Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Και στο τέλος φταίει ο... ΣΥΡΙΖΑ!


Αναστέλλεται η απεργία των εκπαιδευτικών απ' την ΟΛΜΕ και φυσικά ο φταίχτης είναι ο συνηθισμένος: ο ΣΥΡΙΖΑ!
Γιατί;
Γιατί δεν επέβαλε την απεργία.
Δηλαδή όσοι θέλανε την απεργία χρεώνουν την αναστολή της στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρα αν γινόταν θα χρεώναν και την απεργία σ' αυτόν;
Όοοοχι!
Μα τι λες;
Αν γινόταν, θα ήταν "θέλημα του αγωνιστικού ελληνικού λαού και όχι ενός κόμματος που θέλει να καπηλευτεί τους αγώνες του".
Μην απορείτε, έτσι θα λεγόταν.
Τότε θα τον κατηγορούσαν ότι καπηλεύεται τους αγώνες.
(αυτό δεν ήταν άλλωστε το συμπέρασμά τους και από τα κινήματα των πλατειών το 2011;
Το ΚΚΕ έφταιγε επειδή δεν ήταν εκεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε επειδή... ήταν!)

Το ότι, ας πούμε, το μοναδικό κόμμα το οποίο έδωσε πολιτική στήριξη και κάλυψη στους επίδοξους απεργούς καθηγητές ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ελάχιστη σημασία έχει για όποιον θέλει εκ των προτέρων να τον βρίσει και να τον κατηγορήσει.
Το ότι τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (τη Χ.Α. επιτρέψτε μου να τη χρεώνω στην κυβέρνηση) εξαρχής κράτησαν αρκετές αποστάσεις από το συγκεκριμένο απεργιακό εγχείρημα, αυτό δεν απασχολεί μάλλον όσους απλώς αρέσκονται στο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα.

Και, πριν μου πει κάποιος οτιδήποτε περίεργο (π.χ. ότι... "περνάω γραμμή ΣΥΡΙΖΑ" και τα τοιαύτα), θα υπενθυμίσω πως πριν προκηρυχθεί η απεργία, στις 9/5 είχα εκφράσει αρκετές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, διότι -έγραφα- "αν αποτύχει η απεργία, τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο και για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για το θεσμό του συνδικαλισμού εν γένει.
Γι' αυτό -έλεγα πως- θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η επιτυχία της απεργίας και μετά να προκηρυχθεί".
(Για του λόγου το αληθές, διαβάστε την τότε τοποθέτησή μου εδώ.)

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως υιοθέτησε άλλη γραμμή από τη... δική μου και πολλών άλλων που εξέφραζαν επιφυλάξεις. Μεταξύ των οποίων επιφυλάξεις εξέφραζε και το ΚΚΕ, το οποίο όμως σήμερα έρχεται και επιτίθεται στους υπόλοιπους που δεν προχωρούν τελικά στην απεργία, την οποία προηγουμένως το ίδιο... κριτίκαρε! (παράνοια...)
Και παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και στήριξε (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) με σθένος την απεργία. Και με πολιτικό κόστος. Μην το ξεχνάμε αυτό. Εκείνη την ώρα τον έβριζαν οι περισσότεροι γονείς, αλλά αυτός συνέχιζε να στηρίζει τις επιλογές των εκπιαδευτικών.

Δηλαδή εγώ κινήθηκα κάπως φοβικά και συντηρητικά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε πολύ πιο... ριζοσπαστικά.
Αλλά για τους ριζοσπάστες συμπολίτες μας αυτό μάλλον δεν έχει σημασία.
Σημασία έχει στο τέλος της ημέρας να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από όλους για οτιδήποτε.

12650674-thumb-medium

Αν λοιπόν τελικά δεν αναστελλόταν η απεργία και αύριο που ήταν η κρίσιμη μέρα, όλοι ή σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους, λόγω της επιστράτευσης, τότε τί θα γινόταν;
1. Η απεργία θα αποτύγχανε παταγωδώς.
2. Η κυβέρνηση θα επέχαιρε λόγω της αποτυχημένης απεργίας.
3. Θα αναδεικνυόταν μια τεράστια αντίθεση μεταξύ συνδικαλιστικών σωματείων και εργαζομένων.
(το 3ο καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι για το θεσμό του συνδικαλισμού)
Και στο τέλος ξέρετε και τι αλλο θα γινόταν;
4. Οι θιασώτες της απεργίας και πάλι θα έβριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν οργάνωσε καλύτερα την απεργία (λες και αυτός είναι κυρίαρχος στην ΟΛΜΕ) και θα έβγαιναν κι από πάνω και θα του έλεγαν "Σε τελικά ανάλυση, αφού έβλεπες ότι δε θα τραβήξει, γιατι δεν την ανέστειλες κι έβαλες σε τέτοιο κίνδυνο τους εργαζομένους και το συνδικαλισμό για να παίξεις εσύ πολιτικά παιχνίδια;"
Προκατάληψη να έχεις και αφορμές για να βρίσεις θα βρεις.

Και φυσικά θα είχαν παραβλέψει αυτό που γνωρίζαμε καλά ήδη από την προηγούμενη μέρα των ψηφοφοριών στις ΕΛΜΕ, ότι δηλαδή προκειμένου να ψήσουν οι συνδικαλιστές τους εκπαιδευτικούς να πάνε να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας, τους είχαν αφήσει το παράθυρο ανοιχτό, λέγοντας
"Καλά, ελάτε να ψηφίσετε σήμερα υπέρ και μη φοβάστε για την απόλυση. Είναι πιθανό να την πάρουμε πίσω την απεργία. Αλά πρέπει τουλάχιστον να δείξουμε ως κλάδος μια πολιτική ενέργεια που θα μας εκφράζει".
Αυτό, ενώ ήταν γνωστό, για προφανείς λόγους της φιλοαπεργιακής προπαγάνδας δεν αναδείχθηκε ιδιαιτέρως από τα μέσα που τη στήριζαν.
Το ότι δεν το... πολυδιαφημίζαμε κιόλας, δε σημαίνει ότι δεν ίσχυε.
Οι καθηγητές στην πλειοψηφία τους, φοβούνται για τη δουλειά τους και πιθανότατα δε θα κατέβαιναν στις ψηφοφορίες των ΕΛΜΕ, αν δεν έπαιρναν διαβεβαιώσεις από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Και πριν κάποιος κατηγορήσει την ΟΛΜΕ, θέλω να ρωτήσω το εξής: αν δεν αναστελλόταν τελικά, πιστεύετε ότι θα απεργούσε κανείς την Παρασκευή;
Η εκτίμησή μου είναι σαφέστατα "όχι".
Δε θα απεργούσε κανείς ή σχεδόν κανείς.

Ποιον θα εξυπηρετούσε λοιπόν η μη αναστολή μιας δεδομένα αποτυχημένης απεργίας;
Η απάντηση δική σας.Και γιατί θα αποτύγχανε η απεργία;
Διότι οι επίδοξοι απεργοί είναι επιστρατευμένοι!
Το ξεχάσαμε αυτό ή μας φαίνεται παιχνιδάκι;
Ξεχνάμε ότι όποιος απεργούσε αύριο, αυτομάτως θα έχανε και τη δουλειά του άνευ αποζημιώσεως κλπ;
Μετά με τί θα τάιζε τα παιδιά του;
Με... ένδοξους αλλά ηττημένους αγώνες;

Πώς θα μπορούσε ο επιστρατευμένος να απεργήσει;
Θα μπορούσε, αν συνέτρεχαν κάποιες προϋποθέσεις.
1. Αν οι εκπαιδευτικοί, ως κλάδος, έβγαιναν κατά δεκάδες χιλιάδες στα συλλαλητήρια και έδειχναν έμπρακτη αγωνιστική διάθεση, τότε ο ένας θα έπαιρνε κουράγιο απ' τον άλλον και θα έλεγαν "όλοι μαζί μπορούμε να τολμήσουμε".
Δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.
2.Αν οι εκπαιδευτικοί ήξεραν ότι η κοινωνία στέκεται στο πλευρό τους.
Τα λέγαμε και προ ημερών: στην Ισπανία στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο υπήρχε στους δρόμυος λαοθάλασσα από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς κι έτσι αναγκάστηκε ο Ραχόι να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.
Εδώ όμως, όχι μόνο λαοθάλασσα δεν υπήρξε, αλλά στις συζητήσεις με τον κόσμο έγινε φανερό στον καθένα ότι οι γονείς ουδεμία στήριξη δε δίνουν στην απεργία.
Ούτε βέβαια τα παιδιά (που άλλοτε κάνουν καταλήψεις ακόμη και για τις... τρίγωνες τυρόπιτες) δείχνουν κάποια αγωνιστική διάθεση στήριξης.
Και αφού η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι τα παιδιά και οι γονείς, τότε οι εκπαιδευτικοί είχαν την κοινωνία είτε εχθρική απέναντί τους είτε -στην καλύτερη περίπτωση- ουδέτερη.
3. Αν οι εκπαιδευτικοί είχαν δίπλα τους την άμεριστη στήριξη των υπολοίπων εγασιακών ομάδων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων. Όταν εκδηλώθηκε από την κυβέρνηση η πρόθεση επιστράτευσης, η ΟΛΜΕ ζήτησε από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν εκείνη την απεργία, προκειμένου να την καλύψουν με τον θεσμικό τους ρόλο και να αποτραπεί η επιστράτευση, αλλά εις μάτην.
Και η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν το αίτημα των εκπαιδευτικών. Έτσι έμειναν ακάλυπτοι ακόμη κι από την συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων.
Ούτε βέβαια είδαμε, όπως ήταν λογικό κι επόμενο, έμπρακτη αλληλεγγύη από τις υπόλοιπες εργασιακές ομάδες.

Επομένως, αγαπητοί μου, πώς να προχωρήσουν σε απεργία όταν δεν έχουν γενικώς ως κλάδος το περίσσιο πάθος και πληθος που χρειάζεται μια απεργία... επιστρατευμένων; Όταν δεν έχουν στήριξη από την κοινωνία;
Κι όταν μάλιστα μένουν ακάλυπτοι από τις υπόλοιπες εργασιακές ομάδες και κυρίως την ΑΔΕΔΥ;

Όχι, είπαμε, για την αναστολή της απεργίας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πουλημένος, ο αστός, ο καραμπουζουκλής.
Κι ας ήταν το μεγάφωνο της φωνής των εκπαιδευτικών.
Κι ας τους στήριζε κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας.
Κι ας υπέστη, ενδεχομένως, πολιτικό κόστος γι' αυτήν του την επιλογή.Α! Και μην ξεχνάμε πως δεν ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΟΛΜΕ.
Η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ είναι οι πρώτες σε δύναμη.
Καλώς ή κακώς, η πλειονότητα των εργαζομένων (οι οποίοι θα... απεργούσαν) έχει αναδείξει πρώτες δυνάμεις αυτές τις δύο και όχι τις δυνάμεις της αριστεράς.
Επομένως ένας πολιτικός χώρος που δεν ελέγχει την συγκεκριμένη ομοσπονδία ώστε να εφαρμόσει τη δική του τακτική, που δεν επιθυμεί να παίξει διασπαστικό ρόλο, βλέποντας την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ να στέκονται αξιοπρεπώς, και που εκτιμώντας τις δυσκολίες της απεργίας, συναινεί στην αναστολή της, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να θεωρείται υπόλογος και... "προδότης των εργασιακών αγώνων".
Μάλλον προκειμένου να μην παραδεχτούμε τη δική μας αγωνιστική ανεπάρκεια, ως άτομα και ως λαός, είναι βολικό να ρίξουμε τα βέλη εκεί που ρίχνουν όλοι εδώ και ένα χρόνο.
Φοριέται πολύ...

Έχουμε μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σάκκο του μποξ.
Έχουμε κάτσει απ' τη μια μεριά εμείς κι απ' την άλλη η κυβέρνηση και τον έχουμε βάλει στη μέση.
Όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δε θέλει να μας χτυπήσει ευθέως, χτυπάει τον σάκκο του μποξ, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι όταν εμείς δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την κυβέρνηση, χτυπάμε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρκετά βολικό σαν άθλημα.
Και γλιτώνουμε και τα μαυρισμένα μάτια και εκτονονώμαστε.
Αμ πως!


ΥΓ.: Το άθλημα "φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ" έχει ξεκινήσει ως χόμπι του λαού μας εδώ και 6-7 χρόνια, απ' τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου της Γιαννάκου, πήρε διαστάσεις την εποχή του Γρηγορόπουλου, αλλά εδώ και ένα χρόνο έχει αναδειχθεί σε... ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο επιδίδεται σύσσωμη η κοινή γνώμη, εξ αριστερών και εκ δεξιών.
 Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα "φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ".

37 σχόλια:

 1. Μα τι λες τώρα. Προφανώς δεν παρακολούθησες το τι έγινε.

  Η Βάση ψήφισε μαζικά την Τρίτη απεργία και την Τετάρτη τα ίδια προεδρεία που την πρότειναν την πήραν πίσω. Αυτό συνιστά προδοσία του κόσμου που πήγε στις συνελεύσεις και στήριξε απεργία εν μέσω επιστράτευσης. 33.000 καθηγητές εκτιμάται.

  Το ΚΚΕ με τις προτάσεις του σαμποτάριζε τη μαζική απόφαση αλλά πήρε την απάντηση του. Μόνο οι συνδικαλιστές του ψήφισαν τις προτάσεις του, και έφαγε και γιούχα. Τα ξέρω από τα μέσα.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε τι ρόλο βαράει, στα λόγια πρώτοι, όταν όμως οι εργαζόμενοι μπήκαν μπροστά και μπορούσε αυτή η απεργία να ρίξει την κυβέρνηση, τους πούλησαν ωμά.

  Στα λόγια κάνω κι εγώ τον επαναστάτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δηλαδή πιστεύεις ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις για απεργία;
   Η απεργία δεν είναι αυτοσκοπός.
   Το νόημά της είναι να επιτύχει στους σκοπούς που θέτει.
   Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πετύχει, τότε καλύτερα να μη γίνει.
   Και όταν μάλιστα υπάρχει το μείζον εμπόδιο της επιστράτευσης.

   Και αμφισβητείς ότι σε μεγάλο βαθμό το "ναι" ήταν συμβολικό και δεν προϋπέθετε απαραίτητα και την πραγματοποίησή του;
   Ξέρανε πολύ καλά εκ των προτέρων οι περισσότεροι ότι η απεργία δεν μπορούσε να γίνει και δε θα γινόταν για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
   Η υπερψήφιση της εισήγησης της ΟΛΜΕ αποτελούσε κυρίως στήριξη του πολιτικού στόχου της έκφρασης της αντίθεσης των εκπαιδευτικών στο νόμο της κυβέρνησης.
   Με όσους εκπαιδευτικούς μίλησα, μου είπαν ότι δεν μπορούν να απεργήσουν, γιατί θα απολυθούν την άλλη μέρα.
   Δεν ξέρω αν τελικά ψήφισαν ή όχι, αλλά δεν είναι απλά πράγματα αυτά.

