Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξη, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να λυγίσουμε!


 
Απαγορεύεται να λυγίσουμε γιατί σε μας έπεσε ο κλήρος της Ιστορίας για να γυρίσουμε τον Ήλιο.
Απαγορεύεται να λυγίσουμε γιατί, αν το κάνουμε, τότε θα ενταφιαστεί η ελπίδα και του ελληνικού, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, για μια καλύτερη ζωή από τη συνεχή φτωχοποίηση που επιβάλλουν τα ευρω-κέντρα.
Αλέξη, απαγορεύεται να λυγίσεις, γιατί αυτό το βάρος δε σου αναλογεί για να το σηκώσεις.
Δεν μπορείς να πάρεις πάνω σου την ταφή της ελπίδας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δικαιούσαι δυο πράγματα:
1) Να καταφέρεις να "περάσεις" στην Ευρώπη την πολιτική για την οποία εξελέγης.
Και, για να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, αυτό δε σημαίνει να επιβάλεις το 100% του προεκλογικού προγράμματος.
Αλλά τα βασικά του σημεία τουλάχιστον.
Το θέμα είναι να επιβάλεις ένα πρόγραμμα αναστροφής της λιτότητας, σταδιακής αναδιανομής του πλούτου υπέρ των αδυνάτων και αντιμετώπισης της φτώχιας.
Κανείς άλλωστε δεν πιστεύει ποτέ πως μια κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το 100% του προγράμματός της και πόσο μάλλον στις συνθηκες που ζούμε.
Αλλά όλοι μας -εικάζω- απαιτούμε η νέα κυβέρνηση να μείνει πιστή στον προσανατολισμό της, για τον οποίο ψηφίστηκε. Με όποια διατύπωση.

2) Αν δεν καταφέρεις να επιβάλεις τα βασικά σημεία του προγράμματος, τότε δε δικαιούσαι σε καμία περίπτωση να συναινέσεις στο πρόγραμμα που θέλουν τα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε.
Σ' αυτήν την περίπτωση, ο δρόμος είναι ένας: να μιλήσει ο λαός.
Είτε μέσω εκλογών είτε -το καλύτερο- μέσω δημοψηφίσματος.
Έτσι, αν επικρατήσει η απόφαση ρήξης με την Ε.Ε., τότε έχεις τη νομιμοποίηση να το τραβήξεις μέχρι τα άκρα, ακόμη και να κηρύξεις στάση πληρωμών και, αν χρειαστεί, να βγούμε και από την Ευρωζώνη.
Είναι σαφές ότι τώρα δεν έχεις τέτοια νομιμοποίηση, αφού ο λαός σε επέλεξε με προοπτική την εφαρμογή του προγράμματός σου εντός ευρωζώνης.
Αν ο λαός επιλέξει την πλήρη ρήξη όμως, τότε δικαιούσαι να φτάσεις έως το ακρότατο σημείο.
Αν, όμως, ο λαός επιλέξει συμβιβασμό με τους όρους που θέτει η Ε.Ε. και η Γερμανία (δηλαδή κανονική συνέχιση του Μνημονίου), τότε πολύ απλά προκηρύσσεις εκλογές και εκλέγεται μια άλλη κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) πρόθυμη να συνεχίσει τη γερμανόδουλη μνημονιακή πολιτική.


Και να ξέρεις ότι και τα δύο σενάρια από πολιτικής άποψης μπορούν να περιγραφούν με την, προσφιλή σ' εσένα, φράση "win-win".
Δηλαδή, στο σενάριο 1, επιβάλλεις με τον Α ή τον Β τρόπο στην Ε.Ε. την πολιτική σου και είσαι ο πρώτος μάγκας.
Τότε όλα καλά και άγια.
Αλλά και το σενάριο 2, ακόμη κι αν έχει τη φαινομενικά αρνητική κατάληξη, στην πραγματικότητα βγαίνει σε καλό.
Γιατί απλούστατα, τότε θα έχουμε την εφαρμογή του σεναρίου της... "δεξιάς παρένθεσης"!
Δηλαδή, τώρα ξεψαρώσαμε ως λαός.
Και όχι μόνον αυτό αλλά, εκλεγόμενο ως κυβερνητικό το πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου και αντιστροφής της κοινωνικής δυστυχίας, πλέον θεωρείται "δεδομένο" για τον Έλληνα πολίτη.
Έτσι, ακόμη κι αν ξανακαταλάβει την εξουσία το μνημονιακό μπλοκ, θα πέσει σε έξι μήνες, όχι μόνο μόλις πάει να περάσει κι άλλα νέα μέτρα, αλλά και εάν δεν εφαρμόσει πολιτική υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων. Πράγμα άτοπο. Και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι αυτόν τον πρώτο μήνα μαζί του συνδέθηκε ψυχολογικά ένα ευρύτατο ποσοστό του ελληνικού λαού, θα βγει με 45% και θα κάνει τα κουμάντα του με την Ε.Ε., πλήρως νομιμοποιημένος για κάθε ενδεχόμενο.
Βέβαια, πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια, ούτως ώστε να εφαρμοστεί το σενάριο 1, το οποίο είναι και το ευκταίο.

Το σίγουρο είναι ότι, αν δε λυγίσει, το πατριωτικό κυβερνητικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα κερδίσει έστω και την τελευταία στιγμή, με την Ε.Ε. να λυγίζει μπροστά στο φόβο της ελληνικής χρεοκοπίας, είτε θα πέσει πρόσκαιρα, αλλά θα είναι και αύριο εδώ πανίσχυρο και θα ξαναπάρει την εξουσία με φτερά στα πόδια, για να εφαρμοστούν όλα όσα απαιτεί ο ελληνικός λαός.

Χαμένοι θα 'μαστε μόνο αν λυγίσεις, Αλέξη.
Και είμαι πεπεισμένος ότι δε θα λυγίσεις.
Μέχρι σήμερα δε μ' έχεις διαψεύσει ποτέ.
Και είμαι απ' αυτούς που σε πίστεψαν απ' την αρχή.

image

Είμαι βέβαιος πως δε θα επιχειρήσεις να σηκώσεις ένα βάρος που δε σου αναλογεί.
Γιατί το βάρος αυτό δεν είναι μόνο η εθνική αξιοπρέπεια και η ύπαρξη αριστεράς, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι το κοινωνικό συμβόλαιο, είναι οι αξίες του διαφωτισμού.
Γιατί το βάρος αυτού του βράχου θα πέσει και θα πλακώσει κι εσένα κι εμάς και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς που ετοιμάζονται να αποτινάξουν από πάνω τους τη σκουριά των Γερμανόδουλων πολιτικών ηγεσιών.
Αν χρειαστεί, αυτό το βράχο πρέπει να τον σηκώσουμε όλοι μαζί.
Σε δημοψήφισμα.
Και παίρνουμε την ευθύνη της όποιας επιλογής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ή λυγίζει η Ε.Ε. και δέχεται τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Ή δημοψήφισμα.

Και στις δυο περιπτώσεις κερδισμένοι θα είμαστε.
Μόνο μη λυγίσεις!
Γιατί όλη η Ευρώπη ξέρει ότι, αν δεν μπορεί η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν μπορεί κανείς.
Τότε θα γκρεμιστούν τα πάντα και ο Μεσαίωνας θα είναι πια παντοτινός.
Γι' αυτό...
Πάμε γερά, επιθετικά, προοδευτικά, δημοκρατικά και πατριωτικά!

Φιλιά.
Και γαμώ τη Γερμανία.

 

ΥΓ.:Η τσατσόγρια-υπουργός αυτής της γαμημένης χώρας που υποδύεται τον νταβατζή της Ευρώπης δήλωσε πως "λυπάται τους Έλληνες που 'χουν τέτοια ανεύθυνη κυβέρνηση."
Οι Γερμανοτσολιάδες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι προφανώς συμφωνούν μ' αυτή τη μαϊμού, γι' αυτό και δεν αντέδρασαν στις προσβολές του ενάντια στον ελληνικό λαό.
Εμείς όμως σου απαντούμε πως θα σας ξεσκίσουμε γι' άλλη μια φορά και μετά θα μας παρακαλάτε πάλι να δείξουμε επιείκεια, όπως κάνατε και τις δύο προηγούμενες φορές που πήγατε να κάνετε τον νταβατζή και τελικά γίνατε εσείς η πουτάνα της Ευρώπης.

33 σχόλια:

 1. Εντάξει, με έχεις σε κάθε λέξη του κειμένου σου!
  Μ΄αρέσει πέρα από τον ζωντανό και αποφασιστικό τρόπο που είναι γραμμένο έχει και το πρακτικό μέρος, το οποίο λατρεύω ως τρόπο σκέψης επίσης. 1+1 κάνουν 2. Δίνεις ξεκάθαρα τις εναλλακτικές που έχουμε αυτή την στιγμή και ως ηγεσία και ως πολίτες αυτού του κράτους! Πρέπει να μπορέσουμε με όποιον τρόπο!!!
  Ας ανοίξει καλά τα μάτια και τ' αυτιά του πρώτα ο ελληνικός λαός, γιατί αυτόν φοβάμαι περισσότερο απ' όλους!!! Πίσω δεν γυρίζουμε!!!

  Λοιπόν, και για να γελάσουμε.
  Αν το είχες αναρτήσει λίγο νωρίτερα, θα σε αναδημοσίευα (Χαχαχα), μια και με εκφράζει ο τρόπος που τα λες και ο τρόπος που σκέφτεσαι (εκτός μικρών εξαιρέσεων...)!!!
  Σήμερα με έτρωγε να γράψω για τις εξελίξεις, αλλά χρόνο δεν είχα καθόλου, οπότε έπεσα τυχαία πάνω στα κέιμενα που ανάρτησα, εκφράζοντας την άποψή μου σε περίληψη και μιλώντας μέσα από ένα τραγούδι ως συνήθως... χαχαχα!!! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι γείτονες- ρήτορες!!!
  Άντε, βάλε καμιά υποψηφιότητα!!! Εδώ μου το έχουν πει εμένα κάμποσες φορές... ;)
  Τόσους λόγους βγάζουμε εδώ μέσα και τον περίγυρό μας...χεχε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, και πολύ "πουτάνα" έχει πέσει τις τελευταίες ώρες στον κυβερνοχώρο!!!
   "Πουτάνα" απ΄ εδώ, "πουτάνα" πιο κει, "τέτοια" πάλι παραπέρα...
   Λες να το έλαβαν το μήνυμα;;;

   Διαγραφή
  2. Ναι, το θέμα της "πουτάνας" έχει γίνει πολύ τρέντι.
   Και οι λόγοι μάλλον είναι προφανείς...

   Θα έβαζα και υποψηφιότητα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη παράταξη που να μπορεί να με πλαισιώσει...
   (Αυτή να με πλαισιώσει, όχι εγώ...)
   Πάντως το 5χίλιαρο του βουλευτικού μισθού είναι αλήθεια πως δε θα με χάλαγε...

   Για μένα οι απόψεις που γράφονται και λέγονται πρέπει να ακολουθούν πάντοτε τον κανόνα Α=Β, Β=Γ, άρα Α=Γ.
   Όταν ο συλλογισμός δεν ακολουθεί αυτό το δρόμο, αλλά αρκείται σε συνθηματολογία ή συναισθηματισμό, τότε δεν παράγει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

   Διαγραφή
 2. Εννοείται πως έχεις δίκιο και στην τελευταία τελεία του κειμένου σου. Και είναι πραγματικά τίμια η πολιτική που εφαρμόζουν ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη και το υπόλοιπο επιτελείο της κυβέρνησης, και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου. Επιτέλους, αυτό που ευαγγελιζόμασταν, να που γίνεται, δηλαδή η κυβέρνηση να προσπαθεί να προωθεί το κοινωνικό καλό και ο κόσμος να είναι το μεγαλύτερο στήριγμα αυτής της προσπάθειας.

  Βέβαια, όσο για τους Γερμανούς, αν ισχύει αυτό που δήλωσε ο Βαρουφάκης, δηλαδή ότι είχαν πετύχει συμφωνία και την άλλαξε αυτός ο αγύρτης με το πλαστό πτυχίο και το μπουκλωτό μαλλί με το στανιό, δείχνει την κατάντια της πάλαι ποτέ ένωσης των κρατών και νυν international μαφία. Πραγματικά, και το λέω μετά λόγου γνώσης, η Γερμανία είναι ίσως και η ντροπή της ανθρωπότητας γενικά. Δηλαδή τόσο σιχαμένο κράτος, δεν παίζει να έχω ξαναδεί πραγματικά. Και είναι κρίμα γι' αυτούς τους Γερμανούς που δεν πιστεύουν στους φασίστες που τους κυβερνάνε γιατί τρώνε και αυτοί το βρίσιμο, αλλά δυστυχώς αυτό που λες, ισχύει 100%. Ότι είναι, όχι απλώς η πουτάνα, αλλά η καραπουτανάρα της Ευρώπης... Αλλά, όπως αποδεικνύει πάντα η ιστορία, όλες οι αυτοκρατορίες αργά ή γρήγορα τελειώνουν. Και όπως τελείωσε, οριστικά θέλω να πιστεύω, η εγχώρια λαμογιο-κρατία, έτσι θα συμβεί και στους Γερμανούς. Και δεν θα γουστάρουν αυτά που θα έρθουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τησ τάση της κυβέρνησης.
   Στέκεται περήφανα και διαπραγματεύεται με λογική και με θάρρος.
   Χωρίς ψευτοτσαμπουκάδες, αλλά με λογικά επιχειρήματα.
   Γι' αυτό και έχουν λυσσάξει οι Γερμανοί.
   Γιατί δεν είναι εύκολος αντίπαλος.

   Βέβαια όταν κάποιος μιλάει πάρα πολύ, κάνει και κάποια λάθη. όπως λάθος ήταν η αναφορά του Βαρουφάκη σε 70-30. Αν και καταλαβαίνω το λόγο που το είπε (απευθυνόταν στους πολίτες των άλλων χωρών που έχουν μια στρεβλή εντύπωση για όσα συμβαίνουν εδώ), αλλά μπορούσε να το πει αλλιώς, διότι αυτό που είπε θα τον κυνηγάει σε όλο το επόμενο διάστημα.

   Η Γερμανία είναι πράγματι η ντροπή της ανθρωπότητας.
   Δε μισώ τους Γερμανούς.
   Μισώ τη Γερμανία.

   Διαγραφή
 3. Με την ελπίδα ο λαός να ενοεί το ούτε ένα βήμα πίσω! Το χαρτί παίζεται στο λαό. Ελπίζω όπως καλοφωτιστήκαμε στην κάλπη να καλοφωτιστούμε και τώρα και να πάμε ως το τέρμα! Εξάλλου ο Βαρουφάκης το ενέφερε πως μέσα στην εντολή είναι και η ρήξη αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία.

  Η Γερμανία άρχισε να δείχνει και χωρίς περιστροφές πόσο φασιστική είναι και αντίσοιχα πόσο δοσίλογοι ήταν οι πασοκονεοδημοκράτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μέχρι στιγμής και ο λαός ανταποκρίνεται ψύχραιμα στις απαιτήσεις.
   Αυτόβ έβαια θα κριθεί κυρίως από δω και μπρος, που θα στενέψει ο κλοιός.
   Πρέπει ο λαός να είναι παρών για να δείχνει στην ΕΥρώπη πως στηρίζει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να πιέζει την κυβέρνηση, ώστε να μη λυγίσει υπό το βάρος των πιέσεων.

   Όντως, η μέχρι τούδε διαδικασία δείχνει πόσο ΔΕΝ διαπραγματεύτηκαν ποτέ οι προηγούμενοι.

   Διαγραφή
 4. Αντιγράφω τη Γλαύκη μας: με έχεις σε κάθε λέξη του κειμένου σου! Κι εμένα!
  Τι άλλο να γράψω;
  Μίλησες και για μένα και για όλους τους Έλληνες!
  Η γλώσσα που χρησιμοποιήσεις ήταν αυτή που ακριβώς χρειάζονται !
  Καλημερίζω! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι πολύ σημαντικό ακταρχήν να συμφωνούμε εμείς μεταξύ μας.
   Όταν συμφωνούμε όλοι εμείς, τότε το μήνυμα είναι σαφές προς όλους εντός και εκτός χώρας.
   Και τότε, είναι πια στο χέρι τους. Αυτοί έχουν τα γένια, αυτοί έχουν και τα χτένια.

   Διαγραφή
 5. Παιδιά, επειδή ο Μαζεστίξ ως εδώ, τα πηγαίνει θαυμάσια, βάρδα μην του πηγαίνετε όλοι...πάσο, διότι, θα ξυπνήσει ο αντιρρησίας μέσα του και θα τη γυρίσει την πλάκα!
  (το κακό, με αυτά που έγραψα, είναι ότι θέλω να συμφωνήσω κι εγώ μαζί του, αλλά διστάζω, για τους λόγους που προανέφερα!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχαχα
   Κρατάς "πισινή" εσύ, ε;
   Και πολύ καλά κάνεις!
   Διότι μπορεί αύριο-μεθαύριο να βγω με την άποψη ότι πρέπει να συνθηκολογήσουμε!
   Οπότε μπροείς να ελς ότι συμφωνείς με τον: "Μαζεστίξ 17/2/15".
   Έτσι διαχωρίζεις τη θέση σου!

   Διαγραφή
 6. Πέτρα, λίγο να του δώσουμε θάρρος και το "καβαλάει" το καλάμι! Δεν θέλει και πολύ! Άσε που θα το γυρίσει πάραυτα, έχεις δίκιο...

  Γαλάτη, προτείνω το κείμενό σου, μια και το είδα καθυστερημένα, διότι θεωρώ ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο. Οπότε μαζί με τον συναισθηματισμό των άλλων κειμένων και των δικών μου λόγων, που κι αυτός είναι χρήσιμος, γιατί ξεσηκώνει και στηρίζει ή προβληματίζει, πρόσθεσα και τον επιχειρηματικό λόγο και τους τακτικούς συλλογισμούς, για να έχουμε σφαιρική κάλυψη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όπως λες κι εσύ!
  Να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα χρειάζονται.
   Κια ο συναισθηματικός λόγος χρειάζεται.
   Για να δίνει κουράγιο.
   Για να δώσουμε λύσεις χρειάζεται λογική.

   Διαγραφή
  2. Γλαύκη, τέτοια κάνεις και μετά ο Μαζεστίξ βλέπει παντού την ανάρτηση του και νομίζει ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν κάνουμε δικές μας αναρτήσεις..!

   Διαγραφή
  3. Δεν την ψωνίζω εύκολα.
   Μόνο όταν μου λένε (δηλαδή... παραδέχονται) ότι είμαι ο καλύτερος...

   Διαγραφή
 7. Αν έχεις προσέξει, παίζεται το παιχνίδι που προεκλογικά έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζουμε την Ελλάδα και ταυτόχρονα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ! (win-win). Εγώ δεν πιστεύω ότι αυθόρμητα υπάρχουν διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο, ούτε ταυτόχρονες αντίθετες δηλώσεις οικονομολόγων. Αν έχεις προσέξει επίσης, τα επιχειρήματα περί της «δημοκρατικής νομιμοποίησης» (!) που δίνουν και παίρνουν, οδηγούν στο «πώς κυβερνάται η Ευρώπη». Είμαι βέβαιος ότι την αλληγορία του σπηλαίου την ξέρεις από τον Πλάτωνα. Άσε λοιπόν την ανάλυση των συναισθηματισμών (συναισθηματικός λόγος χρειάζεται, όχι όμως συναισθηματική λογική) και το λιβάνισμα του λαού και της δημοκρατίας. Δες κάτω απ’ τις γραμμές και σε βάθος χρόνου μακρύτερο από την αποπληρωμή του στεγαστικού σου δανείου. Αλλά, …ξέχασα. Εσύ πιστεύεις ότι το τέλος του ανθρώπου έρχεται στον θάνατο του σώματος και ότι το «ανάμεσα» (Μεσαίωνας) ήταν το «κακό» - μεταξύ των δυο «καλών».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και βέβαια συμφωνώ μαζί σου ότι το ελληνικό ζήτημα χάρη στους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει ξεφύγει απ' τα στενά όρια της χώρας και έχει γίνει πανευρωπαϊκό έως και παγκόσμιο ζήτημα.
   Προφανώς και δεν είναι τελείως αυθόρμητες οι εκδηλώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις υποκινεί και καλώς τις υποκινεί, όπως και άλλες δυνάμεις του εξωτερικού που τάσσονται κατά της λιτότητας.
   Τώρα, αν -για τους δικούς της λόγους- συμφωνεί και ένα μέρος της αστικής τάξης μ' αυτό το αίτημα, εμείς φυσικά και δεν έχουμε λόγο να μην το εκμεταλλευτούμε.
   Το ζήτημα δεν είναι ηθικό.
   Το ζήτημα είναι να μπορούμε αύριο να έχουμε σπίτι, δουλειά, φαγητό, οικογένεια, σχολείο και γιατρό.
   Τόσο... ρηχά είναι τα αιτήματα.

   Πάντως, μόνο εσύ διαπίστωσες συναισθηματισμό στο λόγο μου.
   Στην πραγματικότητα απουσιάζει τελείως.
   Η δημοκρατία δεν είναι συναίσθημα.
   Η δημοκρατία είναι πολιτικό ζητούμενο.

   Την αλληγορία του σπηλαίου απ' τον Πλάτωνα φυσικά και τη γνωρίζω.
   Είναι ευφυέστατη παρουσίαση για το σύστημα εξουσίας και ταιριάζει περισσότερο με την εποχή μας.
   Βέβαια, διαφωνώ 100% με τη λύση που προτείνει.
   Και είναι ένα κλασικό δείγμα του σχήματος "σωστές διαπιστώσεις-λάθος λύσεις".

   Διαγραφή
  2. Αν μόνον εγώ βλέπω συναισθηματική λογική, είναι μάλλον γιατί μόνον εγώ διαφωνώ πάνω στον άξονα που γράφεις. Η αλληγορία δείχνει την διαφορά μεταξύ πραγματικής και εκλαμβανόμενης πραγματικότητας από τον άνθρωπο. Άρα ας μην ευτελίσουμε την διαφωνία μας πάνω στους συλλογισμούς σου και στην επιλογή των φωτογραφιών. Εγώ θα επιμείνω να βάζω ένα θέμα που είναι διαφορετικό και μακροπρόθεσμο στην ανάλυση των γεγονότων.
   Όσο και να είναι σεβαστή η ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στους χοντρούς εκβιασμούς και στην οικονομική εξαθλίωση, υποθέτω ότι δεν συζητάς ούτε μόνο για το τι θα γίνει σε 1-2 χρόνια, ούτε για το αν θα έχουμε 12, 14 ή 15 μισθούς.
   Όσο για την δημοκρατία, είναι -στην θεωρία- ένα πολίτευμα ουδέτερο, όπως όλα. Την Πόλη δεν ορίσαμε, αλλά υποθέτω ότι δεν την ορίζουμε πολιτικά με την νέα έννοια, αλλά πολιτικά με την αρχαία, δηλαδή πολιτισμικά.

   Διαγραφή
  3. Το ότι δεν υπάρχει το ιδανικό που θα θέλαμε (ούτε καικάτι πολύ κοντινό) σ' αυτήν την Πόλη, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα.
   Και σχετικά με το χρονικό ορίζοντα θα σου απαντήσω πως οποιαδήποτε πράξη δεν μπορεί να λογίζεται ως μακροπρόθεσμη, καθώς το μέλλον εξαρτάται από τόσο πολλούς παράγοντες, ώστε κανείς δεν μπροεί να το ορίσει.
   Κανείς δεν μπορεί να χαράξει μια πολιτική π.χ. 20ετίας, διότι σήμερα το σύστημα είναι παγκοσμιοποιημένο και δεν μπορείς να υπολογίσεις τις οικονομικές και πολιτικές κρίσεις που μπροούν να ξεσπάσουν απ' οπουδήποτε και να επηρεάσουν τη χώρα σου.
   Επομένως, ναι, μιλάμε για το τι θα γίνει στα επόμενα 3-4 χρόνια.
   Και για το αν θα έχουμε 12, 13 ή 14 μισθούς.
   Και όλα αυτά τα "ταπεινά"...

   Διαγραφή
  4. Θα τα ξαναπούμε όταν θα χει περάσει λίγος χρόνος για να φύγει η αίσθηση των γερμανικών κορακιών με τα ολλανδικά νύχια.
   Ως τότε, για να μπω στο δικό σου πνεύμα θα σημειώσω πως όποιος έφαγε -κι αν έφαγε- τον Αβραμόπουλο, καλώς τον έφαγε. Ο Λαφαζάνης είπε ότι νηστεύει. Ο Παυλόπουλος είναι καλή λύση - εκεί φτάσαμε, να λέμε καλή αυτόν, επειδή μας πρόβαλλαν τον άλλον. Όσο για τον Αλιβιζάτο ... τι να πω. Το ΠΑΣΟΚ και η ποταμιακή του μετάλλαξη σήμερα έχει χρόνια που κάνει κριτική στη Ν.Δ. ότι δεν είναι αρκούντος ευρωπαϊκό κόμμα. Αν ξέρεις τι θα πει Αλιβιζάτος, θα καταλάβεις πιο εύκολα τι κακιά δεξιά είναι η αριστερά του 1981. Με τις υγείες μας.

   Διαγραφή
  5. Προσωπικά δε με πολυαπασχολεί το ζήτημα του προσώπου του ΠτΔ.
   Θεωρώ σωστό η αριστερά να ελιτουργείχ ωρίς ρεβανσισμούς και σε μια κίνηση συμβολική πολιτικού fair-play να προτείνει πρόεδρο από τη δεξιά.
   Είναι ένα δείγμα πολιτικού πολιτισμού -τον οποίον είχαν όλοι οι προκάτοχοι πλην του Σαμαρά- και ζήτημα συσχετισμών ενδεχομένως, αφού δεν κυβερνά μόνος αλλά με τους ΑΝΕΛ.
   Από κει και πέρα δε με πολυκόφτει κιόλας...

   Διαγραφή
  6. Με αυτόν τον διάλογο, για μένα έχει παγιωθεί η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής στους παράλληλους λόγους μας. Δεν είναι ότι διαφωνούμε, αλλά ότι δεν επικοινωνούμε. Το ότι πιστεύω ότι σε καταλαβαίνω, αλλά όχι το αντίθετο, δεν αλλάζει σε τίποτε τα πράγματα. Δικό μου πρόβλημα ότι δεν μπορώ να σε κάνω να με καταλάβεις, πριν με απορρίψεις. Και δεν πιστεύω ότι προσποιείσαι, μόνο για να με απομακρύνεις.

   Ίσως άλλη φορά...

   Διαγραφή
 8. 1) Σταδιακή αναδιανομή του πλούτου δεν πρόκειται όχι να επιβάλλει ο Τσίπρας, ούτε καν να εισηγηθεί στα νεοφιλελεύθερα κοράκια που ηγούνται της Ε.Ε. Θα είναι σαν να πας εθελοντικά να βρεις τους τζιχαντιστές που κόβουν λαιμούς και να τους πεις ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνουν.

  2) Συμφωνώ απόλυτα, το έχω γράψει πολλές φορές, να πάει σε δημοψήφισμα. Με δεδομένο ότι δεν έχει τον Βενιζέλο αντιπρόεδρο να του σκάβει το λάκκο και να τον πουλάει στους δανειστές για να του πάρει τη θέση, είναι απόλυτα εφικτό. Γνωρίζοντας όλοι μας τι μέλλει γενέσθαι θα πάρουμε θέση.

  3) Το γεγονός ότι ο σκατόψυχος δεν παραιτείται – ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση στην ιστορία της νουδού όπου αυτός που χάνει τις εκλογές δεν φεύγει – και το γεγονός ότι ο ΒΒ προανήγγειλε αποχώρηση τον Μάιο (Αναγγελία …λήξης! Γιαούρτι είναι;) ενισχύει την πεποίθηση ότι και οι δύο τους στηρίζονται σε αποτυχία της διαπραγμάτευσης και πτώση της κυβέρνησης, άρα εκλογές! Με τη …στήριξη των δανειστών ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ευελπιστούν να μας ξανακάτσουν στο σβέρκο μαζί με τον υπάλληλο του ΔΟΛ. Να χ..σω τη δημοκρατία που έχουμε!

  4) Διαφωνώ με την άποψη που γράφεις «…το πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου και αντιστροφής της κοινωνικής δυστυχίας, πλέον θεωρείται "δεδομένο" …»
  «Έτσι, ακόμη κι αν ξανακαταλάβει την εξουσία το μνημονιακό μπλοκ, θα πέσει σε έξι μήνες»

  Συγγνώμη, αυτό από πού προκύπτει; Είσαι σίγουρος ότι ως λαός «ξεψαρώσαμε»; 5 χρόνια ραγιαδισμού νομίζεις ότι ξηλώθηκαν σε 3 βδομάδες;

  5) Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γαμημένοι που προσπαθούν να μας επιβάλλουν τους όρους τους δεν συνεχίζουν την κουβέντα επειδή μας αγαπούν και δεν θέλουν να μας χάσουν, εμφορούμενοι από αλληλεγγύη. Μπορεί να μην τρέμουν από το Grexit αλλά όχι ότι τους είναι και αδιάφορο. Γι’ αυτούς υπάρχει μόνο χρήμα. Για να συζητούν ακόμη και να παίρνουν συνεχώς παρατάσεις σημαίνει ότι κάτι μετράμε. Και ότι η δική μας έξοδος, όχι βέβαια θα τους σκοτώσει αλλά σίγουρα θα τους λαβώσει. Στην τσέπη, εννοείται.

  6) ΓΑΜΩ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ και όποιον μας …λυπάται.
  Άμα θες το κάνω και τραγούδι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1) Η αύξηση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων είναι μια μορφή αναδιανομής του πλούτου.
   Δεν αναφέρομαι προφανώς σε κομμουνιστικού τύπου κοινωνικοποιήσεις, αλλά σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλότερων στρωμάτων.

   2) Οφείλει να το κάνει και νομίζω πως θα το κάνει, αν χρειαστεί.
   Απ' όποια άποψη κι αν το κοιτάξει κανείς, είναι υποχρεωμένος να το κάνει, αν δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση.

   3) Τα κοράκια αυτά είανι Γερμανοτσολιάδες αι η πολιτική τους επιβίωση εξαρτάται μόνο από μια πιθανή αποτυχία του Τσίπρα. Κι έτσι, ήταν που ήταν Γερμανόδουλοι, τώρα βγάλαν και σημαίες...

   4) Δε συμφνωώ ότι ήταν 5 χρόνια ραγιαδισμού. Ήταν 5 χρόνια σταδιακής χειραφετησης. Από τις πλατείες, τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, στην εκλογή του Σύριζα, κόντρα σε όλους και σε όλα.
   Είμαστε η μοναδική χώρα στην ιστορία της Ευρώπης με αριστερή κυβέρνηση. Και είμαστε η πρώτη χώρα που αμφισβητεί άμεσα το κυρίαρχο μοντέλο της ευρωπαϊκής εξουσίας. Μην το ξεχνάμε αυτό. Μπορέι αν το συνηθίσαμε και να το θεωρούμε πια δεδομένο, αλλά έχουμε κάνει κάτι πολιτικά συνταρακτικό.

   5) Ελπίζω να έχει πράγματι μεγάλο κόστος η έξοδος της χώρας απ'τ ο ευρώ, γιατι αλλιως δε μας βλέπω καλά.
   Απ' την άλλη, θεωρώ πολύ ευφυές το επιχείρημα που χρησιμοποιείται πλέον συχνά "να μην υπάρξει άλλη εστία αποσταθεροποίησης στην επριοχή, διότι θα χαθεί ο δυτικός έλεγχος της Μεσογείου".
   Αυτό είναι ίσως ισχυρότερο επιχείρημα και από το περίφημο Grexit.
   Για΄τι μπλέκεται και το Αμέρικα...

   6) Κάντο ν' αγιάσει το στόμα σου!

   Διαγραφή
 9. Δεν ξέρω αν έχεις δει αυτό:
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/den-yparxei-xronos-gia-paixnidia-stin-ellada
  Ας είναι αλήθεια μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν το 'χα δει, αλλά είναι πράγματι πολύ σωστά αυτά που λέει το άρθρο.
   Ελπίζω να συνεχίσει να τα υποστηρίζει και στην πράξη.
   Τον γουστάρω τον Βαρουφάκη, είαν ιδιοφυής, αλλά είναι και λίγο αλλοπρόσαλος και αμετροεπής.
   Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα ότι θα αποφύγει τις κακοτοπιές.
   Όπως έγινε και την προηγούμενη εβδομάδα.

   Διαγραφή
 10. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω υπερηφάνεια για τους πολιτικούς μας και τη φωνή που ορθώνουν στα θηρία εκεί έξω. Ο Βαρουφάκης είναι μακράν των προκατόχων του. Ευφυής και απίστευτα εκφραστικός και εύστροφος. Με σωστά αγγλικά αλλά και ελληνικό ταμπεραμέντο. Και ναι, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν με νοιάζει τι λένε οι μίζερες Κασσάνδρες, νιώθω ότι ζούμε ιστορικές στιγμές.
  Μαζί σου Αρχηγέ, ως το τελευταίο σημείο στίξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που με εντυπωσιάζει στο Βαρουφάκη είναι το ταλέντο του να φτιάχνει ατάκες.
   Αυτή π.χ. με την "αυτοτροφοδοτούμενη κρίση" είναι πολύ εύστοχη.
   Όπως επίσης μου αρέσει που είναι επιθετικός στην τακτική του.
   Βέβαια τους οικονομολόγους δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι και πάρα πολύ, διότι η Οικονομία δεν είναι επιστήμη και στηρίζεται σε υποθέσεις.
   Γι' αυτό ελπίζω στην ακαμψία του... πολιτικού μηχανικού Τσίπρα, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν εκπλήξεις.

   Πάντως παρατηρώ ότι υπάρχει μια ετερόκλητη προσπάθεια αποδόμησης του προφίλ του Βαρουφάκη.
   Με διασπορά ψευδών κλπ ούτως ώστε να μειωθεί η δημοτικότητά του.
   Η πρεμούρα των προπαγανδιστών μαρτυρά ότι μάλλον ο Βαρουφάκης κάνει καλά τη δουλειά του.

   Διαγραφή
 11. Μαζεστίξ, υπάρχουν πολύ σοβαρά στοιχεία και ενδείξεις που δείχνουν ότι ήδη η κυβέρνηση υποχωρεί. Και υποχωρεί πολλά βήματα πίσω. Η επιστολή Βαρουφάκη είναι μεγάλη οπισθοχώρηση για πολλούς λόγους.
  Παρακαλώ τους φίλους εδώ να διαβάσουν την επιστολή και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι αυτή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231386949

  Επέκταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει αποδοχή του αγγλικού δικαίου και της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου για επίλυση τυχόν δικαστικών διενέξεων. Αυτό γιατί τα 2 παραπάνω αναφέρονται στην ίδια τη δανειακή σύμβαση και όχι στο μνημόνιο, το οποίο όμως και αυτό συνδέεται (σελίδα 59, παράγραφος 8) με τη δανειακή σύμβαση.

  Προτείνω να διαβαστούν τα επόμενα τρία άρθρα για να καταλάβουμε κάποια πράγματα που πλέον, δυστυχώς, αποδέχεται η ελληνική πλευρά ενόψει του αυριανού Eurogroup.
  1) http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_19.html (παρά τις ορισμένες υπερβολές που έχει αξίζει να διαβαστεί)
  2) http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19609:papakonstantinou-petros&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279 (εξηγεί σύντομα πολλά πράγματα)
  3) http://vathikokkino.gr/archives/92983

  Μέχρι και ο Guardian εγκαλεί τον Τσίπρα που δε χρησιμοποίησε το χαρτί του Grexit για μία καλύτερη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις (http://www.theguardian.com/business/economics-blog/2015/feb/19/greece-runs-up-the-austerity-white-flag-in-brussels).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν ήταν τόσο εύκολο να ακυρωθούν μέσα σε 10 μέρες όλα αυτά που 'χουν υπογραφεί, τότε το Μάιο του 10 αρχικά και το Φεβρουάριο το 12 στη συνέχεια, δε θα φωνάζαμε "όλοι στους δρόμους, γιατί αυτά που περνάνε θα μας δεσμεύουν μια ζωή".
   Αν λοιπόν είναι τόσο εύκολο να διαγραφούν όλα αυτά, τότε υπάρχουν δύο τινά: ή τότε δε λέγαμε αλήθεια το "τώρα ή ποτέ" ή τώρα αθετούμε αυτό που λέγαμε τότε.

   Όταν μιλούσαμε για εγκληματικές συμφωνίες (σ.σ. δανειακές συμβάσεις), θα ήμασταν ανόητοι να κάνουμε τόσο θόρυβο και να χάσουμε τόσο χρόνο απ'τη ζωή μας, για κάτι που ανατρέπεται για πλάκα με μια απόφαση μιας κυβέρνησης.

   Προφανώς -θυμήσου τότε- λέγαμε πως αυτά που περνάνε μας δένουν χειροπόδαρα.
   Ε λοιπόν, τώρα γίνετια μια μεγάλη προσπάθεια (και μάλιστα η πρώτη) για να λύσουμε αυτές τις αλυσσίδες.
   Δε θα γίνει μέσα σε δυο εβδομάδες.
   Υπομονή.
   Το χτίσιμο θέλει υπομονή.
   Το γκρέμισμα θέλει μια στιγμή.

   Διαγραφή
  2. Μα αποδεχόμαστε ακριβώς αυτά με τα οποία μας δέσανε οι προηγούμενοι σα να μη συμβαίνει τίποτα "επεκτείνοντάς" τα. Άλλο να ζητάς μία νέα συμφωνία και άλλο να συνεχίζεις την υπάρχουσα αποδεχόμενος πλήρως αυτά που γράφει πετώντας στα σκουπίδια ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί. Όπως πχ, εάν διάβασες τα άρθρα στα οποία αναφέρθηκα, λέει ο Κατρούγκαλος σχετικά με τη μη κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή αλλά μόνο του Μνημονίου. Νομιμοποιείται δηλαδή χωρίς αμφισβήτηση η Δανειακή Σύμβαση μέσω της επιστολής Βαρουφάκη.
   Θυμίζω ότι το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με ΑΚΥΡΩΣΗ των επαχθών όρων της (φωτογραφικό για αγγλικό δίκαιο, δικαστήρια Λουξεμβούργου) και σε καμία περίπτωση για επέκτασή της. Επίσης έλεγε ότι θα προχωρήσουμε σε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους πραγματοποιώντας και λογιστικό έλεγχο (που έχει ξεχάσει τους τελευταίους μήνες για να μην πω χρόνια).

   Προφανώς δεν είναι εύκολο να ανατρέψεις συμφωνίες άμεσα και εύκολα αλλά είναι στα όρια του εγκληματικού η συνέχισή τους μέσω της "επέκτασης" της δανειακής σύμβασης και της πλήρους αποδοχής της κατά τον Βαρουφάκη.

   Διαγραφή
  3. Τι να νομιμοποιήσει;
   Μα η δανειακή σύμβαση είναι νόμιμη πλέον!
   Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012.
   Το θέμα ήταν να μην περάσει τότε, εκείνη την αποφράδα ημέρα.
   Τώρα πια, φασκελοκουκούλωσ'τα!
   Τώρα πια είμαστε δεμένοι και δεν εξαρτάται μόνο από μας, αλλά κι απ' τους άλλους.
   Γι' αυτό και θα πάρει χρόνο το θέμα του χρέους.
   Ό,τι είναι να γίνει, δε θα θα γίνει σε 10 μέρες.
   Γιατί μιλάμε για διακρατικές συμφωνίες.

   Η μη αποδοχή μιας κατάστασης υπαρκτής (όπως είναι η δανειακή σύμβαση) είναι κενό γράμμα.
   Δεν έχει νόημα μια κυβέρνηση να αναλώνεται διεθνώς στην επιχειρηματολογία ότι δεν υπάρχει κάτι που όλοι οι άλλοι βλέπουν ότι υπάρχει!
   Η κυβέρνηση πρέπει/υποχρεούται να επιβάλει αλλαγή οικονομικής πολιτικής.
   Αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να το κάνει, πιστεύω.
   Αλλά η διαγραφή χρέους χρειάζεται δυο υπογραφές.

   Εμένα με ενδιαφέρει το ζήτημα των μέτρων.
   Όπως και τους περισσότερους νομίζω.
   Το θέμα είναι να αναστραφεί η λιτότητα προς αναδιανεμητική πολιτική.
   Και όλα τ' άλλα βρίσκονται.

   Τα προγράμματα των κομμάτων μπορούν να γράφουν ευχές και προθέσεις (όπως π.χ. το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2013) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
   Πάντως στο δημόσιο λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη απ' τις εκλογές του Ιουνίου του 12 (λίγο πριν ή λίγο μετα- δε θυμάμαι), μιλούσε για ακύρωση μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης.

   Για το θέμα της αποδοχής ή ακύρωσης της δανειακής σύμβασης έχω ήδη ετοιμάσει μια ανάρτηση... προβοκατόρικη!
   Η οποία απαντά στην πραγματικότητα πληρέστερα στο σχόλιό σου.
   Ελπίζω να τη δεις αύριο-μεθαύριο που θα την ανεβάσω.

   Διαγραφή