Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Κεντροαριστερή μεταμόσχευση


Μπορείς να βγάλεις τον Έλληνα μέσα απ' το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορείς να βγάλεις το ΠΑΣΟΚ μέσα απ' τον Έλληνα.
Αυτή είναι μια αλήθεια που, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας, για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Μετά τους... ανεξάρτητους ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ συνδικαλιστές που έχουν σαρώσει σε σχεδόν όλα τα συνδικάτα, σωματεία κλπ., ήρθαν και οι "ανεξάρτητοι" ΠΑΣΟΚ-ο-ΝΟΥ-ΔΟΥ υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, οι οποίοι σάρωσαν σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, πλην Αττικής και Αθήνας.
Που, ακόμη κι εκεί, πήγαν πολύ καλύτερα από τις επιδόσεις των κομμάτων απ' τα οποία στηρίζονται.
Και βέβαια κι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν λίγο χειρότερα από το αναμενόμενο εκλογικό ποσοστό του κόμματος, είτε λίγο (σε Αττική και Αθήνα) είτε πολύ χειρότερα (στην υπόλοιπη Ελλάδα).
Είναι εύκολο να βρίσουμε τους συμπολίτες μας για την επιλογή τους, αλλά δεν έχει νόημα.
Καλύτερο είναι να ερμηνεύσουμε την ψήφο τους και να δούμε τί ζητά αυτή η κοινωνία.
Εκτός βέβαια αν (όπως το ΚΚΕ) θεωρήσουμε ως θέσφατο πως εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ είμαστε οι έξυπνοι... και πως όλοι οι άλλοι είναι μαλάκες, βολεμένοι ή... εφοπλιστές!
Τότε, πάνω πάσο...

Με δεδομένο πως όλοι οι άλλοι δεν είναι μαλάκες, βολεμένοι ή... εφοπλιστές, ας προσπαθήσουμε ψύχραιμα να δούμε τι σημαίνει αυτή η ψήφος.
Νομίζω πως τα χθεσινά αποτελέσματα δικαίωσαν την τακτική του Τσίπρα να ανοίγεται στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο οποίος όπως βλέπουν πλέον κι οι... τυφλοί, είναι ο κυρίαρχος πολιτικός χώρος στη χώρα.
Ο κυρίαρχος από πλευράς μηχανισμών αλλά και από πλευράς προσώπων.
Καλώς ή κακώς, σχεδόν όλες οι δημοφιλείς προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου έχουν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ.
Και οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνουν κατά πολύ τους μηχανισμούς του κόμματος, όπως αυτό υφίσταται σήμερα και διεισδύουν στην κοινωνία πολύ βαθειά.

Η αριστερά δεν μπορεί να έχει Μπουτάρη, δεν μπορεί να έχει Αρναουτάκη, δεν μπορεί να έχει Κατσιφάρα (της Πάτρας), δεν μπορεί να έχει Κουράκη, δεν μπορεί να έχει όλους αυτούς που με την παρουσία τους και μόνο -ακόμη και με το κόμμα καταποντισμένο- μπορούν να κινητοποιήσουν υπέρ τους ευρείες πλειοψηφίες.
Αυτά τα πρόσωπα, για να καταφέρνουν να συσπειρώνουν αυτές τις ευρείες πλειοψηφίες, αναπόφευκτα ανήκουν σ' ένα χώρο πιο ανοιχτό, αυτόν της κεντροαριστεράς.
Αυτό αποδεικνύει πως για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνία (δηλαδή τις εκλογές και με μεγάλο ποσοστό μάλιστα- αφού δε θα έχει συμμάχους) θα πρέπει να συνεχίσει να προσεταιρίζεται πρώην στελέχη και μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, που έχουν βαθιά και πολυετή διείσδυση στην κοινωνία.
Αλλιώς δεν μπορεί να έρθει η νίκη.

 

Κακά τα ψέματα, ο Έλληνας είναι ΠΑΣΟΚ!
Κι ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ.... κι αυτός σε μεγάλο ποσοστό ΠΑΣΟΚ είναι!
Αυτός είναι ο χώρος του, ασχέτως αν επιλέγει τον Τσίπρα ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, για να φύγουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος.
Και, κυρίως, ο πολίτης ο οποίος βρίσκεται στην... αναμονή (αναποφάσιστος) και είναι αυτός που πρέπει να τον ψηφίσει για να βγει πρώτος, κι αυτός ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία...
Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να δει νίκη, θα πρέπει να πάρει κι άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι άλλους πρώην μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, για να καταφέρει να κερδίσει αυτήν την κρίσιμη μάζα που βρίσκεται στην αναμονή, εκτιμά τον Τσίπρα, αλλά αισθάνεται ακόμη μακριά απ΄τον ΣΥΡΙΖΑ ως οργανισμό.
Μια μάζα, δηλαδή, που αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική, δε θέλει ούτε να βλέπει τους Σαμαρο-Βενιζέλους αλλά δε βρίσκει ακόμη χώρο συμβατό με αυτήν, για να κατευθυνθεί.
Θα πρέπει λοιπόν, να παραμεριστεί η... φοβία που υπάρχει σε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο χώρο αυτό των πολιτών, που αυτοπροσδιορίζεται κεντροαριστερό.
Και βέβαια, όσο ο μισός ΣΥΡΙΖΑ την κοιτάζει με καχυποψία έως και αφορισμό, τόσο αυτοί θα προσπαθούν να ανιχνεύσουν θετικά στοιχεία σε "Ποτάμια", "Γέφυρες" και άλλα φυσικά τοπία...
Κανείς, άλλωστε, δεν πάει κάπου που δεν τον θέλουν!

Στο δίλημμα "καθαρότητα ή νίκη" δεν υπάρχει σωστή απάντηση.
Ό,τι κι αν απαντήσει κανείς, σίγουρα έχει τα δίκια του.
Εγώ θεωρώ ότι, αν δεν πάρεις τη νίκη, τότε πάει στράφι η καθαρότητα και συνεχίζει να εφαρμόζεται η εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Κι όταν επιλέγω νίκη αντί για "καθαρότητα", δεν εννοώ πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να "πάρει μεταγραφή" την πολιτική ή τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά ότι πρέπει να πάρει μαζί του πρόσωπα, οργανώσεις, συνδικάτα και μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ.
Αλλιώς, δυστυχώς, δε γίνεται.

Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά στον εκλογικό χάρτη να απολαύσετε το μπλε και πράσινο χρώμα να απλώνεται σε όλη τη χώρα...
Ή αν δε σας φτάνει αυτό, κοιτάξτε στις εκλογές του '12 ποιοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσαν.
Η Σακοράφα, ο Κουρουμπλής, ο Σταθάκης, ο Μητρόπουλος και άλλοι.
Οι εκ μεταγραφής απ' το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Και δε νομίζω πως αυτοί έχουν κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό καταδεικνύει ως λανθασμένη την αφοριστική τακτική μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιτρέπει αυτά τα ανοίγματα κι επιμένει στο άνοιγμα προς ένα χώρο που έχει εκλογικά... ξεζουμιστεί, όπως είναι ο χώρος εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Λανθασμένη, βέβαια, υπό την προϋπόθεση πως στο δίλημμα, απαντάμε "νίκη".
Αν στο δίλημμα απαντάμε "καθαρότητα και η νίκη, αν έρθει, όποτε έρθει, καλοδεχούμενη", τότε έχουν δίκιο οι αφοριστές του ανοίγματος στην κεντροαριστερά.
Αλλα τότε θα πρέπει να βρουμε τρόπο να επιβιώσουμε ώσπου να έρθει η "ειμαρμένη μέρα" για την ριζοσπαστικοποίηση των μαζών...
Κι επειδή η Δευτέρα Παρουσία πέφτει λιγάκι μακριά κι η ζωή είναι μικρή, θα πρέπει κάτι να γίνει ως τότε.Η κεντροαριστερά, λοιπόν, είναι ο πολυπληθέστερος χώρος στην Ελλάδα και επίσης (σε αντίθεση με τη δεξιά, με την οποία υπάρχει βαθύ ιδεολογικό και αξιακό χάσμα) είναι ο χώρος με τον οποίο γειτονεύει η αριστερά και επομένως είναι πιο συμβατά τα όποια... μοσχεύματα!
Με τα μοσχεύματα, όπως γνωρίζουμε, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας.
Ίδιος μένει ο οργανισμός, αλλά αναζωογονείται και του δίνεται η ευκαιρία να γιατρέψει αδυναμίες.
Γι' αυτό προτείνω... κεντροαριστερή μεταμόσχευση, εντός αριστερού οργανισμού!

Ειδάλλως, ο -καθαρός και χωρίς ξενα μοσχέυματα- αριστερός οργανισμός θα βγει ηττημένος απ' το χειρουργείο των εκλογών και της Ιστορίας.
Κι εμείς θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε από μια εγκληματική πολιτική.
Κι όλα αυτά για μια καθαρότητα...

41 σχόλια:

 1. Δλδ εν ολίγοις συμβιβασμός; Διαφωνώ με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και με το κείμενο σου. Καταλαβαίνω ότι και συ δεν το θεωρείς σωστό, αλλά το αποδέχεσαι ώστε να αλλάξει το πολίτικο σκηνικό. Το παρουσιάζεις όμως σαν ένα αναπόφευκτο κακό που θα φέρει καλό σε αυτόν το τόπο. Με λάθος όμως ανθρώπους, σωστά πράγματα δεν γίνονται.
  Κάνω μια θλιβερή διαπίστωση και αυτό είναι που με απογοητεύει.
  Ότι δεν είμαστε ικανοί να στηρίξουμε ένα καθαρό κόμμα και θέλουμε να βρομιστεί ώστε να το αποδεχτούμε. Δεν μπορούμε να απαγκιστρωθούμε από το παρελθόν μας όσο αυτό και να μας πονά, δεν θέλουμε να χάσουμε το συμφέρον μας, να δυσκολευτούμε, να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει οραματισμός, δεν υπάρχουν όνειρα. Δεν υπάρχει ένας τρελός που θα αλλάξει τον κόσμο με όποιο κόστος προσωπικό, όπως επίσης δεν υπάρχουν ψηφοφόροι να τον αποδεχτούν.
  Το εκλογικό σώμα είναι δεδομένο και είναι λογική και αναμενόμενη η μετακίνηση των ψηφοφόρων αλλά και των πολιτικών.
  Δυστυχώς έτσι θα πρέπει να πορευτούμε για πολλά χρόνια ακόμα.

  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το παρουσιάζεις όμως σαν ένα αναπόφευκτο κακό που θα φέρει καλό σε αυτόν το τόπο."
   Αυτό ακριβώς λέω.
   Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες πρέπει να κάνεις πράγματα με τα οποία δε συμφωνείς ηθικά, αλλά, αν γίνουν αυτά, θα φέρεις το αποτέλεσμα που προσδοκάς.
   Απ'την άλλη λες "Με λάθος όμως ανθρώπους, σωστά πράγματα δεν γίνονται."
   Δεν αντιλέγω, αλλά είμαι πεπεισμένος πως την πολιτική την καθορίζει ο επικεφαλής και όχι τα "γεμίσματα".
   Δηλαδή τώρα την ορίζει ο Σαμαράς. Όχι η Ντόρα, όχι ο Καραμανλής, όχι ο Βορίδης, όχι ο Αβραμόπουλος.
   Παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους, συνασπίζονται γύρω απ' τον κοινό σκοπό τους.
   Και επίσης δεν κάνει και πολλές... εκπτώσεις ο Σαμαράς στην πολιτική του εξαιτίας αυτών.
   Άρα γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κάενι το ίδιο; Όλοι οι πλειοψηφικοί πολιτικοί φορείς έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό αναπόφευκτα: πολλές τάσεις και εκ δεξιών και εξ αριστερών της ηγετικής ομάδας.
   Η αριστερά κάνει το ίδιο λάθος παγκοσμίως: δέχεται μόνο τις εξ αριστερών της και αφορίζει τις εκ δεξιών της.
   Έτσι, παρά την καπιταλιστική κρίση, η αριστερά αποτελεί παγκοσίμως έναν κομπάρσο και κυβερνά η δεξιά ή η κεκαλυμμένη δεξιά (σοσιαλδημοκράτες).
   Και, εν τέλει, η πολιτική έχει αξία και νόημα όταν μπρεί να αλλάξει τα πράγματα.
   Και με επιλογές περιχαράκωσης και ήττας, θα είναι καθηλωμένη στη θέση του παρατηρητή και του διαμαρτυρόμενου, χωρίς όμως να μπορέι να αλλάξει τα πράγματα.

   Διαγραφή
 2. Δεν συμφωνώ. Αν ήταν έτσι, πώς εξηγείται το χαμηλό του Βουδούρη; Επίσης σε Πειραιά, Βόλο δεν πρόκεται για κεντροαριστερά, αλλά για βόθρο.

  Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένας λαός διαμορφωμένος αξιακά, πολιτισμικά, από το κυρίαρχο σύστημα, και γι αυτό το ανατροφοδοτεί, το αναπαράγει.

  Ίσα ίσα το στοίχημα είναι να αλλάξουμε το πολιτισμικό υπόβαθρο, το αντίθετο από αυτό που λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι αξιοσημείωτο το συμπέρασμα αυτών των εκλογών πως οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολιτικές εφεδρείες, ευρύτερες του στενού κομματικού τους χώρου.
   Είτε πρόκειται για βόθρο (όπως Μώραλης και Μπέος) είτε πρόκειται για αξιόλογους ανθρώπους (όπως ο Μπουτάρης που προσωπικά, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, τον εκτιμώ), είναι φανερό πως οι κυρίαρχες δυνάεμις ακολούθησαν ένα έξυπνο σχέδιο: είδαν ότι οι επίσημες κομματικές ταμπέλες είναι απεχθείς στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και έπαιξαν με πρόσωπα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ιδιαίτερα βεβαρημένο κομματικό ιστορικό.
   Έτσι, κατάφεραν να απενοχοποιήσουν την ψήφο προς αυτές τις επιλογές.
   Και έτσι, κατ' εμέ, μάλλον νίκησαν τελικά, παρά τις λίγες επίμέρους επιτυχίες της αριστεράς.
   Εδώ κατάφερε η αριστερά να χαρίσει στη δεξιά επιτυχημένος και καθ΄όλα σεβαστούς δημάρχους (όπως π.χ. του Ρέντη-Νίκαιας)

   όσο για το πολιτισμικό υπόβαθρο, έχεις δίκιο, αλλά αυτό για να αλλάξει χρειάζεται και αρκετός χρόνος και παιδεία.
   Και το πρώτο δεν το έχουμε, ενώ το δεύτερο, για να το αλλάξει, πρέπει πρώτα να πάρει την κυβέρνηση.

   Διαγραφή
 3. Αχ βρε Μαζεστιξ, σωστα τα λες το μονο προβλημα ειναι οτι ο κοινος νους αποτελεσε ανεκαθεν "ειδος εν ανεπαρκεια" στον χωρο της αριστερας ! Υπαρχει, βλεπεις, αυτο το ατιμο το προβλημα : του να μην αντιμετωπιζουν ορισμενοι αριστεροι την πολιτικη ως κυριο μεσον επιλυσης των πρακτικων καθημερινων προβληματων του ανθρωπου, αλλα ως μεσον επιλυσης υπαρξιακων ανησυχιων, προβληματισμων, αδιεξοδων και ελπιδων. Ετσι, η "καθαροτητα", οι "οραματισμοι", οι "ηρωϊκες θυσιες" κλπ, αποκτουν στη συνειδηση τους μεγαλυτερη σημασια απο την αποτελεσματικοτητα, την επιλυση καποιων υπαρκτων προβληματων στο παρον, την -σχετικη εστω- βελτιωση της ζωης του μεσου συμπολιτη. Ολα τουτα απαιτουν, μοιραια, καποιες στρατηγικες και καποιους ελιγμους -που εμπεριεχουν βεβαιως και μιζεριες και διαψευσεις και υποχωρησεις απο τους οραματικους στοχους.Τι να κανουμε ομως, ετσι λειτουργει η πραγματικη πραγματικοτητα -κι οχι αυτη που μπορει να κουβαλαμε στο μυαλο μας- και με τετοιους τροπους ερχονται παντοτε οι οποιες μεταβολες. Μετα ερχονται οι φιλοσοφοι, οι θεωρητικοι κι οι ποιητες και εξιδανικευουν τα θετικα αποτελεσματα, αποσιωποντας συγχρονως την "λατζα" και την "μουτζουρα" που εχουν προηγηθει. Παρ' ολα αυτα πιστευω οτι η ιδια η ζωη θα φερει τα πραγματα στις σωστες τους διαστασεις. Ψυχραιμια λοιπον και αισιοδοξια... και μαλιστα επιθετικη αισιοδοξια ! Η συμμορια θα καταρρευσει συντομα κι οχι μονο μεσα απο καποιους "λαϊκους αγωνες" αλλα λογω των δικων της, ανυπερβλητων πλεον, αντιφασεων. Το πουλοβερ αρχισε να ξηλωνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω ποιος το είπε, αλλά αυτός που είπε ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, εμένα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
   Η φιλοσοφία αναζητά τις ιδέες και η πολιτική επιχειρεί να τις εφαρμόσει.
   Αλλά η εφαρμογή συνεπάγται τη νίκη.
   Και είμαι σταθερός υποστηρικτής της νίκης στο καθετί.
   Αν δε νικάς, και πάνω απ' όλα αν δεν κάνεις ό,τι μπορείς για να νικήσεις, τότε όλα όσα κάνεις είναι συμπαθή, αλλά δε βοηθούν και σε πολλά.
   Και η νίκη φυσικά χρειάζεται αισιοδοξία.
   "Επιθετική αισιοδοξία", που λες κι εσύ.
   Και βέβαια, συν Αθηνά και χείρα κίνει.
   Ή στα κρητικά, μαζί με τον Αη-Γιώργη, σείε και τον πόδα σου!

   Διαγραφή
  2. Αγαπητέ Μαζεστίξ, εάν και διαβάζω για πρώτη φορά το συγκεκριμένο blog , διαφωνώ μαζί σου σε όλα. Πρώτον διότι το να θέλουμε να μας κυβερνήσουν άλλοι χαλίφιδες, οι οποίοι θέλουν να γίνουν χαλίφιδες στην θέση των χαλίφιδων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (σύστημα, πρόσωπα) που έχουν ή είχαν οι τωρινοί χαλίφιδες που έφεραν εδώ την χώρα, σίγουρα δίχνει το τέλος της ( Ελληνικής ) ιστορίας . Δεύτερον διότι ήλπιζα ότι λόγο της κρίσης έχαμε την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι η αριστερά (κουμουνισμός) και η δεξιά (καπιταλισμός), δεν είναι πολιτικά αλλά οικονομικά συστήματα. Για το δέ «κεντροαριστερά» σσσ-σιγά, οι Έλληνες κοιμούνται. Λυπάμε πολύ και για την γνώμη κάποιων να νομίζουν ότι δεν ακολουθούν τον όχλο και ότι πάνε κόντρα στο κατεστημένο, κάνοντας τα ίδια (ίσως και χειρότερα) λάθη μόνο και μόνο για να έχουν την ψευδαίσθηση ότι αντιδρούν. Περαστικά μας.

   Διαγραφή
  3. Ωραία, σύμφωνοι.
   Δεκτή η κριτική.
   Η αντιπρόταση, όμως;

   Διαγραφή
  4. Άμεση δημοκρατία. Ξεκινάμε τώρα, σιγά σιγά, και σε 20-30 χρόνια ίσως έχουμε διορθώσει τα λάθη μας και τα εγγόνια μας να ζήσουν σε καλύτερο κόσμο. Αφήνουμε όλα τα κόμματα και του –ισμούς. Ψηφίζουμε ανά περίπτωση χωρίς ο σκοπός μας να είναι να έρθει πρώτο το δικό μας «πιστεύω» με οποιοδήποτε τίμημα ώστε να ικανοποιούμε τα μικροσυμφέροντά μας. Χρειάζεται χρόνος και εκπαίδευση μέσω των λαθών- εμπειριών. Χρειάζεται να αφαιρεθεί από όλους η καραμέλα (δικαιολογία) ότι οι εκπρόσωποι (κόμματα - βουλευτές) ξεγέλασαν τον λαό και από στους εκπροσώπους ότι ο λαός τους ψήφησε.
   Υ.Γ: Όσο για όσους υποστηρίζουν ότι φταίνε οι πολλοί, οι άλλοι (νοοτροπία, κωλο-λαός, κλπ) τους λέω μόνο ότι: Όλοι οι λαοί έχουν ελαττώματα και προτερήματα. Η σωστή ηγεσία φροντίζει μέσω της παιδείας να αυξήσει τα προτερήματα και να μειώσει τα ελαττώματα. Πράγμα που δεν θέλει καμιά ελίτ στο τωρινό σύστημα.
   Συγνώμη για την κατάχρηση χώρου.
   Φιλικά.

   Διαγραφή
  5. Δεν υπάρχει καμία κατάχρηση.
   Ίσα-ίσα, είναι καλπο να συζητάμε.

   Συμφωνώ μαζί σου για την άμεση δημοκρατία ως στόχο.
   Το έχω γράψει κι εγώ παρα πολλές φορές.
   Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε 20-30 χρόνια, μέχρι να αποκτήσουμε την κατάλληλη παιδεία.
   Και ούτε μπορούμε να κάνουμε υπομονή χάριν των εγγονιών μας.
   Η ζωή είναι μία και μικρή και πρέπει να βελτιώσουμε τη ζωή τη δική μας και κατ' επέκταση και των απογόνων μας.

   Επίσης για να προκύψει η κατάλληλη παιδεία για να ζητήσουμε πρώτα και να διαχειριστούμε στη συνέχεια την άμεση δημοκρατία, πρέπει να αλλάξει άμεσα αυτός που καθορίζει την σημερινή παιδεία.
   Και αυτός είναι η κυβέρνηση.
   Για να φτάσουμε λοιπόν στο στόχο που θέτεις, πρέπει να βγει -με το υπάρχουν έστω σύστημα- μια κυβέρνηση, στην οποία θα θέσουμε έντονα το ζήτημα της σταδιακής στροφής προς την άμεση δημοκρατία, με σταδιακή ένταξη δημοψηφισμάτων στην πολιτική ζωή, ώσπου να φτάσουμε εκεί.

   Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με την σταδιακή ένταξη των δημοψηφισμάτων στην πολιτική ζωή. Τώρα εάν πιστεύεις ότι με το υπάρχον σύστημα μπορεί να βγεί τέτοια κυβέρνηση «φέξε μου και γλύστρησα». Πόσο μάλλον εάν σε αυτή υπάρχουν και οι τάχα προοδευτικοί του ΠΑΣΟΚ που είναι εμπειροι και πρόθυμοι στο να στραγγαλίζουν και να παραποιούν την θέληση του λαού, ώστε να ικανοπιείται η επιθυμία των εκάστοτε αφεντικών τους. Αυτούς προτείνεις να μπούν στον ΣΙΡΙΖΑ και ελπίζεις σε δημοψηφήσματα;
   Όσο για το ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε 20-30 χρόνια, σίγουρα η ζωή είναι ωραία και μικρή και για να την βελτιώσουμε πρέπει να κάνουμε προσεχτικά βήματα.
   Κάποτε σε ενα ντοκιμαντέρ στην αείμνηστη ΝΕΤ ο Σουηδός υπουργός υγείας, ερωτήθη από Έλληνα δημοσιογράφο, για το πως κατάφερε η Σουηδία να γίνει η χώρα με τους λιγότερους καπνιστές στον κόσμο, ο υπουργός του απάντησε ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε πριν 45 χρόνια στα νηπιαγωγία της Σουηδίας.
   Άρα για να γίνουν ριζικές αλλαγές χρειάζεται χρόνος, αλλιώς χρειάζεται να χυθεί πολύ αίμα.
   Είμαστε ρεαλιστές; Τότε ας διαλέξουμε, γρήγορα με ποτάμια αίματος ώστε να το ζήσουν όσοι και εάν επιζήσουν από εμάς, ή να προχωρήσουμε αργά και μελετημένα ώστε να το ζήσουν τουλάχιστον οι επόμενες γενναιές.

   Διαγραφή
  7. Ξεκινώ απ' το τέλος.
   Δεν επιδιώκω την άριστη ζωή, αλλά μια καλύτερη ζωή.
   Επομένως και οι σταδιακές αλλαγές (όπως κι εσύ συμφώνησες) μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα για τη ζωή μας.
   Και επειδή ακριβώς, όπως είπα και πριν, επιδιώκω μια καλύτερη ζωή όχι μόνο για τα εγγόνια μου, αλλά πρωτίστως για μένα τον ίδιο, ούτε μπορώ να κάνω υπομονή 30 χρόνια, αλλά ούτε θέλω ποτάμια αίματος.
   Οι Σουηδοί έκαναν 45 χρόνια υπομονή για ένα δευτερεύον θέμα. Νομίζω πως, αν ζούσαν στην κατάσταση που ζούμε εμείς σήμερα, ακόμα κι αυτοί θα δρούσαν γρήγορα.
   Για το κάπνισμα, τα αυθαίρετα, τη γραφειοκρατία ή άλλα τέτοια θέματα, ας κάνουμε όση υπομονή χρειάζεται.
   Αλλά όταν πρόκειτια για τη ζωή μας, δεν μπορώ να την αφήσω να πάει χαμένη.
   Και δε θα την αφήσω επειδή υπάρχουν λαμόγια ή ξέρω γω τι άλλο.
   Η ζωή μας έχει μεγαλύτερη αξία απ' το αν τα κονομήσει και κάνα λαμόγιο.
   Λαμόγια πάντα και παντου΄θα υπάρχουν.
   Και στην άμεση δημοκρατία επίσης θα υπάρχουν λαμόγια. (Δες την αρχαία Αθήνα ως παράδειγμα)
   Επομένως, ακόμη κι αν χωθούν μερικά λαμόγια, που σίγουρα θα χωθούν σε οποιαδήποτε κατάσταση, το σημαντικό είναι να γίνουν οι αλλαγές στην κοινωνία μας (πολιτικές, οικονομικές, εργασιακές κλπ),ετσι ώστε να ζήσουμε καλύτερα.
   Και δε θα μπορέσουν να εμποδίσουν την προοπτική αυτή μερικά πρώην πασοκικά -ή ξέρω γω τι άλλο- ανθυποστελέχη.

   Διαγραφή
  8. Ανώνυμε, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ κάτι σχετικά με το αν μπορούμε να περιμένουμε ή όχι.
   Συμφωνώ με τη σταδιακή και καλά μελετημένη αλλαγή της κοινωνίας και της ζωής μαε γενικά. Όμως αυτό απαιτεί πολύ σωστά πολλά χρόνια και μέχρι τότε δεν θα χυθεί αίμα μέσα από βίαιους αγώνες, αλλά θα μας πιουν το αίμα και θα φτάσουμε να μην αναγνωρίζουμε τον τόπο μας, τους εαυτούς μας και τη ζωή μας, που μόνο ζωή ελεύθερων ανθρώπων με αξιοπρέπεια δεν θα μπορούμε να την ονομάσουμε.
   Όσο τους επιτρέπουμε να υπάρχουν εκεί πάνω, τόσο θα επιβεβαιώνονται οι πράξεις τους από μας τους ίδιους, οπότε το θράσος τους και η βιαιότητά τους θα είναι μεγαλύτερα...
   Τα λαμόγια δεν τα αποφεύγεις πουθενά, το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι σε έναν πολιτικό χώρο μπορούν να βάλουν τα λαμόγια στη θέση τους.
   Ε, δεν είναι και όλοι λαμόγια πια. Αυτή είναι μια εύκολη δικαιολογία, για να μην κάνουμε ένα βήμα προς το άγνωστο και πάλι. Ο καιρός όμως νομίζω πως αυτό απαιτεί.

   Διαγραφή
  9. Άρα λοιπόν Μαζεστίξ εφόσον θα υπάρχουν παντού και πάντα λαμόγια όχι μόνο να τα αφήνουμε να δρούν αλλά να τα προσκαλόυμε κιόλας για να γίνουν «τα δικά μας λαμόγια» ώστε να διαιωνίζουν το είδος τους. Μόνο και μόνο για να ικανοποιούμε το οποιοδήποτε ΕΓΩ μας.
   Ναί φίλε μου, όλοι έχουμε ανάγκη να βελτιώσουμε την ζωή μας άμμεσα, θα ήταν πολύ ωραία, μόνο που αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύεται το σύστημα για να μας πατάει. Χρησιμοποιεί τον ανεπτυγμένο σε άρρωστο βαθμό παρτακισμό μας για να μας φοράει κάθε φορά και νέο καπέλο. Αυτό το καπέλο λεγόταν άλλοτε ΝΔ άλλοτε Πασοκ, και από ότι φένεται το καινούργιο καπέλο θα λέγεται ΣΙΡΙΖΑ.
   Νά είσαι καλά φίλε μου, μου άνοιξες τα μάτια και μου θύμισες τα νιάτα μου .Τέτοιο πολιτικό επιχείρημα και λογική είχα να ακούσω από την δεκατία του 80. Νοιώθω ακριβώς όπως τότε, που πιστέψαμε τον σοσιαλ-ισμό του Πασόκ.

   Απαντώντας στην Γλάυκη:
   Όσο για τον ότι δεν είναι όλοι λαμόγια, κοίταξε καλύτερα γύρω σου και να μου πεί πόσοι από όσους τίμιους μπήκαν στην πολιτική έμειναν τίμιοι, πόσοι προσαρμόστηκαν με τα λαμόγια και πόσους τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι (σήμερα των ΜΜΕ παλαιότερα του τάφου) και πόσοι από αυτούς έφυγαν φτωχοί. Το παραπάνω δεν...είναι μια εύκολη δικαιολογία, για να μην κάνουμε ένα βήμα προς το άγνωστο... Άλλωστε ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ας παραδεχτούμε όλοι μας, ότι η δειλία στο να κάνουμε ένα βήμα προς το άγνωστο είναι αυτή που μας κάνει να ζητάμε την εκτόνωση σε αυτό το αξιόλογο κατά τα άλλα blog.Για να φτιάξουμε τον κόσμο πρέπει πρώτα να τολμήσουμε να πούμε αλήθειες στον εαυτό μας.
   Φιλικά.

   Διαγραφή
  10. Ανώνυμε, σίγουρα πρώτα απ' όλα επιβάλλεται να πούμε αλήθειες στον εαυτό μας. Δεν διαφωνώ σ' αυτό. Φυσικά αντί να εκτονωνόμαστε μόνο σ' αυτό το πράγματι αξιόλογο μπλογκ ή άλλα που μας δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσουμε δημόσια τις απόψεις μας, η μεγαλύτερη αλήθεια που θα μπορούσαμε να πούμε στον εαυτό μας είναι να συμμετέχει πιο ενεργά στα κοινά. Έτσι, δεν θα επιτρέπουμε να γεμίζει η πολιτική με πολλά λαμόγια. Γιατί αυτά φυσικά πάντα θα υπάρχουν, όμως εμείς οι υπόλοιποι, που θέλω να πιστεύω είμαστε ίσως περισσότεροι, τι κάνουμε γι' αυτό;
   Να ποια είναι το βήμα προς το άγνωστο. Μπορούμε; Ή μάλλον το θέλουμε τελικά πολύ;
   Επίσης φιλικά.

   Διαγραφή
  11. Φίλε (αν θες, άσε κι ένα ψευδώνυμο να διευκολυνθεί η συζήτησή μας), όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για πιο δυναμική ανατροπή (σ.σ. 2010-12), τότε τάχθηκα αναφανδόν υπέρ της και μάλιστα συμμετείχα ενεργά και με προσωπικό κίνδυνο.
   Απ' τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει καμία τέτοια κατάσταση αυτή τη στιγμή και ούτε υπάρχει κάποια τέτοια προοπτική για το κοντινό μέλλον, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε.
   Δεν είναι παρτακισμός. Σκέφτομαι τον εαυτό μου, μέσα στο πλαίσιο φυσικά της γενιάς μου. Μακάρι ο καθένας σ' αυτή τη χώρα να σκεφτόταν με βαση τα συμφέροντα τα δικά του, της γενιάς του και της τάξης του.
   Διότι οι περισσότεροι σκέφτονται με βάση τα συμφέροντα άλλων τάξεων και γενιών.

   Τελοσπάντων, δεν πρότεινα μεταγραφή λαμογιών.
   Πρότεινα να μη φοβηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει στις γραμμές του και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δε σημαίνει σώνει και καλά λαμόγιο.
   (Όπως αντίστοιχα και της ΝΔ, του ΚΚΕ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος.)
   Είπα να πάψει να υπάρχει η φοβία για αυτούς τους ανθρώπους.
   Και είπα πως, και αν σε τελική ανάλυση χωθεί και κάνα λαμόγιο, δε χάθηκε κι ο κόσμος. Διότι παντού, όπου δημουργείται κάτι μαζικό, πάντα χώνονται λαμόγια. Το θέμα είναι να μη διαταραχθει ο κεντρικός προσανατολισμός της πολιτικής της όποιας κυβέρνησης και να καταφέρει να επιτευχθούν οι στόχοι, για τους οποίους θα ψηφιστεί.
   Και βέβαια και η άμεση δημοκρατία είναι εξίσου επιρρεπής στα λαμόγια.
   Μην την αγιοποιούμε.
   Το ζήτημα, είτε στην άμεση είτε στην αντιπροσωπευτική, είναι να υπάρχουν αυστηροί θεσμοί που θα περιορίζουν τη δράση και τις δυνατότητες των λαμογιών και των επίδοξων διαφθορέων, που επαναλαμβάνω θα καραδοκούν παντού και πάντα και σε οποιοδήποτε πολιτικό ή οικονομικό σύστημα.

   Διαγραφή
 4. Το σχόλιό μου είναι απάντηση και στα κορίτσια παραπάνω, Μαρία και Κερασιά, και σε σένα Γαλάτη.

  Όλοι θα θέλαμε να βλέπουμε όνειρα που κάνουμε για το μέλλον του τόπου μας να πραγματοποιούνται άμεσα, όμως τότε θα πέφταμε στην παγίδα της ουτοπίας.
  Ένας λαός δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το αξιακό και πολιτισμικό του σύστημα τόσο σύντομα. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια και με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται διαρκής κι επίπονη προσπάθεια γι' αυτό.
  Δεν μπορούμε να οινειροβατούμε, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια. Σίγουρα πρέπει να μπει πολύ νερό στο κρασί μας, προκειμένου να λάβουν το μήνυμα οι κυβερνώντες και ο κόσμος που τους στηρίζει ακόμα (όσοι καταλάβουν ότι δεν έχουν εκεί συμφέροντα) πριν είναι πολύ αργά.
  Ενας συνδυασμός που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλη μερίδα του λαόυ, έστω από ανάγκη, θα αναγκαστεί, για να επιβιώσει, να ανοίξει τις πόρτες και σε άλλους. Ρεαλιστικά μόνο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ανατροπή, αλλιώς παίρνουμε μία από τα ίδια. Όσοι ακολουθούν τον Σύριζα, δεν σημαίνει ότι συμφωνούν απόλυτα με όσα προτείνει ούτε απαραίτητα βρέθηκαν σ' αυτόν τυχαία. Με βάση την λογική είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για διέξοδο από το τέλμα. Μόνο αν υπάρξει μία δύναμη, την οποία θα στηρίξουν πολλοί, είναι δυνατόν να φοβηθεί λίγο το μάτι τους. Η διασπορά των ψήφων σε πολλά μικρότερα κόμματα βολεύει την εξουσία, γιατί θα βρει τρόπο να βγει και πάλι μπροστά με πολλά μαγειρέματα, όπως το συνηθίζει. Για να μην ξεχνάμε τι έγινε στις βουλευτικές...

  Ας μην βιαζόμαστε, όμως θα έλεγα, αφού είναι δημοτικές εκλογές και τα κριτήρια είναι λίγο διαφορετικά. Ας το πάμε βήμα-βήμα. Η κατάσταση δείχνει πάντως και την άρνηση του κόσμου κι ας είναι δημοτικές.

  Γαλάτη, αντιλαμβάνομαι απόλυτα το σκεπτικό σου και δε διαφωνώ.
  Προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει καθαρότητα, αλλά μια νίκη είναι επιτακτικά αναγκαία. Για την καθαρότητα ενός κόμματος νικητή θα πρέπει να περάσουν χρόνια, για να γυρίσει ο τρόχος. Οπότε ας μην αεροβατούμε, γιατί άσπρη μέρα δεν θα δούμε.
  Προσπαθώ να μην απογοητεύομαι, αλλά να περιμένω βάζοντας το λιθαράκι μου, όπως μπορώ και χωρίς να ρίχνω αφορισμούς, που δεν βοηθούν σε τίποτα, επειδή δεν εξελίσσονται τα πράγματα όπως θα ήθελα με ιδανικό τρόπο.
  Πιστεύω ότι καταλαβαινόμαστε.
  Καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ή κακώς, πρέπει να λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη ποιον λαόαποτελούμε και σε ποιο λαό απευθύνεται κάθε πολιτικός φορέας.
   Και, όπως και να χει, η αριστερά δεν ξεπερνά το 20-25% με καμία Παναγία.
   Το 27% του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε υπέρβαση, διότι ακτάφερε να απευθυνθεί και σε λίγο ευρύτερα στρώματα, αν συνυπολογίσουμε ότι κάποιο ποσοστό της αριστεράς καταλήγει και σε άλλους φορείς.
   Η κυριαρχία της κεντροαριστεράς στη χώρα μας είναι μια πραγματικότητα.
   Και αν δεν την λάβουμε υπόψη μας, θα παρατηρούμε συνεχώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική. Δεν ε΄χει άλλες δεξαμενές ψήφων. Έχει πιάσει ταβάνι.
   Και με δεδομένη την απουσία σχηματισμών που θα μπορούσαν να συενργαστούν σε μια μελλοντική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αντιληπτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο δρόμους: ή θα ανοιχτεί επραιτέρω για να πιάσει 40άρι και να κυβερνήσει μόνος του, με το πρόγραμμά του ή θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιον που θα του δημιουργεί πρόβλημα.
   Αν δηλαδή επιζήσουν οι ΑΝΕΛ, θα του δημιουργήσουν πολλά προβλήματα, αφού αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε μεταξύ τους και, εκτός των άλλων, έχουν εθνικιστικές τάσεις και άλλα περίεργα χαρακτηριστικά που δεν είναι της παρούσης.
   Άσε που δεν ξέρουμε αν καταφέρουν να φτάσουν ως τη Βουλή τελικά.
   Η ΔΗΜΑΡ δε βλέπει Βολή ούτε με το κυάλι και επομένως... ποιοι μένουν διαθέσιμοι για συγκυβέρνηση;
   Ναι, αυτοί που κατάλαβες.
   Ε, λοιπόν, προτιμώ χίλιες φορές ΣΥΡΙΖΑ 40% με Σταθάκηδες, Βουδούρηδες και Κουρουμπλήδες, παρά συγκυβέρνηση με Βενιζέλο ή Σαμαρά ή Θεοδωράκη.

   Διαγραφή
 5. Αν κατάλαβα καλά για να φύγουν οι σαμαροβενιζέλοι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κάτι σαν ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή να διώξουμε το ΠΑΣΟΚ με ένα ΠΑΣΟΚ μαϊμού;
  Μάλλον λάθος κατάλαβα (ελπίζω).

  Ποτέ δεν υπήρξα ΣΥΡΙΖΑ και πολλές από τις πολιτικές του θέσεις τις βρίσκω λανθασμένες, εκτός τόπου και χρόνου, αναχρονιστικές ή πολύ …«προωθημένες», έως και ηλίθιες.
  Και δεν είμαι ο μόνος. Ακόμη και μεταξύ τους ψάχνονται για το τι είπε το κάθε στέλεχος, γιατί το είπε, αν έπρεπε να το πει, αν εκφράζει και τους υπόλοιπους, αν πρέπει να τον διαγράψουν!

  Τα έχουμε ξαναπεί. Προτιμώ έναν ΣΥΡΙΖΑ που εμμένει στις θέσεις του (και ας μη συμφωνώ με αυτές), παρά να μεταλλάσσεται κάθε τρεις και λίγο για να κερδίσει ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΥΣ ψήφους.

  Τον Σακελλαρίδη μέχρι χθες ποιος τον γνώριζε; Κανείς!
  Δεν γουστάρω «μεταγραφές» τύπου Κατσιφάρα, Μπουτάρη, Καμίνη κλπ.
  Θα προτιμούσα όλοι αυτοί οι «επιτυχημένοι» να αναζητήσουν οι ίδιοι «κομματική στέγη» στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το αντίθετο.

  Αν είναι να έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία με …πιτσικουλιές άστο.
  Θα γίνει αυτό που κοροϊδεύουμε και που μας έθαψε!  Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για άρθρο σου …αυτοπροβοκατόρικο!
  Γνωριζόμαστε χρόνια και καταλαβαίνω πολύ καλά τι λες και τι εννοείς. Δεν είμαι όμως σίγουρος πως θα το εκλάβουν και άλλοι φίλοι.

  Μια παράκληση: θέλω να σχολιάσεις το αποτέλεσμα που έφερε ο υποψήφιος δήμαρχος ολυμπιακού. Αυτό και αν είναι πιασάρικο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγνώμη για την παρέμβαση.
   Πιστεύεις, Πέτρο, ότι συμφωνεί κανείς με όλα αυτά που αναφέρεις για τον Σύριζα;
   Επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι σκέφτονται ή πράττουν, όπως λες, είναι χειρότεροι από αυτούς που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και πώς θα το καταφέρουν και μας οδηγούν με τη μία στον όλεθρο;
   Ποια είναι η πρότασή σου, Πέτρο; Γιατί είπαμε οι αφορισμοί σε στιγμές κρίσης και μεγάλης ανάγκης δεν οφελούν από μόνοι τους, καθώς είναι απαραίτητες οι προτάσεις και μάλιστα ρεαλιστικότατες.
   Να μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία, που θέλει πάρα πολύ χρόνο, για να μεταλλαχθεί σε ώριμη πολιτικά και όχι πωλητικά!
   Έτσι δεν είναι;
   Και πάντα μιλάμε για λύσεις ανάγκης, αφού εκεί καταντήσαμε.
   Είδε και τι ωραία καραδοκούν τα χρυσαύγουλα με το θάρρος που τους δόθηκε; Τυφλοί και κουφοί τους ψηφίζουν;
   Πάντα με κάθε εκτίμηση προς σε σένα και τις απόψεις σου γενικότερα.

   Διαγραφή
  2. * αντί συμφωνεί κανείς, διαφωνεί κανείς

   Όλοι θα προτιμούσαμε έναν διαφορετικό Συριζα, αλλά να μην επαναλαμβανόμαστε.

   Διαγραφή
  3. Πέτρο, αυτό που αποδεικνύεται από τις συνδικαλιστικές, τις φοιτητικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πως ο πολύς κόσμος παραμένει αξιακά-πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλει για κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρώις πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

   Και δε λέω για εμταγραφή Μπουτάρη ή Καμίνη, διότι υπάρχουν προφανή προβλήματα και διαφορές.
   Όμως θα μπορούσε να δημιουργήσει ι ο ΣΥΡΙΖΑ τους δικους του "Μπουτάρηδες", δηλαδή πρόσωπα πέρα απ' τον στενό κομματικό κύκλο, προερχόμενα ίσως κι απ' τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς ή έστω αποδετά σ αυτόν, χωρίς όμως βεβαρημένο παρελθον, έτσι ώστε να καταφέρει να κερδίσει αυτήν την κρίσιμη μάζα που θα του δώσει την ευρεία πλειοψηφία, τη διαφορά και το ποσοστό που χρειάζεται για να κυβερνήσει.
   Διότι, αν δεν κυβερνήσει, τότε όλα τ' αλλα που λέμε είναι άνευ ουσίας.
   Θα έχουμε μια ζωή τον Βενιζέλο και το Σαμαρά πάνω απ το κεφάλι μας.
   Και -καλώς ή κακώς- λαό δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Αλλά τακτική μπορούμε...

   Αν διαβάσεις και τα παραπάνω σχόλιά μου, θα καταλάβεις το σκεπτικό μου. (για να μην τα ξαναγράφω...)

   Για το Μώραλη, τα λόγια είναι περιττά.
   Πού φτάσαμε; Να ελπίζω να βγει ο Μιχαλολιάκος...

   Διαγραφή
  4. Θα προσθέsω κάτι ακόμα που θυμήθηκα τώρα , κι ας επανέρχομαι συνεχώς και πιθανόν κουράζω. Αλλά το θέμα είναι φλέγον.
   Ο καθένας μεταφέρει επίσης τις εμπειρίες του από τον περίγυρό του.

   Για να καταλάβουμε λίγο περισσότερο την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για εκκαθάριση του πολιτικού τοπίου. Άνθρωποι που στήριζαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισαν να δώσουν ψήφο "εμπιστοσύνης" στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί βλέπουν ότι γιατρειά δεν υπάρχει. Δεν είναι καθόλου ανώριμοι ή αριβίστες. Αυτά δεν γίνονται εύκολα στον χώρο της αριστεράς και το ξέρουμε.

   Διαγραφή
  5. Γλαύκη με αυτό το «…ότι συμφωνεί κανείς» με μπέρδεψες. Ευτυχώς το εξήγησες αμέσως μετά γιατί πραγματικά είχα χαθεί!

   Μαζεστίξ (και Γλαύκη, απαντάω συνολικά): Δεν υπήρξα ποτέ μου της πολιτικής της αγέλης. Πάμε όπου πάνε οι πολλοί και όπου μας βγάλει. Δεν εννοώ βέβαια ένα κόμμα «ρομαντικό» του στυλ «λίγοι και καλοί» το οποίο το θεωρώ εξίσου μαλακία. Αυτό που θέλω είναι μια ιδεολογική καθαρότητα και όχι ανεμομαζώματα, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά που θα καταλήξουν.
   Πάντοτε ήμουν κατά της λογικής «όλοι το ίδιο είναι». Αν και εσύ πιστεύεις ότι δεν είναι όλοι το ίδιο, ε τότε τι θέλουμε ρε φίλε; Να το αποδείξουμε στην πράξη; Να δικαιώσουμε την ισοπέδωση;

   Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιδορήθηκε (καλώς κατά τη γνώμη μου) για το ότι μάζεψε όλους τους πρώην (και μετέπειτα άστεγους) πασόκους (εννοώ τα στελέχη). Εάν υιοθετήσει και την ατζέντα του Πασόκ τότε τι του μένει για να διαφέρει; Το όνομα;

   Έχω την εντύπωση πως επιδιώκεις έναν ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε για να μείνει. Αν θέλεις ένα κόμμα που απλά θα διώξει ένα άλλο, τότε εγώ πάσο! Αν θέλεις να φύγει ο φαύλος για να έρθει ένας άλλος επίσης πάσο. Αν είσαι της λογικής παίρνουμε την εξουσία και δεν γαμιέται, βλέποντας και κάνοντας, τα ρέστα μου.

   Θα σου πω μερικά παραδείγματα:
   Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά καιρούς πει διάφορες πίπες για τους μετανάστες, και είναι από τους βασικούς λόγους που δεν λέει να «πάρει κεφάλι». Μήπως να υιοθετήσει τις αλήτικες συμπεριφορές των τραμπούκων πιθηκοπίθηκων για να αρέσει;
   Έχει πει και άλλες πίπες για κατάργηση της αστυνομίας. Μήπως να δώσει τώρα στους ΜΑΤατζήδες σιδερένια ματσούκια επειδή έτσι κάνουν οι άλλοι και ψηφίζονται;
   Έχει ονοματίσει τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Μήπως όταν (αν) πάρει την εξουσία να αρχίσει να βομβαρδίζει τα Σκόπια για να ξεκαυλώσουν οι εγχώριοι μαλάκες;

   Εγώ θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει την όποια ατζέντα του επειδή κατάλαβε (πραγματικά, όχι τρίχες) ότι σε κάποια πράγματα σφάλλει και όχι επειδή θα του το επιβάλλει ο ψηφοφόρος. Ε, τότε ρε Μαζεστίξ ας αρχίσει αμέσως τους κομματικούς διορισμούς για να εδραιωθεί, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του με τα γνωστά σε όλους καταπληκτικά αποτελέσματα! Αυτοί είναι που ευαγγελίζονται ότι η Ελλάδα αλλάζει. Μπορείς να μου πεις πως ακριβώς το εννοούν αυτό, αν αλλάζει …προς τα πίσω;;;
   ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

   Διαγραφή
  6. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
   Ο ΣΥΡΙΖΑ (και ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ) ασφαλώς και μπορεί να έχει δεκάδες Μπουτάρηδες και Καμίνηδες. Τι είναι δηλαδή αυτοί οι δύο; Μεταγραφές από τη Μπαρτσελόνα έναντι πολλών εκατομμυρίων; Δεν υπάρχουν υγιείς φωνές και επιτυχημένοι άνθρωποι παρά μόνο στο χώρο των νουδού-πασόκ; Θα τρελαθούμε; Μήπως προτείνεις την επόμενη φορά να υποστηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτούς που θα υποστηρίξουν οι άλλοι δύο για να βαφτεί ο χάρτης μπλεπρασινορόζ;

   Έκανες λόγο για αναποφάσιστους οι οποίοι «στην ουσία Πασόκ είναι». Δηλαδή σήμερα δεν ψηφίζουν το Πασόκ αλλά θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το αντιγράψει; Μπερδεύτηκα!

   Λες σε σχόλιο πως είσαι «σταθερός υποστηρικτής της νίκης στο καθετί.»
   Μαζί σου. Με ποιο αντάλλαγμα όμως; Γιατί αν φίλε καταγγέλλεις συνέχεια ότι ο άλλος μια ζωή αγοράζει το πρωτάθλημα και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να το χάσει και να το αγοράσεις εσύ… τότε άστο! Κάτι δεν πάει καλά! Αν είναι να φύγουν οι άλλοι για να κλέβουμε εμείς τότε απλά αλλάζουν τσέπες τα κλεμμένα, η μπαμπεσιά δεν αλλάζει!

   Οι εποχές έχουν αλλάξει, σαφώς, αλλά καλό είναι να κοιτάμε και λίγο την πρόσφατη πολιτική ιστορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου (που δεν ήταν Τσίπρας!) ξεκίνησε το ’74 με ένα 13,5%, το ’77 το πήγε στο 25% και έγινε κυβέρνηση το ’81.
   Θες ο Τσίπρας να κυβερνήσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα; Μήπως βιαζόμαστε λίγο; Ξέρω ότι αυτοί οι καριόληδες που κυβερνούν δεν αντέχονται ούτε ένα μήνα ακόμα, αλλά μην παραξενευόμαστε κιόλας που ο ΣΥΡΙΖΑ «αργεί» να γίνει κυβέρνηση!

   Στο ευρωντιμπέιτ (ψήφισε όλη η Ευρώπη) λένε ότι ο Τσίπρας σάρωσε κυριολεκτικά. Όπως καταλαβαίνεις το πρόβλημα δεν το έχει τόσο η ηγεσία, όσο ο λαός μας. Σε έναν λαό που δίνει στο κλασιδιάρικο αυτά τα ποσοστά, λες να του φταίει ο Τσίπρας και όχι ο κακοήθης όγκος που σέρνει στο κούφιο του;

   Ξεχνάς και κάτι βασικό. Όλα αυτά τα χρόνια έχεις πάρει χαμπάρι τον πόλεμο που τρώει η Αριστερά από τα βοθροκάναλα και τις κωλοφυλλάδες; Φυσικά και το έχεις πάρει χαμπάρι. Αν ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει, ποιον λες μετά θα γλύφουν αυτοί οι αλήτες;

   Είναι πολλά ακόμα αλλά ήδη κατάντησε σεντόνι. Αν ήμασταν σε κανα ταβερνάκι θα μιλάγαμε μέχρι την άλλη εβδομάδα.
   Τα σέβη μου και στους δύο.

   Διαγραφή
  7. Πέτρο ούτε εγώ είμαι της πολιτικής της αγέλης, του "πάω όπου είναι οι πολλοί".
   Αλλά είμαι του "εκεί που είμαι, θέλω να έρθουν οι πολλοί"!

   Πάντως, σε καμία περίτπωση δεν είπα να υιοθετήσει την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ.
   Είπα να μη φοβηθεί να ανοίξει τις πόρτες του και σε άλλα πρώην στελέχη και οργανώσεις του.

   Όσο για τις απόψεις του στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό, κι εγώ έχω τις ίδιες διαφωνίες που έχεις κι εσύ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
   Και προφανώς, και για λόγους σοβαρότητας (π.χ. θεωρώ ασόβαρο έως επικίνδυνο ένας πολίτης του Ελληνικού κράτους να αποκαλεί τα Σκόπια "Μακεδονία") αλλά και για λόγους κυβερνησιμότητας, πρέπει να μαζευτούν τέτοιου είδους παπαρολογίες.
   Κι όταν βέβαια λέω να μαζευτούν, δεν εννοώ να αρχίσει τα "πάμε να πάρουμε την Πόλη"!
   Δεν υπάρχουν μόνο τα άκρα!
   Να περάσει από τον αφελή διεθνισμό/κοσμοπολιτισμό στη λογική και χωρίς εθνικισμούς αντιμετώπιση των θεμάτων.
   Από τον αφελή αντιμπατσισμό στον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας.
   Από την αφελή μεταναστολαγνία στο αίτημα για βιώσιμη λύση του μεταναστευτικού, με σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών.
   Αυτά δε νομίζω πως αυτά αποτελούν ιδεολογική αλλοίωση, αλλά ρεαλιστική ωρίμανση.
   Το να κάνει τέτοια βήματα προς την ενηλικίωση ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που θα του δώσει και το ιδεολογικό πλεονέκτημα, εκτός του ηθικού πλεονεκτήματος που έχει.
   Το κακό είναι πως δεν έχει την άνεση χρόνου που είχε τη δεκαετία του 70 ο Παπανδρέου και πρέπει να περάσει όλα αυτά τα στάδια μέσα σε πολύ μικρότερο διάστημα. Και έχουν περάσει ήδη δυο χρόνια.

   Έχω να πω κι άλλα, αλλά χρειάζομαι κρασάκι (με επηρέασες με το ταβερνάκι)

   Διαγραφή
  8. Πέτρο, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, που δεν νομίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα ήθελα κι εγώ να πω πώς φυσικά δεν είμαι από αυτούς που ακολουθούν τους πολλούς. Συνήθως στην ζωή μου κάνω το τελείως αντίθετο με όλο το κόστος. Όμως σε αυτήν την περίπτωση είμαι κι εγώ εκεί που θεωρώ ότι θα έπρεπε στη δεδομένη στιγμή να είναι οι περισσότεροι. Όλο αυτό λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.
   Σχετικά με τους λόγους που ακολουθώ αυτή την άποψη τα είπα παραπάνω και με καλύπτουν με το παραπάνω όλα τα σχόλια του αρχηγού και του Μιχάλη Γρηγορίου.

   Για ταβερνάκι κανόνισε...

   υ.γ.
   Γαλάτη, ευχαριστώ άλλη μια φορά για το χώρο! Κατάληψη λέμε...
   Το ξέρω ότι είσαι μεγάλη καρδιά... (το γλείψιμο πάει σύννεφο)!!!

   Διαγραφή
 6. Λαθρεπιβάτης19 Μαΐου 2014 - 8:38 μ.μ.

  Φίλε Γαλάτη είμαι απογοητευμένος.
  Άν την κυριακή η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν είναι καθαρή στο 5% μην περιμένεις τίποτα !!! Τι να σου κάνει και ο Τσίπρας. Αγωνίζεται και τα έχει βάλει με θεούς και δαίμονες.

  Δυστυχώς, ο κόσμος θέλει τα μνημόνιά του. Ο Έλληνας όσο περνάει ο καιρός τόσο γίνεται και πιό συντηρητικός. Η εποχή μου θυμίζει κάτι σαν πριν το 1980.
  Τι να σου πω βλέπω δίπλα μου ανθρώπους που για ένα οκτάμηνο δουλειάς σε φάμπρικα σκοτώνονται. Κανένα δεν βλέπω να διαμαρτύρεται γιατί παίρνει καθαρά πλέον 500 ευρώ. Γιατί του έχουν καταργήσει τα εργασιακά του δικαιώματα. Γιατί τα κοινωνικά αγαθά τώρα πλέον τα πληρώνει.
  Κανένας δεν διεκδικεί τίποτα. Και το σπουδαιότερο δεν ξεκολάει και από τον καναπέ του σπιτιού του. Έχει αραχνιάσει.
  Η Αριστερά πάντοτε ήταν πρωτοπόρα. Έκανε κοινωνικούς αγώνες και αναζητούσε το καλύτερο. Και με τα ιδεολογικά της θέματα πάντοτε ασχολείτο. Πλουραλισμό ιδεών το ονόμαζε και δεν ήταν λάθος. Λάθος τεράστιο όμως είναι αυτές οι "διάφορες απόψεις" οι οποίες θα έπρεπε να συζητούνται μέσα στα όργανα του κόμματος να τα βλέπουμε στα παράθυρα των μμε με τον Πρετεντέρη και τον Άδωνη σχολιαστές. Αν είναι δυνατόν. Αυτοκαταστροφή !!!
  Τέλος συμφωνώ ότι όταν κατεβαίνεις σε αγώνες συμπορεύσαι με άλλους όμορους χώρους που έχουν τις ίδιες ή παραπλήσιες ιδέες με σένα. Αρκεί να κάνεις σωστά τις προγραμματικές συμφωνίες και να μην φτάνεις στο σημείο ο κάθε Βουδούρης να βγαίνει μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον κατεβάζει για Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και να λέει ότι ..."αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος και αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να τον στηρίξει είναι καλοδεχούμενο".... 15% και πολλή του είναι !!!


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι αυτό που λένε πως "κι ο Έλληνας θέλει το Γερμανό του";
   Τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν μάλλον κατώτερα των προσδοκιών και σίγουρα δε συνιστούν ανατροπή.
   Το τι θα γίνει την Κυριακή που 'ρχεται; Ίδωμεν...
   Αν η διαφορά είναι εμγάλη και το απόλυτο ποσοστό επίσης μεγάλο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες ανατροπής.
   Αλλά δυστυχώς δε διαπιστώνω τέτοιο κλίμα.
   Εκτός αυτού, η συγκυρία του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών ευνοεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς είναι δύσκολο ένας πολίτης να ψηφίζει δεξιό/πασόκο δήμαρχο/περιφερειάρχη και ταυτόχρονα αριστερά στην ευρωβουλή.
   Επομένως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

   Όσο για την έκφραση διαφορετικών απόψεων στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα πως τα στελέχη του θα έπρεπε να είναι πιο έξυπνα.
   Διότι, αφού ξέρουν πως τα ΜΜΕ τους την έχουν στημένη, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί πολλοί και απ' τις δύο πλευρές, διότι τη μια πετάει μ***κία ο Λαφαζάνης, την άλλη ο Σταθάκης, την τρίτη και οι δύο...
   Λίγη εξυπνάδα παραπάνω δε θα έβλαπτε, νομίζω.

   Διαγραφή
 7. Τραγωδία στην Κρήτη,στο Β.Αγαίο,στην Ηπειρο,στην Κ.και Δ.Μακεδονία,στην Πελοπόννησο,στην Θράκη. Γιατί ; Γιατί όλοι οι υποψήφιοι ήταν για κλάμματα και άγνωστοι στις τοπικές κοινωνίες . Στην Αττική που έβαλαν τη Δούρου και τον χαρισματικό Σακκελαρίδη είδατε πως πήγαμε . Επι πλέον τον τελευταίο μήνα έβγαιναν όλοι στα παράθυρα και λέγανε χοντρομαλακίες φοβίζοντας ακόμα και τους φτωχούς .Επι πλέον στα εθνικά θέματα τα έχουν κάνει μαντάρα στη Μακεδονία και τη Θράκη όπως τον καιρό που ήταν στις συνιστώσες . Και βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι το 27% το χρωστάτε στους αριστερούς πασοκτζήδες που συχάθηκαν το ΠΑΣΟΚ για την αλητεία και όχι για την ιδεολογία του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλά λάθη τακτικής έγιναν, νομίζω.
   Ίσως να έπρεπε να παίξει με λιγότερο κομματικές υποψηφιότητες και περισσότερο με τοπικά χαρακτηριστικά.
   π.χ. η επιλογή Καρυπίδη στη Δυτ Μακεδονία είχε σωστή λογική, αλλά έκατσε η αναποδιά με τις ακραίες δηλώσεις του.
   Σε άλλες περιοχές (Κρήτη, Δυτ Ελλάδα), η επιλογή κομματικών υποψηφίων εκ του αποτελέσματος φαίνεται λανθασμένη, διότι μάλλον θα έπρεπε να προκριθούν άλλα κριτήρια.
   Άνθρωποι που σκοπεύουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές, ψήφισαν πασόκο περιφερειάρχη.
   Άρα κάπου έγινε λάθος.
   Και συμφωνώ για τα περί αριστερών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
   Κακά τα ψέματα, είναι η βάση που τροφοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό δε χρειάζεται τόσος αφορισμός σ' αυτό το χώρο.

   Διαγραφή
 8. Πετρο, Μαζεστιξ και λοιποι φιλοι, παρακολουθω με ενδιαφερον τις ανταλλαγες αποψεων και συμμεριζομαι σε μεγαλο βαθμο τις ανησυχιες του Πετρου Κ. Θελω μονο να προσθεσω ενα στοιχειο που δεν βλεπω να εχει την προτεραιοτητα που του αξιζει στους προβληματισμους μας -και στην επιχειρηματολογια του ιδιου του ΣΥΡΙΖΑ- κι αυτο εχει να κανει με το συστηματικο ξεπουλημα ολων των πλουτοπαραγωγικων εργαλειων της χωρας. Ανεξαρτητα απο τους κινδυνους -ή την βεβαιοτητα- μελλοντικης μετατροπης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενα "νεο ΠΑΣΟΚ", μιλαμε λες και βρισκομαστε σε "κανονικες" καταστασεις οπου προσφερεται ο χρονος για πολιτικες αναλυσεις, κριτικη λαθων, διορθωτικες κινησεις, κλπ. Δυστυχως ομως αυτος ο χρονος δεν υπαρχει γιατι η χωρα εχει αρχισει κυριολεκτικα να ξεπουλιεται κι επειδη οι οποιες πολιτικες μεταβολες κι η πτωση της κυβερνησης δεν θα γινουν μεσα απο καποια επανασταση, αλλα στα πλαισια μιας συνταγματικης "νομιμοτητας", τουτο σημαινει οτι η χωρα θα εχει "συνεχεια" κι οι οποιες αποφασεις ξεπουληματος δεν θα μπορουν να αναιρεθουν εκ των υστερων. Οτι χαθει θα εχει χαθει κι οπως ελεγε τις προαλλες κι ο Χρυσογονος, ειναι πολυ μικρες οι νομικες δυνατοτητες -βασει του διεθνους δικαιου- που θα επετρεπαν την ακυρωση διαφορων πραξεων. Μπορει να μπουν φυλακη καποιοι ενοχοι, τα εμπραγματα ομως αγαθα δεν μπορουν να επιστραφουν γιατι θα εχουν πληρωθει και θα ισχυουν διεθνεις συμβασεις. Η Βουλιαγμενη και το Ελληνικο κι η ΔΩΔΩΝΗ, το λιμανι του Πειραια, τα 26 δημοσια κτιρια κλπ κλπ εχουν ηδη εκχωρηθει. Ετοιμαζονται να πουλησουν την Ελαφονησο, τις παραλιες, τα δικτυα διανομης της ΔΕΗ, το νερο, τα αεροδρομια, τα υπολοιπα λιμανια, τις παραλιες... Υπ αυτη την εννοια επειγει η ανατροπη της κυβερνησης, ακομα και κανοντας προς το παρον "τα πικρα ξυνα" που λενε. Γιατι εαν χαθει περισσοτερος χρονος κι αφεθει η συμμορια να εκποιησει τα παντα, τοτε η οποιαδηποτε μελλοντικη κυβερνηση -ακομα και μια ιδανικη σοσιαλιστικη κυβερνηση- δεν θα εχει στα χερια της κανενα εργαλειο για την ανορθωση της οικονομιας. Οι αντεργατικες νομοθεσιες, τα συνταξιοδοτικα δικαιωματα, οι δικαιες επαναπροσληψεις δασκαλων, γιατρων,κλπ, η δικαιη φορολογηση του πλουτου κλπ, μπορουν να διορθωθουν με νεες νομοθετικες ρυθμισεις, οτι πουληθηκε ομως χανεται και δεν το ξαναπερνουμε πισω. Και μια χωρα χωρις αναπτυξιακα εργαλεια καταληγει να μην ειναι πλεον κυριαρχη χωρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ με το σκεπτικό σου.

   Διαγραφή
  2. Μιχάλη, νομίζω ότι πρόσθεσες πολλά στοιχεία που δεν ειπώθηκαν τόσο αναλυτικά κι ενισχύουν κατά πολύ όσα υποστηρίχτηκαν από την αρχή από τον Μαζεστίξ κι εμένα.
   Αυτή τη στιγμή στον τόπο μας γίνεται το "όποιος προλάβει, πρόλαβε" και με συνοπτικές διαδικασίες, έτσι, χωρίς ανάσα, για να μην προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε.

   Διαγραφή
 9. Σε γενικές γραμμές διαφωνώ με τις απόψεις σου Μαζεστίξ. Ναι μεν δεν είναι λύση να βρίζουμε (φανερά ή όχι, έτσι;) αλλά, πόσο ακόμα θα καθόμαστε και θα ερμηνεύουμε και θα ξαναερμηνεύουμε και κόντρα θα ξαναμαναερμηνεύουμε αυτά τα δόλια τα αποτελέσματα; Ο λαός έχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία σε γενικές γραμμές, αλλά κι εγώ έχω την άποψη πως, αν είναι να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ριζικά μόνο και μόνο για να ψηφιστεί, δεν έχει νόημα, γιατί μετά έτσι κι αλλιώς θα τον βρίζουμε ότι άλλα έλεγε κι άλλα έκανε, πως να σου το πω. (Το κείμενο σου μου θύμισε λίγο κάτι αναλύσεις δημοσιογράφων, που εξετάζουν την επικοινωνιακή τακτική/πολιτική ενός κόμματος).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ, Πέτρα,άμα δεν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την πραγματικότητα, τότε αυτή θα μας προσπεράσει..
   Για να αλλάξεις μια πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να την ερμηνεύσεις.
   Όσο κι αν σε πληγώνει η ερμηνεία, πρέπει να την αναζητήσεις.
   Κι αφού την ερμηνεύσεις, πρέπει να την καβαλήσεις και να την πας εκεί που θες.

   Μακάρι με ένα μαγικό ραβδί να μπορούσε να αλλάξει η πραγματικότητα.
   Αλλά, ακόμη κι αυτό αν γινόταν, με ποια πραγματικότητα θα συμφωνούσαμε; Με ποιο όραμα; Έχουμε όλοι το ίδιο;
   Οι εγγενείς διαφορές των "αντιφρονούντων" είναι πολλές και συχνά οι διαθέσεις είναι αντίρροπες.
   Κι εμείς μεταξύ μας έχουμε συμβιβαστεί σε κάποιες κοινές επιδιώξεις, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε στα πάντα.

   Η πολιτική είναι συνδυασμός:
   α) αξιακής/ιδεολογικής συγκρότησης
   β) επίκαιρων πολιτικών θέσεων
   γ) επικοινωνίας του μηνύματος

   Αν υπάρχουν το α και το β σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά δε φροντίσεις το γ, δηλαδή τα 'χεις όλα σου καλά, αλλά δεν μπορέις να επιοινωνήσεις το μήνυμά σου σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε δεν μπορείς να εφαρμόσεις το α και το β.
   Η επικοινωνία είναι στη φύση της πολιτικής και είναι απαραίτητο στοιχείο της.

   Θα υπήρχε κλασική Αθήνα, αν ο Περικλής δεν είχε συγκεντρώσει ευρύτερες δυνάμεις γύρω του να υποστηρίξουν την πολιτική του;
   Θα υπήρχε γαλλική επανάσταση αν οι διαφωτιστές επέμεναν στα ιδεολογήματα, δίχως να κάνουν συμμαχία με μέρος της αστικής τάξης για να καταφέρουν να ρίξουν το παλιό καθεστώς;
   Θα υπήρχε ελληνική επανάσταση αν οι οπλαρχηγοί κι οι Φιλικοί δε δέχονταν τη συμμετοχή των Φαναριωτών, των κοτζαμπάσηδων και άλλων τέτοιων αντιπαθών δυνάμεων, προκειμενου να επιτευχθεί ο σκοπός της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού;
   Θα υπήρχε Ελλάδα ως την Αλεξανδρούπολη, αν ο Βενιζέλος δεν έκανε την παραχώρηση "αναθεωρητική και όχι συντακτική", προκειμένου να διαφυλαχθεί η εθνική ενότητα και να προχωρήσουν οι ενέργειες για το διπλασιασμό της χώρας, και μάλιστα με την "πριμοδότηση" των Άγγλων;
   Και φυσικά, θα υπήρχε 8ωρο, κοινωνική ασφάλιση, κυριακάτικη αργία κλπ, αν ο Βενιζέλος δεν έκανε τότε τους απαραίτητους "συμβιβασμούς" στην πολιτική του, προκειμένου σχημτίσει την κυβέρνηση του '10 και να ψηφίσει το ανατρεπτικό Σύνταγμα του '11;

   Βλάφτηκε ο ελληνικός λαός από όλα αυτά;
   Με λίγα λόγια, καμία λαϊκή ή εθνική επιτυχία δεν έχει βασιστεί στην "καθαρότητα".
   Όλες έχουν βασιστεί σε πολιτικούς ελιγμούς που χρειάζονται την κρίσιμη ώρα, για να επιτευχθεί ο στόχος.
   Το θέμα είναι να μην αλλάζει ο προσανατολισμός της αλλαγής που επιδιώκεις.
   Και δε νομίζω πως θα αλλάξει ο προσανατολισμός της αλλαγής που επιθυμούμε, αν τυχόν ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίξει περαιτέρω τα φτερά του προς τον κεντροαριστερό χώρο, για να τον εντάξει ολόκληρο στις τάξεις του και έτσι να μπορέσει να προχωρήσει με ευρεία πλειοψηφία στις αλλαγές που θέλουμε.
   Δηλαδή ένα νέο "Σύνταγμα του '11".
   Ο Βενιζέλος τότε μαζί με τον Παπαναστασίου κατάφεραν και έφεραν την κοινωνική αλλαγή και τα κεκτημένα του συντάγματος αυτού άρχισαν να καταργούνται μόλις πέρυσι, δηλαδή 100 χρόνια μετά.
   Μήπως λοιπόν είμαστε υπερβολικοί όταν φοβόμαστε τη νόθευση της καθαρότητάς μας;
   Υπάρχει μεγαλύτερος στόχος που υπερβαίνει κατά πολύ το αν ο Φωτόπουλος είναι λαμόγιο ή αν ο Μπαλασόπουλος είναι κηφήνας.
   Αναπόφευκτα, πάντα και παντού θα διεισδύουν κηφήνες. Είναι αξίωμα της ζωής αυτό.
   Το θέμα είναι να μην αλλάζει ο προσανατολισμός της επιδιωκόμενης αλλαγής.

   Διαγραφή
  2. Σε οσα σωστα επισημαινεις Μαζεστιξ, εκτος δηλαδη απο την υπαρξη αξιακων θεσεων (α), τα επικαιρα πολιτικα διακυβευματα (β) και την επικοινωνια (γ) πρεπει να προστεθουν και μερικες ακομα κρισιμες παραμετροι : Η σταθμιση των ευρυτερων γεωστρατηγικων ισορροπιων και η επιτευξη των αναγκαιων διεθνων συμμαχιων, αλλα και η σταθμιση των παραμετρων της κοινωνικης διαστρωματωσης, οχι μονο με οικονομικα-ταξικα κριτηρια, αλλα και με κριτηρια πολιτιστικων στερεοτυπων (που δεν συμπιπτουν αναγκαστικα με τα ταξικα). Επιπλεον, μετρουν οι αντικειμενικες συνθηκες που επικρατουν σε καθε ιστορικη περιοδο. Θα υπηρχε αραγε "κλασσικη Αθηνα" εαν την εποχη του Περικλη δεν ειχε η Αθηνα μια οικονομικη ευμαρεια και μια στρατιωτικη ισχυ ; Θα ειχε γινει η γαλλικη επανασταση εαν δεν συνεφερε αυτο στην ανερχομενη μεσαια ταξη των εμπορων και των βιοτεχνων; Θα μπορουσαν να εχουν αναπτυχθει οι σοσιαλιστικες ιδεες πριν απο την βιομηχανικη επανασταση ; Θα ειχε πετυχει η ελληνικη επανασταση χωρις την ενθαρρυνση και την βοηθεια (ναυμαχια του Ναυαρινου) των ξενων δυναμεων που επιδιωκαν την αποδυναμωση της Οθωμανικης αυτοκρατοριας ; Θα ειχε επεκταθει η Ελλαδα μεχρι την Αλεξανδρουπολη, εαν δεν συνεφερε τουτο την ιμπεριαλιστικη Αγγλια ; Υπ αυτη την εννοια, για να ερθουμε στους προηγουμενους προβληματισμους, μπορει κανεις να αγνοησει την μικροαστικοποιηση της σημερινης ελληνικης κοινωνιας και να βασιστει μονο στις αξιακες θεσεις της -οποιας- αριστερας ; (γιατι υπαρχουν πολλες εκδοχες της !) Και για να μην το κουρασω αλλο, ας επαναλαβω τον εαυτο μου: Μπορει κανεις να αγνοησει οτι βρισκομαστε σημερα κυριολεκτικα σε εμπολεμη κατασταση, οπου κινδυνευει να ξεπουληθει ολοκληρη η χωρα ; Το οτι δεν βλεπουμε τανκς και βομβαρδισμους δεν αναιρει την υπαρξη νεκρων (αυτοκτονιες, ανθρωποι χωρις περιθαλψη που δεν παιρνουν τα φαρμακα τους). Κι αν βρισκομαστε σε πολεμο -που βρισκομαστε, μονο που καποιοι δεν το εχουν συνειδητοποιησει ισως αρκετα- δεν προεχει να διωξουμε τους εισβολεις και τους συνεργατες τους ; Οταν διαλυονταν η Γιουγκοσλαβια ή το Ιρακ, υπηρχε ο χρονος για "ταξικη παλη" και για διασφαλιση της παραμικρης "καθαροτητας καποιων θεσεων" ; Προειχε ο καθαρισμος απο τα συντριμια. Οσο κι αν ακουγεται λοιπον μιζερο, ας γλυτωσουμε εδω και τωρα απο το κοπαδι των ακριδων που τρωνε την σοδεια και βλεπουμε μετα τι θα κανουμε με τα ενδεχομενα κοπαδια των αρουραιων που ισως ενσκυψουν. Ας κοψουμε τωρα το ποδι που εχει γαγγραινα και που μας οδηγει σε σιγουρο θανατο κι ας αντιμετωπισουμε μετα τις μετεγχειρητικες παρενεργειες. (Χωρις να σημαινουν ολα τα παραπανω οτι δεν πρεπει να εχουμε απο τωρα τον νου μας για τα μελλουμενα !).

   Διαγραφή
  3. Αυτά που αναφέρεις, με τα οποία συμφωνώ, δεν τα ανέφερα ξεχωριστά, διότι τα τοποθετώ στο μυαλό μου εντός του (β)- δηλαδή της επίκαιρης πολιτικής θέσης.

   Διαγραφή
 10. ''SYRIZA''Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ''ROYDI RINALDI''06/06/2012/Ο CHEV DR ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ''ΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ''ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ LLI ΜΕΓΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΩΝ!!!!!ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ 06/06/2012/ΟΜΙΛΗΤΕΣ Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟΥ ILLINOIS!!!!ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΚΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ!!!!ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑΣ ΕΓΚΡΙΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ!!!!!ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ SYRIZA ΣΤΗ Β! ΑΘΗΝΩΝ!!!!Ο ΜΑΣΩΝΟΣ ΕΔΩ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ ΕΔΩ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ Ο σφυριζοκλανουληs...ντουρου ντουρου κλαν γαβριελα.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί τελικά ο Κασιδιάρης δεν πήρε το... 60% που λέγατε;
   Τι; Τα γκάλοπ του zougla.gr με τη ΧΑ πρώτη είναι ψεύτικα;

   Διαγραφή