Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Το πρώτο βήμα έγινε. Και τώρα... τρέχουμε!

 

Χτες η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μια αρκετά ικανοποιητική συμφωνία -δεδομένων των δυσκολιών- για τους επόμενους μήνες.
Πέτυχε να πάρει το χρόνο που χρειαζόταν (4 μήνες), ώστε να απαντήσει με νούμερα (και στην  Ευρώπη και σ' εμάς αλλά και στον εαυτό της) "πού θα βρει τα λεφτά", για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε.

Τι άμεσο πέτυχε χθες;
Ακυρώθηκαν τα μέτρα μειώσεων σε μισθούς/συντάξεις που προβλέπονταν στο περιβόητο "mail Χαρδούβελη", μειώνεται ο στόχος του πλεονάσματος, χαλαρώνει η λιτότητα, επανέκτησε η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να προτείνει η ίδια την απαιτούμενη οικονομική/φορολογική πολιτική, με το πρόβλημα να είναι ότι θα πρέπει στη συνέχεια να αποδέχονται τις εισηγήσεις και οι Ευρωπαίοι.
Αυτή είναι η μοναδική ουσιαστική υποχώρηση της Ελλάδας στη χθεσινή διαπραγμάτευση.
Αλλά προφανώς ότνα μιλάμε για διαπραγμάτευση, τότε δε θα κάνει πίσω μόνο ο άλλος, αλλά κι εσύ.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Γιατί η δέσμευση τα όποια μέτρα και οι όποιες παροχές να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, δε δεσμεύει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ε.Ε.
Δηλαδή, βάσει της χθεσινής συμφωνίας, αν η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει κάποιες προτάσεις οι οποίες ως σύνολο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος (δηλαδή έχουν βρεθεί και οι αντίστοιχες πηγές εσόδων), τότε και η Ε.Ε. αναγκάζεται να τις αποδεχτεί.


Τώρα θα πει κάποιος: "μα γιατί να υπάρχει η δέσμευση να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος; Δενείναι ξεπούλημα αυτό στους δανειστές;"
Αγαπητέ μου φίλε, ΟΧΙ!
Και δανειστές να μην υπήρχαν, εξυπακούεται ότι, για κάθε μέτρο που παίρνεις και κοστίζει χρήματα, αυτά τα χρήματα πρέπει να τα βρίσκεις από κάπου αλλού.
Και εκτός ευρώ να πηγαίναμε, και πάλι το ίδιο θα ίσχυε.
Διότι το κράτος έχει μια τσέπη που λέγεται "προϋπολογισμός".
Για να δώσεις λεφτά κάπου, από κάπου αλλού πρέπει να τα βρεις.
Αυτό στην άχαρη γλώσσα των οικονομολόγων λέγεται "μηδενικό δημοσιονομικό κόστος".

Επομένως, ακόμη και όλο το προεκλογικό πρόγραμμα των 11 δισ. να εφαρμόσει η κυβέρνηση (που λέει ο λόγος), αυτά τα 11 δισ. από κάπου πρέπει να τα βρει.
Και αυτό το "κάπου" είναι ο προϋπολογισμός.
Πρέπει να δημιουργήσει αντίστοιχα έσοδα 11 δισ.
Απλή λογική.
Δεν μπορώ να καταλάβω τους πολέμιους των "εξισορροπημένων προϋπολογισμών".
Γιατί άμα έχεις έλλειμμα, θα πρέπει από κάπου να το χρηματοδοτείς.  Και η χώρα μας δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κάπου, για να καλύψει ελλείμματα. Άρα πρέπει να δημιουργεί πλεονάσματα.
Και στο σπίτι σου να θες να βάλεις κάποια λεφτά κάπου για να καλύψεις μια ανάγκη, θα πρέπει από τα υπόλοιπα έξοδα που κάνεις να βρεις τα αντίστοιχα χρήματα ως έσοδα.
Στο πορτοφόλι που θα μπουν... απ' το ίδιο θα βγουν!
Από άδειο πορτοφόλι, δε βγαίνουν χρήματα!
(Διαπιστωμένο αυτό. Το 'χω ζήσει..)


Το κακό των μνημονιακών κυβερνήσεων δεν ήταν ότι ήθελαν να βγάλουν πλεόνασμα.
Το κακό ήταν ο τρόπος με τον οποίο το έβγαζαν.
Ότι τα έβγαζαν από την τσάπη των μεσαίων και των φτωχών και τα έβαζαν στην τσέπη των πλουσίων.
Το ότι κάθε χώρα (όπως και κάθε επιχείρηση αι κάθε σπίτι) επιδιώκει το πλεόνασμα, αυτό εξυπακούεται.
Γιατί αν δημιουργήσεις ελλείμματα, τότε θα 'ρθει κι ο...κακός Δεκέμβρης και δε θα 'χεις να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου ως κράτος απέναντι στους πολίτες.
Άρα μην ακούμε παπαρολογίες για το θέμα αυτό.
Το άθροισμα θα πρέπει να είναι το ίδιο.
Η κατανομή πρέπει να αλλάξει.

Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως που επετεύχθη χθες είναι ότι η κυβέρνηση πέτυχε να αρθεί ο στόχος του πλεονάσματος για 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016.
Δε διευκρινίστηκε βέβαια το ακριβές ποσοστό που θα απαιτηθεί στο εξής, αλλά μάλλον θα είναι γύρω στο 1%.
Ξέρετε τί σημαίνει 2% λιγότερο για τη χρονιά που διανύουμε;
Σημαίνει 2% του ΑΕΠ.
Το ΑΕΠ είναι περίπου 180 δισ. ευρώ.
Επομένως η μείωση του στόχου κατά 2%, δίνει αέρα στο ελληνικό κράτος 3,5 δισ ευρώ περίπου.
Το κράτος εξοικονομεί με το καλημέρα 3,5 δισ.
Με αυτά τα 3,5 δισ. μπορεί να κάνει μια αξιοπρεπέστατη κοινωνική πολιτική.
(είναι σχεδόν το εν τρίτο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης)
Για να καταλάβετε το ύψος του ποσού, θυμηθείτε ότι οι επικουρικές συντάξεις κόπηκαν γιατι έλειπαν 325 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό...
Φανταστείτε λοιπόν τι δυνατότητες δίνονται με αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ.


Επομένως, η συμφωνία είναι σίγουρα θετική.
Περισσότερο έκαναν πίσω οι Γερμανοί, παρά οι Έλληνες.
Βέβαια, για να ικανοποιήσει την εκλογική του ανθελληνική πελατεία ο Σόιμπλε, βγαίνει και πανηγυρίζει ότι τάχα... κατατρόπωσε τους Έλληνες!
Η... ψυχούλα του το ξέρει!
Αλλά τι να κάνει κι αυτός;
Προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, για να μη φανεί ότι η χθεσινή απόφαση ήταν η αρχή του τέλους της καταστροφικής ευρω-πολιτικής.
Υπάρχει βέβαια αρκετός δρόμος ακόμη μπροστά μας, αλλά το πρώτο βήμα έγινε.

Μη σας ξεγελούν οι δήθεν "πανηγυρισμοί" του Σόιμπλε και της ΝΔ.
Προσπαθούν να περάσουν επικοινωνιακά ότι τάχα η δική τους γραμμή πέρασε και ότι τάχα η ελληνική κυβέρνηση λύγισε.
Η πραγματικότητα τους διαψεύδει όμως.
Γιατί, αν αποδεχτούν πως αυτό που έγινε χτες είναι επιτυχία και τους εκθέτει ανεπανόρθωτα για τα πεπραγμένα τους, τότε πρέπει να ψάξουν να βρουν... τρύπα να κρυφτούν!
Τι να κάνουν όμως; Είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν επικοινωνιακά ο κάθε Σαμαράς, ο κάθε Ραχόι (μην ξεχνάμε πως οσονούπω έρχονται και οι Podemos και η επικοινωνιακή διαχείριση της χθεσινής συμφωνίας έχει μεγάλη σημασία για τις εκλογές του Νοεμβρίου στην Ισπανία) και ο κάθε Ευρωπαίος πρωθυπουργός που στέναξε στη χώρα του στη φτώχια, με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Η καθοριστική αλλαγή στην Ευρώπη θα έρθει μόλις πάρουν την εξουσία οι Podemos στην Ισπανία και το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία και τότε μαζί με την Ελλάδα θα σχηματιστεί ένα ισχυρό μέτωπο που θα μπορεί να αλλάξει ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική.
Και δεν αργούν. Σε λίγους μήνες έρχονται κι αυτοί.
Εμείς τώρα... κερδίζουμε χρόνο, ώσπου να 'ρθουν κι οι... ενισχύσεις!

Αρνητικά;
Σαφώς και υπάρχουν στη χθεσινή συμφωνία.
Όπως π.χ. ότι ναι μεν τα μέτρα θα τα εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση στο εξής, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να περνούν και από την έγκριση των Ευρωπαίων.
Αυτό είναι το αγκάθι της υποθεσης.
Και αυτό είναι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει έξυπνα η ελληνική κυβέρνηση.
Θα πρέπει να δουλέψει πολύ καλά στα υπουργεία, ούτως ώστε για κάθε μέτρο κοινωνικής/οικονομικής ανακούφισης που θα εισηγείται, να παρουσιάζει συγκεκριμένα την πηγή των αντίστοιχων εσόδων.
Τέρμα οι αερολογίες και τα ευχολόγια. Τώρα πρέπει να βρει τα λεφτά.
Έχει τέσσερις μήνες μπροστά της για να καταφέρει να βρει τις πηγές των εσόδων για τις παροχές που φιλοδοξεί να κάνει.
Έτσι, αν τις βρει αυτές τις πηγές, τότε καμία Ευρώπη δε θα μπορεί να πει όχι στα μέτρα που επιθυμεί να πάρει η Ελλάδα.
Υπάρχουν βέβαια και μέτρα τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Όπως π.χ. η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ή η απαγόρευση προσωποκράτησης για μικρά χρέη προς το δημόσιο. Και αυτά μάλλον μπορούν να προωθηθούν άμεσα.

Από αύριο λοιπόν, η κυβέρνηση καλείται να τρέξει να βρει κάθε... πιθανή και απίθανη πηγή εσόδων, η οποία να μη φέρνει σε δυσκολότερη θέση τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Δηλαδή, να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο καυσίμων και κάθε λογής προϊόντων, τη φοροδιαφυγή, τις κρυμμένες περιουσίες των πλουσίων, τις ενδοομιλικές συναλλαγές, τις βρώμικες ΜΚΟ, τις αλόγιστες δαπάνες προς "ημετέρους" στο δημόσιο (υπέρογκα ποσά σε ειδικούς συμβούλους, επιτροπές, ρουσφετολογικό βόλεμα στα γραφεία βουλευτών και υπουργών), να κόψει τα χατίρια στους ολιγάρχες (μιντιάρχες κλπ), να διερευνήσει τις λίστες Λαγκάρντ κλπ, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά που αποτελεί μαύρη τρύπα στο δημόσιο ταμείο (π.χ. συμβάσεις δημόσιων έργων, στην υγεία κλπ.), να βρει τρόπους (ευνοϊκές ρυθμίσεις) ώστε να μπορούν να πληρώνουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι γίνεται τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, να κάνει το παν για να αυξηθεί ο τουρισμός, να κάνει συμφωνίες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, να πετύχει καλύτερες τιμές στην εισαγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ...

Με λίγα λόγια, μέσα σε 4 μήνες καλείται η κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε ένα πολύ υψηλών απαιτήσεων σπριντ, για να απαντήσει τελικά με αριθμούς "πού θα βρει τα λεφτά" για να κάνει πράξη το πολιτικό της πρόγραμμα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως δε βρισκόμαστε πια στο 2010.
Τώρα πια, μετά από 5 χρόνια καταστροφής, το Μνημόνιο δεν είναι πια ένα σχέδιο νόμου που σκίζεται.
Τώρα πια είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να ξηλωθεί βήμα-βήμα.
Και γι' αυτό η χθεσινή συμφωνία είναι κατ' αρχήν επωφελής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (και των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ) επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε (προς το παρόν) το μέγιστο που μπορούσε υπό τις παρούσες συνθήκες.

Έχει πολλές δυσκολίες το εγχείρημα, αλλά ευελπιστώ ότι θα τα καταφερει σε μεγάλο βαθμό.
Γιατί έχει αυτό που χρειάζεται πάνω απ' όλα: την πολιτική βούληση να αναδιανείμει δικαιότερα τον πλούτο στη χώρα, να εκδημοκρατικοποιήσει την κοινωνία και να ανακουφίσει τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.
Σήμερα ήδη έχει αλλάξει το φόντο. Τώρα πια δε μιλάμε για το τί και πώς θα κόψει η κυβέρνηση από τους πολίτες, αλλά για το τί και πώς θα δώσει.

Το πρώτο βήμα έγινε.
Τώρα... τρέχουμε!

38 σχόλια:

 1. Σε προτείνω και στη σημερινή μου ανάρτηση, όπως και την άποψη της Χριστίνας.
  Σχόλια αργότερα, μια και κάποιοι ευτυχώς καταλαβαινόμαστε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καταρχήν, χαίρομαι που διάβασες την άποψη της Χριστίνας και που βοήθησα σ' αυτό, γιατί πιστεύω ότι λέει απλά κι εύστοχα αυτό που λέει και η κοινή λογική χωρίς να περνάει σε ειδικές αναλύσεις, δηλαδή αυτό που θα έπρεπε ίσως να κάνουν πολλοί που άμεσα έκαναν πίσω μετά το χθεσινό eurogroup.

