Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

To euro or not to euro? Το τέλος του ταμπού.

to euro or not to euro?
κατήντησε δίλημμα υπαρξιακό...
Σε συζητήσεις τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που στήριξαν στις εκλογές τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ελέω φόβου για το ευρώ, παρατηρώ μια μεγάλη στροφή.
Εδώ και καιρό είχαν αρχίσει να υπάρχουν τα πρώτα σημάδια, αλλά τα γεγονότα της Κύπρου και η ανοιχτή και ακομπλεξάριστη συζήτηση που ξεκίνησε εκεί περί της αναγκαιότητας της παραμονής στην Ευρωζώνη και περί ορίου των θυσιών, έσπασαν για τα καλά το ταμπού που υπήρχε και στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια πως εδώ και τρία χρόνια όσοι υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη ή όσοι την θεωρούν μια εναλλακτική λύση αντιμετωπίζονταν σχεδόν ως λεπροί.
Αν μάλιστα τύχαινε να κατέχουν και κάποια θέση στα δημόσια πράγματα χαρακτηρίζονταν "λόμπι της δραχμής" και κατηγορούνταν από κυβέρνηση και ΜΜΕ για απόπειρα κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας!
Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης πολλοί που υποστήριζαν είτε την αποχώρηση είτε την εξέταση της αποχώρησης ως πιθανό ενδεχόμενο, αναγκάζονταν να μασούν τα λόγια τους και να αυτολογοκρίνονται.
Τώρα όμως σαν κάτι να άλλαξε. Απενοχοποιήθηκε η συζήτηση αυτή.
Και επιτέλους ίσως και να μπορέσουν να εκφραστούν κανονικές απόψεις με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Διότι μέχρι στιγμής ακούγαμε ένθεν κι ένθεν είτε ευχολόγια είτε αφορισμούς, αφού η συζήτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα αποτελούσε για τους μεν ταμπού και για τους δε τοτέμ.

Το νόμισμα ως τοτέμ
που την πατρίδα προστατεύει...


Αξίζει να προσεχθούν οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται αυτή η μεταστροφή των μέχρι πρότινος (και ίσως ακόμη) φιλομνημονιακών συμπολιτών μας.
Για να δούμε λοιπόν για ποιους λόγους φαίνεται πως συμβαίνει αυτή τώρα.
Με βάση τις συζητήσεις που σας προείπα, έβγαλα το συμπέρασμα πως αυτή η αλλαγή στάσης οφείλεται στη διάψευση των προσδοκιών (!) που είχαν από την παρούσα κυβέρνηση και από την Ε.Ε.
Είχαν πειστεί πως η μπόρα πέρασε και πως η Ε.Ε. θα τροφοδοτούσε το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρευστό και πως θα εξανάγκαζε τις τράπεζες και την κυβέρνηση να ρίξουν αυτό το χρήμα στην αγορά για να "κινηθεί" και πάλι.
Διαψεύστηκαν όμως κι από τα γεγονότα.
Οι δόσεις της Δανειακής Σύμβασης έρχονται κουτσουρεμένες και αφορούν μόνο στην κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και όχι στην τροφοδοσία του επενδυτικού ρόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Έτσι οι έχοντες μαγαζιά, επιχειρήσεις κλπ διαπιστώνουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, ακόμη δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καμία "ανάσα ρευστότητας" (κλισέ) από τις τράπεζες και ότι τελοσπάντων έχουν ξεμείνει από ζεστό χρήμα.
Παράλληλα, επίσης παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις, αυξήθηκε κι άλλο η έμμεση και άμεση φορολογία, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να αυξάνεται την ώρα που η ζήτηση προφανώς λόγω ύφεσης και ανεργίας βαίνει διαρκώς μειούμενη.
Τα μνημονιακά μέτρα εξάλλου επέφεραν δυσκολίες και στην ίδια τους την καθημερινότητα, καθώς διαπίστωσαν πως και οι ίδιοι δεν είχαν λεφτά για πετρέλαιο ή πως, και αν ακόμη είχαν, δεν είχαν οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία και επομένως κρύωναν κι οι ίδιοι.
Επίσης οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έγιναν δυσβάστακτοι, τα χαράτσια διαιωνίζονται και επομένως το κόστος ζωής αυξήθηκε κι άλλο και απειλεί και τους μέχρι πρότινος αντέχοντες τα μέτρα λιτότητας.

fetih
Το ευρώ ως φετίχ


Με λίγα λόγια, εμείς μέχρι πριν λίγους μήνες δεν μπορέσαμε να πείσουμε τους φιλομνημονιακούς μας φίλους του "πάση θυσία στο ευρω" πως ο δρόμος που βαδίζουμε είναι ο ασφαλέστερος δρόμος προς την καταστροφή.
Ίσως να είχαν "λίπος" ακόμη και να άντεξαν τα μέτρα της πρώτης διετίας.
Τώρα όμως άρχισαν κι αυτοί να βιώνουν πολύ πιο έντονα στο πετσί τους το πρόβλημα στην καθημερινότητα που βιώναμε οι υπόλοιποι και ακόμη περισσότερο άρχισαν να βλέπουν τον μεγάλο τοίχο του αδιεξόδου, το οποίο μέχρι πρότινος τους φαινόταν λαμπρή λεωφόρος ασφαλούς εξόδου από την κρίση.
Εξάλλου, πολλοί από τους ψηφίσαντες μνημονιακά πέρσι το καλοκαίρι, το έκαναν από φόβο μη τυχόν και βγούμε απ' το ευρώ.
Διότι ως επί το πλείστον είχαν καταθέσεις ακόμη.
Και ψήφισαν φιλομνημονιακά ως τη μέγιστη ασφάλεια για την ακεραιότητα της περιουσίας τους.
Τα γεγονότα της Κύπρου όμως έθεσαν σε αμφισβήτηση ακόμη και αυτό, το τελευταίο προπύργιο του καπιταλιστικού παραμορφωτικού καθρέφτη.
Πλέον νιώθουν πλήρως ανασφαλείς και ως προς τις καταθέσεις τους και ως προς το ευρώ.
Ενώ ταυτόχρονα βλέπουν  την ελληνική κυβέρνηση να είναι ο απόλυτος κομπάρσος στη φαρσοκωμωδία των eurogroup και να είναι πάντοτε έτοιμοι να αποδεχθούν κάθε τρελή ιδέα που θα έρθει στους γραφειοκράτες/τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Ενός eurogroup που πλέον δεν τους φαίνεται ως φορέας σταθερότητας και ασφάλειας, αφού στην Κύπρο έδειξε την καταστροφική του μανία.Εν ολίγοις γκρεμίζονται καθημερινά πολλές αυταπάτες σ' αυτούς που μέχρι πρότινος θεωρούσαν μοναδικό ασφαλή δρόμο την υποτακτικότητα στις γερμανικές επιταγές.
Κι αφού γκρεμίζεται η ασφάλεια εντός ευρώ, άρχισαν και οι ίδιοι, ακομπλεξάριστα πλέον, να συζητούν χωρίς αφορισμούς αν τυχόν θα ήταν καλύτερη η κατάσταση σε περίπτωση εξοδου από την ευρωζώνη.
Όχι ότι ακόμη έχουν πειστεί.
Μεταξύ μας, ούτε εγώ ακόμη έχω πειστεί (όχι για λογιστικούς, αλλά για πολιτικούς κυρίως λόγους).
Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η ειλικρινής συζήτηση που ανοίγει σιγά-σιγά μόνο προς όφελός μας θα αποβεί.
Σε αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόσφατη απενοχοποιητική τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί ευρώ και αναμφίβολα ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε ("καμία θυσία για το ευρώ-καμία αυταπάτη για τη δραχμή") συντελεί στην ανάπτυξη μιας σοβαρής συζήτησης για τα πιθανά οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους από τυχόν έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.
Ώστε η δραχμή να μην είναι πια ούτε ταμπού ούτε τοτέμ.
Σοβαρή εκτίμηση χρειάζεται με σοβαρά επιχειρήματα.
Διότι έτσι, με ψύχραιμη αντιπαραβολή ένθεν κι ένθεν επιχειρημάτων, θα μπορέσουμε με πιο καθαρό μυαλό να αποφασίσουμε ποιο είναι το καλύτερο για τη χώρα.
Πολιτική συζήτηση δε γίνεται με κυνήγι μαγισσών, αλλά μόνο με ορθό λόγο.


ΥΓ.: Ζητώ συγνώμη από όσους ξεκίνησαν να διαβάζουν περιμένοντας να τους μιλήσω για το τέλος του επιτραπέζιου Taboo...

23 σχόλια:

 1. Χαχαχα! Το τέλος του επιτραπέζιου ταμπού; Θα μπορούσες να το πεις και έτσι, αφού για πολλούς πλέον δεν υπάρχει τίποτε στο τραπέζι, ενώ οι Κύπριοι βάζουν στο τραπέζι το θέμα ταμπού.
  (τι λέω μεσημεριάτικα; δεν πάω να φάω καλύτερα;)

  Τέλος πάντων, ευτυχώς που ο Τσίπρας εξέφρασε με την ατάκα του τον προβληματισμό της κοινωνίας και δείχνει ότι... ε, κάποιον σφυγμό έπιασε αυτή τη φορά. Ελπίζω να προχωρήσει και να μην μείνει στην ατάκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άργησε λίγο ο Τσίπρας βέβαια. Τον πρόλαβαν τα γεγονότα της Κύπρου, και δεν είναι καθόλου τιμητικό για ηγέτες - λέμε τώρα - να έπονται των εξελίξεων αντί να προ-ηγούνται! Ήδη αυτή η εμμονή στο ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως πατάτα. Και καλά θα κάνουν να είναι προσεκτικοί και σε άλλα θέματα, μη και βρεθούν πάλι προ απροόπτου και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Όσο για τους μνημονιακούς που ξαφνικά ανακάλυψαν τη δραχμή, δεν τους λυπάμαι καθόλου. Αυτοί μας πήραν στο λαιμό τους και εμάς που δεν φταίμε.

   Μαζεστίξ, τι είναι τα αμγαζιά;;;; Ωραία λέξη πάντως :-) (κι εγώ κάνω τέτοια λάθη βιασύνης όταν πληκτρολογώ!)

   Διαγραφή
  2. χαχαχαχα
   είστε κι οι δυο ορεξάτοι σήμερα!!


   Λωτοφάγε, το ταμπού είναι το μόνο επιτραπέζιο που μα απόμεινε!
   Φαϊ και κρασί τελειώσανε...

   Όσο για τον Τσίπρα, κάλλιο αργά παρά ποτέ!


   Κερασιά, τα αμγαζιά είναι τα κλειστά μαγαζιά!
   Μα επιτέλυος, μάθε κάτι!!! :-)
   Συνήθως αναγραμματίζω το α και το κ...

   Ούτε εγώ τους λυπάμαι τους μνημονιακούς.
   Απλά προσπαθώ να μπω στο μυαλό τους και ελπίζω ένα μέρος τους να αλλάξει γνώμη έστω και τώρα.
   Διότι μέχρι πρότινος ήταν -ισχνή έστω- πλειοψηφία.

   Περί ΣΥΡΙΖΑ τώρα, έχουμε συμφωνήσει και παλιότερα ότι δεν έχει ηγετικό ρόλο στα πράγματα.
   Δεν ηγείται, αλλά τουλάχιστον ακολουθεί το λαό.
   Κάτι είναι κι αυτό.
   Οι υπόλοιποι μας γράφουν τελείως στα @@ τους.
   "Απ' τα ολότελα" που λένε...

   Διαγραφή
  3. Αυτό το "κ.κ" με πήρε στο λαιμό του και ψάχνω τόση ώρα το "αμγαζιά"! χαχα!
   Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ πότε θα μπει επιτέλους μπροστά από τις καταστάσεις; Θα ξυπνήσει κανά πρωί, θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές (για τους λόγους που οι κυβερνώντες θα θέλουν) και θα αρχίσουν πάλι να ψάχνονται μπροστά στα τηλεπαράθυρα, για το ποιος υποστηρίζει τι; Και όχι τίποτα άλλο, αλλά οι εκλογές είναι σαν το ταμείο: μετά την απομάκρυνση, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

   Διαγραφή
  4. Εδιορθώθη, πριν το δεις, πιστέ μου φίλε!

   Το τί θα γίνει αφού προκηρυχθούν εκλογές το περιγράφει ωραία ο Πέτρος...

   Διαγραφή
 2. Εγώ πάλι θυμήθηκα το:
  Γνώρισα μια γκόμενα στο μπαρ. Μου είπε πως δεν έχει ταμπού και αν ήθελα να πάω σπίτι της.
  Πήγα και παίξαμε τάβλι.

  Να είσαι σίγουρος ότι όταν επιστρέψουμε στη δραχμή θα έχουμε ήδη στείλει στους δανειστές μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ότι ορυκτό πλούτο βρεθεί, κάμποσα νησιά, θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα, οι ελάχιστοι που θα εργάζονται θα πληρώνονται με κουπόνια και θα κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Ο οποίος και θα φταίει για το ευρώ που χάσαμε και την έξοδο από την Ε.Ε., επειδή δεν συμφωνούσε με την κυβέρνηση και ήθελε να καταργήσει το μνημόνιο
  Νο ⋃_(n=1)^m▒(X_n∩Y_n ) (-b±√(b^2-4ac))/2a

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πέτρο, αν το διαλύαμε το μαγαζί το 2010, θα 'μασταν ωραίοι και μοιραίοι τώρα.
  Ευκολάκι ήτανε, και μνημόνιο να πετάξεις στα μούτρα του κάθε καραγκιόζη καινα βγεις απ το ευρώ. Υπήρχε πολύ απόθεμα τότε.
  Τώτα πια που μας τα χουν πάρει σχεδόν όλα, έτσι που χωθήκαμε στην κωλοκατασταση, είμαστε μισοεξαντλημένοι και επομένως δεν κουνάμε ρούπι.
  Πρώτα όπως είπες θα πάρουν οι δανειστές ό,τι χρειάζοντια και μετά θα μας στείλουν στο διάολο κανονικότατα.

  Η απάντηση στο κλάσμα σου είναι 5

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευτυχώς Μαζεστίξ που μπερδεύεις μόνο το α και το κ ! (τώτα;!) Χαχα!
   Στο συγχωρώ όμως, γιατί μόλις μου..έλυσες το κλάσμα του Πέτρου!

   Να μας πουλήσανε μπιρ-παρά αποκλείεται ε; Ως ξανθή ρωτώ!

   Διαγραφή
  2. Πώς και πόσο μπορείς να πουλήσεις μια στημένη λεμονόκουπα;

   (ουφ! δεν έκανα πληκτρο-σαρδάμ αυτή τη φορά!)

   Διαγραφή
  3. Δεν χρειάζεσαι και ορθογραφικό έλεγχο. Έχεις τη ξανθιά από πάνω να στα βρίσκει.

   Η σωστή απάντηση είναι 451. Νωρίτερα από το μνημόνιο Νο 451 το τρίο χλαπάτσα δεν φεύγει. Ξανακάνε τις πράξεις!

   Διαγραφή
 4. Δεν μας ρώτησαν όταν μας έβαλαν στο ευρώ.
  Δεν θα μας ρωτήσουν ούτε αν μας ξαναπάνε στη δραχμή.
  Αν και τάχτηκα εξ αρχής υπέρ της επιστροφής μας στη δραχμή οφείλω να υπογραμίσω ότι δεν είναι αρκετό.
  Χρειαζόμαστε αλλαγή-ανατροπή του υπάρχοντος σάπιου οικονομιπολιτικού συστήματος και ένα δημοκρατικό σύνταγμα.

  Υ/Φ όπως διαπιστώνεις φίλε Μαζεστίξ μετά από πολλές περιπέτειες και ταλαιπωρίες η "Ιδεοπηγή" επανέρχεται στο διαδίκτυο μέσα απ' την wordpress.
  Νάσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. καλησπέρα Μαζεστιξ,

  μα να σου ξεφύγει από την κουβέντα του νομίσματος ο τιτανομεγιστοτεράστιος Καζάκης !!
  Aστειεύομαι.
  Αν ψάχνεις για επιστημονική άποψη/τεκμηρίωση για το εθνικό νόμισμα υπάρχει ο καθ.πολιτικής οικονομίας του παντείου , ο Θ.Μαριόλης με πολύ δουλειά επί του ζητήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Με την επιστροφή στη δραχμή (και την απαραίτητη υποτίμηση-γι αυτό άλλωστε μιλάμε) και άρνηση πληρωμών, νταβατζιλικίων και άλλων τινών από το 2008-9, θα είμασταν ακριβώς στην σημερινή αγοραστική δύναμη.
  Αντ αυτού, με τις μειώσεις μισθών, αυξήσεις φορολογίας κι ό,τι σκατά άλλα σκέφτηκαν οι σκέφτονται, έγινε εσωτερική υποτίμηση και βίαια μάλιστα, όπως λένε οι καθόλου επιστήμονες οικονομολόγοι τρομάρα τους, για να μειωθεί τάχα μου τάχα μου το εργατικό κόστος.
  Τείνω να πειστώ πως ήτανε σχεδιασμένο να επιστρέψουμε στη δραχμή για περαιτέρω υποτίμηση, οπότε και θα μας έχουν φέρει μια χαρά στα βουλγαρικά επίπεδα.
  Και τις όποιες καταθέσεις ν αξίζουν πάπαλα.
  Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε τούμπα την προπαγάνδα απ τους καραγκιόζηδες για την ανάγκη επιστροφής στη δραχμή και στα ωφέλη πού θα προκύψουν απ αυτήν.
  Η επιστροφή στη δραχμή πάει πακέτο όπως την εννοεί το ΚΚΕ, ή τουλάχιστον στο περίπου.
  Αν γίνει με τα μνημόνια να ισχύουν, τα δάνεια να τρέχουν τους βενιζέλους σαμαράδες και το κακό συναπάντημα στα πράγματα, δεν ξέρω αν θα μας βγει σε καλό.
  Τότε που έπρεπε να γίνει, οι πασόκοι φρόντισαν να μας φορέσουν καπέλο τον στοχαστή.

  mbiker  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΜΑΛΛΟΝ που συμφωνω, με τον παραπανω..Και θα γινει, οταν θελησουν να
  το επιτρεψουν...
  Απο καποια στιγμη και μετα οι πολιτικες επιπτωσεις, δεν θα μας συμφερουν...
  Οι οικονομικες θα μας αναγκαζουν..Και καπιοι θα αλλαξουν ροτες...!!
  Ομως πεισθηκα,εντελως..Οτι ΟΛΟΙ...
  Ολοι οι Πεοι,δεν μας γουσταρουν, με την καμμια...!!
  Ολους εμας, σε οργανωμενο κρατος...!!
  Μας γουσταρουν,οπως μας πρωτογνωρισαν..Πριν τον Εθνο-αλητο-τουρισμο της Χουντας του Παττακου...!!
  Ως μεταναστες εργατες...!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Την άποψη των ακραιφνών υποστηρικτών του ευρώ την ξέρουμε. Είναι άμεση, σαφής και κατανοητή. Αν φύγουμε από το ευρώ, δε θα 'χουμε φάρμακα, καύσιμα, κινητά, TV, ψυγεία, αβοκάντο, μάγκο, τζίντζερ...γενικά δε θα 'χουμε μαντήλι να κλάψουμε. Οι αμφιταλαντευόμενοι πολίτες της μεσαίας τάξης, που θα καθορίσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να ξέρουν και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς με τον ίδιο άμεσο, σαφή και κατανοητό τρόπο. Αν φύγουμε από το ευρώ, πως θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων και καυσίμων; Θα έχουμε αλεύρι, γάλα, κρεμμύδια, πατάτες, λεμόνια, ρύζι; Θα χρειαστεί να υπάρξει κάποιο είδος δελτίου; Κι αν υπάρχουν ελλείψεις, σε πόσο καιρό περίπου μπορεί να ομαλοποιηθεί σχετικά η οικονομική λειτουργία; δύο μήνες, έξι, ένας χρόνος; Θα αποκηρύξουμε ταυτόχρονα το χρέος μας; Θα ακυρώσουμε τα μνημόνια και όλες τις εξ αυτών συμβάσεις; Υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης από άλλες χώρες; Από ποιους εκτός ΕΕ θα ζητήσουμε βοήθεια και τι θα τους δώσουμε για να την προσφέρουν; Με άλλα λόγια, οι πολίτες πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει ένα μελετημένο σχέδιο για την έξοδο από το ευρώ, ώστε αυτή να γίνει με οργανωμένο τρόπο και να μην επιφέρει το γενικευμένο χάος που φοβούνται.
  Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ηγηθεί των εξελίξεων πρέπει να ανοίξει αυτός πρώτος αυτή τη συζήτηση δημόσια και ανοικτά και να ξαναθυμηθεί το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. Εννιά μήνες ως αξιωματική αντιπολίτευση μου φαίνεται ότι διακατέχεται από το κόμπλεξ του μικρού κόμματος που έγινε ξαφνικά μεγάλο και βάζει νερό στο κρασί του γιατί φοβάται μην ξαναγίνει μικρό. Όμως ο κόσμος του έδωσε αυτή τη δυναμική ακριβώς για το ριζοσπαστισμό του, όχι για να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ ή να πετάει τουφεκιές στον αέρα (Μην ξεχνάμε και η ΧΑ "ριζοσπαστισμό" πουλάει από την ανάποδη και μια χαρά κρατιέται στην τρίτη θέση). Γιατί η αλήθεια είναι ότι εδώ που φτάσαμε εντός ευρώ λίγα πράγματα θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Φαντάζεσαι τον Τσίπρα με το επιτελείο του στο ίδιο τραπέζι με τη Μέρκελ και το Σόιμπλε; ε, θα τους κάνουν σκόνη!

  Σοφία

  ΥΓ: Που μπορούμε να βρούμε αρθρογραφία του κ. Μαριόλη που ανέφερε ο φίλος παραπάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. στο site του( http://www.theo-mariolis.gr/site/)αλλά και σε αρκετά blogs ή sites.
   Δείτε π.χ αυτό http://www.theo-mariolis.gr/site/images/pdf/dynamiki_anergias.pdf

   Διαγραφή
 9. Σοφια..Πιστευεις οτι αυτα που κουβεντιαζουνε οι.."διαπραγματευτες στο τραπεζι με την Μερκελ...ΕΧΟΥΝ καποια σχεση με αυτα που γινονται στην Ελλαδα;;;
  Εγω νομιζω οτι μαλλον παιζουν..Επιτραπεζια..Περιμενοντας να περασει η ωρα..Για να βγουν να μας ειπουνε..Αυτα που ηδη αποφασισαν και ψηφισανε προπερσυ...!!
  Θα ηγηθει, αυτος που θα απ[οκαλυψει αυτην την σκευωρια ακριβως...!!
  Οχι αυτος που θα εισαγει στο τραπεζι και το..Σκακι...!!

  Μην ανησυχεις ομως...
  Ο Τσιπρας και το επιτελειο του..Δεν κινδυνευουν να βρεθουν σε αυτη τη θεση που λες...
  Δεν θα παρουν τις ψηφους...
  Διοτι η σημερινοι.."διαπραγματευτες" [ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ]
  Θα φωναξουν και..Αλλους φιλους τους να συνδραμουν..Ωστε να μην χασουν την..Καρεκλα...!![ΑΝ ΕΞ-ΧΑ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κλεισθένη, καλώς ήρθες πίσω!
  Που 'σαι τόσον καιρό;;;

  Επί του θέματος, έχω να πω πως όταν ολοκληρώσουν το σχέδιο που υπηρετούν, θα μας πετάξουν σ' ένα "αδύναμο ευρώ".
  Δηλαδή όχι απαραίτητα σε δραχμή.
  Ή θα τους προλάβουμε ή θα μας προλάβουν.


  Αποστόλη, τον ξέχασα τον τιτανοτεράστιο... χαχα
  Πέρα απ' την πλάκα, ο Καζάκης είναι καλός αναλυτής.
  Το πρόβλημα είναι ότι παρουσιάζει την αλλαγή νομίσματος σαν να 'ναι παιχνιδάκι. Σνα παιδικη χαρά που όλα θα συμβαίνουν ονειρικά. Και βρίζει τον Λαπαβίτσα ο οποίος επισημαίνει και τους πιθανους κινδύνους. Κι εγώ συμφωνώ περισσ΄τοερο με την άποψη του τελευταίου. Δεν είναι όλα ονειρικά. Διότι δεν είναι όλα λογιστικά. Το πολιτικό ζήτημα που θα προκύψει είναι πολύ μεγάλο και κρύβει πολλούς κινδύνους.
  Θα τον ψάξω τον Μαριόλη.


  Mbiker, αυτό είναι που λένε "η δραχμή δεν είναι πανάκεια". Δηλαδή, το ν΄΄ομισμα είναι εργαλείο. Είναι πώς το χρησιμοποιεί κανείς.
  Μπορείς να κάνεις αντιλαϊκότατη πολιτική και ΄με εθνικό νόμισμα.
  Το ζήτημα είναι αν μπορείς να εφαρμόσεις βιώσιμη πολιτική με ευρώ.
  Αν υπάρχει αυτό το περιθώριο.
  Κι αν αυτό που θα ζήσουμε με τη δραχμή θα είναι καλύτερο ή χειρότερο απ' το ανώτερο όριο εντός ευρώ.


  Μαχαίρη, εδώ τίθεται το ζήτημα: για τι μας προορίζουν.
  Αν μας προορίζουν για εργάτες μετανάστες σκέτο, τότε μπορεί να μας πετάξουν εκτός ευρώ.
  Αν εκτός απ' αυτό μας θέλουν ταυτόχρονα και καταναλωτές, θα προτιμήσουν κάποια πιο ευρωπαϊκή λύση.
  Οι Γερμανί τα μετράνε όλα.


  Σοφία, αυτό είναι που ζητάω κι εγώ: μια έντιμη συζήτηση για να φωτιστεί το ζήτημα απ' όλες τις πλευρές.
  Δεν υπάρχει κόλαση και παράδεισος.
  Εδώ που φτάσαμε υπάρχουν οδυνηρές και λιγότερο οδυνηρές λύσεις.
  Ή ακόμη καλύτερα, οδυνηρές λύσεις με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ή όχι.
  Και ξέρεις κάτι;
  Πιστεύω πως πρέπει να γίνει η συζήτηση και να μάθουμε τι συμβαίνει.
  Αλά δεν πιστεύω πως είναι έξυπνο π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει και να πει "άμα βγω, πάμε σε δραχμή", διότι σε αυτήν την περίπτωση θα αφαιρέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού που απαιτεί επιτυχία της αλλαγής νομίσματος.
  Αυτά γίνονται μια Παρασκευή απόγευμα.
  Αν έχει ταχθεί με τη δραχμή επισήμς, τότε με το που βγει θα αποσυρθούν όλες οι καταθέσεις, πριν προλάβει να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα και θα τορπιλίσει το σχέδιο της αλλαγής νομίσματος.
  Δηλαδή, ακόμη κι αν το είχε αποφασίσει, δεν θα έπρεπε να το πει ανοιχτά και με βεβαιότητα, αλλά να το αφήνει απλώς ως ενδεχόμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μαζεστίξ, τι έγινες σύντεκνε ;;;
  Παίζεις Ταμπού, όσο οι "μεγάλοι" μάς παίζουν στην Μονόπωλη;
  Το έριξες στα τσίπουρα και ξεχάστηκες;
  Ανέβηκες σε ψηλό βουνό, σε ριζιμιό, ώσπου να κάνει ξαστεριά;
  Ό, τι και να κάνεις , καλά καμωμένο, αρκεί να είσαι καλά!!
  Δώσε σήμα.
  Άννα Πάρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ είμαι, Άννα.
   Απλά βαριέμαι να γράψω.
   Δεν μου ρχεται τίποτα..

   Διαγραφή
 12. Δηλώνω υπερβολικά άσχετη από οικονομία,αιώνια άσχετη για την ακρίβεια-μιας και αρνούμαι να σπαταλήσω χρόνο για αυτό το άψυχο αντικείμενο,αλλά
  η ερώτηση μου είναι πόσο μπορεί ένας απλός πολίτης να ασχοληθεί αρχικά και να κατανοήσει τελικά τα υπέρ και τα κατά της εξόδου...
  δε ρωτάω για μένα φυσικά, αλλά για μια φίλη!
  Όταν ακόμα και τα υπεύθυνα για αυτά τα θέματα άτομα μας οδήγησαν σ'αυτή την κατάσταση.

  Όσο για τα αιώνια χαράτσια, δικαιωματικά πλέον τους αξίζει μια θέση στην all time classic list!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με τόσα που 'χουμε ακούσει τρία χρόνια τώρα, οι μισοί Έλληνες έχουμε γίνει λιγάκι... οικονομολόγοι!
   Έστω και χωρίς πτυχίο!
   (μεταξύ μας υπάρχουν και "οικονομολόγοι" που κυκλοφορούν στα κανάλια, που ούτε αυτοί έχουν πτυχίο...)
   Πιστεύω πως αν κάνουμε μια έρευνα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι σίγουρο πως λιγότεροι από 1 στους 100 θα γνωρίζουν τί είναι τα spreads, τα cds και οι άλλες μαλακίες που μας έχουν ζαλίσει τόσο καιρό.

   Πάντως εγώ δεν έχω καταλήξει στην καλύτερη επιλογή.
   Διότι ακομη δεν έχει γίνει ξεκάθαρη και ανοιχτή συζήτηση, με τα επιχειρήματα σε αντιπαραβολή.
   Δεν έχω τις γνώσεις να σχηματίσω γνώμη μόνος μου. Ακούω, κρίνω, συγκρίνω και συμπεαραίνω.


   Εάν και εφόσον έχει προηγηθεί ανοιχτή συζήτηση πάντως, μην υποτιμας το κριτήριο του πολίτη.
   Συνήθως στα διλήμματα απαντά με υπευθυνότητα.
   Εγώ φοβάμαι τους πολίτες όταν δε συμμετέχουν. Όταν δεν αποφασίζουν.

   Διαγραφή
 13. Μετά το ΠΑΣΟΚ του 2010 να κατηγορεί την ΝΔ ότι δεν είναι αρκούντως ευρωπαϊκό κόμμα, έχουμε τον σιορ Κουβέλη (Τσακαλώτος!) να μας λέει "μέσα στο ΕΥΡΩ όμως ό,τι κάνουμε", έχουμε τον Τσίπρα να έχει κάνει το Κουμουνδούρου-ΑϊΕμΕφ πιο συχνό κι απ΄ το Ομόνοια-Πατήσια.

  Άμα περάσει το 10% η χρυσαυγούλα, κι αυτή το ίδιο θα πει (πάτε στοίχημα αντιφασίστες μου;).

  Σιγά αδέλφια, μη στριμώχνεστε. Όσοι λάβατε μιζενς, όσοι είστε βαθιά αριστεροί προχωρείστε στο διάδρομο... Εσύ Αλέκα, σου πεσε ένα ρούβλι. Συγγνώμη, δολλάριο ήταν (απ' την άλλη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή