Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Η ΕΡΤ βάζει τα γυαλιά στα κανάλια των εργολάβων και των εφοπλιστών.

Συνηθίζουμε να κατηγορούμε τη Δημόσια Τηλεόραση ως κυβερνητικό μέσο προπαγάνδας.
Τι γίνεται όμως όταν ΜΟΝΟ η Δημόσια Τηλεόραση προβάλλει ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ που είναι ευθέως αντίθετα με την κυβερνητική προπαγάνδα;

Σήμερα το πρωί παρακολουθούσα το πρωινό της ΝΕΤ και έβλεπα τις εφημερίδες, ενώ από κάτω διαφήμιζε ότι σε λίγο θα δείξει "Το παραμύθι των Γερμανών χορηγών".
Κατά τις 7.30 λοιπόν προβάλλει ένα μέρος του ντοκιμαντέρ που προέβαλε η Γερμανική Δημόσια Τηλεόραση, στο οποίο μιλούσαν άνθρωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γερμανίας οι οποίοι ανέλυαν με στοιχεία το πόσο κέρδισαν οι Γερμανικές επιχειρήσεις από την κρίση της Ελλάδας και τη συνακόλουθη κρίση του ευρώ.
Έδειχνε Γερμανούς να μιλούν για τα οφέλη της Γερμανικής αστικής τάξης από την πολιτική αιματηρής λιτότητας, τα οφέλη που ισούνται με τις ζημιές των πετσοκομμένων Ελλήνων πολιτών.
Ανέλυαν το πόσο ψεύτικος είναι ο μύθος "των Γερμανών που πληρώνουν τους Έλληνες" και ότι ουσιαστικά η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες πληρώνουν τους Γερμανούς, των οποίων οι δουλειές αυξάνονται, οι επιχειρήσεις κερδοφορούν, η προσφορά εργασίας αυξάνεται κ.ο.κ., την ώρα που οι Έλληνες στριμώχνονται κατά χιλιάδες στις ουρές του ΟΑΕΔ...

Την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε η εκτενής ανάλυσή του από τον παρουσιαστή Αρβανίτη, ένα Έλληνα δημοσιογράφο του Der Spiegel και την εκπρόσωπο των Οικολόγων Πρασίνων.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα.Τα κρατικοδίαιτα χουντοκάναλα των μεγαλοεργολάβων με τους Καμπουράκηδες, Λυριτζήδες και Αυτιάδες δείξανε ποτέ τέτοιου είδους βίντεο;
Όχι φυσικά!
Δείξανε ποτέ οτιδήποτε που καταρρίπτει την κυβερνητική προπαγάνδα και τρομοκρατία;
Όχι φυσικά!

Τουναντίον ο Αλαφούζος απέλυσε τον Χατζηστεφάνου από τον Σκάι επειδή έφτιαξε ένα ντοκιμαντέρ που κατερριπτε τους μύθους της κρίσης, ο Κοντομηνάς απέλυσε τον Καζάκη, επειδή αρνήθηκε να πειθαρχήσει στην μνημονιακή στροφή του Ράδιο 9, και τόσα άλλα παρόμοια παραδείγματα.
Η Δημόσια Τηλεόραση όμως επιμένει στην ελεύθερη δημοσιογραφία. Επομένως οι εργαζόμενοί της χωρίζονται σε αυτούς που απλώς υπηρετούν το ρόλο του παπαγάλου των κυβερνητικών θέσεων (π.χ. Έλλη Στάη) και σε αυτούς που κάνουν τη δουλειά τους ως οφείλουν.
Ο Αρβανίτης που κάνει την πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο Βαξεβάνης με το αποκαλυπτικό "Κουτί της Πανδώρας", ο Βασιλόπουλος με τη "Μηχανή του Χρόνου" και άλλοι αξιοπρεπείς δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν το δημόσιο βήμα τους για να δημοσιογραφούν αποκαλυπτικά.
Είναι δεδομένο ότι π.χ. ο Βαξεβάνης αν ήταν στο Mega, στον ΑΝΤ-1 ή στον Σκάι θα είχε απολυθεί πριν καλά-καλά προβληθεί έστω και μια εκπομπή του!

Την ιδια ώρα δημοσιογράφοι που παλιά είχαν αντίστοιχες θέσεις, σκύψανε το κεφάλι, γλείψανε τα πόδια των εργοδοτών τους και γίναν γενίτσαροι, πρωτοπαλλήκαρα της αισχρής κρατικής προπαγάνδας.
Κάτι "πρωταγωνιστές" Θεοδωράκηδες, κάτι "ερευνητές" Τσίμες, κάποιοι σαν τον "παλιό αναρχικό" Οικονομέα, κάποιοι Αναγνωστάκηδες, κάτι Μανδραβέληδες και τόσοι και τόσοι άλλοι...

Και δεν κάνω καν τον κόπο να αναφερθώ στον Πρετεντέρη, τον Καμπουράκη, τον Λιαρέλλη, τον Μαλέλλη, τον Πορτοσάλτε και τον... Μπάμπη!
Αυτοί πάντα έτσι ήταν!
Γλείφτες και παπαγάλοι των αφεντικών τους.


Εδώ λοιπόν φαίνεται η ανάγκη ύπαρξης της Δημόσιας Τηλεόρασης, σε πείσμα των νεοφιλελεύθερων γιάπηδων που επιθυμούν το κλείσιμο των δημόσιων σταθμών για να απομείνουν τα ιδιωτικά κανάλια να προπαγανδίζουν μόνα τους και ανενόχλητα.

Αλήθεια, έχει προβληθεί ποτέ στα ιδιωτικά κανάλια μείζον θέμα οικονομικής φύσεως στο οποίο να έχει προσκληθεί να σχολιάσει μόνο εκπρόσωπος αριστερού κόμματος και μάλιστα με αντιμνημονιακές θέσεις;
Όχι φυσικά!
Αυτοί καλούνται ένας-ένας να αντιμετωπίσουν πέντε-έξι εκπροσώπους των υπολοίπων, για να ακούγονται οι φωνές τους σαν ρκαυγές απ' το πηγάδι εν μέσω γκαρίδας των προθύμων.
Όταν τα ιδιωτικά κανάλια καλούν κάποιον μόνο του να σχολιάασει, καλούν έναν εκ των δυνάμεων του "μαύρου μετώπου" και των λοιπών "προθύμων" για να προπαγανδίζουν ανενόχλητοι!

Και παρά τις παθογένειές του, έτσι κάπως λειτουργεί συνολικά και ο δημόσιος τομέας εν συγκρίσει με τα μεγάλα μπλοκ του ιδιωτικού τομέα.
Στο δημόσιο τομέα, όσοι -αρκετοί- δουλεύουν ως οφείλουν, τότε προσφέρουν σπουδαίο έργο.
Οι τίμιοι εργατικοί δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι, νοσηλευτές κλπ. δεν ασκούν απλώς το επάγγελμά τους, αλλά προσφέρουν σπουδαίο έργο στο λαό και τη χώρα.
Και αυτος πρέπει να είναι και ο φάρος της μεταρρύθμισης που είναι αναγακίο να γίνει στο δημόσιο τομέα: η ανάπτυξη του δημοσίου με βάση αυτούς τους ανθρώπους.
Κι όχι να χρησιμοποιούνται οι -αρκετοί είναι η αλήθεια- αργόμισθοι και τεμπέληδες υπάλληλοι για να συκοφαντηθεί συνολικά η αξία της ύπαρξης του δημόσιου τομέα.

Διότι δυστυχώς οι τίμιοι και φιλότιμοι εργαζόμενοι των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν έχουν την ελευθερία και τη δυνατότητα να προσφέρουν όσα μπορούν και θέλουν να προσφέρουν.
Τι μπορεί να προσφέρει ένας γιατρός ιδιωτικής κλινικής, όταν το αφεντικό του επιβάλλει να κάνει το τάδε ή το δείνα;
Και τις καλύτερες προθέσεις να έχει, αναγκαστικά θα υπακούσει το αφεντικό.
Τι μπορεί να προσφέρει ένας καθηγητής ενός ιδιωτικού σχολείου, όσο κατηρτισμένος κι αν είναι, όσο καλές προθέσεις και να 'χει, όταν του επιβάλλει ο ιδιοκτήτης του σχολείου να δουλέψει με τον τάδε ή τον δείνα τρόπο;

Έτσι λοιπόν και στα ΜΜΕ.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ -εκείνος που θέλει να κάνει τη δουλειά του όπως ορίζει το καθήκον του- δύναται να την κάνει.
Ο δημοσιογράφος των ιδιωτικών καναλιών των μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών ή παραιτείται ή για να παραμείνει αναγκαστικά αυτοφιμώνεται, αυτολογοκρίνεται, σκύβει το κεφάλι και καθίσταται παπαγαλάκι των αφεντικών του.

14 σχόλια:

 1. Φίλε δώσε οπωσδήποτε λινκ για το ντοκυμαντέρ όταν ανέβει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετικός ο Αρβανίτης στο πρωινό της ΝΕΤ... Σκέτη όαση! Χωρίς φαμφάρες και βασιλικές κορώνες, παρά με δεικτικότητα, χιουμορ και έξυπνα καρφιά... Το κυριότερο όμως είναι ότι έχει ξεκάθαρη φιλολαϊκή θέση απέναντι σε αυτά που βιώνουμε, ως παιδί του Λαυρίου και αγωνιζόμενος στα μπλόκα της Κερατέας περσι τέτοιες μέρες!

   Διαγραφή
 3. Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκαιο και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό από την κρατική τηλεόραση. Το θέμα είναι ποιος την βλέπει; Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου φοβάμαι ότι αρέσκεται στην κινδυνολογία και στα σενάρια καταστροφής και προτιμούν την ιδιωτική τηλεόραση που καλύπτει με μεγάλη επιτυχία αυτό το φάσμα. Όσο να ΄ναι το ψέμα είναι πιο ελκυστικό όταν το στολίσεις, αλλά η αλήθεια παραμένει πάντα αλήθεια όσο φτωχή και να είναι.

  Η κρατική τηλεόραση προβάλει καταπληκτικές εκπομπές (οι μουσικές του κόσμου, αυτοί που πήραν τα βουνά, η μηχανή του χρόνου, cinemania και πολλές άλλες)που οι περισσότερες καταλήγουν στα αζήτητα. Και είναι πολύ λυπηρό τόση προσπάθεια να αναγνωρίζεται από πολύ λίγους ανθρώπους. Ενώ υπάρχουν τέτοια διαμάντια, αναλωνόμαστε σε σαχλαμάρες. Μα έχουμε τόσο αποβλακωθεί πλέον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξεχασες τους καλυτερους,ΤΡΕΜΗ και ΚΑΨΗ τους βλεπεις και λες [μπραβο μωρε πατριοτη καλα τα ειπες.] ουουουουουουουουουξο ρεεεεεεεεεεεεε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμε φίλε (03!14), μόλις το βρήκα και έκανα νέα ενημέρωση παραπάνω προσθέτοντας το σχετικό βίντεο.


  Κωνσταντίνε, κι εγώ εκτιμώ τον Αρβανίτη, επειδή παρόλο που θα μπορούσε να γλείφει την εξουσία για να παραμείνει στη θέση του, αυτός επιλέγει να κάνει τη δουλειά του όπως θεωρεί αυτός σωστά.


  Μαρία, δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν περνά καν με το τηλε-κοντρόλ του απ τις επιλογές της ΕΡΤ.
  Βλέπει ό,τι προστάζει η διαφήμιση.
  Εγώ γενικά βλέπω αρκετά ΕΡΤ.
  Και η Σινεμάνια μου αρέσει (αν και το παρακάνει αυτός με τον καλτ κινηματογράφο) και Μηχανή του Χρόνου, που βελτιώνεται συνεχώς, και Μουσικε΄ς του Κόσμου, και ένα άλλο με τη μουσική της Μεσογείου που παρουσιάζει ο Μαραβέγιας και στο τσακίρ κέφι... Βίκυ Φλέσσα! Αν με ενδιαφέρει ο καλεσμένος της βέβαια!
  Σε επανάλψη επισης το "Μονόγραμμα"...

  Έχει πολύ καλές δουλειές η ΕΡΤ που χάνοντι όμως κάτω από τα εκτυφλωτικά φλας των σοουμπιζάδων στους οποίους αρέσκονται οι μπουρζουάδες.

  Μην ανησυχείς όμως! Μέχρι στιγμής βγήκαμε τρεις τηλεθατές της ΕΡΤ!
  Πες-πες θα γίνουμε πολλοί και θα περάσουμε το Mega!


  Ανώνυμε (05:41) η Τρέμη και ο Καψής πλέον ανήκουν σε άλλο κλάδο: αυτόν του σατιρικού καλλιτέχνη. Μα τόσος κλαυσίγελως δε μπορεί να άναδύεται απόδ ελτία ειδήσεων χρεωκοπημένης χώρας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν χρειάζεται καν να σχολιάσω το απόσπασμα απο το ντοκυμαντέρ! Είναι απλά αποκαλυπτικότατο. Θα το στείλω παντού!

  Για την ΕΡΤ τώρα και το πόσο πολύτιμη είναι η δουλειά που κάνουν κάποιοι εκει μέσα δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Όλες οι εκπομπές που αναφέρατε είναι οάσεις στο τηλεοπτικό τοπίο και θα προσθέσω ακόμα τον "Λαβυρινθο" και "Αληθινά Σενάρια" της ΕΤ3.
  Αλλά και στον τομέα του πολιτισμού, που τον θεωρώ σημαντικότατο, μόνο στην ΕΡΤ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει εκπομπές και αφιερώματα στις τέχνες και τα γράμματα, να δει συχνά πυκνά Ελληνικές ταινίες μικρου μήκους (που δεν μπορεί πουθενά αλλού), για να μη μιλήσω για το τεράστιο αρχείο που μπορει να επισκευτεί στο site. Τις προάλλες πέτυχα στην ΕΤ1 ένα καταπληκτικό αφιέρωμα στην Μαρίνα Αμπράμοβιτς (η σημαντικότερη ίσως καλλιτέχνης "ζωντανής εικαστικής παρουσίας" στον κόσμο) που και μόνο να αναφέρεις το όνομα της στα ιδιωτικά κανάλια θα νομίζουν όλοι ότι μιλάς για την γκόμενα του Ρώσου μεγαλοκαρχαρία που πουλάει κι αγοράζει ποδοσφαιρικές ομάδες. Και φέρνω αυτό το παράδειγμα που σίγουρα έχει ένα περιορισμένο και πολύ ειδικό κοινό, αλλά πως να το κάνουμε ρε αδερφέ, κάτι πρέπει να υπάρχει να δει κι αυτός ο κόσμος. ΚΑι ίσως, ακόμα και από λάθος στο τηλεκοντρολ, να το παρακολουθήσει και κάποιος "άσχετος" μ' αυτά και να του αποκαλυφθεί κάτι καινούριο! Αυτός δεν είναι άλλωστε και ο σκοπός της "παραγωγής" και προώθησης του Πολιτισμού από το Κράτος; (λέμε τώρα...)
  Στα ιδιωτικά κανάλια ο πολιτισμός περιορίζεται στο νέο cd που έβγαλε η Τζούλη Καρούλη και η Μαίρη Κωλομέρη και στο ποιός γάμάει ποιόν στη Μύκονο ή στο πόσες φορές σφύριξε ο Κιάμος για να το λήξει!!! Ασταδιάλα πια!
  Για να μη μιλήσω για τις Τουρκικες υπερπαραγωγές τύπου "Τσιμπούκια στο Ηλιοβασίλεμα" περιεχομένου χειρότερου κι από το χειρότερο Ελληνικό μελό της δεκαετίας του '60. Ήμαρτον πια! Άντε γιατί τα πήρα τώρα και θα αρχίσω τα βρωμόλογα, φίλε...

  Υ.Γ. Αλήθεια απορώ πώς και δεν έχουνε "φάει πόδι" ακόμα όλοι αυτοί που μέσα από την Δημόσια τηλεόραση τα λένε χύμα και σταράτα. Ευτυχώς δηλαδή!!!
  Καλό απόγευμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πω ρε φίλε μου έφτιαξες την διάθεση..."Τσιμπούκια στο Ηλιοβασίλεμα"..............δεν παίζεσαι, έχεις ένα τρόπο να λες σοβαρά πράγματα με ξεκαρδιστικό τρόπο.

   Διαγραφή
  2. Υποκλίνομαι!
   Άκου "τσιμπούκια στο Ηλιοβασίλεμα"!!!

   Και να πω την αμαρτία μου, κι εγώ την Αμπράμοβιτς δε τη γνωρίζω, παρά μόνο το συνονόματό της μεγαλοκαρχαρία...

   Διαγραφή
 7. Επιτέλους, κάποιος να μιλήσει για τη δημόσια τηλεόραση με καλά λόγια. Γιατί μέχρι τώρα ακούγαμε τα «κρατικοδίαιτοι», «κυβερνητικά παπαγαλάκια», «βολεμένοι» κι ένα σωρό άλλες παπάρες που φροντίζει το σύστημα να φορτώνει σε όλους.
  Η τεχνική της πλήρους ισοπέδωσης των πάντων λειτουργεί άψογα στον αγράμματο κόσμο.

  Εξαιρετικοί και οι τρεις δημοσιογράφοι που αναφέρεις. Συμπεραίνω λοιπόν πως δεν είμαι ο μοναδικός που τους ξεχωρίζει και παρακολουθεί τις εκπομπές τους. Θα προσέθετα και τον Προκόπη Δούκα. Δεν μπορείς να διαπιστώσεις την ποιότητα του χαρακτήρα του, αφού δεν έχει δική του εκπομπή, μόνο ειδησεογραφικό δελτίο μεταδίδει, αλλά μια επίσκεψη στο blog του πραγματικά αξίζει.

  Ίσως να έχει και κάποια αξία ότι κανείς από τους προαναφερθέντες δεν κυκλοφορεί με αστυνομική συνοδεία. Σε αντίθεση με τα φερέφωνα που δεν πάνε μόνοι τους ούτε για κατούρημα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα έχει γίνει πια κλισέ το κραξιμο στην ΕΡΤ.
   Ενώ είναι η μόνη που κρατάει τα προσχήματα με αρκετές εκπομπές υψηλής αισθητικής.
   Καλός ο Δούκας, θα κοιτάξω τις επόμενες μέρες και το blog του.
   Όπως καλός είναι και ο Ζούλας. Αν και είναι δεξιός -και διαφωνώ μαζί του- μου φαίνεται τίμια φωνή που δεν προπαγανδίζει και κάνει τη δουλειά του αξιοπρεπώς.

   Αυτόν πάλι που δε χωνεύω με τίποτα είναι ο Πολίτης. Πολλά ράμματα για την χαμαιλεόντειο πολιτική γούνα του...


   Όταν κάποιος δημοσιογράφος κυκλοφορεί με αστυνομική προστασία, τότε έχει μπλέξει την κριτική της εξουσίας με την εξουσία και επομένως αντιμετωπίζεται ως εξουσία από πολίτες και αστυνομία.

   Διαγραφή
 8. Πολύ σημαντική ανάρτηση! Εγώ δεν βλέπω τηλεόραση γιατί... δεν έχω, χαχα! Αλλά μπορεί να δω μόνο ότι εκπέμπει μέσω διαδικτύου. Και φυσικά ενημερώνομαι από καλά ιστολόγια όπως το δικό σου Μαζεστίξ, που είδα τώρα αυτό το ντοκυμαντέρ και τρελλάθηκα!

  Αποκαλυπτικό!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διαβάζω τα σχόλια για την δημόσια τηλεόραση ("κρατική" για τους... κρατούντες) και ειδικότερα για την πρωινή εκπομπή,των Κώστα Αρβανίτη - Μαριλένας Κασίμη στην ΝΕΤ, και καταθέτω τη δική μου άποψη. Η εκπομπή είναι για τα θηρία, για την κ. Κασίμη το μόνο σχόλιο που θα μπορούσε να διατυπωθεί είναι ...άξιος ο μισθός της, όσο για τον κ. Αρβανίτη, θα έλεγα ότι είναι απαράδεκτος έως -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ανεκτός. Μεγάλη έκπληξη -πράγματι- αποτελεί τις τελευταίες μέρες η προβολή δύο (2) δημοσιογραφικών ερευνών, η πρώτη για την περίπτωση-παράδειγμα της Ισλανδίας κατά των Αγορών και η περήφανη στάση του προέδρου της χώρας κ. Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον και η δεύτερη η αναφορά-ντοκυμαντέρ -αφορμή του διαλόγου μας- για "Το παραμύθι των Γερμανών χορηγών". Και αποδέχομαι ότι, είναι άξιοι επαίνων όποιοι καταπιάστηκαν με αυτά τα θέματα, επέμειναν και τελικά κατάφεραν και προβλήθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση αυτά τα δύο ντοκυμαντέρ. Διότι είναι επόμενο και εύλογο, ότι η θέση τους στην ΕΡΤ,είναι πλέον επισφαλής. Με αυτήν την παραδοχή, ας υποθέσω και ας δεχτώ ότι ο κ. Αρβανίτης αξίζει -ίσως- ελαστικότερης κριτικής.
  Όσο για άλλες προσπάθειες στην δημόσια τηλεόραση, θα συμφωνήσω με τις θετικές κρίσεις για τις εκπομπές των Παντελή Σαββίδη (ΕΤ3), Κώστα Βαξεβάνη και Χρήστου Βασιλόπουλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κ.Κ. η αλήθεια είναι πως δε χάνεις και τίποτα που δεν ε΄χεις τηλεοραση.
  Εγώ την ανοίγω σχεδόν... μηχανικά το πρωί που ξυπνάω!


  Πέτρο, το γεγονός ακριβώς ότι ενώπιον της δημοσιογραφικής τους τάσης να προβάλλουν το ντοκιμαντέρ, αψηφούν τον κίνδυνο της απόλυσης ή της περιθωριοποίησης είναι και αυτό που εκτιμώ περισσότερο.
  Διότι κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό και πληρώνουν και το κόστος της πράξης τους.
  Βέβαια δεν περιμένω να πάρουν τα καριοφίλια και να πάνε στα βουνά.
  Έκαστος εφ΄' ω ετάχθη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή