίκη που τους βλέπω τώρα να προσπαθούν με αστείες στρεψοδικίες και με νηπιακή επιχειρηματολογία να πείσουν [πρώτους απ' όλους] τους εαυτούς τους, ότι ο αρχιγκάγκστερ της ροζ συμμορίας, δεν έκαμε δα και τίποτα το φοβερό, βάνοντας τον κοσμάκη να ψηφίζει όχι στα μνημόνια, ενω στο συρτάρι του είχε κιόλας έτοιμη την υποθήκευση της ελλαδικής περιουσίας...

  Πιο πολύ όμως μου προκαλεί απέχθεια το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν απάνω τους το βαρυ φορτίο του αίματος, που θα πληρώσει απ΄δω και στο εξής η Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρότερα μέτρα που πάρθηκαν από την αλησμόνητη εποχή του ΓΑΠ.

  Γιατί ρε σύντροφε;
  Γιατί ρε συντρόφισσα;
  Τι χρωστας εσύ στη εξουσία για να φορτώνεσαι στις πλάτες σου την ηθική αυτουργία για τις νέες αυτοκτονίες, για τα νέα συσσίτια και για τους νέους απελπισμένους, που θα αβγατέψουν τώρα στην Ελλάδα και θα' χουν στάμπα απάνω τους τη σφραγίδα του συριζα;

  Που πας καλή μου συντρόφισσα, με την κονκαρδα των ζαπατιστας ακομα καρφιτσωμενη στο στηθος, να μου υπερασπισεις τους τσιπροδημους και τους θεοδωράκηδες,που ηδη συνεργαζονται μια χαρα, για να σκορπίσουν όλεθρο;
  Γιατι καλοι μου ανθρωποι πατε να μοιραστειτε τον τρομο και τη βια που θα εξαπολυσει το καθεστως των συριζοανελοποταμισιων, για να καταφερει να αρπαξει απο τους δυστυχεις τις τελευταιες τους καταθεσεις, τα τελευταια τους ονειρα και τις τελευταιες τους προσδοκιες;

  Τι πας να καμεις ρε συντροφε, αναλαμβανοντας εσυ ο μικρος ανθιρωπακος, την ευθυνη για τη λεηλασια ενος ολοκληρου λαου, από τα λυγκόρνια της οικουμένης;
  Τι σου εχουν ταξει μωρε, για να απολογεισαι εσυ για παρτη τους, οταν τους βλεπεις με τα ιδια σου τα ματια να ετοιμαζουν λαιμητομους για τον φτωχο και κρεματορια για τον ανεργο;
  Εσυ μωρε, που εισαι το ιδιο καταδικασμενος με μένα στην ανεχεια, στη ξεφτιλα, στους φορομπηχτες, στους δικαστικους κλητηρες, στον μπατσο και στον δικαστη, ερχεσαι να με πεισεις να πουμε και μπραβο στους δημιους μας;

  Γιατι;
  Γιατι ρε συντροφισα;
  Γιατι ρε πουστη μου να ζητάς κι εσυ μεριδιο της σιχασιας που νιωθει ο λαος για τους προδοτες του, χωρις καν να σου εχουν ταξει μεριδιο στη λεηλασια [ή σου εχουν ταξει και δεν το ξερουμε;]

  Συντροφισσα μου θα στο πω κι ας ειναι βαρυ...
  Αυτο ηταν το σχεδιο τους απο την αρχη. Κι ολα οσα σε εβαναν να καμεις υπερ τους, τα δημοψηφισματα και οι κραυγες στο συνταγμα, δεν ηταν παρα για να σε ξεγελασουν και να σου περασουν εναν χαλκα, που οι προηγουμενοι δεν διεθεταν τη δυναμη να σου τον φορεσουν.
  Δεν έχασαν δινοντας τον αγωνα, όπως σε έχουν πεισει να νομιζεις.
  Απλως σε πουλησαν προσφεροντας σου μια παρασταση, που το εισιτηριο της θα το πληρωσεις πολυ ακριβα...

  Ναι, καλη μου συντροφισσα μου, σε δούλεψαν. Και τώρα σε δουλευουν ακομα χειροτερα, βάνοντας σε, εσενα το θυμα, να γινεις ο απολογητης του.

  Και ξερεις γιατι το κανουν αυτο, παλια μου φιλη;
  Γιατι απο δω και στο εξης, οι τσιπρανδρεοι και οι καμενοσταθακηδες, θα συγκεντρωσουν απανω τους την μηνιν του λαου. Με δεκα μπραβους θα κυκλοφορουν στους δρομους, κι οποιος τους βλεπει θα τους φτυνει, στα κρυφα, γιατι στα φανερα θα τρεμει τη βια τους...
  Σε θελουν λοιπον για να τραβηξεις εσυ απανω σου ενα κομματι από την αηδια και το μισος του λαου για τους δυναστες του.
  Σε θελουν για να γινεις το πτυελοδοχειο της εξουσιας.

  Σε προετοιμαζουν συντροφισσα για να παιξεις τον ρολο των χαφιεδων ερυθροφρουρων, στην πολιτιστικη επανσταση του Μαο. Σε θελουν για να βριζουν εσενα, αντι να βριζουν τον Μεγαλο Τιμονιερη...
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  Εσενα ομως σ αρεσει να αναλαβεις αυτον τον ρολο, συντροφισσα;
  Σ αρεσει να σε φοβουνται και να σε μισουν τα αδυναμα ανθρωπακια που τα ξεζουμιζουν οι εντολοδοχοι της διεθνους γραβατοπειρατειας;
  Σ αρεσει εσενα παλια μου φιλη, να μεταμορφωθεις σε ότι σιχαινοσουν πιο πολυ απ ολα μεχρι σημερα - σε ένανμικροδημιο της εξουσιας;

  Αν εχεις μεταλλαχτει λοιπον τοσο πολυ, που εγω τουλαχιστον να μην σε αναγνωριζω, ανελαβε αυτον τον ρολο και πιασε να εξηγεις στο ποπολο γιατί και πως, οι νεοι εντολοδοχοι των ευρωαμερικανοσιωνιστικων κογκλαβιων, πασχίζουν για το "καλο" του
  Γιατι προς τα εκει βαδιζεις...
  Αν όμως δεν σου παει αυτος ο ρολος, καλο ειναι να ανοιξεις τα ματια σου και να κοιταξεις την πρατγματικοτητα.
  Σε καταλαβαινω.
  Ειναι ζορικο να βγεις και να πεις, πως αυτοι που πιστεψες τοσο βαθια, ησαν τσιπρουλινοι και καραγκιοζηδες.
  Ωστοσο, πρεπει να το κανεις. Και πρεπει να το κανεις, γιατι προπαντων τα δικα σου ονειρα ξεπουλησαν,
  Και να σου πω και κατι ακομα...

  Ποτε μου δεν το εκρυψα οτι ειμαι εθνικοσοσιαλιστης. Οσο και αν δεν σου ερχεται καλα, παλευω κι εγω για τον σοσιαλιστικο μετασχηματισμο της κοινωνιας, αλλα απο ενα διαφορετικο μονοπατι.

  Ε λοιπόν, ο σοσιαλισμος συντροφισσα ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να τον αφησουμε στους κρατικοδιαιτους και στα κομματοσκυλα του καθεστωτος [γιατι τετοιοι ειναι οι ροζ ηρωες σου]
  Ο σοσιαλισμος δεν κάθεται να ζυγισει αν θα χασουμε τα i-pad μας και την τιτσα την κοτομπουκιτσα μας.
  Ο σοσιαλισμος τραβαει μπροστα κι ας ειναι να κλεισουν ολες οι τραπεζες κι αντι για καφε να πινουμε ρεβυθοζουμο.
  Γιατι αν σκεφτονταν οι Γρακχοι ή Λένιν ή ο Χιτλερ το αν θα ειχανε εβροπουλα στις τσεπες τους, απαξ και βανανε φωτια στο φυτιλι, δεν θα μιλουσαμε τωρα ουτε για ηρωες ουτε για δαιμονες αλλα για μια μακρα πορεια φιλησυχων οικογενειαρχων, που διατηρησαν τις κοινωνιες τους ετσι οπως τις βρηκαν, απο τον καιρο των προ-προ-προ-παππουδων τους...

  Αυτα...
  Και μην προκαλεις το ποπολο να φτασει να σε αποκαλέσει καποτε χαφιε του καθεστωτος...
  Δεν το αξιζεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την ηθική αυτουργία για τις αυτοκτονίες, την πείνα, τα συσσίτια, τις λιποθυμίες, τα λουκέτα, αλλά και την όποια εθνική τραγωδία συμβεί σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκη΄Ένωση, θα την πάρεις εσύ ρε μπαγλαμά;
   Όχι δε θα την πάρεις.
   Και ξέρεις γιατί δε θα την πάρεις;
   Γιατί είσαι κότα.
   Γιατί θες μια ζωή να κατηγορείς και ποτέ να μην κατηγορείσαι.
   Ακόμη και τότε θα πάρεις τη θέση του καταγγέλλοντος, λέγοντας πως τάχα "ναι μεν βγήκαμε από την ΕΕ, αλλά δε βγήκαμε όπως έλεγα".
   Θέλει θάρρος το να υπερασπίζεσαι μια επιλογή.

   Εμένα δε με νοιάζουν οι σοσιαλισμοί, οι καπιταλισμοί, οι φιλελευθερισμοί κλπ.
   Με νοιάζει να ζήσουμε καλύτερα.
   Οι -ισμοί είναι εργαλεία.
   Αν εσένα σε νοιάζει ο σοσιαλισμός (ή ο εθνικοσοσιαλισμός, απ' ό,τι διάβασα) με κάθε κόστος (ρεβυθόζουμο), να τον εφαρμόσεις σπίτι σου.
   Εμένα και τους υπόλοιπους κανονικούς ανθρώπους, μας ενδιαφέρει να ζούμε καλύτερα.

   Εγώ δεν έχω τίποτα για να απολογηθώ.
   Ούτε από την κυβέρνηση κερδίζω τίποτα ούτε από την επανάσταση.
   Όσο λοιπόν κορόιδα είναι αυτοί που στηρίζουν μια κυβέρνηση, άλλο τόσο κορόιδα είναι και αυτοί που στοιχίζονται πίσω από επαγγελματίες επαναστάτες.

   Διαγραφή
  2. Ποιοι ισμοί και εθνικοσοσιαλισμοί ρε καρναβάλι;Το άρθρο δεν είναι δικό μου και στο είπα,απλά το αντέγραψα.Και ποιος στοιχίζεται πίσω από επαγγελματίες επαναστάτες;Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται μόνοι τους,δεν έγιναν όλοι ακόμη πιόνια.Δεν ανήκω και δεν άνηκα ποτέ σε ισμούς,φατρίες και κομματοσκυλολόια.Κρατώ τα καλά και απορρίπτω τα κακά από όπου κι αν προέρχονται είτε είναι ακροδεξιά είτε ακροαριστερά είτε ότι άλλο στο διάολο θες.
   Και ναι ρε,ξέρω πως εκτός ε.ε. και με δραχμή οι επόμενοι πέντε έξι μήνες θα ήταν πολύ δύσκολοι,ίσως χειρότεροι κι από ότι ζήσαν οι παππούδες μας επί κατοχής.Το βαρέλι όμως θα είχε πιάσει πάτο ,παρακάτω δεν θα είχε,θα καθάριζε και η ήρα από το σιτάρι.
   Τώρα συνεχίζουμε σε βαρέλι δίχως πάτο,κάθε μέρα και χειρότερα μέχρι να'ρθει το οριστικό μας τέλος,μια ζωή σκλάβοι.
   Αναίμακτες επαναστάσεις δε γίνονται.Βάλε τώρα και μια ταφόπλακα με το όνομα των παιδιών σου και των εγγονιών σου και γράψε
   ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΟΥΠΑ ΦΥΛΑΚΗ
   ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ

   Διαγραφή
  3. Αφού αντί δικού σου σχολίου, μου παρέθεσες ένα άλλο σχόλιο, θεωρώ ότι το ενστερνίζεσαι και άρα απαντώ στο σχόλιο και σε σένα ταυτόχρονα

   Αυτό το "ξέρω ότι εκτός Ε.Ε. 5-6 μήνες θα είναι δύσκολο" από που προκύπτει;
   Και πού ξέρεις ότι δε θα πρόκειται για 5-6 χρόνια; Ή 15 χρόνια;
   Έχεις κάνει κάποια μελέτη ή με το επιχείρημα του πάτου του βαρελιού μόνο το λες;

   Έχουμε ένα βιοτικό επίπεδο, ώστε δεν είναι δυνατό να συναινέσουμε σε βιοτικό επίπεδο του 40.
   Τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ ημών, νομίζω.

   Διαγραφή
  4. Και από όλο αυτό το κατεβατό κράτησες το εθνικοσοσιαλισμός....Μάλιστα.
   ΓΡΑΦΕΙΣ
   Αυτό το "ξέρω ότι εκτός Ε.Ε. 5-6 μήνες θα είναι δύσκολο" από που προκύπτει;
   Και πού ξέρεις ότι δε θα πρόκειται για 5-6 χρόνια; Ή 15 χρόνια;
   Έχεις κάνει κάποια μελέτη ή με το επιχείρημα του πάτου του βαρελιού μόνο το λες;
   Θα μπορούσα να γράφω παραδείγματα επί ώρες.Δεν έχω ούτε την όρεξη ούτε το χρόνο να γράψω όλα όσα πιστεύω οπότε θα σε δώσω ένα απλό παράδειγμα και μόνο.
   Αφού θεωρείς ακόμα πως,ο για μένα πρώην ΣΥΡΙΖΑ και νυν τσυριζα,μάχεται για το καλό του τόπου,οι έξι μήνες θα ήταν υπέρ αρκετοί για να διορθώσει πολλά κακώς κείμενα,να βάλει φυλακή επιτέλους όλους όσους μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση,να σταματήσει επιτέλους αυτή την φοροεπιδρομή,να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις,σε αγρότες,σε κάθε κοινωνική ομάδα,να πάρει τη τράπεζα της Ελλάδος από τα χέρια των ροθτσάιλντ τυπώνοντας χρήμα ανάλογα με τις ανάγκες και με αντίκρυσμα σε χρυσό,και κάνοντας επιτέλους τον περίφημο λογιστικό έλεγχο του χρέους.
   Πες μου τώρα εσύ ποια η διαφορά του αριστερού μνημονίου με τα δεξιά.Θα σε πω εγώ,μικρότερη λαική αντίδραση καθότι το αριστερό παλούκι είναι ως συνήθως πιο γλυκό άσχετα αν είναι μεγαλύτερο.Όταν φοράς τον μανδύα του δήθεν αριστερού οι αντιδράσεις μετριάζονται κατά πολύ.Αν αυτά τα είχε υπογράψει κανένας μπένι ή κανένας σαμ θα είχε γίνει επανάσταση,κι εσύ μας λες άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
   Σόρυ για τα όποια μπινελίκια αλλά όταν με φτύνουν δε λέω ότι βρέχει,με γυρνάει το μυάλο.

   Διαγραφή
  5. Μπορείς να περιμένεις τον υπερήρωα να έρθει...

   Διαγραφή
  6. Εγώ θα περιμένω τον υπερήρωα κι εσύ κάτσε να σε δουλεύουν και να σε κοροιδεύουν μπροστά στα μούτρα σου σα να μη συμβαίνει τίποτα και να λες κι ευχαριστώ.Φάε άλλο ένα γαμήσι,εξ αριστερών αυτή τη φορά και κάνε τουμπεκί.
   Πάλι καλά που δεν ήταν αυτός ο μέγας ηγέτης και το 74 γιατί θα είχαμε ακόμα βασιλιά καθώς θα΄γραφε στ'αρχίδια του και πάλι την ετυμηγορία και τη ψήφο του λαού.
   Αν δεν είσαι κομματόσκυλο άλλαξε το νικ σου από γλαύκη σε γλάυκωμα γιατί δε βλέπεις μπροστά σου από τα παραμύθια που σε σερβίρουν

   Διαγραφή
  7. Και κάτι τελευταίο,μη φοβάσαι ,κανένας λαός δε χάθηκε από χρεωκοπία,αντιθέτως πολλοί εξολοθρεύτηκαν μες στη σκλαβιά

   Διαγραφή
  8. Το γλαύκωμα άλλος το έχει πάθει και φαίνεται από την εμπάθεια με την οποία μιλάς και τους χυδαίους τρόπους που χρησιμοποιείς. Έχεις βγάλει όλο το δηλητήριο εδώ μέσα επαναστάτη της δεκάρας. Μόνο να εκτονωθείς θέλεις και τίποτε άλλο. Ο διάλογος δεν σ' ενδιαφέρει. Προτάσεις πάνω στο ερώτημα του Μαζεστίξ δεν είδα να γράφεις. Τότε μπορεί να με έπειθες.
   Απλά ήρθες να ξεσπαθώσεις εδώ. Πήγαινε να πυροβολήσεις εκεί που πρέπει και αυτούς που αισθάνεσαι ότι σε πρόδωσαν. Αν μετάνιωσες γι' αυτό που επέλεξες είναι δική σου ευθύνη και κανενός άλλου. Οπότε μην τα βάζεις με όσους διαφωνούν μαζί σου. Ο καθένας παίρνει την ευθυνη όσων λέει και πράττει.
   Το γ@#$#@ είναι ομαδικό, οπότε δεν γλιτώνεις ούτε εσύ. Τόσα χρόνια που το έτρωγες ήταν πιο καλό; Μάλλον, γιατί δεν σε είδα να οριέσαι,
   Α, και κομματόσκυλο δεν υπήρξα ποτέ και ούτε θα υπάρξω. Εσύ μάλλον ξέρεις καλύτερα, γιατί πιθανόν είχες αυτή την εμπειρία!
   Σταμάτα, λοιπόν, να γαβγίζεις και σκέψου περισσότερο! Με κραυγές και γαβγίσματα ο νους θολώνει και το σώμα απλά εκτονώνεται πάνω στους άλλους. Μόνο αδυναμία δείχνει αυτό και το επιχείρημα χάνεται.

   Την ίδια αγωνία που έχεις εσύ και φτάνεις να γίνεσαι αγενής απέναντι σε άτομα που δεν γνωρίζεις (για μένα μιλώ) έχω κι εγώ και όλοι οι άλλοι εδώ. Μια λύση όσο το δυνατόν λιγότερο καταστροφική ψάχνουμε. Δεν είμαστε ακόλουθοι κανενός. Η συνέχεια θα μας δείξει αν σφάλαμε ή όχι. Το αλάθητο δεν το έχει κανείς.
   Επειδή όμως δεν σε ενδιαφέρει κατά βάθος ν' ακούσεις μην μπεις στον κόπο να σχολιάσεις, γιατί δεν με πείθει ο λόγος σου και δεν πρόκειται να συνεχίσω την συζήτηση σε πλαίσιο πυροβολισμών άσφαιρων.
   Λαοί χάθηκαν πάντως από την εσωτερική φαγωμάρα και τα μικροκομματικά συμφέροντα...

   Διαγραφή
 13. Καλησπέρα, Γαλάτη.
  Με το κείμενο αυτό είσαι ο Γαλάτης που ξέρω επιτέλους!
  Συνυπογράφω κάθε πρόταση και σ' ευχαριστώ, γιατί εξέφρασες με τα λεγόμενά σου εδώ όσα συζητώ στις συντροφιές ή με κόσμο που συναναστρέφομαι αυτές τις μέρες.
  Πρώτα απ' όλα το ΟΧΙ που όλοι αναρωτιούνται γιατί το είπαν δεν έχει πάει χαμένο - τίποτε δεν πάει χαμένο. Μπορεί να μην οδηγεί σε καλύτερη συμφωνία, όμως ήταν η ευκαιρία, για να βγουν πάρα μα πάρα πολλά στην φόρα παγκοσμίως και κυρίως ότι δημοκρατία στην Ευρώπη δεν υπάρχει!!! Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας!!!!! Ο Έλληνας άρχισε να ξυπνάει και να βγαίνει για τα καλά στους δρόμους, ν' ακούγεται η φωνή του και να φαίνεται πολύ καθαρά ότι το πρόβλημα ουσιαστικά το έχει η Ευρωζώνη και οι εμπρόσωποί της!!! Να φαίνεται ξεκάθαρα ότι μας θέλουν αποικία τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το θέμα είναι πολιτικό και ηθικό, όχι μόνο οικονομικό!!!! Αυτή η αντίδραση του λαού πιθανόν θα χρειαστεί παρακάτω. Με το ΝΑΙ δεν θα συμφωνούσα ποτέ, γιατί δεν θα αποκαλυπτόταν τίποτε και η δουλεία με τη βία θα επιβάλλονταν υπόγεια, με τη θέλησή μας και κανείς ποτέ δεν μάθαινε τίποτε...
  Ας μην συνεχίσουμε να κάνουμε σαν μωρά που τους πήραν το ΟΧΙ μέσα από το στόμα σαν το γλειφιτζούρι... Έχω στενοχωρηθεί τόσο πολύ με την τραγική αυτή εξέλιξη - που την φοβόμουν και την περίμενα! Δεν πιστεύω ότι είχε περιθώρια για κάτι διαφορετικό και να πάψουμε να θεωρούμε ότι έχουμε όλη την ευθύνη αποκλειστικά, μια και αυτό θέλουν κι εκείνοι, για να μας έχουν υποχείρια!!! Όταν ξέρεις ότι οδηγείσαι στον χαμό σε μία μάχη, πρέπει να ξέρεις να οπισθοχωρείς, αλλιώς θέλεις απλά να γίνεις ήρωας για τα μάτια του κόσμου και δεν αναλαμβάνεις την ευθύνη της επιβίωσης του λαού σου!
  Εδώ, λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το σχέδιο εκτός ευρώ, το οποίο δεν γνωρίζουμε, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν παντού όπως λες. Κανείς δεν έχει μιλήσει πολύ σοβαρά για όλα αυτά. Αν με ρωτήσεις προσωπικά εκεί θα ήθελα να πάμε όπως κάθε πολίτης μιας χώρας που θα έχει το σεβασμό όλων! Όμως οι συνθήκες είναι περίπλοκες όπως και οι σχέσεις που αλληλοεξαρτούν τα μέλη της διεθνούς κοινότητας. Στην ουσία κανείς δεν θέλει ν' αφήσει το ευρώ γι' αυτό τον λόγο, διότι υπάρχει αλληλοεξάρτηση και θα καταρρεύσουν τα πάντα σαν χάρτινος πύργος!!! Δες τι όγκο "τοξικών" ομολόγων, φυσικά όχι μόνο ελληνικών... έχει συγκεντρωσει η Γερμανία στην κεντρική της τράπεζα, πόσο εύθραστες είναι οι οικονομίες της Γαλλίας και της Ιταλίας, την Κίνα και Ρωσία που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στην Ευρώπη... Για να μην πολυλογώ ούτε και οι περισσότεροι Έλληνες - δεν μιλώ για όσους έχουν υψηλά οικονομικά συμφέροντα, αλλά και πολλοί άλλοι κατώτερων οικονομικών στρωμάτων - δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ. Είτε δεν το επιθυμούν καθόλου είτε δεν το αποτολμούν δίχως οργανωμένο και αξιόπιστο σχέδιο!!! Τον Τσίπρα τον ήθελαν όλοι για τη συνέχιση της πορείας μας εντός ευρώ με ηπιότερα μέτρα. Αυτό είναι και τίποτε άλλο. Πώς, λοιπόν, θα διαπραγματευτεί για κάτι άλλο; Το δημοψήφισμα δεν ειχε ως ερώτημα το ευρώ ή τη δραχμή!

  Συνέχεια πιο κάτω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά αν κάποιοι έχουν ισχυρά και ρεαλιστικά επιχειρήματα για την έξοδό μας με τρόπο που δεν θα μας εξαφανίσει από προσώπου γης, ας έρθει να τα ανακοινώσει. Τότε ακολουθώ μέχρι τελικής πτώσεως σε ακόμη μία μάχη, που ίσως δίνει ένα φωτάκι στο βάθος!
   Απαντώντας και στην ανησυχία της Αριστέας για το τι παίζει και δεν μας αφήνουν να φύγουμε και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα διώξουν την κυβέρνηση ή θα την ταπεινώσουν, για να μην σηκώνει κεφάλι, είναι για να σώσουν τα τομάρια τους και να κρύψουν τον "χάρτινο" πύργο που κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Εμάς μας χρησιμοποιούν από την αρχή και ακόμη περισσότερο τώρα - γιατί στριμώχτηκαν με τις γενναίες αντιρρήσεις μας - για να στρέφονται τα βλέμματα του κόσμου πάνω μας και όχι εκεί που θα έπρεπε...!!!! Ε, αν βγάλουν και κάτι παραπάνω από την πλούσια εκμετάλλευση αυτής της μικρής κουκίδας στον χάρτη, πάλι μια χαρά θα την έχουν, τόσο το καλύτερο.
   Γιατί να μας αφήσουν; Χαζοί είναι;;;;
   Εμείς θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να σωθούμε κακήν κακώς, για να δούμε πολύ σοβαρά πια πώς μπορούμε να συνεχίσουμε. Όπως είπε και ο Βαρουφάκης σε συνέντευξή του για τον Τσίπρα: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι για ανθρώπους αξιοπρεπείς, δεν τους σηκώνει θα έλεγα κι εγώ!!!
   Δεν μπορούμε να το πάιξουμε "Λεωνίδας" χωρίς πλάνο ή χωρίς κάποιους να στηρίζουν από πίσω. Εδώ τα ενδοχώρια κοράκια περιμένουν πώς και πώς να κατασπαράξουν και πάλι...!!!! Αυτό τα λέει όλα από μόνο του!!!!
   Λυπάμαι, γιατί εξακολουθούμε να θέλουμε έναν υπερήρωα να μας σώσει και πάλι!!!
   Αν δεν καταφέρει να το κάνει, πρέπει να τον κατασπαράξουμε, γιατί εμείς είμαστε ανίκανοι και βολεμένοι, όπως τόσα χρόνια!!!!!
   Είναι πρώτα δική μας ντροπή κι έπειτα όλων των άλλων!!!!
   Το λέω άλλη μια φορά ότι του έχω εμπιστοσύνη όση δεν έχω σε κανέναν άλλο και δεν θα πρέπει να μείνει μόνος!!! Δεν είμαι συγγενής ούτε φίλη ούτε γκόμενά του, ούτε μέλος του κόμματός του, για να μην παρεξηγηθώ!
   Ας του δοθεί η ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει κυβερνώντας, αφού μέχρι τώρα δεν πρόλαβε να το κάνει. Τότε θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε πιο καθαρά και αφού έχουμε σταθεί και προσπαθήσει μαζί του υπέυθυνα για τον τόπο. Θέτοντας όρια εκεί που θα τα χρειάζεται. Τότε θα κριθεί οριστικά η πορεία και η στάση του!!!
   Επίσης συμφωνώ με την Αριστέα για την ψυχολογία του όχλου. Ναι, εκεί πόνταραν για πολλοστή φορά, στο σοκ και στην ταπείνωσή μας και στην καρράκωση του ηθικού μας!
   Αλήθεια, γιατί σηκώσαμε κεφάλι; Δεν ντρεπόμαστε κιόλας;;; Αυτό σκέφτονταν ξεκάθαρα!!!
   Τους ενοχλήσαμε, αφού δεν τους καθίσαμε σβέλτα-σβέλτα!!! Ένα και στα γρήγορα, για να φεύγουν! Έχουν και δουλειές...

   Να μην ξεχνάμε ότι από την αρχή που εκλέχθηκε είχαμε αυτές τις ανησυχίες και τις συζητούσαμε, δηλ. για το αν θα τον αφήσουν να κυβερνήσει, αν θα προλάβει, αν θα έχει την εμπειρία να τα καταφέρει και πόσα αν... Μάλλον όμως θέλουμε και λίγο να ξεχνάμε, είπαμε για να δικαιολογούμε εμάς και τις ανευθυνότητές μας των προηγούμενων χρόνων!!!

   υ.γ.
   Συγνώμη για το αυθόρμητο κατεβατό! Τα έγραψα όπως μου έρχονταν, γιατί έχω λίγο χρόνο. Άσε, που με τις εξελίξεις προσπάθησα να έχω διαδίκτυο πιο σύντομα από ό,τι υπολόγιζα... Έλεος!

   Διαγραφή
  2. Το κείμενό σου μου τράβηξε άμεσα την προσοχή, διότι εκφράζει τις απόψεις μου και επειδή δεν έχω χρόνο, το προτείνω και στο δικό μου μπλογκ, για να το δουν και δικοί μου φίλοι, όπως και το σχόλιο που άφησα εδώ (και μου πήρε πολύ χρόνο...)!
   Σ' ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  3. Θα ξεκινήσω από το παράδειγμα του Λεωνίδα που ανέφερες.
   Αν ο Λεωνίδας , οι 300 κι οι άλλοι 700 ήταν το σύνολο του ελληνικού στρατού και καθόταν στις Θερμοπύλες να "αυτοκτονήσει", τ΄τοε δε θα ήταν ήρωες αλλά μουτζαχεντίν.
   Είναι ήρωες διότι θυσιάστηκαν γιατί υπήρχε σχέδιο να πάει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού στη Σαλαμίνα (σ.σ. υπήρχε και το εναλλακτικό σχεδιο του Ισθμού), όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους Πέρσες. όπως και έγινε.
   Εκεί υπήρχε σχέδιο νίκης, με θυσία ενός μικρού μέρους του στρατού ως οπισθοφυλακή.
   Δεν έκατσαν να αυτοκτονήσουν όλοι μαζί.

   Επιστροφή στα σημερινά.
   Όλη αυτή η ιστορία ανέδειξε το μέγιστο πρόβλημα της Ευρώπης: δεν υπάρχει Δημοκρατία.
   Είναι προφανές.
   Ξεμπροστιάστηκε ολόκληρο το σύστημα της Ευρω-χούντας, μπροστά στα μάτια όλων των Ευρωπαϊκών λαών.
   Πιστεύω πως άνοιξε ο δρόμος για μεγάλες αλλαγές στην Ε.Ε., οι οποίες θα έρθουν όμως μόνο αφού επικρατήσουν στην Ευρώπη (και μάλιστα σε σχετικά ισχυρές χώρες) πολιτικές δυνάμεις που θα έρθουν και αυτές σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το ευρω-ιερατείο.
   Υπάρχουν αρκετές ελπίδες να συμβεί αυτό.
   Όπως υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει κάτι μέσα σ' αυτά τα 2,5 χρόνια του μνημονιακού προγράμματος που υπεγράφη.
   Μπορεί και να μην αλλάξει κάτι βέβαια.
   Κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει, να προβλέψει ή να προκαθορίσει τις διεθνείς εξελίξεις.
   Η τύχη κάθε χώρας και κάθε λαού εξαρτάται από αυτές.
   Η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη 400 χρόνια.
   Η απελευθέρωσή της ήρθε μετά τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση.
   Η Κρήτη η΄ταν υπό τουρκικό ζυγό ως το '13.
   Η απελευθέρωσή της ήρθε με τους Βαλκανικούς πολέμους, ως μέρος ενός γεωστρατηγικού ντόμινο, στο οποίο η Ελλάδα ήταν στη "σωστή πλευρά" του πολέμου.
   Ακόμη και τα Δωδεκάνησα τα πήραμε επειδή ήμασταν στη σωστή πλευρά και όχι μετά από επανάσταση.
   Επομένως, να υπολογίζουμε ότι η χώρα μόνο χαμένη θα βγει από μια τυχόν διεθνή της απομόνωση.
   Θα πρέπει να αγωνίζεται για καλύτερους όρους, χωρίς όμως να διαταράσσει τη θέση της στο Δυτικό κόσμο, όπου και ανήκει.
   Εκτός αν κανείς πιστεύει και μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι ο νικητής στις διεθνείς οικονομικο-πολιτικο-στρατιωτικές συγκρούσεις θα είναι ο ανατολικός κόσμος, οπότε να συμμαχήσουμε με Ρώσους ή Κινέζους...

   Διαγραφή
 14. Mαζεστιξ, θετεις αυτονοητα ερωτηματα που ειναι στο μυαλο καθε σοβαρου ανθρωπου. Δυστυχως σκονταφτεις πανω στον τοιχο του θυμικου. Ολη αυτη η ανταλλαγη σχολιων με τον "Ανωνυμo" μου φερνει στο μυαλο το ανεκδοτο που ειχε κυκλοφορησει την εποχη του Μαη του 68 : "Οταν το δαχτυλο εδειχνε το φεγγαρι, ο ηλιθιος κοιταζε το δαχτυλο", αρκει να αντικαταστησεις την λεξη "φεγγαρι" με την λεξη "κολαση". Δεν εχει νοημα να επεκταθω κι εγω σε αλλα σχολια. Επαναλαμβανω μονο οτι επιχειρεις να μιλησεις με τη λογικη, η οποια αποδεικνυεται δυστυχως για μια ακομα φορα πως ειναι ειδος εν ανεπαρκεια, τουλαχιστον για ενα τμημα της ελληνικης αριστερας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το αυτονόητο είναι τελικά το πλέον ζητούμενο, ώρες-ώρες...
   Η λογική είναι συκοφαντημένη, επειδή στο όνομά της στηρίχτηκαν οι πιο παράλογες ιδέες.
   Αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε επιτέλους τη λογική από τους συκοφάντες της.
   Η αριστερά, χρόνια εθισμένη στη συνθηματολογία, αδυνατεί πολλές φορές να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα και όταν τα βρίσκει σκούρα ένα μέρος της φτάνει στο συμπέρασμα: "αφού η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα"

   Διαγραφή
 15. Έρχομαι στο τέλος για να μην με ψάχνεις! ☺
  Μου αρέσει ο διάλογος και πραγματικά χαίρομαι που άνοιξες το θέμα.
  Κι εγώ έχω απορίες που θέλω να λυθούν ( αν και δύσκολα θα πάρεις/ουμε απάντηση) αφού το μνημόνιο το ξέρουμε, το έχουμε ζήσει, ενώ το Grexit είναι η ζώνη του λυκόφωτος.
  Δεν είπες κάτι όμως για τη ψυχολογία της μάζας και το πώς μας χειρίζονται.
  Πολύ σωστές οι ανησυχίες σου. Ανησυχώ όμως και κατά πόσο μας έχουν φοβίσει με όλο αυτό- ακόμα και το όνομα που χρησιμοποίησαν ! Ξέρεις πώς ακούγεται στα αυτιά των περισσοτέρων και πώς φαντάζει στα μάτια της κάθε νοικοκυράς και του κάθε ανίδεου;
  Επιμένω να δούμε λίγο και αυτό το κομμάτι!

  (συμμερίζομαι όλες τις ανησυχίες σου- τον να αλληλοκατηγορούμαστε δεν οδηγεί κάπου . Αυτό για τα υπόλοιπα σχόλια που χάνουν το δίκιο τους όταν ξεκινούν βρίζοντας!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπου κι αν πήγαινες, θα σε έβρισκα! χαχα
   Όσο για την ψυχολογία της μάζας, πράγματι δεν απάντησα.
   Νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό έχασαν τον έλεγχό μας.
   προσπάθησαν να μας φοβίσουν τόσες μα τόσες φορές.
   Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η διασπορά της ψήφου είναι μια ένδειξη ότι δεν καταφέρνουν πάντα να μας ελέγχουν.
   και σύμφωνα με την ψυχολογία της μάζας, όταν πολλοί επιτεθούν σε έναν που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, τότε το πλεονέκτημα το έχει ο ένας.
   Έτσι κάπως, αντιδράσαμε στην ολομέτωπη εκστρατεία φόβου.

   Η μάζα βέβαια, ως μάζα που είναι, οδηγείται από συνθήματα.
   Και όταν ενστερνιστεί ένα σύνθημα, τότε δε μαζεύεται από κανέναν.
   Και υπάρχουν και επιτήδειοι που καταφέρουν να τρολάρουν, τάχα σοβαρολογώντας, και μπορούν να ελέγχουν τη μάζα από την ανάποδη!
   Δηλαδή ξέρουν ότι είναι τόσο αντιπαθητικοί, ώστε, αν αυτόν που μισούν τον επαινέσουν, θα καταφέρουν με τον έπαινό τους να τον μισήσουν οι υποστηρικτές του! (βλ. Πάγκαλος και Άδωνις που βγαίνουν σήμερα υπέρ του Τσίπρα)


   ΥΓ.: "Ανησυχώ όμως και κατά πόσο μας έχουν φοβίσει με όλο αυτό- ακόμα και το όνομα που χρησιμοποίησαν ! "
   Αυτό με το "όνομα" δεν το κατάλαβα.
   Ποιο όνομα;

   Διαγραφή
  2. α εννοούσα το Grexit.
   Πριν μερικούς μήνες δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο μας.
   Θα μπορούσαμε να το λέμε Έξοδο ( μήπως έτσι έχει ηρωική χροιά;) να το πούμε χρεοκοπία , όπως το λέγαμε παλαιότερα ( δεν πιάνει πια, δεν φοβίζει τόσο, γιατί καταλάβαμε όλοι ότι ήδη ζούμε μια χρεοκοπία ήδη απλά με ευρώ).
   Ο μπαμπάς μου πχ ( αγαπημένο παράδειγμα☺) μου είπε : να αποφύγαμε το θηρίο παιδάκι μου, αυτό με το τρομακτικό όνομα!

   Διαγραφή
  3. Έγραψα ένα "ήδη" παραπάνω ☺

   Διαγραφή
  4. Αυτά τα λογοπαίγνια είναι πολύ προσφιλή στην ΕΕ.
   Λόγω της ετερόκλητης γλωσσικά, πολιτικά και πολιτιστικά βάσης της, προσπαθεί με μια λέξη-σύνθημα να επικοινωνήσει ένα μήνυμα.
   Κι εγώ γενικώς προτιμώ τον όρο "έξοδο", αλλά σήμερα επειδή χρειάστηκε να αναφεruώ πολλές φορές, για λόγους συντομίας ανέφερα την "κωδική ονομασία" grexit.

   Νομίζω πάντως πως οι Ευρωπαίοιδ εν το έφτιαξαν γι αυτό το λόγο που υπονοείς, διότι 1) έτσι κι αλλιώς οι Ευρωπαίοι το έφτιαξαν και όχι οι Έλληνες, με δεδομένο ότι exit σημαίνει έξοδος και 2) και τη βρετανική έξοδο Brexit την ονομάζουν

   Νομίζω πως ο φόβος σχετίζεται με τις εικόνες φρίκης που το συνοδεύουν τα κανάλια στα ρεπορτάζ και επομένως με... παβλοφική μέθοδο, το άκουσμα της λέξης grexit προκαλεί ανακλαστικά φόβου που δένονται με τις εικόνες των δελτίων.
   Αυτό νομίζω φταίει και όχι καθαυτή η λέξη.

   Διαγραφή
 16. Όποιος βρίζει τον Τσολάκογλου να βγει να μου πει τώρα αν οι ανεύθυνοι αντιστασιακοί και αντάρτες δεν θα επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στον λαό στις πόλεις και στα χωριά που θα αντιμετωπίσουν τη μήνι και τα αντίποινα των γερμανών (φίλων μας). (Το θέμα είναι ένα: θεωρείς εισβολείς τους τοκογλύφους και την χώρα κατεχόμενη ή τους θεωρείς συνεταίρους δανειστές που "πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους"...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και είναι λιγάκι προβοκατόρικο το ερώτημα, θα απαντήσω (Γιατί μου αρέσει να απαντώ στα πάντα): εισβολείς και τοκογλύφοι και καθίκια και φασίστες και μουνόπανα και πολλά ακόμα είναι οι ευρω-κράτες (όχι μονάχα οι Γερμανοί- είναι κι άλλοι)
   Αυτό δε σημαίνει πως εγώ θα υποστηρίξω την ισοπέδωση της χώρας μου.
   Οι Γερμανοί μπήκαν στις 6 Απρίλη του 41 στην Ελλάδα και στις 27 Απρίλη η χώρα μας αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.
   Θα ήταν καλύτερη λύση να μη συνθηκολογούσε και να αφανιζόταν σύσσωμος ο ελληνικός πληθυσμός;
   Η αντίσταση ενεργοποιήθηκε μετά, αφού άρχισε σιγά-σιγά η ανασύνταξη των δυνάμεων των κατεκτημένων Ελλήνων.
   Άρχισε να χτυπά γερμανικούς στόχους, έχοντας όμως συμμάχους.
   Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου έγινε με αγγλική βοήθεια.
   Η αντίσταση έγινε με τη βοήθεια Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών.
   Συν τους Σοβιετικούς που στηρίζανε το ΕΑΜ.
   Δεν ήμασταν μόνοι μας απέναντί στους παντοδύναμους Γερμανούς.
   Κάτι τέτοιο θα ήταν η απόλυτη τρέλα!
   Και δε θα έβγαζε πουθενά.
   Το ΕΑΜ ξεκίνησε την αντίσταση μόνο όταν πήρε το ΟΚ από την ΕΣΣΔ.
   Η Ελλάδα, εξάλλου, δεν απελευθερώθηκε από το ΕΑΜ, αλλά λόγω της ήττας των Γερμανών από Αγγλία, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.

   Τι σημαίνει αυτό;
   Χρειαζόμαστε συμμαχίες στα ισχυρά κράτη.
   Δεν μπορούμε μόνοι μας να νικήσουμε το Γερμανικό Τέρας.
   Εμείς κάναμε την πρώτη κίνηση.
   Τώρα πρέπει να περιμένουμε και να επιδιώξουμε διεθνείς εξελίξεις που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση που θέλουμε.

   Διαγραφή
 17. Να που βγαίνουν πολλά από τη συζήτηση αρχηγέ!
  Αλλά ακόμα δεν έχω πειστεί 100%
  Δεν καταπίνεται τούτη η υποταγή....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν καταπίνεται.
   Αλήθεια είναι.
   100% ποτέ δε θα πειστούμε, διότι ποτέ δεν ξέρουμε τί θα γινόταν σε ένα υποθετικό σενάριο.
   Αλλά θα εμπιστευτούμε τη χώρα μας στα χέρια ενός υποθετικού σεναρίου;
   Το οποίο μάλιστα στηρίζει μόνο μια μικρή πολιτική ομάδα, η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
   Όλοι οι άλλοι: δηλαδή η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή θεωρούν την έξοδο από το ευρώ χειρότερη από κάθε μνημόνιο.
   Μα όλοι τρελοί και πουλημένοι είναι, πλην του Λαφαζάνη;

   Διαγραφή
  2. Μέχρι και η ΔΗΜΑΡ, ο... Γκλέτσος και ο... Λεβέντης θεωρούν το ίδιο!
   Υπέρ της εξόδου από το ευρώ λοιπόν, μένει μόνο μια -μεγάλη- συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ (η Πλατφόρμα) και ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα (του 0,3%), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

   Μήπως, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά σε αυτό το ζήτημα;
   Μα 5 χρόνια μετά τα μνημόνια, αν υπήρχε τόσο καλό σχέδιο για έξοδο, δε θα είχε μια σαφή, αυτόνομη πολιτική έκφραση;
   Κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα (που ψηφίσαμε πριν 5 μήνες) δεν έχει ως προγραμματική του θέση την έξοδο από το ευρώ.
   Μήπως τελικά βρίζουμε για να βρίζουμε;

   Διαγραφή
  3. Άρα όσοι σε ξεπάτωσαν όλα αυτά τα χρόνια ενδιαφέρονται για το καλό σου,σωστά;

   Διαγραφή
  4. Άμα δε σ' αρέσουν, να μην τους ψήφιζες.

   Διαγραφή
 18. Γεια χαρά σε όλους. Σ' αυτούς που μας λένε ηλίθιους, αλλά και σ' αυτούς που μας λένε μαλάκες:) Θέλω να ρωτήσω. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή εμπειρία, ποιά θα ήταν η πιο λογική ψήφος, αν γυρνούσαμε ξανά στην 25η Ιανουαρίου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν μετάνιωσα στιγμή για τη ψήφο μου.
   ΣΥΡΙΖΑ και πάλι θα ψήφιζα !

   Διαγραφή
  2. Κι εγώ.
   Έπρεπε να γίνει όλο αυτό.
   Και τελικά νομίζω πως θα μας βγει σε καλό (αρκεί και οι βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων).
   Αν δε ρίξεις τουφεκιά, κανείς δεν έρχεται να σε βοηθήσει.

   Διαγραφή
  3. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Δεν μετανιώνω για τίποτα!!!

   Διαγραφή
  4. Χαίρομαι που το ακούω γιατί κι εγώ την ίδια άποψη έχω. Ελπίζω ότι ήταν ισχυρό πλήγμα στη στρεβλή εε, κι ότι θα φανεί αργότερα. Αναγκάστηκαν να μην μπορούν να παριστάνουν τους δημοκράτες. Κι αυτό είναι χτύπημα για το φαντασιακό του μέσου ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος, κουβαλάει πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό του και την εε. Αυτά τα μέσα είχαμε, την επικοινωνία, το λόγο, την πολιτική. Τώρα, στα υπόλοιπα, χάσαμε. Άλλωστε ήταν το πιθανότερο. Το ότι ηττηθήκαμε όμως, γιατί σημαίνει ότι δεν είχαμε δίκαιο; Ήταν θέμα ισχύος. Δεν είναι σκοπός μας να γίνουμε ήρωες, αλλά να ζήσουμε και μετά να ζήσουμε πιο χαρούμενα. Μόνη θλίψη, ότι υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να προχωρήσουν κι ακόμη δεν καταφέραμε να τους βοηθήσουμε. Αλλά με γκέξιτ, όλα δείχνουν ότι θα ήταν χειρότερα.

   Διαγραφή
  5. Μακάρι να βγάλει κάπου όλο αυτό.
   Τώρα το θέμα είναι "μέχρι τότε πώς τη βγάζουμε;"

   Διαγραφή
 19. Μελέτη έτσι όπως την φαντάζεσαι δεν υπάρχει δημοσιευμένη. Κι ούτε πρόκειται να δεις. Ούτε ο Λαφαζάνης ξέρει, ούτε ο Σώυμπλε που μέσα στην αλαζονία της ισχύος του καμώνεται πως ξέρει. Εκτιμήσεις υπάρχουν. Η έξοδος από το ευρώ είναι αχαρτογράφητη εφόσον δεν υπάρχει παγκοσμίως ανάλογο παράδειγμα απ' όσο ξέρω φυσικά. Αυτά που έχω καταλάβει εγώ από δώ κι από κει:
  1) Βραχυπρόθεσμα σημαντική μείωση ΑΕΠ (έως και 15%) και μεσομακροπρόθεσμη σημαντική αύξηση του άρα ανάπτυξη
  2) Υποτίμηση από 20% (Λαπαβίτσας προ ενός μηνός με την σωστή λογική ότι μεγάλο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη γίνει) έως 70% (Βεργόπουλος-Μελάς προ 3 ημερών μάλλον υπερβάλλοντας - τότε το 2010 πόσο έπρεπε να υποτιμηθεί 200%;;;)
  3) Αύξηση ανάλογη της υποτίμησης των τιμών σε εισαγόμενα άρα μείωση της αγοραστικής δύναμης (εδώ πατούν για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο αυτοί που ήδη εξαφάνισαν την αγοραστική μας δύναμη). Σε αυτό το σημείο θα χρειαστούν παρεμβάσεις (ποιες;)
  4) Οι καταθέσεις θα χάσουν αξία σε σχέση με το ευρώ ανάλογα με την υποτίμηση αλλά όχι σε σχέση πχ με τον μισθό.
  5) Τύπωμα χρήματος για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στήριξη της εσωτερικής ζήτησης με αντίβαρο τον πληθωρισμό. Προφανώς οι τράπεζες θα υπόκεινται σε έλεγχο κεφαλαίων για 1 χρόνο τουλάχιστον.
  6) Μετατροπή των εσωτερικών δανειακών υποχρεώσεων σε 1:1 στο νέο νόμισμα κι από κει νέα πολιτική επιτοκίων. Μπορεί να γίνει διαγραφή χρεών; Δεν ξέρω είναι θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Πάντως στο ευρώ δεν πρόκειται, το ξέρουμε ενώ πιθανώς να γίνει και κούρεμα καταθέσεων.
  7) Πρόβλημα στα φάρμακα (κατά Λαπαβίτσα πάντα, αντιμετωπίσιμο) και πετρελαίου (για τους πρώτους 6 μήνες υπάρχει επάρκεια. Θα χρειαστούν συμφωνίες με χώρες όπως Ρωσία και Ιράν για ενεργειακά θέματα). Θα χρειαστούν διοικητικοί περιορισμοί στα τρόφιμα; Αυτό δεν το γνωρίζω αλλά εφόσον τα περισσότερα είναι εισαγόμενα θα υπάρξει.
  8) Και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Μπορούμε να διαγράψουμε το εξωτερικό χρέος της χώρας; Το 30% είναι σε ιδιώτες και είναι στα αγγλικό δίκαιο (φέξε μου και γλίστρησα). Το άλλο 70% είναι σε ΔΝΤ (δεν διαγράφεται) σε ΕΚΤ (αυτό κι αν δεν διαγράφεται) και σε κράτη της ΕΕ. Άρα;;; Υπάρχει απάντηση σε αυτό;
  9) Επιτέλους ανακτούμε κυριαρχία πάνω στο νόμισμά μας και στην πολιτική μας. Βέβαια αμφιβάλλω αν όλα αυτά θα γίνουν ομαλά με το ένα τρίτο των ελλήνων να είναι προσκολλημένο στο ευρώ ή να έχει καταθέσεις ακόμα αλλά και με ένα μικρότερο ποσοστό -αλλά σημαντικό- να γερμανοτσολιαδίζει επικίνδυνα.
  Αυτά κι εγώ τα έχω μαζέψει από εδώ κι από εκεί. Ο Κρουγκμαν τις προάλλες εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο κόστος μιας εξόδου από το ευρώ -καθαρά οικονομοτεχνικά- έχει ήδη συντελεστεί με τα μνημόνια. Οικονομολόγος δεν είμαι και μπορεί να είναι εσφαλμένα πολλά από αυτά. Η πλήρης απουσία σοβαρής συζήτησης για την αλλαγή νομίσματος στην χώρα μας με ευθύνη του πολιτικού και μιντιακού συστήματος (ύποπτο αυτό έτσι δεν είναι;) έχει συσκοτίσει την υπόθεση. Νομίζω όμως ότι το μεγαλύτερο επιχείρημα για την δραχμή θα είναι το αδιέξοδο εντός του ευρώ και πότε θα το βιώσει η πλειοψηφία. Έχω την αίσθηση ότι με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το 62% κάτι πήγε να γίνει αλλά ο Τσίπρας το σταμάτησε. Σαν να του έφυγε η κοινωνία πιο μπροστά. Εγώ το αδιέξοδο αυτό το νιώθω εδώ και 6 μήνες. Αδιέξοδο οικονομικό και πολιτικό. Δεν γίνεται να διορίζει κυβερνήτες ο Σώυμπλε. Τέρμα. Ο κύβος ερρίφθη. Δεν είναι θυμικό αυτό, είναι ουσιαστικό για μένα. Η αλλαγή νομίσματος είναι πλέον μία κάποια λύση (με σοβαρό κόστος αλλά λύση) και καλό θα ήταν να γίνει χωρίς καυγά αλλά με συμφωνία με τους υπόλοιπους ευρωπαίους , αφού κι αυτοί το θέλουν τόσο πολύ (αν και διατηρώ τις αμφιβολίες για το τι θα έκαναν αν ήξεραν ότι απέναντι έχουν κάποιον που θέλει να φύγει γιατί πιστεύει ότι αυτό είναι το καλύτερο) ώστε να αποφευχθεί το εφιαλτικό σενάριο των αντιποίνων.
  Αυτά κι ας απαντήσει κάποιος που ξέρει αν έτσι είναι τα πράγματα η όχι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή πρέπει να φύγω, θα απαντήσω αργότερα.
   Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

   Διαγραφή
  2. Να τα δούμε λοιπόν 1 προς 1.

   1) Η Ελλάδα έχει ΄δηη υποστεί μείωση του ΑΕΠ της, άνω του 25%. Η Αργεντινή νομίζω είχε 20(+κάτι)% όταν γκρεμίστηκε. Πράγμα που σημαίνει πως είμαστε στο όριο του υποφερτούν.
   Μια περαιτέρω μείωση της τάξης του 15% θα είναι καταστροφική, καθώς θα σπάσουμε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ ύφεσης.

   2+3) Η υποτίμηση πράγματι δεν μπορεί να προβλεφθεί πόση ακριβώς θα είναι. Αν το πάρουμε μεσοσταθμικά στο 40+% σημαίνει σημαντική μείωση της καταναναλωτικη΄ς δύναμης, η οποία θα μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με τόνωση της εγχώριας παραγωγής.
   Και σε αυτό υπάρχουν και πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.
   Πάντως, η τόνωση της εσωτερικής αγοράς είναι ένα σημαντικό επιχείρημα υπέρ της δραχμής- στο οποίο βέβαια πρέπει να προσδιοριστεί το κόστος της αύξησης του κόστους παραγωγής.

   4+5) Στη Σύνοδο Κορυφής, λέει, πως οι Ευρωπαίοι απείλησαν με δέσμευση του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες. Το αγγλικό δίκαιο τους καλύπτει.
   Το τύπωμα χρήματος βέβαια είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα της δραχμής.

   6) Αυτό το ζήτημα είναι πολύ αμφιλεγόμενο και δεν έχω καταλάβει τελικά τί γίνεται.

   7) Αυτό με τα φάρμακα και την ενέργεια είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Αν πας π.χ. να κάνεις αποκλειστικούς προμηθευτές σου τη Ρωσία και το Ιράν, τότε θα χεις μεγάλο πρόβλημα με τους δυτικούς, οι οποίοι δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν (εμπάργκο;)
   Χώρια που η πληρωμή γίνεται σε δολάρια και λόγω της υποτίμησης θα παίρνουμε αναγκαστικά πολύ λιγότερο.

   8) Θεωρώ λίγες τις πιθανότητες επιτυχίας. Με τόσες συμβάσεις στα χέρια τους, πώς είναι δυνατό να χάσουν από μας;

   9) Αυτό είναι σίγουρα το μεγάλο πλεονέκτημα της δραχμής: η νομισματική ανεξαρτησία.
   Δε φέρνει βε΄λβαια και την οικονομική ανεξαρτησία (μέσα σε αγκισμιοποίηση δε γίνεται) αλλά αποκτάς ένα μεγάλο όπλο στα χέρια σου, ενώ τώρα το χουν οι Γερμανοί.
   Αν είχαμε νομισματική αυτοτέλεια, θα μπορούσαμε να κόβουμε χρήμα για να αντιετωπίσουμε κάποια προβλήματα.
   Βέβαια, αυτό θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα (π.χ. πληθωρισμός), τα οποία δεν ξέρω πώς θα λύνονταν.


   Αυτό που κάνουμε τώρα, αυτό πρέπει να γίνει στο δημόσιο διάλογο.
   Να βάλουμε κάτω ευρώ και δραχμή, να αξιολογήσουμε και να καταλήξουμε κάπου.
   Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά με την όποια αντίληψή μου μιλώ γι' αυτά.

   Μακάρι να μπορούσαμε να πάμε σε δικό μας νόμισμα συναινετικά.
   Αλλά η τιμωρητική διάθεση ιδίως των Γερμανών μου δίνει την εντύπωση ότι ειτε με ευρώ είτε με δραχμή θα μας αλλάξουν τα φώτα.
   Γιατί;
   Γιατί μπορούν...

   Διαγραφή
  3. Αρα τρια είναι τα ρευστά σημεία της μετάβασης
   1) Αν μπορεί να διαγραφεί το εξωτερικό χρεός της Ελλάδας με την μετάβαση (όπως θα γινόταν το 2010) . Αν δεν γίνεται να διαγραφεί προς τι η μετάβαση;
   2) Αν η μείωση της αγοραστικής μας δύναμης κ του βιοτικού επιπέδου θα είναι προσωρινή και διαχειρίσιμη. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα με την -μεσοπρόθεσμη- μείωση του κόστους της καθημερινότητας (πχ τρόφιμα) και με την ταυτόχρονη αύξηση του κόστους των εισαγόμενων καταναλωτικών προιόντων. Πάντως μια υποτίμηση του 30% είναι μεν δύσκολη αλλά δεν είναι και ο Αρμαγεδδών που περιγράφουν αρκεί να αφήνει προοπτική μεσοπρόθεσμα.
   3) Αν οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες σε συνάρτηση με τον γερρμανοτσολιαδισμό που ανέφερα. Ενα 30% της ελληνικής κοινωνίας (ΝΔΣοκ κ Ποτάμι) θα θιχτεί για πρώτη φορά και μάλιστα βαρβάτα.
   Σε αντίβαρο θα έχουμε πολιτική ανεξαρτησία, ασκηση νομισματικής πολιτικής, δυνατότητα (αλλά όχι βεβαιότητα) να γίνει η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (πράγμα που δεν μπορεί να γίνει εντός ευρώ). Αν μάλιστα μπορεί να γίνει η διαγραφή μέρους των εσωτερικών χρεών των φτωχοτερων πολιτών αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση.
   Και βέβαια να σημειώσω το τεχνικό θέμα του πότε θα γίνει η μετάβαση. Απ΄ότι καταλαβαίνω αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο επεξεργασμένο σχέδιο ούτε από αυτούς που το υποστηρίζουν. Τι άλλο σήμαινε η υποτιθέμενη ρήση Λαπαβίτσα ότι τώρα δεν είμαστε έτοιμοι; Χρειάζεται χρόνος και μεταβατική περίοδος. Και δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα συναλλαγματικά αποθέματα για την στήριξη του νέου νομίσματος; Σωστά; Αρα ότι λέμε είναι για μετά από 1 χρόνο και όχι για τώρα.

   Διαγραφή
  4. Σχετικά με το θέμα του χρόνου, νομίζω πως όπως πάμε, έτσι κι αλλιώς δε θα αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ.
   Το θέμα είναι να γίνει συντεταγμένα και σε συνεργασία με την ΕΕ, ώστε να μη γίνει ταυτόχρονα και έξοδος από την ΕΕ, που κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει με τίποτα να γίνει.

   Συμφωνώ και στα 3 σημεία που ανε΄φερες.
   Αλλά μένει ένα σημείο που είναι και το σημαντικότερο: αν υπάρξει συγκρουσιακό grexit, τότε τί αντίδραση θα αντιμετωπίσουμε από την ευρω-κρατία;
   Το εμπάργκο πόσο πιθανό είναι;

   Διαγραφή
 20. Γαλάτη μου, δες κι αυτό. Τίποτε δεν πάει χαμένο...
  Έχουμε βάλει το ληθαράκι, όπως είπα και στήριξες με ωραία επιχειρήματα επίσης!
  Τεράστια υπομονή και σύνεση για όλα τ' άλλα.

  http://tvxs.gr/news/ellada/irlandos-eyroboyleytis-terastio-tharros-tis-ellinikis-kybernisis-enantia-stoys-ntaides-t

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να αγιάσει το στόμα του του Ιρλανδού.
   Σε κάτι τέτοια ελπίζουμε. Και μακάρι να πολλαπλασιαστούν.
   Αλλά, κακά τα ψέματα, τον ήπιαμε πανηγυρικά...

   Διαγραφή
 21. ΧΑΧΑ,Ε ΔΕ ΠΑΙΖΕΣΤΕ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΣΥΡΙΖΑΙΟΙ,ΤΗ ΜΙΑ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Με συγχωρεις,φιλε Γαλατη,αν σου το.."χαλαω"
  Αλλα νομιζω ταπεινα,οτι ο καβγας,ειναι..Χειροτερος κι απο το Γκρεξιτ..!!..
  Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ της ελληνικης κυβερνησης,επεβληθη ακριβως,για να μαλλωσουμε...
  Να γινουμε ΣΚΑΤΑ..Και να ξαναβγουν οι προηγουμενοι..Που απεδειξαν,οτι,αν μη τι αλλο..Ειναι πιο πειθαρχικοι απο μας...
  Πιο κοττες..
  Και πιο δουλαρες...!!

  Ανεξαρτητα,λοιπον..Απο το ΠΟΙΟΣ και ΠΟΣΟ εχει δικιο...
  Το θεμα ειναι..Οτι τα χειροτερα ερχονται..Και μεις μαλλωνουμε,για τον ΚΕΦΤΕ που εμεινε στην πιατελλα..!!
  Εμενα η γνωμη μου ειναι...
  Οτι..Οτι εγινε -εγινε..Το μνημονιο υπογραφτηκε..Και οι εφαρμωστικοι νομοι θα περασουν ΟΛΟΙ..Με την στηριξη των μνημονιακων....
  Το μνημονιο ειναι ΗΔΗ πανω μας..Και δεν υπαρχει ΦΟΡΕΑΣ να στηριξει πλεον..Μια αντιμνημονιακη πολιτικη....
  Ρωταω λοιπον....
  ΤΙ δυνατοτητες εχουμε;;
  Να βγουμε στους δρομους;;..Οπως κανει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΠΑΜΕ;;;...
  Να παμε στις πολυθρονιτσες μας..Οπως κανουν οι..ΣΥΡ-ιζαιοι που διαφωνουν;;;....
  Να ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ τελικα...Η...
  Να ΧΕΣΟΥΜΕ την κυβερνηση που εχουμε;;;...
  ΠΟΤΕ υπηρετουμε τον Αδωνη και τον Σουμπλε;;;...
  Οταν στηρξουμε..Η οταν ΧΕΣΟΥΜΕ;;;....!!!

  Ας ψηφισει ο καθ ενας..Κατα συνειδηση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι μόνο δε μου το χαλάς, αλλά συμφωνώ απολύτως με τη θέση σου.
   (που ακόμα κι αν δε συμφωνούσα, βέβαια, δε θα "μου το χάλαγες")

   Μαχαίρη, ξέρεις, όχι μόνο δεν έχω κανένα προσωπικό συμφέρον να "καταπιώ" το Μνημόνιο, αλλά αντιθέτως με πηδάει προσωπικά.
   Δεν ξέρω τί θα κάνω για να το αντιμετωπίσω, αλλά σου λέω πως μου κάνει χοντρή ζημιά.

   Έχω να επιλέξω λοιπόν ανάμεσα στο προσωπικό κόστος και στο εθνικό κόστος.
   Και ψάχνω το εθνικό. Και μέχρι στιγμής τουλάχιστον -δεν είμαι δογματικός- έχω τη γνώμη πως η έξοδος από ΕΕ θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία με ανυπολόγιστες συνέπειες..
   Απ' την άλλη το μνημόνιο μου γ%$# τη ζωή.
   Τι να κάνω;

   Όπως και οι βουλευτές, ε΄τσι κι εμείς πρέπει να στηρ΄ξουμε τη μία ή την άλλη απόφαση κατά συνείδηση.
   Πάντα κατά συνείδηση.,
   Και αυτές τις αηδίες που ακούω από διάφορους συριζοταλιμπάν (Φίλης κλπ) μου τη δίνουν στα νεύρα.
   Ο καθένας να ψηφίσει με κριτήριο το εθνικό και όχι το παραταξιακό συμφέρον.
   και η ευθύνη βαραίνει τον καθένα. Και για το ναι και για το όχι.
   Και οι δύο είναι επιλογές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ άσχημες καταστάσεις.

   Σίγουρα, όμως, όπως λες, ο στόχος επετεύχθη; πλακωνόμαστε αναμεταξύ μας.
   Και οι Γερμανοί παρελαύνουν...

   Δεν έχω τίποτα να συμβουλεύσω κανέναν.
   Δεν μπορώ να ξέρω τί είναι καλύτερο.
   Προσπαθώ να κρίνω με βάση όσα ακούω, διαβάζω, βιώνω και σκέφτομαι

   Διαγραφή
 23. Όταν λες "ΤΩΡΑ" (με τον κ. Χατζηδάκι πιο λίγο μπούλιγκ θα είχαμε) εννοείς ότι τώρα αναγκάζεσαι να πεις πως πάντα ήσουν ο Τσίπρας που σου έλεγα; (και για τον Λαφαζάνη βγήκε ό,τι σου είπα, παρότι δεν ταυτίζομαι μαζί του). Ότι ηγέτης (και μάλιστα χαρισματικός !!) είναι αυτός που ανακαλύπτει 5 μήνες μετά πως αυτός που έριξε είχε δίκιο και ότι ήταν υπερφίαλος (καθώς είπε σήμερα στην συνέντευξη);

  Αντί να ανάγεις μέσω του εαυτού σου τον Τσίπρα σε όψιμο πασοκοποταμίσιο ηγέτη, και να ταυτίζεσαι μαζί του, καλύτερα να παραδεχθείς ότι ο άνθρωπος ή ανίκανος είναι (να πάει σπίτι του) ή παίζει στο παιχνίδι το γνωστό το διεθνές. Εγώ προτιμώ την πρώτη μομφή. Είναι αρκετή και μας ξεμπλέκει εύκολα. Εξάλλου είδα και σημεία μέσα στις τελευταίες μέρες που δείχνουν προς τα εκεί.

  Την εξήγηση δεν θέλεις να την δεις. Επιμένεις να θες να υποτάξεις τον κόσμο στην αντίληψή σου που λέει ότι οι συμπαντικές δυνάμεις είναι δύο: Καπιταλισμός και Σοσιαλισμός. Διάβασε Παλαιά και Καινή Διαθήκη, διάβασε Πατέρες και Ιστορία εκτός των περισσοτέρων πανεπιστημίων. Δες τι λένε οι αληθινοί επιστήμονες.
  Τότε θα καταλάβεις ότι το να υπερασπίζεσαι αυτούς που σαν σήμερα αποκατέστησαν την ανθρώπινη "ελευθερία" με ντου στη Βαστίλη, είναι σα να βάζεις μόνος σου τη θηλειά στο λαιμό και σκουντάς την καρέκλα απ' τα πόδια σου.
  Η ζωή δεν σταματά στον θάνατο του (φθαρτού) σώματος. Συνεχίζεται Μαζεστίξ.

  Ο στόχος είναι η δήλωση υποταγής στον διεκδικητή της κατασκευής του ανθρώπου.

  Δες και τη συνέχεια. Μετά έξι μήνες τα ξαναλέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η άφθαρτη ψυχή δε θα μου πληρώσει τη δόση του φόρου στο τέλος του μήνα.
   Είναι ένα βασικό πρόβλημα που δε λύνουν οι θρησκείες...

   Διαγραφή
 24. Μακράν μία από τις πλέον διαφωτιστικές συζητήσεις που έχω παρακολουθήσει. Διαφωτιστική σε πολλαπλές διαστάσεις...
  Τα δικά μου συμπεράσματα, αγαπημένε Γαλάτη, βγαλμένα από κριτική παρατήρηση επί 30 και πλέον έτη, είναι :
  - Δεν υπάρχει πιο προηγμένη επιστήμη, από αυτήν της διαχείρισης των μαζών (manipulation).
  Αυτοί που διαχειρίζονται το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι, βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από εμάς. Ως εκ τούτου --->
  -Δεν έχουμε (δεν είχαμε ποτέ) την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Έχουμε μια ψευδαίσθηση δημοκρατίας, με προσχεδιασμένες επιλογές, που οδηγούν άθελά μας στο ίδιο αποτέλεσμα, που συμφέρει άλλους. Όποτε διαφάνηκε μια μικρή πιθανότητα να αναδυθεί μια άλλη, μη ελεγχόμενη εκδοχή, προέκυψαν "Marfin" και "Πλατείες Συντάγματος".
  -Ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε σε αυτήν την πραγματικότητα, είναι κατ αρχήν να την αναγνωρίσουμε. Να μάθουμε να βλέπουμε και την φάκα, που πάντα είναι πίσω από το τυρί. Και να μάθουμε να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας.
  -Την ανατριχιαστική αυτή πραγματικότητα, την έχουν δει κι άλλοι, πολύ πριν από μας. Και έχουν συντάξει και εγχειρίδιο επιβίωσης (βλ. Ιστορίες του κυρίου Κόυνερ, του Μπ. Μπρεχτ/ Μέτρα ενάντια στην βία ).
  -Τέλος : Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η φωτεινή σπίθα σε αυτό το απόλυτο σκοτάδι που μας σκέπασε, είναι (όπως και πιο πάνω αναφέρθηκε) ότι έπεσαν οι μάσκες. Ίσως αυτό να αποτελέσει το πρώτο πεσμένο κομμάτι του ντόμινο.
  Ως την τελική κατάρρευση, όμως, καλό θα ήταν να κρατηθουμε ζωντανοί, σκεπτόμενοι και ενωμένοι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι αν, έστω με αυτόν τον κλασικό μου απότομο τρόπο, άνοιξα μια κουβέντα που δε βλέπω να ανοίγει στα σοβαρά.
   Έστω και μετ' εμποδίων ακούγονται επιχειρήματα για τα δύο ενδεχόμενα.
   Ακόμη και τα μπινελίκια διαφωτιστικά είναι για το τί συμβαίνει...

   "Αυτοί που διαχειρίζονται το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι, βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από εμάς. "Δεν έχουμε (δεν είχαμε ποτέ) την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Έχουμε μια ψευδαίσθηση δημοκρατίας, με προσχεδιασμένες επιλογές, που οδηγούν άθελά μας στο ίδιο αποτέλεσμα, που συμφέρει άλλους.
   Μεγάλη αλήθεια...
   Πλάκα μας κάνουν κι εμείς χτυπιόμαστε μεταξύ μας.
   Πάντως, πού και πού, σπάει η αλυσίδα και ανατρέπονται πολλά, ώσπου να ενταχθούν κι αυτά...

   Διαγραφή
 25. Τι θα συνέβαινε λοιπόν σε μια στάση πληρωμών στην περίπτωση μη συνομολόγησης συμφωνίας;
  α) τίποτα. Θα στέλναμε τον Αλέξη στην Λαγκαρντ να της πει ότι θα αργήσουμε λιγάκι γιατί πεθαίνουν τα παιδιά μας απο έλλειψη φαρμάκων αλλά να είναι σίγουρη ότι θα τα πάρει πίσω.
  β) αν παρελπίδα είχαμε ύφεση, θα μείωνε ο Τσακαλωτός κάπως τις δημόσιες δαπάνες, κυρίως τους μισθούς• ουτως ή άλλως θα πρέπει να το κάνει για να βρει λεφτά για τους μακροχρόνια ανέργους.
  γ) Αν υποθέσουμε ότι ΕΚΤ τράπεζες για λόγους εκδίκησης ανακαλούσε τις άδειες των τραπεζών, αντιλαμβάνεσε ότι αυτό είναι ανεκτελεστέο γιατί πρέπει να το εκτελέσει η ελληνική αστυνομία και δικαστήρια
  δ) Δεν θα γινόταν γνωστή η αρχομανία του Τσίπρα. Και η δική σου. Διότι υποσχέθηκες σκίσιμο μνημονιου, ομως αυτο δεν ειναι τοις μετρητοις, ο λαος αναμενε ενα μνημονιο καλυτερο με καποια μετρα αποκαταστασης της μιζεριας τους. Απετυχες, πηρες την ψηφο γι' αυτο, οφειλεις να φυγεις να αναλαβει αλλος συντροφος, εκτος εαν η εξουσια ηταν αυτοσκοπος και οχι οχημα εφαρμογης μιας ριζοσπαστικης πολιτικης. Να το καταλαβει λοιπον ο εκλεκτος σου οτι δεν κανει για πρωθυπουργος, απλα για βουλευτης με γλυκο χαμογελο και ωραια λογια, και να αφησει καποιον αλλον να βγαλει την χωρα απο την καταστροφη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. α) Δε νομίζω να συγκινούταν και πολύ το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ από αυτές τις αναφορές. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να στηριχτούμε νομικά-πολιτικά σε αυτά, ου΄τως ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από την ανταρσία μας.

   β) Συμφωνώ. Δε χάθηκε ο κόσμος για μια μείωση μισθών, αν είναι να ορθοποδήσει το κράτος.
   Πάντως φοβάμαι ότι θα υπάρξουν μειώσεις σε κάθε τομέα, τουλάχιστον στο πρώτο χρονικό διάστημα.

   γ) Στη Σύνοδο Κορυφής απείλησαν ευθέως με κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων στις τράπεζες.
   Μάλλον έχουν πρόσβαση σ' αυτά με κάποιο τρόπο.

   δ) Αυτό είναι το ζήτημα που μας απασχολεί λιγότερο αυτή τη στιγμή, νομίζω.

   Διαγραφή
 26. Τα άρθρα που προτείνεις είναι πολύ καλά και ειδικά του Ανδρικάκη και του Ιγνατίου. Ναι, αυτό που προτείνει ο Ιγνατίου είναι το καλύτερο σενάριο και μακάρι να βγει αληθινός. Έχει την βάση να ακολουθήσει μια τέτοια πορεία. Είναι στο δικό μας χέρι να τον εμπιστευτούμε και να τον στηρίξουμε, αρκεί να κάνει τις εκκαθαρίσεις και την οργάνωση που έχει ανάγκη ο τόπος, διότι τότε η ελπίδα θα πάρει σάρκα και οστά πραγματικά. Η έξοδος θα έρθει στην ώρα της...
  Στο κείμενο του Ανδρικάκη είναι σαν να βλέπω τις σκέψεις μου γραμμένες.
  Είναι υψίστης σημασίας να αλλάξουμε πάντως στάση και συνήθειες ως πολίτες εμείς οι Έλληνες. Κάτι πάει να γίνει, οπότε ας μην το χάσουμε πριν καλά-καλά το βρήκαμε...
  Καλή σου μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όση στήριξη και να δώσουμε, αυτό το πρόγραμμα είναι Αρμαγεδδώνας και οδηγεί σε καταστροφή.
   Δεν ξέρω τί θα απογίνουμε.
   Έχω σκάσει.

   Διαγραφή
 27. Να βγει "ΤΩΡΑ" και όχι πιο μετά;
  Να "ΣΑΣ" πείσει; Ποιούς; Εσάς κ. Μαζεστίξ και τον κύκλο σας; Εσάς μόνον; Και γιατί να σας πείσει; Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος; Για να πείτε τον άλλο δρόμο στον Τσίπρα μέχρι το βράδυ; Έχετε ανοιχτή ακρόαση; Συναποφασίζετε με τον πρωθυπουργό;

  Ελάτε στα σύγκαλά σας και αφήστε τους πανικούς. 5 μήνες χαλαρότητα και μετά δε πάνικ; Και ο "πανικός" με πολιτική σκοπιμότητα που διαχέει τον μονόδρομο προς τους αναγνώστες; Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην όλη ανάρτηση.

  Αμα νομίζετε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δικαίωμά σας και καλώς το νομίζετε. Όμως οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί δεν έχουν δικαίωμα να νομίζουν, αλλά υποχρέωση να ξέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ μιλώ για μένα.
   Το "τώρα" σημαίνει "πριν γίνει ό,τι γίνει" (και πολύ άργησε)
   όχι κατόπιν εορτής, σαν τους συνδικαλισταράδες που ξαφνικά σήμερα θυμήθηκαν να κάνουν εθιμοτυπική απεργία.
   (μόλις ανακουφίστηκαν πως δε θα ρθει η ρήξη, βγαίνουν για μπαλωθιές)

   Λέω και ξαναλέω: έχω πολύ σοβαρές ενστάσεις για το ενδεχόμενο συγκρουσιακής εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν είμαι τελείως αντίθετος.
   Πρέπει οπωσδήποτε να διατυπωθεί σαφέστατα ο δρόμος αυτός, ώστε να ξέρουμε: να πάμε Σύνταγμα να τα κάνουμε όλα πουτάνα ή να μην πάμε, γιατί απεφεύχθησαν τα χειρότερα;

   Διαγραφή
 28. Εγώ γιατί έχω υποχρέωση να ξέρω και να πείσω και όχι η κυβέρνηση; (συνέχεια από το πιο πάνω). Άμα σε πείθει η κυβέρνηση εγώ πρέπει να πείσω για το αντίθετο και μόνον τότε έχω δικαίωμα να βρίζω; Και το δικαίωμα να ψηφίζω; Από πού απορρέει; Ξέρω τα πάντα για να ψηφίζω αλλά όχι αρκετά για να βρίζω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν απαιτώ από τον κάθε πολίτη να διατυπώσει ο ίδιος το σ΄χειο.
   Απαιτώ από τους οργανωμένυος φορείς να το διατυπώσουν και ο πολίτες οι οποίοι βρίζουν θα ρπέπει να έχουν τουλάχιστον υπόψη τους κάποιο τέτοιο σχέδιο.
   Όταν βρίζαμε το Σαμαρά και τον ΓΑΠ, τους βρίζαμε γιατί είχαμε κάτι στο μυαλό μας.
   Καλό-κακό, αυτό είχαμε.
   Τώρα τί ε΄χουμε στο μυαλό μας;
   Αυτό ρωτάω.

   Διαγραφή
  2. Απαντάω: αν δεν αισθάνεσαι προσβεβλημένος, απατημένος με τον Τσίπρα να θέλει να ακυρώσει τα μνημόνια με ένα νόμο κι ένα άρθρο και τώρα να κάνει το αντίθετο, αφού πρώτα ζήτησε να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο και του είπαμε ΟΧΙ κατά 61%, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε.
   Αν ηρεμήσεις και δεις το άτοπο της σκέψης σου, θα δεις ότι έρχεσαι να καλύψεις την απάτη, ενώ θα έπρεπε να τον απορρίψεις μια για πάντα και ασυζητητί. Σε τέτοια θέματα δεν χωράει "μου ξέφυγε, έκανα λάθος, υπολόγιζα στραβά" ως το 89 και στο 90 κατάλαβα την ΤΙΝΑ. Πας σπίτι και τέλος.
   Ως προς τα υπόλοιπα. Τα δάνεια από το 2010 έγιναν χάρη στο ψευδές έλλειμμα του προηγούμενου χρόνου προσχεδιασμένα για να ΑΥΞΗΣΟΥΝ το χρέος. Τα μνημόνια γίνονται για να φτάσει ο κόσμος στο αμήν και να πει "άστε την προσωπική μου περιουσία - σας επιτρέπω να κατάσχετε την δημόσια" δηλαδή ορυκτό πλούτο, ενέργεια κλπ. Για να φτάσουμε εδώ, έπρεπε από το 1974 να κρατικοποιηθεί όποια υγιής επιχείρηση έφερνε πλούτο και θέσεις εργασίας, να μάθουμε στα προσωπικά δάνεια, στην ξάπλα, στο θάψιμο των πορτοκαλιών και στα πακέτα ντελόρ, να φάνε κάποιοι κυβερνητικοί χοντρά πακέτα και να πανηγυρίζουμε ΣΑΝ ΗΛΙΘΙΟΙ που φύγαν οι ποδιές απ' το σχολείο. Τώρα φάνηκε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά 50% όμοιου χαρακτήρα με τα άλλα 3-4 κόμματα, δηλαδή η κοινωνία αντιπροσωπεύεται από την υλιστική άποψη. Ο στόχος είναι να πάει χειρότερα η κατάσταση, να στραφεί -αναγκαστικά- ο κόσμος σε Χ.Α., να δημιουργηθεί αναταραχή με τους μουσουλμάνους (προβοκά το λένε) και μέσα στο τουρλουμπούκι η Τουρκία αμφισβητεί, η Ελλάδα αυξάνει τα μίλια, η Τουρκία επιτίθεται, η Ρωσία επεμβαίνει κι αρχίζει ο πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
   Όποιος προσφέρει δάνεια, προσφέρει και "δημοκρατία" δηλαδή κοινοβούλιο με όλους μιζωμένους και ελεγχόμενους, δίνει ψευδή πληροφόρηση και πετυχαίνει το στόχο του. Ποιον; Δεν ξέρω, αλλά ως φαίνεται, παγκόσμιο.
   Βλέπεις πώς με την πίεση έφτασες να λες ό,τι και η Ν.Δ.; Κι αυτή έτσι την πάτησε κι έκανε το βόλεμα ιδεολογία και το ΠΑΣΟΚ έτσι δημιουργήθηκε και όλοι τους. Κάνε κόπι πέιστ σέιβ, αν και νομίζω ότι κάπου θα τα έχεις ξαναδιαβάσει.

   Διαγραφή
 29. Παρακολουθώ τις αναρτήσεις σας εδώ και περίπου 1 χρόνο, άρα δεν μπορώ να έχω άποψη για τις παλαιότερες απόψεις σας και ίσως σας αδικήσω.
  Όσον αφορά το κύριο ζήτημα τι κάνουμε τώρα, συμφωνώ μαζί σας ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι η συμφωνία, άρα όλοι πρέπει να στηρίξουν το ή τα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν σαν προαπαιτούμενα.
  Θα θέσω όμως ένα ερώτημα προς εσάς και το κοινό σας που απ' αυτά που διαβάζω είναι από ΣΥΡΙΖΑ και αριστερότερα.
  Γιατί έπρεπε να φτάσει να το πει ο Τσίπρας ότι δεν γίνεται ΕΕ χωρίς μνημόνιο για να το πιστέψετε.
  Με ποιο δικαίωμα θεωρούσατε τον Παπανδρέου προδότη και γερμανοτσολιά όταν υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο ?? Εκλεγμένος πρωθυπουργός ήταν και εκείνος, από τον ίδιο λαό και με μεγαλύτερη μάλιστα πλειοψηφία.
  Και αν για τον Παπανδρέου τότε δεν ξέρατε αν υπήρχε άλλος δρόμος και από επιλογή του δεν τον χρησιμοποίησε υπάρχει και η επόμενη φορά. Όταν ήρθε η σειρά του Σαμαρά δεν είδατε ότι παρόλα όσα έλεγε προεκλογικά τελικά μετά από
  διαπραγματεύσεις υπέγραψε παρόμοια πράγματα.
  Απλά για σας ο Σαμαράς έγινε και αυτός προδότης και πάλι η κοινωνία (με υποκίνηση κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ) ήταν στα κάγκελα.
  Ποιος μπορεί να μου εξασφαλίσει σήμερα ότι από αύριο δεν θα βγει κάποιος άλλος παρανοϊκός, που θα τάζει πράγματα που δεν γίνονται (και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παραδοχή σας έταζε πράγματα που δεν γίνονταν) , και θα πάρει σιγά-σιγά μαζί του το λαό και θα τον ξαναβγάλει στα κάγκελα??
  Το μεγαλύτερο κακό που έκανε στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό. Απέδειξε ότι ακόμα και αν ξεκινάς από ένα 4-5%, αν τάζεις όλα σε όλους μπορεί να γίνεις εξουσία.
  Τελικά από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις η μόνη που δούλεψε προς προοδευτική κατεύθυνση ήταν η κυβέρνηση Παπανδρέου (του λεγόμενου ΓΑΠ, προδότη, αμερικανόδουλου, γερμανοτσολιά κλπ). Μόνο το νόμο για τη διαύγεια να αναφέρω που προσπαθούσε να περάσει από το κοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ τη ΝΔ και τους αγανακτισμένους στο σύνταγμα να ζητάνε κρεμάλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχω αντίρρηση να απραδεχθώ υπερβολές ή και αστοχίες του παρελθόντος.
   Ίσως και του παρόντος.
   Όπως οι πολιτικοί, έτσι και οι πολίτες, σφάλλουν ενίοτε.

   Η διαφορά του Τσίρπα με τους προηγούμενους είναι ότι αυτός πάλεψε.
   Πάλεψε με όλους και με όλα.
   Βλέπαμε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο Δαυίδ εναντίον Γολιάθ σε... ζωντανή σύνδεση!
   Στο τέλος χάσαμε.
   Και ο Τσίπρας θα κάνει σήμερα ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι.

   Με τη διαφορά όμως ότι α) ο ΓΑΠ είχε συμφωνήσει 6 μήνες πριν αναλάβει την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και επίσης, την ώρα που η χώρα δανειζόταν ακόμη ελεύθερα απ' τις αγορές, αυτός περιόδευε την Υφήλιο φωνάζοντας πως διοικεί έναν Τιτανικό, με αποτέλεσμα οι αγορές να κόψουν τα δάνεια και να υποχρεωθούμε να μπούμε σε μνημόνιο.

   Στη συνεχεια μαζί με το Σαμαρά και τον Παπαδήμο μετακύλησαν το χρέος προς τις αγορές που είχε η Ελλάδα σε χρέος προς κράτη και θεσμούς, με αποτέλεσμα να μικρύνει πάρα πολύ ο παγκόσμιος κίνδυνος "ντόμινο" που θα προκαλούσε μια ελληνική χρεοκοπία.
   Το υπερόπλο αυτό δεν το χρησιμοποίησαν ούτε ο ΓΑΠ ούτε ο Σαμαράς, αλλά αντιθέτως αφόπλισαν πλήρως τη χώρα.

   Τέλος, ο Σαμαράς μια ώρα μετά την εκλογή του, βγήκε και είπε "θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις" δίνοντας οριστικό τέλος στα Ζάππεια.
   Μόλις μία ώρα μετά...
   Χωρίς καμία προσπάθεια, κανέναν αγώνα.
   Τίποτα. Απλώς εξελέγη και την ίδια ώρα έκανε το κορόιδο.

   Τέλος, δεν ξέρω τελικά τί ήταν καλύτερο.
   Θεωρώ πως έπρεπε να χρεοκοπήσουμε (ή να απειλήσουμε με χρεοκοπία) το 2010.
   Το πολύ έως γίνει το PSI.
   Έκτοτε δεν έχω γράψει ποτέ υπέρ της χρεοκοπίας ή της εξόδου από το ευρώ.
   Μέχρι τότε το υποστήριζα.
   Γιατί έβλεπα όλες τις (σοβαρές) αναλύσεις να λένε ότι με τα μηνμόνια το ΑΕΠ θα μειωθεί πάνω από 20% όπως αντίστοιχα και το κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 30%.
   Ενω αντίστοιχα η έξοδος από το ευρώ δε θα μας κόστιζε λογικά πάνω από 40% κατά κεφαλήν.
   Και μάλσιτα θε υπήρχε προοπτικη΄εξόδου.
   ]Τότε υπήρχε ακόμη "λίπος" και ηταν διαχειρίσμο.
   Σήμερα δεν υπάρχει πια λίπος και δυσκολεύομαι να υποστηρίξω ένα grexit.

   Διαγραφή
 30. Δεν θυμάμαι ποια ακριβώς χρονική στιγμή «κατέρρευσε η αντιμνημονιακή μας ρητορεία», όπως λες. Μπορώ να καταλάβω ότι ενδεχομένως κατέρρευσε η αντιμνημονιακή ρητορεία ορισμένων εξ ημών, ότι ήρθε η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως τουλάχιστον τον ξέραμε), ότι έφτασε η ώρα των ευθυνών και των ξεβρακωμάτων. Δεν θα συμφωνήσω όμως πως πρέπει να ερωτευτούμε τα μνημόνια όποτε έχουν υπογραφές αριστερών.

  Δεν διαθέτω αριστερόμετρο για να μετρώ και να ζυγίζω την αριστεροσύνη του καθένα, ούτε και μπορώ να αναμετρηθώ (με τίποτα) με τους αγώνες που έχει δώσει για την Αριστερά ο Τσίπρας, ο Δραγασάκης ή ο Σταθάκης. Ομοίως δεν βλέπω ως κιοτήδες ή χέστες προσωπικότητες όπως η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης που δεν κώλωσαν ποτέ τους να τα βάλουν με όλα και με όλους.

  Το τραγικό λάθος του Τσίπρα (αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη) είναι που - όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε - ποτέ δεν υπήρξε εναλλακτικό σχέδιο. Όχι μόνο δεν το είχε προετοιμάσει, ούτε καν το είχε ως σκέψη. Και μόνο με τη γνώση αυτή, οι πιστωτές ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα τον χτυπούσαν αλύπητα, όπως και έκαναν.
  Δεν παλεύεις με θηρία με μοναδικό όπλο την συζήτηση που θα ανοίξεις μαζί τους πως δεν πρέπει να σε φάνε. Κρατάς τουφέκι, ακόμη και αν είναι άδειο. Αρκεί και μόνο που τα θηρία δεν το ξέρουν.

  Τον Τσίπρα ούτε τον βρίζω, ούτε όμως και τον επευφημώ ή τον συγχαίρω. Αυτά είναι για τους άρρωστους, όπως π.χ. o στράβακας και το άδωνι.

  Ποτέ δεν είπα ότι στις συνόδους κορυφής ο Τσίπρας περνούσε υπέροχα. Ποτέ δεν είπα ότι υπέγραφε χωρίς να βλέπει όπως οι προηγούμενοι. Έλα όμως που σε αυτό είναι που διαφέρει ο κόσμος της Αριστεράς. Αυτός ο κόσμος περιμένει υλοποίηση των δεσμεύσεων, όχι Ζάππεια και μετά κωλοτούμπες.

  Είναι απολύτως βέβαιο πως αν αυτά τα μέτρα τα έφερνε προς ψήφιση ο σαμαροβενιζέλος, ο Τσίπρας θα σηκωνόταν από το έδρανο και θα εκφωνούσε έναν από τους καλύτερους λόγους που έβγαλε ποτέ. Και φυσικά θα καταψήφιζε. Και όλοι θα τον χειροκροτούσαμε.
  Για ποιον ακριβώς λόγο σήμερα που αυτό το μνημόνιο το έφερε ο ίδιος εμείς πρέπει να χαιρόμαστε;
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
   Αν θέλεις μια εξήγηση «…γιατί ένα grexit είναι καλύτερο για την Ελλάδα απ' ό,τι ένα μνημόνιο», εγώ μπορώ να σου δώσω πολύ περισσότερες από μία: μερικές χιλιάδες θανάτους, μερικές δεκάδες χιλιάδες εξώσεις, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, κοντά 2 εκατομμύρια ανέργους.
   Ξέρω, λαϊκίζω.
   Όλα τα παραπάνω όμως, απόρροια μνημονίων είναι. Κάνω κάπου λάθος; Μόνο μη μου δώσεις απάντηση του στυλ: «με τη δραχμή θα είμαστε χειρότερα» γιατί μου το είπε και ο ΓΑΠ, και ο Καραμανλής και ο Σημίτης και ο Σόιμπλε και άλλα πολλά καθάρματα. Έως και ο Άκης!!!

   Όταν η πατρίδα πουλιέται (για την ακρίβεια χαρίζεται μπιρ παρά) είναι τουλάχιστον άτοπο να μιλάμε για το ποιο νόμισμα μας συμφέρει περισσότερο. Η συζήτηση είναι καταδικασμένη.

   Η λογική των ΕΣΠΑ, των προγραμμάτων, των επιδοτήσεων, των στέιτζ, των βάουτσερ, ανήκουν στο φαύλο παρελθόν. Πρόκειται για πακέτα «στήριξης» που στόχευαν ακριβώς στην διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, στην επιδοματική πολιτική των «εταίρων» που πάτησαν με νταλίκα το σώμα της Ελλάδας και τώρα την κρατάνε με σωληνάκια στη ζωή. Σωληνάκια που όποτε κ@βλώνουν της τα αφαιρούν και αυτή πεθαίνει.

   Είσαι της άποψης να συνεχιστεί όλο αυτό; Μήπως έχεις σχηματίσει την εντύπωση ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει το παραμύθι; Ή θα περιμένουμε τις όποιες επόμενες γενεές να επαναστατήσουν γιατί … γιατί για εμάς είναι αργά;

   Για να μη σε κουράζω άλλο. Έχεις (υποθέτω) πειστεί ότι αυτό που έγινε με το μνημόνιο νο3 είναι να πάρει μια παράταση ζωής ο Τσίπρας για την Ελλάδα και μετά βλέπουμε. Επειδή εγώ δεν βλέπω απολύτως τίποτα, επειδή πιστεύω ότι όσο η Γερμανία θα συνεχίσει να γερμανοποιεί την Ευρώπη, όσο οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κυβερνούν και να δολοφονούν κυβερνήσεις, προϋπολογισμούς και λαούς, και όσο του σακάτη στο μυαλό τσουλάνε ακόμη οι ρόδες αυτό ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΤΕ, είμαι της άποψης να του στείλουμε στο γεροδιάολο και όσο αντέξουμε.

   Εσύ κι εγώ έχουμε τη δουλειά μας και ίσως φοβόμαστε μήπως τη χάσουμε. Πολλοί γύρω μας δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
   Και αυτούς σκέφτομαι.

   ΥΓ: Όλα αυτά που φοβάσαι πως θα γίνουν με ένα ενδεχόμενο Grexit σημείωσε κάπου ότι θα γίνουν έτσι κι αλλιώς όταν δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο για να μας πάρουν. Μπορείς τότε να με πεις και προφήτη.

   Διαγραφή
  2. Πίστεψέ με, έχω ακόμη χειρότερη άποψη για τα μνημόνια κι απ' όσο έχεις εσύ.
   Και με του΄το δω το καινούριο, όχι απλώς δεν πρόκειται να βγούμε, αλλά θα βυθιστούμε χειρότερα.
   Είναι εγκληματικό.
   Δεν έχω λόγια να το περιγράψω.

   Η κυρίαρχη αντιμνημονιακή ρητορεία όμως ποια ήτανε;
   ότι μπορούν όλα αυτά να αποφευχθούν, χωρίς να βγούμε από ΕΕ-ευρώ
   Νομίζω πως το σενάριο αυτό κατέρρευσε στους 6 αυτούς μήνες.
   Ανεξαρτήτως λαθών που έγιναν στη διαπραγμάτευση (προτιμούσα να έμενε ως το τέλος ο ρισκαδόρος Γιάνης), σίγουρα φάνηκε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μη μας διώξουν αν δε δεχόμασταν τους όρους τους.

   Επομένως, είναι προφανές ότι το δίλημμα είναι "μνημόνιο ή δραχμή".
   Και ζητώ απλώς να επιχειρηματολογήσουμε επί του καλύτερου δρόμου.
   Να δούμε ένα (εμπεριστατωμένο από πολιτική, οικονομική, γεωστρατηγική άποψη) σχέδιο δραχμής, να το συγκρίνουμε με το μνημόνιο και να επιλέξουμε τον καλύτερο δρόμο.
   Εφόσον θεωρήσουμε καλύτερη τη δραχμή, πάμε να ρίξουμε την κυβέρνηση και να ανεβάσουμε στην εξουσία ένα κόμμα που να τάσσεται με σαφήνεια και απαρέγκλιτα υπέρ της δραχμής.
   Να ξέρουμε όμως τι παίρνουμε.
   Για να μην καταλήξουμε να 'χουμε θανάτους, αυτοκτονίες, λουκέτα, μεταναστεύσεις με δραχμή συν τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης.

   Τέλος, να σου πω ότι από το σημερινό Μνημόνιο αποκτώ ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα.
   Δεν μου είναι κάτι αδιάφορο.
   Οι χθεσινοί υπολογισμοί μου φέρνουν το κόστος σε 600-800 ευρώ μηνιαίως.
   Έχω κάθε λόγο να μην θέλω να ψηφιστεί.

   Διαγραφή
 31. Νταξει , οτι θα σε εβλεπα να υποστηριζεις μνημονια δεν το περιμενα αλλα ειναι λογικο η κατρακυλα να φτασει μεχρι και εκει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν μιλάς για κατρακύλα, να κοιτάς τον καθρέφτη σου.

   Διαγραφή
 32. Αφού διάβασα την ανάρτηση και όλα τα σχόλια (ουφ!), έχω να πω ότι κατά βάση συμφωνώ με τον Πέτρο. Από κει και πέρα δε μ' αρέσουν οι αφορισμοί (αυτούς τους αφήνω για τους παπάδες και τις αυθεντίες), αλλά ούτε τον δικαιολογώ τον Τσίπρα.
  Ωστόσο, επειδή κι αυτό το μνημόνιο δεν θα βγει και πολύ σύντομα θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο δίλημμα, είναι απαραιτητος ένας διάλογος χωρίς ταμπού και ιδεοληψίες ένθεν κακείθεν για τις εναλλακτικές μας. Οι πολιτικοί φορείς που υποστηρίζουν τη δραχμή ας ενημερώσουν τους πολίτες για τα σχέδια, τους τρόπους και τις επιπτώσεις. Είναι λογικό να υπάρχει φόβος, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο. Η γνώση σκοτώνει το φόβο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προετοιμασία. Το 1821 δεν κήρυξαν πρώτα την επανάσταση και μετά είπαν πάμε τώρα να βρούμε τουφέκια.
  Κι αφού ο Τσίπρας ήταν προφανώς απροετοίμαστος, τι διάολο το ήθελε το δημοψήφισμα; Μήπως περίμενε ότι θα βγει το Ναι; Μήπως τελικά του κάναμε μεγάλη πλάκα; Ας είναι το Όχι μας η μαγιά για όποια πολιτική δύναμη θέλει να το υπηρετήσει χωρίς κομματικές παρωπίδες, έντιμα και σοβαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Πέτρος ορθά διαπιστώνει τις δολοφονικές συνέπειες των μνημονίων. Και των προηγούμενων και του καινούριου.
   Προφανώς και δε διαφωνώ σ' αυτό.
   Δε χρειάζεται να ξανασυστηθούμε.
   Την αποτίμηση της άλλης λύσης ζητάω.
   Όπως λες κι εσύ: "Το 1821 δεν κήρυξαν πρώτα την επανάσταση και μετά είπαν πάμε τώρα να βρούμε τουφέκια."
   Ο Λαφαζάνης λέει για 22 δισ στην ΤτΕ, ενώ ο αρμόδιος Μάρδας λέει ότι θα βρει μόνο κάτι χρεώγραφα του κράτους προς το ΙΚΑ και τους φορείς του δημοσίου.
   Το σχέδιο Λαφαζάνη (με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον) φαντάζει κάπως αστείο.
   Δεν ξέρω τί το ήθηλε το δημοψήφισμα.
   Σίγουρα (είτε το ήθελε είτε όχι) είναι μεγάλο κέρδος το όχι.
   Και είναι η αιτία του παγκόσμιου "this is a coup" στο οποίο στηριζόμαστε προς το παρόν και η μαγιά, όπως λες κι εσύ, για τον επόμενο σχηματισμό, ο οποίος όμως θα πρέπει να μιλήσει καθαρά για τη δραχμή (όχι τα ήξεις-αφήξεις της Ζωής).

   Διαγραφή
 33. Ο φοβος για την δραχμη υπαρχει γιατι ολο το σκυλολοι της διαπλοκης δεν αφησε ποτε να ακουστει η επιχειρηματολογια υπερ της δραχμης , ακομη και τωρα λενε προσχηματικα πειτε τις προτασεις σας αλλα πεφτουν ολα τα σκυλια να πουν χιλια δυο ψεματα και να την λοιδωρησουν.

  Η εντολη απο την νεα ταξη πραγματων ειναι παση θυσια ευρω , η μια δραχμη οπως την θελει ο Σοιμπλε , συνδεδεμενη με το ευρω.

  Συναλλαγματικα αποθεματα των 56 δις σε κρατικα ομολογα Ην.Βασιλειου και Λουξεμβουργου αμεσα ρευστοποιησιμα υπαρχουν για την μεταβαση , τι περιμενατε να πει η μαριονετα ο Τσιπρας;

  http://www.logiosermis.net/2015/07/blog-post_310.html#.VakCvraglyS

  Γιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρόβλημα με τη μετάβαση δεν είναι μόνο οικονομικό.
   Είναι κυρίως πολιτικό.

   Διαγραφή
 34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Αν και ο Καζακης εχει κανει πληρη αναλυση και περιγραφη του τροπου του πως θα βγει η χωρα απο την ΕΖ, εσυ τον απεριψες με την δηλωση......

  ''Έχω δει πολύ Καζάκη.
  Και μετά από καιρό κατέληξα στο συμπέρασμα
  Δε θέλω σοβιέτ και παλλαϊκά συσσίτια.''

  Επειδη ειμαστε μονο λιγες μερες πριν την συναντηση της 14 Αυγουστου .....που θα λαβει χωρα μετα την ψηφιση των προυπαρχοντων μετρων για την υπογραφη του καταστροφικου Τριτου Μνημονιου και της συμβασης του νεου χρεουσ των 92+ δισεκατομυριων και πλεον...... ηθελα να ξερω εαν ειδες και το παρακατω Βιντεο και να μας πεις την γνωμη σου.

  https://www.youtube.com/watch?v=PpLMWZ62mo8

  ΑπάντησηΔιαγραφή