Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

Ο Μπάμπης, ο γύφτος, ο τεχνοκράτης και το ευλογημένο στυλό

1. Υπάρχουν πολλοί "Μπάμπηδες" γύρω μας...
Δεν έχουν δίκιο πολλοί που εκπλήσσονται με την απίστευτη φράση που ακούστηκε στο δελτίο του Σκάι από τον κυρ-Μπάμπη "ελπίζω να κρατήσει γερά το ΔΝΤ".
Στην καθημερινότητά μου συναναστρέφομαι ανθρώπους οι οποίοι δεν υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για τερματισμό της λιτότητας, αλλά επιχαίρουν κάθε φορά που υποψιάζονται πως μάλλον κάνει πίσω ο Τσίπρας. (Βέβαια, μάλλον κακώς επιχαίρουν καθώς εμπιστεύονται ακόμη τις "έγκυρες πληροφορίες" των ΜΜΕ της συμφοράς.)
Επομένως, ας μη λιθοβολούμε τον κυρ-Μπάμπη. Την ίδια άποψη έχει σεβαστό μέρος της κοινωνίας μας. Που θα χαρεί πολύ αν ταπεινωθεί ο Τσίπρας και μαζί του η Ελλάδα.
Προτιμούν να μειωθεί η σύνταξή τους, παρά να αποδεχθούν ότι ίσως είχε δίκιο κάποιος άλλος (αυτό ισχύει και για τους "άλλους" βέβαια...).
Εύχονται την ταπείνωση της χώρας για χάρη του κομματικού τους συμφέροντος και του προσωπικού τους γινατιού!
Και για ένα: "Σ'τα 'λεγα εγώ"...


2. Η εκδίκηση της Γυφτιάς.


Ο... υπεργκόμενος των δύο ηπείρων, ο Έλληνας που κατέβηκε απ' τον Σείριο για να διώξει τους ¨λαθροεποίκους" που λιμαίνονται τη χώρα μας, ο γκαζοφονιάς που θα εξολοθρεύσει την Τουρκιά για να ξαναψαλεί το "δι' ευχών" στην Αγιά Σοφιά, ο πρωταθλητής στην σκοποβολή της μπεκάτσας, ο επαναστάτης του εφοπλισμού, ο σκίστης των μνημονιακών καλσόν, ο "γιωτάς" θαλαμοφύλακας της εθνικής ανεξαρτησίας, το καμάρι της αρίας φυλής, Ηλίας Κασιδιάρης, έχει υποστεί την ήττα της ζωής του!
Το θυμάστε το γκομενάκι το μπάνικο (τη Μις Τουρισμός) που 'χε ρίξει;
Ε λοιπόν, μαντέψτε!
Του την έφαγε ένας γύφτος!
Ναι! Ναι! Αλήθεια!
Και όχι μόνο του την έφαγε, αλλά τη γκάστρωσε κιόλας!
Δηλαδή ο Άριος μάλλον "πυροβολούσε στον αέρα", ενώ ο Γύφτος "βρήκε στόχο".
Άλλο να 'χεις άσφαιρα πυρά στο καλάσνικωφ και άλλο στο παντελόνι, Ηλία μου!
Ντροπιάστηκε όλο το ξανθό γένος των Ελλήνων.
Έχουμε και σκορ: Άρια φυλή- Γυφτιά 0-1
Η εκδίκηση της Γυφτιάς!


3. Τεχνοκράτες


Μου 'χει μείνει μια απορία από την υπόθεση Παναρίτη.
Πώς γίνεται να εμπιστεύεσαι τον κρισιμότερο τομέα της χώρας σου, την οικονομία, σ' έναν άνθρωπο, του οποίου τις επιλογές -όχι απλώς δεν τις αποδέχεσαι ή δεν τις εμπιστεύεσαι, αλλά ακόμη περισσότερο- τις θεωρείς ύποπτες;
Αν λοιπόν η όποια Παναρίτη πήγαινε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ για να εκπροσωπήσει όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αλλά τα συμφέροντα του ΔΝΤ στην Ελλάδα, και αυτό (επειδή δεν είμαστε πιο έξυπνοι από τον Βαρουφάκη) έγινε εις γνώσιν του υπουργού, τότε αυτό σημαίνει πως ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είναι... πράκτορας των Αμερικανών!
Σε τέτοια περίπτωση, είναι υποκριτικό και ύποπτο το θέαμα πολλών να απαιτούν την παραίτηση του οργάνου του "πράκτορα" και να μην απαιτούν εδώ και τώρα την αποπομπή του ίδιου του... "πράκτορα"!

Επειδή όμως, όλα αυτά θεωρώ πως είναι χαζομάρες, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.
Το τί σημαίνει τεχνοκράτης.
Τεχνοκράτης είναι ένας άνθρωπος πολύ εξειδικευμένος και έμπειρος σ' ένα τομέα, και ο οποίος τίθεται στην υπηρεσία του πολιτικού προϊσταμένου του, προκειμένου να κάνει πράξη το σχέδιό του.
Οι τεχνοκράτες είναι χρήσιμα εργαλεία πολιτικών, και καπιταλιστών και κομμουνιστών και φιλελεύθερων και σοσιαλιστών και φασιστών και του καθενός.
Δηλαδή οι τεχνοκράτες δε χαράζουν πολιτική: είναι τεχνικά όργανα των προϊσταμένων τους.
Είναι το μαχαίρι. Όχι το χέρι.
Κακό είναι να κυβερνούν οι τεχνοκράτες. Η ύπαρξή τους, όμως, κάτω απ' τους πολιτικούς είναι αυτονόητη για κάθε σύστημα και ιδεολογία.

Επομένως το ότι κάποτε κάποιος υπηρέτησε ως τεχνοκράτης μια Α πολιτική ενός πολιτικού προϊσταμένου, δε σημαίνει ότι τώρα που είναι τελείως διαφορετικός ο πολιτικός προϊστάμενος θα υπηρετήσει την ίδια Α πολιτική. Διότι, όπως είπαμε, ο τεχνοκράτης δε χαράζει πολιτική, σύμφωνα με την ιδεολογία του. Αλλά απλώς εκτελεί εντολές.
Επομένως είναι χαζομάρες αυτά περί Παναρίτη που "δε θα υπηρετούσε τάχα τα εθνικά συμφέροντα στους Διεθνείς Οργανισμούς". Ό,τι της πουν θα έκανε.
Αν, πάλι, κάποιοι αντιτάχθηκαν στην επιλογή της Παναρίτη για ηθικούς και μόνο λόγους (λόγω του παρελθόντος στο Περού), αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά τελείως διαφορετικής φύσεως, μάλλον φιλοσοφικής περί "ηθικής και πολιτικής".


4. Ευλογημένα τα στυλό σου, Δέσποτα!


Τώρα που τελείωσαν οι πανελλαδικές εξετάσεις (τουλάχιστον το βασικό τους μέρος), φαντάζομαι πως και οι φετινοί απόφοιτοι του Λυκείου προστέθηκαν σε αυτούς που κατόπιν εορτής κατάλαβαν ότι δεν υπάρχουν sos και anti-sos, ότι η τύχη μπορεί ελάχιστα να σε βοηθήσει και ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Και ότι ίσως άξιζε τον κόπο να διαβάζεις 2-3 ώρες τη μέρα, για να βιώσεις κι εσύ την καλύτερη ίσως περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου: τη φοιτητική ζωή.
Μήπως αυτές τις 2-3 ώρες έκανες τίποτα καλύτερο; Μεταξύ facebook και τηλεφώνου ήσουνα...!
Άμα δε διάβαζες επειδή το γλεντούσες, πάω πάσο. Αλλά πολύ αμφιβάλλω...
Μπορείς να κοροϊδέψεις τους γονείς σου, τους δασκάλους σου, τους φίλους σου για λίγο καιρό, αλλά θα 'ρθει ο Μάης (ο... πραγματικός παλουκοκάφτης- μην ακούτε που λένε για τον Μάρτη) και θα αποκαλυφθούν τα πάντα.

Εκεί λοιπόν, στην πρώτη πραγματική και σοβαρή δοκιμασία που περνούν τα παιδιά στη ζωή τους, αντιλαμβάνονται ότι είναι "γυμνά" απέναντι στην πραγματικότητα.
Ότι δηλαδή η προστατευτική φτερούγα των γονέων και των δασκάλων τους δεν μπορεί να τους προστατεύσει σε αυτό το διαγωνισμό με όλους τους συνομηλίκους όλης της χώρας και ότι πρέπει να παλέψουν μόνοι τους, με όπλα μόνο τους καρπούς της προσπάθειάς τους στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια. Από την 1η δημοτικού κιόλας.

Είναι σίγουρα ένας θεσμός που εισάγει τους νέους στην πραγματική ζωή, με τους κανόνες της, τους ανταγωνισμούς της, τις αδικίες της, τις χαρές και τις λύπες της, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της.
Και αποτελεί ένα γερό πάθημα-μάθημα, που καταλήγει πάντοτε στο ίδιο ρητό: "τ'ἀγαθά κόποις κτῶνται"...
Το μυαλό είναι το "ταλέντο", αλλά αν δεν το δουλέψεις το ταλέντο... πάει στράφι!

Εκτός βέβαια αν κάποιος προνόησε και πήγε σε καμιά -εξειδικευμένη επί του θέματος- ενορία και παρέλαβε τα ευλογημένα στυλό, οπότε και δεν έχει φόβο ούτε ανάγκη διαβάσματος.
Θυμάστε την δασκαλική ατάκα "Γιατί δε διαβάζεις; Στις εξετάσεις δηλαδή θα σου 'ρθει η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος;"
Ε τώρα μπορεί πια κανείς να απαντήσει ορθά-κοφτά: "Ναι, μου ήρθε"!

36 σχόλια:

 1. Ο Μπάμπης: για να τραβάει το καζανάκι του Αλαφούζου (αφού πρώτα τον σκουπίσει) καλός είναι. Άμα τελειώσει το χαρτί χρησιμοποιεί και ό,τι άλλο του βρεθεί πρόχειρο.

  Δεν θα ξαναπιάσεις στο στόμα σου το κομάντο!!
  Νταξει;;;
  Ξέρεις πόσες σαμπρέλες έχει φουσκώσει αυτός που βλέπεις (φήμες μιλάνε και για μπρατσάκια).

  Οι τεχνο(αριστο)κράτες της Οικονομίας, γενικώς, μου φέρνουν αναγούλες. Αυτά που ονομάζουν σπουδές και στη συνέχεια …δουλειά, εγώ τις αποκαλώ εγκλήματα και μαζικές δολοφονίες.

  Σιχτιρίζω τον εαυτό μου που πήγα και γεννήθηκα πριν τόσες δεκαετίες, πριν σταλούν στη Γη τα στυλό που γράφουν μόνα τους. Και καθόμουν σαν ηλίθιος και διάβαζα γαμώτο…!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Μπάμπης είναι ο Βερύκιος του Σκάι. Φαντάζομαι πως έχεις δει τον Βερύκιο να συγκινείται σε ζωντανή σύνδεση με το μήνυμα του Κοντομηνά.
   Αν δεν το 'χεις δει, χάνεις!
   Βάλ' το απ' το 1:20 και μετά!
   https://www.youtube.com/watch?v=hSm6HRotYIo


   Είναι κομάντο που δεν μπορεί να κάνει κουμάντο ούτε σε μια χαζογκόμενα να μη του τη φάει η "κατώτερη φυλή"
   Μα έλεος πια!
   Θα επιβεβαιωθεί εκείνο το ευρωπαϊκό ναζιστικό φόρουμ που έκανε μελέτη της φυσιογνωμίας του Κασίδα για να διαπιστώσει αν πράγματι ανήκει στη λευκή φυλή, διότι υπήρχαν αμφιβολίες λόγω των χειλιών και των ματιών του που παραπέμπουν σε νέγρο...


   Οι "δολοφόνοι" είναι δολοφόνοι, όπως και αν τους δεις.
   Το θέμα είναι ότι π.χ. η αστυνομία, αν θέλει να εξαρθρώσει κύκλωμα ναρκωτικών, δε βάζει για "μυστικούς" τίποτα παιδάκια του κατηχητικού, αλλά βάζει πρώην πρεζέμπορους ή βαπόρια, που ξέρουν καλά τη δουλειά από μέσα πώς στήνεται.
   Έτσι και σε αυτές τις δουλειές. Αν θες να καταλάβεις τί σου σκαρώνουν και να προφυλαχτείς από κακοτοπιές, βάζεις ένα τσακάλι που τα ξέρει τα κόλπα από μέσα.


   Αν το ξέραμε τότε ότι υπήρχαν και τέτοιες μέθοδοι, θα 'χαν ψωμολυσσάξει οι φροντιστές και τα ιδιαίτερα!
   Ορίστε! Αυτή είναι η λύση για τον υπουργό παιδείας!
   Αντί να αλλάζουν και να ξαναλλάζουν εκπαιδευτικά και εξεταστικά συστήματα, ας στείλουν όλα τα παιδιά στον παπά της ενορίας να τους κάνει ξεφτέρια.
   Και τότε σίγουρα οι βάσεις θα πάνε... "στο Θεό"!

   Διαγραφή
 2. Ο άσφαιρος Ηλίας -ειδικά- είναι απ' τα κορυφαία σου σχόλια. Μεταφορικά και κυριολεκτικά άσφαιρος. Σε ιδέες και αντριλίκι...
  Με τον Μπαμπουίνο θα ασχοληθεί η μελλοντική ζωολογία.
  Όσο για τους τεχνοκράτες, συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Πέτρου.
  Καλό μήνα Αρχηγέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Κασίδας είναι η απόδειξη πως κάποιοι γίνονται φασίστες και ρατσιστές, επειδή οι γύφτοι κι οι μετανάστες τους παίρνουν τις γκόμενες.
   Ο Μπάμπης είναι το αντεπιχείρημα στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών.
   Όσο για τους τεχνοκράτες, θυμίζω πως κάποτε Ζητάδες γίνονταν πρώην κοντράκηδες της παραλιακής!

   Αντεύχομαι για καλό μήνα!

   Διαγραφή
  2. Α! Και κάτι ακόμα! Ελπίζω στο επόμενο "Δικό σας" να μη συμπεριληφθεί ο σημερινός τίτλος, διότι ο αναγνώστης του μέλλοντος θα νομίζει πως πίνω ναρκωτικά!

   (Πλάκα κάνω, φυσικά! Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου και ευχαριστώ για τη συμπερίληψη και δικών μου τίτλων!)

   Διαγραφή
  3. Τι; Δεν πίνεις ναρκωτικά;
   Και είδα τον τίτλο και λέω ...ή τρελάθηκε από τη χαρά του που πέρασαν οι πανελλήνιες ή παίρνει ναρκωτικά☺
   Με αυτά τα ευλογημένα στυλό μπορούμε να γράψουμε και καταπληκτικές συμμετοχές στα δρώμενα της μπλογκογειτονιάς ή η δράση τους εξαντλείται μόνο στις πανελλήνιες;

   Καληνύχτα αρχηγέ. Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ!

   Διαγραφή
  4. Αριστέα, όπως είναι γνωστό "το βαπόρι απ' την Περσία πιάστηκε στη Γαλατία".
   Κι όποιος έχει αντίρρηση, αν του θυμίσω ότι η Μασσαλία είναι αποικία των Κορινθίων!
   (μα τι συνειρμούς κάνω! βρε μπας και την πίνω τελικά και δεν το ξέρω;;;)

   Ένα είναι το σίγουρο: Μόνο αν γράψω με ευλογημένο στυλό, θα κερδίσω ένα Συμπόσιο, Αριστέα μου!

   Διαγραφή
  5. Το νου σου σε 5-6 μερούλες σκάει το καλοκαιρινό! ☺

   Διαγραφή
  6. Αριστέα και Γαλάτη, λέτε να πάρω κι εγώ ένα από τα ευλογημένα, μήπως και πάω καλύτερα στο συμπόσιο... ή να δοκιμάσω τίποτε πόσιμο απαγορευμένο;;;
   Ποιο θα αποδώσει καλύτερα δεν ξέρουμε...

   Διαγραφή
  7. Αριστέα, θα πάω στον παπα-Μανώλη να μου ευλογήσει το πληκτρολόγιο, μπας και τα καταφέρω επιτέλους!

   Γλαύκη, κάνε συνδυασμό.
   Σκάσε ένα μπάφο, σνίφαρε κι ένα βράχο κοκό, φέρε κι ένα παπά για το "ευλογητός ει Κύριε".... και θα δεις που θα γράψεις μέχρι Άξιον Εστί!

   Διαγραφή
  8. Όλα αυτά μαζί;;;;;
   Πάει το πουλί (όπως έλεγαν στην Λιλιπούπολη)...
   Προτιμώ τον πάτο στο συμπόσιο!
   Άσε που δεν γεννά κι άλλες προσδοκίες, ούτε απάιτηση να σταθείς ξανά στο ύψος της πρωτιάς. Ο πάτος δίνει και μια ελευθερία...

   Για την κάτω αυτόματη απάντησή σου θα μπορούσε να ειπωθεί άνετα κι αυτό που λες και πολύ ταιριαστό με τον τίτλο. Καλό!

   Διαγραφή
 3. Ως προς το θέμα τώρα θα κάνω ένα σύντομο ρεμίξ όσων διάβασα...
  "Σκύψε ευλογημένε Μπάμπη... για τη γυφτιά ρε γαμώτο, που δεν μπορεί να την φτάσει κανένας τεχνοκράτης εντός κι εκτός συνόρων!!!"
  "Γιατί ο γύφτος είναι αλλιώς... και μάθε επιτέλους Έλληνα τον ψευτοτσαμπουκά να μην τον τρως!"
  "Πάτερ, πού είναι το ευλογημένο για την υπογραφή της συμφωνίας;"

  Γαλάτη, μπορεί κάτι να παίρνεις, αλλά ο τίτλος έχει κάτι να πει στην αυτόματη γραφή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, ο τίτλος προϊδεάζει για κάτι πολύ... βαθυστόχαστο!
   (και μετά προσγειώνεται ο αναγνώστης)
   Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τον Μπάμπη τον αγόρασαν τεχνοκράτες από ένα ζευγάρι γύφτων κι ότι δίδυμος αδελφός του είναι ο Κασιδιάρης- εξ ου και τα περί "σοβαρής Χρυσής Αυγής" και όλα αυτά με την ευλογία του Άνθιμου...

   Διαγραφή
 4. Επί τροχάδην τα σχόλιά μου:

  1) Εγώ δεν εξεπλάγην ούτε στο ελάχιστο για τα λεγόμενα του κυρ-Μπάμπη. Πρώτη φορά είναι άλλωστε που τα λέει? Το θέμα για μένα δεν είναι ο κυρ-Μπάμπης, είναι γενικώς όλοι οι κυρ-Μπάμπηδες των καναλιών που πλέον έχουν φτάσει σε ένα εξευτελιστικό σημείο (παρατήρησα πως ανέφερες ήδη τον Βερύκιο για παράδειγμα). Και πάντα αναρωτιέμαι, γιατί τέτοια φαινόμενα τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα πλέον, ακόμα και γι' αυτούς που έχουν μάθει μόνο την τηλεόραση και δεν ξεκολλάνε, πως αντέχουν να τη βλέπουν ακόμα? Ελπίζω την άλλη εβδομάδα που ξανανοίγει η ΕΡΤ να δούμε κάτι πιο σοβαρό, και από καρδιάς το λέω, εύχομαι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σοβαρού κόσμου...

  2) Για τον κλασιδιάρη τι να πούμε τώρα? Βέβαια δεν ήξερα ότι έπαιξε αυτό το θέμα, αλλά όντως έχει πλάκα. Και παραπάνω πλάκα θα έχει (και ας είναι κατινιά), να την πάρουν αυτή μια συνέντευξη και να πει το πόσο ανυπαρκτούλης είναι στο κρεβάτι (εκτός των άλλων...)

  3) Με καλύπτει και εμένα ο Πέτρος ως επί το πλείστον. Το χειρότερο για εμένα βέβαια είναι πως παίρνουμε όλα αυτά τα μυαλά (γιατί καλώς ή κακώς είναι μεγάλα μυαλά), και αντί να τους βάλουμε σε τομείς της επιστήμης που έχουμε προβλήματα, τους βάζουμε στα οικονομικά, όπου κάθε μέρα που εργάζονται, κάνουν τον κόσμο χειρότερο...

  4) Όταν είχε βγεί προς τα έξω η ιστορία με τα ντεμέκ "ευλογημένα στυλό", δεν κρύβω πως ντράπηκα, όχι σαν Έλληνας, αλλά σαν άνθρωπος, γιατί εν έτει 2015 μΧ, υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν σε αυτές τις σάχλες (δεν μιλάω προφανώς για τη συνολική θρησκεία, αλλά για το συγκεκριμένο κομμάτι). Τώρα για τις Πανελλήνιες, πράγματι αποτελούν ένα ψυχολογικό πατατράκ (δις για μένα), το ξέρουμε σχεδόν όλοι μας, αλλά έχεις δίκιο, γιατί όντως αποτελούν το πρώτο μεγάλο milestone της ενήλικης ζωής, και εκεί όντως ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα εν πολλοίς. Μακάρι πάντως όσα παιδιά έδωσαν φέτος, να πετύχουν τους στόχους τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1) Ο κυρ-Μπάμπης είναι σύμβολο.
   Είναι μια περσόννα, πίσω απ'την οποία στοιχίζονται και οι υπόλοιποι. Είναι το πιο καθαρό δείγμα του είδους "Μπάμπης"
   Είπες για την ΕΡΤ. Ξανανοίγει την επόμενη εβδομάδα; Σίγουρο αυτό;


   2) Με τέτοιους τύπους μόνο πλάκα είναι να κάνεις.
   Γι' αυτό μ' αρέσει η ιδέα σου για συνέντευξη απ' την περί ης ο λόγος...

   3) Μια και το ξαναθίγει η Σοφία παρακάτω, θα τοποθετηθώ εκ νέου εκεί

   4) Μη ντρέπεσαι που υπάρχουν αυτά.
   Αντιθέτως, να αισθάνεσαι όμορφα που είσαι έξω απ' αυτά.
   Καμιά φορά βλέπουμε τη μαλακία που υπάρχει τριγύρω και την απολαμβάνουμε, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως "υπάρχουν και χειρότερα"...

   Διαγραφή
  2. Για την ΕΡΤ που ρωτάς, έχω ακούσει ότι ξανανοίγει την Πέμπτη που μας έρχεται 11 του μηνός, δηλαδή πάνω στην επέτειο απ' το μαύρο. Τώρα, θα δούμε αν όντως θα ανοίξει τότε, γιατί έχουν ακουστεί από κυβερνητικά στόματα διάφορες ημερομηνίες, οπότε θα περιμένουμε αυτές τις λίγες μέρες φαντάζομαι.

   Διαγραφή
 5. Όλα καλά, αλλά με τους τεχνοκράτες μου τα χάλασες. Τους παρουσιάζεις ως απλά εκτελεστικά όργανα, ενώ δεν είναι. Λόγω της υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας τους οι πολιτικοί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς, οπότε σαφώς και επηρεάζουν άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις. Η τρόικα τεχνοκράτες ήταν. Κι όμως αυτοί υπαγόρευαν τα μέτρα στην προηγούμενη κυβέρνηση και όχι το αντίθετο. Και στο ΔΝΤ όλοι τεχνοκράτες είναι και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους ανά τον κόσμο είναι γνωστά. Και με βεβαιότητα σου λέω ότι ένα από τα κριτήρια για την πρόσληψη ενός "τεχνοκράτη" είναι σαφώς να μοιράζεται την ίδια φιλοσοφία και να συμφωνεί με τις στρατηγικές κατευθύνσεις των κυβερνώντων. Έτσι θεωρείται ότι εξασφαλίζεται μια καλή συνεργασία. Αλλιώς θα προσλάμβαναν τους συμβούλους τους μέσω ΑΣΕΠ βάσει προσόντων και δεν θα έπαιρναν όποιον γούσταραν επειδή τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο και τον εμπιστεύονται.
  Ξέρεις πολλούς αριστερούς τεχνοκράτες σε δεξιά κυβέρνηση; Θα μπορούσε ένας αριστερός να εισηγηθεί π.χ. το μαύρο στην ΕΡΤ ως μέτρο για τη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου; Θα μπορούσε ένας νεοφιλελεύθερος (βλ. Παναρίτη), που επαίρεται για τη συμβολή του στις αθρόες ιδιωτικοποιήσεις μιας χώρας, να προτείνει κάτι άλλο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας; Τώρα αν εσύ αισθάνεσαι καλά που μια αριστερή κυβέρνηση θα έστελνε ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ τον Τόμσεν του Περού, πάω πάσο.
  Μίλησες για ηθική, όμως αν έχει ένα πλεονέκτημα αυτή η κυβέρνηση αυτό είναι το ηθικό. Είναι ανάγκη να το χάσουν μια ώρα αρχύτερα; Τέλος πάντων, όλοι χαρήκαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δε χρειάζεται να τους χρυσώνουμε και το χάπι.

  Κι επειδή σε πήρα μονότερμα, φιλιά βρε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο τεχνοκράτης δεν ρυθμίζει το "τί" αλλά το "πώς".
   Δηλαδή, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα έργο που του ανατίθεται από τους πολιτικούς του προϊσταμένους.
   π.χ. ανέφερες τον Τόμσεν.
   Ο Τόμσεν εντολές εκτελεί. Του πολιτικού του ρποϊσταμένου: δηλαδή της Λαγκάρντ.
   Αν αύριο πει η Λαγκάρντ: "να αυξηθούν οι μισθοί στην Ελλάδα", δουλειά του Τόμσεν είναι να βρει τις καλύτερες μεθόδους για να τους αυξήσει.
   Και τότε θα τον κερνούσαμε και τσικουδιές στα καφενεία.
   Κι οι υπόλοιποι τεχνοκρα΄τες της Τρόικα το ίδιο κάνουν. Αν πουν αύριο η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και ο Ντάισενμπλουμ "ΟΚ, δεκτοί οι όροι του Τσίπρα", θα δεις τους τεχνοκράτες της Τρόικα να σχεδια΄ζουν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης!

   Θέλω να πω ότι οι τεχνοκράτες δεν ε΄χουν ιδεολογία ούτε αξίες. Είναι τομάρια. Σκυλιά του πολέμου.
   Επιλεγονται κυρίως οι αμοραλιστές, ούτως ώστε να μην έχουν κανένα πρόβλημα να εκπονήσουν οποιοδήποτε σχέδιο τους ανατεθεί, από το πιο σωτήριο έως το πιο καταστροφικό. Γι' αυτό δεν υπάρχουν αριστεροί τεχνοκράτες. Επειδή γενικώς δεν υπάρχουν ιδεολόγοι τεχνοκράτες. Ούτε παραδοσιακοί δεξιοί τεχνοκράτες υπάρχουν. Γιατί κι αυτοί έχουν ιδεολογία και αξίες.

   Τελοσπάντων, θέλω να πω με τα παραπάνω ότι κάθε κυβέρνηση, κάθε καθεστώς, κάθε πολίτευμα έχει τεχνοκράτες: ανθρώπους δηλαδή "Των αριθμών" που παίρνουν εντολή από τον πολιτικό τους προϊστάμενο να εκπονήσουν ένα σχέδιο για να επιτευχθούν οισ τόχοι που τίθενται από την εκάστοτε κυβέρνηση,
   Δηλαδή, αν πει η κυβέρνηση στον τεχνοκράτη υπάλληλό της "εκπόνησέ μου ένα σχέδιο για αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα", ο τεχνοκράτης θα αρνηθεί να το κάνει;
   Ξαναλέω ο τεχνοκράτης δεν ορίζει τους στόχους της πολιτικής, αλλά απλώς εφευρίσκει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η πολιτική ηγεσία.

   Το κακό είναι να κυβερούν οι τεχνοκράτες, διότι τότε δεν τίθενται πολιτικοί στόχοι αλλά μόνο οικονομοτεχνικοί- πράγμα εξ ορισμού επιζήμιο και επικίνδυνο για μια χώρα.

   Όσο για το ηθικό ζήτημα που προκύπτει, λόγω της εμπλοκής της Παναρίτη σε παλαιότερες υποθέσεις, δεν αντιλέγω σε όσα λες.
   Αλλά το διευκρίνισα παραπάνω ότι δεν αναφέρομαι στο ηθικό ζήτημα (και ότι αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) αλλά στο αν ως τεχνοκράτης θα υπηρετου΄σε τα συμφέροντα της χώρας την οποία θα εκπροσωπούσε ή τα συμφέροντα άλλης χώρας.
   Και μίλησα γενικώς για το θέμα των τεχνοκρατών.
   Διότι αν υποθέσουμε ότι η Παναρίτη είναι πράκτορας άλλων συμφερόντων, τότε και ο Βαρουφάκης είναι πράκτορας εκείνων των συμφερόντων.
   Άρα δε θα πρέπει να χτυπιόμαστε να φύγει η Παναρίτη, αλλά ο Βαρουφάκης.
   Να κατηγορούμε πάντως την Παναρίτη ως πράκτορα και να αποδεχόμαστε τον Βαρουφάκη ως υπουργό οικονομικών της χώρας μας, αυτό εμένα με ξεπερνάει.

   Τέλος, επέλεξα να αναφερθώ στο ζήτημα μετά την παραίτησή της και τις αντιδράσεις των Συριζαίων.
   Πράγμα που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση η τοποθέτησή μου δεν συμφωνεί με την κυρίαρχη "Συριζαίικη" άποψη.
   Γι' αυτό δε θέλησα να τα πω πριν λήξει αυτή η υπόθεση, για΄τι θα θεωρούσαν πολλοί ότι ίσως το κάνω για να στηρίξω την κυβέρνηση.
   Γι' αυτό τα έγραψα τώρα που δεν έχει νόημα πια και απλώς το φιλοσοφούμε.

   Επίσης, μου αρέσει ο Τσίπρας, μου αρέσει ο Βαρουφάκης, ο Σταθάκης και μερικοί άλλοι, αλλά δε μου αρέσει καθόλου ο Σύριζα.
   Όταν βλέπω Φίληδες, Κουράκηδες και Λαφαζάνηδες, τραβάω τις κοτσίδες μου.

   Διαγραφή
  2. Γι' αυτό (γενικώς μιλάω, δεν το λέω σε σένα προσωπικά) μη μου χρεώνετε φιλοσυριζαίικη στάση, διότι λίγο καιρό μετά την ανάληψη διακυβέρνησης από τον Σύριζα, έγραψα τη δυσαρέσκειά μου για την πολιτική στα θέματα ασφάλειας (με τα μπάχαλα και τις καταλήψεις) με τον -καθόλου εύηχο- τίτλο "Αλέξη κυβερνάς χώρα και όχι μπουρδέλο"


   Και όπου να 'ναι έρχεται και ένα κείμενο "αφιερωμένο" στην -καθόλου λατρευτή μου- Ζωίτσα που το 'χω έτοιμο εδώ και καιρό και κάθε βδομάδα που περνά προσθέτω και κάτι ακόμα.
   (Αλλά δε το 'χω δημοσιεύσει ακόμη, γιατι τη μια έσκαγε η υπόθεση με το βενζινάδικο, την άλλη με τον μπάτσο, την τρίτη με τον τάδε την άλλη με τον δείνα και θα μου χρέωναν όλοι ότι συντάσσομαι με τη μιντιακή προπαγάνδα- όποια βδομάδα το βουλώσει επιτέλους η Ζωή, θα το δημοσιεύσω)

   Τότε νομίζω πως θα γυρίσει το πράγμα και όλοι θα υπερασπίζονται τους Συριζαίους, ενω εγώ θα τους βρίζω.

   Διαγραφή
  3. Καταλαβαίνω τι θες να πεις, όμως εξακολουθώ να πιστεύω πως ο ρόλος τους δεν είναι τόσο ξεκάθαρος και ότι πολλές φορές κυβερνούν χωρίς να φαίνονται, ιδίως όταν ο πολιτικός τους προϊστάμενος δεν είναι γνώστης του αντικειμένου του (το οποίο δεν ισχύει βέβαια για τον Βαρουφάκη).
   Τη θυμάμαι την ανάρτηση σου για το...μπουρδέλο. Δεν θυμάμαι αν σχολίασα αλλά βασικά είχες δίκιο.
   Θα γράψεις για τη Ζωίτσα; Πρόσεξε τι θα πεις (πες το και γυναικεία αλληλεγγύη), γιατί αν τη γλίτωσες με την Παναρίτη, με τη Ζωή θα γίνει μεγάλο τζέρτζελο!!! Σε ειδοποιάω!!!

   Διαγραφή
  4. Εντωμεταξύ μόλις συνειδητοποίησα ότι απολαμβάνω περισσότερο τις διαφωνίες μας από τις συμφωνίες μας! Τι να πεις; Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος παραξενεύει...

   Διαγραφή
  5. Μα υπάρχει πιο ωραία συζήτηση από τη διαφωνία;
   Ορίστε: στα 3 θέματα συμφωνούσαμε, δεν είπαμε κουβέντα γι' αυτά..
   Στα τέταρτο που 'χαμε μια μικρή διαφωνία... του αλλάξαμε τα φώτα!

   Διαγραφή
  6. Καλημέρα και στους δυο.
   Με την ανάρτηση για την Ζωή σίγουρα θα γίνει μεγάλο τζέρτζελο!!!
   Για μένα δεν έχει να κάνει μόνο με τη γυναικεία αλληλεγγύη...
   Περιμένω να δω το κείμενο, αν και έχω μια ιδέα τι είδους απόψεις θα περιλαμβάνει, αλλά πάνω απ' όλα μ' ενδιαφέρει το "γιατί", ποια θα είναι τα επιχειρήματα που θα τις στηρίζουν!

   Διαγραφή
  7. Η Ζωή μου τη δίνει στα νεύρα.
   Αλλά δε μας αφήνει κι αυτή μια βδομάδα ήσυχους να το βγάλω το κείμενο, χωρίς να μου λένε ότι προπαγανδίζω εναντίον της, για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να φανταστεί ο καθένας...

   Διαγραφή
 6. 1. Για τον γενίτσαρο δεν έχω κάτι να προσθέσω. Άξιος ο μισθός του, αν και νομίζω πως θα έκανε όλα αυτά και για λιγότερα χρήματα. Το άτομο έχει σοβαρό πρόβλημα μίσους προς όλους.

  2. Με ανάγκασες να αναζητήσω το love story στο γκούγκλη: εκτός του ότι ο νεαρός φαίνεται πολύ πιο φυσιολογικός από τον κλασιδιάρη, η κοπελιά δείχνει αποτέλεσμα επιμειξίας πολλών φυλών. Άκουσα κάποια στιγμή από τον Ηλία Νικολακόπουλο ότι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης και Παναγιώταρος (νομίζω) προέρχονται από οικογένειες δωσιλόγων από τη Μάνη.
  Συνεπώς, δεν είναι να απορεί κανείς για τα χαρακτηριστικά τους: πειρατές και Ιμπραήμ συνέβαλαν στο DNA τους καθοριστικά. Στην περιπτωση αυτή δεν έχουμε πετυχημένη επιμειξία.

  3. Για την Παναρίτη, το θέμα είναι ηθικό: δεν τρώς εκεί που φτύνεις -αφού ο Τσίπρας είχε επιτεθεί στον ΓΑΠ που την είχε επιλέξει για σύμβουλο- ούτε αρμόζει στην Αριστερά να επιλέγει οικονομικό δολοφόνο για εκπρόσωπο.

  4. Όσον αφορά τα αγιασμένα στιλό, ο Χριστόδουλος μεν πέθανε, αλλά η κληρονομιά του θα μείνει για πολλά χρόνια σε αυτή την αλλοπρόσαλλη χωρα. Κι εδώ, η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.
  Θα άλλαζε κάτι, μόνο αν διαχωριζόταν η Εκκλησία από το Κράτος. Δεν το βλέπω να γίνεται αυτόν τον αιώνα.

  Καλή σου νύχτα, Μαζεστίξ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Απορώ τί θα τα κάνει τα λεφτά.
   Αυτοί οι τύποι είναι πάντα δυστυχισμένοι.
   Με τόσο μίσος, τόση κακία και τόση χολή, δεν μπορεί να χαρεί κανείς τίποτα.


   2. Η κοπέλα γι' αυτό βγήκε Μις.
   Οι καλύτερες είναι οι επίμεικτες...
   Ο συνδυασμός ανατολικού ή γύφτικου στοιχείου με το δυτικό/μεσογειακό συνήθως είναι εκρηκτικός.

   Επίσης το ότι όλοι αυτοί είναι από τη Μάνη δεν είναι καθόλου τυχαίο.
   Όποιος έχει ζήσει έστω κι ένα χρόνο στον Πειραιά και δεν είναι Μανιάτης, ακούει Γύθειο και του σηκώνεται η τρίχα...

   3. Είμαι περίεργος λοιπόν να δω ποιος θα επιλεγεί τώρα ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και αν και γιατί θα γίνει αποδεκτός.

   4. Ο Χριστόδουλος άφησε ισχυρή παρακαταθήκη.
   Η Ελλάδα πίστευε, αλλά δεν ήταν φανατική.
   Ο Χριστόδουλος ξύπνησε τον φανατισμό και τώρα το πράγμα δε συμμαζεύεται και πολύ.

   Διαγραφή
  2. 1. Μα, επειδή δεν μπορεί να χαρεί, γι' αυτό μας μισεί.
   2. Αυτό με τους Μανιάτες δεν το ήξερα. Με τον Πειραιά δεν είχα ποτέ σχέσεις. Η οικογένειά μου ήταν πάντα Παναθηναϊκοί. Είμαι το μόνο μέλος της που πρόσθεσε ένα Κ στον ΠΑΟ. :))
   3. ...;
   4. Δεν συμμαζεύτεται καθόλου. Δες αυτό και θα καταλάβεις τι μας περιμένει:
   http://luben.tv/blogosphere/blogs/58003

   Καλό απόγευμα

   Διαγραφή
  3. Για το 4, σου έχω και χειρότερο!
   (για γέλια και για κλάματα)
   https://www.youtube.com/watch?v=Oaq3RaupoSU


   (κατά λάθος αυτό το σχόλιο το έγραψα πριν στο blog σου- το διέγραψα)

   Διαγραφή
  4. Γαλάτη, κάνω κατάχρηση και πάλι του χώρου, όμως...
   Έχουμε πάρει είδηση τελικά τι γίνεται γύρω μας;;;;
   Από το κακό στο χειρότερο εν έτη 2015!
   Μετά μην απορούμε καθόλου για την κατάσταση του ελληνικού λαού και τους πολιτικούς που δεχόταν πάνω από το κεφάλι του... όλοι αυτοί ψηφίζουν...!!!!
   Απίστευτα κι όμως αληθινά και κάτι αιώνες πίσω.
   Πού το βρήκες αυτό με τον εξορκισμό (κάτι τέτοιο δεν ήταν;)...;;;; Έλεος!!!

   Διαγραφή
  5. Χάζευα σε κραχτο-σελίδες του facebook και το πέτυχα σε κάποια που το χε ανεβάσει (κοροϊδευτικά βέβαια). Δε θυμάμαι σε ποια ήταν.
   Όντως η κατάσταση είναι ανίατη

   Διαγραφή
  6. Συγγνώμη, Μαζεστίξ, αλλά το είδα εντελώς αποσπασματικά. Δεν άντεξα να το δω όλο. Στην αρχή νόμισα πως έπαιζαν θέατρο. Γίνονται σήμερα τέτοια πράγματα; Πώς θα ξαναβρώ τώρα την αισιοδοξία μου; :))

   Διαγραφή
 7. Αγαπημένε φίλε. Για το ζήτημα των τεχνοκρατών (σε όλα τα άλλα συμφωνώ μετά γέλωτος) : Για σχεδόν όλες τις άλλες ειδικότητες, πλην των τεχνοκρατών σε θέματα οικονομίας, ταυτίζομαι μαζί σου. Οι οικονομολόγοι όμως και μάλιστα αυτής της εμβέλειας, σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που έχουν σαφή πολιτικό προσανατολισμό. Η "οικονομικές επιστήμες" δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από εργαλείο για την "επιστημονική" επιβολή του καπιταλισμού. Οι άνθρωποι, είναι γαλουχημένοι με την λογική της προάσπισης του κεφαλαίου, πάση θυσία. Το να περιμένεις από αυτούς να συμβάλλουν στην προάσπιση των συμφερόντων των λαών, είναι σαν να ζητάς από έναν χειρουργό να εφαρμόσει ολιστική ιατρική.
  Ο προσανατολισμός ενδέχεται να αλλάζει κάπως, όταν ένας από αυτούς δηλώνει πρώτα υγιής πολιτικός αριστερής κυβέρνησης (που νοιάζεται δηλ για τους πολίτες) και μετά τεχνοκράτης, οπότε μπορεί και να ασκεί κριτική στην "επιστήμη" του, με κριτήριο τις συνέπειες αυτής στον κόσμο. Κάπως έτσι θα ήθελα να ζωγραφίσω τον Βαρουφάκη. Αλλά διατηρώ ενδοιασμούς για το αν η πραγματικότητα πλησιάζει την επιθυμία μου.
  Αυτά και τέλος, γιατί παραπλατείασα.
  Πάω να γιορτάσω την λήξη των πανελληνίων με το παιδί μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο γέλως είναι το σημαντικότερο κέρδος!
   Αν μπορούμε να γελάμε με τα ίδια πράγματα, είμαστε πάντα σε καλό δρόμο!

   Όσο για τους τεχνοκράτες, επειδή έχω εξηγήσει στα σχόλια παραπάνω εκτενώς την άποψή μου, δε θα επανέλθω για να μην επαναλαμβάνομαι.
   Το μόνο που θα πω είναι ότι αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζουμε είναι να μην έχουν εξουσία οι τεχνοκράτες, γιατί είναι ό,τι πιο επικίνδυνο (βλ. περίοδο Παπαδήμου, όταν πέρασαν τα χειρότερα μέτρα)

   Διαγραφή
  2. Α! Και μια ερώτηση: πώς πήγαν οι πανελλήνιες;
   Αντέξαμε;

   Διαγραφή
  3. Αντέξαμε, αντέξαμε. Αν και είχαμε παρενέργειες. Του έχει κολλήσει να αποστηθίζει τα πάντα! (διαβάζει τώρα για τις ενδοσχολικές) Λες να μείνει κουσούρι, γιατρέ μου;
   ( Η σχολή που έχει διαλέξει, είναι στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Αν μας κάτσει, βλέπω σύντομα να τα λέμε από κοντά. :) )

   Διαγραφή
  4. Α ναι; Πολύ ωραία! Άντε γιατί εκείνη η τσικουδιά, που λέγαμε, έχει στοιχειώσει!

   Και μάλιστα ακούγονται καλά λόγια για το πανεπιστήμιο της Κρήτης.
   Βέβαια, από τμήμα σε τμήμα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα απ'τα καλύτερα οργανωμένα πανεπιστήμια στη χώρα.
   Εύχομαι λοιπόν να του.. κάτσει!


   ΥΓ.:Αυτό με την αποστήθιση μπορεί και να βολέψει.
   π.χ. αν τον στείλεις για ψώνια, δε χρειάζεται να του γράψεις τη λίστα.
   Θα του την υπαγορεύσεις και θα τη θυμάται...

   Διαγραφή