   Δυστυχώς πολλή χολή χύθηκε από εχθές, λες και δεν ξέρουμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε αν δεν θέλουμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα! Και πώς να γίνει αυτό, αφού ο ελληνικός λαός δεν το επιθυμεί από τη μία και από την άλλη είμαστε δίχως παραγωγική βάση, για να το τολμήσουν αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι ότι δεν έχει τον κόσμο μαζί του πραγματικά πέρα από ό,τι λέμε εμείς. την ίδια μέρα που ο κόσμος ήταν στις πλατείες, ε, την ίδια μέρα άδειαζαν οι λογαριασμοί στις τράπεζες. Τι να πεις; Προκαλεί μια αηδία όλο αυτό. Έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα! Εύχομαι να επιτύχουν αρκετά από αυτά που θα δρομολογήσουν και θα είναι υπέρ των πολιτών μόνο και μόνο για να καταλάβουν και κάποιοι ότι δεν πρέπει να στηρίζουν μόνο τα καθίκια γύρω τους! Όχι πως και σ' αυτή την κυβέρνηση θα είναι όλοι αθώοι, αλλά μην τρελαθούμε και τελείως! Τελοσπάντων, δεν έχει νόημα να τα αναμασάμε, αφού κατέληξε μια καραμέλα που άλλαξε γεύση στο στόμα μας και πίκρανε πολύ!
   Πολλές φορές δεν λέω αρκετά πράγματα είτε ιδιωτικά είτε εδώ δημόσια, γιατί τα θεωρώ αυτονόητα, έλα όμως που δεν πρέπει να το κάνω, αφού διαπιστώνω συνεχώς ότι δεν είναι τίποτα αυτονόητο από όσα εγώ θεωρώ ως τέτοια...
   Τώρα αυτό που επιβάλλεται να μας ενδιαφέρει είναι να βρει σύντομα η κυβέρνηση τα χρήματα χωρίς να επιφέρει άλλη καταστροφή στα κοινωνικά στρώματα που ήδη έχουν πληγεί. Ν' ανακουφίσει με διορθωτικές παρεμβάσεις τους τομείς που έχουν φτάσει στα όρια της πλήρους καταστροφής. Να δώσει μεγάλο βάρος στην παραγωγική διαδικασία που είναι σχεδόν στο μηδέν... εδώ θα χρειαστεί τεράστια δουλειά, για να πάρει ξανά εμπρός ο τροχός. Άσε που είναι η βάση, για να μπορεί μια χώρα να διαπραγματευτεί δίχως να κρέμεται από τα... "μπατζάκια" κανενός!!!
   Θα έχει το τσαγανό να τα βάλει εδώ στον τόπο μας πρώτα με τους και τους δαίμονες;;; Αν το έχει, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για όλα τα υπόλοιπα και τότε θα έχει πραγματικά τον κόσμο μαζί της!!!
   Για μένα αυτό είναι το επόμενο στοίχημα!!!
   Υπομονή και ψυχραιμία απέναντι στις ανυπόμονες ή υστερόβουλες "σειρήνες"!

   Διαγραφή
  2. Θα έχει το τσαγανό να τα βάλει εδώ στον τόπο μας πρώτα με τους "θεούς" και τους δαίμονες;;;

   Διαγραφή
  3. Τα χρήματα που θα πάρει από τη φοροδιαφυγή θα τα δώσει για την εξόφληση του χρέους και όχι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Αυτό λέει η συμφωνία στο Eurogroup. Ρητή δέσμευση για εκπλήρωση στο ακέραιο των υποχρεώσεων μας προς τους δανειστές. Διαβάστε και την ανακοίνωση της Κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά έκτακτο συνέδριο για αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας. Καλεί δε τους αριστερούς βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή:

   Συμφωνία υποταγής στους εκβιαστές.

   http://marxismos.com/greece-menu/24-greek-politics/syn-syriza/2315-sumfonia-upotagis.html

   Διαγραφή
  4. Κερασιά, το είδα.
   Το πρόβλημα είναι ότι ο εκβιασμός καλά κρατεί και η λύση θα ήταν η απόλυτη κόντρα, που δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του θα το επιθυμούσαν. Προσωπικά θα επιθυμούσα σχεδόν καμία υποταγή, αλλά οι συνθήκες δεν μας ευνοούν καθόλου.
   Να τα βρει λοιπόν τα χρήματα! Κι αν δεν μπορεί να πάρει εντολή ξανά από τον λαό (ανάθεμα και σ' αυτόν αν ξέρει τι του γίνεται...)!
   Το μόνο που μας λείπει αυτή τη στιγμή είναι μία εσωτερική ρήξη στους κόλπους της κυβέρνησης!!!! Έλεος!!!! Θα δουλέψουν όλοι οι άλλοι μια χαρά κι εμείς στον Καιάδα... Δεν θέλω να επαληθευθούν σενάρια που γυροφέρνω στο μυαλό μου εδώ και πάρα πολύ καιρό!!!!

   Διαγραφή
  5. Γίνεται φανερό πως η αριστερά δεν μπροεί να κυβερνήσει.
   Διότι είναι πάντα πρόθυμη η μισή να πέσει να φάει την άλλη μισή.
   Να σηκωθεί να φύγει ο Τσίπρας, να έρθει ο Σαμαράς, να βρούμε την υσχία μας λέω εγώ.
   Δε χρειάζεται να το παιδεύουμε άλλο.
   Η ιστορία θα γράψει πως η αριστερά κυβέρνησε 20 μέρες και έπεσε από κόμπλεξ.

   Διαγραφή
  6. ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ! προτιμώ ξερό παξιμαδάκι με αριστερά παρά φασιστάκους δοσίλογους! Να προχωρήσουμε ακόμα και κουτσαίνοντας! Θα τον βρούμε τον βηματισμό μας. Να δώσουμε λίγη στήριξη.

   Γλαύκη φχαρστώ!!

   Διαγραφή
  7. Όχι, να μη δώσουμε στήριξη.
   Ο "γάμος" μεταξύ των διαφόρων τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν το γάμο του "Αντωνάκη" και της "κυρίας Ελένης" στο έργο "Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα".
   Είναι μια απόφαση που μάλλον δεν τη σκέφτηκαν καλά ούτε οι μεν ούτε οι δε.
   Γι' αυτό μόνη λύση είναι να πάρει κάποιος το καπελάκι του και να φύγει και "δια-ζυ-γι-οοο".
   Ούτε ο ένας θα γίνει "παντόφλας" ούτε ο άλλος θα γίνει "δούλα".
   Διαζυγιάκι, λοιπόν, να ξαναρθουν οι άλλοι να δούμε ξανά τη γλύκα των Σαμαροβενιζέλων (γιατι νομίζω ότι την ξεχάσαμε) και στη συνέχεια, μετά από κάποια χρόνια, μπορεί να ξανασμίξουμε καλή ώρα σαν το ζεύγος της ταινίας.
   Απλώς τότε δε θα μείνουμε στο φτωχό σπιτάκι της φτωχής αυηλ΄ς, αλλά σε πολυκατοικία με όλα τα κομφόρ.

   Διαγραφή
  8. Πιο πολύ μου τη δίνει που γελάει ο Άδωνις και σπάει και πλάκα το καθυστερημένο.

   Διαγραφή
  9. Το καταφέραμε κι αυτό: να διασώσουμε πολιτικά τον κάθε "Άδωνι" που 'χε λουφάξει στην ακρούλα του και να αναζωογονήσουμε τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης...

   Διαγραφή
 2. Μαζί σου Μαζεστίξ! Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εκ των πραγμάτων εργατικών και έντιμων ανθρώπων με τις εσκεμμένες λοβιτούρες των προγενέστερων. Είναι καθαρός παραλογισμός. Είναι σαν να εξισώνουμε έναν μπεκρή γονιό που δεν παίρνει καινούρια παπούτσια στο παιδί του επειδή τα τρώει όλα στο ποτό με έναν γονιό που απλά ζορίζεται και λέει στο παιδάκι του να κάνει λίγο υπομονή και να βολευτεί με ένα πιο πρόχειρο ζευγάρι.

  Να σαι καλά Μαζεστίξ μόνο με θετικότητα μπορούμε να πάμε μπροστά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το παράδειγμά σου τα είπε όλα.
   Δεν έχω κάτι να προσθέσω.
   Ας πάνε να βρουν τη χώρα στον κόσμο όπου δεν υπάρχει ανένας φτωχός, κανένας εκμεταλλευτής, καμία διεθνής συνθήκη που να τη δεσμεύει.
   Αν και υποψιάζομαι πως είναι μόνο μία...

   Διαγραφή
 3. "Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.". Από τη χθεσινή συμφωνία.

  Εκεί θα πάνε τα λεφτά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και ότι ψίχουλα μείνουν θα τα μοιράσει στα συσσίτια και σε κουβέρτες για τους άστεγους. Σπουδαίο επίτευγμα αριστερής κυβέρνησης.

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα βάλει την υπογραφή της μαζί με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις στο Δανειακή Σύμβαση που εκχωρεί αμετάκλητα και άνευ όρων την εθνική κυριαρχία.

  Να τι έγραφε ο Κατρούγκαλος το 2012:

  "...ενεργοποίηση του βασικού όπλου που έχει η χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου: Να επικαλεστεί «κατάσταση ανάγκης» για να διακόψει την πληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με γενική αρχή του δικαίου (σύμφωνα και με σχέδιο σύμβασης για την Ευθύνη των Κρατών που έγινε δεκτό από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2001) τα κράτη μπορούν να επικαλεστούν παρόμοιο λόγο μη συμμόρφωσης σε διεθνή τους υποχρέωση, όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στις βασικές κοινωνικές τους λειτουργίες και στην ικανοποίηση των δανειστών τους:.

  Καμία "κατάσταση ανάγκης" δεν αναφέρεται στη χθεσινή συμφωνία.

  Όπως και ο Σαμαράς έτσι και η σημερνινή κυβέρνηση συνεχίζει με ελαφρά παραλλαγή να υποκύπτει στους δανειστές για να συνεχίσουμε να παίρνουμε τις δόσεις για τις οποίες ο Βαρουφάκης είπε επικριτικά οτι έχουμε καταντήσει εξαρτημένοι από αυτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ελληνικό χρέος είναι αναγνωρισμένο.
   Τι πάει να πει "πέρασε ή δεν πέρασε από τη Βουλή".
   Αυτά είναι νομικίστικοι παραλογισμοί.
   Αν η Ελλάδα πάει αυτή τη στιγμή σε Διεθνές Δικαστήριο για το χρεος, θα πάθει μεγάλη νίλα.
   Το χρέος με το Μνημόνιο 1 ασφαλίστηκε (καθώς μπήκε η υποθήκη) και με το 2 κατοχυρώθηκε (αφού με το PSI πέρασε από τα χέρια των ιδιωτών και των τραπεζών στα χέρια των κρατών) και μάλιστα αναγνωρ΄σιτηκε το αγγλικό δίκαιο.
   Αυτά έγιναν.
   Δεν ξεγίνονται.
   Παλέψαμε για να μη γίνουν.
   Αλλά έγιναν.
   Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε σα να μην έγιναν.
   Άμα ήταν έτσι, δε θα αμς πείραζε που αλυσσόδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα για δεκαετίες οι προηγούμενοι.
   Δε θα μας πείραζε, αφού θα λέγαμε "εντάξει μωρέ και τί έγινε, θα βγει μια άλλη κυβέρνηση και θα τα καταργήσει".
   Δεν είναι έτσι όμως.
   Ένας νόμος καταργείται με άλλο νόμο.
   Μια διεθνής συνθήκη όμως καταργείται με μια άλλη διεθνη συνθήκη.
   Επομένως, τη δανειακή σύμβαση κανένας νόμος δεν μπορεί ούτε να την αναγνωρίσει ούτε να μην την αναγνωρίσει, δι΄τοι απλά είναι αναγνωρισμένη.

   Επομένως, ως το 2012 μπορούσε η χώρα να άνει απόπειρα μονομερούς διαγραφής του χρέους.
   Έκτοτε δεν μπορεί.
   Και ο Τσίπρας δεν εξελέγη υποσχόμενος πως θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, αλλά πως θα επιδιώξει διεθνή διάσκεψη για το χρέος, όπου θα επιδιωχθεί διαγραφή μεγάλου μερους του, με τη συναίνεση φυσικά των άλλων κρατών.
   Δε θα κριθεί ο Τσίπρας με βάση το κατά πόσο εφάρμοσε το ρπόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
   Ούτε τον ψηφίσαμε για να υποδύεται την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
   Επομένως κρίνεται γι' αυτά που έχει υποσχεθεί.
   Και αυτά είναι η δραστική αντιμετώπιση της φτώχιας, η σταδιακή αναδιανομή του πλούτου, η χαλάρωση της λιτότητας, ο εκδημοκρατισμός του κράτους, το χτύπημα της διαπλοκής και η προσπάθεια για τη διαγραφή του χρέους αλά Γερμανία του 1953.
   Αυτά υποσχέθηκε.
   Ο πρώτος στόχος, η χαλάρωση της λιτότητας φαίνεται να μπαίνεισ ε καλό δρόμο, αφού ακυρώθηκαν τα μέτρα Χαρδούβελη και μειώνεται δραστικά ο στόχος του πλεονάσματος για το '15.
   Και πήρε και το χρόνο (4μηνο) που χρειάζεται, ώστε να μπουν στα υπουργεία οι άνθρωποι και να κοιτάξουν από πού μπορούν να κόψουν και πού υπάρχουν ανάγκες κλπ.
   Τι θέλουμε να κάνει δηλαδή;
   Να αυτοπυρποληθεί;

   Και τελοσπάντων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να επτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός Ευρωζώνης.
   Και νομίζω πως, δεδομένων των συνθηών, πέτυχε την καλύτερη δυαντή συμφωνία για τώρα.
   Και, αν με το καλό μέσα στο 4μηνο βρει τα λεφτά και κάνει κανονικό σχεδιασμό, τότε θα είναι δυνατή μια πιο συγκεκριμένη και ακόμη πιο συμφέρουσα συμφωνία.
   Αλά άμα δεν ξέρει ο άλλος πού θα βρει τα λεφτά για να αντιπροτείνει τα "ισοδύναμα", τότε δεν μπορεί να πετύχει καλύτερη συμφωνία απ' αυτήν.

   Και τελοσπάντων, αν οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτοί εκφράζουν το λαό καλύτερα και ότι αυτοί θα τα έκαναν καλύτερα, ας τη ρίξουν την κυβέρνηση σήμερα και ας κατέβουν αυτόνομοι στις εκλογές για να διεκδικήσουν την εξουσία.
   Αλλιώς, ας σταματήσουν να δημιουργούν πρόβλημα και να βοηθήσουν.

   Πάντως να θυμίσω ότι ο Λαφαζάνης πήγε προχθές να ζητήσει καλύτερη προσφορά από τους Αζέρους για το φυσικό αέριο και έφαγε πόρτα...
   Τις συμφωνίες τις πετυχαίνουν οι "Βαρουφάκηδες".
   Οι "Λαφαζάνηδες" είναι καλοί για τα πάνελ του Αυτιά, να συμπάσχουν με καμιά γριούλα της λαϊκής, αλλά είναι ανίκανοι για οτιδήποτε άλλο, αφού είναι τόσο άκαμπτοι και κολλημένοι, ώστε δεν μπορούν να ελιχθούν για να πετύχουν κάτι.

   Κια τελοσπάντων είναι παράλογο να κατηγορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν εφαρμόζει την πολιτική του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

   Διαγραφή
  2. Αυτή η ακαμψία μάς έχει φάει! Πολλα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αυτή τη στιγμή.
   Τα αναλύεις εξαιρετικά!

   Διαγραφή
  3. Η αγαπημένη σου Μαζεστίξ

   «Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο»,

   αναφέρει το «τιτίβισμα» της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σοφίας Σακοράφα η οποία δεν είναι ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε Αριστερή Πλατφόρμα

   http://www.iefimerida.gr/news/192827/nea-ihiri-diaforopoiisi-ston-syriza-sti-grammi-glezoy-kai-i-sofia-sakorafa-eikona

   Διαγραφή
  4. Η Δανειακή Σύμβαση δεν είναι καν ψηφισμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν είναι σε ισχύ! Αυτό λέει ο Γιώργος Κασιμάτης. Αν όμως τώρα πάνε να ψηφίσουν στη Βουλή την επέκτασή της, την νομιμοποιούν. Η Δανειακή Σύμβαση μιλάει για άνευ όρων και αμετάκλητα παράδοση της εθνικής κυριαρχίας. Είναι δυνατόν μια τέτοια κυβέρνηση να την επεκτείνει; Όταν κάποτε γίνουν δίκες για εσχάτη προδοσία, θα έχει βάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή του; Τόσο εύκολα ξεχνάμε τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο κοντή μνήμη;

   https://www.youtube.com/watch?v=mxad5DkUfCE

   Διαγραφή
  5. Πάνω σε αυτά θα προσθέσω και ένα τελευταίο άρθρο που αποδομεί παράγραφο-παράγραφο τη συμφωνία του Eurogroup και εξηγεί επί του συγκεκριμένου και όχι γενικά γιατί αποτελεί μεγάλη υποχώρηση, συγκρίνοντας και με αυτά που 3 μέρες πριν ζητούσε η ελληνική πλευρά. Εάν διαφωνούμε με ορισμένα συμπεράσματα του αρθρογράφου, οκ, αλλά το σημαντικό είναι να κρίνουμε αυτή καθαυτή τη συμφωνία. Νομίζω, πέρα από αυτό, δε μπορώ να προσπαθήσω να σας πείσω περαιτέρω. Μένουμε στη διαφωνία μας.
   http://www.thepressproject.gr/article/73436/Ti-ittithike-sto-Eurogroup---kai-pos-na-min-oristikopoiithei

   Διαγραφή
  6. Κερασιά, το ήξερα πως κάποιος θα μου το "χτυπήσει" για τη Σακοράφα!
   Εδώ μου την έφερες... πισώπλατα!
   χαχα

   Όσο για το θέμα της νομιμοποίησης της δανειακής σύμβασης, ξαναλέω ότι είναι πλέον αναγνωρισμένη,
   Αν δεν την αναγνώριζε η πράξη του 2012, τότε γιατί χτυπιόμασταν στους δρόμους και στα πεζοδρόμια;
   Θυμήσου τι λέγαμε τότε.

   Οι απελευθερώσεις δε γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
   Η Κρήτη δεν απελευθερώθηκε αμέσως, επειδή έγινε μια μάχη.
   Έγιναν επαναστάσεις, οι οποίες αρχικά οδήγησαν σε μια σταδιακή αυτονομία (η επριβόητη αυτόνομη "Κρητική Πολιτεία"), ώσπου μετά από πολύ λίγα χρόνια, μόλις υπήρξε η δυνατότητα, έγινε η ένωσή της με την Ελλάδα.
   Δε νομίζω να ήταν προδότες αυτοί που μετά την επανάσταση στο Θέρισο έκαναν συμφωνία με τον Σουλτάνο για μεγαλύτερη αυτονομία, αλλά αναγνώριζαν την "επικυριαρχία του Σουλτάνου".
   Δεν πήγαμε από την Τουρκοκρατία στην απελευθέρωση σε μια μέρα.
   Όταν είσαι υποδουλωμένος, η απελευθέρωση προκύπτει από κινήσεις σταδιακής αυτονομίας.

   Αύριο θα ανεβάσω μια ανάρτηση σχετική με το θέμα της δανειακής σύμβασης.


   Παναγιώτη, υπάρχουν αρκετά άρθρα που υποστηρίζουν αυτά που λες, αλλά και άλλα τόσα (μη σου πω και περισσότερα) που αποδεικνύουν το αντίθετο: ότι δηλαδή η προσχθεσινή συμφωνία ήταν μια πρώτη νίκη, γιατί δίνεται μια ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το σχέδιό της, χωρίς να κινδυνεύει με χρεοκοπία σ' αυτους τους 4 μήνες, ενώ παράλληλα ακυρώθηκαν τα αποφασισμενα μέτρα Χαρδουβελη και έγινε αποδεκτή η μείωση του στόχου του πλεονάσματος, όωπς επίσης και η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης εκείνη να καταθέτει τα όποια μέτρα και να μην είναι εντολοδόχος μέτρων.


   ΥΓ.: Δεν παραθετω εδώ Links γιατί είναι πάρα πολλά.
   Είναι εύκολο να τα βρείτε.

   Διαγραφή
 4. Επειδή δεν είναι απόλυτα κατανοητό το αποτέλεσμα του Γιούρογκρουπ και όλου αυτού του πανηγυριού εκεί έξω... όταν θ' αρχίσουν να βάζουν "χέρι" στους φοροφυγάδες, διαπλεκόμενους και λοιπά λαμόγια... τότε θα τους παραδεχτώ. Αναγνωρίζω την καλή τους πρόθεση και τον αγώνα που έδωσαν, αλλά το ζητούμενο είναι να σπάσουν το απόστημα της διαπλοκής εδώ. Αναμένουμε και ελπίζουμε και φυσικά στηρίζουμε τις προσπάθειες τους.
  Καλό βράδυ Αρχηγέ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς αυτό λέω κι εγώ.
   Ότι κέρδισε τη δυνατότητα να βάλουν στο χέρι τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, τη σπατάλη, το λαθρεμπόριο και ό,τι άλλο προλάβει μέσα σ' αυτό το διάστημα.
   Και τότε, ανάλογα με αυτά πυο θα έχει πετύχει, θα την κρίνουμε σε πρώτη φάση.
   Και φυσικά τότε, αν έχει πετύχει τους στόχους της, θα μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος στην Ευρώπη.
   Λέγοντας "κύριοι εδώ σας έχω 4-5-6-7 δισ. που εξοικονόμησα από τη διαφθορά, τη διαπλοκή, το λαθρεμπόριο κλπ και αυτά θα τα διανείμω δίκαια στην κοινωνία ώστε να ξαναπάρει μπρος η μηχανή. Ορίστε τα ισοδύναμα!"
   Και τότε αναγκαστικά η Ε.Ε. θα το βουλώσει.
   Στις σημερινές αερολογίες είναι προφανές ότι έχει ακόμη πάτημα.

   Διαγραφή
 5. Πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε και πολύ νωρίς για να καταδικάσουμε. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην πράξη και στην καθημερινότητά μας. Πάντως, αν θέλουν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Τώρα που καταλήξαμε σε μια συμφωνία, είναι καιρός να κοιτάξουμε "τα του οίκου μας".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πανηγυρίζω.
   Αλλά έγινε ένα πρώτο καλό βήμα, μπήκε μια ρπώτη βάση, ούτως ώστε να χτιστεί το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα μπορέσει ενδεχομένως να βελτιώσει κάπως την καθημερινότητά μας.
   Δεν πανηγυρίζω λοιπόν.
   Αλά επικροτώ και εκφράζω την ικανοποίηση μου που ο πρώτος στόχος επετεύχθη.
   (όχι 100% βέβαια, αλλά σε μεγάλο βαθμό γίναν αποδεκτά τα ελληνικά αιτήματα)

   Διαγραφή
 6. Θα συμφωνήσω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και τον συσχετισμό δυνάμεων που εξουσιάζουν την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το μέγιστο που μπορούσε.
  Τα μέτρα που θα προτείνει θα τα μάθουμε αύριο.
  Επειδή όμως η ιστορία έχει διδάξει ότι οι Γερμανοί και ειδικά ο κομπλεξικός Σόιμπλε είναι εκδικητικοί, μας περιμένουν στη γωνία. Έχε υπόψη σου ότι έχουν τους κατάλληλους ρουφιάνους πασοκονεοδημοκράτες για να παρακολουθούν κάθε βήμα σε κάθε υπουργείο και να τρέχουν να τα καταδίδουν στην κομαντατούρ.

  Επειδή δεν συμμερίζομαι τους πανηγυρισμούς μερικών εντός της κυβέρνησης, θα σου πω μόνο ότι υπογράφοντας την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για ακόμη 4 μήνες και δεσμευόμενος ότι θα καλύψεις στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό,
  ουσιαστικά συμφωνείς με τη δανειακή σύμβαση,
  ουσιαστικά αποδέχεσαι τους όρους του υπάρχοντος μνημονίου,
  ουσιαστικά προσυπογράφεις ότι οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου,
  ουσιαστικά αναγνωρίζεις ότι η χώρα έχει παραιτηθεί αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία.

  Αυτά τα ωραία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ξέρω ότι μας περιμένουν στη γωνία.
   Και τώρα, όσο καλά καλά η νεά κυβέρνηση δεν έχει μπεισ τα υπουργεία, ακόμη το πάνω χέρι το εχει ο εκβιαστής.
   Διότι πρέπει πρώτα να γίνεις ο "νοικοκύρης" του σπιτιού και ύστερα μπορείς, γνωρίζοντας καλά όλο το σπίτι, να κάνεις την τελειωτική διαπραγμάτευση.

   Όσο για τα περί αναγνώρισης των δανειακών συμβάσεων, απάντησα παραπάνω στην Κερασιά.

   Διαγραφή
 7. 1) Γλέζος (http://tvxs.gr/news/ellada/glezos-zito-syggnomi-apo-ton-elliniko-lao)
  2) Μητρόπουλος (http://tvxs.gr/news/ellada/mitropoylos-o-laos-stirizei-tin-kybernisi-alla-den-antexei-nea-metra-binteo)
  3) Κατρούγκαλος για δανειακή σύμβαση (http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/katargisi-mnimonion-daneiakis-symbasis-xoris-kataggelia-toy-giorgoy-katroygkaloy)
  ... και τόσοι άλλοι που ασκούν πολύ σκληρή κριτική σε αυτήν την κακή συμφωνία δεν ξέρουν τι τους γίνεται και θέλουν να επανέλθει ο Σαμαράς, έτσι;
  Το ότι δε μπορείς να τα αλλάξεις όλα σε 20 μέρες δε σημαίνει ότι συνεχίζεις τον ίδιο δρόμο που ξέρεις ότι είναι αποτυχημένος. Ανατρέπεις το άθλιο σημερινό καθεστώς επιτήρησης, ιδιαίτερα όταν έχεις (για πόσο ακόμα;) το 80% του λαού με το μέρος σου, αντί να απογοητεύεις τους φυσικούς συμμάχους σου, τον κόσμο που όλες αυτές τις ημέρες σε στήριξε με την ψυχή του, ακόμα και συντηρητικοί δεξιοί. Και μην ακούσω ότι οι πολίτες απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες γιατί οι μικρομεσαίοι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καταθέσεις για να αποσύρουν. Αυτοί που όλες αυτές τις μέρες έβγαζαν τα λεφτά τους (δισεκατομμύρια) στο εξωτερικό είναι οι πλούσιοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που δεν τους καίγεται καρφί για τη χώρα.
  Αλήθεια, αφού ο Βαρουφάκης έλεγε ότι δε θέλουμε τα χρήματα της δόσης γιατί πληρώνουν προηγούμενα δάνεια ανακυκλώνοντας το πρόβλημα, γιατί τώρα το γύρισε;

  Εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και στήριξα και χάρηκα με όλες τις επιτυχίες των 15-20 πρώτων ημερών και φυσικά κατανοώ τις δυσκολίες, αλλά κάποια πράγματα είναι λάθος και καλό είναι να το παραδεχόμαστε για να προχωρήσουμε παρά πέρα. Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά δε μπορεί η κριτική σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή να αφορίζεται.

  Επίσης, που ξέρουμε τι θέλει πραγματικά ο ελληνικός λαός; Ένας λαός που έδωσε αθροιστικά στα κόμματα της Αριστεράς 42+% (παρά την εκστρατεία φόβου) και που στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 45,5% και έριξε τη ΝΔ στο 18% λέει "Ευρώ πάση θυσία"; Εάν έντιμα και σοβαρά ανοίξει η συζήτηση και φτάσουμε στο σημείο να μας έχουν το μαχαίρι στο λαιμό, αυτός ο λαός θα φοβηθεί; Δεν είμαι σίγουρος και λέω να συζητήσουμε και να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα έχοντας καλή γνώση της κατάστασης.

  ΥΓ: Τα 12 δις του ΤΧΣ έκαναν φτερά, δηλαδή 3 δις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης (1/4 της πηγής χρηματοδότησης) δεν υπάρχουν πια και ούτε κιχ από την κυβέρνηση για το σοβαρότατο αυτό θέμα. Μόνο μετά από συμφωνία με την ΕΚΤ θα μπορούσε ένα μέρος τους να δοθεί αποκλειστικά στις τράπεζες (πάλι;) και όχι στο θεμελιώδες πρόγραμμα ανακούφισης όλων αυτών που βρίσκονται στο έλεος του Θεού.
  ΥΓ2: Θα προτιμούσα η κυβέρνηση να πει: "Εντάξει, υποχωρήσαμε γιατί δεν είμαστε έτοιμοι ή γιατί θέλουμε χρόνο για να την οργανωμένη σύγκρουση", να το εξηγήσει και να μας πει τι και πώς και όχι να το πλασάρει επικοινωνιακά σαν μία μεγάλη νίκη. Δεν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διάβασα το άρθρο του Γλέζου.
   Θα σου πω μια σύντομη απάντηση δική μου σε αυτό και μια άλλη απάντηση που είδα σε ένα σχόλιο.
   Η δική μου απάντηση πρώτα.
   Ο Γλέζος γράφει "ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός", άρα δεν αποδέχεται την πολιτικη της διαπραγμάτευσης.
   Μόνο που ο Τσίπρας μιλούσε προεκλογικά για διαπραγμάτευση με τους καταπιεστές.
   Και ψηφίστηκε γι' αυτό.
   Αν κάποιος (είτε ο Γλέζος είτε οποιοσδήποτε άλλος) μετάνιωσε που τον στήριξε και τον ψήφισε, τότε να αναγνωρίσει ότι ο ίδιος άλλαξε γνώμη και όχι ο Τσίπρας.
   Ο Τσίπρας εξαρχής για διαπραγμάτευση με τους καταπιεστές μιλούσε και ψηφίστηκε γι' αυτό.

   Η αλλη απάντηση είναι ένα σχόλιο που είδα κάτω απ' το κείμενο:
   "Εσεις κ Γλέζο προσπαθείτε για τις γερμανικές αποζημιώσεις 30 ή και παραπάνω χρόνια και ακόμη τίποτα . Και περιμένετε απο μιά κυβέρνηση 30 ημερών τα πάντα.Λίγο κράτει ....."

   Και όλοι αυτοί που ξεσκίζουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ δε λέω ότι θέλουν να επιστρέψει ο Σαμαράς ή ένα Σαμαροειδές.
   Αλλά ότι με τη σημερινή ακατανόητη στάση τους, φέρνουν αυτό το ενδεχόμενο όλο και πιο κοντά.

   Και δεν είπε κανείς "Ευρώ πάση θυσία".
   Αλλά εφόσον βρεθεί μια βιώσιμη λύση εντός Ευρωζώνης, τότε σαφέστατα η επιλογή είναι να μείνουμε εντός.
   Και η εντολή που πηρε από το λαό ήταν με προοπτικη την καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός.
   Οι "αντι-ευρώ" στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία.
   Και μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ (και παίρνουν και υπουργειάκια οι ηγέτες τους) με δεδομένο το σεβασμό στην απόφαση της πλειοψηφίας.
   Αν δεν εχουν σκοπό να τη σεβαστούν, τότε ας ρίξουν σήμερα την υβέρνηση και ας κατέβουν μόνοι τους στις εκλογές, για να δούμε ποιος εκφράζει το λαό και ποιος όχι.
   Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από Ε.Ε. ή Ευρωζώνη (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) δε συγκέντρωσαν πάνω από & αθροιστικά.
   Και μάλιστα το ΚΚΕ λέει ότι θα ήτνα καταστροφή η έξοδος από την Ευωζώνη χωρίς ταυτόχρονη έξοδο από την Ε.Ε. και χωρίς εγκαθίδρυση καθεστώτος λαϊκης εξουσίας.
   Επομενως την άπψοη για έξοδο από την Ευρωζώνη, την πρεσβεύει μόνο η "Αριστερή Πλατφόρμα".
   Αν θεωρεί λοιπόν τόσο καταστροφική αυτή τη συμφωνία κι αν είναι να κάνει πουτάνα την κυβέρνηση, να πράξει τα δέοντα για να τελειώνουμε.
   Αλλιώς, θα πρόκειται απλώς για εκβιασμό.
   Διότι, αν θεωρεί τόσο καταστροφική τη συμφωνία αυτή, αν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι άλλο που μπροούσαμε να κάνουμε και πάει και την ψηφίσει στη Βουλή μεθαύριο... ε τότε τι να πω;
   Θα 'ναι άξιοι της μοίρας τους.
   Και τότε θα φανεί ποιος κοροϊδεύει τελικά και ποιος όχι.

   Διαγραφή
 8. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ανούσιο να προδικάζουμε καταστάσεις από τώρα, άλλωστε, όπως έχει ειπωθεί και σε αυτόν τον ιστότοπο, η κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να κριθεί πλήρως, και αυτοί οι τέσσερεις μήνες είναι το ιδανικό χρονικό διάστημα για να βγάλουμε άποψη. Γιατί αν σε αυτούς τους μήνες δουλέψουν και προωθήσουν οι κυβερνώντες αυτά που αναφέρει και ο Μαζεστίξ στο κείμενό του, δεν νομίζω να απογοητεύσουν κανέναν. Αν πάλι δεν γίνει δουλειά για τον α ή τον β λόγο, νομίζω ότι τότε θα είναι μονόδρομος το δημοψήφισμα και από εκεί και πέρα θα πορευτούμε ανάλογα με τον δρόμο που θα επιλέξουμε. Αλλά ακόμα πιστεύω ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς, είτε για να πανηγυρίσουμε, είτε να τα βάψουμε μαύρα. Εδώ θα είμαστε και θα τα ελέγχουμε όλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να γίνυον αυτά πυο πρέπει σ' αυτούς τους 4 μήνες, όμως, θα πρέπει να τηνα φήσουν την κυβέρνηση να τα κάνει.
   Δεν μπορεί να 'χει μέτωπο απ' τη μία τους Γερμανούς, τα ΜΜΕ, την αντιπολίτευση κλπ και να χει απ΄την άλλη κι ένα μέτωπο με τους Λαφαζαναίους.
   Έτσι,θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία και την καταστροφή.

   Και, ας μη γελιούνται οι φίλοι μας.
   Μετά από μια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, δε θα 'ρθει ο κομμουνισμός.

   Διαγραφή
 9. Ελπίζω να είδες το προηγούμενο σχόλιο. Έκανα χιούμορ με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Το έσβησα, γιατί είναι κάτι που θα μπορούσε να ειπωθεί αλλιώς κι όχι εδώ.
  Διέγραψε το σκουπιδάκι παραπάνω.
  Όπως κι αν έχουν τα πράγματα σ' ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σχετικά με το θέμα που συζητάμε, θα παραθέσω εδώ ένα κομμάτι από κάτι σημερινό του "Πιτσιρίκου" που με εκφράζει:

   "Είναι η πρώτη φορά, που τα καθεστωτικά ΜΜΕ κινδυνεύουν από μια κυβέρνηση. Βέβαια, όσο χτυπάμε αυτή την κυβέρνηση -που δεν έχει κλείσει ακόμα μήνα-, τόσο την στέλνουμε κι αυτήν στην ανάγκη και την αγκαλιά των καναλαρχών και των ολιγαρχών. Εγώ αυτό το λάθος δεν θα το κάνω. Λιγότερο συναίσθημα, περισσότερη λογική. Με πολύ συναίσθημα θα πάμε πάλι στους Σαμαράδες. Εγώ δεν θέλω. Ούτε η κοινωνία θέλει. Αλλά η κοινωνία πρέπει να σκεφτεί. Με το μυαλό."

   Διαγραφή
  2. Κι εγώ στο θέμα που συζητάμε αναφέρόμουν και μ' αυτό καταπιάστηκα σήμερα. Πέρα από την πλάκα, ας αναγνωρίσουμε πραγματικά αυτό το λίγο διαφορετικό που μας συμβαίνει κι ας μην το κάνουμε σαν τα προηγούμενα μούτρα, γιατί εκεί το οδηγούμε σίγουρα. Θα πρότεινα όμως ισορροπία συναισθήματος και λογικής, γιατί το συναίσθημα στην σωστή ποσότητα δίνει αυτή την ευαισθησία που είναι απαραίτητη, για να μπαίνεις στην θέση του άλλου, που η λογική από μόνη της δεν βοηθά σ' αυτό! Ζήτημα προκύπτει όταν απουσιάζει η λογική εντελώς... και δυστυχώς μόνο στον έρωτα συγχωρείτε, πουθενά αλλού!

   Διαγραφή
  3. Ίσως πολλοί μπερδεύουν τον ήρωα με τον μουτζαχεντίν.
   Για μένα ήρωας είναι αυτός που πολεμάει ενάντια στα θηρία, για να απολαύσει ζωντανός αυτός και οι γύρω του τους καρπούς του αγώνα του.
   Αυτός που ονειρεύεται να γίνει στάχτη, παίροντας "μαζί του" και όποιους μισεί, αυτός δεν είναι ήρωας, είναι μουτζαχεντίν.
   Και επειδή δεν πιστεύω ότι θα με ανταμείψει ο Αλλάχ με ρύζι και γκόμενες στον παράδεισο, θέλω να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ζήσουμε καλύτερα.
   Όλα έχουν την ώρα τους. Και οι επαναστάσεις έχουν την ώρα τους και οι διαπραμγατεύσεις έχουν την ώρα τους και οι ανακωχές έχουν την ώρα τους και οι πόλεμοι εχουν την ώρα τους.
   Η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση της Ελλάδας άρχισε από τη συνθήη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή σχεδόν 50 χρόνια πριν την επανάσταση.
   Και επίσης σε όλο αυτό το διάστημα, παράλληλα με τη σταδιακή άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, επιχειρήθηκε και η συγκέτνρωση των χρημάτων και των συμμαχιών που απαιτούνταν για τον πόλεμο.
   Δεν ξεκίνησαν την επανάσταση όποτε τους ήρθε, αλλά όταν είδαν ότι "τους παίρνει".
   Που κι εκεί ακόμη, αποδείχτηκε ότι δεν τους έπαιρνε, με τέτοια μυαλά που 'χαν, καθώς αμέσως μετά τις πρώτες νίκες, αντί να συνεχίσουν με τον κολοκοτρώνη αρχηγό, για να απελευθερώσουν κι άλλες περιοχές, αυτοί άρχισαν τον εμφύλιο..
   Εμφύλιο εν μέσω πολέμου...
   Καθώς κάποιοι κοτζαμπάσηδες θεώρησαν πολύ "light" τον Κολοκοτρώνη και τους Φιλικούς και απαίτησαν αυτοί να πάρουν την αρχηγία.
   Ο Ιμπραήμ τους άλλαξε τα φώτα, αλλά η κακιά Αγγλία (σε συνεργασια με Γαλλία και Ρωσία) αποφάσισε να απελευθερωθεί η Ελλάδα.
   Δεν έχω κάτι άλλο να πω.
   Με κάλυψα...

   Διαγραφή
  4. Μαζ καλημέρα! Μου αρέσει που σε κάλυψες! Κι εμένα με έχεις καλύψει! ☺
   Μεταφέρω κάτι που με εκφράζει απόλυτα αντί άλλου σχολίου:

   "τέσσερις μήνες είναι αρκετοί για να μετουσιωθεί η έκθεση ιδεών που γράφει αυτές τις ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε πράξη. Φτάνει και περισσεύει ένα τετράμηνο, για να ζητηθεί και να επιτευχθεί η έκδοση του Χριστοφοράκου, μαζί με τις καταθέσεις του στην εισαγγελία του Μονάχου, φτάνει για να ξετιναχτούν οι λογής-λογής λίστες, φτάνει για να ζητηθεί η συνδρομή των ελβετικών και των άλλων αρχών, φτάνει και για να ανοίξουν τα κιτάπια της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να αποκαλυφθεί το όργιο της απάτης, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής πολλών δεκαετιών! Λεφτά καταχρασμένα υπάρχουν αρκετά, ώστε να σταματήσουν να υποφέρουν οι πιο αδύναμοι.

   Ούτε Πύρρειος νίκη ούτε ήττα, λοιπόν∙ μόνο ανακωχή τεσσάρων μηνών κι ας μην βιαστούμε να πυροβολήσομε την κυβέρνηση, επειδή σεβάστηκε τους φόβους μας που τόσα χρόνια είχαν καλλιεργήσει με τεράστια επιτυχία τα μέσα της μαζικής μας εξαπάτησης. Στο κάτω-κάτω της γραφής, αφού μπορούσαμε να περιμένομε πέντε χρόνια υπό καθεστώς όπου όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, ας κάνομε υπομονή άλλες δεκαέξι εβδομάδες. "
   πηγή:http://my-pillow-book.blogspot.gr/2015/02/truce.html

   Καλά βροχερά κούλουμα!

   Διαγραφή
  5. "τέσσερις μήνες είναι αρκετοί για να μετουσιωθεί η έκθεση ιδεών που γράφει αυτές τις ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε πράξη."

   Τόσο απλό και δεν μπορούν να το καταλάβουν.
   Και το ότι το πήρε αυτό είναι νίκη, διότι με΄χρι ρπότινος αυτό δεν υπήρχε.
   Υπήρχε "ή συνέχιση του προγράμματος ή χρεοκοπία".
   Και ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη πέτυχαν να μη συνεχιστεί το πρόγραμμα στους επόμενους 4 μήνες, χωρίς να χρεοκοπήσουμε κιόλας.
   Και μέσα στους 4 αυτούς μήνες να οργανωθεί το σχέδιο που θα ανατρέψει την καταστροφή.

   Διαγραφή
 10. Θα μου επιτρέψετε να επισυνάψω άλλο ένα κείμενο, δημοσιευμένο στο μπλογκ του Πιτσιρίκου.
  Μια περιεκτικότατη επιστολή αναγνώστη του.


  Επειδή άρχισε η γκρίνια

  Αγαπητέ πιτσιρίκο
  Επειδή άρχισε το εθνικό σπορ της γκρίνιας.
  Επειδή τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητες πρωτόγνωρες.
  Κάνω μια στάση , ένα «pause», για να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου και έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

  Α. Αν δεν κάνω λάθος δεν ψήφισα και δεν ψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλά για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάσχεσης της πολύπλευρης κρίσης της χώρας και για να θέσει τις βάσεις μιας άλλης πολιτικής φιλολαϊκής, αντιολιγαρχικής και αντιαποικιακής .

  Β. Αθέτησε άραγε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;

  Μέχρι στιγμής :

  1. Απέφυγε πιθανότατα την χρηματοπιστωτική θηλιά της 28ης Φεβρουαρίου, που είχε στήσει η «Ελληνική κυβέρνηση» Σαμαρά – Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές. Έτσι δεν γίναμε μια δεύτερη κυπριακή περίπτωση.

  2. Ακύρωσε την περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την εξαΰλωση των επικουρικών , που είχε ήδη συμφωνήσει η » Ελληνική κυβέρνηση » Σαμαρά-Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές.

  3. Ακύρωσε την περικοπή του ΕΚΑΣ από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, που είχε ήδη συμφωνήσει η «Ελληνική» κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές .

  4. Ακύρωσε την διάταξη για την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που είχε ήδη συμφωνήσει η «Ελληνική» κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές, γεγονός που θα οδηγούσε στη ανεργία χιλιάδες συμπολίτες μας και παραπέρα συμπίεση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

  5. Ακύρωσε την δέσμευση για εξωπραγματικά δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% – 5% , που είχε ήδη συμφωνήσει η «Ελληνική» κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τους ξένους δανειστές και που θα σήμαινε παραπέρα περικοπές 4-5 δισ. ευρώ από κοινωνικές δαπάνες (υγεία, παιδεία, δημόσια έργα κ.λ.π. )

  6. Συμφώνησε σε ένα ενδιάμεσο τετράμηνο πρόγραμμα ( πρόγραμμα -γέφυρα όπως το χαρακτήριζε προεκλογικά) το οποίο:

  – Παρέχει μια άνεση χρόνου για την σύνταξη ενός ολοκληρωμένου αντιολιγαρχικού, φιλολαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος .

  – Αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα της εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο λαός μας.

  – Σκοπεύει στην αναμόρφωση του κράτους, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό και φιλικό για τον πολίτη .

  – Αρχίζει την δύσκολη μάχη κατά της γνωστής ομάδας των ολιγαρχών που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες την χώρα (οικονομία , πολιτικό σύστημα , ΜΜΕ κ.λ.π.)

  Όταν η πολιτική σου επιμένει να έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά , όταν για πρώτη φορά υπάρχει κυβέρνηση που σκοπεύει να τα βάλει με τις διάφορες ολιγαρχίες

  προς τι η γκρίνια;

  προς τι οι «αριστερές» κορώνες;

  Τώρα αρχίζει το πανηγύρι.

  Λ.
  Απάντηση Πιτσιρίκου:
  (Αγαπητέ φίλε, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να τα …καταφέρει. Και πώς θα γκρινιάζουν όλοι αυτοί μετά; Αφού το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να γκρινιάζουν και να κάνουν τους αδικημένους. Οπότε, αν η κυβέρνηση τα καταφέρει, θα καταρρεύσει η κοσμοθεωρία τους. Να είστε καλά.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή