Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Και η Σερβία βρυχάται

20120820-192459.jpg
Ivica Dacic, o Σέρβος σοσιαλιστής πρωθυπουργός.Όταν έσκασε η βόμβα του Μνημονίου στην Ελλάδα, αρχίσαμε λίγο-πολύ οι περισσότεροι να ψαχνόμαστε για διάφορα θέματα που μας είχαν διαφύγει όλα αυτά τα χρόνια.
Ένα οικονομικό μυστικό που ξαφνιάζει όλους όσοι το πληροφορούνται είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος δηλαδή είναι κατά 90% ιδιωτική!
Ο ελεγκτής (εκ μέρους του Κράτους υποτίθεται) δηλαδή του τραπεζικού συστήματος είναι ιδιώτης!


Όποτε έχει τολμήσει να αναφερθεί στο θέμα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ τον λοιδορούν κι -αν προλάβουν- τον αποσιωπούν.
Η σημασία του ποιος ελέγχει την Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται και απ' το ότι ο τρίτος συμβαλλόμενος στις Δανειακές Συμβάσεις είναι αυτή.
Οι συγχωνεύσεις και οι παντός είδους ενέργειες των τραπεζών της χώρας μας ελέγχονται και προχωρούν μόνο υπό την έγκριση της ΤτΕ.

Σαφέστατα ένα Κράτος που έχει τον παραμικρό αυτοσεβασμό πρέπει το ίδιο να ελέγχει το τραπεζικό του σύστημα. Δηλαδή τουλάχιστον η κεντρική του τράπεζα να είναι δημόσια.

Πολλοί ίσως πουν ότι κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο ή ουτοπικό.
Τους απαντά η Σερβία και η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική της κυβέρνηση, η οποία επέλεξε ως πρώτη κίνησή της την ανατροπή του διοικητικού καθεστώτος της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Δηλαδή παίρνουν από τα χέρια των ιδιωτών-μεγαλοεπενδυτών-τραπεζιτών τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τον μεταφέρουν στη σερβική Βουλή.
Δηλαδή αφαιρούν από τους μεγαλοεπενδυτές την νόμιμη ασυδοσία επί του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Ιδού το πάπλωμα, για τα μάτια του οποίου και ο "καβγάς"...

Τα παγκόσμια κοράκια βέβαια ενοχλήθηκαν από την κίνηση αυτή και τη θεώρησαν εχθρική.
Τα εκ δυσμών δημοσιεύματα του ύφους "Ανήσυχη η Δύση για τις εξελίξεις στη Σερβία" δίνουν και παίρνουν.
Είναι βλέπετε πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ο πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος του Μιλόσεβιτς, γεγονός που δεν τον καθιστά και ιδαιαίτερα συμπαθή και έμπιστο στη Δύση.
Και οι διεθνείς κερδοσκοπικοί οργανισμοί με θεσμικό προκάλυμμα (ΕΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ) κάνουν ναζάκια αυτή τη στιγμή και αφήνουν κάποιες απειλητικές ματιές προς τους γείτονες.
Σίγουρα θα αυξήσουν την πίεσή τους στη συνέχεια οι Αγγλο-γερμανο-αμερικάνοι.
Δεν πειράζει, θα τους περάσει.
Δεύτερο χτύπημα στο νταβατζιλίκι τους μέσα σε λίγες μέρες, αν συνυπολογίσουμε και την επίδειξη μαγκιάς του Εκουαδόρ προς την Αγγλία και τις ΗΠΑ με τον Ασάνζ.

Μπολιβάροι... (Μοράλες, Τσάβες κλπ.)


Για να μην πούμε και για τη Μπολιβαριανή Συμμαχία των χωρών της Λατινικής Αμερικής που εδώ και μερικά χρόνια τους γράφει κανονικότατα και τους χαιρετάει ειρωνικά.
Για να μην πούμε και για την Αργεντινή που πριν λίγο καιρό εθνικοποίησε την εταιρεία πετρελαίων, στένοντας σπίτι τους, τούς διεθνείς καπιταλιστές και την ΕΕ που μούτρωσε.
Για να μην πούμε και για την Ουγγαρία που παρότι σκληρός δεξιός ο πρόεδρός της, έχει στείλει το ΔΝΤ και την ΕΕ στα ψυχοφάρμακα, παίζοντας με τα νεύρα τους, καθώς μια τους καλεί και μια τους στέλνει σπίτια τους.

Φαίνεται πως κάτι αλλάζει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο.
Φαίνεται πως τώρα πια οι αγγλοαμερικάνοι δε βουλιάζουν τη χώρα όποιου (λαού ή πολιτικού ηγέτη) έχει τα κότσια να κάνει μια ενέργεια που αποκαθιστά τη λογική τάξη στη χώρα του και όποιου λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ακόμη κι αν αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών.
Δε τη βουλιάζουν όχι γιατί δε θέλουν, αλλά γιατί πια δεν μπορούν τόσο εύκολα.
Αυστηρή προϋπόθεση για την ασφάλεια της χώρας που τολμά βέβαια είνα η ανάπτυξη διεθνών συμμαχιών, ούτως ώστε να υπάρχει κι ένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αν χρειαστεί...

Και όταν λοιπόν τα κοράκια δεν είναι σε θέση να βουλιάξουν μια χώρα, τότε παίζουν το παιχνίδι θεσμικά, παραθεσμικά και μισοθεσμικά.
Δηλαδή προσπαθούν μέσω της "ανεξάρτητης Δικαιοσύνης" να ανατρέψουν στην πράξη νόμους που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά τους.
Και άλλοτε χρησιμοποιούν κόμματα και οργανώσεις εθελόδουλες προκειμένου να υπερασπιστούν στο εσωτερικό της χώρας τα μεγαλοκαπιταλιστικά συμφέροντα.
Δούρειος Ίππος των διεθνών τραπεζικών μεγαλοσυμφερόντων στη Σερβία βρέθηκε και είναι το ακραίο εθνικιστικό "Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Βόισλαβ Σέσελι.
Η σερβική Χρυσή Αυγή δηλαδή.
Αυτό το κόμμα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, επιχειρώντας να αποδείξει ότι ο σχετικός νόμος είναι αντισυνταγματικός.
Και οι διεθνείς τοκογλύφοι ελπίζουν στη δικαίωση του σερβικού εθνικιστικού κόμματος.

Είναι πολλά τα λεφτά (Κασιδι-)Άρη!


Δε μου κάνει εντύπωση.
Ίσως όμως κάνει κάποια εντύπωση στους εξαπατηθέντες από τον "αντισυστημικό πατριωτικό λόγο" της Χρυσής Αυγής το ότι οι Σέρβοι ομόλογοί τους είναι αυτοί που αντιτίθενται στην εθνικοποίηση της σερβικής κεντρικής τράπεζας, εκτελώντας πολιτικό-οικονομικό συμβόλαιο των δυτικών, ενώ και η ίδια η Χρυσή Αυγή πριν λίγες μέρες σφύριζε αδιάφορα στη Βουλή για το έγκλημα του ξεπουλήματος της"καλής" Αγροτικής Τράπεζας (του κερδοφόρου δηλαδή τμήματός της), την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ανεξ. Ελλ. κατέθεταν πρόταση για κοινοβουλευτικό έλεγχο της συγκεκριμένης υπόθεσης και για απολογία των υπευθύνων.

Επειδή ανακάτεψα πολλά και διαφορετικά θέματα λοιπόν, να φτάσω στην κατακλείδα, η οποία αφορά στην ανάδειξη της επιθετικής οικονομικής κίνησης μιας ένδοξης και ταλαιπωρημένης χώρας, της Σερβίας, στις παντός είδους αντιδράσεις των διεθνών τοκογλύφων, στον προβληματισμό περί "οικονομικού πατριωτισμού" τωνδ ιαφόρων πολιτικών χώρων και στην έκφραση της θέσης μου περί άμεσης ανάγκης κρατικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος.


Πηγές: http://taxalia.blogspot.com/2012/08/o_21.html
http://olympia.gr/2012/08/20/%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%BD/
και άλλα διάσπαρτα...

4 σχόλια:

 1. Κατ αρχας Νομιζεις οτι...Πολυς κοσμος ξερει...Οτι η ΤΤΕ ειναι ιδιωτικη;;
  Η μηπως γνωριζουν πολλοι...Το ρολο που μπορει να παιξει μια κρατικη ΤΤΕ..Σε σχεση με την Ιδια ΤΤΕ...Οταν ειναι σε..Ιδιωτικα χερια...!!

  Στο λεω για να μην..Εντυπωσιαστεις, απο σχολια...Που θα σου λενε...Οτι οι Κρατικες τραπεζες..Ειναι φυτωρια διωρισμων συγγενων Βουλευτων...!!
  Και παρανομων δανειων σε.."κολλητους" της εκαστοτε εξουσιας...!!
  Εδω μιλαμε για..Ευρωπαιοποιηση των ιδιωτικων τραπεζων στην ΕΕ...!!.Ενοποιηση δηλαδη του Ευρωπαικου Τραπεζικου συσυτηματος...Και το προμοταρουμε και σαν...ΚΑΛΟ...!!
  Δυστυχως φιλε...Με την..Προπορευομενη αγνοια των Πολιτων...
  Που διαπαιδαγωγηθηκαν..Οτι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ..
  Και η ΕΥΔΑΠ...ΠΡΕΠΕΙ να πουληθουνε...Για τι ηταν..Βαρος για τους Πολιτες..Με τους αναξελεγκτους διωρισμους "ημετερων"...
  [πραγμα βεβαιως που φροντισαν προηγουμενα να το κανουν και να φαινεται αληθες]

  Οι Πολιτες λοιπον μαθανε...
  Να αντιπαθουνε ΚΑΘΕ κρατικη επιχειρηση...
  Καθε κρατικη δραστηριοτητα..Ακομα και το ΙΚΑ...!!

  Και...

  Θεωρουν ΑΚΡΟ αριστερη την τοποθετηση σου...!!

  Φτιασε λοιπον σε παρακαλω..Μιαν αναρτηση..Που να εξηγει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι σημαινει ΙΔΙΩΤΙΙΚΗ τραπεζικη δραση...Που εφαρμωσθηκε και πως οδηγησε στα.."τοξικα ομολογα" που αποτελεσαν και την βαθεια αιτια της βαθυτατης Καπιταληστρικης κρισης..Που πληρωνουμε τωρα εμεις...Οι Πολιτες..
  Ολου του κοσμου...!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν το ξέρει ακόμα και τόσο πολύς κόσμος, αλλά έχω ακου΄σει αρκετους να το αναφέρουν.
  Και επειδή το αναφέρει πού και πού κι ο Καζάκης κι ο Καμμένος, όλο και κάπως ψιλοδιαδίδεται, με αργούς βέβαια ρυθμούς..

  Αυτά που λες τα έχω ακούσει και τα έχω ξανακούσει τόσες και τόσες φορές, ώστε δε μου άνιε πια καμιά εντύπβση.
  Είναι πολλά τα 20 χρόνια ιδιωτική τηλεόραση, άλλωστε...

  Φαντάζεσαι να με πούνε και ακροαριστερό;
  Μ' έχουν αποκαλέσει έτσι δυο-τρεις φορές στη ζωή μου και μ' έπιασαν τα γέλια.
  Ε μα τους λέω κι εγώ "αν είμαι εγώ ακροαριστερός, τότε κάποιος που συμφωνεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο ή το Μ-Λ ΚΚΕ τότε, τι είναι; Εξωγήινος;
  "Έλα μπιπ στον τόπο σου" που λένε!
  Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Λέωντος (του Τρότσκι...)


  Όσο για την ανάρτηση-παραγγελιά, αν και ως -ερασιτέχνης πλέον- μουσικός δε διανοούμαι να μην εκτελέσω την παραγγελιά, αλλά δεν ξέρω οικονομικά και δεν μπορώ να κ΄νω τέτοια ανάρτηση, παρά μόνο ως αναδημοσίευση.

  Είναι σα να ζήταγε ο Τζακ απ' την μπάντα του Τιτανικού να του ρίξουν έναν Βαμβακαρη...

  Καληνύχτααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο συγκεκριμμενο ζητημα...
  Κανενας τραπεζικος..Δεν θα τα ελεγε καλυτερα απο εναν..Χρεωμενο στις τραπεζες...!!
  Εμεις..Ξερουμε στο πετσι μας...Την ιδιωτικη τραπεζικη
  Και τις επιπτωσεις της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ Μαχαίρη, οι τράπεζες από εμπορικές και επενδυτικές έχουν γίνει τράπεζες αίματος (μας πίνουν το αίμα) και σπέρματος (μας γαμούνε κι από πάνω)

  ΑπάντησηΔιαγραφή