Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Μια πολύ αποτελεσματική ενδοσυστημική λύση στην Κρίση Χρέους

Ισλανδικές τράπεζες διαγράφουν μαζικά χρέη νοικοκυριών.

Τα χρέη που διαγράφηκαν αγγίζουν το 13% του ΑΕΠ και αφορούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.
Τα χρέη που διαγράφηκαν αγγίζουν το 13% του ΑΕΠ και αφορούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Οι τράπεζες της Ισλανδίας διέγραψαν δάνεια των νοικοκυριών που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, μειώνοντας το βάρος χρέους για περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία έκθεσης της Ισλανδικής Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Icelandic Financial Services Association).
 
«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι η Ισλανδία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στη διαγραφή χρέους νοικοκυριών. Η χώρα έκανε ό,τι χρειαζόταν σε μία κρίση, ακολουθώντας τα εγχειρίδια. Οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα συμφωνούσε», δήλωσε ο Λαρς Κρίστενσεν, επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην τράπεζα Danske στην Κοπεγχάγη.
 
Τα νοικοκυριά του νησιωτικού κράτους βοηθήθηκαν από μία συμφωνία της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες ελέγχονται ακόμη εν μέρει από το κράτος, για τη διαγραφή του χρέους που ξεπερνούσε το 110% της αξίας των κατοικιών. 
 
Επιπλέον, απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θεώρησε παράνομα τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με ξένα νομίσματα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον τα νοικοκυριά να καλύπτουν τις απώλειες (από την υποτίμηση) της ισλανδικής κορώνας. Χωρίς τη διαγραφή του χρέους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λύγιζαν από το βάρος των δανείων τους μετά την εκτόξευση του χρέους στο 240% των εισοδημάτων το 2008.
 
Το δημοσίευμα τονίζει ότι αποδεικνύονται αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Ισλανδία για να αναγεννηθεί από την κρίση του 2008, όταν οι τράπεζές της προχώρησαν σε χρεοκοπία για το ποσό των 85 δισ. δολαρίων. 
 
Η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το κόστος ασφάλισης έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ισλανδίας είναι περίπου το ίδιο με την προστασία από ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός για το Βέλγιο.
 
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα ότι οι Ισλανδοί δεν επιθυμούν νε ενταχθούν στην ΕΕ, όπου η κρίση διαρκεί για τρίτο χρόνο.
 
Η ισλανδική οικονομία, με ΑΕΠ 13 δισ. δολαρίων, συρρικνώθηκε κατά 6,7% το 2009, αλλά σημείωσε ανάπτυξη 2,9% το 2011 και θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος και το 2013, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αναπτυχθούν μόνο κατά 1,6%. Οι τιμές των κατοικιών στη χώρα είναι σήμερα μόνο περίπου 3% χαμηλότερες από τις τιμές που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν από την κρίση. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το αξιόχρεο της Ισλανδίας σε διαβαθμισμένο επίπεδο με σταθερή προοπτική και δήλωσε ότι «ήταν επιτυχημένη η ανορθόδοξη πολιτική της για την αντιμετώπιση της κρίσης».
 
Η προσέγγιση της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ήταν να θέτει κάθε φορά τις ανάγκες του πληθυσμού της επάνω από εκείνες των αγορών. Μόλις τον Οκτώβριο του 2008 έγινε φανερό ότι οι τράπεζες της χώρας δεν ήταν δυνατό να σωθούν, η κυβέρνηση παρενέβη, θωράκισε τους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς και άφησε τους διεθνείς πιστωτές να κλυδωνίζονται.
 
Η κεντρική τράπεζα εισήγαγε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει το ξεπούλημα της κορώνας και δημιουργήθηκαν νέες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες από τα κατάλοιπα των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Πηγή

6 σχόλια:

 1. Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη (όπως η άρνηση αποπληρωμής του χρέους των τραπεζών από το λαό, όπως το νέο Σύνταγμα της χώρας που προτάθηκε από ανεξάρτητους απλούς πολίτες, όπως η σύλληψη του μεγαλοτραπεζίτη και η διαφυγή στο εξωτερικό των υπολοίπων) δεν πρόκειται να ακουστεί λέξη από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.

  Εδώ το μόνο που μας λένε νυχθημερόν είναι πως πρέπει να αναλάβουμε τα """χρέη""" μας, να πάψουμε να είμαστε τεμπέληδες, να χάσουμε εργασιακά δικαιώματα ενός αιώνα, να φτωχύνουμε τις ζωές μας γιατί δεν θα πληρώσουν οι άλλοι τις σπατάλες μας!

  Μα...κίας το ανάγνωσμα δηλαδή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ μας παρουσιάζουν ως αντίβαρο στο ΝΑΙ την εξαθλίωση της Αργεντινής πριν 10 χρόνια, η οποία συντελέστηκε... εξατίας του ΝΑΙ!!!
   Τέτοιοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που έχουν στηθεί είναι απίστευτο πως έχουμε μείνει τόσοι που δεν έχουμε λυγίσει από δαύτους...

   Διαγραφή
 2. Σωστός και ο Πέτρος πιο πάνω!

  Σπουδαία είδηση! Πού τα ξετρυπώνεις; Είσαι μαμούνι! :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί εδώ κάνουμε ρεπορτάζ!!!
   :-))

   "Μαμούνι";;;
   χαχαχαχα
   Πρώτη φορα ακούω αυτόν το χαρακτηρισμό!

   Διαγραφή
  2. Πάλι υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορώ να σχολιάσω στο blog σου.

   Διαγραφή
 3. Κάτι έγινε τώρα που πήγα να σχολιάσω εδώ και με πέταξε έξω.

  Δεν ξέρω βρε Μαζεστίξ. Άλλοι γράφουν, από το blogspot πάλι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή