Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Είσαι να κάνουμε μια τρέλα;


Το θέμα δεν είναι αν από Δευτέρα θα έχουμε μνημόνιο ή όχι.
Πιθανότατα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., η οποία θα έχει και δάνειο και δημοσιονομικά μέτρα και ελπίζουμε να έχει όσο δυνατόν λιγότερα μέτρα για τους μικρομεσαίους, ελάφρυνση του χρέους και αρκετά χρήματα για ανάπτυξη.
Και αυτό θα γίνει διότι ελάχιστοι σε Ελλάδα και Ευρώπη θέλουν έξοδο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι ΗΠΑ (κυρίως) και η Κίνα πιέζουν ασφυκτικά όλες τις πλευρές να φτάσουν οπωσδήποτε σε συμφωνία.
Και μάλιστα οι ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες έχουν πάρει φανερά το μέρος της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση και έχουν στοχοποιήσει τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ, τη Λαγκάρντ και τον Ντάισελμπλουμ για την αδιαλλαξία τους- εξ ου και η "τυχαία" διαρροή των wikileaks για τη Μέρκελ και το ελληνικό χρέος τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα.

Επομένως πρέπει να γνωρίζουμε ότι, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα γίνει μια συμφωνία.
Και θα μου πεις: γιατί τότε πρέπει να ψηφίσουμε, ρε μπάρμπα, και να μην κάτσουμε σπιτάκι μας;

Σου απαντώ πως η ψήφος αυτή είναι απείρως σημαντικότερη από κάθε προηγούμενη ψήφο.
Είναι ίσως η πιο σημαντική ψήφος στη νεοελληνική ιστορία.
Διότι το ερώτημα είναι ουσιαστικά αν οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται άνευ όρων τα εξοντωτικά μέτρα των Ευρωπαίων ή όχι.
Αν το αποτέλεσμα είναι ΝΑΙ, τότε δίνεται η πλήρης δικαιοδοσία στους δανειστές να ζητούν ό,τι αυτοί νομίζουν και θα έχουν το πιο ατράνταχτο επιχείρημα απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι απολύτως αδύναμη και ανομιμοποίητη να αρνηθεί οποιαδήποτε αξίωση των δανειστών, αφού οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες θα της έχουν δώσει σαφή εντολή να ενδίδει στο καθετί.
Διότι ο ελληνικός λαός θα έχει πει "ΝΑΙ σε πάσα θυσία" απαιτήσουν οι δανειστές.

Αν όμως πούμε ΟΧΙ, τότε, δίνουμε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στον Τσίπρα για να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους σε μια επικείμενη συμφωνία.
Και υπό την πίεση πολλών διεθνών παραγόντων, υπάρχουν πιθανότητες να το επιτύχει- τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό.
Το πιο σημαντικό θα είναι ότι θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ευρώπη μια τελεσίδικη απόφαση ενός στραγγισμένου λαού που θα λέει "Δεν ανέχομαι άλλη λιτότητα και είμαι έτοιμος για ό,τι χρειαστεί (ακόμη και "Κούγκι"), προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση."

Μετά, ακόμη κι αν τελικά οι δανειστές νικήσουν και επιβάλουν τη δική τους θέση, η κοινή γνώμη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, θα βγει να κατακρεουργήσει πολιτικά (όπως έχει αρχίσει ήδη να το κάνει τους τελευταίους μήνες) τους ιθύνοντες της Ε.Ε. για την πολεμική τους διάθεση απέναντι σε ένα πολύπαθο κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.
Δηλαδή, ακόμη κι αν τα καταφέρουν οι δανειστές μεθαύριο και λυγίσει ο Τσίπρας, η όποια συμφωνία θα είναι βραχύβια, αφού θα έχει ξεκινήσει η αρχή του τέλους της ευρω-λιτότητας και της ευρω-δικτατορίας.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη (και ιδίως οι δημοσιολογούντες επιστήμονες, οικονομολόγοι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες) έχει πάρει σαφώς το μέρος της Ελλάδας.
Αυτό είναι ένα τεράστιο κέρδος και θα μπορούσα να πω ότι είναι το μεγαλύτερο κέρδος από αυτήν την 5μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από την παρουσία των Τσίπρα και Βαρουφάκη, που παγκοσμιοποίησαν το ελληνικό πρόβλημα.
Το ελληνικό ζήτημα (που απ' τους προηγούμενους είχε αποσιωπηθεί ως success story) εδώ και 5 μήνες έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στα παγκόσμια ΜΜΕ ακόμη κι απ' τον πόλεμο της Συρίας και τον εμφύλιο της Ουκρανίας!
Βήχει ο Τσίπρας και... το CNN, το BBC και το Bloomberg κάνουν... απευθείας σύνδεση!


Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος;
Θα με θρέψει εμένα αυτό;

Όποιος ρίξει μια ματιά στην Ιστορία, θα αντιληφθεί ότι η Ελλάδα πολλές φορές ξεκίνησε να πολεμά ηρωικά μόνη της, μα ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει χωρίς την επέμβαση των εκάστοτε συμμάχων.
Η επανάσταση του '21 ξεκίνησε από λίγους "τρελούς", πέτυχε πολλά, αλλά στη συνέχεια λύγισε.
Είχε σχεδόν καταπνιγεί από τον Ιμπραήμ, όταν Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία -για τους δικούς τους λόγους- αποφάσισαν να ελευθερώσουν την Ελλάδα, επενέβησαν και επέβαλαν την ελληνική ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το έπος του '40 στα βουνά της Πίνδου γράφτηκε από την Ελλάδα μόνη της απέναντι στην Ιταλία, μα όταν κατέβηκε η πανίσχυρη Γερμανία φυσικά και δεν μπόρεσε να αντέξει η κουρασμένη άμυνα της χώρας μας και παραδόθηκε μέσα σε λίγες μέρες..
Το ΕΑΜ και οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις έκαναν συγκινητικές προσπάθειες και κατάφεραν κάποια χτυπήματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε θα ελευθερωνόταν η Ελλάδα από την γερμανική κατοχή, αν δεν παίρναν οι Δυτικοί και οι Σοβιετικοί αμπάριζα τους Γερμανούς στα δικά τους μέτωπα, ώστε να κρίνουν αυτοί την έκβαση του πολέμου.
Και φυσικά το κύμα φιλελληνισμού που προκάλεσαν οι ανδραγαθίες των Ελλήνων και στις δύο περιπτώσεις έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού πολιτικού κλίματος, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας μας.


Δηλαδή, το ΟΧΙ μας είναι μια πράξη όχι μόνο του παρόντος, αλλά κυρίως του μέλλοντος.
Του κοντινού, μάλιστα, μέλλοντος.
Αν νικήσει το ΟΧΙ, τότε κάθε κίνηση των Γερμανών και της ΕΕ, η οποία θα αντιβαίνει στο ΟΧΙ των Ελλήνων, θα εκλαμβάνεται παγκοσμίως ως κατοχική κίνηση.
Θα αναγνωριστεί ως τέτοια.
Και οι Κατοχές έχουν πάντοτε σύντομο τέλος.
Αλλά για να μπορούν να χαρακτηριστούν Κατοχικές, θα πρέπει να βγει με μεγάλο ποσοστό το ΟΧΙ.
Κανείς δεν έρχεται να βοηθήσει κάποιον να απελευθερωθεί, αν αυτός πρώτα δε δηλώσει με κάθε τρόπο ότι είναι κατεχόμενος και ότι δεν ανέχεται άλλο την Κατοχή.

Αυτήν την Κυριακή κρατάμε στο χέρι μας ένα κλειδί.
Με το ΟΧΙ ανοίγουμε την πόρτα που οδηγεί -αργά ή γρήγορα- στην ελευθερία, τη δημοκρατία, την ευημερία και την αξιοπρέπεια.
Με το ΝΑΙ παραδίδουμε το κλειδί στα χέρια των Γερμανών, επ' αόριστον, για να την ξεκλειδώσουν αυτοί όποτε νομίζουν.
Είναι η πιο ιστορική ψήφος στη νεότερη ιστορία μας.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια "τρέλα"!
Η ζωή ευνοεί τους τολμηρούς...

22 σχόλια:

 1. Ακόμα κι αν το "ΟΧΙ" στοχεύει κατ' αρχήν μόνον για τη στήριξη της κυβέρνησης, πρέπει να επικρατήσει. Για δυο λόγους.
  Πρώτον θα ξεμπλέξουμε με τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν μια ώρα αρχύτερα. Με το "ΝΑΙ" θα ξαναβρεθούμε στο σημείο που είμαστε τώρα, λίγους μήνες μετά, αφού ο απώτερος στόχος δεν είναι οικονομικός αλλά (τουλάχιστον) γεωπολιτικός.
  Δεύτερον, ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να σκύβει και το σκύψιμο δεν κάνει τον δυνάστη του πιο φιλάνθρωπο, επειδή ο δυνάστης είναι απάνθρωπος.
  Έχουμε βουτηχτεί στην εικονικότητα της ανθρώπινης ζωής με τους δείκτες, τις τράπεζες και τις "ρεαλ πολιτικ". Φτάνει και με τα εγχώρια πολιτικά βαμπίρ που θρασύτατα παρελαύνουν ξανά μπροστά μας.
  ΟΧΙ - έτοιμοι για τα ύστατα - ήρεμοι, ταπεινοί, σίγουροι και αλληλέγγυοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει η πολιτική να ξανανικήσει τις αγορές.
   Μεγάλο στοίχημα...

   Διαγραφή
 2. Επιτέλους, πήρες τα ίσα σου.
  Το κείμενο δείχνει μια σκέψη που έχει βρει την ψυχραιμία της. Χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Αυτό το "ΟΧΙ" δεν χρειάζεται άλλα επιχειρήματα. Μάλλον τα επιχειρήματά του θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.
  Ναι, είμαι να κάνουμε μια τρέλα... μια αξιόλογη τρέλα ή καλύτερα έναν αξιόλογο παραλογισμό (για πολλούς). Σε αδιέξοδες συνθήκες μόνο με κάτι τέτοιο σώζει κανείς τελικά την ψυχή του και ό,τι άλλο είναι να έρθει, αφού η ψυχή θα έχει σωθεί, μπορεί να το αντιμετωπίσει. Να είσαι σίγουρος γι' αυτό. Όταν η ψυχή είναι καθαρή, δεν φοβάται, είναι πιο δυνατή, ξέρει να υπομένει και να επιμένει!

  Δες κι αυτό, ίσως κάτι σου θυμίσει:
  http://pitsirikos.net/2015/07/%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λίγη κατάληψη χώρου ακόμα...
   Έχω νέα.
   Δες τι είπε ο Γκοντάρ για την Ελλάδα, που τον είχαν βγάλει - αν θυμάσαι την περίφημη ανάρτησή σου - υπέρ του φασισμού:
   http://on-news.gr/?p=1418

   Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας ήταν πάρα μα πάρα πολύς κόσμος, που δεν έπεφτε καρφίτσα σε πολύ μεγάλη έκταση και σε πολλούς δρόμους γύρω από το Σύνταγμα! Είδα πολλά μα πάρα πολλά χαμόγελα και έντονο παλμό. Μια αποφασιστικότητα στα μάτια, που είχα καιρό να δω!
   Φόβος δεν υπάρχει...

   Διαγραφή
  2. Ό,τι είναι αυτονόητο για κάποιους, για άλλους είναι ζητούμενο.
   Επομένως, όλα χρειάζονται.

   Όσο για τον Γκοντάρ, δεν εκπλήσσομαι.
   Επειδή έχω καταλάβει τη σκέψη του.

   Διαγραφή
 3. Έλα ήρθα; Με φώναξες;
  Τι τρέλα θες να κάνουμε;

  Πάντως σήμερα έχω ηρεμήσει αρκετά. Πιστεύω ότι όλη η στάση των νενέκων θα κρίνει το αποτέλεσμα.Αν δεν χτυπιούνταν τόσο πολύ στα κανάλια της διαπλοκής περισσότερο θα είχαν πείσει.
  Τα δε χαρτιά τύπου Ρουβάς τους έκαψαν μανούλα μου!
  Συνεχίζουμε να ελπίζουμε, ελπίζοντας ότι υπάρχει φως στο τούνελ του δημοψηφίσματος!
  Χαιρετώ !
  (καμάρωσες είδα τις ομορφιές του Συμποσίου ! ☺)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αριστέα, με τόσες τρέλες που προθυμοποιούμαστε όλοι να κάνουμε, θα βγούνε τα βρωμοκάκαναλα της τσόντας και της παπαριάς ότι πέρασαν σε όργια τα κομμούνια - έτσι μας χαρακτηρίζουν οι "γαλαζοαίματοι"!!! Θα ανέβει κι άλλο η ακροαματικότητα, οπότε ετοιμαστείτε να ζητήσουμε ποσοστά...
   Τι λες Γαλάτη, θα βγάλουμε κανένα φράγκο;

   Διαγραφή
  2. αχαχαχα Πες το μου κι αυτό Γλαύκη!
   Πάντως από χτες βράδυ είμαι πολύ πιο ήρεμη και αισιόδοξη. Γύρισα το διακόπτη. Είναι και το Συμπόσιο στη μέση με τις ομορφιές που μου έχετε στείλει! Καμαρώνω λες και τα έγραψα εγώ!

   Πολλά φιλιά♥

   Διαγραφή
  3. Από κεκτημένη ταχύτητα αλαζονείας, τους γυρίζει μπούμερανγκ ο υπερβάλλων ζήλος χειραγώγησης.
   Και από σήμερα πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες...

   Διαγραφή
  4. Και πιο κοντινά πάω εγώ αν είναι για τρέλες ☺
   Και μάλιστα αν συνοδεύονται κι από χαρά για το αποτέλεσμα!

   Μαζ να σου πω κάτι συγκλονιστικό εδώ: σηκώσαμε τον μπαμπά και πήγε και ψήφισε .......ΟΧΙ!
   5 χρόνια τώρα ήταν ξέρεις κλειδωμένος και τιμωρία. Σήμερα πήγε με χαρά και ψήφισε ΟΧΙ!
   (δεν το ψάχνω και πολύ ξέρεις το γιατί τώρα, τι έγινε ρε παιδιά κλπ! Μου αρκεί που έλεγε : άντε και με τη Νίκη! Αναρωτιέμαι τι του έταξε η μάμα ☺ αχαχαχα)

   Διαγραφή
  5. Η γυναίκα έχει πάντα πολλούς και αποτελεσματικούς τρόπους ;-) για να ξεσηκώσει τον άντρα της (ακόμη και για να ψηφίσει)
   Εμπιστευόμαστε μαμά Αριστέας!

   Διαγραφή
 4. Απαντήσεις
  1. Πάντα με επιχειρήματα.
   Οι συναισθηματικές επιλογές συνήθως οδηγούν σε λάθη, ώστε μετά μετανιώνουμε.
   Οι λογικές επιλογές οδηγούν κι αυτές σε λάθη, αλλά δεν τις μετανιώνουμε.

   Διαγραφή
 5. ΟΧΙ.
  Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.
  Καλή σου νύχτα, Μαζεστίξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Εκεί που θα έπρεπε να είμαστε πριν χρόνια. Μακάρι η ελπίδα να νικήσει και πάλι το φόβο. Εδώ που τα λέμε κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είτε έτσι είτε αλλιώς. Πάμε για το ΟΧΙ λοιπόν. Και μόνο που σύσσωμο το σάπιο πολιτικό κατεστημένο είναι με το ΝΑΙ, φτάνει.

  ΥΓ. Πέρνα σήμερα απ' την Πέτρα. Θα τα πούμε κι από κει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτά, αν είχαν γίνει το 2010, θα ήταν όλα πολύ διαφορετικά...
   Τότε συντελέστηκε το μισό έγκλημα και το 2012 το άλλο μισό...

   ΥΓ.: Πέρασα, πέρασα!

   Διαγραφή
 7. H Singular Logic και ο Μεγάλος Αδελφός

  http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/07/h-singular-logic.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μ' αυτό το θέμα έχω πολλές απορίες για το αν θα μπορούσε να γίνει νοθεία και να μην καταλάβει κανείς τίποτα...

   Διαγραφή
 8. Με εμένα δυστυχώς τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η μητέρα μου επί μέρες δήλωνε υπέρ του όχι, αλλά τελικά, η προπαγάνδα την επηρέασε και τελικά ψήφισε ναι. Και μπορώ να πω ότι και εγώ είμαι υπαίτιος γιατί απ' ότι φαίνεται δεν προσπάθησα αρκετά να την προστατέψω από όλους αυτούς τους ανεκδιήγητους, παρά το γεγονός ότι την απαγόρευα να δει καναλάκια-σκατουλάκια τύπου mega, σκάι κλπ και έχω καταστενοχωρηθεί τώρα...

  Εύχομαι ειλικρινά να είναι μονάχα μια σταγόνα αυτή η περίπτωση και το όχι να επικρατήσει για τους λόγους που εξαιρετικά αναφέρθηκαν εδώ...

  ΥΓ: Μαζεστίξ, αργότερα μέσα στην ημέρα θα σου στείλω ένα mail για ένα θέμα, οπότε keep an eye on your inbox.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μετακινήσεις υπάρχουν και προς τη μια και προς την άλλη πλευρά.
   π.χ. χτες μπροστά μου ένας γέρος συνταξιούχος που ήταν προς το ναι, το γύρισε στο όχι
   Μην αγχώνεσαι. Το ΟΧΙ θα βγει.

   Θα περιμένω το μέιλ...

   Διαγραφή
 9. Εγώ τον Ρουβά σκέφτομαι. Πάνω που πήρε τη στροφή προς την πγιότητα... τι θα τραγουδάει τώρα; Το "Ανάξιον Εστί";

  ΑπάντησηΔιαγραφή