Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013

Ο Τσίπρας ρισκάρει! Εμείς;;;


Ο Τσίπρας μας πέταξε τη σπίθα που τόσο περιμέναμε.
Δε λέω για την πρόταση μομφής. Λέω για το κάλεσμα αντικυβερνητικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα την ώρα της διαδικασίας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
Έριξε τη σπίθα.

Για να γίνει, όμως, η σπίθα φωτιά και λάβρα που θα κάψει την κυβέρνηση του αίσχους, θα πρέπει εμείς να ἐχουμε φλόγα μέσα μας.
Να 'χουμε φλόγα που συνταράσσει τα σωθικά μας και όχι κόκα-κόλα που συνοδεύει τον καναπεδάτο εαυτό μας.

Ο Τσίπρας ρισκάρει. Κάνει χοντρό παιχνίδι.
Η κίνησή του είναι υψηλού ρίσκου και το ξέρει.
Ξέρει πως αν δεν ανταποκριθούμε στο κάλεσμα για μια τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση, τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο και βαθύ και με μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για όλους όσοι τίθενται ενάντια στη μνημονιακή πολιτική.
Δηλαδή, μια αποτυχημένη -σε κόσμο- συγκέντρωση θα δώσει εύλογα το επιχείρημα στην κυβέρνηση πως "Ορίστε! Τρεις κι ο κούκος! Δε σας ακολουθεί κανείς! Ο λαός, διά της αποχής του, εμάς αποδέχεται!"
Και θα 'χει απόλυτο δίκιο η κυβέρνηση τότε.

Αύριο το απόγευμα είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία (και ίσως η μοναδική) να δείξουμε ότι εμείς, οι πολλοί απαιτούμε να πέσει αυτή η αισχρή κυβέρνηση εδώ και τώρα.
Εμείς οι πολλοί: οι αριστεροί, οι δημοκράτες, οι κεντρώοι, οι κομμουνιστές, οι αναρχικοί, μέχρι κι οι δεξιοί που 'χουν αξιοπρέπεια.
Εμείς οι πολλοί: οι άνεργοι, οι εργάτες, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι.
Και θεωρείται βέβαιο πως σε περίπτωση που αύριο το Σύνταγμα πλημμυρίσει από κόσμο, τότε η κυβέρνηση μετράει μέρες ή ώρες ζωής στην εξουσία.
Αν όμως αύριο δεν υπάρξει μεγάλη προσέλευση κόσμου, τότε όχι μέρες, όχι μήνες, αλλά χρόνια ζωής θα μετρήσει η κυβέρνηση.

Αν δεν αποδείξουμε στο δρόμο πως είμαστε οι πολλοί, τότε εμείς της δίνουμε τη σημαντικότερη ψήφο εμπιστοσύνης.
Και θα συνεχίσει ανενόχλητη το έργο της και με χειροπιαστή λαϊκή νομιμοποίηση.

Ο Τσίπρας έκανε αυτό που του ζητούσαμε όλοι να κάνει.
Κατεβάζει τον κόσμο στο δρόμο.
Τώρα είναι στο χέρι του κόσμου.
Δεν είναι κανείς άλλος υπέυθυνος πια, παρά μόνο εμείς, ο λαός.
Αν δεν ανταποκριθούμε, τότε δε θα έχουμε πια καμιά δικαιολογία.Κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κυρίαρχος πολιτικός φορέας που εκφράζει αυτή τη στιγμή την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής και επομένως το κάλεσμά του για αντικυβερνητική διαδήλωση, την ώρα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, έχει βαρύνουσα σημασία.
Το αν συμφωνούμε ή όχι με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι της παρούσης. Τώρα είναι η ώρα των δρόμων.
Κι όταν π.χ. κατεβαίνουμε σε διαδηλώσεις και απεργίες, δεν κάνουμε χάρη στον πουλημένο τον Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ.
Για μας κατεβαίνουμε στους δρόμους, για το δικό μας μέλλον, για τα δικά μας δικαιώματα.

Ο Τσίπρας μας δίνει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ρίξουμε στους δρόμους την κυβέρνηση.
Από μας εξαρτάται αν θα της δώσουμε γροθιά με την παρουσία μας ή χείρα βοηθείας με την απουσία μας.
Έρχονται φορές που η ζωή και η ιστορία θέτουν σκληρά διλήμματα και καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών, παίρνοντας θέση.

Και επίσης, ας ξέρουμε το εξής πολύ σημαντικό:
Θα είναι διαφορετικός ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει ύστερα από μεγαλειώδεις λαϊκές συγκεντρώσεις που θα απαιτούν εδώ και τώρα ανατροπή αυτής της πολιτικής και διαφορετικός αν κυβερνήσει ύστερα από μια πτώση της κυβέρνησης ως "ώριμο φρούτο".
Αυτό ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας.
Αν θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που επαγγέλλεται, τότε πρέπει εμείς να ρίξουμε δυναμικά την κυβέρνηση με τις κινητοποιήσεις μας και ομοίως δυναμικά εμείς να τον ανεβάσουμε.
Αν ανέβει... "φυσιολογικά και με τη σειρά του", τότε θα πρέπει να αναμένουμε πολύ λιγότερα των αναμενομένων, για να μη σας πω και τα αντίθετα.
Διότι αν το μήνυμά μας στο πολιτικό σύστημα είναι η υπακοή και η υπομονή, τότε εύλογα και ο κάθε πολιτικός φορέας θα μας αντιμετωπίζει αναλόγως.Αν εμείς δεν δείξουμε πως δεν τους ανεχόμαστε άλλο, ας μην περιμένουμε απ' τον Τσίπρα ή από οποιονδήποτε άλλο να κάνει μαγικά.
Από την αυριανή συγκέντρωση κρίνεται ολόκληρο το μέλλον του δημοκρατικού αντιμνημονιακού μετώπου.

Ο Τσίπρας ροκάρει επικύνδυνα.
Ρισκάρει ίσως και το δικό του πολιτικό μέλλον σε μια ζαριά.
Σε περίπτωση που το εγχείρημα αποτύχει, θα έχει υποστεί μια τεράστια ήττα από την κυβέρνηση.
Τότε όμως οι πραγματικά μεγάλοι χαμένοι θα είμαστε εμείς, που δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική η πίεση των κάθε είδους μέτρων της κυβέρνησης του αίσχους.
Εμείς που πια είμαστε με την πλάτη στον τοίχο πρέπει να ανταποκριθούμε σ΄ αυτό το κάλεσμα.
Ο Τσίπρας ρισκάρει.
Εμείς;;;

35 σχόλια:

 1. Ευτυχώς, Μαζεστίξ, που το προβάλλεις μέσα από την ανάρτησή σου, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει καλή ενημέρωση και δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα!!!
  Είναι αγχωτικό ως σκέψη το αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος!
  Εμείς που είμαστε εδώ και συμφωνούμε, κάτι θα κάνουμε, όμως δε νομίζω ότι επαρκεί!
  Αύριο μεγάλο μέρος της Ελλάδας πρέπει να δώσει το παρόν, μας αρέσει δε μας αρέσει το πώς μας αντιμετωπίζουν κάθε φορά.
  Με ανησυχεί πάντως και το ξαναλέω το ότι η κατάσταση εξελλίσεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπου όλοι είναι σε διάθεση νιρβάνας, αλλά και η έλλειψη σοβαρής ενημέρωσης!
  Μακάρι να διαψευσθώ...!
  Καλό σου απόγευμα!
  Γλαύκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή ακριβώς δεν έχει (προλάβει να) διαφημιστεί και να διαδοθεί η συγκέντρωση και το νόημά της, γι'αυτό και έκανα αυτήν την ανάρτηση.
   Όπω και να 'χει, άμα ο κόσμος θέλει να κατέβει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, γρηγορότερα ή αργότερα, θα έχει μάθει για τη συγκέντρωση.
   Να δούμε αν μια μέρα θα μείνουν κενοί οι καναπέδες.

   Διαγραφή
  2. αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, τότε υπάρχει απόλυτη νεανική επιπολαιότητα, αφέλεια και χαζομάρα σε βαθμό υπερβολικό. Ακόμα χωρίζεις τους ανθρώπους σε αριστερούς και δεξιούς;
   Έχεις κουφαθεί; Έχεις τυφλωθεί; Δεν έχεις ξαναδεί το έργο;

   Διαγραφή
  3. Φνατάζομαι πψς εσύ που δεν έχεις σκοπιμότητες, αφέλεια και χαζομα΄ρα εκφράζεσαι από το χρυσαυγίτικο δόγμα:

   "Δεν υπάρχει δεξιά, δεν υπάρχει αριστερά,
   υπάρχουν μόνο κόκκαλα Ελλήνων ιερά"...

   Ευτυχώς τυφλώθηκα πριν μου φορέσουν τα 3-D γυαλιά της απολιτίκ οπτικής.

   Διαγραφή
  4. Όταν βλέπεις τον Σαμαρά πχ να μιλάει στο εξωτερικό για την "δραματική" ανεργία στην "χώρα του" τι σκέπτεσαι; Ότι αν δεν είναι βαλτός, είναι ηλίθιος. Όποιος έβλεπε τον Andrea το 1980; Όποιος έβλεπε τον GAP; Ενώ ο τίτλος και το περιεχόμενο αυτών που μας λες εδώ ε;
   Το ποιος χρειάζεται γυαλιά πραγματικότητας το αποδεικνύει εδώ και εκατόν τόσα χρόνια η ιστορία, αλλα... εσύ κόλλησες στην σπίθα του Τσίπρα. Δεν σου λέω να ξυπνήσεις, αφού δεν μπορείς.

   Διαγραφή
 2. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές (πολύ αμφιβάλλω) δεν θα περάσει καλά ούτε μια μέρα. Δεν υπάρχει συνδικάτο που να μην ανήκει είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ. Άρα κυβερνητικοί όλοι τους. Περιμένουν να βγει ο Τσίπρας για να αρχίσουν τις πολιτικές γυμναστικές. Εκτός αυτού μιλάμε για τεράστιο ποσοστό ανεργίας (μόνο με της κατοχής μπορεί να συγκριθεί) και όσοι βρίσκονται χωρίς δουλειά θα βγουν και θα απαιτήσουν (και καλά θα κάνουν).
  Αν ήμουν στην Αθήνα θα έπιανα όσους μπορούσα περισσότερους από το χεράκι και θα τους πήγαινα. Πολύ φοβάμαι πως τα κανάλια θα δείχνουν πλάνα από τις γύρω καφετέριες, ενώ θα συνεντευξιάζονται με τους (πρόθυμους ηλίθιους) πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται…!

  Ο Άσιμος Ξεφτίλογλου-μπραβορούλας έχει ήδη αποστηθίσει τις αυριανές παπάρες.
  α) αν η συγκέντρωση είναι μεγάλη: “ο Τσίπρας παίζει επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, γιατί σε μια στιγμή που η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, προσπαθεί να την επιστρέψει στη δραχμή και να την καταστρέψει”
  β) αν η συγκέντρωση είναι μικρή: “ο κ. Τσίπρας πήρε την απάντησή του από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει καταλάβει τα μικροκομματικά του παιχνίδια και δεν τον ακολουθεί στην Ελλάδα του χθες”.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το "β" πολύ το φοβάμαι κι εγώ... Όχι ως δήλωση, όσο ως απόρροια της αυριανής συγκέντρωσης, την οποία (παρεμπιπτόντως) δεν γνώριζα ούτε κι εγώ (όπως λέει η Γλαύκη). Άρα, επικοινωνιακά δεν έχει δουλευτεί καλά η συγκέντρωση. Εν αναμονή λοιπόν...

   Διαγραφή
  2. Ούτε στο μυαλό του Ξεφτίλογλου να 'σουν, Ακυβέρνητε!
   Οι απαντήσεις τους και τα τσιτάτα τους είναι τόσο προβλέψιμα πια, αφού είναι τα ίδια κάθε φορά!
   Ε, ρε κατάντια... δική μας πρώτα απ' όλα!!!
   Καμμένο υψηλό IQ από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και ανύπαρκτο EQ...!!!
   Είδε κανείς πουθενά το φως, για να το δούμε κι εμείς;;;
   Γλαύκη

   Υ.Γ.
   Παίζει και ο μαραθώνιος δρόμος σήμερα από το πρωί μέχρι το απόγευμα στις 5.00΄!!!
   Πάρε κι άλλο ένα νέο, Petra!

   Διαγραφή
  3. Εγώ να το πάρω το νέο;; Εγώ ΑΥΤΟ το νέο το ήξερα!! Στον Αλέξη να το πεις, που μου έχει βάλει συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 και κινδυνεύει να μην έχει ανοίξει ούτε καν το μετρό! Μη σου πω ότι θα το κρατήσουν σκοπίμως κλειστό τα γνωστά γουρούνια!!

   Διαγραφή
  4. Πες μου τώρα, αν δε σε πιάνει μαύρη μαυρίλα!!!
   Κι αυτός που δεν έχει κάψει τελείως το IQ του καταλαβαίνει πολύ καλά, γαμώτο!!!
   Γλαύκη

   Διαγραφή
  5. Να υποθέσω λοιπόν ότι ο "εν λόγω" το έχει κάψει τελείως το IQ;;; Αλλιώς δεν εξηγείται! (εκτός κι αν ο ίδιος ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε και κάνει -επιμένω- κινήσεις τακτικής προς την αντίθετη κατεύθυνση... Ε, μα τι να πω πια!)

   Διαγραφή
  6. Ακριβώς έτσι θα γίνει, Πέτρο.
   Υπάρχουν απαντήσεις για όλα.
   Αν συμβεί το β, τότε κλάφτα.
   Αν συμβεί το α, τότε ό,τι και να λέει ο Καθίκογλου, θα 'χει χάσει.

   Πάντως υπάρχουν πολλές δυσκολίες.
   Απ'τη μια ο Μαραθώνιος και το κλειστό μετρό, απ'την άλλη το ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ αργά το απόγευμα... δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες.
   Υπάρχει βέβαια και η ηχηρή απάντηση που λέει: άμα πραγματικά καίγεται κανείς για να αλλάξει η ζωή του, τότε δεν τον σταματούν ούτε Μαραθώνιοι, ούτε συγκοινωνίες ούτε ποδόσφαιρα ούτε τίποτα.
   Όποιος καίγεται, βρίσκει τον τρόπο και κατεβαίνει.

   Διαγραφή
 3. Αναδημοσιεύω και μακάρι αύριο να δώσουμε απάντηση!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μακάρι.
   Τα ψέματα τελειώσανε.

   Διαγραφή
  2. Ψέματα υπάρχουν πολλά (ακόμα...)

   Μαζεστίξ, τι έχεις "πάθει";;
   Τι σε κάνει να πιστεύεις πως ο,τι δεν έκανε ο λαός από μόνος του (που τρώει το αγγούρι με το συμπάθειο κι ανήκει και σε διάφορα κόμματα) θα το κάνει ο Τσίπρας σ' ένα απόγευμα και μάλιστα συννεφιασμένο;;......

   (Πλάκα πλάκα, θα το γυρίσω στην θεωρία περί ψεκασμών μου φαίνεται... Το πρωί ο Αττικός ουρανός ήταν γεμάτος -και πάλι!!- από κάτι τεράστιες λευκές και φαρδιές γραμμές, τώρα έχει συννεφιάσει, η ώρα είναι 4.30, μέχρι τις 6 προλαβαίνει να τραγουδήσει ο Τσίπρας "μια βροχή, μια βροχή θα μας σώσει" και δεν ειρωνεύομαι καθόλου, απλά είμαι πολύ ρεαλίστρια....)

   Διαγραφή
  3. Βρε συ Πέτρα, δεν αισιοδοξώ.
   Είπα πως "ελπίζω". Δεν είπα ότι το πιστεύω κιόλας!
   Στην πραγματικότητα όλη η ανάρτηση είναι απαισιόδοξη, γι'αυτό και συνεχώς αναφέρομαι -όχι στο τί θα γίνει αν μαζευτεί κόσμος- αλλά στο τι θα συμβεί αν ΔΕΝ μαζευτεί κόσμος.

   Πλάκα-πλάκα, ο μόνος τρόπος να κατέβουμε στο δρόμο είναι να μας... ψεκάσουν!

   Διαγραφή
 4. Σωστό! Αν και το αφτί των καθαρμάτων φασιστών της κυβέρνησης δεν θα ιδρώσει με καμιά συγκέντρωση, πρόκειται για χουντικούς. Έβλεπα πριν λίγο Βουλή αυτόν τον ανεκδιήγητο υπουργό Σταμάτη. Λίγο να το φάει το μουστάκι φτυστός ο Γεώργιος Παπαδόπουλος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ότι το αυτί τους δε θα ιδρώσει είναι αλήθεια.
   Κανενός "Λουδοβίκου" το αυτί δεν ίδρωσε.
   Μα οι κάθε λογής "Λουδοβίκοι" του καιρού μας εξαναγκάστηκαν σε φυγή από μεγάλες συγκεντρώσεις.

   Διαγραφή
 5. Μαζεστίξ το μεγάλο ρίσκο του τσιπρα αύριο είναι το φλερτ με την τυχόν προβοκάτσια που θα βολέψει την θεωρία των 2 άκρων ….και όχι το εάν μαζέψει κόσμο η όχι
  Θέλουμε δεν θέλουμε είναι η μοναδική ελπίδα για να φύγει το κοδησο με την πολιτική άνοιξη
  Να είσαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από αυτούς που θα κατέβουν αύριο στο σύνταγμα δεν θα είναι για να πιέσουν τους βουλευτές της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που αυτό που είναι να ψηφίσουν θα το ψηφίσουν , δεν έχουν καμία τσίπα πλέον …αλλά για να δώσουν το μήνυμα στον τσιπρα πως είναι η τελευταία του ευκαιρία …και εάν θέλει πραγματικά εκλογές ας ρίξει την κυβέρνηση ….. αυτός είναι έτοιμος ?
  Ελπίζω αύριο να βουλιάξει το σύνταγμα και ότι είναι να γίνει ας γίνει ….ίσως πλέον ο τσιπρας να πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά αυτό
  http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html (( Εφόσον δεν ψηφιστεί η μομφή, ο ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα και παραπάνω.
   Η πραγματική ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν είναι μέσα. Είναι έξω.
   Μέσα δεν υπάρχιε ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να καταψηφιστεί.
   Έξω είναι το παιχνίδι. Να μαζευτεί πολύς κόσμος για να σταλεί το μήνυμα πως είμαστε πολλοί, να αναπτερωθεί η ελπίδα, να ξεκινήσει η πορεία προς την ανατροπή.
   Αν τώρα, δεν πετύχει η συγκέντρωση, τότε ο Τσίπρας δεν μπορει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Πώς να το κάνει χωρίς κόσμο; Με πραξικόπημα;
   Αυτές οι κινήσεις πολύ υψηλού ρίσκου προϋποθέτουν απαραιτήτως τον κόσμο στο πλάι του.
   Αν ο κόσμος απουσιάσει, τότε δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή απαίτηση από τον Τσίπρα για τέτοιες κινήσεις.

   Διαγραφή
 6. Ναι φίλε μου Μαζεστίξ,να κατέβουμε στο Σύνταγμα,όμως για την δική μας προσωπική αξιοπρέπεια και όχι για τα ρίσκα του Τσίπρα που είναι πολύ μικρότερα απ'ότι λές.
  Αν ήθελε να διώξει αυτό τον άθλιο θίασο δοσιλόγων,θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές με ομαδικές παραιτήσεις βουλευτών έστω και μόνο στη Β'Αθήνας για να μη πω σε όλη τη χώρα.Ακόμη και να τις έχανε, θα ήταν μια μεγάλη νίκη και για τον αγώνα τον αληθινό.
  Γιατί δε το κάνει ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για το ζήτημα του ρίσκου, κι εγώ το ίδιο είπα.
   Ότι δηλαδή ο Τσίπρας, που δεν επινάει κιόλας, παίρνιε ένα μεγάλο ρίσκο και μας καλεί να συνδράμουμε.
   Εμείς που έχουμε πραγματικά ανάγκη και κόψιμο, πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να ανατραπεί η κυβέρνηση που ζημιώνει τη ζωή μας.
   Για μας πρέπει να κατεβαίνουμε, λοιπόν, και για κανέναν άλλον.

   Επειδή το θέμα με τις παραιτήσεις το έχουμε ξανασυζητήσει επί μακρόν εδώ πέρα, θα σου πω εν ολίγοις την απάντησή μου.
   Όταν γίνουν παραιτήσεις βουλευτών, τότε προκηρύσσονται εκλογές μόνο στις περιφέρειες των παραιτήσεων και μόνο για αντικατάσταση των παραιτηθέντων βουλευτών. Δηλαδή αν παραιτηθούν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ'τη Β Αθήνας, τότε οι εκλογές δε θα αφορούν στις 40 έδρες της Β'Αθήνας, αλλά μόνο στις 10. Τις άλλες 30 δηλαδή θα τις διατηρήσουν οι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΧΑ, της ΔΗΜΑΡ κλπ και απλώς οι 10 έδρες των παραιτηθέντων του ΣΥΡΙΖΑ θα μοιραστούν σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. ΧΑ κλπ.
   Ε δεν το λες και πολύ καλό σχέδιο!

   Αλλά ακόμη κι αν προτάξει κανείς το συμβολικό και μόνο του πράγματος, αδιαφορώντας για τη βέβαιη εξέλιξη πως θα χαθούν τουλάχιστον οι μισές έδρες της αντιπολίτευσης και θα προστεθούν στη συμπολίτευση (δηλαδή ακόμη πιο άνετη διακυβέρνηση) , αν δηλαδή κάποιος σταθεί μόνο στην πιθανότητα ενός νικηφόρου εκλογικού αποτελέσματος στις περιφέρειες που θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, έχω να απαντήσω το εξής.
   Ένα εκλογικό αποτέλεσμα σε κάποιες περιφέρειες δε συνεπάγεται αυτομάτως και μια συνολική ανατροπή.
   Διότι στη Β' Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2012 έκανε περίπατο, αλλά την πρωτιά την πήρε η ΝΔ.
   Επομενως το επιχείρημα της νίκης σε κάποια/ες περιφέρεια/ες δεν είναι επαρκές για ανατροπή κυβέρνησης.

   Επίσης, μαι τέτοια διαδικασία μπορεί άνετα να τη σαμποτάρει η κυβέρνηση.
   Δηλαδή να την περιφρονήσει, με επιχείρημα τον καταχρηστικό χαρακτήρα της μεθόδου, και να μην κατεβάσει καν υποψήφιους.
   Έτσι όχι μόνο θα είναι δώρον άδωρον η κίνηση αυτή, αλλά θα υποστεί και γελοιοποίηση όποιος την επιχειρήσει.

   Τέλος, ακόμη κι αν δεχθούμε πως οι επαναληπτικές θα γίνουν κανονικά και θα αναμετρηθούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με ποιο εχέγγυο θα οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σ'αυτήν την ακραία πράξη;
   Με ποιο εχέγγυο, την ώρα που δεν μπορεί να μαζέψει μια φορά κόσμο σε συγκέντρωση;
   Πώς μπροούμε να απαιτήσουμε από τον Τσίπρα να κάνει... ανατροπή χωρίς ανατροπείς;

   Η κυβέρνηση μπορεί να πέσει μόνο στους δρόμους.
   Με χιλιάδες κόσμου να πλημμυρίζουν την Αθήνα, έτσι δημιουργείται ρεύμα νίκης.
   Μόνο τότε θα έχει τη δυνατότητα ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας να κάνει μια κίνηση "τρελή".
   Χωρίς κόσμο στους δρόμους, τίποτα δεν μπροεί να γίνει.

   Διαγραφή
 7. "μόνο για αντικατάσταση των παραιτηθέντων βουλευτών."
  Αν ισχύει αυτό που λες,τότε έχεις δίκιο,και η λύση δεν προσφέρεται.
  Ειχαν διατυπωθεί όμως και άλλες απόψεις πρόσφατα όταν απειλούσε η ΧΑ με παραιτήσεις.
  Όσο για το κόσμο στο δρόμο που ρίχνει κυβερνήσεις και προκαλεί εκλογές έχω πολλές αμφιβολίες.Η πείρα και η ιστορία δείχνουν ότι οι αφανείς της εξουσίας μπορούν να διαχειριστούν πολλαπλώς και προς όφελος τους την αδύναμη μάζα ακόμη κι αν είναι εκατομμύρια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σχετικά με την αντικατάσταση των εδρών, αυτό σου λέω με πάσα βεβαιότητα.

   Σχετικά με το δεύτερο θέμα, έχεις δίκιο για τους αφανείς της εξουσίας και ένα δείγμα είναι τα όσα έγιναν στην χώρα μας μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2011.
   Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις εκείνου του καιρού έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις αφανείς εξουσίες οι οποίες ανέτρεψαν την τότε κυβέρνηση με πρόσχημα τις λαϊκές αντιδράσεις και ανεβασαν έναν... τραπεζίτη!

   Το συμπέρασμά μου είναι πως η παρουσία του λαού στο δρόμο είναι μεν αναγκαία αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη για την ανατροπή μιας κυβέρνησης.

   Διαγραφή
 8. Εκτός του ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν και τόχει γράψει μόλις ο Δελαστίκ
  (http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/11/blog-post_5314.html)
  διατυπώνοντας μάλιστα την απορία αν κάνει χοντρή μαλακία (εκτός κι αν ξέρει κάτι που εμείς δεν ξέρουμε-υπ όψιν ότι μόλις γύρισε απ την Αμερική, ίσως να τον διαβεβαίωσαν πως πρόκειται να υπάρξουν αποστασίες κυβερνητικών βουλευτών κλπ και να τάχαψε), κι η εκδοχή πως αυτό θα κριθεί στο δρόμο, μπάζει.
  Αν σκεφτείς πως οι ορίτζιναλ συριζέοι είναι κάτι σαν 4-5% κι οι άλλοι ανεμομαζώματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άρα καναπεδάτοι και τόχουν δείξει επανειλημένα ως τώρα, αν σκεφτείς πως δεν θα σε στηρίξει το ΚΚΕ-το αντίθετο μάλιστα (για την συγκέντρωση μιλάω), που πας;
  Σαν σκούρα τα πράγματα...

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Mbiker, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να καταψηφιστεί η κυβέρνηση στη Βουλή.
   Και ο Τσίπρας το ξέρει καλύτερα από μας και δεν τον έχω από αυτούς που θα έχαφταν τέτοιου είδους χαζομάρες. Λες να πίστεψε πως ο Αργύρης Ντινόπουλος θα καταψηφίσει την κυβέρνηση;;;

   Όλο το σκηνικό μου φαίνεται πως σχετίζεται αφενός με ένα σαφές προβάδισμα που ενδεχομένως έχει αποκτήσει στα γκάλοπ και που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα εμφανές στους δρόμους αι αφετέρου με μια ανησυχία μήπως το "αντάρτικο της πλάκας" των βουλευτών της ΝΔ κατά του Στουρνάρα καταφέρει πράγματι να απορροφήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τους νέυος φόρους.

   Διαγραφή
 9. Καλησπέρα Μαζεστίξ αντί σχολίου.
  http://ideopigi.blogspot.gr/2013/11/3.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Κλεισθένη.
   Σχεδόν συμφωνώ με το κείμενο.
   Στην ουσία τουλάχιστον.
   Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα του 3% σε πραγματική απήχηση στην κοινωνία.
   Αυτό ισχύει σίγουρα, αν όχι ακριβώς, αλλά έστω σε κάποιο βαθμό.
   Ταυτόχρονα η βεβήλωση των όρων "κόμμα, πολιτική, συνδικαλισμός" κλπ παίζουν επίσης πολύ μεγάλο ρόλο στην αδυναμία αυτή.

   Διαγραφή
 10. Πόσο εκκωφαντικός μπορεί να είναι ο ήχος που φτάνει στ' αυτιά μας τούτη την επόμενη μέρα , την ημέρα της σιωπής;
  Γλαύκη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σιωπή και βουβαμάρα δε λες τίποτα!
   Μας πήρε τ' αυτιά

   Διαγραφή
 11. Εμ... είναι κακό να είσαι πετ και να το παίζεις άγριος λύκος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πράγματι το ελληνικός λαός έχει την ψευδαίσθηση πως είναι λύκος, απειλώντας πως θα κάνει και θα δείξει, αλλά αποδεικνύει συνεχώς πως τελικά είναι κατοικίδιο του καναπέ.

   Διαγραφή
 12. Όπως θα έμαθες,
  Ήμαστε μερικές χιλιάδες
  Δεν έγινε προβοκάτσια
  Το Μετρό Συντάγματος έκλεισε πράγματι
  Ο Τσίπρας δεν έχασε. Για όποιον είχε μάτια, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός εξευτελίστηκε,

  και, το βασικότερο,
  ακόμα κι αν δεν βούλιαξε το Σύνταγμα, ο Σαμαράς ενοχλήθηκε από το "πεζοδρόμιο"!
  Σκέψου να ήμασταν περισσότεροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λωτοφάγε, εγώ δε μίλησα για προβοκάτσια.
   Δε θα έπερεπε να ήμαστε μερικές χιλιάδες, αλλά πολύ περισσότεροι!
   Υπήρξε μια δυσπιστία, μια άρνηση από τον κόσμο.
   Αισθάνεσαι μια παράδοση από πολλούς! Τι να πω!
   Με απογοητεύει αυτή η εξέλιξη, όμως ξέρω ότι ακόμα δεν είναι τίποτα έτοιμο!
   Απαιτείται πάρα πολλή δουλειά, για να γυρίσει ο τροχός!!!
   Προς το παρόν είμαστε σε εμβρυική κατάσταση.
   Γλαύκη

   Διαγραφή
  2. Λωτοφάγε, αυτή δεν ήταν συγκέντρωση αντάξια του εγχειρήματος και της στιγμής.
   Σε άλλες χώρες μαζεύεται ένα εκατομμύριο κόσμος απαιτώντας την πααραίτηση της κυβέρνησης.
   Έτσι γίνεται η δουλειά.
   Απλά πήγαν όσοι χρειάστηκαν για να μην εκτεθεί τελείως ο ΣΥΡΙΖΑ.

   Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή, τώρα, θεωρώ πως ο Τσίπρας έλιωσε τον Βενιζέλο, αλλά με το Σαμαρά δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα το ίδιο.
   Δηλαδή, ο Σαμαράς έπαιξε πολύ καλά το παιχνίδι της προπαγάνδας και της επικοινωνίας.
   Επικοινώνησε πολύ στοχευμένα (συν το χαρτάκι που είχαν όλοι οι βουλευτές να επαναλαμβάνουν τα ίδια) το ζήτημα του Τέξας, στο οποίο ανεξήγητα ο Τσίπρας δεν απάντησε.
   Ο Τσίπρας έκανε πολύ καλύτερη ομιλία, συγκεκριμένη, με θέματα, καταγγελίες κλπ, αλλά οι πολίτες πολλές φορές -χάρη και στα ΜΜΕ- ξεχνούν τα πραγματικά ζητήματα και επικεντρώνονται στο επικοινωνιακό μέρος.
   Και το επικοινωνιακό το κερδίζει όποιος έχει την επικοινωνία (ΜΜΕ) στον έλεγχό του και στην υπηρεσία του.

   Με λίγα λόγια, εγώ ευχαριστήθηκα τον Τσίπρα και σιχάθηκα τον Σαμαρά, αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο αυτό ισχύει και για το μέσο "αναποφάσιστο" πολίτη που περιμένει πρώτα να ακούσει το πόρισμα του Μέγκα και μετά να βγάλει "δική του" άποψη.

   Διαγραφή