   Συμπέρασμα;
   Η απεργία των επιστρατευμένων είναι πόλεμος.
   Αν δεν έχεις όπλα για να κερδίσεις, δεν κατεβαίνεις στον πόλεμο.
   Και όχι, δεν είσαι πουλημένος όταν υπαναχωρήσεις, επειδή είδες ότι δεν έχεις τα όπλα που χρειάζεσαι για τον πόλεμο.

   Διαγραφή
  2. "Στα λόγια κάνω κι εγώ τον επαναστάτη"...
   Το διαπιστώσαμε. ;)

   Διαγραφή
  3. Ανώνυμε, η επανάσταση δεν είναι ιδεολογία.
   Είναι μέσο.
   Αν μετατρέπεις το μέσο σε ιδεολογία, ίσως κάπου έχεις κάνει λάθος.

   Διαγραφή
  4. Ανώνυμε σε μένα αναφέρεσαι; Πρώτα μάθε τρόπους, να βάζεις και καμιά υπογραφή, δειλέ!

   Διαγραφή
 2. Φίλε Μαζεστίξ και φίλη Κερασιά, χωρίς ουσία τα λεγόμενα και τα γραπτά. Το παιγνίδι ήταν εξ αρχής στημένο, τα σάπια κόμματα και οι πουλημένοι συνδικαλιστές έχουν την πλήρη απαξία της κοινωνίας. Όσο υπάρχουν γραφίδες που στηρίζουν κόμματα ή συνδικαλιστικές παρατάξεις τόσο η "καταχνιά" θα γίνεται πιο πυκνή.
  Όσο κάποιοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και επιμένουν να ηρωοποιούν τμήματα του σάπιου κατεστημένου τόσο ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση θα καλύπτει τον λαό.
  Τελεία και παύλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κλεισθένη, δε εθωρώ ότι όλοι είναι πουλημένοι και όλα όσα γίνονται γύρω μας στημένα.
   Αν είναι πράγματι έτσι, τότε θα πρέπει να δέσουμε όλοι μια πέτρα στο λαιμό και να βουτήξουμε στο Σούνιο.
   Θα συνεχίσω να ψάχνω τα θετικά και τα αρνητικά κάθε πράξης, χώρου και ανθρώπου χωρίς προκαταλήψεις και εκ των προτέρων σχηματισμένη γνώμη.
   Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω ευθαρσώς πολιτική τοποθέτηση, πολιτικό ιστορικό, κομματική προτίμηση, αλλά και τις συμφωνίες μου και τις διαφωνίες μου με οποιονδήποτε πολιτικό χώρο.
   Πάντοτε είχα αρκετό θράσος ώστε να υποστηρίζω τις επιλογές μου, να μην κρύβομαι και να μην ντρέπομαι γι' αυτές.

   Διαγραφή
 3. Ναί στημένο στην λογική του κορώνα κερδίζω γράμματα χάνεις..
  Για τον Σύριζα φυσικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν στρίβει το νόμισμα ο ίδιος που το χαράζει, μπορεί να φέρνει πάντα αυτό που θέλει.
   Και προτιμάει συνήθως την κορώνα. Όχι τα γράμματα...

   Διαγραφή
 4. Να σου ειπω κατι Μαζεστιξ....Επειδη εισαι φιλος...
  Και τους φιλους τους εκτιμω, οταν διαφωνουμε, και οχι,οταν συμφωνουμε...
  Σε ποιο ακριβως σημειο διαφωνησαν τελικα...[ΤΕΛΙΚΑ]
  Οι συριζαιοι με το ΚΚΕ;;;

  Τωρα δυο ερωτησεις ακομα..Και ελπιζω να ειμαστε φιλοι..ΚΑΙ ΜΕΤΑ τις απαντησεις...

  Λες...Οι κατραπτυστοι εκπαιδευτικοι...ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ να ειναι...ΔΗΘΕΝ η ΝΑΙ ψηφος στην απεργια...
  Οτι ελαβαν απο τους συδικαλλιστες, διαβεβαιωσεις..Οτι θα...Τρεξουμε εξω..την τελευταια στιγμη..Και ετσι..ΔΕΝ θα απολυθει κανεις...!!
  Λες ακομη....
  ..."Πως θα ταιζανε τα παιδια τους,οι απολυμμενοι εκπαιδευτικοι;;;
  με ενδοξους αποτυχημενους αγωνες;;;"
  Τωρα δηλαδη..Θα τα ταισουν με....Αξιοπρεπεις υπαναχωρησεις;;;

  Και ακομα....
  Περιμενουν οι εκπαιδευτικοι..Να ζησουν με αυτο που απομεινε...Σαν μισθος απο το δημοσιο..Και μετα την...Αναδιαρθρωση των εργασιακων σχεσεων..Και την απληρωτη εργασια..που επιβληθηκε;;;;..!!!

  Αλλα...Να τους ειδω...Τους συδικαλισταραδες...να πηγαινουν απο σχολειου,εις σχολειον...Για να συμπληρωσουν ωρες....!!

  Αλλα βεβαια, ΔΕΝ θα το κανουν αυτοι αυτο...Αλλοι θα το κανουν...!!
  Αυτοι που ΤΟΥΣ ψηφιζουν, θα το κανουν....!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαχαίρη, ποτέ στη ζωή μου εν ήμουν φανατικός σε τίποτε.
   Επομένως όχι απλώς δέχομαι τις διαφωνίες, αλλά τις επιδιώκω κιόλας, διότι έτσι προχωράει ο διάλογος και ο κόσμος γενικότερα..

   Επί του θέματος τώρα.
   Στο πρώτο ζήτημα έχω να πω πως μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών (αν όχι όλοι) γνώριζε πως η απεργία δεν επρόκειτο να γίνει και πως η ψήφος είχε το ρόλο του μηνύματος.
   Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμησή μου μετά από συζητήσεις και αναζητήσεις.

   Δεύτερον, η γνώμη μου για τις απεργίες επιστρατευμένων είναι ότι πρόκειται για έσχατες μάχες και απαιτούν μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, συμμαχίες και μεγάλη κοινωνική στήριξη, διότι το τίμημα της απεργίας είναι πολύ υψηλό.
   Γι' αυτό μια απεργία εν μέσω επιστράτευσης δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι στα επίπεδα μιας επαναστατικής γυμναστικής.
   Διότι σκέψου ότι θα ήταν πολύ πιθανό να απεργήσει ένα μικρό μέρος των εκπαιδευτικών και να οδηγηθεί στην απόλυση και στην ανεργία, ενώ την ίδια ώρα οι πολλοί θα υπαναχωρούσαν.
   Κι έτσι για το επαναστατικό όνειρο του αριστερού, αρκετές οικογένειες θα χάνανε το ψωμί τους, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, αφού η απεργία πιθανότατα, κατά την εκτίμησή μου, θα αποτύγχανε.

   Διαγραφή
 5. Υπήρχαν δυνατότητες , αλλά δεν αξιοποιήθηκαν, ούτε αναζητήθηκαν. Η ευθύνη του συνδικαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκω είναι αυτή :Φοβήθηκε να θέσει καθαρά το ζήτημα, πόσο μάλλον να το προπαγανδίσει. Περίμενε την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και δεν τόλμησε να το θέσει καθαρά στους εκπαιδευτικούς. Πρότεινε να ψηφίσουν μια απεργία που - έτσι όπως προετοιμαζόταν - δε θα την έκαναν. Τι περίμενε;; κάποια ψίχουλα από την κυβέρνηση την τελευταία στιγμή για να δικαιολογήσει την υποχώρηση;; Ή μήπως να ρίξει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς που κινήθηκαν χωρίς καθοδήγηση;
  Θα μπορούσε να είναι ξεκάθαρη η επιλογή στις συνελεύσεις : Ψηφίζουμε το σχέδιο της ΕΛΜΕ αλλά να μην κάνουμε την απεργία ή ψηφίζουμε το σχέδιο της ΕΛΜΕ και προετοιμάζουμε την απεργία. Αντ'αυτού οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ απήγγειλαν ποιήματα στις συνελεύσεις για την ανάγκη ξεσηκωμού (χωρίς να τους έχουν προετοιμάσει για το τι σκοπεύουν να κάνουν οι από πάνω, δηλαδή να υποχωρήσουν). Τώρα τι να γυρίσουν να πουν στους συναδέλφους, όταν τους ξεσήκωναν. η ηγεσία του συνδικαλιστικού του ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη άβουλη θύμα στις ορέξεις του δακίτη κλαψοπαπαχρήστου. Και θα το πληρώσει. Και μαζί της και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια που βρίκεται κυρμμένη η ηγεσία του εδώ και κάποιους μήνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παλαιά πόλη, προφανώς εσύ τα ξέρεις καλύτερα τα θέματα αφού τα ζεις από μέσα.
   Εγώ τα ζω κάπως... περιφερειακά.

   Τα λάθη τακτικής που αναφέρεις είναι λογικά.
   Αν και πιστεύω πως, ακόμη κι αν ακολουθούσε άλλα μονοπάτια, στο τέλος το ίδιο αποτέλεσμα θα υπήρχε, λόγω της πλειοψηφίας που δεν ήλεγχε.

   Καλά, η ατάκα με τα... ποιήματα, έγραψε!
   Συνηθισμένη εικόνα αριστερού που αερολογεί βαριεστημένος σε μια ακόμη ολομέλεια της ζωής του...

   Διαγραφή
 6. Ξέρεις καλά ότι δεν κατακρίνω τον ΣΥΡΙΖΑ, Μαζεστίξ. Αλλά εδώ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ.
  Ποιο το νόημα της ψηφοφορίας, αφού δεν υπήρχαν οι "Προϋποθέσεις"; Αφού φοβούνταν απολύσεις, γιατί δεν κάθονταν στα αβγουλάκια τους;
  Ψήφισαν περίπου 30.000 εκπαιδευτικοί από τους 86.000 και είπαν ναι σε ποσοστό 92%. Σε τι είπαν ναι; Στην ερωτηση "είστε ακόμα ζωντανοί;"
  Έχω επιστρέψει στη δουλειά ύστερα από πολυήμερες απεργίες με σκυμμένο κεφάλι: σε αυτές τις περιπτώσεις δεν σε παρηγορεί τίποτε.

  Από την άλλη, οι καθηγητές δεν απευθύνθηκαν στην κοινωνία για να την πάρουν με το μέρος τους. Στο επικοινωνιακό θέμα, έχουν όλοι σταματήσει στη δεκαετία του '80. Πώς περιμένουν στήριξη; Αν η κοινωνία ενημερωνόταν από αυτούς, δεν θα άκουγε τους πρετεντέρηδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λωτοφάγε, νομίζω πως αυτό που αναφέρεις στο τέλος είναι η ρίζα του προβλήματος της επικοινωνίας των απεργιών.
   Αισθητική 80, ρητορική 80, νοοτροπία 80.
   Αλλά καλώς ή κακώς, η κοινωνία έχει αλλάξει από τότε σε όλα αυτά κι έτσι δεν τη συγκινούν πια τα απαρχαιωμένα καλέσματα πάλης.

   Για το λόγο αυτό (και μερικούς άλλους) οι απεργοί έρχονται διαρκώς σε αντιπαράθεση με την κοινωνία.
   Και αυτό είναι τεράστιο πλήγμα για τα εργασιακά δικαιώματα.

   Πρέπει να αλλάξει η επικοινωνία του συνδικαλισμού.
   Είναι μία από τις κρίσιμες προϋποθέσεις για να μπορούν να οργανωθούν μεγαλειώδεις, οργανωμένες και κυρίως νικηφόρες απεργίες.

   Διαγραφή
 7. Επισημαίνω την άποψη μου … πρώτα …. Εάν ένας που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική ,..θέση τον εαυτό του σε 2 εκλογικές αναμετρήσεις … και φάει πόρτα από τον λαό … Παράλου που το κόμμα του 5πλασιασε τους βουλευτές του …τότε δεν τον βάζεις δίπλα σου να παίζει και να καπελώνει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους από τον λαό …….. εάν είναι αποτυχημένος και στη ζωή του, βαλε τον κάπου να παίρνει ένα μεροκάματο …έως να καταλάβει γιατί απέτυχε τις προηγούμενες 2 φορές …
  Και διαβάζω τώρα σε άλλα σαιτ ….
  10 Μαΐου
  Από Πηγή: iefimerida.gr
  Αντίθετος στην απεργία των εκπαιδευτικών εν μέσω των πανελλαδικών τάχθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

  Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως οι εκπαιδευτικοί και τα κίνητρά τους θα πρέπει να κινηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρουν να έχουν με το μέρος τους όλη την κοινωνία. «Πρέπει να προσέξουν τις κινήσεις τους» υπογράμμισε.
  Και ξανα διαβαζω
  10 Μαιου
  Από inews.gr
  Έξαλλοι με τον Κουράκη στην Κουμουνδούρου
  Έντονη είναι η ενόχληση στα κεντρικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου για τον «σκιώδη υπουργό» Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κουράκη.

  Ο βουλευτής του κόμματος, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε πάρει σαφή θέση επί της προτεινόμενης απεργίας των εκπαιδευτικών, βγήκε χθες στον Real FM και… στήριξε τους συνδικαλιστές και την πρόθεσή τους να απεργήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων. Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα κατηγορούσαν τον Κουράκη ότι κινήθηκε «αντικομματικά» και πως μίλησε «ως καθηγητής και όχι ως πολιτικό στέλεχος».
  ..........................

  Και να ξανάτονίσω πως ο Τάσος Κουράκης ειναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του κόμματος

  Δεν φταίει ο σύριζα για την απεργία των εκπαιδευτικών …αλλά δεν είναι και η καλύτερη εικόνα αυτή που παρουσιάζει ….και πιθανά να έχει παγιδεύσει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού …στο περίμενε ….. 1 Ιουνίου θα κατέβω Αθήνα στο σύνταγμα …όχι για την πολυπόθητη ΑΝΑΤΡΟΠΗ αλλά ..μου έλειψε η εικόνα .. το δάκρυ ο πνιγμός το χημικό θα κατέβω να ανασάνω λίγο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά το μπάχαλο των διαφορετικών απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι δδεδομένο.
   Συχνά πατά σε δυο βάρκες και ενδεχομένως συχνά να το κάνει επίτηδες για να κρατάει και τους πιο ριζοσπάστες αριστερούς αλλά και τους λεγόμενους "νοικοκυραίους".

   Ο Κουράκης είπε μια πολύ σωστή κουβέντα που θα έπρεπε να σταθεί αφορμή για συζήτηση:
   "Πρώτα ο δάσκαλος και μετά ο μαθητής.
   Πρώτα ο γιτρός και μετά ο ασθενής."

   Αυτά δεν έχουμε συζητήσει σαν κοινωνία, γι' αυτό και δεν μπορούμε να βρούμε προσανατολισμό.
   Πώς να βρεις άλλωστε το δρόμο για το πού θέλεις να πας, αν δεν έχεις βρει πρώτα πού βρίσκεσαι;

   Τι έχει 1 Ιούνη το πρόγραμμα;
   Απεργία;
   Δεν έχω ενημερωθεί...

   Διαγραφή
 8. Για όσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούσε τα ποσοστά νικοτίνης τσιγάρου δεν ασχολιόταν μαζί του κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα. Μη το βγάλουν και από την …αφάνεια, ε; Η κυβέρνηση του κουρασμένου μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, τις φωτιές στο κέντρο της Αθήνας και το πλιάτσικο που ακολούθησε άρχισε να τον ταυτίζει με την εγχώρια αλητεία για να πετάξει τη μπάλα έξω από το γήπεδο. Το είχαν κάνει και παλιότερα με τη δίκη της 17Ν.

  Το σύστημα Μαζεστίξ έχει καβάντζες. Εκπονημένα σχέδια αποπροσανατολισμού του λαουτζίκου (τον λέω έτσι επειδή είναι πολύ μαλάκας που τα χάφτει) που ανασύρονται σε κάθε ευκαιρία. Όταν το τρίο Μούτζες θέλει να περάσει κάποια νέα πουστιά (δες π.χ. τη σχεδιαζόμενη πώληση της ΔΕΗ) θα βρεθεί ο Τσίπρας και οι γύρω του να έχουν κάνει κάτι για να φταίνε.

  (μεταξύ μας, πολλές ηλιθιότητες κάνουν κατά καιρούς και στο ΣΥΡΙΖΑ, αβανταδόρικες θα τις έλεγα!)

  Αλλά, όπως πάντα, κάποιος άλλος θα φταίει για το κακό μας το χάλι και όχι αυτοί που κυβερνούν. Όσο για το ΚΚΕ είμαι πεπεισμένος πως θα ήταν υπέρ της απεργίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει πρώτος και είχε δηλώσει την αντίθεσή του.
  Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει έχει κι αυτός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, η αλήθεια είναι ότι έχουμε ξεχάσει αυτούς που κυβερνούν και κρτικάρουμε συνεχώς (άλλοτε δικαίως κι άλλοτε αδίκως) τους αντιπολιτευόμενους, οι οποίοι χίλια κακά μπορεί να έχουν, αλλά δεν κυβερνούν αυτοί, δε φταίνε για το χάλι μας και δεν αξίζουν χαρακτηρισμούς, οι οποίοι αξίζουν σε αυτούς που μας έχουν φέρει σ' αυτό το χάλι.

   Με τη μονίμως επικριτική μας στάση απέναντι σε οτιδήποτε κάνει η αντιπολίτευση, τελικά την ε΄χουμε μετατρέψει σε μπιφτέκι του σάντουιτς κι έτσι πιέζουμε απ' τη μια εμείς, πιέζει απ' την άλλη κι η κυβένρηση και τελικά εκρδισμένη βγαίνει μόνο η τελευταία που βλέπει τον εαυτό της να μακροημερεύει, επειδή εμείς καθόμαστε και καταπίνουμε την κάμηλο των κυβερνώντων και διυλίζουμε τον κώνωπα των αντιπολιτευομένων.

   Διαγραφή
 9. Μαζεστίξ
  Τι έχει 1 Ιούνη το πρόγραμμα;
  Απεργία;
  Δεν έχω ενημερωθεί...
  ……………………………………….
  Θα ενημερωθείς είμαι σίγουρος
  ((Είναι αδύνατον ο συριζα να μην ενημερώσει τον λαό ..χαχχα … πλάκα κάνω ))
  Σου το στέλνω σε μήνυμα στο τοίχο τοίχο στο ΦΒ
  Καλημερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ κι από δω για την ενημέρωση.
   Έτσι κι αλλιώς δε μένω στην Αθήνα πλέον, επομένως έχω ξεχάσει τί θα πει διαδήλωση...

   Διαγραφή
 10. Majestix,
  ΦΑΟΥΛ μεγάλο.

  Μην τρέφεις τα όρνια.

  Πιο Συριζαίος πεθαίνεις.

  Το άρθρο σου αμέσως έπεσε στα χέρια... ταλιμπάνων του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνουν για εσωτερικούς εχθρούς (σε στυλ ΚΚΕ και βάλε).

  ΣΙΓΑ μην κάτσω να διαβάσω και τα σχόλια.


  ΑΝ είσαι στο facebook, ανάλαβε τις ευθύνες σου εδώ,
  https://www.facebook.com/groups/238705882907538/384736361637822/


  εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ της σχολής "φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ".

  ΔΕΝ ζητάω πολλά. Θέλω μόνο να πέσουν κεφάλια συνδικαλισταράδων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πρώτη φορά σε διαβάζω... συμφωνώ απόλυτα. Στις περισσότερες συνελεύσεις έγινε αυτό που περιγράφεις. Μαζικότερη προσέλευση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, ως αντίδραση όμως, κυρίως στην επιστράτευση. Μέχρι εκεί. Ψηφίσαμε εκ του ασφαλούς. Απεργία επιστρατευμένοι δε θα κάναμε χωρίς τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε πολλοί. Δυστυχώς, και το λέω με τεράστια θλίψη, τα πράγματα είναι έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με όσους εκπαιδευτικούς του δημοσίου μίλησα, πάνω-κάτω την ίδια εικόνα σχημάτισα με αυτά που μου γράφεις κι εσύ.
   Υπήρξε ένα ξύπνημα, αλλά όχι τόσο έντονο και μαζικό, ώστε να μπορέσει να σηκώσει στις πλάτες του έναν τόσο δύσκολο αγώνα, όπως η επιστρατευμένη απεργία.

   Διαγραφή
 12. Ενα κάρρο ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ το άρθρο σου, ματζέστιξ, ενώ συνήθως γράφεις πολύ ωραία άρθρα...

  ΞΕΚΙΝΑΣ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Προχωράς και χτίζεις ολόκληρες δομές επιχειρημάτων στηριγμένες σ' αυτά.

  Τοίχους από άχυρο.

  Ξεκινάω από την αρχή (Σαν δείγμα).

  Ασχολείσαι με το αν φταίει ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

  ΔΕΝ είναι το κύριο θέμα εκεί.

  ΟΥΤΕ το θέμα είναι οι σπέκουλες για τι ΘΑ γινόταν.

  Το θέμα είναι απλό.

  ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, όχι όλοι, και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρόεδροι δηλαδή, ΠΟΥΛΗΣΑΝ τη ΒΟΥΛΗΣΗ για απεργία με μια μεθόδευση τελευταίας στιγμής που μπάζει νερά από παντού.

  ΔΕΚΑΔΕΣ μέλη και άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή ΜΑΧΟΝΤΑΙ για να βγει στο φως η ΑΛΗΘΕΙΑ και άθελά σου τους κάνεις ΧΑΛΑΣΤΡΑ.

  Δες π.χ. εδώ
  http://www.facebook.com/maldini98/posts/654137397946439

  δες ΙΔΙΩΣ και εδώ (Στάθης Κουβελάκης, που σημαίνει... ρησπέκτ και ΜΩΚΟ)

  http://omadeon.wordpress.com/2013/05/16/two-choices-for-syriza/#comment-107861

  (από την προσωπική σελίδα του πανεπιστημιακού Στάθη Κουβελάκη στο facebook)

  Stathis Kouvelakis
  Για τη “χαμένη άνοιξη” της εκπαίδευσης

  Δεν νομίζω να υπάρχει αριστερός (και όχι μόνο) που να μην έχει αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του προβληματισμού και της αγωνίας του το θέμα της απεργίας των καθηγητών και της τραυματικής για το συνδικαλιστικό κίνημα και για τον κόσμο της εργασίας γενικότερα έκβασής της.
  Εντονα τα ερωτηματικά, για να το πω απαλά, για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς, αλλά ειδικότερα του Σύριζα, στην ΟΛΜΕ.
  Μετά από τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα θα περίμενε κανείς εξηγήσεις, εκτιμήσεις, ένα σκεπτικό τέλος πάντων να κυκλοφορεί παντού. Πηγαίνει λοιπόν (είμαι και μακρυά) στην ιστοσελίδα του Left.gr. Ενα ψιλομπαγιάτικο ρεπορτάζ που λέει, στεγνά και τηλεγραφικά, ότι οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποφάσισαν κλπ. κλπ. Από κάτω φιγουράρουν ακόμη τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στις διάφορες ΕΛΜΕ.
  Πηγαίνω στην ιστοσελίδα της Αυγής. Πρωτοσέλιδο για τη ΔΕΗ (!) και μετά ανακοίνωση για “νομοθετική πρωτοβουλία του Σύριζα για την άρση της επιστράτευσης” (σώπα καλέ! χέστηκε η φοράδα στ’αλώνι!). Εξήγηση, προβληματισμός, ρεπορτάζ έστω για το τι έκαναν οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ (και γιατί έπραξαν όπως έπραξαν), τίποτε.
  Α ναι, μην το ξεχάσω: σε περίοπτη θέση επίσης η νέα δημοσκόπηση της Public Issue που δείχνει το Σύριζα να προπορεύεται κατά 1% τη ΝΔ (αν θυμάμαι καλά η προηγούμενη τον έβαζε 2,5% μπροστά, αλλά δεν το λέει αυτό η Αυγή) και ότι η μισή περίπου κοινή γνώμη έχει πλέον αρνητική γνώμη για ΕΕ και για ευρώ (αυτό ΔΕΝ το αναφέρει ΚΑΝ η Αυγή).
  Συμπέρασμα: προφανώς υπάρχει μια παγωμάρα. Αλλά που αντιμετωπίζεται με τη γνωστή τακτική της στρουθοκαμήλου. Και που νομίζω ότι προσβάλλει βάναυσα την νοημοσύνη του κόσμου που αισθάνεται να έχει υποστεί αυτή τη στιγμή ένα συντριπτικό πλήγμα.
  Υπάρχουν ευθύνες γι αυτό, και όσοι νομίζουν ότι θα τη γλυτώσουν έτσι εύκολα, σφυρίζοντας αδιάφορα και πετώντας στα μούτρα του κόσμου κάποια δημοσκόπηση (κι αυτή μάλιστα κουτσουρεμένη κατά πως μας βολεύει) πλανώνται πλάνην οικτράν. Και δεν θα αργήσουν να το καταλάβουν. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η ζημιά θα έχει γίνει.

  Λονδίνο, 17 Μάη 2013

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δες κι εδώ

  ΟΛΑ τα σχόλια

  https://www.facebook.com/george.omadeon/posts/10151454560213348

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Α, τη διεθνή στήριξη από τη ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ την ξεχάσαμε???

  http://omadeon.wordpress.com/2013/05/15/amnesty-international-against-emergency-action-in-greece/

  ____________________  ΝΑ ένα ΣΥΝΕΤΟ άρθρο, πολύτιμο, μη-μεροληπτικό και δίκαιο, αν και γραμμάνο από Συριζαίους που ΔΕΝ ΜΑΣΑΝΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ

  http://rednotebook.gr/details.php?id=9452#.UZYgsdrZkXU.facebook

  Πήγαινε Majestix κατ' ευθείαν στο τέλος πρώτα, αν βαριέσαι ή βιάζεσαι. Εκεί που λέει...

  ...έχοντας αφεθεί να «εκπροσωπούμε» έναν συμβολικό αγώνα, με μια υποστήριξη ωστόσο καθ΄ όλα πραγματική, συνεχίσαμε να διαχωρίζουμε (όπως η ΟΛΜΕ) την απεργία από την πρακτική αντιμετώπιση της επιστράτευσης. Η διαδικασία του διπλού ψηφίσματος --ένα για την απεργία και ένα για τις προϋποθέσεις της (!)--, απλώς επικύρωνε αυτό που όλοι (και οι Παρεμβάσεις) αντιμετωπίσαμε εξαρχής ως αναπόφευκτο. Γιατί, σε αντίθεση με όσα προπαγανδιστικά γράφονται σε σάιτ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν επρόκειτο για καμία «προδοσία» εκ μέρους της Αυτόνομης Παρέμβασης και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Επρόκειτο για μία άνευ όρων παραδοχή μιας προδιαγεγραμμένης ήττας –τόσο άνευ όρων, που η Αυτόνομη Παρέμβαση βρέθηκε να καταγράφεται στην πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, από κοινού με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Άδοξο, για να μην πούμε γελοίο.

  ***

  Επειδή πάντα θα υπάρχουν αυτοί που διαβάζουν με το στραβό βλέμμα του καχύποπτου: Με τις σκέψεις αυτές δεν έχουμε σκοπό να εκμηδενίσουμε ούτε μία από τις προσπάθειες των συντρόφων και των συντροφισσών μας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, της Αυτόνομης Παρέμβασης και των «Παρεμβάσεων» --ούτε να υποστηρίξουμε ότι δουλειά της Αριστεράς είναι η υποκατάσταση των κοινωνικών οργανώσεων. Σκοπός μας είναι να θέσουμε σε συζήτηση δύο σημεία:

  Το πρώτο είναι ότι στη συγκυρία της δυσανεξίας του πολιτικού, όπου κάθε πεδίο διαπραγμάτευσης με το κράτος συρρικνώνεται ασφυκτικά, είναι αδιανόητο η οργάνωση των αγώνων να διαχωρίζεται από τα μέσα και το σχέδιο για τη νίκη τους –ένα σχέδιο που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν οι κοινωνικές οργανώσεις, δεν μπορεί όμως να μην το έχει η ριζοσπαστική Αριστερά. Στην εποχή που διανύουμε, και που μακράν απέχει από το συμβόλαιο κοινωνικής ειρήνης της δεκαετίας του ΄80, ακόμα και οι αγώνες για την τιμή των όπλων προϋποθέτουν κάποιον που βρίσκει και χρησιμοποιεί τα όπλα του –κι εδώ τίποτα το τρομοκρατικό δεν υπαινισσόμεθα.

  Το δεύτερο αφορά ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η διαφύλαξη του ηθικού του πλεονεκτήματος είναι βασικός όρος για την επιτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς, τόσο βασικός, όσο και η άμεση εγκατάλειψη της λογικής της ελαχιστοποίησης της σύγκρουσης. Όπως φάνηκε και με την έκβαση της απεργίας της ΟΛΜΕ, η τακτική αυτή, η λεγόμενη του ώριμου φρούτου, εν τέλει αναζωογονεί το φρούτο, αφήνοντας τον κόσμο της Αριστεράς να συζητά μακάρια τα του οίκου του, και καταξιώνοντας την άθλια κυβέρνηση ως αποκλειστικό φρουτοπαραγωγό. Επειδή μάλλον θα υπάρξει και επόμενη φορά, επειδή το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με κάθε αγώνα θα είναι όρος επιτυχίας του αγώνα αυτού, και επειδή το επικείμενο Συνέδριο οφείλει να θέσει και να απαντήσει το ερώτημα, ας θυμόμαστε ότι νέα επίδοση κάτω από τη βάση μπορεί να έχει συνέπειες μη αναστρέψιμες. Ας το πούμε, λοιπόν, ρητά: δεν θα υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς, αν δεν αναλάβουμε την ευθύνη και την οργάνωση του άκρου που μας αντιστοιχεί.

  Κι άλλο ένα ενδεικτικό της κατάστασης:

  https://www.facebook.com/maldini98/posts/654251291268383

  Πάντως να ενοχλούνται ορισμένοι απο την κριτική για την μη απεργία της ΟΛΜΕ αλλά να μην τους νοιάζει που τα διάφορα πασοκολαμόγια και κυνηγοί ''αριστεριστών'' ξαμολήθηκαν με χυδαίο τρόπο για να λοιδωρήσουν και να λογοκρίνουν και να ζητήσουν και διωγμούς το λες και υποκρισία..

  Σιγά μην κλάψω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Y.Γ. Το συνετό άρθρο που παράθεσα βέβαια... έκανε κι αυτό λάθος παραδοχές μέσα στις κομψές αφαιρέσεις των εννοιών τους. Αλλά τουλάχιστον δεν αρνείται το πρόβλημα που εμφανίστηκε.

  Και επισημαίνει σε επίπεδο τακτικής σωστά πράματα στο τέλος από τη δική του οπτική γωνία, τη Συριζαίικη.

  Η διαφύλαξη του ηθικού του πλεονεκτήματος [του ΣΥΡΙΖΑ] είναι βασικός όρος για την επιτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς, τόσο βασικός, όσο και η άμεση εγκατάλειψη της λογικής της ελαχιστοποίησης της σύγκρουσης. Όπως φάνηκε και με την έκβαση της απεργίας της ΟΛΜΕ, η τακτική αυτή, η λεγόμενη του ώριμου φρούτου, εν τέλει αναζωογονεί το φρούτο, αφήνοντας τον κόσμο της Αριστεράς να συζητά μακάρια τα του οίκου του, και καταξιώνοντας την άθλια κυβέρνηση ως αποκλειστικό φρουτοπαραγωγό.

  Ναι, με τη διαφορά ότι... [1] ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΛΛΑ.
  και [2] οι γνωστοί, σεσημασμένοι, ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ συνδικαλισταράδες ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΛΩΒΗΤΟΙ με αυτό τον τρόπο.

  Η συνταγή είναι σωστή, όπως την τεκμηριώνει, αλλά... υλικά για φαγητό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πια.


  Πρέπει να πέσουν ΚΕΦΑΛΙΑ. Αλλοιώς θα πέσει ΟΛΟΣ ο ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Omadeon, διάβασα σχεδόν όλα απ' όσα παρέθεσες.
  Θα απαντήσω συνολικά.

  Εν πρώτοις, αφορμή για τη σύνταξη του κειμένου δεν υπήρξε η τοποθεήτησή μου για το αν καλώς ή κακώς δεν έγινε τελικά η απεργία, αλλά οι ακραίοι χαρακτηρισμοί περί "πουλημένων" κλπ που ακούστηκαν για όσους τελικά ψήφισαν να μην πραγματοποιηθεί.
  Απλώς παρουσίασα το άλλο σκεπτικό, πάνω στο οποίο αντιλαμβάνομαι πως στηρίχθηκε η επιλογή της αναστολής της απεργίας.
  Αν δηλαδή ήμουν εγώ ανάμεσα σε αυτούς, πιθανότατα θα έλεγα όσα έγραψα και παραπάνω.
  Ε, δε νομίζω ότι είμαι και πουλημένος ή ότι έχω κάποιο συμφέρον απ' το να γίνει ή να μη γίνει η απεργία.
  Ούτε νομίζω πως εξυπηρετώ τίπτοα συμφέροντα.
  Απλώς η εκτίμησή μου για το συγεκριμένο γεγονός είναι διαφορετική από την εκτίμηση άλλων, με τους οποίους μοιραζόμαστε συγγενείς ιδεολογίες.

  Και βέβαια να ξανατονίσω πως δεν περνάω καμιά γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, διότι πριν μια εβδομάδα ακριβώς εξέφρασα τις ίδιες επιφυλάξεις για την απεργία, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν να στηρίζει την επιλογή της απεργίας.

  Τέλος, θέλω να σημειώσω πως οι διαφορετικές εκτιμήσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να συζητιούνται νηφάλια στην κοινωνία, με την εκ των προτέρων παραδοχή πως δε μιλούν οι "αγωνιστές" με τους "πουλημένους", αλλά άνθρωποι που βρίσκονται από την ίδια πευρά και απλώς σε κάποιο θέμα βρέθηκαν να διαφωνούν για την τακτική.
  Για την τακτική, επαναλαμβάνω, και όχι για τον στόχο.

  Ας θυμηθούμε τον Θεμιστοκλή που σε αντίστοιχη περίτπωση είπε στον Ευρυβιάδη που ήταν ανένδοτος και δε συζητούσε άλλες στρατηγικές επί της ναυμαχίας.
  Του είπε "πάταξον μεν, άκουσον δε".
  Και οι δυο τον ίδιο στόχο είχαν, αλλά ο ένας έβλεπε τα στενά της Σαλαμίνας ως καλύτερη λύση και ο άλλος τον Ισθμό.
  Κανείς απ' τους δυο δεν ήταν προδότης ή πουλημένος.
  Απλώς είχαν διαφορετική εκτίμηση επί της τακτικής.


  ΥΓ.: Ο σύνδεσμος https://www.facebook.com/groups/238705882907538/384736361637822/ που μου παρέθεσες για να αναλάβω τις ευθυνες μου δεν μου ανοίγει καθότι πρόκειται για κλειστή όμάδα μελών.
  Αν θες, γράψε μου εδώ τί ειπώθηκε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόνο τακτικισμοί υπήρξαν, καμία τακτική φίλε μου... Δυστυχώς.

   Διαγραφή
 17. Ντάξει, χαίρομαι που κατάλαβες το πνεύμα μου... ΑΚΡΩΣ ΦΙΛΙΚΟ κατά βάθος, πίσω από τις έντονες εκφρασεις μου (χεχε).

  ΔΕΝ σε κατηγορώ ρε παιδί μου, έκανες ό,τι θεωρείς σωστό.
  Και εν μέρει καλά έκανες...

  Αλλά έπρεπε να σε ευαισθητοποιήσω στις άλλες πτυχές της περίεργης αυτής υπόθεσης...


  Θα σου μεταφέρω κι άλλα να... κουφαθείς με όσα γίνονται.

  Μερικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, διότι τα έλαβα άκρως εμπιστευτικά.
  Π.χ. επιστολή απολογίας σε συντρόφους ενός σημαντικού (και από ό,τι φαίνεται) έντιμου συνδικαλιστήυ του ΣΥΡΙΖΑ που στο τέλος... προτεινει ο ίδιος την παραίτησή του, κάνοντας αυτοκριτική.
  Επειδή χτίζω τις διαδικτυακές φιλίες μου με βάση τη φιλαλήθεια, με εμπιστεύονται άνθρωποι που κανονικά δεν θα είχαν λόγο να το κάνουν, αφού δεν είμαι ούτε μέλος στο κόμμα.

  Μερικά, τα πιο πολλά, τα μαζεύω σε pdf αφού σβήσω προσωπικά στοιχεία κι είναι ημι-δημόσια. Δηλαδή τα βλέπεις άμα είσαι στο φ/β. Εχω κατακλυστεί από τόνους πληροφορίας. Μερικά τα έγραψα σε σχόλια στη φίλη μας την κ.κ.

  Το θέμα πάλι δεν είναι η διαφορά ανάμεσα σε πουλημένους και έντιμους, τόσο απόλυτα σαν μαύρο-άσπρο. Υπάρχουν άνθρωποι που (οι ίδιοι παραδέχονται) ότι έδρασαν κατώτεροι των περιστάσεων, ότι έκαναν λάθη, ότι δεν είπαν εγκαίρως αυτό που έπρεπε...

  ΧΑΜΟΣ.

  Κι αυτό καταλαβαίνεις ότι είναι ΚΑΙ θετικό.

  Πρέπει να τους βοηθήσουμε.

  Θα επανέλθω. Με κάποια στοιχεία που ίσως σου στείλω και ιδιωτικά, αλλά ΟΧΙ βέβαια όσα υποσχέθηκα να μην κοινοποιήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην εκπλήσσεσαι. Απαντώ φιλικά ακόμη και στις έντονες εκφράσεις, όταν αυτες διατυπώνονται με ευγένεια.

   Αυτό που κατάλαβες, αυτό τελικά ήθελα να περάσω: τη διαφορετική άποψη επί του θέματος, η οποία διακατέχεται από την ίδια ακριβώς αγωνία και από την ίδια πλευρά που εκφράζετια και η άλλη άποψη επί του θέματος.
   Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό το βασικότατο θέμα.

   Σχετικά με τους συνδικαλιστές τώρα.
   Κοίταξε, δεν είμαι στο μυαλό, στην ψυχή και στην... τσέπη κανενός, για να μπορώ να πω ότι ο τάδε παίζει τον τάδε ρόλο.
   Και ούτε προκύπτει από κάπου ότι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ οι συνδικαλιστές που έκαναν πίσω, το έπραξαν λόγω του βρώμικου ρόλου που διαδραματίζουν.
   Ίσως κάποιοι να το έκαναν, ίσως όχι.
   Πάντως η ύπαρξη ενός βάσιμου σκεπτικού πάνω στο οποίο πιθανώς μπορούσε να βασιστεί η πράξη τους μας βάζει στη διαδικασία να μιλήσουμε για κάτι σοβαρότερο από το αν πουλήθηκε ο τάδε ή ο δείνα.
   Όπως δηλαδή σωστά αναφέρεις κι εσύ, κάλλιστα μπορεί κάποιοι να αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
   Ή και ο κλάδος ολόκληρος.
   Ή αν θες την άποψή μου, κατώτερη των επριστάσεων αποδείχθηκε για άλη μια φορά η ελληνική κοινωνία που με τη στάση της έδειξε τον ασυγκράτητο "παρτακισμό" που την διακατέχει.
   Δεν έπρεπε να ξεσηκωθεί πάνδημη θύελλα υπέρ των δασκάλων των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας;
   Τι θέση έλαβε η ελληνική κοινωνία;
   Μα τη θέση που της υπαγόρευσαν οι Πρετεντεραίοι.

   Αλλά επίτρεψέ μου να αναφερθώ και σε άτι που διάβασα σε ένα από τα links που παρέθεσες.
   Κάποιος -δε θυμάμαι ποιος- σχολιάζοντας τη λογική του "δεν είναι έτοιμα τα πράγματα ακόμη για τη σύγκρουση" είπε πως με την ίδια λογική και στο Πολυτεχνείο το 73 τα πράγματα δεν ήταν έτοιμα.
   Ναι, σύμφωνοι, δεν ήταν έτοιμα.
   Ίσως ποτέ δε θα 'ναι έτοιμα, όπως θα τα θέλαμε.
   Αλλά ας μην ξεχνάμε πως πέρασαν έξ χρόνια ώσπου να γίνει αυτή η εξέγερση.
   Διότι αν την έκαναν π.χ. το 68, δε θα είχαν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
   Μην ξεχνάμε ότι και επί τουρκοκρατίας δεν ήταν έτοιμα τα πράγματα για πολλά χρόνια.
   Κι ότι επαναστάσεις που δεν είχαν κάποιες προϋποθέσεις κάποιας επιτυχίας κατέληξαν φυσιολογικά σε τεράστια τραγωδία (π.χ. η επανάσταση του επονομαζόμενου "Σκυλόσοφου").
   Τώρα πια ευτυχώς η ιστορία κυλάει πολύ πιο γρήγορα και δε θα χρειαστούμε 400 χρόνια, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη επαρκής ψυχολογική προετοιμασία των επίδοξων αγωνιστών πριν βγούμε στην τελική σύγκρουση.
   Για να βγεις στη μάχη και να νικήσεις, πρέπει να λυγίζεις σίδερα με τα δόντια σου.
   Όχι να βάζεις την ουρά στα σκέλια στο πρώτο εμπόδιο.
   Και μιλώ βεβαίως και για τον εαυτό μου.
   Δε νιώθω έτοιμος για πλήρη σύγκρουση και νιώθω την κοινωνία γύρω μου ακόμη πιο ανέτοιμη κι από μένα τον ανέτοιμο.
   (τέλος εξομολόγησης)
   :-)


   ΥΓ.: Με κίνδυνο να παρεξηγηθούν ενδεχομένως αυτά που γράφω, επιμένω να γράφω αυτά που πιστεύω κι όχι αυτά που "πρέπει" να γράφω.
   Διότι θέλω, όπως λες κι εσύ, να βασίζεται η σχέση μου με τους υπόλοιπους στη φιλαλήθεια όλων μας.
   Και τις αδυναμίες μου δεν ντρέπομαι να τις πω.
   Δε γεννήθηκα επαναστάτης.
   Γεννήθηκα άνθρωπος και ως άνθρωπος άλλοτε φοβάμαι, άλλοτε θαρρεύω, άλλοτε επαναστατώ κι άλλοτε υπαναχωρώ.

   Διαγραφή
 18. O ΣΥΡΙΖΑ νομίζει ότι εξασφάλισε την ψήφο των «νοικοκυραίων», σίγουρα έχασε όσους νόμισαν ότι δεν είναι εντελώς μια απ' τα ίδια. Το πρόβλημα είναι πώς ξανασηκώνει κεφάλι ο κλάδος (κι όχι μόνο) μετά από τέτοιο ξεπούλημα και τι σχολείο θάχουμε από αύριο (ούτε καν από Σεπτέμβρη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Άντε ρε ζωντόβολα!
  Άρχισε και η θυματοποίηση τώρα!
  Σας έχει πάρει πια χαμπάρι ο λαός ρε!
  Ούστ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Οι καθηγητές βγήκαν από τα σπίτια τους και πήγαν στις συνελέυσεις που είχαν να πατήσουν δέκα χρόνια και ψήφισαν απεργία μέσα στις εξετάσεις, με τα φύλλα επίταξης στο χέρι, επειδή ΔΕΝ ήθελαν απεργία!

  Η επιστήμη της λογικής σηκώνει τα χέρια ψηλά.

  Οι συνδικαλιστές και οι κομματικά παρωπιδούχοι να μην φορτώνουν και από πάνω στον κόσμο τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ φοβίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμε (11:34) είναι δίκοπο μαχαίρι το με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.
  Και ακόμη δυσκολότερο είναι να επιλέξεις να προσπαθήσεις να είσαι και με τους δύο.
  Εκεί οι παλάντζες πάνε κι έρχονται.

  Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα της παιδεάις δεν τέλειωσε προχθές.
  Θα πρέπει καταρχήν να αποφασίσουμε τί παιδεία θέλουμε.
  Τι σχολείο θέλουμε, τι εκπαιδευτικούς, τι μαθητές.
  Ποιους διδακτικούς στόχους θέλουμε να υπηρετεί το σχολείο.
  Αυτά είναι τα καίρια ερωτήματα, στα οποία αδυνατούμε να δώσουμε μια συγκροτημένη απάντηση.


  Naphta, δεν αντιλαμβάνομαι το β' πληθυντικό που χρησιμοποιείς.


  Κερασιά, επιμένω πως οι εκπαιδευτικοί πήγαν στις ψηφοφορίες εκ του ασφαλούς, αφού πρώτα διέρρευσαν τα συνδικάτα πως, ανεξαρτήτως ψήφου, κατά πάσα πιθανότητα δε θα πραγματοποιηθεί η απεργία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αμ δε διερρευσαν, το ειπαν ρητα. Ελεος πια, ας ρωτησουν να μαθουν οσοι δεν πιστευουν.Στην εισηγηση προεδρου ελμε ακουστηκε: ψηφιζουμε την απεργια, στηριζουμε το σωματειο, βεβαια δεν την κανουμε γιατι ειμαστε επιστρατευμενοι. Ελμε Καλλιθεας-Νεας Σμυρνης. Ας ρωτησουν να μαθουν.

   Διαγραφή