Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

Μαζιταφαγαμόμετρο

Τελικά, ποιος τα 'φαγε πιο πολύ;
Ποιος έχει περισσότερους βαθμούς στο μαζιταφαγαμόμετρο;

Ο ηλεκτρολόγος; Ο ταβερνιάρης; Ο ταξιτζής; Ο δάσκαλος; Ο βιβλιοπώλης; Ο δικηγόρος; Ο γιατρός; Ο υπουργός; Ο δικαστής; Ο επιχειρηματίας; Ο υδραυλικός; Ο μπακάλης; Ο αγρότης; Ο τραπεζικός υπάλληλος; Ο υπάλληλος ΔΕΚΟ; Ο σύμβουλος επιχειρήσεων; Ο εργάτης βιομηχανίας; Ο χρηματιστής; Ο καθηγητής; Ο φοιτητής; Ο ανθοπώλης; Ο εφοπλιστής; Ο νοσοκόμος; Ο οικοδόμος; Ο φαρμακοποιός; Ο καναλάρχης; Ο περιπτεράς; Ο συνταξιούχος; Ό μαγαζάτορας; Ο γρουπιέρης; Ο υπάλληλος υπουργείου; Ο κομμωτής; Ο μηχανικός αυτοκινήτων; Ο ράφτης; Ο έμπορος; Ο φορτηγατζής; Ο ψιλικατζής; Ο τηλεπωλητής; Ο πλασιέ; Ο ξενοδόχος; Ο πωλητής; Ο σερβιτόρος; Ο λαδέμπορας; Ο σκουπιδιάρης; Ο εργολάβος; Ο παπάς; Ο σιδεράς;

Όλοι έχουμε επιδοθεί εδώ και τρία χρόνια σε ένα ανελέητο κυνήγι φαντασμάτων, στοχοποιώντας κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με το καθετί στραβό που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, εκτονώνοντας έτσι αδιακρίτως και το λανθάνον αίσθημα δικαίου, που κρύβεται κάπου μέσα μας.

Φωνάζω στο σπίτι τον υδραυλικό να επιδιορθώσει μια σωλήνα, έρχεται η ώρα της πληρωμής και μου λέει "60 χωρίς απόδειξη, 75 με απόδειξη".
Εγώ τον κοιτάζω με μισό μάτι, του δίνω φυσικά 60 ευρώ χωρίς απόδειξη (να γλιτώσω το 15ευρω) και μόλις κλείσει η πόρτα γυρίζω και αναφωνώ "κωλοϋδραυλικοί που δεν κόβετε απόδειξη και κλέβετε το Κράτος! Έτσι φτάσαμε ως εδώ!"
Τον κατηγορώ αφού βέβαια κι εγώ έχω γλιτώσει το 15ευρω του ΦΠΑ...
Βέβαια και αυτός όταν ήρθε να αγοράσει από μένα κάτι, ούτε εξέδωσα τα σωστά παραστατικά.
Κι όταν μια μέρα μου χαμογέλασε η τύχη στο καζίνο και κέρδισα 500 ευρώ στη ρουλέτα, δεν τα δήλωσα.
Έτσι, όταν πω στον υδραυλικό "εσείς τα φάγατε μαζί με τον Πάγκαλο", αυτός πάντα θα βρει κάποια ράμματα απ' τη δική μου γούνα.
Στο τέλος θα αναφωνήσουμε κι οι δυο ταυτόχρονα "καλά τα λέει ο Πάγκαλος: όλοι μαζί τα φάγαμε!"

Το μόνο βέβαιο που αποκομίζουμε από αυτή τη φράση είναι η παραδοχή της πολιτικής και οικονομικής ελίτ (λέγε με και μεγαλοαστική τάξη) πως "τα έφαγε".
Το ερώτημα που απομένει να ξεκαθαριστεί και βασανίζει τρία χρόνια το λαό μας είναι "με ποιους τα φάγανε μαζί;"
Με όλους; Με λίγους; Με κανέναν; Με αρκετούς από μας;
Και βέβαια η απάντηση στο ερώτημα αυτό συνδέεται άμεσα και με το συμπέρασμα περί του ποιοι πρέπει να πληρώσουν τώρα το λογαριασμό γι' αυτά που φάγανε μαζί.
Γι' αυτό και έχει τόση σημασία. Γι' αυτό και αυτή η φράση θεωρείται το ιδεολογικό σλόγκαν του Μνημονίου, γι΄αυτό και η άρνησή του θεωρείται το ιδεολογικό σλόγκαν του Αντι-μνημονίου.

Μαζί τα φάγαμε!
(εμείς οι πουράτοι...)


Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το ότι μια φράση τη λέει ο αντίπαλος δε σημαίνει ότι είναι πέρα ως πέρα ψευδής, απλά και μόνο επειδή την είπε ο αντίπαλος.
Ας βρούμε τα ψήγματα αλήθειας και μέσα σε αυτήν.
Οι σοφοί άνθρωποι διδάσκονται και από τους εχθρούς τους, άλλωστε.

Στην καθημερινότητά μας, κακά τα ψέματα, ακόμη κι όσοι δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην παγκάλειο ρήση, στην πραγματικότητα την αποδεχόμαστε και αναζητούμε εναγωνίως τις κοινωνικές ομάδες που τα φάγανε μαζί.
Η φράση αυτή είναι η πιο διαδεδομένη και η πιο αποδεκτή από όλες στη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Πάγκαλος, επομένως, νίκησε!
Και ξέρετε γιατί νίκησε;
Γιατί από την αυθεντική ρήση "τα φάγαμε όλοι μαζί", εμείς οι αντίπαλοί της στον πολιτικό μας λόγο αναλωθήκαμε στην ανασκευή της επιχειρηματολογίας αναφορικά με το "μαζί" και όχι με το "όλοι".
Ο Πάγκαλος, κατά τη συνήθη πρακτική του εξουσιάζοντος πολιτικού συστήματος, είπε τη μισή αλήθεια.
Και η μισή αλήθεια, ξέρετε, είναι πιο επικίνδυνη από το ψέμα.
Διότι υπερτονίζει τα αληθή στοιχεία της φράσης, αποσιωπώντας τα ψευδή.
(Κλασική ρητορική τεχνική, ρωτήστε τον Αριστοτέλη και το Λυσία!)
Προφανώς και δεν ήταν μόνοι στο πάρτυ οι εξουσιάζοντες.
Πολλοί τα φάγανε μαζί τους. Αλλά, τελικά, όλοι τα φάγαμε μαζί τους;

Οι υποστηρικτές της φράσης αυτής επιχειρηματολογούν με βάση την περιπτωσιολογία.
Αναφέρουν άπειρα παραδείγματα μικροδιαφθοράς, μικροφοροδιαφυγής κλπ εξυπηρετώντας έτσι την ρητορική παθοποιία, δηλαδή τον συναισθηματικό επηρεασμό του ακροατή, προκειμένου η συναισθηματική φόρτιση να του προκαλέσει σύγχυση στη λογική επεξεργασία των λεγομένων.
Έχοντας αναφέρει λοιπόν αυτοί αρκετά παραδείγματα απλών πολιτών που "τα φάγανε μαζί", χρησιμοποιούν αυθαίρετα την επαγωγική μέθοδο για να φτάσουν στο γενικό συμπέρασμα ότι "τα φάγαμε όλοι μαζί".
Δηλαδή:
 • ο Α + ο Β + ο Κ + ο Ο + ο Π + ο Τ τα φάγανε
 • =) επομένως όλοι μαζί (απ' τον Α ως τον Ω) τα φάγαμε!

Αναλόγως με το επαγωγικό επιχείρημα:
 • ο Μάικλ Τζόρνταν είναι μαύρος και Αμερικάνος, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μαύρος και Αμερικάνος, ο Μόργκαν Φρίμαν...μπλα...μπλα...(βάλτε κι άλλα εκατομμύρια Αμερικάνων μαύρων)...μπλα..μπλα...κι ο Μάτζικ Τζόνσον είναι μαύρος κι Αμερικάνος κι ο Jay Z είναι μαύρος κι Αμερικάνος... 
 • =) επομένως όλοι οι Αμερικάνοι είναι μαύροι!

Η επαγωγική μέθοδος δηλαδή για να είναι ασφαλής μέθοδος προσέγγισης της αλήθειας πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν της όλα τα αντικείμενα εξέτασης (απ' το Α ως το Ω) προκειμένου να αποφανθεί για όλα τα... γράμματα της αλφαβήτου.
Η απόδειξη ότι έστω και ένας Αμερικάνος είναι λευκός, αρκεί για να αποδομήσει και να αχρηστεύσει ολόκληρο το επιχείρημα που έχει λεχθεί διά της επαγωγικής μεθόδου.

Η... αυτοκριτική της ελίτ


Το πρόβλημα όμως έγκειται στην αντιπολίτευση αυτής της φράσης.
Αντί οι αντιπολιτευόμενοι τη φράση στον πολιτικό τους λόγο να αντιπαρατεθούν στο "όλοι",  αρκούνται στο να αντιπαρατίθενται στο "μαζί".
Έτσι, αντί να προσπαθούν να αναδεικνύουν περιπτώσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής που προέρχονται ΚΑΙ από τον απλό "αθώο" λαό σε αντιδιαστολή με την παρουσίαση μυριάδων περιπτώσεων πολιτών που αποδεδειγμένα δεν τα φάγανε μαζί, ώστε να τονιστεί η αποφασιστικότητα για κάθαρση, αυτοί κάνουν το εξής ανόητο:
αρνούνται την πραγματικότητα και λένε "δεν τα φάγαμε μαζί, εσείς (σ.σ. η ελίτ) τα φάγατε!"

Αυτή η υπεραπλούστευση όμως του "καλού καγαθού λαουτζίκου που είναι θύμα των κακών πολιτικών που τα φάγανε" έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνική πραγματικότητα.
Με την καθημερινότητα όλων μας, με περιστατικά που γνωρίζουμε όλοι μας στον εργασιακό, οικογενειακό ή κοινωνικό μας κύκλο, τα οποία είναι κραυγαλέα και αφορούν παράνομο πλουτισμό ανθρώπων που κάθε άλλο παρά στην ελίτ ανήκουν.
Αρνούμενοι λοιπόν την πραγματικότητα, οι αντιτιθέμενοι στο "μαζί" και όχι στο "όλοι" αφήνουν στους παγκαλόφρονες το γήπεδο του ηθικού πλεονεκτήματος αλλά και της καθημερινής διαρκούς ζύμωσης επί του θέματος.

Διότι, ΝΑΙ, τα φάγανε μαζί και υδραυλικοί! ΌΧΙ ΟΛΟΙ! Αλλά αρκετοί απ' αυτούς.
Ναι, φάγανε μαζί και υπάλληλοι ΔΕΚΟ! Όχι όλοι! Αλλά αρκετοί απ' αυτούς.
Ναι, τα φάγανε μαζί και αγρότες! Όχι όλοι! Αλλά αρκετοί απ΄αυτούς.
Ναι, τα φάγανε μαζί και ταβερνιάρηδες! Όχι όλοι! Αλλά αρκετοί απ' αυτούς.
Ομοίως και όλες σχεδόν οι κοινωνικές-εργασιακές ομάδες.

Οι αρνητές λοιπόν του "όλοι μαζί τα φάγαμε" κάνουν το αντίστροφο λογικό σφάλμα από τους αντιπάλους τους.
Έχοντας προαποφασίσει να ενοχοποιήσουν την ελίτ και μόνο και προκειμένου να αθωώσουν όλον το "λαουτζίκο", χρησιμοποιούν αυθαίρετα την παραγωγική μέθοδο ως εξής:
 • Η πολιτική και η οικονομική ελίτ τα φάγανε μαζί, άρα και κάθε μέλος τους τα έφαγε μαζί.
 • =) Επομένως όποιος δεν ήταν μέλος τους δεν έφαγε τίποτα!
Πού χωλαίνει αυτός ο τρόπος σκέψης;
Μα στην καθημερινή πραγματικότητα όλων μας, όπως ειπώθηκε παραπάνω.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδεοληπτικής αθώωσης των... "μικροκαρχαριών"


Έτσι, η μισή αλήθεια του Πάγκαλου νίκησε κατά κράτος τους καθολικούς αρνητές της.
Διότι οι τελευταίοι οι, προκειμένου να καλοπιάσουν κοινωνικές και εργασιακές ομάδες (για πολιτικούς λόγους) ή να ικανοποιήσουν ιδεοληπτικές φαντασιώσεις περί "καλοκάγαθου και ανήξερου λαουτζίκου", αρνούνται να παραδεχτούν αυτό που κάθε νοήμων άνθρωπος αντιμετωπίζει καθημερινά:
την τεράστια διαφθορά, που δεν αφορά μόνο στην ελίτ αλλά και σε ένα σημαντικό μέρος του λαού!
Με αποτέλεσμα φυσικά οι απόψεις όπως ότι "ο λαός δε φταίει για τίποτα" να αποτελεί "έπεα πτερόεντα".

Και το αποτέλεσμα;
Η νίκη του Πάγκαλου μας ωθεί στον αλληλοσπαραγμό του "μαζιταφαγαμόμετρου".
Ο ένας κατηγορεί τον άλλον ότι εκείνος κι οι όμοιοί του τα φάγανε πιο πολύ, την ώρα που κι ο άλλος έχει να σούρει στον έναν τα μύρια όσα για τον κλάδο του.
Στην κλίμακα του μαζιταφαγαμόμετρου, ο καθένας μας τοποθετεί κάθε κλάδο κατά το δοκούν.
Ο ταξιτζής βάζει 8/10 στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί είναι βύσματα, ο δάσκαλος 7/10 στους ταξιτζήδες γιατί κάνουν διπλοταρίφες, ο οικοδόμος 8/10 στους περιπτεράδες γιατί δεν κόβουν απόδειξη και ούτω καθεξής.

Πολύ ωραία αφίσα.
"Μη λιπαίνεις το σύστημα"!


Το λάθος, λοιπόν, που οδηγεί στην ήττα αυτήν εναπόκειται στην τακτική των αρνητών της φράσης που σηματοδότησε τον μνημονιακό εμφυλιακό αλληλοσπαραγμό.
Αντιταχθήκαμε στη λογική της συλλογικής ευθύνης σε λάθος βάση.
Θεωρήσαμε πως καλό είναι να απορρίψουμε τη συλλογική ευθύνη ΕΠΙ των κλάδων, αντί να την απορρίψουμε ΕΝΤΟΣ των κλάδων.
Αθωώσαμε τους κλάδους αντί να αθωώσουμε τους τίμιους εντός κάθε κλάδου!

Αντί δηλαδή να πούμε, "ναι φάγανε και ηλεκτρολόγοι, ορισμένοι εκ των οποίων έκαναν μεγάλες περιουσίες, χάρη σε αισχροκερδείς υπερχρεώσεις αφορολόγητων υπηρεσιών, αλλά δεν τα φάγανε όλοι οι ηλεκτρολόγοι, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος τους παλεύει μέρα με τη μέρα για την επιβίωση με ένα ανεπαρκές μεροκάματο και μ' αυτούς αντιπαλεύουμε τα ληστρικά μέτρα"... επιλέξαμε να πούμε "κάτω τα χέρια απ' τους ηλεκτρολόγους", κρύβοντας μέσα στην  προστατευτική αγκαλιά μας και τους πολλούς αισχροκερδείς που αμαυρώνουν τον κλάδο.
Κάνουμε δηλαδή τα στραβά μάτια, προκειμενου να μη στενοχωρήσουμε κόσμο.
Και βέβαια η ευθύνη γι' αυτό ανήκει πρώτιστα στους ίδιους τους κλάδους (και τους συνδικαλιστικούς τους φορείς) που δεν επιχειρούν την αυτοκάθαρση και επιτρέπουν ακόμη στα λαμόγια να λερώνουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των πραγματικών μεροκαματιάρηδων.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για όλους τους κλάδους.

Η κατανάλωση ενός πεταμένου από την εξουσία ξεροκόμματου προς βρόσιν, τύφλωσιν και λήθην σαφώς και δεν αποτελεί απόδειξη συνενοχής.
Δηλαδή, αν αυτός που νόμιμα έβγαζε 600 ευρώ και έβγαινε-δεν έβγαινε ο μήνας, είχε και ένα δεύτερο αδήλωτο εισόδημα π.χ. άλλα 300 ευρώ και δεν τα δήλωνε, τότε ΔΕΝ μπορούμε να τον κατατάξουμε στους συνδαιτημόνες της ελίτ που τα έφαγε.
Διότι απλούστατα η παρανομία του είναι προϊόν ανάγκης επιβίωσης και αποτέλεσμα της μισθολογικής ομηρίας, στην οποία τον οδήγησε η εξουσία.
Αλλά υπάρχει κι εκείνος που δήλωνε εισόδημα ανέργου ή χαμηλόμισθου υπαλλήλου και είχε τζιπ, 5-άρι ρετιρέ, έκανε διακοπές στη Μύκονο, έστελνε τα παιδιά του να σπουδάσουν στην Αγγλία και στην τράπεζα είχε μεγάλες καταθέσεις.

Οι δύο παραπάνω παράνομοι λοιπόν δεν τα φάγανε κι οι δυο μαζί.
Ανήκουν κι οι δυο στο λαό, στους απλούς πολίτες και όχι στην ελίτ.
Αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα μαζί.
Ο πρώτος έκρυβε κάτι ψιλά για να επιβιώσει, ενώ ο δεύτερος έκρυβε πολλά για να πάει τα Χριστούγεννα στη Βιέννη.
Δεν μπορούν λοιπόν σήμερα να διαδηλώνουν κρατώντας ο ένας τη μία και ο άλλος την άλλη άκρη του πανό.
Ο ένας πρέπει να εκδιώξει τον άλλον.
Για να μη χάνει ούτε δράμι από το τεράστιο δίκιο του.

Μια χιουμοριστική απάντηση


Αν μη τι άλλο, η συνεχιζόμενη χρεωκοπία και η μνημονιακή λεηλασία, εκτός από αφορμή για κοινωνικούς και εργασιακούς αγώνες ενάντια στην άρχουσα τάξη, είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αυτοκαθαρθεί το τοπίο της εργασίας.
Γι' αυτό οι εργασιακοί φορείς ας μην αρκούνται μόνο στη διαμαρτυρία ενάντια στα ληστρικά μνημονιακά μέτρα, αλλά ας αδράξουν την ευκαιρία να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για κάθαρση, ο καθένας στον κλάδο του.

Ειδάλλως, το μαζιταφαγαμόμετρο θα διαιωνίζεται, θα κηλιδώνει υπολήψεις και ολόκληρους κλάδους εργασίας.
Και το χειρότερο;
Θα δίνει και ένα πρώτης τάξεως άλλοθι στους απεργάζοντες τα ληστρικά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μνημόνια για νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέο ξεπούλημα.

12 σχόλια:

 1. Είμαστε η χώρα, που βγαίνει ο Πάγκαλος, πρωτοκλασάτος Υπουργός ενός κόμματος που κυβερνάει μισό αιώνα την Ελλάδα, πετάει την ρουκέτα "μαζί τα φάγαμε", εμείς τσιμπάμε ο καθένας ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, αλλά ο Πάγκαλος γνωρίζει πολύ καλά πως δεν υπάρχει ΚΑΝ κράτος και Δικαιοσύνη, να τον πιάσει από το μανίκι και να του πει: "δηλαδή...ΕΦΑΓΕΣ";;;;;; Τόσα χρόνια, ολόκληρος Υπουργός, δηλώνει ευθαρσώς ότι "έφαγε" και χέστηκε η φοράδα στο αλώνι...
  Και ζούνε αυτοί καλά κι οι άλλοι χειρότερα...
  Ας κάνει ο καθένας μόνος του τον διαχωρισμό...


  Έτσι κι αλλιώς, με τόσο...ΦΑΓΩΜΑ...

  "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΑΛΙΟ..."
  http://pistos-petra.blogspot.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγω θα συμφωνουσα με τον Αρχηγο..Πληρως, αλλα εχω μερικες αποριες...
  Οπως..
  Ο Υδραυλικος φταιει, που δεν εκδιδει αποδειξη..Η..Το κρατος που τον αφηνει;;;
  Ο ασθενης φταιει..Που πληρωνει φακελλακι..Η ο γιατρος που τον εκβιαζει..;;
  Ο Αστυνομικος φταιει..Που "ψεκαζει" τους διαδηλωτες..
  Η..Το κρατος που τον διαταζει;;;
  Ακομα και ο Βιομηχανος..Και ο εφοπλιστης...Περιορισμενη ευθυνη εχουνε..Εφοσον ΑΦΙΕΝΤΑΙ να παρανομησουνε ανετα...!
  Δεν ειναι ετσι;;;

  Αν ο καθ ενας απο μας..Ηταν στη θεση του εξουσιαστου,θα φεροταν αλλοιως;;;
  Καλυτερα η..Χειροτερα;;;
  [Θυμηθειτε περιπτωσεις φτωχων ανθρωπων..Που εγιναν εκατομμυριουχοι...Πως χρησιμοποιησαν τα λεφτα που τους ετυχαν..Πχ στο ΛΟΤΤΟ...!!]

  Κοντολογης λοιπον..Πιστευω...Οτι ΘΕΣΜΙΚΟ ειναι το προβλημα...!!
  [ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ]
  Οσο το συστημα ΑΦΗΝΕΙ τον πολιτη..Θεσμικα ατιμωρητο..Αυτος θα παρανομει..Θα τρωει μαζι με τον {καθε} Παγκαλο..Οσα μπορει...
  Ειτε διοτι τα εχει αναγκη για να επιβιωσει...[μικροαστος]
  Ειτε γιατι θελει να εξασφαλισει τους δικους του..[μεσοαστος]
  Ειτε γιατι ασκει εξουσια...[μεγαλοαστος]

  Παγκοσμια τα αστικα συστηματα, για το λογο αυτο καταρρεουν...!!
  Επειδη ο καθε ενας...Υπερασπιζεται την Αστικη του ιδιοκτησια..Εις βαρος των υπολοιπων Πολιτων...!![και ιδιοκτησιων]
  Η ιδιοκτησια..Ακομα και υπο την εννοια της Περιοχης ευθυνης...
  [οικογενεια,παιδια..Γυναικα,συγγενεις, σογια]

  Ειναι κατα την γνωμη μου ο κορυφαιος υπευθυνος...!!
  Οδηγησε στην "ονειρικη" επιδιωξη της εξουσιας, δια του πλουτισμου...Που οδηγησε στην ανομια..Και την αυθαιρεσια μερους της καθε Αστικης Ταξης, εις βαρος των αλλων...!!

  Και παμε στο αλλο μεγαλο θεμα λοιπον...
  Μπορουμε να ξερριζωσουμε την εννοια της ιδιοκτησιας;;;
  Απο μεσα μας..Την ωρα που ασκουμε εξουσια..ΜΟΝΟ δια μεσου αυτης...!!!
  Δηλαδη..Οπως λεει και ο φιλος ΚΟΥΛΠΑ...Μπορουμε να ΞΕΡΡΙΖΩΣΟΥΜΕ
  την εννοια του Αγελαιου ζωου..Το οποιο μας καταδιωκει...Απο την εποχη του λιθου;;;
  Αν ναι...
  Καποια στιγμη, θα γινει η απαλλαγη του ατομου απο την ΜΑΝΙΑ της ιδιοκτησιας...Ισως μονο να βρει καποια εναλλακτικη μεθοδο ασκησης εξουσιας..Περα απ αυτην...!!
  Ισως και να αντιληφθει..Οτι δεν κερδιζει απο την ασκηση εξουσιας...!!!

  Μεχρι τοτε..Θα ειμαστε, λιγο εως πολυ..Δεμενοι με την ιδια αλυσσιδα...!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οκ δεν τα φάγαμε όλοι μαζί!
  Κάποιοι έφαγαν περισσότερο κάποιοι λιγότερο κάποιοι καθόλου.
  Να μετρήσουμε πόσο έφαγε ο καθένας μας;
  Φέρε το μαζιταφάγαμόμετρο!
  Κι εγώ δεν πήρα απόδειξη από τον οδοντίατρο(γναθοχειρουργό) που μου έβγαλε τον πρώτο φρονιμίτη.
  Πονούσα, πήγα, σε 10 λεπτά τον έβγαλε!
  Δεν κατάλαβα τίποτα, μόνο που δεν τον φίλησα.
  Οταν πήγα να πληρώσω όμως μου είπε: τόσα με απόδειξη, τόσα χωρίς απόδειξη.
  Ενοχη!
  Τον έβριζα φεύγοντας....
  Δεν έφταιγα και γω όμως;
  Και φυσικά το ίδιο έγινε με τον υδραυλικό.
  Μπορεί να μη φταίμε όλοι το ίδιο, αλλά έχουμε μερίδιο.
  Ναι κι εγώ έβριζα τον Πάγκαλο στην αρχή και με τον πατέρα μου λογόφερα γιατί μου είπε πως δεν έχει πολύ άδικο.
  Περνώντας ο καιρός κατάλαβα όμως.
  Ακόμα κι αυτός που ξέρει αλλά δεν καταγγέλλει έχει το μερίδιο του απ' την πίτα.
  Σκοπός είναι να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας.
  Οσο περνά ο καιρός αποστασιοποιούμαστε απ' το 'ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ'.
  Βλέπουμε κρίνουμε καλύτερα, ίσως αρχίσουμε να πράττουμε και σωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή, τρισχειρότερη από του Πάγκαλου: http://www.youtube.com/watch?v=aiXFsBh0GKA

  Θα το πω για πολλοστή φορά. Τα λεφτά που «έφαγαν» οι υδραυλικοί, οι περιπτεράδες, οι ταξιτζήδες και κάθε μεροκαματιάρης κινήθηκαν ΕΔΩ! Ξοδεύτηκαν σε αγορές αγαθών, σε υπηρεσίες, αιμοδότησαν την οικονομία μέσω των φόρων. Με αυτά πληρώθηκε ο κουρέας, ο καφετζής, ο βενζινάς, ακόμη αν θες και το σκυλάδικο, όπου ο κάθε $#@&% το θεωρεί διασκέδαση.

  ΔΕΝ γίνεται να χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος επειδή ο υδραυλικός δούλευε χωρίς απόδειξη, αλλά τα λεφτά του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα επέστρεφε στο κράτος. Ακόμη και αυτός που έκανε τη μαλακία να πηγαίνει κάθε ΠΣΚ στα καψουρομάγαζα και να σκορπάει αβέρτα τα δεκαχίλιαρα, σπάω τη κεφάλα μου να καταλάβω πως γίνεται να ευθύνεται για το κακό μας το χάλι. Αν δηλαδή τα δήλωνε και τα είχε στη τράπεζα να αραχνιάζουν δεν θα είχε πτωχεύσει η χώρα;
  Ασφαλώς και έπρεπε να δηλώνει που στο διάολο τα βρήκε, όπως ασφαλώς ήταν υποχρεωμένο και το κράτος να τον ελέγξει. Τώρα δηλαδή πως το κάνει;
  Ασφαλώς και ο γιατρός που ζητάει φακελάκι θέλει κρέμασμα. Αλλά δεν γίνεται τα λεφτά που δίνω σε αυτόν τον αλήτη από τις οικονομίες μου να μας πτώχευσαν. Δεν τα έχω πια εγώ, του τα έδωσα. Τι άλλαξε; Ότι το 500ρικο που είχα δεν ξαναφορολογείται; Κι έτσι νομίζουμε πως σταματά η ύφεση και έρχεται η ανάπτυξη; Φορολογώντας συνεχώς το ίδιο 500ρικο;

  Το ότι υπήρχαν (και υπάρχουν) χιλιάδες διεφθαρμένοι και επίορκοι, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες φοροδιαφεύγοντες δεν αθωώνει το πολιτικό σκυλολόι που άφησε το σπυρί να γίνει καρκίνος και σήμερα αρκείται στις …διαπιστώσεις!

  Στην Ελλάδα, από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ, ήρθαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Κι επειδή είναι απολύτως βέβαιο ότι εξαφανίστηκαν και δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας, μήπως πρέπει να ψάξουμε τι απέγιναν; Λέτε να τους έβαλαν καμιά φωτιά στο Σύνταγμα και να τα καίγανε για κανά διήμερο; Κάποιοι τα έβγαλαν έξω. Αφού τα μάζεψαν από παντού (λέγε με τραπεζίτη, μεγαλοβιομήχανο, μιζαδόρο πολιτικό) τα έστειλαν να λιάζονται σε φορολογικούς παραδείσους. Τα κάνανε δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια, μετρό, υποβρύχια, λέοπαρντ, μιράζ, ολυμπιακούς, ΟΛΑ με μίζες, ΧΟΝΤΡΕΣ μίζες, και αφού κρατήσαν το ποσοστό τους τα στείλανε πίσω σε γερμανούς, ολλανδούς και γάλλους.

  Και πρέπει εγώ να αισθάνομαι τύψεις που θεωρώ πουστιά να πληρώνω σε αυτό το μπουρδέλο 23% ΦΠΑ. Το ¼ από αυτό που πληρώνω να πηγαίνει απευθείας στα γαμωμνημόνια.

  Όλα μου τα χρόνια πλήρωνα σα το μαλάκα (γιατί ναι, όποιος πλήρωνε και δεν έτρωγε θεωρείται μαλάκας) και δεν φοροδιέφυγα. Και από πάνω με λένε και μένα λαμόγιο.
  Από δω και κάτω, αν έχω να επιλέξω μεταξύ λαμόγιου και μαλάκα, τι νομίζεις θα επιλέξω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πιστέ φίλε, αυτό που στηλιτεύεις είναι πράγματι πρωτόγνωρο παγκοσμίως.
  Η δημόσια παραδοχή "τα φάγαμε" πώς μπορεί να μην διώκεται ποινικά;
  Σε οποιαδήποτε άλληχώρα ο εισαγγελέας θα είχε επέμβει από την πρώτη μέρα.


  Μαχαίρη, φυσικά και το Κράτος είναι ο μεγάλος υπέυθυνος για όλα αυτά. τα φαινόμενα.
  Δεν είμαι κλέφτης όταν το ΦΠΑ είναι 23% και δε βγάζω το μήνα καλά-καλά και πω στον υδραυλικό "πάρε 60 και μη μου δίνεις απόδειξη".
  Όταν ο φόρος άλλωστε δεν είναι αναδιανεμητικός αλλά απλώς εισπρακτικός, τότε δεν είναι εργαλείο δημοσιονομικής νομιμότητας αλλά ληστείας.

  Κατηγορώ βέβαια τον εφοπλιστή γιατί φοροδιαφεύγει.
  Αλλά στν πραγματικότητα ο καθένας στη θέση του το ίδιο θα επεδίωκε, αν έβλεπε ότι μπορούσε.
  Το Κράτος κατηγορώ πρώτα απ' όλα γιατί αντί να είναι ελεγκτής του, κατάντησε υπηρέτης του εφοπλιστή.  Σερενάτα, πιστεύω ότι εμείς που απλά προτιμήσαμε να πάρουμε κάτι χωρίς απόδειξη ή που βγάζουμε 800 ευρώ και δηλώσαμε τα 500 απ αυτά, έχουμε από ελάχιστη έως μηδαμινή ευθυνη.
  Η ευθύνη μας έγκειται στο ότι πιστεύοντας επί των χρυσών ημερών της ανεμελιάς πως είμαστε εν δνάμει μεγαλοαστοί, δεν αντιταχθήκαμε πολιτικά, κινηματικά κλπ στη φοροδιαφυγή των μεγάλων.
  Φυσικά αυτό γινόταν επειδή πιστεύαμε/ελπίζαμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε στη θέση τους και πως θα απολαμβάναμε κι εμείς το ίδιο.
  Η ευθύνη των μη προνομιουχων είναι πως όταν μπήκαν στην πόλη οι οχτροί και σπαθιά κρατούσαν, εμείς τα πήραμε για φυλαχτά, που λέει και το τραγούδι.

  Αυτοί όμως που όντες μικρο/μεσοαστοί απέκτησαν μεγάλες περιουσίες, σπίτια μεγάλα, μεγάλες καταθέσεις, χάρη στη φοροδιαφυγή, αυτά δεν ήταν από ανάγκη επιβίωσης, αλλά συνειδητή κλοπή του κράτους προκειμένου να γίνουν οι ίδιοι μεγάλοι.

  Από κει και πέρα, ακόμη κι αυτά τα φαινόμενα, όπως λέει κι ο Πέτρος παραπάνω, δεν είναι εξίσου επιζήμια για το Κράτος, όσο είναι (στην αναλογία τους βέβαια) μεγάλες οι ζημιές από τη φοροδιαφυγή των εμγάλων και το εξηγώ παρακάτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πέτρο, συμφωνώ φυσικά, όπως λέω και παραπάνω στη Σερενάτα, πως η φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων, όσο επιλήψιμη κι αν είναι, έχει το θετικό τουλάχιστον ότι αυτά τα "κλοπιμαία" γίνονται σπίτια, αυτοκίνητα, καταναλωτικά προϊόντα κλπ, δηλαδή κινούν την αγορά και διατηρούν θέσεις εργασίας, καλό τζίρο κλπ.

  Η Χρεωκοπία του 2009 όμως αποτελεί σημείο μηδέν, θέλουμε-δε θέλουμε, και είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε όλο το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό τοπίο.
  Πρέπει αυτή η χώρα να ξαναφτιαχτεί από την αρχή, άρα πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ούτως ώστε η κίνηση του χρήματος να μην εξαρτάται από το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί και που στο τέλος ενοεί τους ισχυρούς όπως συμβαίνει σήμερα.
  Πρέπει οι μισθοί να είναι πραγματικοί και αμιγείς.
  Όχι να δίνουν π.χ. 800 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και προκειμένου να μη τους δώσουν πραγματική αύξηση, να τους δίνουν έναντι κάτι γελοία επιδόματα "έγκαιρης προσέλευσης" κλπ.
  Να πάψει η φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, ούτως ώστε να μπορούν να αποδίδουν κανονικά φόρους.
  Και τότε να πέφτει ο πέλεκυς βαρύς για όποιον φοροδιαφευγει, έστω και λίγο. Αλλά μόνο τότε.
  Σήμερα που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με υψηλότατο συντελεστή, ακόμη κι αν είναι ζημιογόνοι, τότε η φοροδιαφυγή αποτελεί ηθικό δικαίωμα, αφού είναι προϋποθεση επιβίωσης.
  Εξάλλου, από τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα πάνε απευθείας στον ειδικό λογαριασμό, η φοροδιαφυγή σήμερα αποτελεί και πολιτική πράξη από ένα λαό που δε γουστάρει να ζει για να πληρώνει τους τραπεζίτες και να διαχειρίζεται τον πλούτο του ο κάθε Φούχτελ και Ράιχενμπαχ.

  Αυτοί βέβαια που απέκτησαν τα πολλά τζιπ, καταθέσεις κλπ, είναι οι ίδιοι που σήμερα έχουν ακόμη αρκετό "λίπος", είναι ένα ποσοστό στη χώρα μας πολύ πάνω από 10% -ίσως και 20%-, είναι οι φρουροί του συστήματος εξουσίας και πλέον αποτελούν, κατά τη γνώμη μου, αντιπάλους των πολλών, εμάς που σήμερα δεν έχουμε καθόλου "λίπος" και ένας εισπρακτικός νόμος μπορεί να μας στείλει στα σκουπίδια.

  Επομένως δε μιλώ για τη σημερινή -λόγω ανάγκης- φοροδιαφυγή, αλλά κυρίως για τη φοροδιαφυγή του προηγούμενου καιρού, κυρίως μέχρι το 2004, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί σύννομα αλλά δεν το έκανε συνειδητά, ενώ την ίδια ώρα δεν έβγαζε άχνα για τη μεγάλη ληστεί που γινόταν από τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους, υπουργούς, δικαστές κλπ.

  Όσο για το ερώτημά σου στο τέλος, θα σου απαντήσω να επιλέξεις την εκδοχή "λαμόγιο" εντός όμως πολλών εισγωγικών.
  Πολλά εισαγωγικά, διότι αυτός που αμύνεται με κάθε τρόπο στη ληστεία δεν είναι κλέφτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το κράτος επέτρεπε τη "μικρή" φοροδιαφυγή, για να κρύβει τη μεγάλη. Ο κάθε μικροαστός γλυκαινόταν, έκλεβε το κράτος όσο μπορούσε και αισθανόταν συνάδελφος με τον εφοπλιστή, τον μεγαλοεργολάβο, τον μεγαλογιατρό κτλ.
  Θυμίζει εκείνο το βιντεάκι, όπου δείχνει τον τελωνειακό να ψάχνει τη βαλιτσούλα της γιαγιάς, ενώ πίσω του περνάνε τα λαθραία σωρηδόν.
  Τώρα μάλιστα, καταργούνε, λέει, και τις αποδείξεις, οπότε παύει να υπάρχει κίνητρο και φόβητρο.

  Και κάτι ακόμα: 2,7 εκατομμύρια δήλωσαν περσινό εισόδημα 10.000 ευρώ. Τους πιστεύετε;
  Διότι ο τέως οδοντογιατρός μου (Κηφισιώτης) δήλωνε εισόδημα πολύ χαμηλότερο από το δικό μου, με αποτέλεσμα να παίρνει επιδότηση φοιτητικού ενοικίου για την κόρη του, ενώ εμένα δεν μου έδωσαν (ξεπερνούσα το όριο για μόλις 1.000 ευρώ το χρόνο), έστω κι αν είχα 2 παιδιά σε άλλη πόλη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λωτοφάγε, ακριβώ΄ς αυτά λέω κι εγώ.
  Ότι το κράτος έριξε το δόλωμα (μικρολωβητούρες) και οι περισσότεροι τσιμπήσανε άλλοι λόγω ανάγκης και α΄λλοι λόγω μεγαλοπιάσματος.
  Και ανεξαρτήως ταξικών κριτηρίων κλπ, για ποιο λόγο να σου αρπάζει μέσα απ τα χέρια την επιδότηση αυτός ο κλεφταράς;
  Δεν είναι άδικο;
  ΟΚ, οι μεγάλοι κάνανε το μεγάλο πάρτυ.
  Αλλά κι αυτός ο μεσαίος δυσκόλεψε τη ζωή σου, αφού το επίδομα θα το έπαιρνες και θα μπορούσες να καλύπτεις κανένα νοίκι για τις κόρες.
  Να τα δούμε κι αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γνωστός μου, δημόσιος υπάλληλος, δεξιοταλιμπάν, μέσα στην πενταετία του αίσχους, έπιασε λεφτά και από ένα φτωχοδιαμέρισμα μετακόμισε Βου-Που σε τριώροφη μαιζονέτα με πισίνα, ασανσέρ και κήπους.
  Από ταξικης απόψεως, δεν είναι απ τους μεγάλους.
  Αλλά ουσιαστικά απέκτησε πάρα πολλά, κλέβοντας προφανώς τον ιδρώτα άλλων.
  Ε δεν μπορώ να τον δεχτώ δίπλα μου αύριο-μεθαύριο τον τύπο, σε περίπτωση που "την δει" αντίσταση.
  Προς το παρόν είναι με το Σαμαρά, αλλά μπορεί αύριο να του θίξει τα συμφέροντα και να τον δούμε στο Σύνταγμα να μουτζώνει.
  Να μην τσαντιστώ και να μη φτύσω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΠΟΥ ΑΜΟΛΗΣΕ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΙΧΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΗ ΕΝΟΧΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μιχαήλ, συμφωνούμε κι εγώ και οι υπόλοιποι σχολιαστές μαζί σου ότι ο Πάγκαλος αμόλησε την ατάκα αυτή για να δημιουργήσει σύνδρομα ενοχοποίησης στο λαό για τη μνημονιακή ληστεία.
  Απλώς συζητάμε τα ψήγματα αλήθειας μέσα σε αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος είπε την ατάκα και γιατί την είπε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή