Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Από εργάτες και εμπόρους ως μεγαλοκαρχαρίες...

Απ' τη μια οι κοινωνικοί εταίροι κι απ' την άλλη οι συγκυβερνητικές εταίρες

Συμφωνία κοινωνικών εταίρων για κατώτατο, 13ο, 14ο μισθό : Σε μερική συμφωνία για τη διαφύλαξη του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού και τον σεβασμό των κλαδικών συμβάσεων, αλλά σε διαφωνία στο τριετές

Όλος ο κόσμος της Εργασίας συμφώνησε στα αυτονόητα.
Κι όταν μιλώ για τον κόσμο της Εργασίας αναφέρομαι στα θεσμικά όργανα των ενώσεων και συνομοσπονδιών εργαζομένων, εμπόρων, βιοτεχνών και βιομηχάνων.
Το αντιλαμβανόμαστε;
Μέχρι κι οι μεγαλοκαρχαρίες του ΣΕΒ συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να θιγεί ο 13ος κι ο 14ος μισθός, ο κατώτατος μισθός και η ύπαρξη των κλαδικών συμβάσεων! (Διαφώνησαν με τους εργαζομένους μόνο στο θέμα παγώματος των μισθών για την επόμενη διετία).
Τι θα πει η Συγκυβέρνηση σ' αυτούς;
Ότι γίναν κομμουνιστές και δημαγωγοί και οι μεγαλοκαρχαρίες του ΣΕΒ;

Όσοι παίζουν τα λεφτά τους κορώνα-γράμματα, αντιλαμβάνονται τα προφανή ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
Ότι κόβοντας τους μισθούς στην παρούσα συγκυρία το μόνο εγγυημένο αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω διόγκωση της ύφεσης, ο πολλαπλασιασμός των λουκέτων, η διάλυση της ελληνικής κοινωνίας, η αύξηση με ρυθμούς γεωμετρικης προόδου των ανέργων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δυστυχώς δεν διαθετουν κανένα συλλογικό όργανο διεκδίκησης.

Επιμένω όμως στον ΣΕΒ, διότι αυτός είναι που ζητούσε τόσα χρόνια τις μειώσεις μισθών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες ομως, βάζουν κι αυτοί νερό στο κρασί τους τουλάχιστον ως προς τις μειώσεις μισθών.
Για να είμαι σαφής, δεν αθωώνω τον ΣΕΒ, ο οποίος είναι το όργανο των εν Ελλάδι εκμεταλλευτών.
Απλούστατα τονίζω ότι και οι ίδιοι οι βιομήχανοι επειδή δεν είναι απλοι περαστικοί κερδοσκόποι αλλά επιχειρούν εδώ στη χώρα και έχουν τον ταξικό ρόλο να κερδοφορούν μονίμως απομιζώντας τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Αλλά προφανώς επιβιώνουν όταν και οι εργαζόμενοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν τα προιόντα τους, όταν με λίγα λόγια κινείται η αγορά. Όταν δεν την έχουν, τότε δημιουργείται μείζον πρόβλημα και στους ίδιους τους εγχώριους μεγαλοκαρχαρίες, μέρος των οποίων θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτα λόγω της ύφεσης και της τεράστιας μείωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Διότι γνωρίζουν κι αυτοί ότι δεν ισχύει μόνο ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", αλλά και ότι "το πολύ μεγάλο ψάρι τρώει το μεγάλο, όταν του τελειώσουν τα μικρά".


Απ' την άλλη, το όργανο των εμπόρων, η ΕΣΕΕ, υψώνει ακόμη περισσότερο τη φωνή της για το αδιαπραγμάτευτον της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
Ήδη πριν λίγο ο πρόεδρός της ανέφερε ότι μείωση μισθών= πτώση του τζίρου= λουκέτα= απολύσεις= άνεργοι εργοδότες κι εργαζόμενοι.
Και φυσικά ούτε λόγος για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.
Όχι, δεν πρότεινε... λαική εξουσία, αλλά αναγνώρισε ότι όλα αυτά τα σχεδιαζόμενα μέτρα από Τρόικα και Συγκυβέρνηση είναι "οικονομοκτόνα" και ζητά να ειπωθούν έστω αυτά τα "όχι"! 

Η ΓΣΕΒΕΕ, η ένωση των βιοτεχνών, ομοίως απορρίπτει τους σχεδιασμούς; της Κυβέρνησης.
Οι βιοτεχνίες άλλωστε έχουν βιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις της υφεσης, αφού αρκεί να περάσει κανείς μια βόλτα από τιςγειτονιές που φιλοξενούν βιοτεχνίες για να δει την πλήρη κατάρρευσή τους προς όφελος πάντα των πολυεθνικών που θα 'ρθουν να καλύψουν τα κενά που αφήνουν τα λουκέτα.

Εντάξει, η ΓΣΕΕ προφανώς απορρίπτει τα σχεδιαζόμενα μέτρα.
Πουλημένη και ξεπουλημένη η ηγεσία της, αλλά φυσικά δεν επρόκειτο -έστω για τα μάτια του κόσμου- να συναινεσει, οπότε δεν το αναλύουμε περαιτέρω για δαύτην.

Όλοι συμφώνησαν πως ανακουφιστικό μέτρο θα ήταν η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των αντίστοιχων εισφορών από τους εργαζομένους, ούτως ώστε ο μεικτός μισθός να πλησιάσει περισσότερο τον πραγματικό μισθό που μπαίνει τελικά στην τσέπη.
Αντιπροτάθηκαν διάφορα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη αυτής της χασούρας των ταμείων.
Αλλά ακόμη κι αν δεν είναι το άριστο μέτρο αυτό, τουλάχιστον είναι το πιο λογικό απ' όσα προτείνονται.
Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι το 1/3 περίπου του μεικτού μισθού φεύγει προς ασφαλιστικές εισφορές, οπότε αν οι κρατούντες κόπτονται τόσο για την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, ορίστε μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση!


Οπότε γιατί η Συγκυβέρνηση των αχρείων και η Τρόικα επιμένουν τόσο πολύ να αγνοούν τα αυτονόητα;
Τους θεωρείτε χαζούς;
Θεωρείτε ότι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά που καταλαβαίνει και πρωτοετής του Οικονομικού της ΑΣΟΕΕ;
Θεωρείτε ότι δεν έχουν συζητήσει με εργασιακούς φορείς;
Θεωρείτε ότι δεν γνωρίζουν όσα γνωρίζουν εργαζόμενοι, βιοτέχνες, έμποροι και βιομήχανοι;
Φυσικά και τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά.

Απλούστατα εκτελούν την αποστολή που τους ανέθεσαν τα διεθνή μεγαλοεπιχειρηματικά λόμπι και τη φέρουν εις πέρας με δυσκολίες, αλλά όσο ο ελληνικόςλαός επιμένει να λαγοκοιμάται, τόσο η αποστολή τους θα καθίσταται πιο εύκολη.
Απλούστατα τα παίρνουν κανονικά και με το νόμο από τις πολυεθνικές για να τις φέρουν εδώ και να κλείσουν κάθε εγχώρια επιχείρηση (με εξαίρεση κάποιες λίγες "προνομιούχες"), να φτιάξουν μισθούς Κίνας ούτως ώστε τα διεθνή τραστ να βρουν εδώ φτηνά και αναλώσιμα εργατικά χέρια.


Σχεδιάζουν οι εδώ τεχνοκράτες που μας έχουν κάτσει στο κεφάλι αυτό που σχεδιάζουν και στη γειτονική Ιταλία,όπου ο, σύντροφος του Παπαδήμου στην τριμερή, δοτός πρωθυπουργός της γείτονος Μόντι δήλωσε πως: "Η μόνιμη εργασία είναι μονότονη".
Αυτό σχεδιάζουν οι τεχνοκράτες: να καταργηθεί κάθε έννοια και υπόνοια μόνιμης εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.

Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν.
Από μας εξαρτάται.

15 σχόλια:

 1. Πριν από 1-1,5 χρόνο που άρχισαν οι περικοπές στο δημόσιο, εκατομμύρια (ηλίθιοι) τις αποδέχτηκαν με ανακούφιση. Βοηθούντως των πολιτικών καθαρμάτων διαδόθηκε αστραπιαία η ιδέα πως οι λεχρίτες του δημοσίου πρέπει να πεινάσουν και πως αν μειωθεί εκεί το μισθοδοτικό κόστος –ακόμη και με απολύσεις- θα δοθεί ένα τέλος στη γραφειοκρατία, την αναποτελεσματικότητα, τη μίζα!!!
  Το πόσο ψεύτικα και κατευθυνόμενα ήσαν όλα αυτά, το κατάλαβε πλέον και ο πιο ηλίθιος.
  Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει καν λύκειο για να καταλάβεις πως μείωση μισθών και περικοπές δώρων σημαίνει λιγότερο χρήμα στην αγορά=>λουκέτα=>απολύσεις=>ανεργία. Προχθές ο Κουτρουμάνης και ο Ρ. Σπυρόπουλος μίλησαν για μειώσεις μισθών που άγγιξαν τα 9,2 δισ € τα τελευταία 2 χρόνια, πράγμα που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ 4,2 δισ. €.
  Θα το καταλάβαινα αν αυτά τα 9,2 δισ είχαν πάει στην ανάπτυξη και σε δημιουργία θέσεων εργασίας. Πήγαν κατευθείαν στους δανειστές. Όπως πηγαίνει και κάθε νέο δάνειο που παίρνουμε. Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από τα έσοδα που έχει το κράτος.
  Θυμάμαι πριν από 2 χρόνια τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων, όταν πρωτοτέθηκε το θέμα κατάργησης 2 μισθών στον Ι.Τ.
  «Η τρόϊκα δεν έθεσε τέτοιο θέμα»
  «Ο 13ος και 14ος μισθός στον Ι.Τ. είναι κόκκινες γραμμές»
  Καληνύχτα μας…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το παράπονό μου είναι γιατί πάντα τα καταλαβαίνει αυτά η πλειοψηφία εκ των υστέρων.
   Θυμάσαι πριν πολλούς μήνες που τα λέγαμε αυτά, ακόμη τότε οι περισσότεροι εβριζαν τους δημοσίους με πρόσχημα κάποια -ηλίθια πράγματι- επιδόματα που κόπηκαν (π.χ. "έγκαιρης προσέλευσης").
   Τώρα πουτ ο αγγούρι έφτασε στον κ*** όλων, τώρα κατάλαβαν τι κοροιδία και τι λάσπη είχε πέσει τόσο καιρό.

   Όσο για το πού πάνε τα λεφτά των δανείων, είναι ακριβώς ε΄τσι όπως τα λες.
   Σήμερα στη Βουλή ο Τσίπρας έδειξε στο Βενιζέλο στοιχεία με βα΄ση τα οποία το 85% του δανείου που έχει εισπραχθεί ως τώρα έχει πάει στην αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, και ανέφερε ότι με βάση τη διαφαινόμενη συμφωνία, το 90% του δανείου που θα δοθεί τώρα με τη Δανειακή σύμβαση, θα πηγαίενι στην αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων.
   Και μαλιστα στη Δανειακή Σύμβαση η Τρόικα διαδίδει ότι θα γίνει το κείμενο ετσι ώστε να είναι δεσμευτικό στους μελλοντικους προυπολογισμούς να προηγείται η υποχρέωση του κράτους έναντι των δανειστών από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του προς το εσωτερικό (υγεία, μισθοί, συντάξεις, παιδεία κλπ.)

   Οι "κόκκινες γραμμές" είναι πλέον άλλο ένα σύντομο ανέκδοτο πλάι σε τόσα άλλα τα τελευταία χρόνια...

   Διαγραφή
  2. Α, ξέχασα.
   Ο Βενιζέλος δεν σχολίασε αυτά τα στοιχεία και επειδή δεν τον έπαιρνε άρχισε να ωρύεται για τον "ανεύθυνο και δημαγωγό Σύριζα" προκειμένου να μην απαντήσει στα σοβαρότατα αυτά στοιχεία...
   Άρα ισχύουν.

   Διαγραφή
  3. Επειδή λοιπόν σ' αυτή τη χώρα η μαλ..κία πάει σύννεφο και όλοι χάφτουν αμάσητη όποια μπαρούφα τους πλασάρουν θα ήθελα να βρεθεί ΕΝΑΣ πολιτικός ή έστω ΕΝΑΣ δημοσιογράφος να ασχοληθεί σοβαρά και να βρει θεμελιωμένες απαντήσεις στο εξής απλό-απλούστατο ερώτημα: πόσα δισεκατομμύρια έχουμε εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια, πόσα έχουμε πληρώσει σε κεφάλια και τόκους και πόσα χρωστάμε ακόμη.
   Απλό δεν είναι;
   Σιχάθηκα πια να ακούω βαθυστόχαστες αναλύσεις από φερέφωνα, συνομωσιολάγνους, τσιράκια, δωσίλογους και άσχετους.
   Όλοι έχουν άποψη για το τι πρόκειται να γίνει.
   Όλοι μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα.
   Όλοι εξετάζουν και αναλύουν σενάρια.
   Ένας κερατάς δε θα βρεθεί να βάλει κάτω τα νούμερα-που υπάρχουν, δεν τα φανταζόμαστε- και να μας πει τι έχει γίνει;
   Θέλουν να μας παρουσιάζουν ως ξεφτιλισμένο λαό και ανίκανο να διαχειριστούμε τις ζωές μας.
   Θέλουν να εγκαταστήσουν γκαουλάιτερ στα πρότυπα της χιτλερικής γερμανικής κατοχής. Και βρισκονται μόνο ένας Ναιτζελ Φαρατζ και ένας Ντανιέλ κον Μπετίτ για να τους τα χώσουν.
   Τα "δικά" μας τσογλάνια το μόνο που τους νοιάζει είναι η μισθάρα τους.
   Πάω να τη πέσω με τα διαόλια μου...

   Διαγραφή
  4. Όχι, μη συγχύζεσαι!
   Ο Φάρατζ κι ο Μπετίτ επαγρυπνούν για μας, ακόμη κι όταν εμείς κοιμόμαστε!
   Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν τόσες και τόσες φωνές και μάλιστα από τον υποτιθέμενο προοδευτικό χώρο που βρίσκουν υπέροχη τη ιδέα της επανάληψης της χιτλερικής κατοχής.
   Και να δεις που τόσα χρόνια λεγαμε τους άλλους μόνο ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες...
   Τώρα τι να πούμε;

   Διαγραφή
 2. Η "ευελφάλεια" ενέπνευσε ακόμη και τον κ. Μόντι : " Η ευελφάλεια δηλαδή η ευελιξία και η ασφάλεια, είναι και τώρα η λύση. Και βεβαίως δεν μπορεί να συνεχίσουμε απλά με τη λογική των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος να είναι αδιάφορος για το τι συμβαίνει στην επιχείρησή του, δεν μπορεί να μην πάμε στη λογική των επιχειρησιακών συμβάσεων και στη συνεννόηση πια ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο."
  http://www.edugate.gr/alles-eidiseis-epikaira/simeia-omilias-ypoyrgoy-k-diamantopoyloy-ekdilosi-tin-ellada-tora
  Αυτά και άλλα πολλά είπε η κ. Άννα Άδεια Βίου στην ομιλία της σε εκδήλωση με τον τίτλο " Για την Ελλάδα τώρα" στην Παλαιά Βουλή. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο Ν.Κ. Αλιβιζάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και ομιλητές ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Β’ Αθηνών. Το γεγονός προβλήθηκε από το "Protagon" του Σταύρου Θεοδωράκη με τον τίτλο «Ο φασίζων εθνικισμός και η μεταρρύθμιση» : ανοιχτός διάλογος. Όλοι οι ανοιχτόμυαλοι ήταν εκεί .
  Κάποιος έθεσε το ερώτημα : το "Διαμαντόπανο" από πού βγαίνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλα τα "Διαμαντόπανα" μαζεύτηκαν εκεί και τους προέβαλε το μεγαλύτερο (διαμαντόπανο) όλων.

   Και βέβαια δε μπορεί ο εργαζόμενος να είναι αδιάφορος για την επιχείρηση που δουλεύει:
   1)όταν δεν πάει καλά πρέπει να κάνει χαρακίρι για να γλιτώσει και το αφεντικούλι του την αποζημίωση
   2)κι όταν πάει καλά πρέπει να χαίρεται με τη χαρά του αφεντικού, κι ας μη πάρει ο ίδιος φράγκο παραπάνω.

   Διαγραφή
  2. Έψαξα το θέμα που ανέφερες και έγραψα το σημερινό κείμενο.
   Ευχαριστώ για την πληροφορία.

   Διαγραφή
 3. Μαζεστίξ, δεν μπόρεσα να στείλω ένα μεγαλύτερο κείμενο. Θα χαιρόμουν να επικοινωνούσαμε μέσω email.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α ευχαρίστως!
   Στείλε μου στο toixo.toixo.blogspot@gmail.com

   Διαγραφή
 4. Αλλο ενα σαββατοβραδο μεσα.Δεν αντεχω(ασχετο)
  Λοιπον διαβασα το κειμενο και γενικα διαφωνω.Διαφωνω ως προς το συγχωροχαρτι σε ολους αυτους τους κλεφτες.Δεν πρπει να ξεχναμε σαν εργαζομενοι τι εχουμε τραβηξει.Τελος παντων εγω δεν συγχωρω με τιποτα και δεν βλεπω καμια σωτηρια στους κεφαλαιοκρατες που δεν βαζουν ουτε ενα φραγκο πλατη.Μας ειμαστε στα καλα μας να τους ευγνωμονουμε που δεν θα πετσκοψουν τους μισθους;Χαρη θα μας κανουνε;Λιγη μαχητικοτητα ρε παιδια.
  Ενα κειμενο με το οποιο συμφωνω επι τους θεματος
  http://kartesios.com/?cat=28
  καλο σαββατοβραδο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. noumero11888 το διαβασα το κειμενο που λεσ και συμφωνω δεν γινεται η εμπριστεσ να το παιζουν πυροσβεστεσ.

   Διαγραφή
  2. Εντάξει βρε συ 11888, δε τους έδωσα και συγχωροχάρτι.
   Απλά το ζήτημα του κειμένου δεν ήταν αυτοί.
   Αλλά ήταν οι κυβερνώντες, για τους οποίους εξέφρασα την απορία τελικά ποιους εξυπηρετούν, όταν ακόμη και ο ΣΕΒ τους λέει "ως εδώ" στο θέμα των μισθών...


   Ανορθόγραφε, σσυμφωνώ.
   Δε θα τους πούμε και... ευχαριστώ.
   Απλά επισημαίνω ότι ακόμη κι αυτοί πήραν θέση ενάντια σε περαιτέρω μειώσεις.
   Άρα γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει;
   Τι διαόλο;
   Χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΕΒ πάει;
   Ούτε μια φυσιολογική ταξική επίθεση δεν μπορεί να κάνει;

   Διαγραφή