Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Ρε άι... αποπροσανατολίσου!


Η θεωρία του αποπροσανατολισμού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μέρες μας και αναμασάται από τους πάντες.
Και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι που δε μας αγγίζει, την ώρα που συμβαίνει και κάτι άλλο που μας αγγίζει, αμέσως κατατρέχουμε στη θεωρία του αποπροσανατολισμού.

Και κατηγορούμε φυσικά όποιον κάνει κάτι, την ώρα που μας καίει κάτι άλλο, πως "αποσπά τον λαό από τα πραγματικά του προβλήματα".
Βέβαια υπάρχει το εξής πρόβλημα: αν προσθέσει κανείς τί προβλήματα έχουμε θεωρήσει κατά καιρούς ότι δεν είναι πραγματικά, αλλά στοχεύουν απλώς να αποπροσανατολίσουν από τ' άλλα τα σοβαρά, θα δει ότι τελικά κατά περιόδους όλα τα είδη των προβλημάτων τα έχουμε κατά καιρούς θεωρήσει... μη σοβαρά!

Αυτή είναι μια κομμουνιστογενής θεωρία, η οποία όμως λόγω της διείσδυσής της στον καθημερινό καφενειακό πολιτικό λόγο, άρχισε να χρησιμοποιείται και από όλους τους υπόλοιπους.
(ναι, το ΚΚΕ λέει και πετυχημένα, πού και πού)

Βασίζεται στη στρατηγική του αντιπερισπασμού, στη διάρκεια ενός πολέμου, όπου γίνεται από τον έναν ένα χτύπημα στον άλλον αντιμαχόμενο σε κάποιο σημείο, έτσι ώστε να στραφεί η άμυνα του δεύτερου προς εκείνο το σημείο και να αφήσει κάποια άλλα σημεία της άμυνάς του αφύλαχτα, όπου και θα χτυπήσει μετά ο πρώτος, προκειμένου να νικήσει τη μάχη.
Αυτό πράγματι συμβαίνει κάποιες φορές.

Αλλά όταν έτσι κι αλλιώς ο πρώτος επιτίθεται στο δεύτερο στη μετωπική του γραμμή, το να αποκρούσει ο δεύτερος και κάποιες επιθέσεις που δέχεται στα νώτα του, αυτό δε σημαίνει πως αποσπάται από το κύριο μέρος της μάχης. Είναι μάλλον αυτονόητο.
Διότι αν πει "εδώ έχουμε μάχη στο μέτωπο, θα ασχοληθούμε με τις νάρκες στα μετόπισθεν;", τότε είναι δεδομένο πως μπορεί να κρατήσει γερά στο μέτωπο και να διαλυθεί από μερικές νάρκες.
Όταν έχεις πόλεμο λοιπόν, υπερασπίζεσαι κάθε πτυχή της άμυνάς σου και όχι μόνο το μέτωπο.
Εξάλλου καμιά φορά μπορεί το ίδιο το μέτωπο να λειτουργεί ως αντιπερισπασμός για την επίθεση στα μετόπισθεν, που αρχικώς φαίνετια πιο ακίνδυνη, μα μπορεί να αποβεί και καθοριστική.

Και, για να γυρίσουμε στο θέμα μας, όπου "μετωπική γραμμή" βάλτε νέα μέτρα και όπου "νώτα" βάλτε αντιδημοκρατικές εκτροπές και άλλα συναφή ζητήματα.


Έτσι, όταν π.χ. συζητιέται ένας καινούριος φόρος και σκάει μια απεργία π.χ. λιμενεργατών, τότε πολλοί κατηγορούν τους διαμορφωτές της πολιτικής ατζέντας (κυβέρνηση, ΜΜΕ) πως κάνουν πως δε βλέπουν την απεργία των εργατών και αποπροσανατολίζουν την κουβέντα με ατέρμονη παπαρολογία περί νέων φόρων.
Όταν πάλι έρθει το πλήρωμα του χρόνου να επέμβει με τους γνωστούς της τρόπους η κυβέρνηση για να σπάσει την απεργία (ΜΑΤ, επιστρατεύσεις κλπ), τότε κατηγορείται πάλι απ' τους ίδιους πως δημιουργεί τεχνητή ένταση εκεί στην απεργία, για να... αποπροσανατολίσει από τους νέους φόρους!

Άλλες φορές, πάλι, συζητιούνται νέα μέτρα (όπως πάντα) και την ίδια στιγμή κάνει κάποια καφρίλα η Χρυσή Αυγή.
Κι εκεί που πολλοί φώναζαν πως "δεν πάει άλλο με τη Χρυσή Αυγή, έχει γίνει επικίνδυνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί παντοιοτρόπως", μόλις έρθουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας οι χρυσαυγίτικες καφρίλες, οι ίδιοι που πριν διαμαρτύρονταν πως δε γίνεται κάτι με τη ΧΑ, τώρα θεωρούν πως ο στόχος είναι να αποσπαστεί η προσοχή του λαού από τα νέα μέτρα!
Και μάλιστα εγκαλούν και τους υπόλοιπους που τυχόν ασχολούνται με το θέμα της ΧΑ "να μην είναι πρόβατα και να μην καθορίζεται η σκέψη τους από την ατζέντα των ΜΜΕ!"

Τόσο καιρό που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, πολλοί εξ αριστερών τον εγκαλούσαν διότι δεν αξιοποιούσε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο που 'χει στα χέρια του.
Μόλις το χρησιμοποίησε τώρα, με αφορμή τα νέα μέτρα και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση σε διάφορα ζητήματα, άρχισαν τα δημοσιεύματα εξ αριστερών κυρίως πως "η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στοχεύει στον αποπροσανατολισμό του λαού από τα νέα μέτρα και τους νέους φόρους"!
Και φυσικά στην ίδια γραμμή κινείται και το ΚΚΕ και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά!
Μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ πως θέλει να αποπροσανατολίσει τον λαό από την αίσθηση του... success story!

Σκίτσο υποστηρικτών της θεωρίας του αποπροσανατολισμού.
Το να παρακολουθήσεις αγώνες, το να είναι Χριστούγεννα, καλοκαίρι, Πάσχα
και να ασχοληθείς με κάτι άλλο είναι φυσικά... "αποπροσανατολισμός"!

Με λίγα λόγια, ό,τι και να κάνει κανείς σ' αυτόν τον τόπο, θα θεωρηθεί πως αποπροσανατολίζει τον λαό από τα πραγματικά του προβλήματα.
Κι αν ακόμη κανείς ανέβει στην ταράτσα και πέσει, θα σταθούν κάποιοι πάνω απ' το νεκρό του σώμα, για να τον κατηγορήσουν πως με την κίνησή του... αποπροσανατόλισε το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα!

Είναι, άλλωστε, η αγαπημένη θεωρία του εκάστοτε εξυπνάκια, που θεωρεί πως τα ξέρει όλα και πως "δεν τον πιάνουν κορόιδο τα ΜΜΕ, όπως τους άλλους, τα πρόβατα".
Αυτός ξέρει καλύτερα πάντα τα προβλήματα όλων και είναι σε θέση να ξεχωρίζει πότε μας ταΐζουν σανό και πότε όχι. Προφανώς, διότι ο ίδιος δεν ταΐζεται, όπως εμείς οι κοινοί θνητοί.

Μέχρι και η... Τζούλια κατηγορήθηκε γιατί έβγαλε τσόντα το 2010! Διότι την ίδια εποχή υπογράφηκε το... Μνημόνιο! (μα μιλάμε πράγματι για φοβερή σύμπτωση)
Και μάλιστα πολλοί υπονόησαν πως τη χρηματοδότησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ για να ασχοληθεί ο κόσμος με τίποτα άλλο!
Λες και τα μεσημεριανάδικα, αν δεν υπήρχε η τσόντα της Τζούλιας, θα ασχολούνταν με τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού, για να εντρυφήσουμε στο πρόβλημα...
Μιλάμε για παράνοια, παίδες!
Φαντάζομαι πως η Ντούβλη χρηματοδοτήθηκε κι αυτή για να περάσει αναίμακτα το Μεσοπρόθεσμο...

Ε τελοσπάντων, βαρέθηκα αυτή τη θεωρία των αποπροσανατολισμών.
Όταν η κοιλιά είναι άδεια, όταν το νοίκι είναι απλήρωτο, όταν τα γόνατα υποφέρουν από την πολύωρη αναμονή στις ουρές του ΟΑΕΔ, όταν το τηλέφωνο χτυπάει κάθε δυο και τόσο και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι η εισπρακτική εταιρεία που απειλεί με κατάσχεση του σπιτιού, όταν οι απλήρωτοι λογαριασμοί μοιάζουν βουνό... τότε ποιος αποπροσανατολισμός μπορεί να αποσπάσει κάποιον από τα προβλήματά του;

Ας τελειώνουμε με αυτήν την καραμέλα.
Όχι πως δεν υπάρχει ποτέ τέτοιου είδους προσπάθεια από κυβέρνηση και ΜΜΕ, αλλά είναι φανερό πως αυτή η λέξη έχει γίνει η εύκολη πρώτη αντίδραση ("καραμέλα") όταν συμβαίνει οτιδήποτε.
(λες και όσες φορές δεν είμαστε αποπροσανατολισμένοι, εμποδίζουμε με τις μεγαλειώδεις μας κινητοποιήσεις τα νέα μέτρα να περάσουν...)
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι που χρειάζεται αποπροσανατολισμός από τα νέα μέτρα, για τον απλούστατο λόγο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια τα νέα μέτρα είναι έτσι κι αλλιώς στην καθημερινή ατζέντα.
Και επομένως, ακόμη κι αν... "αποπροσανατολιστούμε" για μερικές μέρες ασχολούμενοι με κάτι άλλο, σε τρεις-τέσσερις μέρες πάλι θα ασχολούμαστε με τα νέα μέτρα.
Οπότε δώρον άδωρον.
Όλο το χρόνο, κάθε μέρα νέα μέτρα υπάρχουν.
Να μην ασχοληθούμε λοιπόν με τίποτα άλλο (όπως π.χ. η αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης), μην τυχόν και "αποπροσανατολιστούμε";
Ρε άι... αποπροσανατολίσου!

10 σχόλια:

 1. Καλημέρα στον αποπροσανατολισμό!!
  (Γράφω πάλι πρώτη, έτσι για να μη χαλάσει η σειρά...)
  Μαζεστίξ, είναι τόσα πολλά όλα όσα συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά, που έρχονται να μας τρελλάνουν κι όχι απλά να μας αποπροσανατολίσουν!
  Δεν έχουμε μάθει όμως ως λαός να εστιάζουμε σ' αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία κάθε φορά. Να βάζουμε προτεραιότητες!
  Αυτό συμβαίνει, γιατί λείπει η κριτική σκέψη από το μυαλουδάκι μας.
  Ό,τι μας πουν κάποιοι αυτό και είναι. Δεν περνάμε σε βαθύτερες σκέψεις και αναλύσεις των γεγονότων, προκειμένου να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, τα οποία ενδεχομένως να μας ωθούσαν και σε αντίστοιχες πιο αποτελεσματικές δράσεις!
  Θεωρώ ότι είναι πάλι ζήτημα μονάδας και ατομικής σκέψης και βούλησης και ακολούθως συλλογικής τοποθέτησης και δράσης.
  Έτσι, λοιιπόν, αποπροσανατολισμός μας σφύριξαν πως είναι κάθε νέα κατάσταση που εμφανίζεται στο προσκήνιο;Ε, αποπροσανατολισμό τον ονομάζουμε και εφησυχάζουμε περιμένοντας τον επόμενο!!!
  Έτοιμη τροφή, έτοιμη καταστροφή...!!!
  Γ... τον αποπροσανατολισμό μου μέσα!!!!
  Γιατρειά δεν υπάρχει;;;
  Γλαύκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επανέρχομαι μ' έναν ακόμα αποπροσανατολισμό...!
   Με όποιο λαό συχνωτιστείς τέτοια γράμματα θα μάθεις...
   Εδώ έχουμε σοβαρά προβλήματα!!!
   Λόγω ελλείψεως μουσικού, Μαζεστίξ, πάρε κιθάρα κι έλα να συνοδεύσεις τα παιδιά στην επέτειο του Πολυτεχνείου!!!
   Χανόμαστε! Του κουτρούλη ο γάμος θα γενεί...!
   Έτσι, για το γελοίο του πράγματος που μας έχει κατακλύσει.
   Έτσι, για να ευθυμήσουμε και λίγο, αντί να μαυρίσουμε τελείως!
   Αν φάνηκε κρυάδα, αυτά έχει να δώσει ο καιρός...
   Κρυώσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια, έτσι κι αλλιώς!
   Γλαύκη

   Υ.Γ.
   Αρχηγέ, είχε δίκιο ο Ακυβέρνητος σε άλλη ανάρτησή σου, που είπε πως σούργελο στο κάνουμε εδώ μέσα μία ο ένας μία ο άλλος!! Χεχεχε!
   Ήθελες να γράψεις σοβαρό κείμενο κι εσύ μες στην ηλιθιότητα που μας βαράει!

   Διαγραφή
 2. Από καιρό ήθελα να τα πω αυτά.
  Με έβγαλες από τον κόπο λοιπόν.

  Είναι πανθομολογούμενο πως η παπαρολογία αποτελεί το εθνικό μας σπορ. Στο συρτάρι του καθενός, είτε πρόκειται για κόμμα είτε για απλό πολίτη, υπάρχουν απαντήσεις για όλα. Είναι ήδη διαμορφωμένες και απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή να βγουν από τα συρτάρια και να αρχίσουν να περιφέρονται.

  Όταν σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας το μυαλό κάθε σκεπτόμενου (μη γελάς!) πολίτη έπρεπε να πάει στο ότι πρόκειται για κυβερνητικό αντιπερισπασμό για τα νέα μέτρα που έρχονται.

  Όταν συνέλαβαν την ηγεσία της χ.α. οι ίδιοι που είπαν τα προηγούμενα μίλησαν για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για τα νέα μέτρα που έρχονται.

  Όταν μαθεύτηκε η ιστορία της 5χρονης Μαρίας που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά, πάλι οι ίδιοι μίλησαν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη σύλληψη της ηγεσίας της χ.α και των νέων μέτρων που έρχονται.

  Όταν σκοτώθηκαν οι δύο χρυσαυγίτες ξανά μανά οι ίδιοι (ποιος άλλος;) μίλησαν για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη δολοφονία του Φύσσα, τη σύλληψη της ηγεσίας της χ.α και των νέων μέτρων που έρχονται.

  Όταν πέρασαν χειροπέδες στην ΕΡΤ μάντεψε ποιος μίλησε για αποπροσανατολισμό από τη δολοφονία του Παύλου, από τη σύλληψη της χ.α. και από τα νέα μέτρα που έρχονται.

  Οτιδήποτε (μα οτιδήποτε όμως) συμβεί αύριο θα αποδοθεί στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού λόγω ….(δες παραπάνω).

  Έχω την εντύπωση πως όλο αυτό κρατάει 560 χρόνια, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη σχετικά με τους πραγματικούς υπαίτιους της άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

  Επειδή αύριο στη γειτονιά μου έχουμε γάμο, κάτι μου λέει ότι πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα νέα μέτρα που έρχονται.


  ΥΓ: Θα σε παρακαλέσω να μην προκαλείς όλους αυτούς που έμαθαν να μην αποπροσανατολίζονται, έχουν γίνει όμως μανούλες στο μανιπουλάρισμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα είμαι λακωνική αν και πολυλογού!
  Ναι στην πρόταση μομφής και ας είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα!

  Τέλος εγώ κι η Πέτρα σήμερα δεν κάναμε από κοινού τρελή δημοσίευση γαι αντιπερισπασμό!
  Ευχαριστώ!
  Αποχωρώ!

  ΥΓ: Την έφαγες κι εσύ την αναδημοσίευσή σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γλαύκη, ο καθένας μας όπως μάθει είναι.
  Είμαστε λαός των άκρων.
  Από κει που τόσα χρόνια ευχαρίστως τρώγαμε ό,τι μας ταΐζανε, τώρα αρνούμαστε να αποδεχθούμε ακόμη και τα προφανή!
  Μια φορά αυτό το ρημάδι το μέτρο δεν το κρατάμε!

  Τι έγινε; Ξεμείνατε από κιθάρα στη γιορτή του πολυτεχνείου;
  Λες να οργανώσουμε ορχήστρα;


  Πέτρο, ήμουν βέβαιος πως εσύ τουλάχισοτν θα συμφωνούσες.
  Η ιστορία σου είναι χαρακτηριστική του θέματος.
  Δεν ξέρω αν έχω να προσθέσω κάτι.
  Άσε που νυστάζω και φοβάμαι μήπως το χασμουρητό μου θεωρηθεί αποπροσανατολισμός από την πραγματική ανάγκη του εαυτού μου να δειπνήσει!


  Αριστέα, αυτό το οξύμωρο σχήμα της "λακωνικής πολυλογούς" πως το καταφέρνεις;
  Είδα και τη δική σας ανάρτηση που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τον μπλογκοκόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα, όπως το: "σοκ! δείτε καρχαρία που παίζει τάβλι!"

  Ποια αναδημοσίευση λες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σχετικά με την πρόταση μομφής, ευτυχώς που έγινε κι ας πέσει χάμω...!
   Τα κοράκια,όμως,δεν αφήνουν τίποτα να πέσει χάμω !!

   Για τη γιορτή πλάκα έκανα, για να αποπροσανατολίσω!!
   Βέβαια, μουσικό δεν έχουμε, αλλά κάτι κάνουμε κι εμείς τα πτωχά!!!
   Άμα θες κάνουμε κι ορχήστρα. Έχω κάτι ταλεντάκια στην ομάδα μου.
   Πάρε και μια μικρή γεύση από τη μουσική επένδυση της γιορτής μας.
   Ένα μουσικό κομμάτι τόσο μα τόσο επίκαιρο! Για μένα τα λέει όλα!!

   http://www.youtube.com/watch?v=BSW9EXBkNr8

   Με τη μουσική τα λέμε όλα!!!
   Γλαύκη

   Διαγραφή
 5. Φίλη πήγε να μου πει αυτή τη βλακεία του ΚΚΕ και τη ρώτησα: "Τι προτείνεις; Να δεχόμαστε τα πάντα με τα χέρια σταυρωμένα; Επιτέλους κατατίθεται μια πρόταση μομφής κι εσείς αρχίσατε πάλι τα μίζερα;"

  Πέρα από αυτό, μου άρεσε κι η διατύπωση: δεν είπαν "θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής", αλλά "θα καταψηφίσουμε την κυβέρνηση"!!!
  Δεν π#@%&μαστε λέω εγώ;
  Καλή σου νύχτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Επιτέλους μια πρόταση μομφής....
  Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε όσα είπες...μόνο να επαναλάβω, μπας και το καταλάβουν όλοι:
  "Όταν η κοιλιά είναι άδεια, όταν το νοίκι είναι απλήρωτο, όταν τα γόνατα υποφέρουν από την πολύωρη αναμονή στις ουρές του ΟΑΕΔ, όταν το τηλέφωνο χτυπάει κάθε δυο και τόσο και στην άλλη άκρη της γραμμής είναι η εισπρακτική εταιρεία που απειλεί με κατάσχεση του σπιτιού, όταν οι απλήρωτοι λογαριασμοί μοιάζουν βουνό... τότε ποιος αποπροσανατολισμός μπορεί να αποσπάσει κάποιον από τα προβλήματά του;"
  Καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και μην ξεχνάμε. Ζούμε στη χώρα όπου:
  "Το ΚΚΕ δεν έχει κάνει αυτοκριτική για το 1989, θεωρώντας ακόμη και σήμερα σωστές τις επιλογές του Χ. Φλωράκη. Όμως είναι προκλητικό να σου «βρομάει» σήμερα ο Τσίπρας που θέλει να σταματήσει το μνημόνιο, τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει υποστεί η εργατική τάξη της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που επιμένεις να θεωρείς σωστές τις κυβερνητικές συνεργασίες με τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Κων/νο Μητσοτάκη, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον αρχιτραπεζίτη Ξενοφώντα Ζολώτα".......

  Μπορεί να φαντάζει άσχετο, αλλά πάντα ήθελα να το πω!
  Πηγή από δω:
  http://www.dea.org.gr/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-1936-1944-1989-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%C2%AB%CE%BD%CE%B1%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%82

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "Ε τελοσπάντων, βαρέθηκα αυτή τη θεωρία των αποπροσανατολισμών"
  ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή