Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

Στo wikileaks Παπαχελάς, Σκάι, Mega και free press??? Μπααα!!!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον που διέρρευσαν μέσω του wikileaks, και στα οποία γίνεται αναφορά για την ελληνική δημοσιογραφία, το δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και ΣΚΑΪ και τη free press εφημερίδα "Lifo".
Στο πρώτο, με ημερομηνία Ιουνίου 2006 και τίτλο "Πως να διαβάσετε τον Ελληνικό τύπο: ένας οδηγός για τους αμύητους» αναφέρεται πως τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης, ενώ υπάρχουν έλληνες δημοσιογράφοι που διατηρούν θέση σε πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν δημοσιογραφικά λαμβάνοντας από αυτά δώρα και χρήματα. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων το 2004.
Επίσης ο συντάκτης του τηλεγραφήματος αναφέρει ότι είναι πολύ σπάνιο το μέσο ενημέρωσης να ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του και μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα γνωστή δημοσιογράφο του MEGA που φέρεται να ισχυρίστηκε στην πρεσβεία ότι το κανάλι της έχει ασκήσει μόνο μια φορά κριτική στον ιδιοκτήτη της.
Το δεύτερο τηλεγράφημα έχει τίτλο «Το φαινόμενο των free press: The village voice». Γίνεται αναφορά στα free press έντυπα εξηγώντας τον τρόπο που τα χρησιμοποιεί η πρεσβεία για να παρέμβει όχι μόνο σε αυτά αλλά και σε σχολές δημοσιογραφίας έτσι ώστε η νέα γενιά δημοσιογράφων να μην είναι τόσο αρνητικά διακείμενη στην Αμερική και την πολιτική της. Γίνεται επίσης αναφορά στη Lifo και μια συνέντευξη του Don Forst για συνέδριο που η πρεσβεία διοργάνωσε στην Αθήνα στις 25-26 Ιουλίου μαζί με το mosaiko.gr
Το τελευταίο τηλεγράφημα αναφέρεται στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά «Οι νέοι φάκελοι». Ο συντάκτης του σημειώματος χρησιμοποιεί κολακευτικά σχόλια για τον δημοσιογράφο. Γίνεται αναφορά σε εκπομπή του κ. Παπαχελά με θέμα την κρίση της Γεωργίας-Ρωσίας. Το τηλεγράφημα αναφέρει πως έγινε μια «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων» ενώ ένας από τους τρεις παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν.
Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται ειδική αναφορά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ που καλύπτει εκδηλώσεις που διοργανώνει η πρεσβεία.


Ρε τι γίνεται...!
Μα έχουν σχέσεις με την Αμερικάνικη Πρεσβεία το Mega και ο ΣΚΑΙ;

Ο Αλέξης ο Παπαχελάς ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποια πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποια θα έμεναν;
Μπα αποκλείεται! Δεν κάνει τετοια πράγματα ο Cool Αλέξης...
Η εκπομπή του είναι δημοσιογραφική έρευνα και όχι στοχευμένη προπαγάνδα.
Εγώ δεν το πιστεύω!
Μα μου λέτε ότι στο θέμα Γεωργίας-Ρωσίας παρουσίασε όπως ήθελαν οι ΗΠΑ τις θέσεις τους;
Σε λίγο θα μου πείτε πως μας παρουσιάζουν όπως θέλουν και το θέμα της Λιβύης, της Συρίας, της Αιγύπτου...
Σιγά μην είναι έτσι!

Και η free press; Και η Lifo; Αποκλείεται ρε παιδιά! Αυτή η εφημερίδα που προβάλλει το νεοελληνικό Lifestyle, όπως αυτή θέλει να είναι... αυτή  εφημερίδα παίρνει εντολές από την Πρεσβεία για το τι απόψεις και στυλ ζωής θα προωθεί; Παίρνει εντολές για να καταφέρει να διάκεινται φιλικά προς τις ΗΠΑ οι αναγνώστες της;
Αλήθεια; Με τι κέρδος; Με τι αντίτιμο;  
Μπααα, δεν παίζει!
O free press τύπος είναι το απαύγασμα της δημοσιογραφικής δημοκρατίας και αυτές οι συκοφαντίες δεν μπορεί να στέκουν...

Τα κανάλια στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης;
Μπα αποκλείεται!
Τα κανάλια παρουσιάζουν τα θέματα όσο μπορούν πιο διεξοδικά και επιχειρούν την αναζήτηση της αλήθειας.
Δεν προπαγανδίζουν τη μία άποψη που τους συμφέρει, αποσιωπώντας ή γελοιοποιώντας την άλλη άποψη.
Και φυσικά, το πρώτο και σημαντικότερο ειδησεογραφικό κανάλι, το Mega.
Καλά, το ότι δεν ασκεί κριτική στον ιδιοκτήτη του, το θεωρώ δεδομένο και αυτό ισχύει για όλα τα κανάλια. Ο ΑΝΤ1 κάθε μέρα κάνει το άγαλμα του Κυριακού και τηνς νοστιμούλας γυναίκας του, το Άλτερ κάνει κάθε μέρα πόλεμο στον Αλαφούζο χάρη στον τρισμέγιστο και αδέκαστο Κουρή, ο Σκάι απαντάει στον αδέκαστο Κουρή για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Αλαφούζου και φυσικά το mega και το star κάνυν την καθημερινή αγιογραφία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και -όσο ζούσε- του Χρήστου Λαμπράκη... σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή!

Αλήθεια, έχει προσέξει κανείς ότι ο Σκάι και το Mega εδώ και κάμποσο καιρό ταυτίζονται σε θέσεις, τακτική κλπ.;
Και η συμμαχία Αλαφούζου-Βαρδινογιάννη σε πολλά θέματα;
Από πού ενορχηστρώθηκε αυτή η συμμαχία;
Μήπως από τους... γείτονες του Μεγάρου Μουσικής;
Μπα...

Και τώρα το wikileaks τι θέλει κι ανακατεύεται;
Δε βλέπει πόσο ωραία περνάμε στο μπουρδέλο μας;
Δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη μας για έγκαιρη, έγκυρη και ανεπηρέαστη ενημέρωση που μας προσφέρουν τα ΜΜΕ μας;
Από πού κι ως πού τα ΜΜΕ μας δεν ενδιαφέρονται για την κερδοφορία τους αλλά πρωτίστως για την άσκηση πολιτικής και οικονομικής πίεσης;
Εννοεί δηλαδή ότι δεν τους ενδιαφέρει η τηλεθέαση τόσο, όσο τους ενδιαφέρουν οι εκβιασμοί κλπ;
Εννοεί ότι αν δεν πάρει ένα έργο ο ΆΚΤΩΡ του Μπόμπολα, την επόμενη μέρα το Mega θα κάνει... αντιμνημονιακό πόλεμο στην Κυβέρνηση, ώσπου να διορθώσει το "λάθος" η Κυβέρνηση και να δώσει το έργο στον φυσικό του δικαιούχο και να προβάλλει τα θέματά του και πάλι "όπως πρέπει";

Αλλά ας μην ξεχνάμε και την αντίστροφη κατάσταση.
Όλοι οι καναλάρχες έχουν μεγάλα χρέη προς το Κράτος, είτε μέσω των καναλιών τους είτε μέσω των υπόλοιπων επιχειρήσεών τους.
Αν π.χ. -λέμε τώρα- ο Κυριακού χρωστάει τα κέρατά του στο Κράτος, τότε μήπως η Κυβέρνηση εκβιάζει τον κάθε Κυριακού και του λέει "ή θα προβάλλεις αυτό έτσι ή θα σου ζητήσω τα χρέη";
Λέμε τώρα...

