Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013

"Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση" (είπε η Θάτσερ κι έκλεισε ο 902)

 

"Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στην επιχείρηση ιδίως μέσα στα 4 χρόνια της κρίσης, αναγκάζουν την εργοδοσία να προβεί στην αναστολή της λειτουργίας και την πώληση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοί της θα αποζημιωθούν σύμφωνα με το νόμο και ακολούθως θα οδηγηθούν στην ανεργία, ακολουθώντας εκατομμύρια συμπολίτες τους. Το κλείσιμο της επιχείρησης δεν ήταν φυσικά στις προθέσεις μας, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική."


Αυτή ήταν μέσες-άκρες η ανακοίνωση του κλεισίματος μιας ιδιωτικής επιχείρησης.
Ποια λέτε να ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ;
Μα φυσικά θα περίμενε κανείς να πάνε έξω απ' τα γραφεία της επιχείρησης 100 τσακάλια ΠΑΜίτες, με καδρόνια, κόκκινες σημαίες, πανό, ντουντούκες και τα τοιαύτα και να φωνάζουν "κατά της καπιταλιστικής εργοδοσίας που κοροϊδεύει τους εργαζομένους και κλείνει με πρόσχημα την κρίση, σπρώχνοντας εκατοντάδες εργαζομένους στην ανεργία, την απόγνωση και την εξαθλίωση".

Αμ δε!
Η, περί ης ο λόγος, ιδιωτική επιχείρηση είναι το 902.
Ο σταθμός "του κόμματος της εργατικής τάξης"!
Ο σταθμός που αναγνωρίζει μόνο το δίκιο του εργάτη και ποτέ το δίκιο του εργοδότη.
Η είδηση του κλεισίματος του 902 και κυρίως η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι ενδεικτικές της ειλικρίνειας και της περιώνυμης σταθερότητας του κόμματος στις θέσεις του.
(εδώ η ανακοίνωση)

Όποτε κάποιος εργοδότης βγει και πει στους εργαζομένους του "παιδιά, δεν την παλεύω οικονομικά, έχουμε μεγάλα προβλήματα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση του προσωπικού ή μείωση των μισθών για να επιβιώσει η επιχείρηση, αλλιώς θα κλείσει",
τότε το ΚΚΕ βγαίνει οργισμένο και ξεφωνίζει τον εργοδότη από τηλεοράσεις, εφημερίδες, ανακοινώσεις κλπ, του ξεσηκώνει και καμιά απεργία φωνάζοντας ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά.
Ιδίως το δίλημμα "μείωση προσωπικού ή μείωση μισθών" για το ΚΚΕ είναι πάντα ένα..."ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑ"!Και όταν πάλι παρά τις μείωσεις, τις περικοπές κλπ, ο εργοδότης δεν κατάφερνε να διατηρήσει βιώσιμη την επιχείρηση και έβαζε λουκέτο, τότε το ΠΑΜΕ σήκωνε πόλεμο με νύφες και μ' εγγόνια (σαν τη Δέσπω).

Να όμως που η πουτάνα η ζωή τα φέρνει και ανάποδα και σε φέρνει κι εσένα που τα έλεγες αυτά στη θέση του εργοδότη, να αναγκάζεσαι να θέσεις κι εσύ αρχικά το "ψευτοδίλημμα" στους εργαζομένους της επιχείρησης.
Και μετά να τους πεις "σόρρυ, παίδες, παρά τις προσπάθειές μας, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας. Λουκέτο!"

Έτσι την πάτησε και το ΚΚΕ.
Και τώρα κάνει όσα μέχρι χτες έφτυνε.
Το πρόβλημα είναι ότι ούτε τώρα θα παραδεχτεί ότι έκλεισε την επιχείρηση και έστειλε κόσμο στην ανεργία, όπως κάνει κάθε εργοδότης.
Για το ΚΚΕ ο κάθε εργοδότης που κανει αυτά τα πράγματα είναι ένα κοινό "καπιταλιστικό γουρούνι του ευρω-μονόδρομου", ενώ το ίδιο είναι "το κόμμα της εργατικής τάξης".

Με την ανακοίνωσή του επίσης το ΚΚΕ αναγνωρίζει την ύπαρξη της κρίσης ως αντικειμενικός παράγοντας δυσπραγίας των επιχειρήσεων.
Θα ήθελα να δω αν το ΠΑΜΕ θα δείχνει την ίδια "κατανόηση" (sic) και στους εργοδότες που αναγκάζονται να απολύσουν ή να μειώσουν μισθούς, γιατί απλούστατα "δε βγαίνουν".

Σαφώς και υπάρχουν, και είναι και πολλοί μάλιστα, οι εργοδότες που χρησιμοποιούν την κρίση ως πρόσχημα και καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα και στέλνουν τον κόσμο στην ανεργία προκειμένου απλώς να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους.
Αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και πληθώρα εργοδοτών που παλεύει να σώσει την επιχείρησή του με νύχια και με δόντια και που αναγκάζεται να προβεί σε ενέργειες (περικοπές, απολύσεις) τις οποίες δεν επιθυμεί, αλλά εκ των πραγμάτων οδηγείται σε αυτές για να μην κλείσει η επιχείρηση.Το ΚΚΕ λοιπόν φανερώνει για άλλη μια φορά την αθεράπευτη κενολογία του και την ανερυθρίαστη υποκρισία του.
Διότι δεν δέχεται καμία εργοδοτική ενέργεια, ξεσηκώνει αντάρες και μάχες σε κάθε ευκαιρία (είτε έχει δίκιο είτε άδικο), ενώ την ίδια στιγμή το ίδιο γνωρίζει καλά ποιες είναι οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται μια επιχείρηση να επιβιώσει.
Και το γνωρίζει στο πετσί του.
Ναι, πράγματι μερικές φορές "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση".
Έτσι είναι η πουτάνα η πραγματικότητα.
Και ότι ισχύει για το κόμμα-επιχείρηση, το ίδιο ισχύει και για το κράτος-επιχείρηση.
Ξέρει πολύ καλά το ΚΚΕ ποιες είναι οι δυνατότητες και οι δυσκολίες και του κράτους-επιχείρησης μέσα σ'αυτές τις συνθήκες κι ας αερολογεί δολίως.

Το ίδιο υποκριτικό λοιπόν είναι το ΚΚΕ και όταν μιλάει για "ανατροπές του καπιταλισμού" και τα σχετικά.
Εξάλλου, αν είχε τόσο καλά προβλέψει την καπιταλιστική κρίση, τότε θα είχε λάβει από χρόνια και τα μέτρα του για να την αντιμετωπίσει οικονομικά. Δεν τα κατάφερε όμως.
Η ικανότητα του ΚΚΕ να προβλέπει είναι αντίστοιχη του γέροντα Παΐσιου.
Αν συνεχώς λες πως "θα ξεσπάσουν μπόρες, καταιγίδες, αντάρες και αστραπές στον καπιταλισμό"... ε, τότε κάποια στιγμή -του πούστη- θα σου κάτσει.
Προφανώς ούτε στις προβλέψεις του είναι τόσο έγκυρο όσο αυτοδιαφημίζεται.
Αλλά ούτε και στις αντιδράσεις του, αφού αντέδρασε όπως ακριβώς αντιδρούν αυτοί τους οποίους ξεφωνίζει σε κάθε ευκαιρία!

Το ΚΚΕ είναι αναχωρητικό κόμμα, αγιορείτικο σα να λέμε. Παλαιοημερολογίτικο.
Επιφανειακώς δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα, δε συμμετέχει στα κοσμικά δρώμενα και απλώς κάνει ιδιωτικές φιέστες με την περιφορά της εικόνας των ΕΣΣΔαρχών για λαϊκό προσκύνημα και αγορά κουπονιών.
Στην ουσία, όμως, είναι πλήρως συνυφασμένο με την κοσμική (σ.σ. καπιταλιστική) πραγματικότητα και απλώς διατηρεί το ρόλο του παραθρησκευτικού ιερατείου, που σκοπό ύπαρξης έχει μόνο να δείχνει την απόλυτη "ιεχωβάδικη" καθαρότητά του σε σχέση με όλους τους άλλους που είναι "βρώμικοι".

Το ΠΑΜΕ στην προσυγκέντρωση για τη διαδήλωση
"κατά των απολύσεων στον 902 από την προσχηματική πτώχευση
της καπιταλιστικής εργοδοσίας (του ευρω-μονόδρομου και της λυκοσυμμαχίας)
που πετάει εκατοντάδες εργαζομένους στο δρόμο, εξαθλιώνοντας τη λαϊκή οικογένεια!
Οι απολύσεις δε θα περάσουν! Όλοι στους δρόμους"
(καλά, λέμε και καμιά μαλακία για να περνάει η ώρα...)


Όχι, το ξέρω πως το πάθημα του 902 δε θα τους γίνει μάθημα.
Δεν το χρειάζονται.
Διότι το μάθημα το γνωρίζανε έτσι κι αλλιώς πολύ καλά από πριν.
Απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Το "κόμμα της εργατικής τάξης", όταν γίνεται εργοδότης, δεν έχει και πολλή διαφορά απ' τους υπόλοιπους εργοδότες.
Το αφεντικό αλλάζει μόνο.
Η ζωή του εργαζομένου ίδια μένει.


ΥΓ.: Αν στην εξουσία ήταν το ΚΚΕ (ο... λαός, ντε!), τότε με αυτό το κείμενο (τον... αντικομμουνιστικό μου λίβελο, ντε!) θα είχα ήδη πάρει των ομματιών μου για μακρινές διακοπούλες προς Σιβηρία μεριά, που 'χει και δροσούλα αυτήν την εποχή.
Δυστυχώς όμως, αγαπητό μου ΚΚΕ, έχεις μάθει 40 χρόνια τώρα μόνο να κριτικάρεις και ποτέ να μην κριτικάρεσαι.
Λες και έχεις το, ελέω Θεού, αυτονόητο ηθικό πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων.
Έχεις μάθει μόνο να κράζεις, και με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς μάλιστα, αλλά ποτέ να μην κράζεσαι.
Κι αν κάποτε κράζεσαι, ακόμη και με το γάντι, τότε να απαντάς με περισσή πολεμική ορμή, χωρίζοντας τον κόσμο σε τίμιους κομμουνιστές και άτιμους αντικομμουνιστές.
"Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας".
Μακκαρθόφσκι.

14 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι είσαι αρκετά υπερβολικός. Ισοπεδώνεις το ΚΚΕ και το παρουσιάζεις αρκετά ρατσιστικό απέναντι στο μικρό εργοδότη ενώ θεωρώ ότι δεν είναι. Κάποιες φορές η υποστήριξη προς τους εργάτες παρεξηγείτε. Δεν νομίζω όμως να εναντιώθηκαν ποτέ στον μικρό εστιάτορα, στον ψιλικατζή ή στη κομμώτρια. Θα ήταν άδικο να πούμε κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τον 902, εφόσον το ΚΚΕ και κατ΄επέκταση ο 902 δεν εξυπηρετούν συμφέροντα κυβερνητικά, εκ τούτου δεν υπάρχει οικονομική εύνοια, μπορεί όντως να μην υπήρχε εναλλακτική. Τι μπορούσε να κάνει δλδ αν δεν πήγαινε άλλο; Να πάρει μίζες για να επιβιώσει;

  Και όσον αφορά το ΥΓ. Το παρουσιάζεις αρκετά Σταλινικό. Δεν νομίζω να είναι.

  Ασχέτως πάντως του θέματός σου η αλήθεια είναι ότι ο μικρός εργοδότης δεν στηρίχθηκε ποτέ από την κάθε κυβέρνηση και αυτό δεν είναι ευθύνη του ΚΚΕ. Όλο αυτό έγινε επί σκοπού, σχεδιάζονταν χρόνια, ώστε σε λίγο καιρό να μην υπάρχουν μικροί επαγγελματίες.
  Ας πούμε εγώ δικαιούμαι μετά από 10 χρόνια ΤΕΒΕ μόνο 6 μήνες ταμείο ανεργίας των 300 € με την προϋπόθεση να μην χρωστάω εισφορές. Αυτό είναι αδύνατον. Αν ήταν να μην χρωστάω ΤΕΒΕ γιατί να κλείσω το μαγαζί; Ο εργάτης παίρνει το ταμείο, ασχέτως αν ο εργοδότης χρωστά στο ΙΚΑ.
  Εργοδότης δεν είναι πάντα ο Λάτσης. Εργοδότης είμαι και γω. Και συ. Και αν δε στηριχτούμε εμείς(που δεν θα στηριχθούμε), ο εργοδότης μας θα γίνει μόνο ο Λάτσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάντως υπάρχει εναλλακτική: η αυτοδιαχείριση. Γιατί δεν αποπειράθηκαν έστω κάτι τέτοιο στον 902; Ρητορικό το ερώτημα. Θα μπορούσαν να γίνουν μέτοχοι όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και όλα τα μέλη και φίλοι του κόμματος, με ελάχιστα χρήματα ο καθένας αφού είναι πάρα πολλοί, και να έχουν λόγο και στο πρόγραμμα. Ένα σπουδαίο εγχείρημα. Αυτό βέβαια ισχύει και για άλλους "κόκκινους" σταθμούς...

  Αλλά το να είσαι αριστερός στην πράξη είναι σπάνιο. Εξάλλου δεν θέλουν να δώσουν παγματικά ένα μικρόφωνο στον κόσμο, θέλουν μόνο να περνάνε τη γραμμή της ηγεσίας.

  ........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Nαι , αλλα θα ήταν ρίσκο για την κεντρική επιτροπή και ισως δεν θα μπορούσε να ελέγξει τους δημοσιογράφους που πιθανόν ξέφευγαν από την σκληρή γραμμή του κόμματος ή έκαναν ακόμα και καλόπιστη κριτική σε επιλογές...(πχ Μπογιόπουλος πριν το συνέδριο,πολύ πρόσφατα)

   Διαγραφή
 3. Το κλείσιμο των 902 TV & FM ακούστηκε άσχημα. Προσωπικά έμεινα κόκκαλο.
  Ας τα δούμε τα πράματα ρεαλιστικά:

  Για να κάνεις Τιβί και ραδιόφωνο, θες λεφτά (καπιταλισμός γαρ) και τεχνογνωσία. Το μεράκι και η εθελοντική εργασία δεν φτάνουν.
  (όλοι είδαμε τις προάλλες τους ερασιτέχνες που αντικατέστησαν τους έμπειρους ΕΡΤατζήδες, που μετέδωσαν απ' ευθείας τον Σαμαρά στο περιβόητο "γαμώ το κεφάλι μου ο μαλάκας", γιατί δεν είχαν timeshift, που ελέγχει τις απ' ευθείας μεταδόσεις για τυχόν απρόοπτα και παρασπονδίες)

  Γι' αυτό στον 902 έβλεπες το αποτέλεσμα: Μια τηλεόραση με δύο δελτία ειδήσεων, καναδυό στρογγυλά τραπέζια (συνήθως του one man show) μπουζουκάκια και τελεμάρκετιγκ. Τηλεόραση επιπέδου τελεσίτυ. Η τηλεόραση (όσο αν εμείς είμαστε παιδιά του ιντερνετ) είναι το τέλειο μέσο προπαγάνδας, αλλά δεν εκμεταλλεύτηκε από πλευράς κόμματος επαρκώς.
  (όχι στο ιδεολογικό κομμάτι, μην παρεξηγηθώ!!!)

  Αυτό καθαυτό όμως το interface του 902, η εικόνα του, το layout του δεν τράβαγαν τον μέσο μικροαστό τηλεθεατή. Διαφημίσεις δεν έπεφταν, έσοδα δεν είχε, κρίση και το αναπόφευκτο ήλθε.

  Φυσικά ακουστήκαν άσχημα τα ονόματα του Μαρινάκη (παραπολιτικά, συνέντευξη Κουτσούμπα) τώρα του Βρυώνη και το γλυκό του δηλητηρίου έδεσε. Στα σχόλια, αλλά και στις αναρτήσεις στο νετ γίνεται χαμός.
  (ενδεικτικά: Tο ΚΚΕ παραχωρεί τον 902... στο Μέγαρο Μαξίμου)

  Εκει που δεν έχουν αναφερθεί τα παπαγαλάκια είναι στις εφημερίδες. Δείτε πχ ΕΔΩ τις κυκλοφορίες του Ρ και της Αυγής. Ας είναι καλά οι εξορμήσεις.

  Τελικά (όσοι βλέπουν από ψηφιακό) θα δουν στη συχνότητα που τώρα είναι κωδικοποιήμένη σαν "902" με πάροχο "Digea" τη "Βρυώνης TV" με πάροχο "Digea"! Αφήστε δε, που οι συχνότητες (ψηφιακές και αναλογικές) είναι ακόμα παράνομες.

  Ας δοθεί τώρα ένα βάρος στο Ρ (ανανέωση περιεχομένου και layout) και του 902.gr και καλό κουράγιο!

  (αντιγραφή σχολίου μου στο γλόμπιγκ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα έχουμε πει κι άλλες φορές για το ΚΚΕ και ξέρεις ότι συμφωνώ μαζί σου. Το είδαμε το έργο με το Ριζοσπάστη, το βλέπουμε τώρα και με τον 902. Εγώ θα περίμενα από ένα αντικαπιταλιστικό λαϊκό κόμμα τη λύση της αυτοδιαχείρισης, όπως λέει κι η Κερασιά. Αλλά πού; Κάπως έτσι διαλύουν τα όνειρα των απανταχού αγνών αριστερών και αποδυναμώνουν την ιδεολογία τους. Αν ο καπιταλισμός είναι ανίκητος που κι αυτοί ακόμη υποκύπτουν στη γοητεία του, τότε γιατί μας τα πρήζουν κάθε τρεις και λίγο;
  Μεταξύ μας έχω εργαστεί ως φοιτήτρια σε κομμουνιστή εργοδότη και πιο φασίστα δεν έχω γνωρίσει. Μας έκανε παρατήρηση και για το κατούρημα! Δε λέω ότι είναι έτσι όλοι, όμως μου έκανε κάκιστη εντύπωση πολύ περισσότερο γιατί τη διαφήμιζε κιόλας την κομματική του ταυτότητα, τρομάρα του!

  Άντε και καλή τύχη μάγκες!

  Σοφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χαχα!!!
  Σε τρώει ο κώλος σου για κράξιμο. Το ξέρω, ενίοτε το παθαίνω κι εγώ!
  Κάτσε να δεις πόσοι θα σου την πέσουν ή εδώ ή όπου αναδημοσιευτεί. Γιατί για έναν ακατανόητο σε μένα λόγο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες σε αυτόν τον τόπο που μόλις πιάσεις στο στόμα το κόμμα τους νομίζουν ότι τους βρίζεις τη μάνα. Και θεωρούν ηθικό τους καθήκον να …“αποκαταστήσουν” το κόμμα στα μάτια αυτών που δεν …κατάλαβαν.

  Το αστείο είναι ότι δεν μας κάνουν πλάκα, πραγματικά χάφτουν ότι τους πει το κόμμα.

  Θλίβομαι που το λέω, ποτέ μου δεν υπήρξα κανίβαλος (όπως πολλοί που επιχαίρουν με τις απολύσεις αν αυτές τους ευνοήσουν στη κάλπη), αλλά και ο 902 προπαγάνδιζε (και πολύ καλά έκανε) κατά των αφεντικών που κλείνουν και απολύουν. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι του Σταθμού που τα έλεγαν αυτά, τώρα θα σκέφτονται το ίδιο;

  Το ΚΚΕ χρόνια τώρα μοιράζει στον κόσμο του παρωπίδες. Το δυστύχημα είναι που πολλοί τις καρφώνουν οι ίδιοι στα μάτια τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ένα καλά οργανωμένο αριστερό/κομμουνιστικό κόμμα με θεωρητικές βάσεις 160 χρόνων και συσσωρευμενη εμπειρία από τόσα που έχουν γίνει δεν μπόρεσε να βρει εναλλακτική λύση για την διαχείριση του βασικού του μέσου προπαγάνδας; Οι ιδέες της αυτοδιαχείρισης που είναι; Η συμμετοχή του κόσμου του (που υπάρχει και είναι πράγματι έτοιμος να δώσει) που είναι; Η διαχείριση της ηγεσίας του είναι που βρωμάει κανονικά αφού δεν προσπάθησε να βρει καμία άλλη λύση.... Η γνωστή δικαιολογία ("δεν υπάρχει εναλλακτική, καπιταλισμός γαρ") είναι η εύκολη λύση , εξάλλου αυτήν χρησιμοποιούν και οι θιασώτες της ελεύθερης αγοράς και μας κάνουν την ζωή μαύρη. Αν δεν μπορούν εκεί στο ΚΚΕ τότε να το κλείσουν το μαγαζί (αυτό κάνουν στην ουσία βέβαια μένοντας στην γωνία και περιμένοντας να αποτύχουν οι άλλοι).
  Και σε τελική ανάλυση έχει δικαίωμα ένα (οποιοδήποτε, πόσω μάλλον ένα αριστερό) κόμμα να κερδοσκοπεί χρησιμοποιώντας τον αέρα από δημόσια περιουσία που του παραχωρήθηκε (συχνότητες);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μαρία, το... "ηθικό δίδαγμα" απ' το σημερινό μου κείμενο δεν είναι πως κακώς το ΚΚΕ έκλεισε τον 902.
  Φυσικά και τον ήθελε ανοιχτό.
  Και φυσικά και αναγκάστηκε να τον κλείσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

  Το ηθικό δίδαγμα είναι πως το ΚΚΕ μας λέει μαλακίες και μας το παίζει "τίμιος κι αμόλυντος" τιμητής των πάντων, ενώ στην πραγματικότητα κάνει ακριβώς ό,τι θα έκανε και ο κάθε νοήμων άνθρωπος σ' αυτόν τον κόσμο: θα έκλεινε γιατι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.

  Εγώ καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση που βρέθηκε και αναγκα΄στηκε να κάνει κάτι που δεν ήθελε.
  Το πρόβλημα είναι ότι το ΚΚΕ σε κάθε περίπτωση (πλην του 902) θα ξεκινούσε... αντάρτικο, είτε επρόκειτο για μεγάλη είτε για μεσαία επιχείρηση. καμιά φορά ακόμη και για μικρή (ναι έχουν γίνει και τέτοια).
  Δεν εναντιώνονται στους μικρούς ιδιοκτήτες ως σύνολο.
  Αλλά όταν, ακόμη κι ένας μικρός, έχει στη δούλεψή του έναν υπάλληλο ο οποίος είναι μέλος του ΚΚΕ, τότε αν τολμήσει να τον απολύσει, έχει να αντιμετωπίσει τις ορδές του ΠΑΜΕ.
  Κι όμως! Ακόμη κι αυτό έχει συμβεί μερικές φορές.

  Και φυσικά για το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ δε σου αποδίδει αυτά που οφείλει να σου αποδίδει δεν ευθύνεται το ΚΚΕ.
  Ούτε βέβαια το κατηγορεί κανείς νοήμων άνθρωπος για κάτι τέτοιο (με εξαίρεση τον Άδωνι - ο οποίος δεν είναι και πολύ νοήμων)

  Πάντως δε νομίζω πως αδικώ εγώ το ΚΚΕ.
  Το ΚΚΕ μονίμως αδικεί όλους τους άλλους, αλλά αποδεικνύεται πως πρακτικώς μετέρχεται τις ίδιες μεθόδους με κάποιους απ' αυτούς που βρίζει!


  Κερασιά, δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν δυνατό ένα τέτοιο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης.
  Σίγουρα θα ήταν συναρπαστικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό ένα τέτοιο μέσο επικοινωνίας.
  Πάντως, ακόμη κι αν ήταν, δε θεωρώ καθόλου πιθανό να δοκίμαζε κάτι τέτοιο το εν λόγω κόμμα.
  Όπως σωστά έγραψε κι ο "Πιτσιρίκος":
  "αριστερό κόμμα είχε 20 χρόνια μια συχνότητα στα χέρια του και δεν κατάφερε να κάνει μια εκπομπή που να θυμόμαστε".


  Spiral architecht, το ΚΚΕ είχε στα χέρια του ένα θησαυρό επικοινωνίας και τον μετέτρεψε σε αποθήκη μούχλας και νύστας.
  Τόσα χρόνια δεν κατάφεραν ούτε τους Κνίτες να παρακολουθούν 902.
  Και αυτό είναι πραγματικά απογοητευτικό, συμφωνώντας μαζί σου πως, παρά τη γιγάντωση του ίντερνετ, η τηλεόραση παραμένει το νούμερο ένα μέσο προπαγάνδας.

  Όσο για τους αγοραστές της συχνότητας, αυτοί προκαλούν επίσης μεγάλη θλίψη.
  Και μεγάλα, αλλά πολύ μεγάλα, ερωτηματικά για το πού το πάει το κόμμα.
  Θου Κύριε...


  Σοφία, το ΚΚΕ με τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων των επιχειρήσεών του εκθέτει τον εαυτό του ανεπανόρθωτα.
  Διότι κάνει ό,τι ακριβώς κατηγορεί.

  Και μάλιστα θα συνεχίσει να λέει και να πράττει τα ίδια, ακόμη και μετά από αυτά τα γεγονότα, σα να μη συνέβη τίποτα.
  Και, όωπς το είπες, τελικά μόνο απογοήτευση χαρίζει στους πολίτες που διαπνέοονται από σοσιαλιστικές, κομμουνιστικές, αντικαπιταλιστικές ιδέες. Διότι απ' τη μια λέει συνεχώς πολύ μεγάλα λόγια για τα δικαιώματα των εργαζομένων κι απ' την άλλη στην πράξη δείχνει πως τα αιτήματά του δεν είναι ρεαλιστικά.


  Πέτρο, καιρό έχει να γίνει πολιτικό καβγαδάκι εδώ μέσα..
  Βαλτώσαμε!
  Περιμένω κάναν ένθερμο ΚΚΕ να 'ρθει να με βρίσει, να περάσει η ώρα.

  Ο πολιτικός λόγος και σκέψη στη χώρα μας διέπονται από έναν έντονο οπαδισμό.
  Όπως, όταν σφυρίζουν πέναλτι στον αντίπαλο είναι πουλημένος ο διαιτητής, ενώ όταν το σφυρίζουν σ' εμάς είμαστε ομαδάρα, ομοίως όταν κάνει μαλακία το άλλο κόμμα, βγαίνουμε και το κράζουμε, ενω αν κάνει μαλακία το "δικό μας", τότε δικαιολογούμε τα πάντα και τους πάντες.
  Είμαστε οπαδοί φανατικοί.
  Και αθεράπευτα στενόμυαλοι και ξεροκέφαλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για όσους μιλούν για αυτοδιαχείρηση.
  Το ΚΚΕ δεν την υποστηρίζει.Θάλεγα πως είναι τελείως αντίθετοι σ αυτό και φάνηκε απ το σνομπάρισμα στην προσπάθεια αυτοδιαχείρησης που έκαναν (κάνουν ακόμα;) της φίλκεραμ, στη θεσσαλονίκη.
  Όσον αφορά δε τον 902, δεν ξέρω τι να πω. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με τις αποφάσεις και τις πρακτικές της ηγεσίας, σίγουρα είναι για τα μπάζα πολλοί απ αυτούς, μα είσαι άδικος στη συγκεκριμένη ανάρτηση.
  Εντάξει, είπαμε, μα μην παίρνοντας φόρα εξισώνουμε το κόμμα με τον κάθε παπάρα που την είδε επιχειρηματικότητα το ν απολύει...

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παιδιά σκεφτείτε, το ΚΚΕ δε θα έχει και 500.000 φίλους στη χώρα; Τουλάχιστον. Ε, από 10 ευρώ να έδινε ο καθένας, μας κάνουν 5.000.000 ευρώ! Όσο για τεχνογνωσία, αλοίμονο, υπάρχουν ένας σωρός άνθρωποι που γνωρίζουν από τηλεόραση, μηχανήματα, διαδίκτυο κλπ. Όσο για το περιεχόμενο των εκπομπών, μόνο να καλούσαν κάθε μέρα εργαζόμενους από όλους τους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, θα κάνανε σούπερ εκπομπές. Όπως επίσης και θα βρίσκονταν πολλοί να προσφέρουν μουσική, ταινιες, ακόμα και θέατρο.

  Αλλά προσωπικά δεν έχω αυταπάτες περί του τι ρόλο βαράει το σημερινό ΚΚΕ, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δημήτρη, με την υπόθεση του 902, η ηγεσία του ΚΚΕ είναι υπόλογη για ένα ακόμη ιστορικό λάθος: αντί (να προσπαθήσει τουλάχιστον) να βρει μια άλλη διέξοδο για τη διαχείριση της συχνότητας, την έδωσε στεγνά στον Μαρινάκη, τον μιντιάρχη των Σαμαροχρυσαυγίτικων ΜΜΕ.
  Δεν ξέρω.. ίσως το αναγνωρίσει κι αυτό το λάθος το κόμμα μετά από 70 χρόνια.
  Αλλά εγώ δε θα ζω.
  Ας του το αναγνωρίσουν τα εγγόνια μου.


  Mbiker, του αξίζει αυτού του κόμματος όλο αυτό το κράξιμο.
  Το είπες κι εσύ: ούτε την αυτοδιαχείριση δεν υποστηρίζει.
  Μόνο την πάρτη του κοιτάει.

  Πόσο πια θα εθελοτυφλούμε και θα του δίνουμε ελαφρυντικά;
  Είναι φανερό: το ΚΚΕ κάνει μπίζνες και ξεπουλά τη συχνότητά του με αντάλλαγμα μερικά εκατομμύρια ευρώ, μιντιακό προμοτάρισμα και συστημική κάλυψη για τις αμαρτίες του.
  Για πολύ μικρότερου βεληνεκούς ατοπήματα σκυλοβρίζουμε τους υπόλοιπους. Το ΚΚΕ πρέπει να μας σφάξει τον πατέρα για να το σκυλοβρίσουμε;


  Κερασιά, μου φαίνεται πως ζητάμε από το ΚΚΕ να γίνει κάτι που δεν είναι: κόμμα που να εκφράζεται μέσα απ' το λαό.
  Το κόμμα αυτό θέλει μόνο να τον "καθοδηγεί" και να τον "κουρδίζει", σύμφωνα με τα εκάστοτε συμφέροντά του.
  Και να τα πλασάρει συνήθως ως "ιδεολογική καθαρότητα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μαζεστίξ, μπορείς να μου απαντήσεις σε μια ερώτηση? Ισχύει αυτό που διάβασα ότι όταν άνοιξε ο 902, του δόθηκε η συχνότητα δωρεάν? Διότι αν είναι αλήθεια, μου φαίνεται κάπως περίεργο να πουλάς κάτι που σου δόθηκε δωρεάν εξ' αρχής... Αν πάλι δεν ισχύει, ζητώ συγνώμη αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζω πολλά από τον βίο και την πολιτεία του 902...

  Κατά τα άλλα, συμφωνώ απολύτως μαζί σου, πιστεύω πως το ΚΚΕ είναι ένα τρομερά υποκριτικό κόμμα, και πράγματι δεν ασχολείται με κανέναν άλλον παρά τον εαυτό του, και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κατ' εμέ είναι το θέμα της ΕΡΤ. Στην Μυτιλήνη που βρισκόμαι ως φοιτητής, δεν ήρθαν ούτε μια μέρα στην ΕΡα Αιγαίου να βοηθήσουν, και μάλιστα έχω προσωπική γνώση για έναν κνίτη απ' τη σχολή μου που όταν τον ρώτησα για ποιό λόγο δεν έρχονται να υποστηρίξουν, μου απάντησε επί λέξει "εμείς χεστήκαμε για την ΕΡΤ"...

  Η μοναδική φορά που ήρθαν στην ΕΡα Αιγαίου ήταν όταν ήρθε ο "ηγέτης" (τρομάρα του) Κουτσούμπας, προφανώς, και μάλιστα καπηλεύτηκαν επανειλημμένως την προσφορά και το έργο όλων μας όσων είμασταν εκεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πάνο, σχετικά με το περιστατικό στη Μυτιλήνη, οφείλω να σου πω πως δεν εκπλήσσομαι με τη συμπεριφορά του κόμματος.

  Σχετικά με τη συχνότητα, το ΚΚΕ τυπικώς δεν πουλά τη συχνότητα αλλά την εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό.
  Σα να λέμε: καπιταλιστικά κολπάκια για να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια.

  Οι συχνότητες θεωρούνται δημόσια περιουσία και δεν μπορεί κάποιος να τις πουλήσει.
  Αλλά αν πουλήσει την εταιρεία που διαχειρίζεται τη συχνότητα (που εν προκειμένω έχει παραχωρηθεί δωρεάν- εξ ου και η μούγκα στη στρούγκα τόσα χρόνια απ' το ΚΚΕ για την παράνομη χρήση των συχνοτήτων από τους μιντιάρχες), τότε εύλογα αντιλαμβανόμαστε πως ουσιαστικά πουλάει τη συχνότητα!

  Δηλαδή δεν πουλάει τη συχνότητα, αλλά τον "αέρα" της συχνότητας.
  Σα να έχεις πάρει ως εταιρεία μια άδεια φορτηγού και να μην πουλάς την άδεια, αλλά την εταιρεία!
  Στην ουσία από την επόμενη μέρα το φορτηγό (και η άδειά του προφανώς) ανήκουν στον αγοραστή.

  Ο Μαρξ θα τραβάει τα μουστάκια του με τους Κουτσούμπες και τις Παπαρήγες που πωλούν υπεραξίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. «η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ραδιοτηλεοπτικής δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζομένους και στα ασφαλιστικά Ταμεία... Γνωρίζετε ότι ο σταθμός στηριζόταν πάντα οικονομικά από το ΚΚΕ. Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ενίσχυση για τη λειτουργία του σταθμού. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην ενημέρωση του λαού, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση...».


  Όπου "Ραδιοτηλεοπτική" βάλτε "ελληνική οικονομία", όπου "σταθμός βάλτε "δημόσιες επιχειρήσεις", όπου "ΚΚΕ" βάλτε "κυβέρνηση" και μόλις συνθέσατε την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ελλείματος της Ελλάδας στα έτη 2009-13.

  ΑπάντησηΔιαγραφή