Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011

Reuters: Η επόμενη στο μνημόνιο η…Κύπρος!
«Η μικροσκοπική Κύπρος ίσως αποτελέσει το επόμενο πρόβλημα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

O συντάκτης του κειμένου παραδέχεται ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πρόβλημα χρηματοδότησης καθώς και ότι οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες της χώρας βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από τους αντίστοιχους της Ελλάδας.
«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να βρεθεί η Κύπρος στο «κλαμπ των τριών» (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία)» αναφέρει ο αναλυτής της γερμανικής Commerzbank στο Λονδίνο Ντέιβιντ Σνάουτζ. «Δεν είναι βέβαιο υποχρεωτικό, αλλά πολλοί δείκτες συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση».


Το Reuters σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα το επιτόκιο δανεισμού της Κύπρου παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει φτάσει το 7% από το 6,2% που βρισκόταν μέχρι πριν από ένα μήνα και 4,2% πριν από 12 μήνες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο φαίνεται ότι θεωρεί «εύκολη υπόθεση» την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης δεδομένων των οικονομικών μεγεθών. «Η Κύπρος αντιστοιχεί μόλις στο 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και οι χρηματοδοτικές της ανάγκες αγγίζουν μόλις τα 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος» αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Για να βγει το πόρισμα: «Συνεπώς η ΕΕ θα μπορούσε εύκολα να αντέξει το βάρος της διάσωσης».
Τα «πειστήρια του εγκλήματος», δηλαδή του «δυσβάστακτου» προβλήματος της κυπριακής οικονομίας που δικαιολογεί την προσφυγή σε δανεισμό από το μηχανισμό ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση από την «τρόικα» των οίκων αξιολόγησης, Moody’s, Fitch και Standard & Poor’s.
Στα τέλη Μαΐου η Fitch υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την αξιολόγηση της Κύπρου στο επίπεδο Α- λόγω της έκθεσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό χρέος.
Βέβαια το χρέος της Κύπρου ανέρχεται μόλις στο 62% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,1% του ΑΕΠ. Όμως αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τις αγορές, όπως υπογραμμίζει το Reuters, είναι άλλο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας
«καθυστερεί τις περικοπές στον πολυδάπανο δημόσιο τομέα».
Το κείμενο του Reuters προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τα όρια της ανάλυσης. Ασκεί κριτική στον «εργατικό ακτιβισμό στον οποίο ρέπει η κυβέρνηση» υποδεικνύοντας τρόπους άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και συμπεριφοράς προς άλλους οικονομικούς παράγοντες, όπως ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.Κύπριοι και Κύπριες, πανηγυρίζατε πριν μερικά χρόνια για την ... ευρωπαική ολοκλήρωσή σας!
Αφήσατε την Κυπριακή Λίρα, ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στην Ευρώπη για να το αλλάξετε με το ευρώ.
όπως πανηγύρίζαμε και οι Έλληνες λίγα χρόνια πιο πριν για τη δική μας ... ευρωπαική ολοκλήρωση!
Τελικά είναι σιγουρο: Η Ευρώπη ολοκλήρωσε.... στα μούτρα μας!
Καιρόςνα ανασυνταχτούμε και να αντισταθούμε παρέα ενάντια στον ευρωπαικό ολοκληρωτισμό!
Έτσι και αλλιώς εσείς ξέρετε καλύτερα από εμάς. Ρίξατε χυλόπιτα στο Σχέδιο Ανάν!
Μπροστά στα... "γατάκια" του ΔΝΤ θα κωλώσετε; Αποκείεται!
Μαζί ζήσαμε το αιματοβαμμένο 74, μαζί θα ζήσουμε το ένδοξο 2011-12 ή όποτε τελοσπάντων καταφέρουμε να ξαναγίνουμε ελεύθεροι ακι ανεξάρτητοι!
Προσέξτε καλά! Επιχειρείται και σε σας το σχέδιο λαικής συκοφάντησης και της επιβολής της... "μαζί τα φάγαμε" φιλοσοφίας. Το λέει καθαρά το κείμενο. Το Reuters κριτικάρει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κύπρου για «εργατικό ακτιβισμό στον οποίο ρέπει η κυβέρνηση»!
Το ... πιάσαμε το υπονοούμενο κύριοι!

Πηγή: Cretalive.gr

2 σχόλια:

 1. Η Κύπρος φαβορί για επιτήρηση;;;

  Ας μη βιαζόμαστε φίλε Μαζεστίξ.
  Δεν πιστεύω ότι θα μπει η Κύπρος σε επιτήρηση.
  Δεν ξέρω τι θα ψηφίσουν οι σκανδιναβικές χώρες και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

  Από μας πάντως έχει σίγουρο το 12άρι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαχαχα
  Ντουζ πουάν;;;

  Άμα η ψηφοφορία γινόταν αλά eurovision, να στέλναμε την Ελενάρα την Παπαρίζου, να βγουν τα μάτια των "κουτόφραγκων" και όχι το γατούλη Σιλβέστρο-Παπανδρέου και τον Κύρο Γρανάζη-Παπακωνσταντίνου που τους στέλνουμε (ίδιοι δεν είναι;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή