Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, στου Κουβέλη το οχυρό!

Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται από την πίσω πόρταΑπό την ώρα που σφίξαν τα πράγματα στην Ελλάδα, με την πτώχευση, έπεσαν κι οι μάσκες σε όλες τις πλευρές.
Σήμερα θα ασχοληθώ με το πολιτικό μόρφωμα που λέγεται Δημοκρατικη Αριστερά, του Φώτη Κουβέλη.
Κι αυτό διότι διαβάζοντας την πρόσφατη δημοσκόπηση, φαίνεται να βάζει πλώρη για αξιωματικη αντιπολίτευση.

Θέλω από καιρό να πω κάποια πραγματάκια.
Αυτή η ομάδα στελεχών υπήρχε στο Συνασπισμό πάντα και αποτελούσε κάποτε την πλειοψηφία του, αλλά την τελευταία δεκαετία τη μειοψηφία του.
Επρόκειτο για ανθρώπους που αυτοτοποθετούνται στην αριστερά.
Αλλά ρωτώ εγώ: νοείται αριστερά χωρίς σοσιαλισμό;
Αν δεν πρεσβεύεις κάποια μορφή του σοσιαλισμού, συνεχίζεις να λέγεσαι αριστερός;
Σαφώς και όχι. (απαντώ μόνος μου)

Όταν λοιπόν μιλά η Κυβέρνηση για ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων ή πλουτοπαραγωγικών πηγών, και ένα κόμμα δεν είναι αντίθετο σε αυτές, αλλά ζητά να γίνουν με "διαφάνεια" και "αξιοκρατία", τότε είναι αριστερό;
Αν δηλαδή επιμένει απλώς και μόνο στο ηθικό ζήτημα, μάλλον παραπέμπει σε... παραθρησκευτική οργάνωση ή σε κατηχητικό παρά σε κόμμα με σοσιαλιστικό ιδεολογικό υπόβαθρο.

Αν ένα κόμμα αποδέχεται ως αυτοσκοπό την παραμονή πάση θυσία σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως η Ευρωζώνη, και τους συν αυτή οργανιμσούς, ακόμη κι αν η θυσία αυτή είναι η δολοφονία του ελληνικου λαού, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ευρωπαική "Αγορά", τότε αυτό το κόμμα είναι αριστερό;

Όταν υποδέχεται με ανακούφιση και ελπίδα έναν Τραπεζίτη, μη εκλεγμένο αλλά διορισμένο στην Κυβέρνηση της χώρας είναι αριστερό;
Όταν μάλιστα παραπονείται ο πρόεδρός του για την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους υπουργούς της διορισμένης κυβέρνησης, όταν αγανακτεί για την έλλειψη σύμπνοιας των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν απροκάλυπτα το Κεφάλαιο, συνεχίζει να λέγεται αριστερό κόμμα;

Όταν αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας κάθε έκφραση επιθετικότητας του λαού προς τους εξουσιάζοντες, τότε συνεχίζει να είναι αριστερό κόμμα;

Όταν επικροτεί το στόχο της νεοφιλελεύθερης "ανταγωνιστικότητας" είναι αριστερό κόμμα;

Όταν είναι υπέρμαχο της Παγκοσμιοποίησης (ουδεμία σχέση με το διεθνισμό) είναι αριστερό κόμμα;

Όταν απορρίπτει, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη ή ανήθικη, κάθε ιδέα διεκδίκησης άρνησης πληρωμής -μέρους έστω- του χρέους ή έστω ολιγοετούς αναστολής αποπληρωμής του χρέους και των τοκοχρεωλυσίων προς τους διεθνείς τραπεζίτες... συνεχίζει να είναι αριστερό κόμμα;

Όταν θεωρεί σημαντικότερο στόχο την σταθερότητα της Ευρωπαικής Ένωσης από την αξιοπρεπή επιβίωση των Ελλήνων πολιτών είναι αριστερό κόμμα;

Όταν δε μιλά ποτέ και με κανέναν τρόπο για το σοσιαλισμό, παρά μόνο μιξοκλαίει για την "αναπόφευκτη" θυσία του ελληνικού λαού, εξακολουθεί να είναι αριστερό κόμμα;


Προφανώς και η απάντηση -για μένα τουλάχιστον- είναι :ΟΧΙ! Δεν είναι αριστερό κόμμα.
Δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον πολιτικό χώρο που περιλαμβάνει τις εκφράσεις του σοσιαλισμού.

Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, παρά για μία αξιέπαινη προσπάθεια του δικομματικού συστήματος να επιβιώσει, γι αυτό και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ΜΜΕ έχουν ανεβάσει τόσο πολύ το συγκεκριμένο κομματίδιο.
Το Mega, ο Σκάι και η ΝΕΤ έχουν λυσσάξει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να μας υποδεικνύουν με το δάχτυλο την "υπεύθυνη φωνή της αριστεράς, χωρίς κραυγές".
Λες και η κραυγή είναι κακό πράγμα.
Το λιοντάρι βρυχάται, δε νιαουρίζει..
Και ο Κουβέλης και οι συν αυτώ νιαουρίζουν συνεχώς σαν μιξοπαρθένες.


Αξιέπαινη η προσπάθεια του συστήματος Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Αλαφούζου, Ψυχάρη να αναστήσουν τον εκ του αποτελέσματος καταστροφικό σημιτικό "εκσυγχρονισμό", μέσω του νέου πολιτικού μορφώματος, της Δημ.Αρ.
Γι αυτό και συνευρίσκονται σε πλείστες εκδηλώσεις ο Κουβέλης, ο Σημίτης και άλλα πρωτοπαλλήκαρα της ανανεωτικής "αριστεράς" και του σημιτικού μπλοκ.
Γι αυτό και η σημιτική πτέρυγα, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο το Σημίτη, βγαίνουν τώρα και λένε ότι ήταν λάθος το Μνημόνιο και άλλα παρόμοια, χωρίς βέβαια να μας λένε τι θα ήταν το σωστό.
Αυτή τους η καινούρια στάση εξηγείται πιθανότατα από την προσπάθεια δημιουργίας ενός "αντιμνημονιακού" -light και χωρίς λιπαρά- προφίλ, με σκοπό να συμπορευθούν οι Σημιτικοί εκσυγχρονιστές με τη Δημ Αρ, που τυπικώς καταψηφίζει τα Μνημόνια, αλλά ουσιαστικώς τα προβάλλει ως αναπόφευκτα στο δημόσιο διάλογο και τα παρουσιάζει ως... μεταρρυθμίσιμα, όπως και οι Σημιτικοί!


Αρκεί μια βόλτα να κάνει κανείς στα ΠΑΣΟΚικά sites και blogs, στις εφημερίδες του κεντροαριστεορού χώρου και να διαβάσει τους ύμνους στον Κουβέλη και τα αναθέματα στην αριστερά.

Αρκεί να δει κανείς ποιοι στηρίζουν το συγεκριμένο κόμμα.
Μεγαλοδημοσιογράφοι όπως ο Θεοδωράκης και ο Μαλέλης, μεγαλοπανεπιστημιακοί όπως ο πρύτανις Πανούσης, μεγαλοσυγγραφείς όπως ο Χωμενίδης κι ο Κακουλίδης, "διανοούμενοι" όπως ο Ζουγανέλης, ο Χατζησάββας κι ο Μπέζος, η αλήστου μνήμης Ρεπούση του... "στριμωξιδιού" στη Σμύρνη, πρώην υπουργοί όπως ο Χριστοδουλάκης και ο Μπίστης, ο αρχιεκσυγχρονιστής Αυγερινός και κάποια... ίχνη λαού!

Μεγαλοστελέχη λοιπόν της δημόσιας ζωής, μεγαλοαστοί που θέλουν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους, γι αυτό και συνασπίστηκαν εκεί, μην τυχόν και αναδειχθεί ως ρυθμιστής των εξελίξεων καμιά "ανεύθυνη" δύναμη της αριστεράς και πειράξει τα προνόμιά τους και τις επιχορηγήσεις του από την Ευρωπαική Ένωση, εξ ου και ο αυτοσκοπός τής παραμονής στην Ευρωζώνη.
Η ΔημΑρ είναι προφανέστατα το νέο κόμμα της διαπλοκής, έτοιμο να συνεργαστεί ή και να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, έχοντας την αβάντα των μεγαλοεκδοτών που το "σπρώχνουν" συνεχώς.

Αξιοπρόσεκτη, εκτός των άλλων, και η παρουσία του Κουβέλη στην κηδεία του Κεφαλογιάννη, μεγαλοδελφίνου της ΝΔ, όπου παρευρέθηκαν επίσης: Μητσοτάκης, Καραμανλής, Μπακογιάννη, Καρατζαφέρης, Ψυχάρης, Μπόμπολας...
Τι συνδέει όλους τους παραπάνω;  Η οικογένεια Βαρδινογιαννη που παρευρέθηκε όλη, αφού ο εκλιπών είχε παντρευτεί ένα μέλος της.
Το Mega νερό δε γίνεται...

Το φυσικό μειλίχιο ύφος του Κουβέλη τον κάνει να (αυτο)παρουσιάζεται ως σοβαρή και υπέυθυνη εκδοχή της αριστεράς.
Μιας αριστεράς που προσπαθεί να μας πείσει πως η πολιορκία λύεται ως διά μαγείας, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς κραυγές, χωρίς ανακατατάξεις, χωρίς ανατροπές.
Μιας αριστεράς της ηθικολογίας, που παραπέμπει σε μορμόνους ιεραπόστολους.
Μιας αριστεράς που χασμουριέται.
Της αριστεράς του Κουβέλη...

Λες και αριστερός θεωρείται όποιος δε μισεί τους μετανάστες και δεν τραβάει ζόρι με τους γκέι γάμους.
Λες και η αριστερά, ο σοσιαλισμός δηλαδή, είναι απλά μια ηθική θεωρία κατανόησης, φιλανθρωπίας και συμπόνοιας υπέρ του αδυνάτου και όχι μια ιδεολογία πάλης του λαού ενάντια στους οικονομικούς και πολιτικούς εκμεταλλευτές του, μια ιδεολογία που πρεσβεύει την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, το χτύπημα στα μονοπώλια και στα ολιγοπώλια.

Ο Κουβέλης κι οι υπόλοιποι στη ΔημΑρ εξαντλούν την προοδευτικότητά τους σε ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η νομιμοποίηση του χασίς, οι γκέι γάμοι, το σύμφωνο συμβίωσης, μαξιμαλίζουν ανέξοδα μιλώντας για τα πυρηνικά όπλα και τον παγκόσμιο αφοπλισμό, ρίχνουν και δυο στροφές οικολογίας και χοροπηδουν αό χαρά στην εκτρατεία Αλαφούζου για το περιβάλλον (εδώ γελάνε), λένε και καμιά αντιεθνικιστική κουβεντούλα και νομίζουν πως καθάρισαν!
Μα ο Σοσιαλισμός αγαπητοί μου ΔημΑρ-ίτες, είναι πρώτα απ' όλα οικονομική θεωρία.

Αλλά εσείς...
Κουβέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις
Κουβέντα για τις τράπεζες.
Κουβέντα για Σεισάχθεια.
Κουβέντα για την εκποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που ανήκουν στο λαό της.
Κουβέντα για παράνομο και τοκογλυφικό χρέος.
Κουβέντα για την ελεύθερη αγορά.
Κουβέντα για τις εργατικές διεκδικήσεις.
Δε θέλει ο εργαζόμενος να του πείτε ότι δεν είναι σωστό να του κοπεί ο μισός μισθός.
Αυτό του το λέει μέχρι κι ο... Βενιζέλος! Κι αυτός κλαίγοντας κόβει μισθούς.
Ο εργαζόμενος και ο άνεργος λαός θέλει να του πείτε να αγωνιστεί για να δικαιωθεί, θέλει να βγείτε μπροστά στον αγώνα για τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και να τον τραβήξετε.
Αλλά εσείς εκείνη την ώρα στριμώχνεστε για μια θέση στο κάδρο πλάι στον Παπαδήμο...Η Δημ. Αρ. του Κουβέλη λοιπόν δεν είναι παρά ένα απροκάλυπτα κατασκευασμένο από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα αριστερούλικο μαξιλαράκι του συστήματος, ούτως ώστε να οδηγούνται εκεί με ασφάλεια οι απογοητευμένοι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι λόγω πολιτικής αυτοτοποθέτησης θα κινούνταν αναγκαστικά αριστερόστροφα λόγω της απόρριψης της νεοφιλελεύθερης τροχιάς του ΠΑΣΟΚ, οπότε υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε ριζοσπαστικές δυνάμεις της αριστεράς, εκδοχή στην οποία βγάζει σπυράκια το κατεστημένο οικονομικο-πολιτικό σύστημα.

Εγώ το μόνο που έχω να πω σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν τη Δημ Αρ είναι να το ξανασκεφτούν.
Να επανεξετάσουν το ρόλο που παίζει η ΔημΑρ αυτή τη στιγμή στα πράγματα.
Αν απορρίπτουν το ΠΑΣΟΚ με ειλικρίνεια, τότε σίγουρα θα αντιλαμβάνονται πως δε θα αλλάξει τίποτα με την ανάδειξη ενός νέου (του ίδιου με το παλιό) ΠΑΣΟΚ, με λίγο πιο... γκέι στυλ, στα χρώματα του ροζ.
Αν πάλι δεν το απορρίπτουν, αλλά απλώς θέλουν να δηλώσουν τη διαμαρτυρία τους για πέντε-έξι θεματάκια, τότε ας μην κάνουν τον κόπο να ψηφίσουν ΔημΑρ και ας περιμένουν απλώς τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για να εκφραστούν.

Η ψήφος τους άλλωστε στο ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο ειλικρινής, έντιμη και υπέυθυνη.
Διότι θα είναι μια ψήφος που αναλαμβάνει το βάρος της υπεράσπισης της Μνημονιακής πολιτικής.
Ενώ η ψήφος στη ΔημΑρ δεν είναι παρά ένα κρυφτούλι πίσω από την κουρτίνα της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς να αναλαμβάνουν ούτε την ευθύνη της στήριξης της Μνημονιακής πολιτικής ούτε την ευθύνη της ανατροπής της.
Μία ψήφος στο τίποτα δηλαδή.
Μία ψήφος "για να είμαστε μέσα σε όλα".
Μια ψήφος για να λέμε "α, εγώ τους τιμώρησα!", ακόμη κι αν τελικά ψηφίσαμε τους ίδιους με άλλα αρχικά.
Μια ευθυνόφοβη ψήφος.
Και όταν στιγμές είναι τόσο κρίσιμες για τη χώρα και το λαό, η ευθυνοφοβία δεν κοστίζει τίποτα, αλλά πληρώνεται πολύ ακριβά.

22 σχόλια:

 1. Αναρτήθηκε.
  Να δούμε τον Κουβέλη με αμπέχωνο και φυσεκλίκια και τι στον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε μου, ΝΑΙ, είναι "αριστερό". Τέτοιο εξάλλου ήταν και το ΠΑΣΟΚ.
  Γιατί, τελικά, τι θα πει αριστερό; Ας λέμε τα πράγματα με τ'όνομά τους. Η πολιτική δεν διαμορφώνεται με γεωγραφικούς ή χωροταξικούς προσδιορισμούς. Μπορώ κάλλιστα να λέω πως είμαι αριστερός και να εννοώ πως επιθυμώ ανθρώπινο καπιταλισμό, φαντασίες στην εξουσία, δικαιοσύνη και κάνε θέ μου να χορτάσουν οι πεινασμένοι. Αν πω όμως πως είμαι κομμουνιστής είμαι υποχρεωμένος να γνωρίζω τι λέω.
  Το τράβηξα από τ'αυτιά λίγο. Για να είμαι δίκαιος θεωρώ πως το "αριστερό ρεύμα" του Λαφαζάνη είναι μέσα στο πλαίσιο που εγώ (κι εσύ υποθέτω) αντιλαμβάνομαι ως αριστερό. Όμως δεν παύει να υπάρχει στην έννοια αυτή μια συστατική ατέλεια, βούτυρο στο ψωμί των απανταχού καιροσκόπων της πολιτικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κλεισθένη, ζω για να δω τον καπετάν Κουβέλη αντάρτη στα βουνά!
  Θα μου πεις βέβαια... κι ο Κύρκος έτσι ξεκίνησε και είδες πώς κατέληξε!


  Στρατολάτη, ο χωροταξικός προσδιορισμός δεν είναι ακριβής, όπως σωστά λες, αλλά είναι συμβατικός για να συνεννοούμαστε!

  Όπως αντιστοιχα λέμε για ακροδεξιά και εννοούμε από χαζο-εθνικιστές τύπου Ροντούλη έως και νεοναζί Χρυσαυγίτες.
  Χωροταξικά τους τοποθετούμε κι αυτούς επειδή έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

  Έτσι και στην από 'δω πλευρά, χωροταξικά θεωρούμε αριστερούς όσους έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική θεώρηση, όπως κι αν αυτοπροσδιορίζονται επακριβώς μέσα στο φάσμα του σοσιαλισμού.

  Η Δημ Αρ πάντως δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη θεώρηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ο ψαριανος μου προκαλει την ιδια αναγουλα με τον γεωργιαδη.Ειναι σοβαρο αυτο;Να το κοιταξω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Θεωρώ πως είσαι άδικος.
  Ίσως και να κάνω λάθος. Θα δείξει.
  Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς ακόμη. Εκτός αυτού έχω πια πειστεί πως οι κομματικοί στρατοί έχουν πλέον εκλείψει. Πάνε οι εποχές που ο λαός αποδεχόταν όποια βλακεία του πάσαρε το κόμμα. Πολύ εύκολα πια ο κόσμος αλλάζει άποψη για τους πολιτικούς που ψηφίζει και δεν τον κρατάει τίποτα να τους διαολοστείλει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 11888, συμφωνώ.
  Και κυρίως διότι τον Ψαριανό τον ψιλογούσταρα παλιά.


  Πέτρο, νομίζω δυστυχώς ότι όλες οι ενδείξεις τείνουν προς τα εκεί.
  Κι εγώ θα ττο ήθελα πολύ, όπως έχω πολλάκις γράψει από δω, να υπάρξει μια αριστερή δύναμη που να σαρώσει στις εκλογές και να επιβάλλει σοσιαλιστική πολιτική, ακόμη και εντός-εκτός συστήματος.
  Αλλά η ΔημΑρ υστυχώς απέχει πολύ από αυτό.
  Μάλλον προαλείφεται για χαλίφης στη θέση του χαλίφη.
  Ή και για συνχαλίφης πλάι στον προηγούμενο.

  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ο τόπος ένα νέο ΠΑΣΟΚ με εργαλεία τους ίδιους ανθρώπους, κρυμμένους πίσω από μερικούς καρεκλοκένταυρους της αριστεράς.
  Νομίζω πως χρειάζεται μια δύναμη που δεν έχει ακόμη κυβερνήσει, που δεν έχει αλλοτριωθεί ακόμη από την αυττονόητη διάβρωση που που προκαλεί η πολυετής εξουσία.
  Και κυρίως μια δύναμη που να προτάσσει πολιτικές ιδέες εξόδου από την κρίση και όχι απλώς μιξοκλάματα και συμπόνοιες.
  Αν είναι να χουμε αυτά, καλύτερα ας έχουμε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που τουλάχιστον έχει την εμπειρία να διαχειριστεί την κατάσταση σε σχέση με τους Κουβελοψαριανούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στρατής Γατελούζος27 Ιανουαρίου 2012 - 8:51 μ.μ.

  "Λες και αριστερός θεωρείται όποιος δε μισεί τους μετανάστες και δεν τραβάει ζόρι με τους γκέι γάμους."

  Α καλά, για ΑΛΛΗ ΜΙΑ φορά οι ομοφυλόφιλοι γινόμαστε "τεκμήριο δεξιοφροσύνης". Όσο προβληματική στην ελληνική αριστερά είναι η παράδοση του συστημικού ευρωπαϊσμού, άλλα τόσο προβληματικά είναι τα κατάλοιπα του σταλινισμού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ΔΗΜΑΡ είναι ένα αίσχος. Μας δολοφονούν και κάθεται και κοιτάζει. Είναι καραδεξιοί στην πραγματικότητα. Αίσχος και ντροπή τους. Έχω πάθει πλάκα με τον Κουβέλη και με τον Ψαριανό το πόσο λίγοι και μικροί αποδεικνύονται, γιατί κι εγώ τους συμπαθούσα παλιά, όταν ήταν στον Συν.

  Πάντως πιστεύω οτι τα ποσοστά αυτά των δημοσκοπήσεων ... ούτε κατά διάνοια δεν ... Είναι τελείως κατασκευασμένα, τους προωθούν για δεκανίκι, όπως ακριβώς τα λες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συμφωνούμε απόλυτα. Το μείζον θέμα για τη συγκράτηση της ισορροπίας του τρομο-πολιτικού συστήματος είναι να πάνε οι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ σε ασφαλή καταφύγια.

  Ερώτηση: αν σήμερα ο Κουβέλης λέει ο,τι λέει κι ο Λοβέρδος (π.χ.), τότε τι να περιμένουμε αν πάρει υπουργείο;

  Το πρόβλημα φαίνεται πάλι ότι ο κόσμος ο πολύς δεν συνειδητοποιεί το βάθος και τη χρονική διάρκεια του προβλήματος. Νομίζει ότι "κρίση είναι, θα περάσει". Αν δεν σκεφτεί αλλιώς, αν δεν φύγει πέρα από τους φόβους και τα τρομερά στερεότυπα δυο αιώνων, φως δεν θα δει στο τούνελ. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, όπως ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΝΕ οι Αμερικανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλλοι πολίτες. Δεν χρωστάμε, αλλά πρέπει να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε μυαλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Στρατή, νομίζω πως παρανόησες.
  Δεν είπα ότι είμαι εναντίον των ομοφυλόφιλων ή των μεταναστών.
  Αλλά ότι δυστυχώς ορισμένοι αυτοπροσδιορίζονται στην αριστερά με μόνο κριτήριο την ανοιχτή κοινωνική τους θέαση για τέτοιου είδους ζητήματα και με κανένα άλλο ταξικό, πολιτικό, οικονομικό κλπ.


  Κ.Κ. κι εγώ πιστεύω πως ως ένα σημείο είναι κατευθυνόμενα, αλλά δε νομίζω ότι είναι και εκτός πραγματικότητας.
  Όσους ΠΑΣΟΚους γνωρίζω (και είναι πολλοί) στρέφονται προς τη ΔημΑρ, επειδή ακριβώς δεν επιθυμούν να αλλάξουν τίποτα, παρά μόνο να αποτινάξουν από πάνω τους τον "λεκέ" της ψήφου στο ΠΑΣΟΚ που έχει πλέον καταστεί... κοινωνικώς κολάσιμη πράξη!


  Βίβλιαν Λη, ο Λοβέρδος πλάκα-πλάκα όταν ήταν στην απ' έξω δεν έλεγε αυτά που λέει ο κουβέλης κι ο Ψαριανός. Φαντάσου τι θα γίνει αν πάρουν και καρέκλα! Που η ανάληψη της καρέκλας από μόνη της σβήνει το 50% των εξαγγελιών και των υποσχέσεων...
  Όσο γι αυτά τα ρημάδια τα στερεότυπα δύο αιώνων, χωράει εμγάλη συζήτηση, διότι όλοι μας κουβαλάμε μπόλικα από δαύτα.
  Παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο ψευδώνυμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στρατής Γατελούζος31 Ιανουαρίου 2012 - 1:05 π.μ.

   Μαζεστίξ,
   το να χρησιμοποιείς το ολότελα δίκαιο αίτημα για γάμο ομόφυλων ζευγαριών, για να χαρακτηρίσεις κάποιο μόρφωμα δεξιό (επειδή το συγκεκριμένο μόρφωμα στηρίζει μόνο αυτό) είναι τουλάχιστον άστοχο.
   Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών με ίσα δικαιώματα συγκριτικά με τον ετερόφυλο γάμο δεν ισχύει στην Ελλάδα (και ούτε και πρόκειται να ψηφιστεί από αστικές κυβερνήσεις). Όλοι οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου δικαιώματος για εμάς τους gay, είναι ευπρόσδεκτοι κατά τη δική μου γνώμη. Αυτό θα πει ενιαίο μέτωπο.
   Αυτό λοιπόν βρήκες για να την πεις στη ΔΗΜΑΡ; Τον γκέι γάμο; (Άσε που ούτε καν τον στηρίζει ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ τον γκέι γάμο. Ενάμιση χρόνο υπάρχει αυτό το κόμμα και δεν έχει κάνει τίποτα πρακτικό για να τον υποστηρίξει.)

   Η συγκεκριμένη αναφορά σου περί υποστήριξης του γκέι γάμου, έχει μια σαφή δόση αγανάκτησης και μια αρνητική χροιά. Το μόνο που «σώζει» κάπως τη συγκεκριμένη σου φράση είναι και η αναφορά στους μετανάστες. Γιατί αν αναφερόσουν μόνο στο gay γάμο, τότε θα μιλούσα για ανοιχτή ομοφοβική επίθεση, από αυτές που συνηθίζονται από συγκεκριμένο πλειοψηφικό χώρο της ελληνικής αριστεράς…

   Άποψή μου είναι αυτή.
   Και τώρα σου μιλάω κυρίως ως ομοφυλόφιλος, και δευτερευόντως ως κομμουνιστής-διεθνιστής.

   Διαγραφή
  2. Στρατή, μάλλον δεν έγινα κατανοητός και διευκρινίζω αμέσως.
   Δε χαρακτήρισα δεξιό το κόμμα του Κουβέλη επειδή τάχα υπερασπίζεται τους γκέι γάμους.
   Του τα έσουρα για τις οικονομικές-πολιτικές θέσεις του και είπα ότι προσπαθεί να εξισορροπήσει την δεξιά οικονομικο-πολιτική στροφή του, με αιτήματα που σαφέστατα είναι προοδευτικά-αριστερά, όπως η αποδοχή των γκέι στην κοινωνία ή η προστασία των μεταναστών.
   Η αποδοχή της διαφορετικότητας σαφώς και είναι θετικό πρόσημο για οποιονδήποτε πολιτικό χώρο.
   Απλά τόνισα ότι δεν αρκεί αυτή η θέση για να αυτοπροσδιορίζεται ένα κόμμα ως αριστερό.
   Δεν είπα ότι είναι λάθος αυτή η θέση.
   Είπα ότι δεν αρκεί.

   Διαγραφή
 11. εγώ πάντως αγαπητοί μου δηλώνω περήφανα ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζομαι ως αναγκαίες και σωτήριες τις επιλογές της κυβέρνησης παπανδρέου με τα όποια λάθη μπορεί κανείς να του καταλογίσει. είμαι μειοψηφικός; δεν πειράζει, μου χει ξανασυμβεί πολλές φορές. πάντως με τη βαρετή και ανούσια "αριστερά" δεν είμαι. και βέβαια απεχθάνομαι διάφορους κυριλέ τύπους που ήταν "αριστεροί", μετά κωλοτριβόντουσαν με το πασοκ, μετά ανακάλυψαν τον εκσυγχρονισμό, μετά εντάχθηκαν και οργανικά στο πασοκ, μετά υπερασπίστηκαν το ¨όλον πασοκ¨ και τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, τώρα που είναι τιμή (όπως το βλέπω εγώ) να στηρίζεις το πασοκ για επιλογές που κράτησαν όρθια την πατρίδα, "γύρισαν" στο σπίτι τους. στο καλό λοιπόν και να μας γράφουν οι αγύρτες της πολιτικής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. α και κάτι για τους σημίτηδες: απλώς σκατόψυχοι και καιροσκόποι. όπως ήταν πάντοτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Δικαίωμά σου να υποστηρίζεις όποια πολιτική νομίζεις.
  Στην κατάσταση πολέμου που βιώνουμε, ο καθένας μας διαλέγει πλευρά.
  Ή μερικές φορές νομίζει πως είναι στη μία πλευρά, αλλά στην ουσία είναι στην άλλη.

  Αφού δεν έχεις πειστεί από όλα όσα συμβαίνουν, δεν πρόκειται να σε πείσω εγώ για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ από το 96 έως και σήμερα.

  Όχι, δε θεωρώ τιμή να υποστηρίζεις αυτούς.
  Αλλά τουλάχιστον είσαι ειλικρινής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Παιδιά αφήστε τα αριστεροδεξιά ! Αν ξεσηκωθούμε θα προσπαθήσουν να μας διχάσουν παίζοντας το ίδιο θέατρο. Δεν υπάρχουν καθαρές ηγεσίες σήμερα, οπωσδήποτε μέσα στη Βολή είναι αδύνατον να μην υπηρετούν σπόνσορες-νταβάδες. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν πολιτικά χωρίς να δινουν κ...
  Ορθή συνενόηση, ανιδιοτελής στράτευση και τα μάτια πάντα ανοιχτά ανευ παράνοιας είναι η συνταγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αντιλαμβάνμαι τις ενστάσεις σου περί θεάτρου, αλλά έχω να σου κάνω μια ερώτηση.
  Λες για ανιδιοτελή στράτευση και συνεννόηση.
  Στράτευση υπό ποιους στρατηγικούς στόχους;
  Συνεννόηση υπό ποιες προυποθέσεις, με ποια συνταγή λύσης;

  Δεν μπροούμε π.χ. να πούμε το γενικόλογο "στράτευση για την Ελλάδα" γιατί ο καθένας μας μπορεί να εννοεί κάτι διαφορετικό.

  Το ποιοι θα είναι οι στόχοι, η σύνθεση και οι προυποθέσεις αυτής της στράτευσης και της συνεννόησης αυτομάτως δίνει και το ιδεολογικό χρώμα αυτης της "εκστρατείας". Όποιο κι αν είναι αυτό...

  Αν μιλάμε δηλαδή για εθνικοποιήσεις πλουτοπαραγωγικών πηγών και τραπεζών, για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων, για ανεξαρτησία, αυτονομία και αυτοδιάθεση, για ανατροπή των ολιγαρχικών ισχυόντων θεσμών και πορεία προς πραγματικούς δημοκρατικούς θεσμούς, αν μιλάμε για ισονομία και ισοτιμία των πολιτών, τότε σαφώς μιλάμε για μια εκστατεία αριστερόστροφη.
  Την οποία και στηρίζω εγώ εν προκειμένω.
  Σαφώς υπάρχουν κι άλλες, είτε εξ αριστερών είτε εκ δεξιών...

  Δεν αρκεί η εκστρατεία.
  Το θέμα είναι τι θέλουμε.
  Να βελτιώσουμε απλώς τις συνθήκες; Να ανατρέψουμε το πολιτικο-οικονομικό σύστημα; Να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό; Να φάμε τους Τούρκους; Να... πάρουμε την Πόλη;
  Δεν είναι αυτοσκοπός η συστράτευση.
  Η συστράτευση είναι το μέσο για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε.
  Αν είναι π.χ. να πάμε να πάρουμε την Πόλη, καλύτερα να κάτσουμε στα αυγά μας...
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ωραίο post. Και αληθινό. Μια μικρή ερώτηση, μόνο. Οι "ριζοσπαστικές δυνάμεις της αριστεράς" ποιές είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Βλέποντας με τρόμο την άγουσα για την λησμονιά του περήφανου κινήματος του Α Παπανδρέου από τον γαπ, μια ιστοσελίδα που τον εκφράζει, βρίζει, λοιδορεί και προσπαθεί να πείσει το πόπολο να τον ξαναψηφίσει……
  Εύγε….

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Γιώργο, θεωρώ ριζοσπαστικές της δυνάμεις που εκφράζουν ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Δίκη προθέσεων δε θέλω να κάνω για τον καθένα τους. Και φυσικά εννοώ τις δυνάμεις αριστερά της ΔημΑρ.
  Δε θέλω να κάνω και υποδείξεις.  Ανώνυμε, επειδή υποψιάζομαι πως εννοείς το παρόν ιστολόγιο, αν από όλα αυτά που έγραψα κατάλαβες ότι προσπαθώ να πείσω το... "πόπολο" (λες κι εγώ δεν είμαι μέρος του) να ξαναψηφίσει τον ΓΑΠ, τότε μάλλον εδώ ήταν τα μάτια σου κι αλλού ηταν το μυαλό σου.
  Αν κάνεις μια βόλτα και σε άλλα κείμενα εδώ, θα καταλάβεις τι εννοώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=37782&category_id=88

  ΑπάντησηΔιαγραφή