Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Όπως αποχωρούν οι αληθινοί ΚΥΡΙΟΙ


Μια μικρή αποτίμηση της προσφοράς του Γιάνη (με το ένα "ν") στη χώρα.
Σ' αυτούς τους 6 μήνες έκανε τη "βρώμικη δουλειά" για τη χώρα, λειτουργώντας ως "λαγός" και τώρα αντικαθίσταται για να "φυσήξουν οι άνεμοι" και να γίνει μια ύστατη προσπάθεια ώστε να επέλθει τυχόν μια αξιοπρεπής συμφωνία με την Ε.Ε. (αν και δεν αποκλείεται η μη συμφωνία).
Να δούμε 6 λόγους, για τους οποίους θα θυμόμαστε τη θητεία του κι εμείς και η Ιστορία.


1. Διεθνοποίησε το ελληνικό ζήτημα.

Την ώρα που η ελληνική μνημονιακή καταστροφή είχε θαφτεί στα παγκόσμια ΜΜΕ και είχε βαφτιστεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. ως ένα "success story", βγήκε ως σίφουνας ο Βαρουφάκης, πήρε αμπάριζα τα παγκόσμια ΜΜΕ και γνωστοποίησε στην Υφήλιο την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που επιφέρουν τα "σχέδια διάσωσης", τα οποία στην πραγματικότητα είναι σχέδια διάλυσης.


2. Εισήγαγε τον ευφυέστατο όρο: "αυτοτροφοδοτούμενη κρίση".

Έθεσε το θέμα στη σωστή του βάση. Ενώ επί 6 χρόνια η διεθνής κοινότητα προέβαλλε την ελληνική κρίση ως μια υπόθεση διαφθοράς και σπατάλης του δημοσίου τομέα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, ο Βαρουφάκης προέβαλε τον ευφυέστατο και ακριβέστατο όρο "αυτοτροφοδοτούμενη κρίση", για να περιγράψει περιεκτικά το αδιέξοδο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που ουσιαστικά ανατροφοδοτεί την κρίση, όταν μάλιστα η προσαρμογή αυτή δε συνοδεύεται από παράλληλη γενναία ρύθμιση χρέους και αντισταθμιστικά αναπτυξιακά μέτρα. Αυτός ο όρος βέβαια αφορά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας και μάλλον θα τον χρησιμοποιήσουν ιδιαιτέρως στο εξής Podemos και Sinn Fein..


3. Έπεισε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα ελληνικά δίκαια.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έβγαιναν Έλληνες πολιτικοί ή δημοσιολόγοι να εκφράσουν ελληνικά αιτήματα σε διεθνή ΜΜΕ. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος κατάφερε να τα εκφράσει τόσο επιδραστικά, ώστε ακόμη και στη Γερμανία να κάμπτεται η σκληρή στάση των πολιτών έναντι της Ελλάδας.
Ο Βαρουφάκης είναι ο μόνος που ξέρει να μιλάει στη γλώσσα τους και γι' αυτό τα κατάφερε καλύτερα από τον καθένα. Ένα αριστερό μυαλό με καπιταλιστική φρασεολογία...
Και εφόσον αντιλαμβανόμαστε ότι η οριστική λύση του δράματος θα έρθει με εξωτερική παρέμβαση μεγάλων δυνάμεων, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτού του επιτεύγματος.


4. Χρησιμοποίησε τις γνωριμίες και τις φιλίες του στις ΗΠΑ για προβολή των ελληνικών θέσεων.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι -ιδιαιτέρως στα αγγλικά & αμερικανικά ΜΜΕ- έπιασε ο πόνος τόσους ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας. Και πριν υπήρχαν αρκετά υποστηρικτικά άρθρα, αλλά εδώ και 6 μήνες υπάρχει καθημερινός καταιγισμός! Βομβαρδισμός! Νομπελίστες οικονομολόγοι σαν άλλοι... "λόρδοι Βύρωνες" μάχονται υπέρ των ελληνικών αιτημάτων, με επιχειρηματολογία τύπου... Βαρουφάκη! Είτε τους παρήνεσε προσωπικά είτε απλώς τους έπεισε πολιτικά, σίγουρα το κέρδος είναι τεράστιο και ευτυχώς μη αναστρέψιμο πλέον για την ευρω-ολιγαρχία του τρόμου της λιτότητας.


5. Τρόμαξε τα κοράκια της διεθνούς ολιγαρχίας.

Ο πόλεμος που δέχθηκε από την πρώτη στιγμή ήταν άνευ προηγουμένου. Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας του για προπαγάνδιση των ελληνικών θέσεων, ο Βαρουφάκης τράβηξε πάνω του τα φώτα της παγκόσμιας πολιτικής. Έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής ακόμη και στην αρτηριοσκληρωτική Γερμανία. Αυτό το γεγονός τρόμαξε τους κρατούντες την Ε.Ε., οι οποίοι ξεκίνησαν έκτοτε την εκστρατεία εναντίον του προσώπου του. Είτε με το απαράδεκτο bullying στα Eurogroup είτε με όχημα τα συνεχή διαστρεβλωτικά ρεπορτάζ των αργυρώνητων ΜΜΕ.
Διεμηνυσαν σε όλους τους τόνους, δε, ότι όσο υπάρχει ο Βαρουφάκης, συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει.
Σε μια Ευρώπη γεμάτη "yes-men", ο Βαρουφάκης κατέστη το μοναδικό ισοϋψές αντίπαλον δέος του σκληρού και παντοδύναμου Σόιμπλε, ο οποίος "βρήκε το μάστορά του", που λέει κι ο λαός (εξ ου και το διόλου ευκαταφρόνητο προσωνύμιο "Varoufucker")...
Το μίσος του Σόιμπλε, της Λαγκάρντ και του Ντάισελμπλουμ ίσως είναι το μεγαλύτερο παράσημό του.


6. Έπεισε τους Έλληνες ότι μπορούν να ρισκάρουν, βάζοντάς τα με τους ευρω-θεσμούς και το ΔΝΤ.

Πρωτίστως σε δικές του αναλύσεις βασίζεται η άποψη ότι οι πιστωτές έχουν περισσότερα να χάσουν απ' ό,τι η Ελλάδα σε περίπτωση οριστικής ρήξης και άρα θα κάνουν πίσω έστω την τελευταία στιγμή.
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα συνέβαινε (ή θα συμβεί) κάτι τέτοιο, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Από οικονομική πλευρά τουλάχιστον. Ειδάλλως θα μας είχαν ήδη πετάξει έξω απ' το ευρώ με τις κλωτσιές.
Η τακτική του, βασισμένη στη Θεωρία Παιγνίων, στόχευε στη διατήρηση της ψυχραιμίας μέχρι την ύστατη στιγμή, ώσπου να λυγίσουν πρώτοι οι αντίπαλοι. Φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο, σίγουρα, όταν μιλάμε για τον έναν και αδύναμο (σ.σ. Ελλάδα) που μάχεται μόνος απέναντι στο παντοδύναμο ευρω-σύστημα.
Και κυρίως όλο αυτό το παιχνίδι γέμισε και θα συνεχίσει να γεμίζει με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια τους Έλληνες που ταπεινώθηκαν τόσο πολύ τα πέντε χρόνια της οσφυοκαμψίας ΠΑΣΟΚ & ΝΔ. Εξ ου και το προχθεσινό μεγαλειώδες ΟΧΙ!Και τώρα αποχωρεί από τη θέση του έχοντας προσφέρει πολύ περισσότερα απ' αυτά που έχει κερδίσει.
Με το 61% του υπερήφανου "ΟΧΙ" στο σακίδιό του (ποσοστό στο οποίο σαφέστατα έχει μερίδιο) και με την παρακαταθήκη της διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος και της μεταστροφής της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Και με την ελπίδα (τη δική μου) να συνεχίσει να οργώνει την Υφήλιο προβάλλοντας τις εθνικές θέσεις, αφού ο ίδιος έχει την προσωπικότητα και την ικανότητα να τις επιβάλει, ακόμη και με την επίσημη ιδιότητα του απλού βουλευτή.

Παρά τα (αρκετά, ομολογουμένως) λάθη που έκανε σ' αυτήν την πορεία (αλάνθαστοι άλλωστε είναι μόνο οι νεκροί και το ΚΚΕ), όπως η υπερέκθεση στα ΜΜΕ, ο ναρκισσιστικός εγκλωβισμός στην εικόνα του, οι πολλές ανακολουθίες του, η έκφραση ιδεών που "δε λέγονται" δημοσίως αν δεν αποφασιστούν πρωτύτερα (π.χ. IOU), η γελοιοποίηση των ελληνικών προτάσεων με ιδέες όπως οι... "καλωδιωμένοι τουρίστες", η lifestyle φωτογράφιση, οι διαβεβαιώσεις για μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις (οι περίφημες "48 ώρες" και η αποφυγή των capital controls) κι άλλα μικρά λάθη, η Ιστορία βεβαιότατα θα κρίνει τη θητεία του με τα θετικότερα σχόλια.

Διότι είναι ένας απ' τους ελάχιστους πολιτικούς που έχει κερδίσει τους Έλληνες και όχι απ' τους Έλληνες.
Διότι είναι ο πολιτικός που άνοιξε το δρόμο για τη λύση που δεδομένα θα έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα (αν όχι τώρα, σίγουρα στα επόμενα 2-3 χρόνια).
Είναι ο πολιτικός που αγνόησε το προσωπικό κόστος της επιχείρησης γελοιοποίησης και διασυρμού του από τα ευρω-κοράκια και διατήρησε την (έμφυτη) ευγένειά του, προς όφελος της χώρας του, για να μην τη βάλει σε κινδύνους για προσωπικά γινάτια.

Είναι ο υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί δημοφιλέστερος απ' όσο ήταν όταν ήρθε!
Είναι ο υπουργός Οικονομικών, του οποίου την αποχώρηση δεν εγκρίνει ο... λαός!
Αποχωρεί αξιοπρεπής, όρθιος και νικητής, με το κεφάλι ψηλά, για να διευκολύνει τη χώρα του να κάνει μια ύστατη προσπάθεια να φτάσει σε αξιοπρεπή συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.
Αποχωρεί για να μη γίνει μέρος του προβλήματος.
Όπως κάνουν οι αληθινοί ΚΥΡΙΟΙ.

Κύριε Γιάνη Βαρουφάκη, έχεις την πλήρη εκτίμησή μου.
Και την εκπεφρασμένη επιθυμία μου να σε ξαναδώ σύντομα στην πρώτη γραμμή.

15 σχόλια:

 1. Εσύ τι εννοούσες με το ΟΧΙ;

  http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_79.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΩΡΑΙΑ ολα αυτα..Αλλα μηπως καταλαβες,γιατι εγινε αυτο,αγαπητε φιλε;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω.
   Υποθέτω ως κίνηση για ύστατη προσπάθεια για συμφωνία- ώστε να μην έχουν οι ξένοι εξιλαστήριο θύμα (δηλ. το Βαρουφάκη)
   Το ότι έστειλε τον Τσακαλώτο χωρίς επίσημη πρόταση, είναι ενδεικτικό στοιχείο του ότι κι ο Τσίπρας το πάει στα άκρα και το απαίρνει πάνω του.
   Την Κυριακή θα αποφασιστούν όλα, όπως φαίνεται...
   Είτε συμφωνία είτε δραχμή

   Διαγραφή
 3. Σ' όλα όσα λες, που απόλυτα με εκφράζουν, προσωπικά με εντυπωσίασε που έσπασε το πρωτόκολλο της γραβάτας, της λιμουζίνας, των σεκιουριτάδων, που ανακατεύτηκε με την "πλέμπα", μπήκε στο μετρό και κάθισε οκλαδόν στα σκαλιά του κοινοβουλίου. Μπορεί να φαίνονται ήσσονος σημασίας σε κάποιους. Για μένα, καθιέρωσε ένα νέο μοντέλο πολιτικού. Που δεν φοβάται να κυκλοφορήσει στο πλήθος, γιατί δεν έχει ανεξόφλητα "χρέη" και αμαρτίες... Όσο για τα λάθη του, μακάρι να ήταν αντίστοιχα τα λάθη των "οικονομολόγων"που μας έφτασαν σήμερα ως εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή η Ε.Ε. είναι ένας πολυεθνικός θεσμός, τα πολλά λόγια έχουν μικρότερη σημασία απ' ό,τι η σημειολογία των εικόνων.
   Τα "πουκάμισα έξω", τα οκλαδόν, οι μοτοσυκλέτες κλπ ίσως έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια κοινή γνώμη, παρά οι ίδιες οι προτάσεις!
   Ή για να το πω καλύτερα, χάρη στο στυλάκι αυτό, "περνάνε" πιο εύκολα και οι προτάσεις, ιδίως εκείνες που έχουν μέγεθος tweet- όπως δυστυχώς γίνεται η πολιτική σήμερα.
   Γι' αυτό λοιπόν κι εμένα μου αρέσει όλο αυτό το στυλ, γιατί είναι επιδραστικό.

   Διαγραφή
 4. Τα ίδια λέει και ο Πάλμος https://www.youtube.com/watch?v=IIOPj1pgCU0
  Το παιδί του Σόρος και της Λαζάρ, ο φίλος του ΓΑΠ και της Παναρίτη, αυτός που προώθησε όσο τίποτα την μετάβαση στην αχρήματη κοινωνία, θυμήθηκε ν' απολύσει τον Γεωργίου λίγο πριν απολυθεί ο ίδιος. Γιατί;
  Επίσης
  treloskalogeros.blogspot.gr/2015/07/blog-post_729.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είπαμε να μιλάμε πολιτικά.
   αν το ρίχνουμε στην "Ομάδα Ε", το "Υπερόπλο", τον "Υποθαλάσσιο Πόλεμο" και την "Κούφια Γη", νομίζω πως κάπου χανόμαστε στη μετάφραση...

   Διαγραφή
  2. Μιλάμε, δεν υπεκφεύγουμε. Όχι μόνον ψεύδεσαι, αλλά αποδοκιμάζεις και τον Τσίπρα για την σημερινή επίκληση της Αντιγόνης στην Ευρωβουλή (παρόλο που την διαστρέβλωσε, μετατρέποντας τον "θεϊκό νόμο" σε "ανθρώπινο δίκαιο").

   Διαγραφή
 5. Για να μην φλυαρώ, σου γράφω όσα έγραψα σε δική μου ανάρτηση:

  ο Βαρουφάκης είναι ένας χορτασμένος από τη ζωή του, αλλά και το έργο του ως καθηγητής, άνθρωπος, απέναντι σε κομπλεξικούς. Όσο κι αν νομίζουν οι κομπλεξικοί, ότι έχασε ο χορτασμένος από τη ζωή, ξέρουν ότι οι κομπλεξικοί θα πεθάνουν κομπλεξικοί κι ο χορτασμένος από τη ζωή θα πεθάνει υπερήφανος. Μόνο ο λαός έχασε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τους χορτασμένους μηντ ους φοβάσαι.
   Τους αιώνια πεινασμένους να φοβάσαι.
   Καια ιώνια επινασμένοι δεν είναι αυτοί που πεινούν επειδή δεν τρώνε, αλλά αυτοί που τρώνε και δεν τους φτάνει και θέλουν κι άλλο.

   Διαγραφή
 6. Συμφωνώ σε όλα και πολύ περισσότερο στο Είναι ο υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί δημοφιλέστερος απ' όσο ήταν όταν ήρθε!
  Αν αναλογιστούμε τι χοντρομαλάκες, ξεπουλημένοι και αντισυνταγματολόγοι πέρασαν από αυτό το υπουργείο και απαύτωσαν την ελληνική οικονομία και το λαό, αρκεί για να καταλάβουμε το μέγεθος του Γιάνη.

  Προσπάθησαν να τον χτυπήσουν, κυρίως οι έλληνες δημοσιογράφοι του κώλου, απ' όπου μπορούσαν. Υπερπρόβαλλαν τις φωτογραφήσεις με φόντο την Ακρόπολη, πέρασαν στο ντούκου τις φωτογραφίες με το σακίδιο μέσα στο Μετρό.

  Συνοψίζοντας: Το μεγάλο καλό που έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα το τελευταίο 5μηνο, είναι η αποδόμηση του συστήματος που είχαν πλέξει γύρω από υπουργούς και πρωθυπουργούς. Μια κλειστή κάστα που πίσω από κλεισμένες πόρτες "αποφασίζει" κατόπιν οδηγιών που έρχονται απέξω.

  Ο λαός ξύπνησε (όχι όλοι, αυτό θα έλειπε) κα κατάλαβε ότι μπορείς να είσαι από τα σαλόνια και να "ρίχνεις" τα μούτρα σου να μιλάς στο πόπολο. Να "τσαλακώνεις" την εικόνα σου.

  Αλίμονο Μαζεστίξ από κάτι άλλους λελέδες που ξεκίνησαν από τον πάτο και μόλις έπιασε καρέκλα ο κώλος τους, την είδαν ηγεμόνες!

  ΥΓ: Τι βλέπω; Τα τρόλια ξαναβγήκαν στο σεργιάνι; Θα τσούζει πολύ φαίνεται.
  Μην ανησυχούν. Είναι νωρίς ακόμα. Θέλει 9 μέρες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δημιούργησε την επόμενη γενιά πολιτικού, που δε φοβάται να κυκλοφορήσει ανάμεσα στους πολίτες και να συνομιλήσει μαζί τους.
   Μετά απ' όλα αυτά καταλάβαμε αρκετά καλά πώς παίζεται το παιχνίδι.
   Δεν μπορεί πια να μας ξεγελάσει κανείς.

   Διαγραφή
 7. Δεν μπορω παρα να συμφωνησω! Κι οσα λαθη εκανε τα εκανε γιατι απλα ο ανθρωπος δεν ειναι πολιτικος, διπλωματης δηλαδη. Η πολεμικη που δεχτηκε ηταν παροιμιωδης, υπο τετοιες πιεσεις ποιος δεν θα εκανε λαθη; Λυπαμαι ομως, γιατι αυτα τα λαθη ηταν τετοια που μας τον στοιχισαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολιτικός είναι. Πολιτικάντης δεν είναι...
   Και ευτυχώς που δεν είναι.
   Ελπίζω πως η επόμενη μέρα θα μας βρει με ένα σχηματισμό με επικεφαλής το Βαρουφάκη.

   Διαγραφή