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου Κυβέρνηση και Καναλάρχες δεν τα βρίσκουν και οδηγούνται σε πόλεμο.
Όπως π.χ. ο αδέκαστος Κουρής του οποίου το κανάλι, το Άλτερ χρωστάει σ όποιον μιλάει ελληνικά και όχι μόνο.
Η Κυβέρνηση βάλθηκε να του το κλείσει, αφού ο Κουρής έχει μια σταθερή Νεδοημοκρατική γραμμή και φυσικά μετά από αυτό η Κυβέρνηση βίωσε τα αντίποινα.
Το Κόντρα και το Έξτρα σήκωσαν τα λάβαρα της εθνικοπατριωτικής Επανάστασης και μόλις τελικά ξανάνοιξε το Άλτερ, ο καπετάν-Χατζηνικολάου κι ο Παπα-Τράγκας (κατά το Παπαφλέσσας) ξεκίνησαν τον ανένδοτο αντικυβερνητικό-αντιμνημονιακό αγώνα.
Ανιδιοτελώς φυσικά κι αυτοί! Και φυσικά προκρίνουν το Σαμαρά ως μοναδική λύση!

Με λίγα λόγια είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε ανιδιοτελή φιλοκυβερνητικά και ανιδιοτελή αντικυβερνητικά ΜΜΕ.
Και που καμία σχέση δεν έχουν οι απόψεις που εκφράζονται στα δελτία ειδήσεων με το επιχειρηματικό αλισβερίσι των καναλαρχών με την Κυβέρνηση. 
Έτσι για να σκάσουν οι προπαγανδιστές του wiki-leaks!
Φτου-φτου-φτου!

4 σχόλια:

 1. Μαζεστίξ διακρίνω κάποια ειρωνεία στο άρθρο σου;;;;Ελπίζω πως όχι..
  Πράγματι είναι ευτυχία για όλους εμάς να επιβραβεύονται τα δουλικά όπως ο Παπα-Hellas από την κεντρική Μαφία του πλανήτη.
  Ρίξε μια ματιά σε αυτό το απόσπασμα είναι από το ίδιο άρθρο.

  6. A Greek political columnist described the situation as a
  moussaka with many layers baked together. The Greek public, he
  said, doesn't pay attention to the media. The public opinion polls,
  however, reflect high levels of anti-Americanism (or, as he pointed
  out, anti-government or anti-establishment or anti-anything
  sentiments), because people like to vent their frustrations. Once
  you dig little deeper into the moussaka, he continued, you will find
  that the public is generally content with the decisions the
  government makes, even those where Greece and the U.S. are allied.

  Trends in Media Content

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα!
  Φυσικά το κείμενο περιείχε αρκετή ειρωνεία!
  Προς αυτούς τους κακοπροαίρετους που υποψιάζονται πως ο Παπα-Hellas είναι πράκτορας της CIA, προς όλους αυτούς που πθιστεύουν πως το Mega και ο Σκάι παίζουν ό,τι τους πουν τα αφεντικά τους από την πρεσβεία κλπ.
  Μα είναι δυνατόν; Ο Βαρδινογιάννης, ο Μπόμπολας, ο Αλαφούζος να λειτουργούν ιδιοτελώς;

  (συνεχίζω ειρωνικά όπως βλέπεις, γιατί άμα αρχίσω πάλι και τους βρίζω θα με ξαναρίξουν, οπότε πουλάω τρέλα...)

  Και την προηγούμενη φορά που μου την πέσανε, λόγω βρισιδιού στη σελίδα του mega στο facebook έγινε...

  Δεν είχα δει τη συνέχεια...
  Ποιος έγραψ αυτήν την παράγραφο;
  Πρόκειται για αναπαραγωγή άποψης Έλληνα δημοσιογράφου;
  Το ψιλομετέφρασα, αλλά τα αγγλικά μου δεν είναι και τα καλύερα στον κόσμο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαζεστίξ διαφωνώ με την διάθεση που έχεις να περιπαίζεις τούς στυλοβάτες αυτής της χώρας. Ποιός νομίζεις ότι είσαι;;;;;;;
  Από ότι έχω καταλάβει ένας μικρομεσαίος μικροαστός που εδώ και 190 χρόνια περίπου, δηλ από την σύσταση του Νεοελληνικού μας κράτους στήριξες και στηρίζεις τον ανθό της αρπαχτής της Ελληνικής κοινωνίας.Για να μην παρεξηγηθώ δεν εννοώ εσύ προσωπικά αλλά όλοι εμείς οι προλετάριοι, λούμπεν και όχι,οι πρώην, οι νυν και οι επόμενοι δεν μου λες σε παρακαλώ αν δεν είμαστε με τα αφεντικά μας με ποιους θα είμαστε;;;;;;;;;

  'Οσο για το απόσπασμα στα αγγλικά ,πράγματι είναι πολιτικός αρθρογράφος Έλληνας αλλά δεν γράφει το ονοματάκι του, αν δεν το έχουν σβήσει επί τούτου. Το εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα με τον μουσακά που όσο τον σκαλίζεις σε βάθος τόσο ανακαλύπτεις τα συναινετικά συναισθήματα του Έλληνα ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησής του που μπορεί να είναι σε απόλυτη αρμονία με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών φυσικά.
  Όσο για τα media συμπλέουν απολύτως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ξέρω ότι φταίω.
  Ότι είμαι από αυτούς τους ανθέλληνες πράκτορες που δεν αντιλαμβάνονται ότι νόμος είναι το δίκιο του τραπεζίτη, που που αρνούνται να πληρώνουν κερατιάτικα για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, που προφέρουν ακόμη αυτές τις λαικίστικες λέξεις: λαός, φτώχεια, ανεργία, εργασιακά δικαιώματα... ΦΤΟΥ ΜΟΥ!

  Σ ευχαριστώ που με επαναφέρεις στην τάξη!
  Γιατί μάλλον εχω μπλέξει μ αυτόν τον ανθό της αρπαχτής και παρασύρομαι!

  Έλα ντε! Αν δεν είμαστε με τα αφεντικά μας, με ποιους θα μαστε;
  Για ρώτα και τους σκύλους!
  Τι προτιμούν;
  Να γυρνούν στους δρόμους και να κυνηγούν γάτες ή να κάθονται ολημερίς στον καναπέ να μας φέρνουν τις παντόφλες για μια χούφτα... friskies ;


  'Οσο για τον τύπο με το μουσακά (αλήθεια πού το βρήκε το παράδειγμα;;;), υποκλίνομαι που κατάφερε να εφαρμόσει τη ψυχαναλυτική θεωρία ταυτόχρονα σε 10 εκ. ανθρώπους, οι οποίοι φαινομενικά άλλοι βρίζουμε, άλλοι φωνάζουμε, άλλοι γκρινιάζουμε, άλλοι διαδηλώνουμε, άλλοι οργανωνόμαστε από δω κι από κει, άλλοι δεν ψηφίζουμε, άλλοι ψηφίζουμε αλλά αυτούς που υποστηρίζουν τους "άλλους δρόμους", άλλοι λιντσάρουμε, άλλοι γιουχάρουμε, άλλοι βαράμε...
  Πίσω από όλα αυτά που κάνουμε τελικά κρύβεται το συναινετικό αίσθημά μας, εεε;
  Ααααχ, επιτέλους κι εγώ ανησυχούσα τι διάολο κρύβουμε μέσα μας.

  Κρίμα που δεν έχει υπογράψει από κάτω με το ονοματάκι του ο ΣΕΦ της πολιτικής ψυχανάλυσης, για να του στείλω κι εγώ τις... "ευχαριστίες" μου, που μας άνοιξε επιτέλους τα μάτια!

  Φαντάζομαι θα έλαβε πολλές "ευχαριστίες" και θα αφαίρεσε την υπογραφή του.
  Αλλά κι η υπογραφή είναι σαν το μουσακά.
  Ψάξε-ψάξε σε βάθος θα ανακαλύψουμε ποιανού είναι και θα τον "ευχαριστήσουμε" και δαύτον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή