Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Ο Παγκόσμιος ΣΕΒ αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία. Εδώ;


Επειδή καλώς ή κακώς (κακώς!) δεν είμαστε πρά μια περιφέρια στην παγκόσια κοινότητα, πρέπει να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά στα όσα φοβερά συμβαίνουν στον κόσμο.

Και δε μιλώ σαν τα χαζοραδιόφωνα για ένα καρχαρία στην Αυστραλία που παίζει τάβλι ή για έναν κροκόδειλο στη Μαδαγασκάρη που λύνει σταυρόλεξα.
Μιλώ για τον παγκόσμιο διάλογο για παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων στην 101η Σύνοδο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) [30/5-15/6/2012] .
Στην ουσία είναι το παγκόσμιο αντίστοιχο του συμβουίου των κοινωνικών εταίρων, που λέμε στα μέρη μας.

Τι έγινε εκεί λοιπόν;
Η Παγκόσμια Ένωση Εργοδοτών (σ.σ. οι μεγαλοκαρχαρίες) αποχώρησαν από τη Σύνοδο διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι απεργίες από τους εταίρους της Συνόδου, θέτοντας ζήτημα απονομιμοποίησης του παγκόσμιου δικαιώματος στην απεργία που έχει θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του '50 (Διεθνής Σύμβαση Εργασίας αρ.87) και στη χώρα μας από το 1952.

Θέμα της Συνόδου ήταν και η Ελλάδα, αλλά κατόπιν της δραματικής εξέλιξης από πλευράς των εργοδοτών, η συζήτηση μεταφέρθηκε στο ΔΣ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών το Νοέμβρη όπου θα συζητηθεί περαιτέρω και η στάση των εργοδοτών απέναντι στο δικαίωμα στην απεργία αλλά και η στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Συνδέονται τα δύο θέματα;
Μάλλον συνδέονται με ένα υπόγειο ή και υπέργειο συνεκτικό δίχτυ, αφού η Κινεζοποίηση της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, των Ευρωπαίων χωρών ακολουθούντων.Αυτή η εξέλιξη θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στα εργασιακά στη χώρα μας, καθώς οι περιβόητες "επενδύσεις της ανάπτυξης" του Μνημονιακού-Νεοφιλελεύθερου μπλοκ εννούν σαφέστατα την προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα μας.
Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών είναι φυσικό να θέσουν στη χώρα μας το αίτημα της Παγκόσμιας Ένωσής τους, ενόψει των επενδύσεών τους εδώ.
Και πιθανότατα θα απαιτηθεί να δημιουργηθεί και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ζήτημα.

Τι θα κάνουν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για το ζήτημα;
Θέλει και ρώτημα;

Θα επικαλεστούν τα 2 εκατομμύρια ανέργων και θα αναπαράγουν το ανατριχιαστικό επιχείρημα "μπρος στο να σαι άνεργος, καλύτερα να δουλεύεις έστω και με 200 ευρώ, έστω και αν σε μαστιγώνουν, έστω και αν σε εξευτελίζουν, έστω κι αν δουλέυεις 16ωρο, έστω και αν υποχρεούσαι να μην υψώνεις ποτέ το βλέμμα ενώπιον του προισταμένου, έστω κι αν χρειαστεί να δίνεις και τον κώλο σου για αυτά τα 200 ευρώ.
Μπρος στο να 'σαι άνεργος..."

Δεν θα απορήσω όταν η Συγκυβέρνηση του Μνημονιακού Αίσχους θα αποδεχτεί το ανατριχιαστικό αυτό αίτημα του Παγκόσμιου ΣΕΒ.

Αδυνατώ εξάλλου να ξεχάσω την προ μηνών απίστευτη δήλωση του Καρατζαφέρη (όταν συναινούσε) στην οποία είχα αφιερώσει ολόκληρη ανάρτηση. Τη διαβάζετε εδώ
Υπενθυμίζω την επίμαχη δήλωση άνευ σχολίου, επισημαίνοντας ότι ο Καρατζαφέρης είναι ο ιδεολογικός λαγός της Μνημονιακής Λαίλαπας.
Ό,τι λέει αυτός, συμβαίνει όλως περιέργως μετά από λίγο.
Δήλωσε λοιπόν ο Καρατζαφέρης:

«Λυπούμαι πολύ για τόν λαό, αλλά τι νά κάνω;;; Πηγαίνουμε στούς Τροϊκανούς, στό.... παρακαλητό και πρέπει να κάνουμε ότι μας ζητήσουν για να μας δώσουν χρήματα!!! Εσύ Γιώργο Π.. τι θα έκανες αν δεν είχες φράγκο και σού ζητούσανε να τούς δώσεις την μάνα σου και την κόρη σου; (εδώ ο Παπαδάκης δεν απάντησε)!! Όποιος έχει κάποια καλύτερη πρόταση( εκτός από τού να γυρίσουμε στήν Δραχμή, πού είναι θάνατος!!), συνέχισε ο Μέγας αρχηγός, να μας την πεί και εγώ μαζί του!!!».Και για να γίνει... πειστικότερος ο απίθανος ρυθμιστής τού Πολιτικού Συστήματος, συνέχισε:
"Μετά τόν Δευτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εγγλέζοι φέρανε στήν ηττημένη Ιταλία, χιλιάδες Πακιστανούς στρατιώτες πού χρησιμοποίησαν εναντίον τού άξονος!! Αυτοί οι Πακιστανοί στρατιώτες, εκεί στήν Ιταλία, αγκάλιαζαν τα μικρά αγοράκια, τα θωπεύανε, τα βάζανε στά γόνατά τους και τα χαϊδεύανε, μπροστά στίς μάνες τους!!!! Κάποιος δημοσιογράφος τότε, ρώτησε τίς μάνες τών παιδιών, πού έβλεπαν αυτό το αίσχος να γίνεται μπροστά στα μάτια τους, γιατί δεν αντιδρούσαν. Οι μάνες λοιπόν, τού απαντήσανε, ότι με αυτόν τόν τρόπο διατηρούν τα παιδιά τους ζωντανά!!!!" 
Ο Καρατζαφέρης περιέγραψε απλά την οπτική επί των εργασιακών που έχουν οι νεοφιλελεύθεροι ταγοί των Μνημονίων και οι ντόπιοι καθ' έξιν και κατ' επάγγελμα οσφυοκάμπτες.

11 σχόλια:

 1. Μαλακίες όπως πάντα του καρατέτοιου.
  Κάπου τόχω ξαναπεί και δοθείσης της ευκαιρίας θα το επαναλάβω,
  Ο κατατζαφέρ αναφέρετα;ι στην ταινία "το δέρμα" ("the skin") με τον Μαστρογιάνι.
  Αν και δεν θυμάμαι την επίμαχη απάντηση των μανάδων κι αν δόθηκε τέτοια απάντηση, η ταινία δίνει το μήνυμα της δήθεν απελευθέρωσης της Ιταλίας απ τους συμμάχους.
  Παρ ό,τι τα αμερικανάκια τρώγαν και πίναν, ο λαός λιμοκτονούσε κι ορισμένοι πήγαιναν τα παιδάκια στους εκ μέσης ανατολής συμμάχους με βίτσια. Όπως και η πορνεία με πελάτες αμερικανούς άνθιζε.
  Η ανακολουθία των ελευθερωτών και τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου σε σχέση με τους ναζί μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας ήταν το θέμα κι όχι εκεί που θέλησε να το πάει ο καρατζαφέρρρρρ...

  mbiker

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ξαναδιάβαζα πριν το σχόλιό σου στην παλιά ανάρτηση.
   Αλλά το ζητούμενο για μένα δεν ήταν η αλήθεια της ιστορίας που είπε ο Καρατζαφέρης, αλλά το ιδεολόγημα και ο τρόπος σκέψης που προσπαθούσε να περάσει στον κόσμο μέσω της ιστορίας αυτής.

   Διαγραφή
 2. Δυστυχώς Αρχηγάρα μου είναι έτσι και χειρότερα...
  Πλέον δεν θα πρέπει να μιλάμε για "έμμισθη σκλαβιά" αλλά για ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΚΕΤΗ!
  Τα πρώτα δείγματα τα έχουμε ήδη πάρει από τους περασμένους μήνες όταν τ'αφεντικά μας μας έθεσαν προ του διλήματος να δεχθούμε τη μείωση των μισθών ή να πάρουμε το κουβαδάκι μας και σ' άλλη παραλία. Πολλοί από μας το αντιμετωπίσαμε αυτό μετα την 12η του Φλεβάρη. Εγώ και οι συνάδελφοι μου μάλιστα, την ακριβώς επόμενη μέρα. Διότι είχαμε το "θράσσος" να συμμετέχουμε και στις δύο 48ωρες απεργίες που είχαν προηγηθεί. Δυο μήνες μετά (τον Απρίλιο) τα ίδια αφεντικά (η μεγαλύτερη επιχείρηση θεαμάτων της Ελλάδας) ζήτησε από συναδέλφους που υπέγραφαν τις νέες συμβάσεις να υπογράψουν ακόμα και μια δήλωση ότι δεν προτίθενται να απεργήσουν! Κάποιοι αντέδρασαν και αρνήθηκαν και φυσικά πήρανε τον πούλο. Εννοείται ότι εγώ δεν δουλεύω πια γι αυτή την εταιρεία και οι λόγοι είναι ευνόητοι.
  Η απεργία στην χώρα μας έτσι κι αλλιώς, ας μην κρυβόμαστε, θεωρείται παράνομη. Απόδειξη ότι κάθε κινητοποίηση αντιμετωπίζεται από το κράτος σαν τρομοκρατική ενέργεια, είτε πορεία είναι αυτή, είτε κατάληψη. Σε συνδιασμό με την πλήρη απαξίωση των σωματείων ακόμα κι από τους ίδιους τους εργαζόμενους που είναι μέλη τους και τα νέα μέτρα για την διατήρηση της τάξης όπου κανεις μπάτσος δεν θα διώκεται για σωματικές βλάβες σε διαδηλωτη σε κάθε περιπτωση που θα χαρακτηρίζεται "έκρυθμη" (τι πιο εύκολο...!) από την ΕΛ.ΑΣ. και την απαίτηση του Δήμου Αθηναίων οι πορείες και οι διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο (!!!) και να αποδίδονται άμεσα ευθύνες στα σωματεία που μετέχουν για κάθε έκτροπο, βανδαλισμό και καταστροφές... καταλαβαίνει κανείς εύκολα για πού πάει το όλον πράγμα.
  Έρχονται δύσκολες μέρες, αδερφέ...
  Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα.
  Υ.Γ. Θα είμαι ακόμη δυο εβδομάδες στα Χανιά, στείλε mail όποτε θέλεις να ανταμώσουμε για τσικουδιές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορεί πλέον να ονομάζεται "άμισθη σκλαβιά".
   Δε σε ρωτώ περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή.
   Θα μου τις πεις από κοντά.
   Επειδή δε βρίσκω το mail σου, στείλε μου εσύ αν θες στο mazgaul@hotmail.gr
   Να πιούμε εκείνο το ρημάδι το ουζάκι!

   Διαγραφή
  2. Αν μπορείς στείλε μου σήμερα για να κανονίσουμε για αύριο, γιατί από μεθαύριο θα είναι δύσκολο..

   Διαγραφή
 3. Καλά, μη στενοχωριέσαι. Δεν είπαν τίποτα ακόμα για το δικαίωμα στην Κυριακή και το δικαίωμα στην αμοιβή. Ούτε ακόμα τέθηκε στο τραπέζι το δικαίωμα του αφέντη στις γυναίκες, τις κόρες και το κεφάλι του κολλίγου.
  Πράγμα που θα πει πως πάμε καλά.

  Υπογραφή:
  Κάποιος που απολαμβάνει το δικαίωμα στο ίντερνετ και το χαζολόγημα εν ώρα εργασίας (άκουσον άκουσον!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι;;;
   Χαζολογάς εν ώρα εργασίας;;
   Και η κάμερα που υπάρχει για να σε προστατεύει από τους κακούς δε σε καταγράφει;
   Την κασέτα δεν την ελέγχει ο αφεντικός;

   Αν σε δει, τότε δεν εγγυώμαι τίποτα!

   Αν σε μαστιγώσει μόνο, θα 'σαι πολύ τυχερός...

   Διαγραφή
 4. ειλικρινα τρεμω με το -αμεσο- μελλον που μας περιμενει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μα τι λέτε τώρα; Είναι ποτέ δυνατόν ο ντόπιος ΣΕΒ να δεχτεί τέτοια πράγματα;

  Μας αγαπάνε οι βιομήχανοι, είναι φίλοι μας, όπως και οι Γερμανοί!

  Aσε που είναι και πατριώτες, αυτό που το πας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από πατριδολατρία άλλο τίποτα οι βιομήχανοι!
   Και το αίμα τους δίνουν!

   Απλά εμείς δεν το παίρνουμε επειδή μας φάινεται κομμάτι δηλητηριασμένο...

   Διαγραφή