Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Το κόμμα κάνει τον υποψήφιο ή ο υποψήφιος το κόμμα;


Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως ο Σαμαράς κάνει αλλαγή πολιτική πλεύσης επειδή πήρε τη Γκερέκου και τον Οικονόμου;
Πιστεύει κανείς ότι, επειδή εντάσσει κάποια στελέχη κεντρώα, αλλάζει σε κάτι η ακροδεξιά ατζέντα του;
Νομίζω πως κανείς δεν το πιστεύει.
Νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουν ότι, επειδή βλέπει ότι προφανώς δεν του φτάνουν οι δικές του ψήφοι και χρειάζεται και ψήφους απ' αυτές που στις Ευρωεκλογές πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ κλπ, έπρεπε κι ο Σαμαράς να κάνει μια συμβολική κίνηση, τείνοντας το χέρι προς αυτούς, προκειμένου να συσπειρωθεί ένα ευρύ ιδεολογικά κοινό, με στόχο να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτή η συμβολική κίνηση φυσικά είναι η ένταξη κάποιων δυνάμεων/στελεχών από το χώρο του κέντρου.
Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ένας παραδοσιακά μη δεξιός ψηφοφόρος ο οποίος όμως τρέμει στο ενδεχόμενο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, σκέφτεται να ψηφίσει ΝΔ, αλλά δε νιώθει συμβατός μ' αυτό το χώρο.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, λοιπόν, εύστοχα η ΝΔ προσεγγίζει στελέχη με τα οποία θα νιώθουν συμβατοί οι πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν πρώτη φορά ΝΔ.
Αυτό όμως καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό δεν αλλλάζει τίποτα στην πολιτική της ΝΔ.
Αυτό είναι προφανές.
Δε νομίζω να υπέθεσε κανείς πως ο Σαμαράς θα ακολουθήσει πιο... κεντρώα πολιτική, λόγω Γκερέκου!
Η Γκερέκου κι ο Οικονόμου δεν ονειρεύονται να καθαρίζουν μετανάστες και μαλλιάδες, όπως ίσως ο Σαμαράς, αλλά απλώς συμφώνησαν μαζί του στην κεντρική πολιτική στρατηγική.
Δηλαδή... "Yes, my wonderful madame" στη Μέρκελ και "μη τυχόν και βγει ο Σύριζα".
Αυτό είναι όλο!


Επομένως, γιατί δημιουργούνται τέτοιου είδους υπαρξιακά ζητήματα, όταν πρόκειται για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Πιστεύει κανείς πως πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, αν ενταχθούν και κάποιες δυνάμεις ή στελέχη που προέρχονται από άλλους χώρους, είτε εξ αριστερών του είτε εκ δεξιών του;
Τι θα πάθει; Θα... μπασταρδευτεί το καθαρόαιμο;
Τι θα αλλάξει στην κεντρική πολιτική γραμμή του, αν κατέβει η Ραχήλ Μακρή, ο Βουδούρης, ο Χάρρυ Κλυνν, Βαρουφάκης, ο Λαπαβίτσας ή η Κατσέλη;
Λέτε μήπως, λόγω Ραχήλ, θα αρχίσει ο Τσίπρας να κάνει... "επιχειρήσεις-σκούπα";
Ή μήπως λόγω Τζάκρη θα ιδρύσει... fashion police;

Ας είμαστε σοβαροί.
Ένα κόμμα που θέλει να αυξήσει την απήχησή του σε λαϊκά στρώματα τα οποία το βλέπουν με συμπάθεια αλλά νιώθουν πολιτικά ασύμβατα με αυτό, για να το ψηφίσουν πρώτη φορά στη ζωή τους χρειάζονται, όπως είπαμε και παραπάνω, να δουν κάποιες κινήσεις εκ μέρους του κόμματος, για να προσελκυθούν και να μην τους 'αρπάξει' άλλο κόμμα "όμορου χώρου".
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει ένα κόμμα να μαζεύει ό,τι να 'ναι.
Είναι απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει πάρει σάφή θέση στο δίλημμα "εμείς ή αυτοί", να συμφωνεί με την κεντρική στρατηγική του κόμματος και η πολιτική του παρουσία να μη βαρύνεται φυσικά με σκάνδαλα.

Όσο για την πολιτική του ταυτότητα, υπάρχει ένα σαφές και σχεδόν αλάνθαστο κριτήριο: φανταστείτε σήμερα στο τρίτο υπόγειο της Κουμουνδούρου, τον Σκουρλέτη να καταφέρει να κλείσει τη μεταγραφή-βόμβα του αιώνα: να κλείσει για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον... Άδωνι Γεωργιάδη!

 

Πείτε, λέω εγώ, πως τα βρήκανε και ο Άδωνις αρχίζει να εκθειάζει τον... Τσίπρα!
Ωραία.
Ποιος θα τον ψηφίσει;
Ποιος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον Άδωνι;
Ούτε οι υποστηρικτές της Αδωνιάδας θα μεταφερθούν στον Σύριζα ούτε οι Συριζαίοι θα γίνουν Αδωνο-fans!
(Βέβαια όσοι έχουν χιούμορ, θα τον ψήφιζαν. Έτσι, για να σπάσουμε πλάκα, να δούμε τί θα έλεγε!)

Σοβαρά τώρα, πιστεύει κανείς ότι κάποιος πολιτικά ασύμβατος με το κόμμα υποψήφιος, θα κατάφερνε να βγει στη Βουλή;
Συνήθως, όχι.
Σε λίγες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να συμβεί κι αυτό.
Αλλά, κι όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι τελικά δεν είναι ασύμβατος με ένα κομμάτι της βάσης αυτού του κόμματος.
Και επομένως καλώς επιλέχτηκε ως υποψήφιος.


Προφανώς δεν εννοώ να ενταχθεί κάθε... "Άδωνις" που θα βρεθεί στο δρόμο, αλλά ότι, εάν και εφόσον πληρούνται κάποιες αυτονόητες προϋποθέσεις, η συμβατότητα ενός υποψηφίου με το κόμμα αποδεικνύεται στην κάλπη. Αν σκίσει ή αν πατώσει.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκλογές του '12, η Σακοράφα (για την οποία είχαν επίσης εκφραστεί αντιρρήσεις από πολλούς οπαδούς της "καθαρότητας") πρώτευσε με μεγάλη διαφορά σε σταυρούς στη μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας, τη Β΄Αθήνας. Προφανώς ήταν πάρα πολύ συμβατή με το εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έσκισε στη Β' Αθήνας. Όχι μόνο γι' αυτό, αλλά και γι' αυτό.
Και δεν έχασε κανείς από αυτήν τη συνεργασία.
Παραδείγματος χάριν, εχθές συζητούσα με μια πρώην ψηφοφόρο της ΝΔ, η οποία κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της σε πλειστηριασμό, είναι στα δικαστήρια με την τράπεζα και χρωστάει το ότι ακόμη δεν έχει μείνει άστεγη στο "νόμο Κατσέλη". Αυτή λοιπόν μου έλεγε ότι θα ψηφίσει πιθανότατα Σύριζα, λόγω της Κατσέλη. Για να σώσει το σπίτι της. Νιώθει περισσότερη ασφάλεια.

Διότι, όταν κάνεις ένα άνοιγμα προς όλους τους χώρους και λες "ψηφίστε μας", τότε υποχρεούσαι να κάνεις συμβολικά ανοίγματα προς αυτούς τους χώρους, για να τους προσεγγίσεις.
Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τη γραμμή πλεύσης σου.
Στην ουσία δεν αλλάζεις το "κείμενο".
Απλώς το "μεταφράζεις" σε μια ακόμη "γλώσσα".

31 σχόλια:

 1. Καλά, έχασα το σχόλιο!!! Φτου κι απ' την αρχή. Ανάθεμα κι αν θυμάμαι τι έλεγα...
  Πάμε πάλι!
  Ξεκινώ από το τέλος και με το "Απλώς το "μεταφράζεις" σε μια ακόμη "γλώσσα", το οποίο είναι και η ουσία και το βρίσκω πολύ σωστό. Θα ήταν επιπόλαιο κι ανόητο αν ένας πολιτικός χώρος έχανε την πλεύση του κάθε φορά που θα εισερχόταν στους κόλπους του ένα νέο μέλος! Τότε θα μιλούσαμε για "σκορποχώρι", το οποίο δεν θα πετύχαινε κανέναν στόχο του. Αν ένας χώρος λειτουργεί έτσι δεν είναι με τίποτα άξιος εμπιστοσύνης και θα είναι προς αποφυγή.
  Κάθε πολιτικός, τώρα, που μετακινείται σε κάποιο άλλο κόμμα, είναι υποχρεωμένος πριν εισχωρήσει εκεί να συμφωνεί και ν' αποδέχεται την κοινή γραμμή του χώρου που εντάσσεται, αλλιώς ας μείνει όπου βρίσκεται ή ας αποχωρήσει από την πολιτική, μια και δεν είναι για τουρισμό!
  Στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο οι πολίτες να ψηφίζουν πρόσωπα και όχι τόσο ιδεολογίες, και ειδικά άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο - τα νιώθουν σαν την οικογένεια ένα πράμα. Δεν είναι κακό, αρκεί τα άτομα αυτά να είναι αξιόλογα. Υπάρχουν πράγματι άτομα τέτοια που με την υπεύθυνη και σοβαρή στάση τους απέναντι στους πολίτες και τον εαυτό τους κερδίζουν την προτίμηση των ψηφοφόρων σε όποιον χώρο κι αν βρεθούν, τον οποίο έχουν επιλέξει για σοβαρούς λόγους, ούτε τυχαία ούτε επειδή τους επιβλήθηκε!
  Βέβαια, μην μπούμε στην διαδικασία να τους μετρήσουμε, διότι θα απογοητευτούμε...
  Το παράδειγμα με το Άδωνι "έγραψε"!!!! Σε ποια γλώσσα πρέπει να γίνει η μετάφραση, για να τον δεχτεί ένα αριστερό κόμμα...;;;;;; Χεχε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ψήφιση προσώπων είναι κατάλοιπο του παλιού εκλογικού όμου που μπορούσε να κατέβει κάποιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο νομό του και, αν τα κατάφερνε να μαζέψει πολλους σταυρούς, μπορούσε να βγει στη Βουλή και μόνος του.
   Επειδή όμως το πελατειακό σύστημα θέριεψε, το κόψανε, αλλά στην ουσία ποτε΄δεν εξαφανίστηκε το σύστημα.
   Βλέπε Κεφαλογιάννηδες στο Ρέθυμνο, Μητσοτακο-μπακογιάννηδες στο Καρπενήσι, Καραμανλήδες στις Σέρρες κλπ.
   Υπάρχουν πολλές οικογένειες ευνοούμενες και εξαρτώμενες απ' αυτούς. Δεν λυγίζουν έτσι εύκολα.

   Διαγραφή
 2. Ειδικά στην περίπτωση της Γκερέκου, η κατάσταση είναι εντελώς win-win γιατί φαντάζομαι πως η Γκερέκου θέλει να κρατήσει την θεσμική της θέση για να προστατεύσει τον νεαρό σύζυγό της και τα χρέη του (λέω και καμιά χαζομάρα για να γελάσουμε που και που), και γι' αυτό μετεγράφη στη νδ με μεγάλη ευκολία, και ο σαμαράς εκπληρώνει τον σκοπό που ανέφερες.

  Πάντως, δεν γνωρίζω πότε έγραψες το κείμενο αυτό, πάντως τα περισσότερα ονόματα που ανέφερες για τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά και επισήμως θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του, και απ' τις όποιες αντιδράσεις που παρατήρησα, έτυχαν ευχάριστης υποδοχής. Ίδωμεν λοιπόν και εδώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το έγραψα πριν ανακοινωθούν τα ονόματα, αλλά βασίστηκα στο γενικότερο κλίμα που εισέπραξα και τώρα αλλά και σε προηγούμενες εκλογές σχετικά με το θέμα.
   Γενικώς υπάρχει μια φοβία με τα πρόσωπα που εχουν κομματικό παρελθόν, αλλά εγώ δεν τη συμμερίζομαι.
   Η Γκερέκου ρισκάρει πολύ πάντως. Θα το δείξει ο καιρός αν καλώς ρίσκαρε...

   Διαγραφή
 3. ΛΟΙΠΟΝ τωρα συμφωνω,απολυτως με το παραπανω κειμενο..Και στηριζω οποιες μεταγραφες γινουν...
  Με αυτη τη λογικη...!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως και στο ποδόσφαιρο, άμα γίνουν μερικές μεταγραφές κλείνουν κάποιες "τρύπες" στο ρόστερ...
   Το θέμα είναι να μη βγουν "παλτά".
   Στο χέρι μας είναι ποιους θα στείλουμε στη Βουλή και ποιους σπίτι τους.

   Διαγραφή
 4. Εγώ πάλι δε συμφωνώ με τις "διευρύνσεις" παντός είδους, χωρίς κριτήρια. Γιατί η Τζάκρη είναι μεταγραφή χωρίς καμιά λογική. Τι ήθος έχει αυτή η γυναίκα, μου λέτε; Επειδή είδε το καράβι να βουλιάζει και είπε να στηρίξει (αυτονόητα λέω εγώ) την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2013; Που ψήφισε ΌΛΑ τα μνημόνια, ακόμα και το τρίτο στην τρικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το Νοέμβριο του 2012; Που μας έλεγε ότι το έκανε με το πιστόλι στον κρόταφο όταν λίγες ώρες πριν έλεγε ότι δε θα το ψηφίσει; Που έχει βάλει βύσματα από εδώ και από κει;

  Αυτά έλεγε για την Κερατέα ως ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ τότε. Θαυμάστε την: «Για μας είναι μια κατανάλωση δυνάμεων και ένα κόστος, γιατί έχει κοστίσει 300.000 ευρώ αυτή η ιστορία στην επιχείρηση της Αστυνομίας τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη, αναφερόμενη στα βίαια επεισόδια που διαδραματίζονται στην Κερατέα μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών.

  Επειδή κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ηγετική ομάδα κυρίως, είναι ηλίθιοι, εμείς δε θα χάσουμε ούτε τα μυαλά μας, ούτε τη μνήμη μας. Έπρεπε ρε να είχα ανάρτηση της κ.κ. το Νοέμβρη του 2012, να δείτε τι νεύρα και τι μίσος είχαμε τότε. Αλλά πρέπει να την κατέβασε γιατί δε τη βρίσκω πουθενά.

  Να μας δω όμως όταν ένας-ένας θα φεύγουν στα δύσκολα Βουδούρης, Παραστατίδης, Τζάκρη, αν εκλεγούνε, που δεν είναι απίθανο. Υπεύθυνοι για την εκλογή τους θα είναι αυτοί που τους έβαλαν στα ψηφοδέλτια. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τους μαυρίσει ο κόσμος γιατί έχουν και μηχανισμούς και αν θέλει η ηγετική ομάδα, πιθανά θα βρει τον τρόπο να τους εκλέξει.

  Και κάτι τελευταίο για την ώρα. Μη μπερδεύουμε τη βούρτσα με την π@%#. Η Σακοράφα καταψήφισε το μνημόνιο 1 και έφυγε ΝΩΡΙΣ. Ο Κουρουμπλής καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και έφυγε επίσης νωρίς ασκώντας την αυτοκριτική του. Η Τζάκρη τι έκανε;;; Για ποιο απ' όλα όσα έκανε μετάνιωσε αυτή; Για ΤΙΠΟΤΑ.

  Αααα, φταίνε και της Αριστερής Πλατφόρμας σε αυτές τις επιλογές. Γιατί μόλις μπήκε ο Λαπαβίτσας (εξαιρετικός παρεμπιπτόντως) έκαναν μόκο και άφησαν να μπει κάθε καρυδιάς καρύδι στα ψηφοδέλτια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Τζάκρη έχει ψηφίσει τρία μνημόνια και βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Οικονόμου δεν έχει ψηφίσει κανένα και βρέθηκε στη... ΝΔ!
   Είδες;
   Μεγάλη πουτάνα η ζωή!

   Κι όμως, αν δεις την πολιτική παρουσία του καθενός, αν δεν ήξερες τί έχει κάνει ο καθένας, θα είχες την εντύπωση ότι η Τζάκρη δεν ψήφιζε και ότι ο Οικονόμου ψήφιζε...

   Καλώς ή κακώς η ιστορία ούτε ξεκίνησε ούτε τελείωσε το 2012.
   Δηλαδή οι μεταινήσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν.
   Ο Κουρουμπλής π.χ. που δεν ψήφισε το Μνημόνιο 2, είχε ψηφίσει το Μνημόνιο 1.
   Παρ' όλα αυτά, έχει σταθεί πολύ καλά στο ύψος των επριστάσεων.
   Ο χρόνος που θα κουνηθεί ο αθένας είναι διαφορετικός.
   Κι αυτό ισχύει και για πολίτες και για πολιτικούς.

   Προ ημερών μίλαγα με έναν που 'χε ψηφίσει φανατικά Βενιζέλο το '12 και καταριόταν το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα είναι φανατικός με τον Τσίπρα και βρίζει ως... πρόβατα όσους ψηφίζουν Σαμαρά και Βενιζέλο!
   Ε, τι να κάνω κι εγώ; Να του το αρνηθώ; Γελάω από μέσα μου, αλλά τι να του πω;
   Να του πω ότι "κι εσύ τα ίδια σκατά είσαι";
   "Άστον", λέω.
   Τι να κάνουμε; όλοι χρειάζονται...

   Είναι αυτό που 'λεγε ο Κωνσταντίνου σε μια ταινία (αυτή με την Τρούμπα) για τον φαντασμένο αδερφό του: "τον δουλεύω για να δουλεύει"...

   Διαγραφή
 5. Χαρακτηριστικη περιπτωση του τι σεντονια μπορει να γραφουν απο συριζαιους για να μας πουν πως καταπιαν αμασητα οτι πασοκοι-ανεξαρτητοι (ελληνες) και οτι σαπιλα υπαρχει ειναι με τον συριζα.Πρωτη φορα αριστερα , με τζακρη , με πεισατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε όχι και σεντόνια!
   Αυτή τη φορά ήμουν λακωνικός.

   Πάντως η Ιστορία δε θα γράψει πως "το 2015 στην Ελλάδα βγήκε πρώτη φορά κυβέρνηση αριστερό κόμμα με την Τζάκρη βουλευτίνα".
   Θα γράψει όλο το υπόλοιπο χωρίς την Τζάκρη. Αυτό είναι βέβαιο.

   Υπάρχει βέβαια και άλλη λύση: "πρώτη φορά κομμουνισμός, με την Κανέλλη"

   Διαγραφή
  2. Ειναι ωραια καθε φορα η συγκριση που γινεται με την κανελη.Γιατι οπως και οταν την κατηγορουσε ο χαρυ κλυν εκει φτασαμε.Μιλαμε για ενα ατομο που πηγε στο κκε το 2000 , ναι κινηση τακτικης και πολιτικου ελιγμου δεν το λες.Απο την αλλη προφανως ολοι οι αριστεροι θα προτιμουσαν να ειχε μεινει εκει που ηταν.Και υπαρχει καποια συγκριση ας πουμε για ενα ατομο που ειναι 15 χρονια στο κκε με τον συρφετο και τις μεταγραφες που γιναν σε χρονο dt.
   Και ναι το κειμενο σου δεν ειναι μεγαλο , αλλα αναφερωμουν γενικοτερα σε ολα τα μπλογκ που τεινουν στον συριζα το τι βαθυστοχαστες αναλυσεις θα κανουν για να καταληξουν οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα που ο συριζα εχει μαζεψει ολα τα ψοφαλογα και τα βαφτισε αριστερα ψοφαλογα.

   Διαγραφή
  3. Αφού η Κανέλλη που είναι πλούσια αστή, με διαρκείς άκρες στο καθεστώς, που είχε ένα παρελθόν στα όρια του ακροδεξιού, είναι αποδεκτή σε ένα κομμουνιστικό κόμμα, τότε μάλλον τα όρια του αποδεκτού σε ένα ρεφορμιστικό κόμμα κατεβαίνουν πολύ χαμηλά...

   Όσο για το "χρόνο dt", καταρχήν δεν είναι "dt", αφού όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε "πολιτικά φλερτ" που ξεπερνούν τα δύο χρόνια και μάλιστα μερικά εξ αυτών δεν ευοδώθηκαν (π.χ. Κατσέλη).
   Επομλενως δε μιλάμε για καταστάσεις αλά Γκερέκου που προχτές ήταν σε άλλο κόμμα και σήμερα σε άλλο.
   Επομένως δεν υπάρχει και τίποτα ανήθικο, αφού υπάρχει μια α΄τυπη συμπόρευση σε μια σειρά πολιτικών ενεργειών εδώ και πολύ καιρό και επομένως είναι λογική μια συμπόρευση.
   Όπως π.χ. το να πήγαινε ο Ψαριανός στο ΠΑΣΟΚ, ας πούμε, δε θα ήταν πολιτικά ανήθικο και άστοχο, αφού συμπορεύεται και συντάσσεται μαζί του στα περισσότερα πολιτικά ζητήματα.
   Η πολιτική είναι κινούμενη άμμος.
   Όποιος μένει ακίνητος, απλώς θα βουλιάξει.
   Με κλασικό παράδειγμα, το ΚΚΕ.

   Διαγραφή
  4. Πολυ καλη η παρομοιωση με την αμμο.Οποτε μας μενει απλα να γινουμε ολοι χαμαιλεοντες και να αλλαζουμε σταση και κομματα ανα δυο χρονια.
   Το οτι εχουμε παρει μαζι μας ολους τους τυχοδιωκτες δεν ειναι κατι κακο.Και κανεις απο τις μεταγραφες δεν ειναι πολυ καιρο , τζακρη,παραστατιδης,ραχηλ το μονο προβλημα που ειχαν ειναι οτι δεν θα ξαναβγαιναν βουλευτες.Ασχολιαστο το οτι ο συριζα εφτασε να συνεργαζεται με την κατσελη.Τοτε γιατι οχι με τον παπανδρεου?
   Και ο συριζα σοβαρα τωρα βαζει στον κοσμο διλημα να φηφισουν τους "συριζαιους" του συριζα και οχι τους αλλους με τα ζιβαγκο.
   Το οτι το πολιτικο συστημα ειναι σαπιο ειναι γνωστο , μην παρουσιαζεις ομως αυτο που πας να κανεις σαν κατι νεο και διαφορετικο ομως οταν εχεις παρει ολη αυτη τη μποχα.

   Διαγραφή
  5. Ούτε χαμαιλεοντισμός ούτε και αιώνια ακινησία.
   Ναι στη συνεχή κίνηση.
   Δε γίνεται να λέει κάποιος τα ίδια και το 2015 και το 2010 και το 2000 και το 1990 και το 1960 και το 1940 και το 1920.
   Όταν λέει τα ίδια, σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα να πει και ότι απλώς αποστηθίζει βιβλία.
   Όποιος πραγματικά θέλει να κάνει κάτι γι' αυτόν τον τόπο, θα κάνει και κινήσεις και ελιγμούς και αμφιτλαντεύσεις και ταλαντεύσεις και προσπάθειες και αντιπροσπάθειες και ό,τι περνά απ' το χέρι του για να δούμε καλύτερες μέρες.
   Όποιος δε θέλει να κάνει τίποτα γι' αυτόν τον τόπο, κάθεται στα βιβλία του και μετά κηρύττει από άμβωνος τον μελλοντικό επίγειο παράδεισο του κομμουνισμού.
   Μην κοιταξει κάτω όμως γιατί αντί για κοινό, θα αντικρύσει εκατομμύρια σκελετωμένων.
   "Αν δε βρέξεις κώλο, ψάρια δεν πιάνεις", λέει η παροιμία.
   Όποιος θέλει να κάνει κάτι, θα "λερωθεί" στην προσπάθειά του.
   Τους ατσαλάκωτους φοβάμαι.

   Όσο για το άλλο θέμα, η Ραχήλ, ο Βουδούρης, η Κατσέλη έχουν εδώ και δυο χρόνια σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την απέκτησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

   Διαγραφή
  6. Συμπλευση με την φαιρδροτητα εχουν αυτοι οι τρεις.Και ειναι αλλο πραγμα να μην επικαιροποιεις αυτα που λες και να προσαρμοζεσαι με την πραγματικοτητα και αλλο πραγμα να αλλαζεις θεσεις γιατι αυτη τη μερα αυτο θελει να ακουσει ο κοσμος.Αμα θελουμε να αλλαξουμε τον κοσμο οπως λες πρεπει να κραταμε και μια σωστη σταση και οχι να τον χαιδευουμε.
   Και πληροφοριακα πολυς αριστερος κοσμος στην επαρχια ΔΕΝ θα ψηφισει συριζα γιατι βλεπει ολους τους πασοκους στα ψηφοδελτια.Βεβαια οι συγκεκριμενοι θα φερουν κοσμο, απλα διαφορετικο κοσμο.Ασε που σε ολες τις περιπτωσεις οι ιδιες οι νομαρχιακες του συριζα δεν τους ηθελαν και ακομα δεν τους θελουν ασχετα αν τους φωρτωθηκαν με το ζορι.
   Μαλλον οι νομαρχιακες του συριζα δεν ειδαν την μεγαλη συμπλευση που εχουν με τον συριζα τα δυο τελευταια χρονια.Η απλα σε μικρες πολεις ειναι γνωστες οι λαμογιες του καθενος.

   Διαγραφή
  7. Απ' όσα ξέρω, στην επαρχία τα ίδια κουσούρια που έχουν οι κυβερνητικοί κομματάρχες, τα ίδια σχεδόν έχουν και οι μη κυβερνητικοί.
   Η επαρχία αφενός είναι πολύ συντηρητική, φοβάται πολύ το "άγνωστο", αυτό που δεν έχει κυβερνήσει και αφετέρου λειτουργεί πελατειακά.
   Επομένως, δεν ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και στην Αθήνα, όπου το κριτήριο είναι αμιγώς πολιτικό.
   Και βλέπουμε τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην επαρχία.
   Γι' αυτό μη μου λες τώρα ότι "Στην επαρχία δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί ξέρουν τις λαμογιές του".
   Μιλάς γι' αυτούς που στη συντριπτική τους πλειοψηφία λένε "που 'σαι Παπαδόπουλε".
   Αν θεωρείς λοιπόν ότι το αισθητήριο και η πολιτική αντίληψη της επαρχίας είναι καλύτερη και καθαρότερη απ' αυτή της Αθήνας, τότε τι να πω;
   Ή δεν ξέρεις καλά την επαρχία (επειδή ζω εκεί την ξέρω πολύ καλά) ή φτάνεις στην υποστήριξη καταστάσεων και θέσεων που είμαι βέβαιος πως δεν πιστεύεις προκειμένου να αποδείξεις αυτό που θες.

   Διαγραφή
 6. Συμφωνώ με τη συλλογιστική σου, αλλά ειδικά με την Τζάκρη... δεν μασιέται με τίποτα! Η κυρία που ψήφισε τα μνημόνια "με το πιστόλι στον κρόταφο", δεν είχε θέση στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ότι χειρότερο έχει αναδείξει το πολιτικό τοπίο. Τσεκαρισμένο και από προσωπικές μαρτυρίες συντοπιτών της. Κι αυτός ο κρόταφος, μας έχει στοιχίσει πάααααρα πολλά λεφτά για τα κομμωτήρια. Καλά τα ανοίγματα, αλλά μερικές φορές αποδεικνύονται επιβλαβή για μια παράταξη που ευαγγελίζεται το νέο αίμα στην πολιτική.
  Καλό βράδυ Αρχηγέ κι ελπίζω τα "ζιβάγκα" που τρύπωσαν επιδέξια στο πλοίο της αριστεράς, να πάνε άπατα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμάμαι που βλέπαμε τη σκηνή με την Τζάκρη να βγάζει την πιο πύρινη αντιμνημονιακή ομιλία (που ειλικρινά, όμοιά της δεν ξαναϋπήρξε) και πάνω που λεγαμε "πες τα χρυσόστομη" και πάνω που 'βριζε πατώκορφα όλυος τους υπευθύνους... λέει "ψηφίζω ναι"!
   Να πω την αμαρτία μου, πέσανε πολλές χριστοπαναγίες τότε...

   Κοίτα, εγώ δεν την ήξερα ως τότε και φυσικά μετά απ' αυτό το σκηνικό την αντιπαθούσα πάντοτε, αλλά υπάρχει και το πολύ απλό: δεν την επιβάλλει κανείς! Υποψήφια είναι. Ας τη μαυρίσει ο κόσμος και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
   Εγώ δε θα την ψήφιζα.
   Άμα την ψηφίσει ο κόσμος, τότε αυτό θα σημαίνει πως καλώς την βάλανε στα ψηφοδέλτια, αφού σ' ατήν την επρίτπωση θα αντιπροσωπεύει τον κόσμο που ψηφίζει Σύριζα σε εκείνο το νομό.

   Διαγραφή
 7. Ανεμομαζώματα διαολοσκορπίσματα.
  Συμφωνώ με τον Παναγιώτη και τη Μαρία. Τις μαλακίες που κάνουν αλλού όχι και να τις υιοθετούμε και να τις αντιγράφουμε και στην Αριστερά. Γιατί; Χάθηκαν τα στελέχη; Χάθηκαν όσοι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έμπαινε-δεν έμπαινε στη Βουλή;
  Δηλαδή να μαζεύουμε κι ας είν’ και ρόμπες;
  Όποιος έφυγε, προδίδοντας το κόμμα του, θα ξαναφύγει. Αν είχε παρατήσει το κόμμα για να μην υπαναχωρήσει στις ιδέες του (λαμπρό παράδειγμα η Σακοράφα), τότε θα ήταν αλλιώς. Αυτοί όμως που έφυγαν όταν είδαν τα σκούρα και αφού είχαν ψηφίσει τα πάντα, δεν μπορούν να έχουν άλλη θέση παρά στο σκουπιδοτενεκέ. Και σίγουρα δεν μπορεί να έχουν θέση στην Αριστερά αυτοί που σκέφτονται μόνο το πολιτικό τους τομάρι.
  Αν είναι έτσι να μεταγραφεί και ο Γιωργάκης. Όλο και κάποιοι τον ακολουθούν και θα φέρει κόσμο.
  (Άδωνι εσύ; Γιωργάκη εγώ!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άμα είχε μείνει μόνο με αυτούς που αγωνίστηκαν στα χρόνια του 4%, θα βρισκόταν και σήμερα στο 4%.
   Διότι απλούστατα θα πρέπει οι κοινωνικές διεργασίες στη βάση να αποτυπώνονται και σε επίεπδο κορυφής σε κάποιο -έστω μικρό- βαθμό.
   Δηλαδή, αφού το σημερινό -ας πούμε- 30% του Σύριζα προέρχεται κατά συντριπτική πλειοψηφία απ' το ΠΑΣΟΚ, είανια υτονόητο ότι θα υπάρξουν και εμτακίνήσεις στελεχών, συνδικαλιστών, βουλευτών κλπ.
   Μετακινήθηκε η μισή βάση του ΠΑΣΟΚ.
   Αν το δεις αναλογικά, είναι πολύ μικρή η μετακόμιση στελεχών σε σχέση με τη μετακόμιση πολιτών.
   και καλώς είναι μικρή, Δε χρειάζεται να πολυμεγαλώσει κιόλας.
   Αλλά σε κάποιο βαθμό αυτό είναι αναπόφευκτο.

   Και σε τελική ανάλυση δν ολοκληρώθηκε η μετακίνηση του κόσμου (άρα και των στελεχών) το 2012.
   Όπως υπάρχουν αρκετοί που ξε΄ρω που το '12 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ή και ΝΔ και σήμερα θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, για παρόμοιους λόγους μετακινούνται και στελέχη είτε της κεντρικης είτε της περιφερειακής πολιτικής σκηνής.
   Αν δε μετακινούνταν Φωτόπουλοι, Μπαλασόπουλοι, Καλφαγιάννηδες κλπ απ' το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, πού δύσκολα θα υπήρχε σήμερα το 30τόσο τοις εκατό.
   Η κοινωνία έχει οργανωμένες δομές.
   Γι' αυτό η μετακίνηση "ατομικών μονάδων" βρίσκεται στα όρια του ανέφικτου.
   Η πολιτική δε γίνετια με άτομα, αλλά με ομάδες καιδ ομές.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και πήρε τις δομές μαζί του και ακολούθησαντ α άτομα.
   Μέσα σ' αυτές τις δομές θα βρεις και αντιπαθή άτομα.
   Αλλά γι' αυτό υπάρχει και η ρημαδα η ψήφος: για να αμυρίσουμε όποιον δε γουστάρουμε.

   ΥΓ.:Ο Γιωργάκης;;; Μην παίζεις με τα όπλα!

   Διαγραφή
 8. Όσο εκτιμώ την Γκερέκου και τον Οικονόμου (δηλαδή καθόλου, καθότι καιροσκόποι) άλλο τόσο εκτιμώ και την Τζάκρη, η οποία έγινε διάσημη (πέρα από τα μνημόνια) για δυο πράγματα: τα ταγιέρ της και τους διορισμούς των "δικών της παιδιών" που είναι ελαφρώς λιγότεροι από αυτούς που έκανε ο Σαμαράς με τα "δικά του παιδιά" επίσης. Αυτό πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ που προλάβαμε και συμφωνήσαμε οι περισσότεροι την προηγούμενη φορά ότι είναι η ώρα του χωρίς κιχ; Το κακό είναι ότι τσάμπα τα γράφουμε εμείς αυτά, κανείς δεν τα λαμβάνει υπόψη του. Εύχομαι να τους "μαυρίσουμε" όλους τους παραπάνω, αν υπάρχει έστω και η στοιχειώδης μνήμη στο κεφάλι τού κάθε ψηφοφόρου (χλωμό).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν λοιπόν ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτή τη θέληση για απαλλαγή από ένα φαύλο πολιτικό παρελθόν, έχει το μαχαίρι έχει και το καρπούζι.
   Μπορέι να στείλει κάποιον είτε στη Βουλη΄είτε στο σπίτι του.
   Αν όμως, τα ξέρει όλα αυτά και παρόλα αυτά τον στείλει στη Βουλή, τότε αυτό θα σημαίενι πως ο κ΄σομος του δε θα εκφράζει τη θέληση για απαλλαγή.
   Επομε΄νως, σε αυτήν την επρίπτωση και "Τζάκρη" να μην υπήρχε, θα γινόντουσαν κάμποσοι άλλοι σαν την Τζάκρη.
   Απ' αυτούς τους υπεράνω πάσης υποψίας.
   Επομε΄νως, χεράκια έχουμε, γνώση του θέματος ε΄χουμε, μυαλό ε΄χουμε, ας κάνουμε αυτό που νομίζουμε.
   Αν κάνυομε βουλευτίνα πάλι τη Τζάκρη, δε θα φταίει ούτε η Τζάκρη ούτε ο Τσίπρας.
   Θα σημαίνει πως αυτοί είναι οι ψηφοφόροι του Σύριζα...

   Διαγραφή
  2. Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε και είναι και αργάμιση. Αν είναι να "πειραματίζεται" το κάθε κόμμα για να δει αν θα "τσιμπήσουν" ή όχι οι ψηφοφόροι, ζήτω που καήκαμε. Δεν συμφωνώ καθόλου. Αν είναι δυνατόν να είναι αυτό το κριτήριο για την επιλογή των στελεχών του! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν δυνάμει για να κυβερνήσει και κάτι τέτοια θέματα οφείλει να τα προσέξει από νωρίς. Θα ξεχάσουμε δηλαδή όπου να ΄ναι ότι μιλάμε και για ένα αριστερό κόμμα; Σίγουρα έχω να πω κι άλλα, αλλά είναι αργά Ζήκο.

   Διαγραφή
  3. Όχι, δεν κάνει πειράματα. Το πείραμα είναι για μας. Για να δούμε τελικά και ποιοι είμαστε.
   Προφανως το κάνει για να μαζεψει επιπλέον ψήφους.
   Για τη "συμβατότητα" που έλεγα και παραπάνω.
   ("Δε ξαναλέω δύσκολες λέξεις, Φάνιη μου"! που 'λεγε και στους Δυο ξένους)

   Αριστερό-ξεαριστερό κόμμα, δεν έχει να κάνει.
   Η πολιτική είναι πόλεμος και ο πόλεμος έχει ελιγμούς και μερικές φορές συμμαχίες με το διάβολο.
   Και αυτό δεν αφορά μόνο στις υποψηφιότητες των ψηφοδελτίων αλλά και στη γενικότερη πολιτική στρατηγική.
   Οι σταλινικοί Σοβιετικοί συμμάχησαν με τους εχθρούς Καπιταλιστές για να νικήσουν τον απεχθή χιτλερικό Ναζισμό.
   Εμείς στη... Τζάκρη θα κολλήσουμε;

   Διαγραφή
 9. Νυχτοπούλια (κι εγώ ξεχάστηκα διαβάζοντας του κόσμου τις ειδήσεις), για να μην ξεχνιόμαστε, δέστε κάτι που βρήκα:

  https://plus.google.com/+DimiourgiaEpikinonia/posts/DA4Ufo1WaV1?pid=6102080915430575346&oid=107810701320278986441

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σ.σ. Επειδή έκλεισες πολύ πετυχημένα την προηγούμενη ανάρτηση, ήρθα εδώ να το πω...
   Σε είχε δάσκαλο ο Έκο;;; :-)))
   Τίτλος ανάρτησης: "Όταν ο Έκο συνάντησε τον Μαζεστίξ..."
   (Δεν φταίω εγώ, προκαλείς για πείραγμα... όχι θα γλίτωνες!)

   Διαγραφή
  2. Έχω ανακαλύψει κάμποσους που με "αντιγράφουν", όπως ο Έκο.
   Θα 'ρθει μια μέρα που θα τους αποκαλύψω όλους!

   Σωστή η εικόνα...

   Διαγραφή
  3. Αχαχαχα!!!

   Ο διάλογος του αδιεξόδου καλά συνεχίζεται στην παλαιότερη ανάρτηση...

   Διαγραφή
 10. Συμφωνώ με τους παραπάνω για το ποιόν και κυρίως για τις ικανότητες της Τζάκρη. Όμως η αλήθεια είναι ότι η διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πέλλα είναι ανέκαθεν πολύ μικρή και τους ψηφοφόρους που θα φέρει η Τζάκρη, που δε διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους πολιτευτές της επαρχίας που έχουν μάθει να μικροπολιτεύονται σε γάμους και βαφτίσια, δεν πρόκειται να τους φέρει κανένα παραδοσιακό στέλεχος. Το κριτήριο λοιπόν είναι καθαρά υπολογιστικό και όχι ιδεολογικό. Δεν θα 'θελα όμως αύριο μεθαύριο τέτοιες αμφισβητούμενες προσωπικότητες στο υπουργικό συμβούλιο.
  Σε κάθε περίπτωση η Τζάκρη φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ένα χρόνο, δεν είναι Γκερέκου που τη Δευτέρα λέει πως θα κατέβει με το ΠΑΣΟΚ (!) και την Τετάρτη πάει στη ΝΔ ούτε Μίκα Ιατρίδη που έσκιζε τα ιμάτιά της κατά της κυβέρνησης τόσο καιρό και βροντοφώναζε ΟΧΙ και σε μια βδομάδα ψήφισε Πρόεδρο και κατεβαίνει με τη ΝΔ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όποιος έχει πάρε-δώσε με τη "βαθιά επαρχία" (πώς λέμε... "βαθύ Πασόκ") καταλαβαίνει ότι τα κριτήρια της ψήφου είναι πολύ διαφορετικά.
   Γνωστός μου (παλιά οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ) που μέχρι προχθές... "σκότωνε" στο όνομα του Σύριζα και του Τσίπρα προκειμενου να φύγει ο Σαμαράς, μόλις δημιούργησε ο ΓΑΠ το κόμμα του, την έκανε για κει που βρήκε μια... φιλική αγκαλιά.
   Ο λόγος; Ο "μεσάζων" κόμματος και λαού (δηλ. ο τοπικός κομματάρχης) δεν έγινε δεκτός απ' τον Σύριζα και επομένως ο κόσμος του πήγε προς το Γιώργο που άνοιξε την... αγκαλίτσα του σ' αυτούς!
   This is επαρχία.
   Αυτός είναι ο λαός.
   Και τι να κάνουμε;
   Να αλλάξουμε λαό;
   Δύσκολο.
   Να αλλάξουμε ΤΟΝ λαό;
   Αυτό είναι καλύτερο, αλλά θέλει χρόνο.
   Να γίνουμε ουρά της κάθε μαλακισμένης συνήθειας του λαού;
   Ούτε αυτό είναι καθόλου καλό.
   Επομένως;
   Τι κάνουμε;
   Μια χρυσή τομή, θα έλεγα εγώ, ανάμεσα σε όλα αυτά τα τραγελαφικά.

   Διαγραφή
  2. Αν αληθεύουν αυτά που λες... ε ρε γλέντια...!!!

   Διαγραφή