Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Γαμώ το δίκιο σας, ρε ΠΑΣΟΚρατημένοι!Σήμερα είχα μια συζήτηση με έναν ΠΑΣΟΚρατημένο (κατά το "Τρομοκρατημένο") και μου γεννήθηκαν κάποιες σκέψεις πολύ-πολύ απλοικές που όμως συνήθως τις ξεχνάμε από το πολύ πιπίλισμα της αντιστροφής της πραγματικότητας.

Μου έλεγε λοιπόν το συμπαθές τετράποδο (εεε συγνώμη, ο συμπαθής κύριος ήθελα να πω) τα κλασικά νεο-πασοκικά.
Ότι καλά να πάθουμε αφού ξοδεύαμε (ως πολίτες, όχι ως Κράτος) τόσα χρόνια περισσότερα απ' όσα βγάζαμε, ότι φταίμε όλοι εμείς που δε στηρίζουμε στην πράξη το Μνημόνιο από την πρώτη στιγμή, ότι αν το είχαμε στηρίξει εξαρχής θα είχε πετύχει διότι ο Παπανδρέου πρώτα κι ο Βενιζέλος μετά είχαν σχέδιο διάσωσης της χώρας κλπ. κλπ.

Και τον ρωτάω εγώ (ακόμη πιο συμπαθές τετράποδο, αφού διατηρώ την υπομονή μου ακόμα):
-"Ήσουν υπέρ της Ολυμπιάδας;"
Μου λέει φυσικά "ΝΑΙ!" με καμάρι.
-"Η Ολυμπιάδα δεν υπερχρέωσε την Ελλάδα ανεπιστρεπτί;"
-"Δεν τη χειριστήκαμε καλά, γι αυτό είχε αυτά τα αποτελέσματα. Δεν την εκμεταλλευτήκαμε"
-"Και ποιος δεν την εκμεταλλέυτηκε; Ποιος κυβερνούσε;"
-"Εεε, όλοι μας δεν την εκμεταλλευτήκαμε!"
-"Όλοι μαζί κυβερνούσαμε;"
-"Εεε, καλά τώρα! Άρχισες πάλι τα δικά σου" μου είπε...
-"Μα εγώ κι εσύ νομοθετούμε και κανονίζουμε τη μεταολυμπιακή χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων, των εγκαταστάσεων κλπ;
Εγώ κι εσύ κάναμε κομπίνες με διπλές-τριπλές αναθέσεις στα έργα της Ολυμπιάδας και έτσι κάθε γέφυρα μας στοίχιζε λες και φτιαχνόταν από χρυσάφι;
-"Εντάξει, όχι. Σ' αυτά φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν. Αλλά κι εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι."
-"Σαν τι να κάνουμε; Να κάνουμε ντου στο ΥΠΕΧΩΔΕ, να πιάσουμε το Λαλιώτη απ' το γιακά και να μοιράζουμε χρήσεις στα Ακίνητα ή να παίρνουμε μέρος στους διαγωνισμούς; Όποτε αυτοί γίνονταν δηλαδή, γιατί καθυστερούσαν εσκεμμένα τα έργα, για να τα δώσουν τελευτία στιγμή, "υπό την πίεση του χρόνου", με απευθείας αναθέσεις στους μεγαλοκαρχαρίες που μας πηδάνε τη ζωή. Ο ΑΚΤΩΡ και η ΑΒΑΞ πότε πλούτισαν; Παραδίπλα με την βοήθεια ποιων ο Κόκκαλης κυβερνούσε την Ελλάδα και βρισκόταν πίσω απ' όλα παρέα με τη Siemens ;
Εμείς πού ακριβώς αποφασίσαμε οτιδήποτε για να ευθυνόμαστε κι από πάνω για τις αποφάσεις αυτές;"


Και τον ξαναρωτώ μετά.
-"Ποιος υπερχρέωσε τη χώρα;"
Μου λέει "όλοι μας"!
-" Α ναι;" τον ρωτώ. "Και τότε γιατί απ το 2001 και μετά οι παροχές συνεχώς μειώνονται, τα εργασιακά δικαιώματα συνεχώς συρρικνώνονται, ενώ το Χρέος συνεχώς αυξάνεται;"
-"Έλα τώρα! Εντάξει, τα κάνανε σκατά οι κυβερνήσεις, αλλά -μεταξύ μας- μαζί τα φάγαμε"...
-"Ωραία, καλά εμείς. Αλλά εσύ γιατί συνεχίζεις να στηρίζεις αυτούς που τα κάνανε σκατά;"
Λίγη σιωπή...Μου υπενθυμίζει το γνωστό ποίημα του Σουρή "ποιος είδε Κράτος εκατό να ξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;" για να υπονοήσει ότι "μαζί τα φάγαμε".

Παραδόξως το ποίημα αυτό το πολυπαίζουν οι "Παγκαλιστές", ενώ στην πραγματικότητα λέει τα αντίθετα απ' αυτά που θέλουν να πουν!
Αλλά μέσα στη γενική αντιστροφή της πραγματικότητας, η αντιστροφή του πολύ έξυπνου ποιήματος του Σουρή μοιάζει πταίσμα...
Τι να του εξηγήσω τώρα; Του το αφήνω ασχολίαστο το ποίημα και την περίεργη όψιμη "νοηματοδότησή" του.Επιμένω εγώ ως τσιμπούρι.
-"Τη δεκαετία του 80 όταν ο Ανδρέας έδινε τις παροχές στο λαό γκρίνιαξες; Αγανάκτησες; Προβληματίστηκες;"
-"Ε καλά!Τότε δεν ξέραμε."

-"Όποιος εναντιωνόταν τότε στην πολιτική των παροχών ήταν φανατικός και αντι-ΠΑΣΟΚ. Κι εσείς "είχατε δίκιο".
Όταν πριν τις εκλογές του 81 ο Αντρέας έλεγε "έξω απ την ΕΟΚ", όποιος διαφωνούσε φάνταζε.... φασίστας! Και φυσικά "είχατε δίκιο".
Μετά από λίγο (κυριολεκτικά) όταν έγινε η... αλλαγή στάσης, όποιος φώναζε "έξω απ την ΕΟΚ" αντιμετωπιζόταν ως ακραίος, αναχρονιστικός Κομμουνιστής. Και ξανά "είχατε δίκιο"!
Όταν ο λέγατε "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" οι υπόλοιποι ήταν Αμερικανόδουλοι. Και "είχατε δίκιο".
Σήμερα που παραχωρείτε και με... ιδεολογικό υπόβαθρο την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, οι διαφωνούντες είναι από λαικιστές έως εθνικιστές. Και γι' άλλη μια φορά "έχετε δίκιο".
Όταν μπήκαμε στην Ευρωζώνη όποιος διαφωνούσε ήταν... νοσταλγός του παρελθόντος και εκτός του κλίματος. Κι εσείς πάλι "είχατε δίκιο".
Όταν αναλάβαμε την Ολυμπιάδα, όποιος διαφωνούσε κι έβλεπε την καταστροφή να 'ρχεται, αντιμετωπιζόταν σχεδόν ως εχθρός της πατρίδας. Και πάλι "είχατε δίκιο".
Όταν βρεθήκαμε μπρος στα νύχια της Τρόικα όποιος διαφωνούσε και ακόμα διαφωνεί αντμετωπίζεται πάλι ως εχθρός της πατρίδας. Και πάλι "έχετε δίκιο"!
Ε ΓΑΜΩ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΑΣ!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ!
ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕΤΕ ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΞΕΧΡΕΩΝΕΤΕ!
ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΤΕ!
ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΚΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΙΣΩ!
ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!
Ή ΤΟΤΕ ΚΑΝΑΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΑΙΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ Ή ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΚΑΙ ΦΤΑΙΤΕ ΓΙΑ ΟΣΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ!
ΑΙ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!"


Μετά από αυτό το ξέσπασμά μου η κουβέντα δε συνεχίστηκε προφανώς.
Δεν είχα όρεξη να πω άλλα και κυρίως δεν είχα όρεξη να ακούσω άλλα.
Δε με διέκοψε καθόλου, είναι η αλήθεια. Δεν ξέρω γιατί.
Κι εκείνος δεν ξαναμίλησε σχετικά. Χαιρετηθήκαμε και χωριστήκαμε.
Δεν ξέρω τι σκεφτόταν.
Ίσως φεύγοντας να σκεφτόταν αυτά που είπα.
Ίσως πάλι να σκεφτόταν τα γιουβαρλάκια που τον περιμένανε σπίτι του..
Δε βαριέσαι...

17 σχόλια:

 1. Καλέ πού τον βρήκες αυτόν; Έπρεπε να τον δέσεις και να τον βάλεις σε ένα κλουβί να τον πας στο ζωολογικό κήπο να τον βλέπει ο κόσμος. Είναι το τελευταίο ζώον του είδους του! Άσε που θα έβγαζες και ένα σωρό λεφτά, τώρα με την ανεργία.

  Κατά τα άλλα χάλασες τζάμπα σάλιο. Άμα δεν έχει καταλάβει το αγγούρι τόσο καιρό, θα καταλάβει τα λόγια; Πρόκειται για τέλεια αναισθησία, καμμένη υπόθεση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. υ.γ. το σχόλιο σου είχε πάει στα ανεπιθύμητα πάλι. Δεν ξέρω κι αν το υπέβαλλες δυο φορές, γιατί μου δείχνει ένα παραπάνω από αυτά που είναι εκεί. Άλ' αντ' άλλων!

   Διαγραφή
  2. Κι εγώ κάθε φορά "τσάμπα σάλιο" λέω και λέω να μην ασχοληθώ, αλλά με πιάνουν τα νεύρα μου και απαντάω γαμώτο...

   Πάντως ξέρω αρκετούς τέτοιους τύπους.
   Μη σου κάνει εντύπωση...

   υγ.: Με τα σχόλια δε μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.
   Κι εδώ το σχόλι του φίλου Constantine είχε πάει χωρίς λόγο στα "ανεπιθύμητα".
   Ό,τι να 'ναι η Γκουγκλ...

   Διαγραφή
  3. Να ρωτήσω και γω κάτι, σόρρυ κιόλας Μαζεστίξ για το άσχετο του θέματος, με τα μνμ σας δεν έχω θέμα δημοσιεύονται κανονικά. Απλά σε εμένα εξαφανίζονται τα ιστολόγιά σας από την λίστα μου. Πριν λίγο ξαναπρόσθεσα της κ.κ. Συμβαίνει αυτό σε σας;

   Διαγραφή
  4. Όχι, αυτό δε μου συμβαίνει εμένα.
   Μου συμβαίνουν... μόνο όλα τα άλλα!

   (τι σόρρυ βρε Μαρία; Ελεύθερα λέμε ό,τι μας κατέβει εδώ μέσα!)

   Διαγραφή
  5. Δεν αντέχω άλλο, πάω για ύπνο.
   Βρείτε τη λύση μόνες!
   :-)

   Καληνύχτα!

   Διαγραφή
 2. Κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν. Μπορεί να είναι σκληρό αλλά έτσι είναι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουμε σε μια κατάσταση επειδή την έχουμε επιλέξει. Θεωρώ ότι έχουν γίνει τραγικά πολιτικά λάθη και το μερίδιο ευθύνης του λαού είναι η επιλογή των συγκεκριμένων ανίκανων πολιτικών. Γιατί και ΄μεις ψηφίζουμε τόσα χρόνια αυτόν που θα μας χώσει σε καμιά θεσούλα, αυτόν που θα μας βγάλει την άδεια για το αυθαίρετο, αυτόν που θα μας κάνει το ρουσφέτι. Η αλλαγή θα πρέπει να γίνει πρώτα από τον κάθε Έλληνα που έμαθε τόσα χρόνια να κοιτά μόνο το συμφέρον και κατ΄επέκταση από τον κάθε πολιτικό που βλέπει την εκλογή του ως προσωπική φιλοδοξία και όχι ως μέσο επίτευξης του κοινού καλού.
  Καλό βράδυ καλέ μου, ελπίζω να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπως είπε και ο Γκάντι λοιπόν "γίνε εσύ η Αλλαγή που επιθυμείς"!

   Καλό σου βράδυ!
   Καλά να είμαστε!
   Καλά θα είμαστε...

   Διαγραφή
  2. Καλή μου Μαρία Νι, να με συγχωρείς... Αν όπως λες "κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν" σου απαντώ ότι ενδεχομένως και "κάθε πολίτης ΔΕΝ ανήκει στον λαό που του αξίζει". Διότι όταν, όπως λες "τόσα χρόνια ΕΣΕΙΣ ψηφίζετε αυτόν που θα σας βολέψει σε μια θεσούλα, ή θα σας βγάλει αδεια για το αυθέρετο ή θα σας κάνει κανα ρουσφέτι..." (και προφανώς δεν μιλάς για τον εαυτό σου- ελπίζω), εγώ σα μαλάκας, ψήφιζα κατά συνείδηση ταξική και(με την πλέον αγνή ένοια) εθνική. Και δεν ξέρω τι λες για την αλλαγή του κάθε Έλληνα... εγώ μάλλον γεννήθηκα "αλλαγμένος" ή και "μεταλλαγμένος" και ίσως γι αυτό δεν μπορώ να "αλφαδιαστώ" με το υπόλοιπο των Ελλήνων που μου έλαχε. Αντιθέτως είμαι αναγκασμένος να πληρώνω τις μαλακίες που ψηφίζανε τόσο χρόνια και να ακούω κι από πάνω ότι έχω τους πολιτικούς που μου αξίζουν!!! Ε λοιπόν αν μπορώ να διαχωρίσω την θέση μου από αυτήν την "¨εύκολη" δικαιολογία διότι εμένα μου αξίζει κάτι καλύτερο καθώς και στα παιδιά μου και γι αυτό παλεύω, ότι κι αν λένε οι υπόλοιποι. Κι αν μπορώ να αποσχιστώ από το σώμα που λέγεται "Ελληνικός Λαός" και που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους παραπάνω λόγους που εσύ ανέφερες (και δεν εισαι η μόνη) θα το έκανα με καμάρι. Δεν απευθύνομαι προσωπικά σε σενα, αλλά έχω ακούσει πολλάκις αυτή την παπαριά και έφτασα στο αμην.
   Όσο για τον ΠΑΣΟΚάνθρωπο αγαπημένε ΜΑζεστίξ ετοιμάζω ένα κομμάτι για τον θείο μου το Χρήστο, αυριο - μεθαύριο θα το διαβάσετε.
   Να είστε καλά και συγνώμη αν το παράχεσα, αλλά ήμαρτον πιά...

   Διαγραφή
  3. Νομίζω πως η Μαρία αναφέρεται στο λαό μας ως σύνολο και όχι στον καθένα μας ξεχωριστά.
   Κι εδώ που τα λέμε... ο λαός μας συνολικά είναι -έστω και χωρίς απόλυτα δική του ευθύνη- βουτηγμένος στα σκ*** εδώ και αρκετά χρόνια.
   Από κει και πέρα είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί, που είτε δεν ήμασταν ποτέ έτσι είτε βγάλαμε το κεφάλι μας έξω και είδαμε πως μας αξίζει μια καλύτερη ζωή.
   Και όλοι εμείς πρέπει να κρατήσουμε το φως μπροστά με σθένος, καθαρότητα και νέες ιδέες και οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.
   Πάντα υπάρχει μια "πρωτοπορία" που οδηγεί τον πολύ κόσμο στην αλλαγή.
   Ελπίζω να είμαστε εμείς αυτοί.
   Ελπίζω να είμαστε πάρα πολλοί.
   Ελπίζω να τα καταφέρουμε.


   υγ.: Καθόλου δεν το παράχεσες. Χαρά μας είναι να συζητάμε!

   Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια καλέ μου που είσαι στην μειοψηφία, γιατί και γω είμαι, αλλά θα υποστούμε τις συνέπειες των πράξεων τις πλειοψηφίας. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί δεν ζούμε μόνο εσύ και γω σε αυτόν τον κόσμο, ζουν και άλλοι τόσοι παπάρες συμφεροντολόγοι και ασυνήδειτοι. Μπορεί να να έχεις ακούσει πολλάκις αυτή την παπαριά αλλά μην το αποκλείεις να είναι και η αλήθεια.
   Καλή άνοιξη να έχεις.

   Διαγραφή
 3. Και θα ψηφίσουν και Κουβέλη, ώσπου να αναρρώσει το ΠΑΣΟΚ!
  Δεν πολυμιλάω με πασόκους πια, διότι με βγάζουν από τα ρούχα μου: ή αποπλανηθέντες θα το παίζουν ή θα υποστηρίζουν πως τον ΓΑΠ τον έφαγαν οι άλλοι και ο Σημίτης. Τραγέλαφος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ πάλι δυστυχώς ή ευτυχώς έχω πολλούς από δαύτους στους κύκλους μου και αναγκαστικά καμιά φορά πιάνουμε την κουβέντ γι αυτά και καταλαβαίνεις τι γίνεται... ΡΟΝΤΕΟ!

   Όπως ακριβώς το είπες γίνεται.
   Στρέφονταισ τον Κουβέλη ώσπου να αναρρώσει το ΠΑΣΟΚ...
   "Ο ΓΑΠ είχε καλές προθέσεις αλλά ήταν άτυχος, του την έφεραν όλοι οι υπόλοιποι (Σημίτης, Βενιζέλος, Καραμανλής, Σαμαράς, Στρος Καν, Μπαρόζο, Νεφελίμ και Ελλοχίμ) ενώ ο ίδιος προσπαθούσε για το καλύτερο"...

   Όχι, μη γελάς. Τα πιστεύουν που τα λένε...

   Διαγραφή
 4. Η συζήτηση με ένα πασοκοειδές (με την ευρεία έννοια, έτσι;) έχει μόνο μια χρησιμότητα. Να διαπιστώσει κανείς αν μπορεί να κρατήσει την ψυχραιμία του σε ακραίες συνθήκες.
  Φίλε Μαζεστίξ, λυπάμαι, έχασες..
  (Αλλά κέρδισες την υπέροχη γεύση του να ξεχέζεις ένα πασοκοειδές)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γευσιγνώστης κατάντησα! :-)

   Αλλά τι να του κάνεις;
   Να του φυτέψεις εγκέφαλο;
   Άδικος κόπος.

   Διότι όπως λέει κι ο Αρκάς
   "η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κερδίσει τη φυσική ηλιθιότητα"

   Διαγραφή
 5. Η φραση "εχουμε τις κυβερνησεις που μας αξιζουν" σαν πολιτικος ορισμος δεν στεκει γιατι η κοινωνια δεν εχει την δυνατοτητα να αλλαζει τις κυβερνησεις(εκτος και αν πιστευει καποιος πως οι αλλαξωκολιες μεταξυ των ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥΔΩΝ ηταν αλλαγη πολιτικου σκηνικου),ουτε να παρεμβαινει στα πολιτικα δρωμενα παρα μονο οταν το επιλεγουν αυτες ή ερχεται η ωρα για τις προγραμματισμενες εκλογες.Απο την αλλη σιγουρα μια πλειοψηφια ψηφιζε με βαση το συμφερον της και μια αλλη δεν ηξερε τι της γινεται.Δυστυχως απ οτι φαινεται εξακολουθει μια μεγαλη μεριδα να μην ξερει τι της γινεται παροτι βλεπει τα παντα να περνανε μπροστα απο τα ματια της.Οι μηχανισμοι χειραγωγησης ειναι πανισχυροι και ο φοβος απεναντι στην ευθυνη να παρουμε την κατασταση στα χερια μας ,ακομα δυνατος.
  Τωρα πως καταφερες να συνομιλησεις με ενα πασοκο χωρις να χασεις την ψυχραιμια σου ,ειναι πραγματι αξιοζηλευτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάνω σε αυτό που λες οτι μια μερίδα δεν ξέρει τι της γίνεται, υπάρχει και η εκδοχή οτι "το Είναι καθορίζει τη συνείδηση" και ότι στην πραγματικότητα καθένας πράττει ακριβώς σύμφωνα με τα συμφέροντά του, άλλο αν εμάς δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα. Αυτό θα έλεγε ο Μαρξ. Ακόμα και η ενίσχυση - υποκινούμενη βέβαια απο μμε και προπαγάνδα - ακροδεξιών τάσων, άν το σκεφτείς προασπίζεται στενά συμφέροντα, γιατί σε πρώτο πλάνο ο ξένος/μετανάστης είναι εχθρός, είτε σου παίρνει τη δουλειά πιο φτηνα, είτε υποβαθμίζει τη γειτονιά με τη φτώχεια του, εγκληματικότητα κ.λ.π. Αν δεν απαντά κανείς συγκεκριμένα και άμεσα σε αυτά και λέει μόνο θεωρίες που πρέπει να έχεις διδακτορικό για να τις κατανοήσεις, δεν μπορείς να αλλάξεις την πολιτική στάση των ανθρώπων. Μήπως και ο Χίτλερ δεν είχε εκλεγεί από το γερμανικό λαό;

   Συμφωνώ με το φόβο να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, κάτι που απαιτεί τεράστια ωριμότητα. Και η ωριμότητα απαιτεί καλλιέργεια ηθική, πνευματική. Γι αυτό και φροντίζουν να αποβλακώνουν τον κόσμο με την υποκουλτούρα, κάτι ξέρουν.

   (δεν γράφω άλλο!)

   Διαγραφή