Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Εσείς που σήμερα βρίζετε, θυμηθείτε τι λέγατε πριν 3 χρόνια


 
Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όσους σήμερα ξεφωνίζουν την κυβέρνηση, γιατί αναγκάζεται να ζητήσει παράταση της χρηματοδότησης, χρεώνοντάς της "κωλοτούμπα".

Όλα αυτά που λέτε τώρα για το χρέος, τα έλεγα εγώ πριν 3 χρόνια.
Όχι, δεν είμαι ο γέροντας... Μαζεστίξιος!
Δεν ήταν προφητείες.
Απλώς τα υπαγόρευε όλα η λογική του ανθρώπου που έχει μάτια και βλέπει, αυτιά και ακούει, στόμα και μιλάει.
Τα λέγατε όμως κι εσείς!
Οι περισσότεροι από σας. Τα λέγαμε μαζί.

Ήταν 11 Φεβρουαρίου 2012. Την επόμενη μέρα θα ψηφιζόταν η περιβόητη δανειακή σύμβαση που μας ταλαιπωρεί σήμερα (και μάλλον θα μας ταλαιπωρεί για καιρό).
Την επόμενη μέρα θα γινόταν διαδήλωση.
Είχα πάει και σε πολλές άλλες διαδηλώσεις. Αλλά αυτή θα ήταν μια πολύ ξεχωριστή μέρα.
Αυτό που διακυβευόταν την επομένη ήταν πιο σημαντικό από ποτέ. 
Θα ψηφιζόταν στη Βουλή το περιβόητο "2ο Μνημόνιο" με την αναδιάρθρωση του χρέους ("κούρεμα", PSI), δηλαδή επί της ουσίας η δανειακή σύμβαση με το Αγγλικό Δίκαιο και όλα τα σχετικά.
Προσπαθούσα και στο μπλογκ, αλλά και στον... "έξω κόσμο" να κατεβάσω κόσμο στη διαδήλωση.
(Με τον έξω κόσμο τα κατάφερα. Μάζεψα καμιά... 20αριά! Μέσω του μπλογκ, δεν θα μάθω ποτέ τι κατάφερα.)
Έγραφα τότε μεταξύ άλλων στο κείμενο και στα σχόλια
(Παραθέτω μόνο κάποια λίγα χαρακτηριστικά σημεία. Όποιος θέλει να το διαβάσει ολόκληρο, εδώ):


Τίτλος: Εξεγερθείτε ή άντε γαμηθείτε!

Αύριο έρχεται το Τέλος.
Ή ξεκινά η ανατροπή, ή βυθιζόμαστε σε αιώνια δουλεία.
Ή τα κάνουμε ΟΛΑ πουτάνα ή σκύβουμε το κεφάλι.
Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος.
---------------------------------
Αν αύριο δεν πλημμυρίσει η Αθήνα από κόσμο έτοιμο να αγωνιστεί ενάντια στη νέα Κατοχή, τότε τέλος.
 --------------------------------
Αύριο "κλειδώνει" η μεταφορά του χρέους στο Αγγλικό Δίκαιο, που σημαίνει ότι αφαιρείται και η δυνατότητα μονομερούς στασης πληρωμών εξωτερικού χρέους.
Δηλαδή, αν δεν εμποδιστεί αύριο η πολιτική εξουσία να το ψηφίσει, τέρμα τα δίφραγκα.


Όχι ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μετά για το λαό, αλλά θα είναι πλέον (σύμφωνα με τα δεδομένα που αντιλαμβάνομαι προς το παρόν) δυνατή η ανατροπη της πολιτικής αυτής μόνο με επανάσταση... κανονική.
Που σημαίνει εμφύλιος.

Αν δεν καεί η Αθηνα αύριο και δεν πλημμυρίσει με ένα εκατομμύριο κόσμο έτοιμο για σύγκρουση, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αντιδράσει ποτέ με πολιτικό και ταξικό κριτήριο, παρά μόνο υπό το βάρος της εξαθλίωσης, που συνηθως φέρνει "Αιγύπτους"...
--------------------
Τον Ιούνη (σ.σ. του 2011) είμαστε στη διαδήλωση και ψηφίζουν εκείνη την ώρα το μεσοπρόθεσμο και η διαδήλωση διαλύεται σιγά-σιγά.
Μου λέει ένας φίλος "όλα τελείωσαν"
Του απάντησα "Όχι, όλα τώρα αρχίζουν".
Και το πίστευα, αφού ακόμη υπήρχαν πολλά περιθώρια ανατροπής ακόμη και μέσω εκλογών.
Τώρα έχω αρχίσει να αμφιβάλλω.
Διότι -επιμένω στο θέμα του αγγλικού δικαίου- η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα του δικαιώματός της να διαγράψει το χρέος.
Εκτός αν πάει στο διεθνές δικαστήριο και τρέχα γύρευε...

-------------------
Όσο για τον εργαζόμενο έως σήμερα έχει τη δυνατότητα να απεργήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων.
Έχει τη δυνατότητα να έχει σωματείο, να ενημερώνεται, να οργανώνεται, να διεκδικεί.
Αυτά από αύριο δε θα υπάρχουν.
Θα υπάρχουν μόνο ατομικές συμβάσεις που σημαίνει ότι παύει και η συλλογικη πάλη και αρχίζουν πλέον να ζουν όλοι εναντίον όλων και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Όποιος εργαζόμενος σηκώσει μια στιγμή το κεφάλι, θα βλέπει το απολυόχαρτο την ίδια στιγμή.
Και δε θα μπορεί να αγωνιστεί, να διεκδικήσει τίποτα.
Οπότε τέρμα οι απεργίες, αφού ούτε καν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δε θα μπορούν να απεργήσουν.
------------------

Πολύ χαϊδέψαμε τους αμέτοχους, τους αναποφάσιστους και τους "ΔΓ/ΔΑ" της ζωής.
Αλλά ξέρεις κάτι;
Όταν βγουν από την πείνα σε μερικα χρόνια αυτοί στους δρόμους, εγώ θα απέχω.
Θα τον βρω τον τρόπο να επιβιώσω.
Τότε θα σε περιμένω στην αυλή μου στο χωριό να πιούμε ρακή και να παρακολουθούμε απ' την τηλεόραση τους (πρώην απαθείς) εξαθλιωμένους να αλληλοεξοντώνονται.


----------------(τέλος παράθεσης)Αυτά- που λέτε- έγραφα το Φεβρουάριο του 2012.
Και όταν έγραφα ότι "αύριο έρχεται το τέλος", το εννοούσα.
Όταν έγραφα "αν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, μετά οι δυνατότητες της ανατροπής της είναι ελάχιστες", το εννοούσα.
Όταν έγραφα ότι "αφαιρείται και η δυνατότητα μονομερούς στασης πληρωμών εξωτερικού χρέους", το εννοούσα.

Και αφού το εννοούσα, και αφού δεν έπεσα έξω και στα υπόλοιπα, δικαίως πιστεύω σήμερα ότι οι δυνατόητες (μονομερούς) ανατροπής της δανειακής σύμβασης είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.
Και, επειδή ακριβώς όταν κατέβαζα κόσμο στο Σύνταγμα, τους έλεγα στ' αλήθεια ότι αν δεν κατέβουν εκείνη τη μέρα, θα αναγκαστούν μια ζωή να ζουν σαν Κινέζοι εργάτες, γι' αυτό έχω κάθε δικαίωμα σήμερα να υποστηρίζω τις πράξεις των Τσίπρα-Βαρουφάκη σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση, που κατ' αρχήν πατούν φρένο στη λιτότητα, ώστε στη συνέχεια να πατήσουν γκάζι.

Και πριν μου χρεώσει κανείς "κομματικές ταυτίσεις" και άλλα τέτοια φαιδρά, να του υπενθυμίσω πως όταν τα έγραφα όλα αυτά, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη "ακύρωση της δανειακής σύμβασης". Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ήρθε μετά από λίγους μήνες στα λεγόμενά μου και όχι το αντίστροφο.

Και, αν θυμάστε, πολλοί από σας που σήμερα βρίζετε τους Τσίπρα-Βαρουφάκη γιατί αναγκάζονται να αναγνωρίσουν τη δανειακή σύμβαση, τότε λέγατε τα ίδια με αυτά που έλεγα κι εγώ. Ότι δηλαδή, αν περάσει αυτή η δανειακή σύμβαση απ' τη Βουλή, τότε θα 'μαστε χειροπόδαρα δεμένοι για δεκαετίες και θα 'ναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγουμε απ' αυτήν.
Τι γίνεται λοιπόν;
Τότε λέγατε ψέματα ότι τάχα θα δενόμασταν χειροπόδαρα ή τώρα που κριτικάρετε (από... κεκτημένη ταχύτητα ίσως) αυτούς που (όπως κι εσείς) αναγνωρίζουν ότι είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα;

Τελικά ποιος κάνει κωλοτούμπες;
Εμείς που τότε λέγαμε "να μην ψηφιστεί, γιατί αν ψηφιστεί μετά μηδενίζονται οι δυνατότητες μονομερών ενεργειών σε σχέση με το χρέος";
Ή μήπως εσείς που λέγατε τα ίδια τότε, αλλά σήμερα ξεφωνίζετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αποδέχεται αυτό που λέγατε κι εσείς πριν 3 χρόνια;

Κι αν τελικά είναι τόσο εύκολο να διαγράφεις διεθνείς συμφωνίες, δανειακές συμβάσεις, χρέη, 5 χρόνια μνημονίων... τότε γιατί φωνάζαμε (κι εμείς κι εσείς) όλο αυτόν τον καιρό πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις αλυσσοδένουν τη χώρα για δεκαετίες;
Γιατί κάτσαμε και εισπνεύσαμε σαν μαλάκες τόσους τόνους χημικών αερίων απ' τους μπάτσους;
Θα μπορούσαμε πολύ άνετα να λέμε "ε και τί έγινε;" και να υποστηρίζουμε πως, όταν αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση, όλα αυτά διαγράφονται μεμιάς.

Το αντιλαμβάνεστε κι εσείς; ότι κάτι δεν πάει καλά, ε;
Το... αισθάνεστε, ε;
(που λέει και μια ψυχή...)

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δε μοιρολατρώ.
Ούτε λεώ πως θα κάτσουμε να ζήσουμε μια ζωή... μνημονιακή!

Απλώς σας υπενθυμίζω ότι είναι μάλλον αδύνατον να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος και να μην αναγνωρίσουμε τη δανειακή σύμβαση.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τις μάχες μας (ως χώρα και ως πολίτες), ώστε πρώτον άμεσα να επιβάλουμε ένα πρόγραμμα αντιστροφής της λιτότητας, ένα πρόγραμμα αναδιανεμητικής πολιτικής και δεύτερον, μεσοπρόθεσμα, να αναγκάσουμε τη Γερμανία (κυρίως) να υπαναχωρήσει και να μπει μπροστά η διαδικασία της διαγραφής χρέους.
Και, αφού πλέον το χρέος δε διαγράφεται μονομερώς, η διαδικασία αυτή απαιτεί αναγκαστικά και τη συμφωνία των πιστωτών.

Α! Και όποιος προσδοκούσε σε κομμουνισμό, υπήρχε και το ΚΚΕ.
Όποιος προσδοκούσε σε αντικαπιταλισμό, υπήρχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ένα μοντέλο σοσιαλιστικής διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος.
Δεν έταξε σε κανέναν ούτε κομμουνισμό ούτε αντικαπιταλισμό ούτε αντιιμπεριαλισμό.
Όποιος δεν το είδε, δεν το άκουσε ή δεν το κατάλαβε, δεν του φταίει ο Τσίπρας.
Ούτε και όλοι εμείς που χαιρόμαστε να βλέπουμε επιτέλους μια ελληνική κυβέρνηση να υπερασπίζεται με όλες της τις δυνάμεις τα δίκαιά μας και να επιτυγχάνει -μικρές έστω- νίκες απέναντι στ αμεγαθήρια της Γης, ήδη στις 30 μέρες που κυβερνά.

Α! Και να σας υπενθυμίσω, ότι αν η γκρίνια και η ιδεοληπτική ακαμψία τελικά κλονίσουν την κυβέρνηση Τσίπρα, τότε δε θα ακολουθήσει κομμουνισμός.

Στη χώρα μας έχουμε τη μοναδική κυβέρνηση στον δυτικό κόσμο που χαρακτηρίζεται... "ακροαριστερή" (left-wing) απ' τους ξένους.
Και, αντί να χτυπιούνται οι δεξιοί, χτυπιούνται οι αριστεροί εναντίον της.
Παράνοια!
 

ΥΓ.: Σήμερα το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για "κατάργηση μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων 2010-15"). Μου γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις:
1) Το ΚΚΕ κάνει... κωλοτούμπα, αφού τελικά αποδέχεται πως έχει νόημα (και είναι δυνατή) η κατάργηση των μνημονίων... εντός Καπιταλισμού! ("Ουάου", που λέει κι ο Βαρουφάκης...)

2) Όποιος θέλει να καταργήσει πραγματικά τα Μνημόνια, ενδιαφέρεται να πάρει την κυβέρνηση και να το πράξει. Αυτός που λέει "δε θέλω κυβέρνηση, ψηφίστε με για αντιπολίτευση", απλώς κοροϊδεύει. Αφού ως γνωστόν οι νόμοι καταργούνται με νέους νόμους. Και οι νεόι νόμοι ψηφίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν δε θες να κυβερνήσεις, δε θες να περάσεις και νόμους.
3) Γιατί την κάνει τώρα την πρόταση; Λες να περίμενε να κλείσει πρώτα η διαπραγμάτευση, να σιγουρευτεί πρώτα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνει καμιά... τρέλα, ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν κι αυτοί τις υποχωρήσεις τους και ότι δε θα βγούμε απ' το ευρώ; Το κόμμα έχει άλλωστε περιουσία. Είναι τώρα να την ξαναμετράει σε... δραχμούλες; "Άσε να το σιγουρέψουμε το ευρώ", σου λέει, "και μετά κάνουμε καμιά εξυπνάδα για να κάνουμε εντύπωση"
4) Συνάγεται από τα παραπάνω και από τα εν γένει πεπραγμένα του Περισσού τα τελευταία χρόνια ότι το Κόμμα δεν ενδιαφέρεται ουδόλως να "λερωθεί" για να βοηθήσει το λαό να βγει απ' τη μαυρίλα, αλλά το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να δικαιολογεί την ύπαρξή του, με το να επιτίθεται στον Σύριζα.

67 σχόλια:

 1. καλύτερα να ελέγχεις αυτά που γράφεις. το κκε κατέθεσε το ίδιο νομοσχέδιο εππί νδ αλλά ποτέ δεν έφτασε στη βουλή. τώρα το ξανακαταθέτει. γκεγκε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, τότε δεν έφτασε στην Βουλή, γιατί είχε πολύ μεγάλο δρόμο να διασχίσει, ενώ τώρα που έχει όλο το ελεύθερο να το κάνει, ε, είπε: " Δεν πάω να το καταθέσω τώρα που μπορώ; Μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει"! Να δούμε ποιανού η ψυχή θα βγει τελικά...

   Διαγραφή
  2. το έχει ΞΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΕΙ αλλά η νδπασοκ δεν το έφερε ποτέ στη Βουλή.

   Διαγραφή
  3. Και δε μου λες, φίλε μου...
   Αφού επί Καπιταλισμού δεν υπάρχουνε Μνημόνια και ξε-Μνημόνια, όπως λέει το Ιερατείο του Περισσού, τότε τί νόημα έχει η κατάργηση των Μνημονίων;
   Δεν... πιστεύω να εννοεί το Ιερό Κόμμα πως υπάρχει επρίτπωση να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής σε καθεστώς Καπιταλισμού!
   Αν το εννοεί, τότε τόσο καιρό μας λέει χοντρά ψέματα και απλώς αποφεύγει να πάρει ευθύνη.
   Αν δεν το εννοεί, τότε απλώς κοροϊδεύει με αυτές τις προτάσεις νόμου.

   Διαλέγεις και παιρνεις.

   Διαγραφή
  4. Αυτή η πρόταση νόμου συζητήθηκε το 2012 σε επιτροπή, επειδή το ΚΚΕ δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για να τη φέρει στη Βουλή, και την είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
   Με την κίνηση αυτή θέλει να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα. Σαχλίτσες!

   Διαγραφή
 2. "Και, αντί να χτυπιούνται οι δεξιοί, χτυπιούνται οι αριστεροί εναντίον της.
  Παράνοια!"

  Πες τα χρυσόστομε!!!
  Εγώ θα πω και το άλλο...έχω βαρεθεί να διαβάζω παντού, αλλά και να ακούω (ευτυχώς λιγότερο, που σημαίνει ότι οι γύρω μου δεν είναι τελείως γκαγκά), ότι όσοι ψηφίσαμε σύριζα το ψηφίσαμε επειδή έταζε και άλλα φαιδρά...
  Λες και είμαστε ηλίθιοι εμείς κι έξυπνοι όσοι ψήφισαν Άδωνη ή όποιο άλλο χαζοχαρούμενο επικίνδυνο άτομο (και υπάρχουν πολλά)!
  Το ότι ήταν η μοναδική λύση να γίνει κάτι με τούτη τη χώρα που οι προηγούμενη κατάντησαν τσιφλίκι της κάθε Μέρκελ δεν το αντιλαμβάνονται καν...
  Σταματώ εδώ κι εύχομαι να επικρατήσει η στοιχειώδης λογική, ειδικά στους αριστερούς.
  Καλό μεσημέρι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν τον ψηφίσαμε γιατί μας έταζε.
   Κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι λέγαμε (και εδώ μέσα) ότι θα είναι ευτύχημα να καταφέρει να κάνει τα 3 στα 10 απ' όσα θέλει.
   Και λέγαμε ότι το σημαντικό είναι να φύγει η ακροδεξιά συμμορία του Σαμαρά, που και κλέβει και επικίνδυνη για τη δημοκρατία είναι και έχει σκοπό να μας βυθίσει κι άλλο στην ένδεια.
   Γι' αυτό, επομένως, δεν απογοητευόμαστε.
   Γιατί γνωρίζαμε εξαρχής τη δυσκολία του εγχειρήματος.
   Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο πίστευαν και οι περισσότεροι απ' αυτούς που κράζουν σήμερα.
   Και γι' αυτό απορώ γιατί κράζουν...
   Λέγαμε από πριν ότι το πιο σημαντικό κέρδος απ' την (διαφαινόμενη τότε) νίκη του Σύριζα θα ήταν το μήνυμα που θα στ΄λεναμε ως ελληνικός λαός στα πέρατα του κόσμου, ότι δηλαδή την ακτάσταση αυτή δεν την ανεχόμαστε άλλο.
   Διότι όλοι σχεδόν λέγαμε ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο η Ελλάδα μόνη της να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά πρέπει να πρωτοπορήσουμε εκλέγοντάς τον για να συμπαρασύρουμε εξελίξεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε απ' την άβυσσο.

   Διαγραφή
  2. Πες τα βρε αρχηγέ γιατί άρχισα να τρελαίνομαι!
   Με κούρασαν απίστευτα με την ανυπομονησία και την κριτική τους! Πού ήταν όλοι αυτοί 5 χρόνια ..κι αν όχι 5 τα 2 χρόνια που είμαι ενεργή στο χώρο και διαβάζω!
   Μόνο ειρωνία έχουν πρόχειρη...

   Διαγραφή
  3. Είπαμε να κάνουμε κριτική, αλλά όχι κι έτσι.
   Ήδη άρχισαν τα γερμανικά ΜΜΕ να μιλούν για "αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης".
   Με λίγα λόγια, αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θεση με όλον αυτό το χαμό.
   Αντέξαμε 5 χρόνια περικοπών και δε θα αντέξουμε 4 μήνες... μη παροχών;
   Ούτε καν περικοπών.. Απλώς μη παροχών...

   Διαγραφή
 3. Πες τα, πες τα, πες τα!
  Κι εγώ ούρλιαζα σχεδόν εκείνο το Φεβρουάριο και με κορόιδευαν κι από πάνω,,,,
  Ποστάριζα 20 φορές την ημέρα εικόνες και σκέψεις .... είχαν ξεκακίσει φίλοι και παραπονιούνταν...
  Πάω να βρω και να θυμηθώ τα επαναστατικά μου δρώμενα και θα ματάρθω ως το βράδυ ☺

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο Φεβρουάριος του 12 είναι από κείνες τις ακταστάσεις που λες "πρέπει να μη γίνει. Άμα γίνει όμως, δεν... ξε-γίνεται έτσι εύκολα"
   Τότε αρκετοί ειρωνεύονταν το πάθος μου να προλάβω το κακό.
   Δεν έγινε δυνατό.
   Και όχι μόνο αυτό, αλλά νομιμοποιήθηκε και πολιτικά (ας το πούμε έτσι) η σύμβαση με τις εκλογές του '12, όπου ο ελληνικός λαός ανε΄δειξε στην εξουσία αυτούς που την ψήφισαν.
   Έκτοτε, η δουλειά έχει δυσκολέψει πα΄ρα πολύ, σε συνδυαμσό με την καταστροφιή πολιτική της τριετίας που αφαίρεσε από το ρκάτος όλα τα εργαλεία αντιστροφής της κατάστασης.
   Το να κανουμε τώρα τους έξυπνους πάνω στα ερείπα και να γκρινιάζουμε γιατί μεσα σ' ένα μηνα τα ερείπια δε γίναναε... σαλέ, ε αυτό με ξεπερνάει.

   Διαγραφή
 4. Προσυπογράφω!!
  Οσον αφορά το σταλινικό ΚΚΕ προσυπογράφω και με τα δυό χέρια.
  Στα 5 χρόνια μνημονιακών κυβερνήσεων το ΚΚΕ έκανε μερικούς υγειινούς περιπάτους-λιτανείες μακριά απο την φωτιά,και ένα πανελλήνιο κομματικό σόου την 1η Νοέβρη του 2014 για εσωκομματική τόνωση και κατανάλωση καθώς και για έλεγχο των δυνάμεών του.Φυσικά στήριξε με νύχια και με δόντια όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις,με αποθέωση την τελευταία των Σαμαροβενιζέλων.Τώρα και μόνο με ένα μήνα τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το σταλινικό μόρφωμα καλεί σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο!!.Χωρίς να έχει έρθει ούτε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη βουλή!
  Μόνο που άργησαν.Επρεπε να το κάνουν τις 26 Γενάρη και όχι τώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζεται απο το 80% του ελληνικού λαού.Τώρα αυτό που θα πάθει το σταλινικό μόρφωμα με το συλλαλητήριο-κατσαρόλα,είναι να εκτεθεί ακόμα περισσότερο στα μάτια του λαού,και να χάσει και τους ελάχιστους παραπλανημένους που το ακολουθούν..
  Γίνεται φανερό πως το σταλινικό δεκανίκι του αστισμού ελπίζει ''σε αριστερή παρένθεση''περισσότερο απο τους πρώην δοσίλογους κυβερνώντες.Δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση με όλα τα εφόδια που του παρεχώρησαν οι προηγούμενοι.
  Οπως πάντα θα σπάσει τα μούτρα του γιατί πάντα λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο.

  Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν και στον ΣΥΡΙΖΑ πως το σταλινικό ΚΚΕ πρέπει να το αντιμετωπίζουν σαν αυτό ακριβώς που είναι.Σαν εχθρό του λαού και στήριγμα-δεκανίκι της αστικής τάξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πέστα χρυσόστομε !!! Αναρωτιέμαι γιατί δεν τους ξεφτιλίζουμε τους εκλεκτούς του "Άδωνη" που τους εκφράζει τον σεβασμό του, με κάθε ευκαιρία...

   Διαγραφή
  2. Το ΚΚΕ απώς κάνει τη δουλίτσα του.
   Έχει... "κλείσει θέση" για 5% στη Βουλή και ό,τι κάνει, το κάνει για να διατηρήσει αυτή τη δύναμη που του εξασφαλίζει προνόμια, χρηματοδότηση και δημοσιότητα, χωρίς να του προσδίδει ευθύνες για το αύριο της χώρας και των πολιτών.
   Έχει βρει το μήνα που θρέφει τους 11.

   Και φυσικά, προκειμένου να τα διατηρήσει αυτά, επιτίθεται μονίμως σ' αυτό το χώρο (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος φοβάται ότι σε περίτπωση επιτυχίας του, θα το εξαφανίσει απ' το χάρτη.

   Αλλά, αν θέλουν τη γνώμη μου, κακώς φοβούνται.
   Οι παραθρησκευτικές οργανώσεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.
   Δεν προσφέρει και τίποτα έτσι κι αλλιώς η παρουσία τους.
   Άρα, όπως και όλες οι παραθρησκευτικές οργανώσεις, δεν κρίνεται από τις όποιες πράξεις του, αλλά από την εσχατολογική του προσέγγιση.

   Διαγραφή
 5. Μαζί σου! Έγραψες αυτό ακριβώς που θα ήθελα να γράψω, να φωνάξω μάλλον.
  Έψαχνα αυτές τις μέρες τις ειδήσεις του '12. Να θυμηθώ τις λεπτομέρειες και το αίσθημα που επικρατούσε τότε. Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να γράψω κάτι τέτοιο βέβαια, γιατί νομίζω πως όλοι αυτοί που ξαφνικά έπαθαν αμνησία και απαιτούν μετά από ένα μήνα να ανατραπούν συμφωνίες και συνήθειες χρόνων, μάλλον δεν αφορούν τον αριστερό χώρο. Κακομαθημένοι και βολεψάκηδες είναι.
  Συγχαρητήρια για τη φωνή και την καλή μνήμη σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και ο ΓΛΕΖΟΣ τι έιναι κ.βουλευτίνα??? ενας μαλάκας γέρος που έχει ξεκουτιάνει???

   Διαγραφή
  2. Ό,τι ακριβώς είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης.
   Δηλώσεις γίνανε κι απ' τους δυο. Αντικρουόμενες.
   Από δυο ανθρώπους που προέρχονται απ' τον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
   Σεβαστές αμφότερες και η ιστορία θα δείξει εάν ήταν χρήσιμο να γίνουν αυτή τη χρονική στιγμή, ή μετά τη "μάχη".
   Καλό βραδάκι να έχετε!

   Διαγραφή
  3. Μπορεί να μη θυμάαι τί... έφαγα χθες, αλλά κάτι τέτοια δεν τα ξεχνάω.
   ΓΙατί είχα βιώσει πολύ έντονα εκείνη την περίοδο.
   Ήμουν συνεχεια στους δρόμους την περίοδο 2010-12 και εχω πληρη εικόνα για το τι λεγόταν, για τις εκτιμησεις και για τις προσδοκίες της εποχής εκείνης.,

   Τώρα ξαφνικά βλέπω πράγματα ανεξήγητα.
   Τι να πω;
   Κεκτημένη ταχύτητα; Πλεονεξία; Ανυπομονησία;
   Δεν είναι κακό (αντιθέτως θα έλεγα...) να πιέζουμε την κυβερνηση για να τα κάενι καλυτερα και πιο γρήγορα, αλλά όταν βλέπω το άδικο να φωνάζουν για "πουλημένους" κλπ, με αναγκάζουν, αντί να πιέζω, να κάθομαι να υπερασπ΄ζιομαι- πράγμα που δε με ευχαριστεί.
   Προτιμώ να πιεζω.
   Αλλά δε θα αφήσω (όσο περνά απ' το χέρι μου) να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα.
   Και παίρνω το κόστος των βρισιδιών που ενδεχομένως να ακούσω για τη στάση μου.

   Διαγραφή
 6. Γνωρίζεις πια ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται, οπότε τι να προσθέσω πάνω στην ανάλυση που κάνεις! Χρησιμότατη αυτή η επιστροφή στον χρόνο, για να μην ξεχνάμε τι έχει ειπωθεί και τι έχει γίνει πράξη.

  Αυτός που θέλει να καταργήσει τα Μνημόνια δεν κάθεται στις μαζικές πορείες πίσω από όλους και μάλιστα σε τεράστια απόσταση!!!! Όλοι οι άλλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια ένα πράμα... Πάντα όμως!!! Τρώγαμε όλοι οι άλλοι τους τόνους χημικών στο κεφάλι και μόλις καθάριζε η ατμόσφαιρα, εμφανιζόταν αυτός ο άλλος που θέλει να σκίσει τα μνημόνια! Μόλις αραίωνε το πλήθος που προσπαθούσε επί ώρες να πλησιάσει στη Βουλή, αλλάζοντας συνεχώς φρουρά, για να μην τρώνε οι ίδιοι τις φάπες και τα χημικά στη μούρη, τότε ανέβαινε σαν ένα σώμα για να κάνει εντύπωση... Όταν όλοι μας δεν κουνιόμασταν από τη θέση μας, ώστε να μην επιτρέψουμε στο μπάχαλο να μπει στην διαδήλωση, εκείνος ο αντίθετος με τα μνημόνια ήταν σταθερά μακριά, μη τυχόν και τον πάρει καμιά πετριά και τι θα κάνει μετά με το σκίσιμο… των μνημονίων ντε!!!
  Δυστυχώς, μακριά όπως πάντα από εκεί που τον χρειάζονταν όλοι οι άλλοι, όμως και πρώτος και καλύτερος, εκεί που χρειάζεται ομοψυχία, για να θυμίσει κάτι που ξέχασε να παλέψει πραγματικά γι' αυτό!
  Όσοι βρίζουν τώρα, ενώ πριν λίγο καιρό έλεγαν άλλα, μάλλον δεν ψεκάστηκαν με μπόλικα χημικά, για να καταλάβουν τι σημαίνει να σε αντιμετωπίζουν ως αριθμό και ως αντικείμενο!

  Όποιος θέλει, ακολουθεί, γιατί εμείς που το επιθυμούμε προχωράμε έτσι κι αλλιώς μ’ αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας, πάντα βλέποντας κατά πού πάει! Όσο για εκείνους που άλλαξαν πάραυτα γνώμη, τσίρκο είμαστε έτσι κι αλλιώς και οι κωλοτούμπες μια χαρά χωράνε… αφού δεν θέλουμε να καταλάβουμε! Μόνο στον λαιμό τους για ακόμη μία φορά μην μας πάρουν!
  (Μ’ αρέσει που δεν είχα τι να προσθέσω…)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ΚΚΕ έχει πολύ καθαρό μυαλό.
   Γιατί δεν έχει φάει καθόλου ψέκασμα.
   Γι' αυτό μας λένε ψεκασμένους, μάλλον. Επειδή τρώγαμε μόνοι τα χημικά στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.

   Την ψήφο στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Ποτάμι, στη Χρυσή Αυγή, στους ΑΝΕΛ... την καταλαβαίνω.
   Την ψήφο στο ΚΚΕ δεν καταλαβαίνω.
   Τί περιμένει κάποιος ψηφίζοντας ΚΚΕ, που λέει πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα μέσα σε καπιταλισμό και οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για κομμουνισμό;
   (ρητορικό το ερώτημα- απάντηση δεν υπάρχει)

   Διαγραφή
  2. Χτύπησε στόχο το τελευταίο!!!

   Διαγραφή
  3. Επανέρχομαι, γιατί είδα παραπάνω να γράφεις ότι δεν σου αρέσει που υποστηρίζεις, γιατί έχεις μάθει να βρίσκεις τα κακώς κείμενα και να τα λες. Ούτε κι εμένα μ' αρέσει να το κάνω παρά μόνο όταν υπάρχει λόγος σοβαρός. Κι εδώ υπάρχει μια μεγάλη και σοβαρότατη ανάγκη, που χρειάζεται υποστήριξη, τώρα! Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, όπως και με όλες μας τις ανάγκες, τις οποίες αν τους κλείνουμε, εκείνες μας εκδικούνται κάποια στιγμή...

   Διαγραφή
  4. διόρθωση λόγω βιασύνης...
   "αν μπροστά τους κλείνουμε τα μάτια"

   Διαγραφή
  5. Δε νιώθει ωραία κάποιος υποστηρίζοντας μια κυβέρνηση.
   Για ευνόητους λόγους.
   Κι όμως, αναγκα΄ζομαι αν το κάνω, όταν βλέπω επικίνδυνες καταστάσεις.
   Διότι το σενάριο της "παρένθεσης" το αναζωογονεί αυτή η πολεμική.
   Πάνω που ήταν τελειωμένο πολιτικά το μνημονιακό μπλοκ, του δώσαμε τεχνητή αναπνοή.

   Διαγραφή
 7. Ξέρεις γιατί ένας κόκορας στέκεται στο χείλος του γκρεμού και δεν πέφτει; Γιατί κατά βάθος είναι κότα!

  Το δίκιο σου βουνό. Γελάω με όσους μιλάνε για κωλοτούμπα ενώ ταυτόχρονα εύχονταν να γίνει.

  Τον τελευταίο μήνα διαπιστώσαμε ότι:
  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Στην πυρά. Μετά από 30 ολόκληρες μέρες έπρεπε ήδη να δανείζαμε τη Γερμανία.

  2. Αυτοί που δεν έφαγαν τα χημικά τότε γιατί γούσταραν την υποδούλωση, δεν θα φάνε ούτε τώρα κι ας δηλώνουν …επαναστάτες. Στον καναπέ είναι ακόμη και αλλάζουν πλευρό.

  3. Τα μουμουέ μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια έχουν λόγο ύπαρξης. Στα πλαίσια της πολυφωνίας/ελευθεροτυπίας δεν πρέπει να κλείσουν (πληρώνοντας άδειες). Ζήτω!

  4. Το ΚΚΕ μίλησε και είπε τα πρώτα του λογάκια. Βεντσερέμος κι απάνω τούρλα. Η διαφορά είναι ότι αν κάποτε απαλλαγούμε από το μνημόνιο, το ΚΚΕ θα δηλώσει ΠΑΡΩΝ.

  5. Ο Αλέξης μας βάζει στο μνημόνιο από το οποίο μόλις θα μας έβγαζε ο Αντώνης. Εδώ και τώρα να επέμβει εισαγγελέας, για να μας αποκαλύψει από πού ψώνισε αυτό το καλό που καπνίζει…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. Μη σου πω ότι θα φτιαχναμε και το αντίπαλο δέος του ΝΑΤΟ: Το ΠΟΥΝΤΟ.
   Φήμες πως θα αρκεστούμε με κάνα Φιατάκι Πούντο κρίνονται αναληθείς.

   2. Εδώ ισχύει αυτό που 'λεγε και η ταινία: "να κλέβεις και να τα τρως με τη γυναίκα σου, αυτό πάει κι ε΄ρχεται. Να κλέβεις όμως και να τα τρως με τηνε ρωμένη σου, αυτό δεν το θέει κανένας Θεός"!

   3. Τα ΜουΜουΕ κάνουν πλακίτσα τώρα και το χουν ρίξει στην αντιπολίτευση εξ αριστερών.
   Αφού ξέρουν ότι "τσιμπάμε" εύκολα με κάτι τέτοια.
   Και τώρα γελάνε.
   Σε κάνα Χίλτον πίνοντας καφέ με τα γκομενάκια στα γόνατά τους...

   4. Το θε΄μα είναι ότι από το Μνημόνιο θα απαλλαγούμε. Από το ΚΚΕ, όμως, ποτέ!

   5. Αυτοί οι μνημονιακί Συριζαίοι εχουν ξεπουλήσει την πατρίδα που υπερασπίζονταν μεχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους οι Ρένιντζερς του Σαμαρά.
   Για να μην ξεχάσουμε που οι Συριζαίοι άνοιξαν και τα σύνορα με την Αλβανία και έδωσαν και τα Ίμια και την Κύπρο.

   Διαγραφή
 8. Και εγώ θα κινηθώ στο ίδιο μήκος κύματος. Αν και έχω καταντήσει μαϊντανός (σε λίγο θα με βάζετε και στο φαϊ για να νοστιμίσει) να το λέω, συμφωνώ μέχρι και την τελευταία τελεία. Δυστυχώς, δεν ήμουν εδώ το 2012 για να υπήρχαν καταγεγραμμένες και οι δικές μου απόψεις, αλλά σας διαβεβαιώ πως τα ίδια πίστευα και έλεγα και τότε. Είναι φαντάζομαι τα κακά της "μόδας" που επικρατεί τον τελευταίο μήνα. Ότι δηλαδή οι περισσότεροι έχουν γίνει αριστερότεροι των αριστερών, και απαιτούν πράγματα, τα οποία όντως είναι εξαιρετικά δύσκολα να πραγματοποιηθούν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, και χαλάνε τον κόσμο ξεφεύγοντας τελείως από τον απλό δρόμο της κοινής λογικής, τον οποίο εκφράζουμε και εμείς στα σχόλια, αλλά κυρίως εσύ Μαζεστίξ...

  Όσο για το ΚΚΕ, τα έχουμε ξαναπεί και δεν θέλω να επεκταθώ περαιτέρω από αυτό που θα πω. Απλώς αποδεικνύεται γι' ακόμη μια φορά ότι πλέον το ΚΚΕ δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από ένα κόμμα-απάτη, σε όλες τις πτυχές του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην αγχώνεσαι! Άμα είναι καλός ο..."μαϊντανός", νοστιμεύει όλα τα φαγητά!
   Εξάλλου, γι' αυτό τα γράφω: για να λέτε τη γνώμη σας και να βγάζουμε καμιά άκρη...

   Ορισμένοι που βγαίνουν με πολύ ακραίες φωνές υπηρετώντας δόγματα, πρέπει να διαβάσουν λίγο Αριστοτέλη.
   Για να δουν ότι το σωστό βρίσκεται στη μεσότητα και αυτή η μεσότητα δεν είναι μια σταθερά, αλλά μετακινείται ο άξονάς της και, καθώς μετακινείται αυτός, εμτακινούνται και η υπερβολή και η έλλειψη και επομένως και μέσον αυτών, που είναι και το ορθό.
   Νομίζω πως λίγος Αριστοτέλης δεν κάνει κακό σε κανέναν.
   Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ να χτίσω τη λογική μου.

   Διαγραφή
 9. Μια χαρά τα έγραψες και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, .Μαζεστίξ.
  Από άσκοπη κι ανούσια κριτική, πάνε καλά, καμιά πρόταση της προκοπής
  όμως ποτέ δεν ακούμε.
  Χάρηκα που σε βρήκα!
  Καλό απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με το να υπηρετεί η αριστερά συνεχώς μαξιμαλισμούς, χαρίσαμε τόσα χρόνια την ρπωτοβουλία των "μικρο-κοινωνικών" θεμάτων στην άλλη πλευρά.
   Γι' αυτό πρέπει να επανακτήσουμε την διεολογική ηγεμονία.
   Και αυτή δεν αποκτιέται με το... ζόρι, ούτε και με ουτοπικά συνθήματα.
   Κερδίζεται με λογικές προτάσεις, που θα κάνουν τον καθένα από μας να αναφωνεί "μα καλά, τόσο προφανες είναι... γιατί δεν το κάνουν;"
   Κι ετσι εμφανίζονται κάτι λερωμένα Ποτάμια να καλύψουν το κενό αυτό...

   Διαγραφή
 10. ΔΕΝ θα συμφωνησω,με την ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ...
  Θα υπενθυμησω,οτι..Για να λαβεις,πρεπει να δωσεις...Και αυτοι..Θενε να τα παρουν ΟΛΑ...!!
  ΕΓΩ τουλαχιστον ψηφισα..ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ...
  ΟΧΙ νατα παρουν σε...Περισσοτερο χρονο...

  ΤΩΡΑ το θεμα με το Αγγλικο Δικαιο..Δεν εχει ξαναγινει;;
  Δεν εχει ξαναακυρωθει χρεος;;
  Το αγγλικο δικαιο..Ειναι συμβαση του..ΘΕΟΥ;;;

  Μηπως τελικα μπαινουμε σε λογικες..

  Χαλαρωσης και απολαυσης;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε πρώτο χρόνο, η ελάφρυνση των δόσεων είναι ανακουφιστικό μέτρο.
   Μακάρι να περάσει.
   Πολύς κόσμος θα γλιτώσει από τα μηνιαία του εξοδα από 50 έως και 500 ευρώ.
   Δε λύνεται το πρόβλημα έτσι, αλλά είναι ένα φάρμακο.

   Αν θες τη γνώμη μου, εκεί που πρέπει να πιέσουμε όλοι είναι να ψηφιστεί άμεσα η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
   Μέτρο που θα σώσει πολύ κόσμο που είναι επί ξύλου κρεμάμενος.
   Και έχω ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο που κρέμεται απ' αυτό το νομοσχέδιο.
   Αυτό λοιπόν το πρόσωπο δεν ενδιαφέρεται καθολου για το αν κουρευτεί ή όχι το χρέος, αλλά να σωθεί το σπιτάκι του και να μη μείνει στο δρόμο.
   Μια άλλη γειτόνισσα, πολύ φτωχή, καίγεται για το δωρεάν ρεύμα, γιατί για να κάνει μπάνιο με ζεστό νερό, βράζει νερό στο γκαζάκι...
   Αυτά περνά ο κόσμος σήμερα και αυτά πρέπει να πιέσουμε να αντιμετωπιστούν άμεσα.

   Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η εμταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος είναι πιο χρονοβόρες διαδικασίες και φυσικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν ούτε καν καλά-καλά σε 4 μήνες.
   Και βέβαια μέχρι να γίνουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, το κράτος υπολογίζει στα έσοδα του προηγούμενου προϋπολογισμού.
   Διότι, αν πέσουν έξω τα υπολογιζόμενα έσοδα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα.
   Γιατί, όπως είναι προφανές, για να δώσει κάπου, πρέπει να πάριε απ' αλλού.
   Και το να βρει τις λίστες Λαγκάρντ, τις off-shore κλπ θα πάρει χρόνο.
   Προς το παρόν προχωράμε με όσα έχουμε και ελπίζουμε η κυβέρνηση να καταφέρει να βρει τα διαφυγόντα δημόσια κέρδη από την ολιγαρχία και να τα διανείμει δίκαια στην κοινωνία, ελαφρύνοντάς την από υποχρεώσεις και δίνοντας επιτέλους εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες.

   Διαγραφή
 11. Καλησπέρα. Μόλις ανέβασα το δικό μου κείμενο, που συμφωνεί με το δικό σου -αν και γραμμένο σε άλλο ύφος.
  Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Απλώς αλληλοσπαρασσόμαστε όπως σε όλη την Ιστορία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα.
   Σε διάβασα.
   Εμείς τις κρίσιμες στιγμές του 2012 αφήσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου σχεδόν ανενόχλητη να πράξει το έργο της (παρόλο που η πολιτική αστάθεια των ημερών ήταν ευνοϊκή ως ένα σημείο για μας), εμείς δεν κατεβήκαμε ένα εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους τις μέρες της ψήφισης του PSI-Μνημονίου 2 (μόνο τη μια μέρα κατεβήκαμε πολλοί- αλλά και πάλι ήμασταν περί τις 400.000, σαφώς λιγότεροι από τη λαοθάλασσα του προηγούμενου Οκτώβρη), εμείς ψηφίσαμε στις κρισιμότερες εκλογές της 5-ετίας κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, εμείς την αφήσαμε σχεδόν ανενόχλητη τα 2,5 χρόνια που κυβέρνησε, εμείς βγάλαμε τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση (και όχι με μεγάλο ποσοστό), μόνο όταν ο Τσίπρας διαβεβαίωσε με χίλια στόματα πως θα μείνουμε στο ευρώ, εμείς ΔΕΝ κατεβήκαμε χιλιάδες στους δρόμους τις μέρες του Eurogroup για να εκβιάσουμε τους εκβιαστές...
   Και τώρα εμείς είμαστε που τον κράζουμε γιατί δεν έκανε αυτό που εμείς ΔΕΝ του ζητήσαμε...

   Διαγραφή
 12. Λοιπόν Μαζεστίξ, εδώ και αρκετά χρόνια συγχρωτιζόμαστε στον μπλόγκερ οπότε καταλαβαίνουμε τι καπνό φουμάρει ο καθείς. Για να δω τι κατάλαβα από το ποστ σου.
  Ξεκινάς ένα ποστ για να επιχειρηματολογήσεις ότι η ανατροπή της δανειακής σύμβασης και των συνημμένων της είναι αδύνατη επειδή το 2012 δεν αποκρούστηκε το 2ο μνημόνιο. Σημειώνεις πόσο προσπάθησες από το δικό σου μετερίζι. Αναφέρεις σε μία γραμμή ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ήταν η "ακύρωση της δανειακής σύμβασης". Αλλά δεν αποδέχεσαι τον όρο "κολωτούμπα" σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει ήδη φτάσει στην παράταση. Αντίθετα χρεώνεις την κωλοτούμπα στο ΚΚΕ και κοτσάρεις και το κλασσικό συμπέρασμα.
  Θα ήθελα να σχολιάσω και μερικά από αυτά που γράφουν μερικοί από τους σχολιαστές σου για το ΚΚΕ αλλά από θέση αρχής αποφεύγω να κάνω μπάχαλο τα ποστ των άλλων.
  Η ουσία κατ' εμέ είναι η εξής: Ήταν δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε μια τρύπα στο νερό, διότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν γίνεται με όρους "η ελπίδα έρχεται". Οι δανειστές είναι ο σκληρός πυρήνας του καπιταλισμού. Ποσώς τους ενδιαφέρει αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τάξει ότι έχει τάξει. Όμως αυτός που έταξε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκανε γιατί ήθελε να γίνει κυβέρνηση. Αν τώρα ως κυβέρνηση έφαγε πόρτα, αυτό όφειλε να το έχει εκτιμήσει πολιτικά. Πιστεύεις σε "μοντέλα σοσιαλιστικής διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος"; Απόδειξέ το. Αν δεν μπορείς να το αποδείξεις δεν σου φταίει ούτε το ΚΚΕ ούτε ο Πεπίτο Γκονζάλες. Φταίει ότι είναι αδύνατη η σοσιαλιστική διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.
  Άρα, ο πιστός αυτής της διαχείρισης είναι αφελής ή ψεύτης. Συμβαίνουν τέτοια προαιωνίως. Και αυτός που πρέπει να απολογείται είναι αυτός που τάζει, όχι αυτός που ασκεί κριτική.
  Το γεγονός όμως ότι όταν βλέπουμε τα δύσκολα αρχίζουμε το γνωστό τροπάρι περί ιερατείων του Περισσού, σταλινικών μαγαζακίων και λοιπών θυμίζει τις τακτικές της σοσιαλδημοκρατίας του μεσοπολέμου. Όχι ότι δεν ήταν αναμενόμενο.
  Δεν σου αρέσει το ΚΚΕ; Ασχολείται μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ; Ωραία, για απάντησε σε εμένα που απειροελάχιστα έχω ασχοληθεί με το ΣΥΡΙΖΑ. Σου αρέσει η αναβάφτιση της τρόικας σε "τρεις θεσμούς"; Σε ικανοποιεί η "νέα ελληνική συμφωνία"; Ελπίζεις πραγματικά σε αναδιπλώσεις των δανειστών; Και, σε τελική ανάλυση, γιατί είμαι κι εγώ υποχρεωμένος να συμμερίζομαι αυτά που θεωρώ -στην καλύτερη- αυταπάτες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατ'α ρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το κείμενο το έχω γράψει εδώ και 2-3 μέρες, χωρίς το υστερόγραφο.
   Απλώς, λίγο πριν το δημοσιεύσω, έπεσε στο μάτι μου η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και απλώς προσέθεσα το υστερόγραφο.
   Επομένως, το κέντρο της ανάρτησης ήταν η δανειακή σύμβαση και όχι τα καμώματα του ΚΚΕ.

   Πάμε στην ουσία τώρα.
   Επειδή μιλάμε χρόνια τώρα, προφανώς θυμάσαι τί λέγαμε τότε οι περισσότεροι.
   Ότι, αν ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, μετά δεν είναι εφικτή η μονομερής ανατροπή της. Και ότι, αν ψηφιστεί αυτό το πράγμα, μετά είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα.
   Αυτά τα λέγαμε οι περισσότεροι τότε και μετά από λίγο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ αντελήφθη το ίδιο και προσχώρησε στην άποψη αυτή και έκτοτε διακήρυσσε την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης (ήδη από πριν τις εκλογές του 12).
   Μεταξύ '12-'15 άλλωστε, έκανε δημαία του την ανάγκη για μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος, σαν του Λονδίνου του 1953. Και αυτό ρποφανώς δεν είναι μονομερής ενέργεια. Αυτή είναι η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Ότι θα επιδιώξει να το πετύχει. Δεν είπε ότι θα το διαγράψει μονομερώς.

   Όσο για την 4η συμφωνία, θεωρώ ότι απέσπασε ό,τι καλύτερο μπορούσε στην παρούσα συγκυρία.
   Απέσπασε λίγο χρόνο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είχε κοστολογημένο σχέδιο.
   Διότι, μην έχοντας κυβερνήσει ποτέ, δεν ξέρει πού και πόσα λεφτά υπάρχουν και από πού θα δηλώσει ότι θα τα βρει για να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα.
   Πρέπει πρώτα να μπει στα υπουργεία, να ξεψαχνίεσιε ό,τι υπάρχει και εμτά να κάνειτ ο λογαριασμό, να δει τί έχει στη διάθεσή του για να πράξει άμεσα και τί μπορεί να αποκομίσει στη συνέχεια για να το πράξει.
   Με τη συμφωνία αυτή λοιπόν, εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση χωρίς νέα μέτρα λιτότητας (αυτό φάνταζε άτοπο μέχρι πριν ένα μήνα) και εγκρίθηκε η πρόθεσή του (που είχε θεσει ως απόλυτη προτεραιότητα) να πάρει μέτρα για την "ανθρωπιστική κρίση" μέσα σ' αυτό το 4μηνο.
   Τα υπόλοιπα παίρνουν παράταση για μετά το 4μηνο, ώσπου η νέα κυβέρνηση να μπορεί να κοστολογήσει επακριβώς το πρόγραμμά της και να μπορεί να εκτιμήσει από πού θα βρει τα λεφτά.
   Και τότε, τον Ιούνιο, θα μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, με στοιχεία και νούμερα και όχι εκθέσεις ιδεών.
   Επομένως, κατ' εμέ, η διαρπαγμάτευση πέτυχε, αφού οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν.
   Βέβαια, υπάρχει και ένα σημείο στο οποίο αναγκάστηκε να υποχωρήσει δυστυχώς (αλλά έτσι είανι οι διαπραγματεύσεις, κάτι παίρνεις κάτι δίνεις) και αυτό είναι η επίβλεψη των Τροϊκανών.
   Ναι, αυτό το πέρασαν τελικά οι Ευρωπαίοι.
   Αν και τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τα όποια μέτρα εις το εξής να μη συντάσσονται από τους Τροϊκανούς και να έρχονται απλώς προς έγκριση στη χώρα μας (όπως γινόταν έως σήμερα), αλλά να συντάσσονται από τους Έλληνες και να γίενται η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη στη βάση αυτών (και όχι στη βάση αυτών που ζητά η Τρόικα). Αυτό είναι μια μεγάλη μτατόπιση του κέντρου βάρους των μέτρων,
   Βέβαια, δεν αντιλεγω ότι έχουν ακόμη λόγο και μπορούν να πουν "όχι".
   Αυτό θα το δούμε στο μέλλον.
   Πάντως, στη -φτωχή είναι η αλήθεια- λίστα Βαρουφάκη, δεν είπαν "όχι".
   παρόλο που υποθετω πως οι περισσότεροι περιμέναμε πως θα πουν όχι,

   Βλέπεις, ότι δε μιλάω για θεσμούς, αλλά για Τρόικα.
   Η μετονομασία είναι για λόγους συμβολικούς, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη μνημονιοκρατούμενη Ευρώπη.
   Και επειδή κατάφερε να την σπάσει στα τρία και να διαπραγματεύεται ξεχωριστά με κάθε ένα μέρος της.
   Αλλά δεν παύει να είναι Τρόικα.
   Αν και με κάπως περιορισμένες αρμοδιότητες.

   Όσο για το ΚΚΕ, γνωρίζω τις απόψεις του και τις απόψεις σου.
   Λέει (και συμφωνείς υποθέτω) πως "μέσα στον Καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει καμία βελτίωση."
   Ωραία.
   Προς τί λοιπόν το νομοσχέδιο για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων;

   Διαγραφή
  2. "Όσο για την 4η συμφωνία,"

   Διόρθωση: "Όσο για την 4μηνη συμφωνία"
   (ο δαίμων του πληκτρολογίου)

   Διαγραφή
 13. Είναι πολύ απλό. Ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων είναι το πρώτο μέτρο με το οποίο μπορεί να επέλθει η ρήξη με τους δανειστές. Είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. "Καμώματα" το λες εσύ.
  Το ερώτημα είναι γιατί το στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά όχι ως κυβέρνηση; (Κι εδώ απλή η απάντηση)
  Δεν γίνεται να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κατάργηση του Μνημονίου ήδη ξεκίνησε.
   Με την 4μηνη συμφωνία, έκλεισαν τα εξης:
   -Ακύρωση συμφωνημένων μέτρων με την προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη), που προέβλεπαν πρωτογενές πλεόνασμα στο 3%, κατάργηση ΕΚΑΣ σε 200.000 συτναξιούχους, αύξηση τελών κυκλοφορίας, κατακόρυφη αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, περικοπές σε συντάξεις, αύξηση των ελάχιστων ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενοποίηση συντελεστών ΦΠΑ που θα ε΄φερνε αύξηση σε πολλά προϊόντα της καθημερινότητας
   -Μείωση στόχου πλεονάσματος (δεν ε΄χει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό, αλλά μάλλον θα κυμανθεί κοντά στο 1%.)
   -Αποτροπή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ρύθμιση για δόσεις έως το πολύ το 20% του εισοδήματος.
   -Ευνοϊκότερη ρύθμιση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
   -κατάργηση της εξισωσης φόρου πετρελαίου θερμανσης και κίνησης (παγώσαμε τα τελευταία 3 χρόνια)
   -δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε 300.000 κόσμο που ζει κάτω απ'τ ο όριο της φτώχιας
   -δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ σε απόρους
   -μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

   Αυτή είναι η κατάργηση των μνημονίων.
   Και είναι μόνο η αρχή.
   Το πρώτο 4μηνο.
   Μετά τον Ιούνη έρχονται τα καλά.

   Όποιος θέλει να καταργήσει τα μνημόνια, δεν ε΄χει παρά να ψηφίσει τα παραπάνω και να διεκδικήσει, αν θέλει, και παραπάνω μέτρα ανακούφισης.
   Τα "νομοσχέδια" της πλάκας είναι για εποινωνιακή κατανάλωση και ένδειξη γινατιού.
   Αυτή είναι μια κίνηση για το twitter, για να χαμε να λέγαμε.

   Διαγραφή
  2. Ούτε ο Γιάνης δεν είναι τόσο αισιόδοξος. Μόνο που όλα αυτά αποδεικνύονται με νόμους και όχι με τουιτιές. Όταν δούμε τους νόμους τα ξαναλέμε.

   Επίσης κατάργηση των μνημονίων σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών τους νόμων. Του Ν.3986/2011 που έφερε έκτακτες εισφορές, τέλη επιτηδεύματος, απολύσεις, διευθέτηση χρόνου εργασίας κλπ. Του N.4046/2012 με τους μισθούς και τις ΣΣΕ. Και του Ν.4093/2012 με την κατάργηση δώρων, τις αλλαγές στα συνταξιοδοτικά κλπ.
   Αν δεν καταργηθούν οι νόμοι αυτοί δεν καταργούνται τα μνημόνια, διότι οι νόμοι είναι τα μνημόνια. Τόσο απλά.

   Διαγραφή
  3. Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, εντός Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

   Διαγραφή
 14. Ταιριάζει στην ουσία της ανάρτησης ο στίχος των Active Member από το τραγούδι, "Στου αιώνα το φευγιό".....

  -Πως στην χώρα με τα χιόνια έγινε αφέντης ο λαός
  για να γίνει το όνειρο καημός.....-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η χώρα με τα χιόνια έκανε το όνειρο καημό...
   μα η χώρα με τον ήλιο μπορεί να κάνει τον καημό... χαμόγελο!

   Για να απαντήσω σε κλίμα Active Member:
   "Φυσάει κόντρα"!

   Διαγραφή
 15. Συμφωνω με οσα γραφεις. Θα ηθελα να συμβαλω στον γενικο προβληματισμο καταθετοντας ενα ...γνωμικο που ισχυει δυστυχως για την αριστερα : "Η διαφορα αναμεσα στην ιδεολογια και στην ιδεοληψια ειναι δυσδιακριτη" ...
  και ενα ανεκδοτο που ακουσα χτες: "8 στους 10 στηριζουν την κυβερνηση, οι υπολοιποι 2 ειναι αριστεροι" !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό!
   Και το άλλο που διάβασα χθες: είναι η πρώτη κυβέρνηση που 'χει ευχαριστημένο λαό και δυσαρεστημένα στελέχη!

   Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα πάντα πρωτοτυπεί...

   Διαγραφή
 16. @ Ενας Στρατολάτης
  ''Είναι το πρώτο μέτρο που μπορεί να επέλθει ρήξη με τους δανειστές''.
  Μάλιστα.
  Κατ'αρχάς ο Ελληνικός λαός με την ψήφο του δεν έδωσε εντολή για ρήξη. Η εντολή ήταν διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης,και αυτή ακολούθησε πιστά η κυβέρνηση.Η υποτιθένη ''ρήξη'' του ΚΚΕ,όπως και συνολικά το πρόγραμμά του,απερρίφθει απο τον λαό μετά πολλών επαίνων.
  Συνεπώς η στάση του ΚΚΕ με νόμους δήθεν ανατροπής των μνημονίων,είναι άκρως υποκριτική και υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες.
  Μικροκομματικές και κατά συνέπεια αντιλαικές.
  Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει την ρήξη με την ευρωζώνη και την Ε.Ε,και όχι την ''ρήξη''του ΚΚΕ,τότε είναι καλύτερα αυτό να το χειριστεί η κυβέρνηση Σύριζα που τώρα απολαμβάνει μεγάλο ποσοστό εμπιστοσύνης του λαού μαζί με το λαό,και όχι το κόμμα του 5%.Ο λαός με την ψήφο του αποφασίζει για ρήξεις,και όχι οι ιδεοληψίες του κάθε πονεμένου που νόμισε πως βρήκε την ευκαιρία να σπεκουλάρει.
  Αλλά για να μην κοροιδευόμαστε.Δεν το πήρε ο πόνος το ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων που μέχρι σήμερα δεν τα αναγνώριζε,περιγελώντας τους αντιμνημονιακούς..Αλλωστε η πάγια θέση του ΚΚΕ είναι πως είτε με μνημόνια είτε χωρίς,πάλι καπιταλισμό θα έχουμε και η σωτηρία μας παραπέμπεται στην ανατροπή του καπιταλισμού σε κάποια άλλη ζωή και πιθανόν και σε άλλο πλανήτη.
  Αυτό που επιχειρεί το ΚΚΕ με τους κάλπικους νόμους του,είναι η απεγνωσμένη προσπάθεια του να δυσκολέψει την κυβέρνηση Συριζα,ή έτσι τουλάχιστον νομίζει και ελπίζει..
  Θα αποτύχει ακόμα μια φορά.
  Ας αρκεστεί στις διαδηλώσεις κατσαρόλας που προσφέρουν και κάποιο θέαμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαρατηριστικό είναι το ότι τα "σατιρικά βίντεο" της ΚΝΕ στο youtube (που πάντα έχουν στόχο τον.. ΣΥΡΙΖΑ) τα 'χουν προβάλει τα... δελτία ειδήσεων του Μέγκα και του Αντ-1.
   Και είναι αξιοπερίεργο, διότι δε συνηθίζεται τα κανάλια να δείχνουν τέτοιου είδους υλικό στα δελτία τους.
   Επειδή δε νομίζω ο Μπόμπολας κι ο Κυριακού να γίνανε στα γεράματα κομμουνιστές, τότε συμβαίνει κάτι άλλο.
   Για να το κάνουν, σημαίνει πως θεωρούν ακίνδυνο το ΚΚΕ και επικίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Και το ΚΚΕ αποδέχεται με ευχαρίστηση αυτό το ρόλο που του δίνει το "αστικό καθεστώς"...

   Διαγραφή
  2. Μην με αναγκάσεις να παραπέμψω στις δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης από κάθε μπουμπούκι που κυκλοφορεί. Πρόσεξε Μαζεστίξ. Μιλάς για "βρίσιμο της κυβέρνησης" αλλά το μόνο βρίσιμο το κάνεις εσύ. Και μάλιστα πολύ τσίπικο.

   Διαγραφή
  3. Πολύ σωστά τσογλάνμπόυ. Ο λαός δεν θέλει ρήξεις. Άρα όποιος θέλει να κάνει μόκο.
   Τι ωραία αριστερά ήθη.

   Διαγραφή
  4. Δεν έβρισα κανέναν. Απλά επισημαίνω κάτι αξιοπερίεργο.
   Η στήριξη απ' τα "μπουμπούκια" είναι κίνηση τακτικής, για να ξεμπροστιάσουν τάχα τον Σύριζα ότι έγινε σαν κι αυτούς μνημονιακός.
   Γιατί το μόνο που τους σώζει αυτή τη στιγμή είναι να δείξουν ότι "κι οι άλλοι ίδιοι μ' εμάς είναι".
   Και στον πόλεμο αυτό χρησιμοποιούν και την κριτική του ΚΚΕ.
   Και αυτό δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ.
   Το ίδιο επιχείρησε να κάνει κάποια στιγμή και ο Αλαβάνος (που τον είχε όλη μέρα το Μέγκα), αλλά δεν του βγήκε.
   Και πολλές φορές και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας του Σύριζα υιοθετούν βλακωδώς αυτόν το ρόλο.
   Οι ίδιοι νομίζουν πως ασκούν το "δημοκρατικό δικαίωμα στη δημόσια κριτική", αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν όποτε αυτοί νομίζουν.
   Ο Λαπαβίτσας ελάχιστες φορές κλήθηκε στην τηλεόραση να μιλήσει εναντίον του Μνημονίου. Αλά από τότε που άρχισε να ρκιτικάρει τον Τσίπρα, έγινε... μαϊντανός!
   Διότι, όταν πράγματι υπήρχε θέμα παραμονής η εξόδου από την Ευρωζώνη, αυτούς που μιλούσαν υπέρ της εξόδου είτε τους ειχαν εξαφανίσει είτε τους παρουσίαζαν ως απατεώνες του "λόμπι της δραχμης" και τους γελοιοποιούσαν.
   Όταν όμως απεφεύχθη αυτό το ενδεχόμενο, τότε άρχισαν τα κανάλια να καλούν διάφορους επικριτές της Ευρωζώνης, τους οποίους τους έβαζαν να κράζουν τον Σύριζα (ως αντιπολίτευση) και αυτοί αποδέχοτναν αυτόν τον ρόλο.

   Επειδή λοιπόν η αριστερά (που δε συμφωνεί με τον Τσίπρα) εδώ και 3 χρόνια έχει αντιληφθεί ότι ο λόγος που την καλούν τα κανάλια είναι για να κράξουν τον Σύριζα, υπακούει και υιοθετεί αυτό το ρόλο που της δίνουν τα κανάλια.
   Έτσι εξασφαλίζει αφενός τη δημοσιότητα και αφετέρου τη δυνατότητα να όψιδ κάνα ψηφαλάκι.


   ΥΓ.: Σε όλα αυτά δε βλέπω κανένα βρισίδι.
   Πουθενά από μένα.

   Διαγραφή
 17. Στρατολάτη και κάτι άλλο.
  Οταν το ΚΚΕ έφερνε νομοσχέδια στη βουλή για κατάργηση μνημονίων,ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ λογικό να τα στήριζε γιατί ο σκοπός του ήταν να καταργήσει τα μνημόνια εαν και όποτε γινόταν κυβέρνηση.
  Με δοσίλογες κυβερνήσεις αυτό ήταν αδύνατο.Το ΚΚΕ το γνώριζε και παρόλα αυτά τα έφερνε ελπίζοντας να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
  Τόσο απλά.Πιό απλά δεν γίνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Από το "Ωσαννά" στο "Σταύρωσον αυτόν" ένα τσιγάρο δρόμος! Κάποιοι μπέρδεψαν τον Τσίπρα με τον Τσακ Νόρις! Φταίει κι αυτός όμως με τα προεκλογικά νταούλια και τους ζουρνάδες.
  Σοβαρά τώρα υπάρχει έστω ένας Έλληνας που να πίστευε ότι, όντας χρεωκοπημένοι και εξαρτημένοι οικονομικά, θα παίρναμε ό,τι ζητούσαμε όσο εύλογα και δίκαια κι αν ήταν αυτά; Έχουμε καταλάβει ότι αν έβγαινε ο Σαμαράς αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε όχι για το αν αλλά για το πως θα εφαρμοστεί το mail Χαρδουβελη; Έχουμε καταλάβει ότι αν ερχόμασταν σε ρήξη αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για το όριο αναλήψεων από τις τράπεζες και τότε θα σιχτίριζαν και θα πανικοβάλλονταν ακόμη περισσότεροι; Κακά τα ψέματα έχουν τον τρόπο να μας προκαλέσουν ασφυξία. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο; Ας αναρωτηθεί ο καθένας μόνος του.
  Θα προτιμούσα όμως να ήταν πιο ειλικρινείς κι αντί να παρουσιάζουν τη συμφωνία ως νίκη, να έλεγαν ότι στριμώχτηκαν και πήραν ότι καλύτερο μπορούσαν δεδομένων των συνθηκών, ώστε να μη δημιουργηθεί ανωμαλία στη χώρα. Ποιος θα τους κατηγορούσε; Αφού μας έχουν δεμένους χεροπόδαρα.
  Τέλος πάντων, το έχω ξαναπεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να διορθώσουν χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Μόνο μη γεμίσουν τα υπουργεία με πρώην πασοκόμουτρα και εργατοπατέρες, γιατί θα το χάσουνε το παιχνίδι. Κατά τα άλλα, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και τίποτα δεν τελειώνει εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπα, με τη Μαίρη Πόππινς τον μπέρδεψαν!
   Και, ναι, υπήρχαν πολλοί που νόμιζαν πως θα κουνούσε το μαγικό ραβδάκι και θα έσβηνε το χρέος.
   "Εσείς οι Έλληνες είστε παιδιά" είχαν πει στον Σόλωνα οι αιγύπτιοι ιερείς. Άλλο εννοούσαν, βέβαια, οι άνθρωποι, αλλά σήμερα ταιριάζει γάντι η φράση με τον παρορμητικό μας χαρακτήρα. Δυστυχώς.

   Διαγραφή
  2. Και όχι μόνο το θέμα των αναλήψεων απ' τις τράπεζες.
   Πολλοί γνωστοί μου που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε άνεργοι ούτε μισθωτοί, αλλά μικροεπιχειρηματίες.
   Αυτοί ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την δέσμευση του Τσίπρα για σκληρή διαπραγμάτευση αι την επίτευξη της καλύτερης συμφωνίας.
   Αυτοί καίγονται για τα ΕΣΠΑ και όλες τις μέρες της διαπραγμάτευσης κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα, γιατί άμα χάνονταν, θα βάζανε λουκέτο.
   Απ' τα ΕΣΠΑ ζουν σήμερα πολλές χιλιάδες άνθρωποι, είτε επιχειρηματίες είτε μισθωτοί.
   Η διακινδίνευσή τους (που δεν έχει λήξει κιόλας) θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα, όσο και το κλείσιμο των τραπεζών.
   Όπως επίσης και οι επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηντρόφων ήταν σε κίνδυνο..
   Επομένως, θα πρέπει να σταθμίσουμε το αν και κατά πόσο η ελληνική κοινωνία ήθελε και μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης.
   Η μερίδα πολιτών που δεν έχει τίποτα να χάσει δεν πρέπει να στρέφεται ενάντια στη μερίδα των πολιτών εκείνων που έχουν ακόμη κάτι να χάσουν.
   Το θέμα δεν είναι να ξεμείνουμε ταπί όλοι για... συμπαράσταση σε όσους είναι ήδη ταπί.
   Το θέμα δεν είναι να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.
   Αλλά να αποκτήσουμε και δική μας κατσίκα.
   (είπαμε: πολύς κόσμος στη χώρα μας ζει από τα ευρωπαϊκά λεφτά και τρέμει στην ιδέα να χαθούν- υποσημείωση: δε μιλώ για μένα)
   Αν ο λαός είχε διάθεση για πλήρη ρήξη, δε θα περίμενε τις δεσμεύσεις και τους όρκους του Τσίπρα για παραμονή στην Ευρωζώνη.
   Θα του είχε δώσει την ευκαιρία, όταν δεν το δεσμευόταν και... 100%!
   Αλλά ο ελληνικός λαός οδήγησε τον Τσίπρα στον παραμερισμο της γραμμής ρηξης και στην υιοθέτηση της σληρής γραμμής διαπραγμάτευσης.
   Κι ενω το ξέραμε αυτό και ψηφίσαμε με δεδομένο αυτό, ξαφνικά σήμερα εκπλησσόμαστε που έγινε διαπραγμάτευση και τα βρήκαν Ελλάδα-Ε.Ε. ας πούμε κάπου στη μέση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
   Είναι εντυπωσιακό πράγματι αυτό.

   Διαγραφή
 19. Κωλοτούμπες λέει ο ένας και πάει να κλάψει στη Βόρεια Κορέα το θάνατο του Κιμ Ιλ κάτι. Κωλοτούμπες λέει ο άλλος αλλά όταν τύχει σου λέει "ναι, αλλά ο στάλιν έκανε και καλά". Κωλοτούμπες σου λέει ο τρίτος, αλλά πριν από περίπου τριάντα χρόνια έγραφε στο βιβλίο του ότι η περεστρόϊκα ήταν η αρχή της αποκατάστασης της εξουσίας των σοβιέτ. Βαρέθηκα. Όχι την ιδεοληψία, της οποίας κανείς μας δεν είναι άμοιρος, αλλά την αμετροέπεια και τον καιροσκοπισμό όσων επαγγέλλονται τη ρημάδα την επανάσταση. Βαρέθηκα τη βλακεία όσων ζουν για να διαχειρίζονται οργανώσεις - σφραγίδες και να απολαμβάνουν την ιδρυματοποίηση και το σεχταρισμό που έχουν σπείρει στην αριστερά. Σιχάθηκα την πουτάνα την "συνέπεια" και τα τσιτάτα της που κατάντησε μάσημα μικροπολιτικής τσίχλας για να κρύψει την παντελή έλλειψη σύγχρονης επαναστατικής θεωρίας.

  Αλλά πιο πολύ απ' όλους, βαρέθηκα τους ίδιους τους συριζαίους και ειδικά τους "διαφωνούντες". Όλοι τους ήξεραν ότι το περίφημο πρόγραμμα της Θεσ/νίκης ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα. Αν δεν το ήξεραν τότε είναι εντελώς ηλίθιοι, καθότι ακόμη κι ο παροιμιώδης νεοέλληνας ψηφοφόρος έλεγε ότι "αν ο τσίπρας κάνει τα μισά, καλά θάναι" (και εκείνων γέλαγαν και τα μουστάκια τους που κέρδισαν μια ακόμη ψήφο). Όλοι τους μίλαγαν για διαπραγμάτευση, αφού το ευρώ ήταν, για όλους τους, αδιαπραγμάτευτο. Όλοι δέχτηκαν το βαρουφάκη γιατί τέτοιοι τύποι τους άνοιγαν την πόρτα προς τις γιαγιάδες που σκιάζονταν. Και τώρα; Τώρα είναι όλοι μαξιμαλιστές. Συνεπείς. Άτεγκτοι. Τερματίζουν τα αριστερόμετρα μπας και χρεωθούν κι εκείνοι τις "κωλοτούμπες".

  Ψήφισα ανταρσυα και θάχα κάθε λόγο να επιχαίρω για τις κωλοτούμπες, αλλά μιας και δεν είμαι φιλισταίος (ελπίζω), έχω να πω ότι αν είναι να υποστώ το μνημόνιο, ας το υποστώ με μια κυβέρνηση της αριστεράς. Ακόμη κι αν ετούτοι εδώ κάνουν ακριβώς τα ίδια με το σαμαρά (που δεν τα κάνουν), πάλι προτιμώ αυτή την κυβέρνηση απ' τους φασίστες που κυβερνούσαν πριν ένα μήνα. Είμαι μοιρολάτρης και δεν πιστεύω στο "λαό"; Μπορεί. Μπορεί όμως και να κατάντησα μοιρολάτρης βλέποντας πως αυτός ο λαος έχει πραγματικά την αριστερά που του αξίζει. Και δε βγάζω την ουρά μου απέξω. Καθένας μας με την ευθύνη που νιώθει ότι του αναλογεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απολύτως.

   Πράγματι, αν όχι όλοι, σίγουρα όμως η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν αι ξανάλεγαν "αν κάνει τα 2 απ' τα 10 που υπόσχεται ο Τσίπρας, μια χαρά θα ναι".
   Οι διαφωνίες εδράζοτναν στο νουμερο: άλλοι έλεγαν 1 στα 10, άλλοι 3 στα 10 και άλλοι... "και τίποτα απ' αυτά να μην κάνει, μου αρκεί να φύγει η ακροδεξιά κι οι κλεφταράδες"

   Ενώ λοιπόν ήταν ξεκάθαρο ότι θα επιδιωκόταν ένας αμοβαίος συμβιβασμός που θα επέφερε υπαναχωρήσεις (συν τα "κατά συνθήκην ψεύδη" της προεκλογικής καμπάνιας), σήμερα ένα μέρος των χθεσινών υποστηριτών, κάνει την εύολη επιλογή της θυματοποίησης.
   "Δεν ξέραμε/ μας την έφεραν/ κωλοτούμπες" και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες, για να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω.

   Εσύ π.χ. δεν πίστευες ότι το καλύτερο είναι να διαπραγματευτούμε και πίστευες στη δεδομένη ρήξη και γι' αυτό φαντάζομαι δεν ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
   Αν ψήφιζες ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω πως δε θα προέβαλες επάνω του το δικό σου σκεπτικό και πρόγραμμα.
   Το τρελό είναι να ψηφίζει κανείς ΣΥΡΙΖΑ, περιμένοντας πολιτική ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

   Διαγραφή
 20. Πάμε για...
  Το μεγάλο "φινάλε"
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2015/02/to-megalo-finale.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάναν άλλο πυροβολημένο έχεις να προτείνεις;

   Διαγραφή
  2. H Γιάννα, ο Ομπάμα, η Κλίντον σ' έτσουξαν και σκούζεις;

   Διαγραφή
 21. Εφτά φορές κλείνεις τα μάτια και την όγδοη
  καταδικάζεις μονομιάς.
  Μπρεχτ

  Το βρήκα μόλις μπροστά μου!
  Νομίζω ταιριάζει τέλεια αρχηγέ σε όλα όσα υποστηρίζεις και ταυτίζομαι πλήρως!
  (διάβασα όλα τα σχόλια σου ... δεν μπορείς να φανταστείς...έτσι σκεφτόμουν και δρούσα κι εγώ το ' 12 ..έτσι σκέφτομαι και σήμερα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστός ο Μπρεχτ...

   Είναι αυτό που έλεγα και παραπάνω.
   Πολλοί κάνουν πάντα την εύκολη επιλογή της θυματοποίησης.
   Το "Εγώ δεν ήξερα τίποτα" με εκνευρίζει τόσο πολύ.

   Όπως και το 2010, όταν έγινε η χρεοκοπία, που οι περισσότεροι έλεγαν "Αμάν! Γίνονται τέτοια πράγματα στην Ελλάδα; Χρέος; Έλλειμμα; Διαφθορά; κρεμάλα στους κλέφτες!"

   Λες και μέχρι να ρθει η χρεοκοπία, ζούσαμε σε αλλη χώρα και δεν ξέραμε τί φαγοπότι γινόταν...

   Αλλά έτσι είναι: κάνουμε τα κορόιδα κάθε φορά, και όταν μας βολεύει έτσι βλέπουμε τον Μαυρογιαλούρο και όχι τον Γκρούεζα και όταν μας βολεύει αλλιώς βλέπουμε το αντίστροφο.
   Απλά και μόνο για να μην κληθούμε ποτέ να "απολογηθούμε" για κάποια πράξη στην οποία εχουμε συνευθύνη.

   Όπως μέχρι προχθές "τη λέγαμε" σε όποιον ψήφισε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ως υπεύθυνιο για την κατάσταση και εκείνοι υπερασπίζονταν την επιλογή τους, έτσι από σήμερα εμείς είμαστε αυτοί που θα τα ακούμε απ'τους άλλους και καλούμαστε να υποστηρίξουμε την επιλογή μας.
   Το να αρχίσουμε να βρίζουμε στο εικοσαήμερο πάνω εμένα μου δείχνει απλώς ότι ένα μέρος της αριστεράς έχει μάθει μόνο να κρίνει και ποτέ να κρίνεται.
   Έτσι, μόλις κατάλαβε πως ήρθε η ώρα και γι' αυτό να κριθεί, έβγακε την ουρά του απ' έξω, για να βγει απ' το κάδρο των κρινόμενων και να ξαναγίνει κριτής.
   Έξις, δευτέρα φύσις!

   Διαγραφή
 22. Ένας παλιός δημοσιογράφος έγραψε σήμερα:

  Αγαπητοι συντροφοι .. Ακουσα κι εγω σημερα περιφροντις για τα προβληματα ρευστοτητας που θα αντιμετωπισει η χωρα , για τα μισολογα του Βαρουφακη σχετικα με τον ΦΠΑ , για την αυξηση του κατωτατου μισθου σε βαθος τετραετιας , για το «μασαζ» που εκανε ο Τσιπρας στην Κ.Ο. για να την ηρεμησει...
  Αν μαλιστα σε όλα αυτά προσθεσεις το χαιρεκακο γελιο του Πρετεντερη αποψε στο ΜΕΓΚΑ όταν ανεφερε τα παραπανω προβληματα αλλα και το ιταμο υφος του Βενιζελου απεναντι στην Προεδρο της Βουλης ,ενώ από την άλλη βλεπεις από το πρωι τους βουλευτες του ΣΥΡΙζΑ να απολογουνται σε κάθε λογης δημοσιογραφικα παπαγαλακια, τοτε αν εισαι αριστερος από γεννησιμιού σου , δεν θελει και πολύ για να αρχισεις να κατεβαζεις καντηλια σε αυτους που ψηφισες και παλεψες για να ερθουν στην εξουσια …
  Επειδη όμως η θητεια μου στο δημοσιογραφικο κουρμπετι με εχει μαθει να παραμενω ψυχραιμος απεναντι στα γεγονοτα , εξακολουθω να στηριζω την κυβερνηση της γεναριατικης «αποκοτιας» μας στο αχαρτογραφητο ταξιδι της στην εξουσια… Εξηγουμαι:

  Ο ΣΥΡΙΖΑ μεχρι τις εκλογες του 2012 ηταν ένα συνοθυλευμα ανενταχτων αριστερων, διεγραμμενων από το ΚΚΕ, παλαιων ευρωκομμουνιστων, οικολογων , ακτιβιστων , εν ολιγοις ένα ιδεολογικο τουρλομπουκι.. Και καλα εκανε..
  Ελα μου ομως που η γαμημενη η ιστορια στηνει κατι εκπληκτικα παιχνιδια… Από την μια η απαξιωση των κυριαρχων επι σχεδον σαραντα χρονια αστικων κομματων (ΠΑΣΟΚ , ΝΔ) και από τη άλλη η επελαση στην χωρα μας του χρηματοπιστωτικου κεφαλαιου που κυριολεκτικα διελυσε την κοινωνια, ο ΣΥΡΙΖΑ εκων ακων , αναδειχθηκε στο εναπομειναν προπυργιο του δημοκρατικου καθεστωτος..

  Ετσι , από το βολικο ιδεολογικο θερμοκηπιο , οπου όλα τα ανθη ειχαν την πολυτελεια να ανθιζουν και να συνυπαρχουν, ξαφνου η κοινωνια, για λογους αυτοσυντηρησης, του εριξε μια κλωτσια στον κωλο και τον εβγαλε στον δρομο για την αρενα της εξουσιας… Γιατι αν δεν «ενηλικιωνε» αποτομα τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ναζισμος καραδοκουσε στη γωνια ..
  Συνεπως ηταν απλως θεμα χρονου να του δωσει και την εξουσια, αφου η φθορα των πρωην «μεγαλων» κομματων μερα με την ημερα μεγαλωνε..

  Ετσι φτασαμε στον Γεναρη του 2015.. Και μπορει για μας τους αριστερους η νικη του ΣΥΡΙΖΑ να σημαινε την εκπληρωση της παιδικης επιθυμιας μας να δουμε την αριστερα στην κυβερνηση, για τους υπολοιπους όμως που χρονια στηριζαν την Δεξια και το ΠΑΣΟΚ, σημαινε μια κυβερνηση αφθαρτη ηθικα, χωρις εξαρτησεις από συμφεροντα ,που θα αποκαθιστουσε το καθημαγμενο από τα μνημονια κοινωνικο κρατος και θα προσπαθουσε να αλλαξει την διαλυμενη καθημερινοτητα τους. Μια καθημερινότητα όμως που από το 1981 είναι συνυφασμενη με την ΕΕ και από το 2001 με το ευρω…
  Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ κληθηκε ως κυβερνηση να παιξει τον ρολο ενός αστικου κομματος με κοινωνικη ευαισθησια.. Κατι δηλαδη σαν ΠΑΣΟΚ επι Ανδρεα Παπανδρεου ή ως ΝΔ επι Κωστα Καραμανλη….
  Αρα οσοι περιμεναν ότι ο Τσιπρας , ακολουθουμενος από μπουλουκια Συριζαιων θα παταγε τα Χειμερινα Ανακτορα του Μαξιμου και ότι ο Λαφαζανης θα αρχιζε να οργανωνει τα σοβιετ , μαλλον απογοητευθηκαν ..

  Οσον αφορα την αφεντια μου,επειδη χρονια τωρα « βαθιά την έχωσα στη φόδρα μου την κάνη μου..» , ειμαι διπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον νέο ρολο που του εδωσε η κοινωνια.. Και παρακολουθω με αγωνια και ελπίδα το παρθενικο ταξιδι του στην φουρτουνιασμενη Ευρωπη των τραπεζιτων…
  Και στις ενστασεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνευει να γινει ενας ακομα διαχειριστης της εξουσιας και ότι ηταν λαθος του να αναλαβει έναν τετοιο ρολο, απαντω: Θεωρω ότι είναι ιστορικα πιο γονιμο ακομα και το «λαθος» ενός λαικου κινηματος , από τις σωστες αποφασεις ενός πεφωτισμενου και καθαρου « επαναστατικου» κομματος, που σκεφτεται πριν από μας για μας…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ καλό το άρθρο, διότι θυμίζει για την κυβέρνηση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ όσα θα έπρεπε να έχουν στον νου τους πριν μιλήσουν όσοι τον πυροβολούν ανελέητα.
   Ακριβώς, του δόθηκε κλωτσιά, για να βγει στην πολιτική αρένα και ν' αναλάβει ηγετικό ρόλο από το πουθενά. Αυτό το πάτσγουορκ απόψεων, τακτικών και πολιτικών θέσεων πήρε από ανάγκη μορφή, πλάστηκε σαν την πλαστελίνη από τις συνθήκες και τον ίδιο τον λαό, ο οποίος εναπόθεσε τις ελπίδες του σε μια πιο ανθρώπινη μορφή εξουσίας, για να στηριχθεί ψυχολογικά, να πιστέψει ότι μπορεί να σταθεί ξανά όρθιος κι έπειτα να το προσπαθήσει! Αυτό είχε ανάγκη πάνω απ' όλα κι ύστερα την αποκατάσταση των κοινωνικών και οικονομικών αδικιών. Σε κατάσταση κατάθλιψης και κατ' επέκταση παραίτησης πώς να κάνει βήμα για διεκδικήσεις και επανορθώσεις;
   Ως κυβέρνηση, λοιπόν, έχει απόλυτο δικαίωμα στο λάθος και θα πρέπει να του αναγνωριστεί.

   Διαγραφή
 23. https://www.youtube.com/watch?v=mGsVFfL2lsc

  ΑπάντησηΔιαγραφή