Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Η διαφορά στη διαφΘορά

Δύο υποθέσεις διαφθοράς
Βρες τη διαφορά
 
ΥΠΟΘΕΣΗ Νο1:
Η ατιμωρησία «φουσκώνει» τη διαφθορά
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, γνωστοποίησε χθες με ανακοίνωσή του μια απίστευτη υπόθεση επίορκου υπαλλήλου του δήμου, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω το 2011 να χρηματίζεται, αλλά η δίκη του έχει πάρει από τότε εννέα αναβολές, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη διαλευκανθεί η υπόθεση. Οπως άλλωστε επισημαίνει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ένα μεγάλο πρόβλημα για την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης είναι οι αναβολές που δίνουν συχνά τα δικαστήρια χωρίς σημαντικό λόγο.
«Σε μία περίοδο κρίσιμη για τη χώρα και την αξιοπιστία των θεσμών και την ώρα που ο δημόσιος τομέας βάλλεται από παντού για έλλειψη αξιοκρατίας και αδιαφάνεια, ερωτήματα προκαλεί η ένατη μέσα σε δύο χρόνια αναβολή που δίδεται από τα δικαστήρια σε εκδίκαση υπόθεσης υπαλλήλου του Δήμου Αθηναίων που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να χρηματίζεται», αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.
Η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμο υπάλληλο του δήμου που συνελήφθη το 2011 να λαμβάνει μίζα 10.000 ευρώ από προμηθευτή για να τον αποπληρώσει νωρίτερα. Δυστυχώς γι' αυτόν τα χαρτονομίσματα ήταν προσημειωμένα και αμέσως τέθηκε σε αργία. Η υπόθεσή του πρωτοεισήχθη στις 22/7/2011 και από τότε μετρά εννέα αναβολές, οι πέντε εκ των οποίων για κώλυμα συνηγόρου υπεράσπισης. «Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν θέτει μόνο ζητήματα λειτουργίας της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά αναδεικνύει το μεγάλο ζήτημα της ατιμωρησίας στο Δημόσιο», αναφέρει η δημοτική αρχή, που θεωρεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση υπερβαίνει τα εσκαμμένα.
(η είδηση από
εδώ)
 
 
ΥΠΟΘΕΣΗ Νο2:
melissanidis 24-5-2013Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, οι υπεύθυνοι της οποίας κατηγορούνταν για υπόθεση λαθρεμπορίας 6.328.200 λίτρων ναυτιλιακών καυσίμων που φέρεται ότι έγινε το Σεπτέμβριο του 2001.
Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και διακοπές από τον περασμένο Φεβρουάριο, σήμερα Παρασκευή, κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών Αιγαίον Όιλ, ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου μεταφοράς πετρελαίου (σλέπι) «Ετζίαν ΙΙΙ», Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα εξαγοράς του ΟΠΑΠ.
Συγκατηγορούμενοι ήταν ο πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ», Εμμανουήλ Γιαννικουρής και ο πρόεδρος - διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας Μεντόιλ ΙΙ ΝΕ.
 
Στο σκαμνί με καθυστέρηση 12 ετών!
Ο πλοίαρχος αντιμετώπιζε το αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βαθμό κακουργήματος. Για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή δικαζόταν ο Ιακ. Μελισσανίδης, ενώ ήταν απών ο τρίτος κατηγορούμενος.
Αν και η υπόθεση αφορά φερόμενη δασμοδιαφυγή ύψους 2.218.721,06 ευρώ (σ.σ. για την οποία έχει συνταχθεί πράξη καταλογισμού και εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια προσφυγή της Αιγαίον Όιλ), δεν δικάστηκαν για λαθρεμπορία, καθώς η πράξη - εάν είχε τελεστεί - θα είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2001 και άρα έχει παραγραφεί 12 χρόνια μετά...
Το μόνο αδίκημα για το οποίο δικάστηκαν, ήταν η πλαστογραφία - νόθευση που φέρεται να έκανε ο πλοίαρχος στο ημερολόγιο του πλοίου, προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα 6.328.200 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Ναυτιλίας) που διακινήθηκαν παράνομα από το πλοίο «Ετζίαν ΙΙΙ», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
(η είδηση από εδώ)
 
 
Και τώρα το κουίζ:

 
Μαντέψτε: ποιο θέμα απ' τα δύο έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας και ποιο θάφτηκε;
Ποιο προβλήθηκε από τα δελτία ειδήσεων και ποιο αγνοήθηκε επιμελώς;
Με ποιο απ' τα δύο ασχολήθηκε ο δημόσιος λειτουργός που είναι υπεύθυνος για τη διαφάνεια, ο Λέανδρος Ρακιτζής και για ποιο δεν έβγαλε κιχ;
 
Σημειωτέον ότι το ένα αφορά 10.000 ευρώ και το άλλο 2.218.721 ευρώ.

Από τους δύο διεφθαρμένους, μαντέψτε ποιος θα μπει τελικά στη φυλακή και ποιος θα "μπει" στον ΟΠΑΠ.
Ποιος θα γίνει άνεργος και ποιος θα πάρει την ΑΕΚ και 20 εκ. ευρώ προίκα για το γήπεδο από την Περιφέρεια Αττικής;
Ποιος θα λοιδορηθεί από το κράτος και την κοινωνία και ποιος θα πρωταγωνιστήσει στις δεξιώσεις, στα συνέδρια και στις επενδύσεις του "success story";

10 σχόλια:

 1. http://m.youtube.com/#/watch?v=-TjYPyNIUFQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D-TjYPyNIUFQ

  Εκλεψες στην Ελλάδα;
  Πασίγνωστος, ανεπανάληπτος και διαχρονικός Νίκος Σταυρίδης.

  Καλησπέρα Μαζεστίξ.
  Άννα Πάρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην παρανομία δεν υπάρχει ισότητα, όπως λένε οι νομικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να επικαλεστείς την παρανομία του άλλου για να δικαιολογήσεις τη δική σου. Για μένα λοιπόν δεν μειώνεται η απαξία της πράξης του υπαλλήλου (που μάλλον δεν ήταν η μοναδική, απλά έτυχε αυτή τη φορά να καταγγελθεί), επειδή κάποιος άλλος έχει κλέψει περισσότερα. Ο Ρακιτζής δεν μπορούσε να μιλήσει για την περίπτωση του Μελισσανίδη, γιατί αυτός είναι αρμόδιος για τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και όχι για τα εγκλήματα που διαπράττονται από ιδιώτες. Εκεί αρμόδια είναι η δικαιοσύνη, που αν ήθελε να διατηρήσει κάποια ψήγματα έστω αξιοπρέπειας, δεν θα έπρεπε να χορηγεί αφειδώς αναβολές για τόσο σοβαρές υποθέσεις.
  Στην παρανομία δεν υπάρχει ισότητα. Στην πράξη σημαίνει επίσης ότι αν έχεις πολλά λεφτά (εννοείται από την τίμια δουλειά σου, με τον ιδρώτα του προσώπου σου, με σωστή διαχείριση και έξυπνες επενδύσεις κλπ) και κολλητό τον πρωθυπουργό εξασφαλίζεις και την ατιμωρησία και την επιβράβευση. Τι φυσιολογικότερον και απορώ γιατί εξανίστασθε, φίλτατε!
  Για τη διαχείριση των ειδήσεων από τους δημοσιογράφους, τι να πω; το σάλιο μου είναι πολύτιμο!

  Σοφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άννα, στο βίντεο ο Σταυρίδης λέει με λίγα λόγια όσα προσπαθούμε να φωνάξουμε τόσα χρόνια όλοι μας!


  Σοφία, φυσικά και δε συγκρίνω τις δύο υποθέσεις για να δώσω συγχωροχάρτι στον "μικρότερο" εκ των δύο.
  Λαθρέμπορος ο ένας, μιζαδόρος ο άλλος.
  Πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το.

  Το μείζον για μένα είναι η αντιμετώπιση από το κράτος.
  Ο ένας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εξοβελιστεί από προσώπου γης, ενώ ο άλλος θα είναι ο μεγάλος σωτήρας-επενδυτής.
  Για τον κάθε μιζαδόρο το κράτος (πλέον) κινείται εναντίον του, ενώ με τον λαθρέμπροο κάνει μπίζνες.
  Για τον κάθε μιζαδόρο τα πουλημένα ΜΜΕ σηκώνουν το λάβαρο της "επανάστασης του αυτονόητου", ενώ για τον λαθρέμπορο το αυτονόητο είναι να τον χειροκροτούν.

  Όσο για τον Ρακιτζή, όσο καιρό είναι στη θέση του δεν έχει εντοπίσει καμία υπόθεση διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση που να εμπλέκεται κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο.
  Έχει εντοπίσει μόνο κάτι νεόπλουτους βλαχοδήμαρχους.
  Αυτό είναι δείγμα του δικού του έργου.
  Γι' αυτό τον βάλανε. Για να κάνει τον Ζορό απέναντι στους αδύνατους και τον Μουγκό απέναντι στους δυνατούς.

  Μου την έχουν δώσει στα νεύρα Σοφία!!!
  &*%^$^&*(#@%!!$^&!&*!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο … ο … οοοο …. μη το πεις … εδώ το’χω … ο αυτός μωρέ … της …. φτου!
  Ο Μελισσαν … όοοχι, ο άλλος … ο ... πως τον είπες;;;
  Ωραίο πουλί ο γαύρος.

  亂搞

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Ολα τα ζωα ειναι ισα αλλα καποια ειναι πιο ισα απο τ αλλα!Η ρηση του Οργ0υελ εχει παντα ισχυ στη φαρμα "Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ" ΒΑΣΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μαζεστίξ, είναι τόσο εμετική αυτή η κατάσταση, που δε βρίσκουμε φάρμακο να μας μειώσει τη ναυτία. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, μόνο που σ' αυτή τη θεατρική παράσταση είμαστε οι κομπάρσοι, μη σου πω και μαριονέτες! Ενώ δε βλέπω σχεδόν καθόλου τηλεόραση, ίσως καμιά ταινία, θυμήθηκα μία ελληνική σειρά που μου είχε κάνει εντύπωση για το περιεχόμενό της. Λεγόταν "Μαύρα μεσάνυχτα", όπου έδειχνε τη διαφθορά, τη σαπίλα, τη ματαιοδοξία και την καφρίλα της ελληνικής κοινωνίας. Είχε να κάνει βασικά με τον υπόκοσμο των σκυλάδικων.Το τέλος ήταν χαρακτηριστικό, ενώ οι ήρωες είχαν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους σε μεγάλο βαθμό,η σκληρή κάθαρση ήταν αναπόφευκτη. Όλοι τους ανατινάχτηκαν μέσα στο μπουρδελομάγαζο,για ξεκαθαρίσμα λογαριασμών. Ο δρόμος της αποσύνθεσης δε δίνει συγχωροχάρτια!
  Γλαύκη

  Υ.Γ. Καλώ ήρθες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξέχασες ότι θα πάρει και τον ΟΠΑΠ αν νικήσει τον Κόκκαλη. Ο... επίορκος υπάλληλος εννοώ.
  Ωστόσο, κι ο υπαλληλάκος τις έχει τις άκρες του, αφού τόσα χρόνια παίρνει αναβολές.

  Ναι, ξέρω, άλλο πράγμα τα χιλιάρικα και άλλο τα εκατομμύρια, αλλά η νοοτροπία ίδια και το κακό που κάνουν γενικώς στην κοινωνία είναι μεγάλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πέτρο, ο Μελισ... ο Μελισσαν... η Μελισσάνθη (ουφ το είπα) είναι ένα τίμιο ον που ζει ανάμεσά μας.
  Γι' αυτό σε παρακαλώ μη βρίζεις κινέζικα!


  Βάσω, αναρωτιέμαι συχνά αν στη φάρμα μας είμαστε τα άλογα, τα πρόβατα ή τα μαντρόσκυλα.
  Όχι τίποτα άλλο, αλλά ανάλογα με το τί είμαστε, να βγάλουμε και τους ανάλογους ήχους.
  Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν είμαστε τα "γουρούνια".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γλαύκη, τη θυμάμαι τησ ειρά, αλλά δεν την έβλεπα.
  Πάντως, η άποψή μου είναι ότι όταν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες.
  Ως προς τη θεατρική παράσταση, πρέπει να ξεκινήσουμε διώχοντας τον υποβολέα.


  Λωτοφάγε, μεγάλο βύσμα κι ο υπάλληλος για να τα καταφέρνει τόσο καιρό να ξεφεύγει.
  Η πρόσφατη εμπειρία πάντως δείχνει πως αυτοί οι απατεωνίσκοι είναι αναλώσιμοι.
  Τους θυσιάζουν λίγους-λίγους.
  Όταν οι μεγάλοι σφίγγονται, πετάνε στην αρένα και εμρικούς από τους βολεμένους.
  Το θέμα είναι ότι κανείς τους δε θα γλιτώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή