Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Αμόρφωτοι διανοούμενοι


 
Μα καλά, δεν αναρωτήθηκε κανείς μήπως ο παραιτηθείς αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζιφόπουλος, με τη φράση του «Πρέπει να φασιστοποιηθούμε», δεν εννοούσε αυτό που καταλάβαμε, αλλά κάτι άλλο;
Αν αναρωτηθείτε, θα καταλάβετε πως το πιθανότερο είναι να μην είναι φασίστας αλλά κάτι ακόμη χειρότερο: επικίνδυνα αγράμματος, αν και καθηγητής Πανεπιστημίου!

Συνήθως οι αγράμματοι μπερδεύουν τις έννοιες.
Έτσι κι αυτός.
Ήθελε να πει ο δόλιος ότι "πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα".
Αλλά, όντας αγράμματος και αστοιχείωτος, μπερδεύει την επιβολή της νομιμότητας με τον φασισμό.
Και αντί να πει "πρέπει να γίνουμε πιο νομοταγείς", αυτός λέει "πρέπει να φασιστοποιηθούμε"!
Κι έτσι ο φασισμός αποκτά στο μυαλό του ανίδεου ακροατή και μια άλλη... πτυχή που δε μοιάζει να 'ναι και τόσο... κακή τελικά!
Και προφανώς αθωώνεται η έννοια "φασισμός" και τελικά αθωώνεται και ο φασίστας!

Όταν η σύγχυση των εννοιών γίνεται από έναν "λαϊκό" (sic) άνθρωπο, τότε αυτή φαντάζει από γραφική έως απλώς εκνευριστική.
Όταν όμως η σύγχυση των εννοιών γίνεται από έναν -υποτίθεται- πνευματικό άνθρωπο, από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου και μάλιστα αντιπρύτανη, τότε το ζήτημα είναι σοβαρό.
Αυτό είναι το πρόβλημα.
Δυστυχώς είμαστε η χώρα της οποίας οι άνεργοι είναι... απείρως πιο μορφωμένοι από τους καθηγητές Πανεπιστημίου!

Αρκεί να δείτε τους καθηγητάδες που παρελαύνουν ολημερίς στα τηλε-παράθυρα:
οι περισσότεροι δεν μπορούν να συντάξουν ολόκληρη πρόταση!

Κακώς διαμαρτυρόμαστε πολλές φορές επειδή "οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν παρεμβαίνουν" ή επειδή, "κι όταν παρεμβαίνουν, το κάνουν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα".
Στην πραγματικότητα πρόκειται για αγράμματους -σε γενικές γραμμές- ανθρώπους, οι οποίοι κρατούν μια ισόβια θεσάρα "κληρονομικῷ δικαίῳ" ή ελέω "κομματοσκυλικής διατελεσθείσης υπηρεσίας".
Για τους περισσότερους λοιπόν ισχύει αυτό  που λέει και ο λαός "χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις".

Αλλά, όπως είπαμε, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι ίδιες οι θέσεις τους, αλλά περισσότερο ο τρόπος που προσπαθούν να τις εκφράσουν. Τρόπος που προδίδει ελάχιστη μόρφωση.
Και, ξεκινώντας από τον θλιβερό Τζιφόπουλο που μπερδεύει νομιμότητα και φασισμό (που στο τέλος θα υποστηρίξει τον φασισμό, νομίζοντας πως... υποστηρίζει τη νομιμότητα), φτάνουμε και στις επιφανέστερες επιστημονικές προσωπικότητες του τόπου.


Θα σας πω το πιο ακραίο παράδειγμα.
Παρακολουθούσα προ καιρού στο πρωινό του Mega τον Δημήτρη Νανόπουλο, το γνωστό κορυφαίο και διεθνώς αναγνωρισμένο Φυσικό, να μιλά στην τηλεόραση και εκτός των άλλων να εκφράζει με το βάρος του πνευματικού ανθρώπου απόψεις για την πολιτική κατάσταση.
Ειλικρινά ένιωσα ότι παρακολουθώ συλλογισμούς νηπίου.
Έλεγα "δεν μπορεί ρε γαμώτο το -υποτίθεται- επιφανέστερο μυαλό της Ελλάδας να μην μπορεί να κάνει ένα σύνθετο συλλογισμό! Αν δεν μπορεί αυτός, τότε ποιος...;"
Δεν μπορώ να διανοηθώ... διανοούμενους (να 'το και το λογοπαίγνιο) να σκέφτονται ως πολιτικά νήπια!

Τα ίδια πάνω-κάτω διαπίστωσα παρακολουθώντας επί δίωρο συνέντευξη του καθηγητή Γραμματικάκη. Μετά από δυο ώρες αναρωτήθηκα "τί διάολο είπε αυτός ο άνθρωπος τελικά; Ποια πολιτική πρόταση έφερε αυτό το μεγάλο μυαλό; Απολύτως τίποτα! Δυο ώρες... παπαρολογία!" 

Δεν αμφισβητώ την ικανότητα των συγκεκριμένων στην επιστήμη τους, αφού δε γνωρίζω το αντικείμενο. Αλλά από πολιτική σκέψη είναι... αφήστε το καλύτερα! 
Κι επειδή, από την εποχή του Πλάτωνα έως σήμερα, οι διανοούμενοι έχουν την αξίωση να θεωρούν εαυτούς ανώτερους από την "πλέμπα" και επομένως να αξιώνουν να εισακούγεται η πολιτική τους άποψη σαν άλλες "10 εντολές" που έφτασαν άνωθεν, τουλάχιστον απαιτώ απ' αυτούς να έχουν μια -λίγο έστω- σύνθετη πολιτική σκέψη.

Αλλά αυτή απουσιάζει πλήρως από τον εγκέφαλό τους.
Η σκέψη τους αρκείται στο "καλό-κακό", όπως στα νήπια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα των Πανεπιστημιακών είναι το Ποτάμι.
Μόνο οι Πανεπιστημιακοί, άλλωστε, θα μπορούσαν να γοητευτούν από το πολιτικό σούργελο που παριστάνει τον αρχηγό κόμματος, λόγω επαγγελματικού κωλύματος του Μπόμπολα..

 

Κάποτε οι εφημερίδες γράφανε για τον υπόδικο Κουτσόγιωργα "Συνένοχος ή Βλαξ".
Έτσι και τώρα, για κάθε Πανεπιστημιακό που βγαίνει και λέει την αλλοπρόσαλλη μπούρδα του, πρέπει να βγει ανάλογο πρωτοσέλιδο: "Φασίστας ή Βλαξ;"

16 σχόλια:

 1. Συμφωνώ απολύτως. Όλοι ξέρουμε πώς εκλέγονται οι περισσότεροι καθηγητής ΑΕΙ.
  Επίσης θυμόμαστε πως, όταν αποφάσισαν να μιλήσουν οι πνευματικοί άνθρωποι -με εκείνο το κατάπτυστο κείμενο το 2010- θέλαμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί από τη ντροπή μας.
  Όσο για Νανόπουλο και Γραμματικάκη, φταίει η υπερέκθεση στα ΜΜΕ -εκτός από την προχωρημένη ηλικία.
  Καλή σου μέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα τι είνια αυτά που λες;
   Εκλέγονται φυσιά αξιο-κρατικότατα!
   Λίγο "αξιο", αλλά πολύ "κρατικότατα".
   Δε μετράνε δημοσιεύσεις, αλλά τόνους σάλιου σε κατουρημένες υπουργικές ποδιές.

   Ναι, εκείνο το αλησμόνητο "Τολμήστε" έμεινε στην ιστορία.
   Όσο για τους δυο επιστήμονες, ισχύει ότι "το πολύ το κυρ' ελέησον το βαριέται κι ο Θεός"

   Διαγραφή
 2. Ποιος είπε πως δεν "δικαιούνται" και οι αντιπρυτάνεις να είναι φασίστες; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, απλά...η χαρά δεν τους αφήνει. Άλλωστε, από τότε που βγήκε το "πνευματικός άνθρωπος", χάθηκε το "κεκαλυμμένος φασίστας".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι εννοείς όταν λες πως "η χαρά δεν τους αφήνει";
   Τους αποκαλείς πουτάνες;
   Και δηλαδή έχουν και νταβατζή;
   Και μπορεί αυτός ο νταβατζής να τους σκάει ευρω-επιδοτήσεις για να βαρούν υποκλίσεις;
   Αν υποψιαστώ ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο... θα πεθάαανω!

   Διαγραφή
 3. Μπορεί και να το έχεις διαβάσει. Αν όχι, αξίζει τον κόπο. Συμπληρώνει τις εξαιρετικές σου διαπιστώσεις, τις οποίες προσυπογράφω.
  http://www.koutipandoras.gr/article/41223/sto-ntivani-tis-divani-kai-tis-dianoisis

  Τα σέβη μου Μαζεστίξ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά, έπαθα πλάκα με το άρθρο!
   Ο Βαξεβάνης λέει τα ίδια μ' εμένα και με το ίδιο σκεπτικό!

   Πάντως, μ' έπιασε η διαστροφή και διάβασα και τα (τριψήφιου αριθμού) σχόλια από κάτω.

   Αντιγράφω εδώ το σχόλιο που μ' άρεσε πιο πολύ απ' όλα:

   " Antonis Ψαράς • ένας χρόνος πριν

   Συμφωνώ απόλυτα, η κυρία Αρβελέρ μιλάει πάντα τόσο μεστά όταν γλείφει την πρώην κομμώτρια που δεν μπορεί ούτε καν να μιλήσει, τη σύζυγο του μαφ..., συγγνώμη του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου κυρίου Βαρδή ήθελα να πω.
   Σκουλήκια είναι όλοι τους, σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες έτσι ήταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σάρκα από τη σάρκα του συστήματος, ακόμα και ο όρος "διανοούμενοι" είναι εντελώς αστείος. Βολεψάκηδες, μαϊντανοί και πολλές φορές χαμηλοτάτου επιπέδου που απλώς έτυχε να τους αρέσει το διάβασμα, αν το έχουν κάνει κι αυτό. Υποκριτές και γλείφτες, διαπλεκόμενοι και εναγκαλιζόμενοι με τα κατακάθια του πολιτικού και επιχειρηματικού "κόσμου". Φετιχισμός για πρόσωπα και όχι για ιδέες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ρηχές και εύπεπτες πολλές φορές και ακόμα περισσότερες φορές είναι απολίτικες και ανιστόρητες. Και σε αυτό πρώτη και καλύτερη έχει την ευθύνη η Αριστερά φυσικά, για να τα λέμε όλα. Άλλο ο καλλιεργημένος και άλλο ο κουλτουριάρης, εν έτει 2013 οι αριστεροί το θεωρούν ακόμα τιμητικό το τελευταίο και κολακεύονται να το ακούν-τόσο μυαλό έχουν και δαύτοι."

   Διαγραφή
  2. Οι γνώσεις δεν κάνουν τον άνθρωπο!
   Κάποτε λέγαμε να σπουδάσεις, μην μείνεις αμόρφωτος.. η γιαγιά μου - η Αριστέα- υπέγραφε με σταυρό , δεν την πρόλαβα, αλλά όσοι την έζησαν έλεγαν πώς δεν υπήρχε πιο ευγενής, και καλλιεργημένος άνθρωπος!

   Διάβασα κι εγώ το άρθρο του Μπαξεβάνη ...κρατάω αυτό :
   "Η διανόηση ανησυχεί μην χάσει προνόμια.
   Ε ρε τι κάνει η εξουσία.....

   Διαγραφή
  3. Φυσικά.
   Άλλος πληροφορημένος άνθρωπος και άλλο καλλιεργημένος.
   Αν η πνευματική διαμόρφωση δεν συνοδεύεται από την ανάλογη ηθική διαμόρφωση, τότε άστα να πάνε...

   Διαγραφή
 4. Ο λαός λέει: "Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα των τρών' οι κότες".
  Αν το πάρουμε αλλιώς:
  "Όποιος ανακατεύεται με τις κότες, τι γίνεται με τα πίτουρα;"
  Αν απαντήσεις στο ερώτημα θα λυθούν όλες σου οι απορίες!

  Εγώ πάντως θα έλεγα να πάν' να γ@#$%$#@^ όλοι!

  υ.γ.
  Ευτυχώς που δεν είμαι διανοούμενη, διάσημη ή σε θέση εξουσίας, για να εκφράζομαι ελεύθερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην ανησυχεις- κι αυτοί που έχουν θέσεις εξουσίας, μιλούν ελεύθερα.
   π.χ. ο Χειμωνάς στο facebook προ καιρού σε κάποια που διαφωνούσε με την άποψή του απάντησε ότι "της γαμάει τη μάνα απ' τον κώλο".
   Πνευματικός άνθρωπος, βλέπεις...

   Διαγραφή
  2. Μας αρέσει δεν μας αρέσει όταν έχεις επιλέξει να είσαι δημόσιο πρόσωπο ή άνθρωπος του πνεύματος πρέπει να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό σου πριν μιλήσεις, όπως λέει η Mrs Sea Fire παρακάτω, διότι ο λόγος έχει βαρύτητα πολύ μεγαλύτερη καθώς έχει αποδέκτη μεγάλη μερίδα κόσμου κι επηρεάζει συνειδητά ή ασυνείδητα!
   Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι ή το μυαλό είναι σαν της κότας που λέω παραπάνω, άρα σχεδόν ανύπαρκτο ή έχει φτωχύνει από τα πολλά πίτουρα με τα οποία τράφηκε τόσα χρόνια! Το βλέπουμε παντού πια, ακόμα και σε όσους μας περιβάλλουν άμεσα, οπότε τι να λέμε για τους παραπάνω; Γιατί θα πρέπει να διαφέρουν; Επειδή κατόρθωσαν να είναι με τις κότες (σε θέση εξουσίας όποιας μορφής), σημαίνει ότι είναι πιο μορφωμένοι επί της ουσίας ή καλλιεργημένοι; Το ράσο δεν κάνει τον παπά! Αποδεικνύεται καθημερινά με άτομα γύρω μας που ανεβαίνουν στην κοινωνική κλίμακα γλείφοντας και έρποντας. Γιατί άραγε μόνο με αυτό τον τρόπο;
   Όσο για τις κότες με τα πίτουρα υπάρχει και η άλλη ερμηνεία. Οι κότες (εξουσία) που καταβροχθίζουν ή διασκορπίζουν τα πίτουρα (ασήμαντους, γι’ αυτήν, πολίτες). Είναι τόσο φθηνοί για μια εποχή τόσο επικίνδυνη, άρα… κατάλληλοι!!! Εμείς ως μαλακοπίτουρα τους τρώμε στην μάπα!!! Και πάλι μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι…, γιατί οι υπόλοιποι υποφέρουμε (με άλλη έννοια βέβαια το είπε ο Χριστός)!!!

   Η Παιδεία, που λέγαμε σε τόσες αναρτήσεις, είναι το κλειδί του θησαυρού! Τελεία και παύλα!

   Όσο για τον Χειμωνά, δεν σώζει κανέναν ένα όνομα ούτε δικαιολογεί διαμόρφωση χαρακτήρα ούτε στάση ζωής. Ο καθένας μας κερδίζει τα παπούτσια του με τα δικά του πόδια και πορεύεται μ’ αυτά!

   Υ. Γ.
   Πήρες ένα σεντόνι, για να μην πάθεις σύνδρομο στέρησης από το σεντόνια μου! Προχθές ήρθα ολιγόλογη και αγενής, γιατί ήμουν «φευγάτη». Συνήθως είμαι πολυλογού και ευγενής (είναι τα δικά μου παπούτσια, ευτυχώς όχι μόνο αυτά)… χαχαχα!!!

   Διαγραφή
  3. Το πρόβλημα είναι πως οι -υποτίθεται- διανοούμενοι επιβάλλεται να διαφέρουν από τους πολλούς και να προβάλλουν δρόμους που δεν είναι δυνατό να συλλάβουν ή να διανοηθούν οι πολλοί.
   Βέβαια, δεν παύει να ισχύει και μια κάποια αναλογία.
   Όσο χειρότερη μια κοινωνία, τόσο χειρότεροι και οι διανοούμενοί της.

   Διαγραφή
 5. Γαλάτη έχω μια απορία. Γιατί θέλεις να τους δικαιολογήσεις. Άκου λόγω υπερέκθεσης στη δημοσιότητα και λόγω τρόπου έκφρασης που τα λένε, λες ότι κάνουν λάθη λεκτικά ...
  Όχι φίλε μου. Ξέρουν πάρα πολλή καλά τι λένε. Λένε αυτά που τους εκφράζουν και τα λένε δίχως ενδοιασμούς το πώς θα φανεί στο κόσμο. Τον κόσμο, εμάς δηλαδή, μας έχουν κυριολεκτικά γραμμένους και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα θα ήμαστε.
  Τέτοιες προκλητικές θέσεις όπως του Τζιφόπουλου έχουν αποδέκτες και δεν είναι άλλοι από το λαό και τη Δημοκρατία. Αποβλέπουν σε περαιτέρω φασιστοποίηση της εξουσίας.
  Η αντίδρασή μας έντονη, κάθετη, και αμείλικτη. Δεν μου αρκεί που παραιτήθηκε. Περιμένω να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να εξαφανιστεί από το προσκήνιο...

  # τις μακροσκελείς αναρτήσεις σου δεν τις διαβάζω, δεν έχω χρόνο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα δεν τους δικαιολογώ!
   Το άκρως αντίθετο, θα έλεγα.
   Υπάρχει χειρότερος χαρακτηρισμός για διανοούμενο από το "αγράμματος";
   Ο τύπος, άμα ήθελε να κάνει φασιστική προπαγάνδα, υπήρχαν πολλοί άλλοι πιο έξυπνοι τρόποι.
   Πιστεύω πως περισσότερο το είπε αυτό λόγω βλακείας.
   Όχι ότι η βλακεία απέχει πολύ από την αποδοχή φασιστικών θέσεων, αλλά νομίζω πως το κυριότερο πρόβλημα του συγκεκριμένου (και πολλών άλλων διανοούμενων τενεκέδων) είναι ότι, λόγω μειωμένης καλλιέργειας, λένε χαζομάρες.

   Διαγραφή
 6. Όπως και να χει σ' αυτά τα Πανεπιστήμια στέλνουμε τα παιδιά μας, σ' αυτά υπήρξαμε κι εμείς φοιτητές, τα είδαμε τα χάλια, τα καταγράψαμε, τα λέμε, τα ξαναλέμε και καμία αλλαγή δεν προωθούμε...
  Κι εμείς τόσα χρόνια παραμένουμε οι τηλεθεατές που κρίνουν τις δίωρες εκπομπές της σύγχρονης γενιάς των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, οι οποίοι, όπως όλοι, βούτηξαν το δάχτυλο στο μέλι, μα όχι τη γλώσσα στο νου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η διαφορά ανάμεσα σε διανοούμενο και τηλε-μαϊντανό που παπαρολογεί άνευ ουσίας έχει γίνει ελάχιστη.
   Τόσο μικρή, ώστε πλέον δεν μπορούν να τη διακρίνουν ούτε οι ίδιοι και επομένως έχουν υιοθετήσει πλήρως το ρόλο τους.
   Σφουγγαρίστρες της εξουσίας.

   Διαγραφή