Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Με κάμερες τα περιπολικά και υπό επιτήρηση τα blogs

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΚΑΙ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με το βλέμμα στις κινητοποιήσεις του φθινοπώρου ετοιμάζεται η κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους διαδηλωτές, λαμβάνοντας νέα μέτρα για τις συγκεντρώσεις και τις κάμερες στους δρόμους.Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας, είπε ότι «θα καταργηθεί το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρύθμισε το ατομικό δικαίωμα των δημόσιων συγκεντρώσεων».

Ο Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε συγκεκριμένα ότι υπάρχει ήδη «ώριμο σχέδιο νόμου» με δύο άξονες:...

**Τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται δημόσια.

**Την αποτροπή ελάχιστων μικροομάδων, ολίγων δεκάδων ατόμων, να νεκρώνουν τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας.

Ο υπουργός ανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των καμερών, ανακοινώνοντας ότι ήδη λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον Χρ. Γεραρή, επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πολύ σύντομα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις.

Την ίδια στιγμή και ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσής γνωστοποίησε ότι θα τοποθετηθούν κάμερες σε περιπολικά και μοτοσικλέτες τόσο για την καταγραφή βανδαλισμών όσο και για τον έλεγχο κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο χρήσης νερού και πλαστικών σφαιριδίων στις διαδηλώσεις.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε όμως και στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα blogs που, όπως διαβεβαίωσε, «θα παύσουν να φιλοξενούν κουκουλοφόρους». Εξήγγειλε πως θα συγκροτήσει άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Α. Ράντο, για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs, την ταυτοποίηση των χρηστών υπηρεσιών Διαδικτύου και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση των απορρήτου των επικοινωνιών. Πληροφόρησε δε ότι η επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να υπάρξει διάλογος με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα ζητήματα αυτά, σπεύδοντας όμως να καταλογίσει ευθύνες σε εκπομπές που τροφοδοτούν τη βία, αλλά και να κάνει λόγο για λαϊκισμό προς «άγραν» τηλεθέασης και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ από enet
 
 
Μίλησε κανείς για Δημοκρατία;;;

4 σχόλια:

 1. Ο Παπαϊωάννου δεν είναι μόνος του.
  Έχει και το σιγοντάρισμα του άγριου πάγου.
  Ξέρεις, εκείνων των ανδρείκελων με τα γουνάκια που αποφασίζουν κάθε πότε θα διπλασιάζουν τους μισθούς τους.
  Το κουστουμάκι τους το έραψα χθες. Αλλά που θα πάει; Θα το βουλώσω κι εγώ όπως όλοι σας!
  Ήδη τοποθέτησαν μια webcam στην οθόνη μου, ενώ δύο τύποι με καπαρτίνες ξημεροβραδιάζονται απ' έξω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Πάμε σαν άλλοτε" που έλεγε και κάποιο παλιό χαριτωμένο τραγουδάκι.

  Τότε ήταν οι περιπτεράδες που "δίνανε" στο καθεστώς όποιον διάβαζε μη αρεστές εφημερίδες.
  Τώρα είναι η Google.

  Και φαίνεται πως τελικά δεν ήταν συνωμοσιολογία οι φόβοι για τη χρήση των καμερών, που "τοποθετήθηκαν μόνο για την... τροχαία"!
  Σαν σημερινά μου ακούγονται τα λόγια των υπουργών του τρομο-νόμου και των καμερο-νόμων παραμονές της Ολυμπιάδας.
  Παπαιωάννου ή Βενιζέλος ήταν τότε; Δε θυμάμαι καλα... Και Χρυσοχοίδης στην Ελ.Ασ. φυσικά!
  Τότε πάλι ήμασταν συνωμοσιολόγοι όσοι φοβόμασταν ότι οι υπουργοί μας λένε μπούρδες και ότι οι κάμερες θα χρησιμοποιηθούν σιγά-σιγά, σε βάθος χρόνου, για την κατάπνιξη κοινωνικών αντιδράσεων.

  ΥΓ: Καλώς ήρθες και επισήμως από τις διακοπές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλώς σε βρήκα.
  Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα (η ελευθερία του τύπου, όχι η πατσαβούρα της Μάνιας), είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Είναι ελεύθερη η διακίνηση των ιδεών και η έκφραση της άποψης, μέσω του γραπτού τύπου.
  Μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης να εκφράσει την όποια άποψη του –διαφορετική – αιρετική – σχισματική - ακόμη και αλλοπρόσαλλη και ασυνάρτητη (δες δεξιά και ακροδεξιά blogs) εκτός των περιπτώσεων:
  1. Δεν επιτρέπεται η δια του τύπου αποκάλυψη στρατιωτικών απορρήτων
  2. Δεν επιτρέπεται η προσβολή θρησκευμάτων
  3. Δεν επιτρέπεται η προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας

  Ήθελα να ‘ξερα, θίγονται από τα σχόλια των blogs που είναι ανώνυμα και όχι από τις μαλακίες που γράφουν κάτι «επώνυμες» πατσαβουροφυλλάδες, τύπου «ΧΩΡΑ», «Αδέσμευτος» και η χειρότερη όλων «Δημοκρατία» ;

  Όσο αφορά τις κάμερες, αν δεν κάνω λάθος τις χρησιμοποιούν ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που έχουν συντελεστεί έκνομες πράξεις, π.χ. η ανατίναξη στην αμερικάνικη πρεσβεία, ληστείες τραπεζών και καταστημάτων, επεισόδια μεταξύ οπαδών κ.α.
  Επομένως, τι πρόκειται να αλλάξει;
  Τρίχες !
  Βλέπουν ότι ο κόσμος τους κυνηγάει και θα βάλουν κάμερες από τη Βουλή μέχρι τα σπίτια τους…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κι εμένα αυτό μου προκαλεί πολλές απορίες.
  Αφού το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό για την εγκληματικότητα... τότε γιατί;;;

  Την ίδια άποψη έχω και για τον κουκουλο-νόμο.
  Διότι το μπάχαλο μπορεί η Αστυνομία να το ππιάσει και χωρίς κουκουλονόμο.
  Χάρη όμως σ αυτόν το νόμο μπορεί να συλληφθεί ο καθένας σε μια διαδήλωση επειδή φοράει μια μάσκα για να προστατευθεί από τα χημικά...

  Περίεργα πράγματα, πάντα "παγκοσμιοποιημένα"!

  ΑπάντησηΔιαγραφή