Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Πράσινη επανάσταση στην Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας.

Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι».
Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι, ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.
Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.
Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικές ευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.
Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;
Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.
«Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη, μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης».
Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κι αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές, επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.
Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίου RMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.
Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος. Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό αυτό γεγονός».
Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.
Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης: «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».
Κίνηση Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου - Μελβούρνη

11 σχόλια:

 1. Καλημέρα, Γαλάτη.
  Ήθελα εδώ και αρκετό καιρό να σε ρωτήσω γι' αυτό το θέμα, γιατί ίσως γνωρίζεις από πρώτο χέρι κάποια πράγματα, αλλά δεν το έκανα, γιατί είσαι σε συνεχές τρέξιμο αυτή την περίοδο. Παρόλα αυτά μου είχε κάνει εντύπωση που δεν είχες καταπιαστεί ήδη.
  Ενημερώνομαι κι εγώ τόσο καιρό από άλλες πηγές. Όμως πάρα πολύς κόσμος δεν ξέρει τίποτα και όσοι έχουν ακούσει κάτι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρό είναι το θέμα!
  Έχω την υποψία ότι δεν θέλουν να αφήσουν κανέναν τόπο απείραχτο. Στην Κρήτη δε, που είναι ένας καθαρά τουριστικός προορισμός και φημίζεται για τις θάλασσες της, μη μου πεις ότι δεν γίνεται επίτηδες!!!!
  Υπάρχουν πολλοί τρόποι τελικά, για να κάνεις πόλεμο!!!!
  Το θέμα δεν προβάλλεται όπως θα έπρεπε σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στο εξωτερικό.
  Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους...

  Δεν ξέρω αν γνωρίζεις την παρακάτω διεύθυνση, στην οποία συγκεντρώνονται υπογραφές για το θέμα:

  https://secure.avaaz.org/en/petition/Pros_ton_prothypoyrgo_Antoni_Samara_OHI_stin_tafi_ton_himikon_oplon_tis_Syrias_stin_thalassia_periohi_tis_Kritis/?pv=12

  Είναι λίγο "σιδηρόδρομος"!!!
  Δεν λέω ότι θα σωθούμε με τις υπογραφές, αλλά είναι ανάγκη να φαίνεται μια ισχυρή κινητικότητα γύρω από το πρόβλημα.
  Την παραθέτω εδώ, για να ενημερωθούν κι άλλοι.

  υ.γ.
  Πάω να σχολιάσω και στο προηγούμενο πολύ ενδιαφέρον επίσης κείμενό σου, γιατί αφού έλειπα, έχω χάσει επεισόδια. Ευτυχώς όχι πολλά, αφού κι εσύ γράφεις πιο αραιά από άλλες φορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμπληρωματικό σχόλιο, λόγω κακής ενημέρωσής μου.
   Δεν είχα μπει σε κανέναν άλλο, επειδή έλειπα, και τώρα είδα ότι πρόκειται για εννιαία κίνηση των μπλόγκερ. Χαίρομαι πολύ γι' αυτή την από κοινού προσπάθεια πάντως!
   Ποιος το ξεκίνησε;

   Διαγραφή
  2. ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΓΡΙΜΙΩ. ΕΚΕΙΝΗ ΜΑΣ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ. ΕΚΕΙΝΗ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ BLOG ΤΗΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ("ΑΓΡΙΜΙΩ" ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ BLOG ΤΗΣ) ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΗΔΗ.

   Διαγραφή
  3. Σ' ευχαριστώ, Πετρουλίνι!
   Δεν το γνώριζα, ενώ ενημερώνομαι πολύ καιρό για το θέμα, γιατί το θεωρώ υψίστης σημασίας!
   Μπράβο στην Αγριμιώ για την πρωτοβουλία της!!!
   Όποιος θέλει υπογράφει και στην παραπάνω διεύθυνση, που έχω δώσει. Τη βρήκα την προηγούμενη εβδομάδα στο μπλογκ του V και υπέγραψα.

   Διαγραφή
  4. Αγαπητή Γλαύκη, η συγκέντρωση υπογραφών διεθνώς έχει πολλές φορές σώσει ανθρώπους και ζώα, έχει ακυρώσει εκτελέσεις και έχει αναγκάσει κυβερνήσεις να υπαναχωρήσουν.
   Μην υποτιμάς τον ακτιβισμό του πληκτρολογίου. Χάρη σε αυτόν, ακόμα και άνθρωποι που ποτέ δεν θα έβγαιναν στο δρόμο δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά.

   Διαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ πολύ, καλέ μου Λωτοφάγε!
   Δεν υποτιμώ καμία προσπάθεια, αλλιώς δεν θα το ανέφερα. Απλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και μάλιστα πιο δραστικές.
   Εύχομαι να καταφέρουμε να το αποφύγουμε!

   Διαγραφή
  6. Γλαύκη, δε γνωρίζω τίποτα παραπάνω για το θέμα απ'όσα γνωρίζετε και όλοι όσοι έχετε μάθει γι' αυτό.

   Να προσθέσω πως κάθε πρωτοβουλία, κάθε μέσο είναι χρήσιμο και πρέπει να αξιοποιείται στο μέτρο που του αναλογεί.
   Άρα και η συλλογή υπογραφών είναι θετική.

   Διαγραφή
 2. Η Εφημερίδα των Συντακτών, οι ιστοσελίδες Infowar, The Press Project και Κουτί της Πανδώρας, ο σταθμός Το Κόκκινο και η Ελευθεροτυπία γράφουν εδώ και μήνες για το θέμα.
  Από τους άλλους τι περιμένεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το θέμα των χημικών το χει κάενι σημαία της η αριστερά στο νησί, αλλά οι υπόλοιποι -και ενόψει εκλογών-κάνουν την πάπια.
   Αλλά ο καλύτερος είναι ο Βενιζέλος.
   Όταν είχε ερωτηθεί, ως υπεύθυνος, προ καιρού από Κρητικό δημοσιογράφο για το θέμα, έδωσε ρεσιτάλ μπουρδολογίας.

   Διαγραφή