Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

Προς Πασόκους Επιστολή
Είστε ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.
Καλά κάνατε και ήσασταν. Πιστέψατε στον σοσιαλδημοκρατικό οδοστρωτήρα Ανδρέα του 74 και του 81, πιστέψατε στον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, ίσως πιστέψατε και στην αναδιανομή του πλούτου του Γιώργου.
Καλά έως εδώ.
Και όσα στραβά και αν βρίσκει κανείς στη διακυβέρνηση Ανδρέα και Σημίτη, σίγουρα βρίσκει και αρκετά αντεπιχειρήματα, τα οποία στάθηκαν αρκετά για να συνεχίσετε να ψηφίζετε ΠΑΣΟΚ έως προ ολίγου.
Ήρθε και ο Γιώργος λοιπόν. Ο Γιώργος που σωστά ανέφερε ότι "λεφτά υπάρχουν" και ότι γνώριζε πού θα τα έβρισκε. ΄Τη Δευτέρα των Εκλογών όμως έπαθε τη γνωστή μετεκλογική αμνησία και δε θυμόταν πού τα είχε αφήσει τα λεφτά. (σαν τα κλειδιά, ένα πράγμα....ποτέ δε τα βρίσκεις όταν τα χρειάζεσαι και όταν δεν τα χρειάζεσαι είναι συνεχώς μπροστά σου)
Πιστέψατε λοιπόν στην αναδιαρθρωση της οικονομίας μέσω της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης και στην τόνωση της αγοράς μέσω μιας όσο το δυνατόν δικαιότερης αναδιανομής του πλούτου.

Ωραία ως εδώ. Τον πιστέψατε, τον ψηφίσατε. Κανείς δεν είναι τέλειος. 'Ολοι μας έχουμε κάνει μαλακία την ημέρα των εκλογών και βλαστημήσαμε την ώρα και τη στιγμή κάποια φορά. Δε χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές που τον ψηφίσατε. Πέσατε θύματα απάτης. Δεν είναι ντροπή. Σε όλους μας έχει συμβεί κάποια φορά.
Δε χρειάζεται να νιώθετε συνυπεύθυνοι για την πώληση της χώρας και να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καλύψετε το ενοχικό σύνδρομο που εσκεμμένα σας καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σας κάνει κοινωνούς της προδοσίας του και να σας εγκλωβίζει στην υποστήριξή του.
Δεν εξαπατήσατε μαζί με τον Παπανδρέου, δεν υπογράψατε μαζί με τον Παπακωνσταντίνου, δεν τα φάγατε μαζί με τον Πάγκαλο.
Εσείς είστε αποδέκτες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της κάθε Κυβέρνησης και όχι ιεραπόστολοί της.

Εσείς είστε πάνω απ όλα πολίτες και έχετε χρέος να προασπίσετε το πολιτικό σας συμφέρον. Το ατομικό συμφέρον δηλαδή σε συνδυασμό με το κοινό συμφέρον.
Υποστηρίζοντας ή δικαιολογώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ ως αναπόφευκτη πιστεύετε ότι υπηρετείτε το πολιτικό σας συμφέρον;
Η πολιτική σας συνείδηση και η κοινωική σας νοημοσύνη παραμένει ακέραιη όταν υποστηρίζετε ή δικαιολογείτε μισάνθρωπα κυβερνητικά μέτρα;
Τι αγαπάτε περισσότερο;
Τον εαυτό σας και την οικογένειά σας;
Τον κοινωνικό σας περίγυρο;
Την Ελλάδα;
Ή το ΠΑΣΟΚ;

Αν απαντήσατε το τελευταίο είστε αξιοθρήνητοι και χρήζετε ψυχιατρικής περίθαλψης.
Αν απαντήσατε όμως οποιοδήποτε από τα άλλα τρία, τότε κοιταχτείτε στον καθρέφτη και παραδεχτείτε το: η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ηθελημένα εχθρκή προς τους ευατούς σας, τις οικογένειές σας, τον κοινωνικό σας περίγυρο, την κοινωνική σας τάξη, την Ελλάδα.
Και όλα αυτά αξίζουν πολλούς μεγατόνους περισσότερο από την οπαδική υποστήριξη ενός οποιουδήποτε κόμματος.Η Ελλάδα είναι πλέον και επισήμως στο ράφι σε τιμή ευκαιρίας.
Αυτά που φωνάζαμε αρκετοί πέρυσι τέτοιο καιρό δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο.
Η χώρα μας οδεύει με ταχείς ρυθμους στην πτώχευση.
Την πτώχευση που απέρριπτε μετά βδελυγμίας το ΠΑΣΟΚ πέρυσι ως καταστροφική.
Γι αυτό στο μεταξύ φρόντισε να υποθηκεύσει όλη την εθνική περιουσία και να υπογράψει την άρση της ασυλίας της εθνικής κυριαρχίας προς όφελος των δανειστών "μας".
Και αφού τα υπέγραψε αυτά, οδηγεί τη χώρα χειροπόδαρα δεμένη στα νύχια των διεθνών τοκογλύφων.
Δε χρησιμοποιεί κανένα από τα διαπραγματευτικά όπλα τα οποία διαθέτει η Ελλάδα.
Θα μπορούσε άνετα να απειλεί την Ευρώπη με έξοδο από το Ευρώ, γνωρίζοντας με βάση σχεδόν όλους τους έγκριτους διεθνείς  οικονομικούς αναλυτές ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ θα λειτουργήσει ως αρχή του ντόμινο της κατάρρευσης της ευρωπαικής οικονομίας στο σύνολό της.
Ούτε αυτό δε χρησιμοποίησε λοιπόν.
Ούτε χρησιμοποίησε την απειλή της παύσης πληρωμών εξωτερικού χρέους, ούτως ώτε να πιεστούν οι δανειστές και να δεχτούν καλύτερους όρους.
Τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε παρά μόνο λειτουργεί ως μεσίτης των διεθνών τοκογλυφικών συμφερόντων.
Για ποιο λόγο να στηρίξετε έστω και σιωπηρά το ΠΑΣΟΚ;
Τα περίφημα πλέον Spreads, εξαιτίας του δυσθεώρητου ύψους των οποίων μπήκαμε στο Μνημόνιο, έχουν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Άρα και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπέστη μεγάλη ζημιά από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Το Χρέος; Μεγάλωσε κι άλλο μέσα σ ένα χρόνο!
Μόνο το έλλειμμα δείχνει μια μικρή πτώση. Αλλά εδώ που τα λέμε όταν επιλέγεις την εσωτερική μερική παύση πληρωμών (συντάξεις, μισθοί, επιδόματα σε δημοσίους υπαλλήλους, μη αποπληρωμή των γιατρών, φαρμακοποιών κλπ) είναι δεδομένο ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί κάπως.
Αλλά και πάλι με την υπογεγραμμένη δανειακή σύμβαση, ακόμη κι αν το έλλειμμα μικρύνει πρόσκαιρα, οι δανειακές ανάγκες της χώρας ολοένα και αυξάνονται καθως χρειάζονται χρήματα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του δημοσίου και χρήματα για να αποπληρωθεί το δάνειο. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνδυαστούν με κανένα τρόπο.

Χτες βγήκαν ως "λαγοί" στη δημοσιότητα τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο 2, που θα ισχύσει μεχρι το 2015 αν τελικά υπογραφεί.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% σε 23% στα τρόφιμα, στα ψάρια, στα λαχανικά, στο εμφιαλωμένο νερό, στο γάλα και στον καφέ, αύξηση τελών κυκλοφορίας, αυξηση στο φυσικό άεριο , μείωση του εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων και πολλά άλλα εμετικά και μισάνθρωπα μέτρα.

Εσείς λοιπόν που θέλετε να πάρετε γάλα στα παιδιά σας, εσείς που έχετε ένα αυτοκίνητο και παρόλο που πληρώνετε το χαράτσι της βενζίνης, θα σας αυξήσουν κι άλλο τα τέλη κυκλοφορίας, εσείς που γυρίζετε το μεσημερι απ τη δουλειά και θέλετε να πάρετε δυο φρατζολάκια ψωμί να φάτε με την οικογένειά σας, εσείς που ζείτε σε περιοχές χωρίς πόσιμο νερό και πίνετε εμφιαλωμένο, εσείς που θελετε να πιείτε για να χαλαρώσετε έναν καφέ με τη γυναίκα σας ή με έναν φίλο, εσείς που δικαιούστε θέρμανση το χειμώνα και επιλέξατε φυσικό αέριο και πληρώσατε την πανάκριβη εγκατάστασή του γιατί θα ηταν φτηνό, εσείς που δουλέψατε 30 χρόνια πληρώνοντας τις εισφορές σας στα ασφαλιστικά ταμεία και υπολογίζατε στο εφάπαξ και στη σύνταξη που δικαιούστε διότι τα λεφτά αυτά είναι δουλεμένα από εσάς και ποτισμένα με τον ιδρώτα σας, εσείς που έχετε να θρέψετε μια οικογένεια, εσείς που προσπαθείτε να ονειρευτείτε το μέλλον σας, εσείς που δικαιούστε να απολαύσετε τους καρπούς από τις στερησεις του παρελθόντος σας, εσείς που αγαπάτε και πασχίζετε να φροντίσετε τους ευατούς σας, τις οικογένειές σας, εσείς που ενδιαφέρεστε για την επιβίωση του γείτονα και του φίλου σας, εσείς που αγαπάτε έστω την Ελλάδα..... για ποιο λόγο να στηρίξετε το ΠΑΣΟΚ;

Και η στήριξη ενός κόμματος δεν εξαντλείται στην επιλογή της κάλπης, αλλά κυρίως στην καθημερινή πρακτική μας ως πολίτες.
Φίλοι αναγνώστες που στο παρελθόν στηρίξατε ΠΑΣΟΚ, απεγκλωβιστείτε από το ενοχικό σύνδρομο της συνυπευθυνότητάς σας με το κόμμα.
Υπάρχει χρόνος και ελπίδα για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Μυρίστε τη "γύρη" από την Άνοιξη της Ισπανίας.
Εκεί όπου ο κόσμος δε ζητά να πεσει ο Θαπατερο για να ανέβει το δεξιό συγκοινωνούν δοχείο, ούτε για να ικανοποιηθούν ψευτοαριστεροι εργατοπατέρες.
Εκεί ζητούν το αυτονόητο: Πραγματική Δημοκρατία!
Εμπρός λοιπόν στο δρόμο του Γουδή, του 114, του Λαμπράκη, του Πολυτεχνείου για να επαναφέρουμε την Δημοκρατία στην Ελλάδα και τέρμα πια η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ των μεσοπρόθεσμων-μεσοπόλεμων μέτρων.
Οι αξίες της ζωής, τη ελευθερίας, της αξιοπρέπειας βαραίνουν πολύ περισσότερο από την απ-αξία της οπαδικής υποστήριξης ενός οποιουδήποτε κόμματος.

ΥΓ.:Φυσικά επ ουδενί δεν προτείνω τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας η οποία αποδεδειγμένα από τις προηγούμενες πρακτικές της και από τις παρούσες παλινωδίες της, μας δείχνει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να απεμπλέξει τη χώρα από την Οικονομική Κατοχή, αλλά προτίθεται να εφαρμόσει στο ακέραιο και μάλιστα "πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά" τις μισάνθρωπες επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και να μας βυθίσει ακόμη περισσότερο στον εφιάλτη της διαρκούς ύφεσης και εξάρτησης.

"Μισανθρωπίας το Ανάγνωσμα"

18 σχόλια:

 1. Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο!
  Αντικειμενικό και περιεκτικό!
  Αν ήμουν ΠΑΣΟΚ (και νοήμον άτομο) πιστεύω ότι θα με έκανε να το ξανασκεφτώ...
  Συνεχίστε να γράφετε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
  Ελπίζω να το ξανασκεφτούν.
  Γι αυτό το έγραψα άλλωστε!
  Ίδωμεν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μαζεστίξ συμφωνώ απολύτως με τον,/ την,''vouliazoume'',το άρθρο σου είναι εξαιρετικό είναι το καλύτερο άρθρο που έχω διαβάσει σχετικά με τους ψηφοφόρους του πασοκ και γενικότερα με την κατάσταση που βιώνουμε.Με ενοχλεί όμως το γεγονός ότι υπάρχει ένα 40% των συμπολιτών μας που ψηφίζει αυτούς, οι οποίοι είναι εντολοδόχοι της πιο ανάλγητης εξουσίας,αυτής του κέρδους και που είναι η αιτία να υπάρχουν άνθρωποι πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι. Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας δυστυχώς εξακολουθεί να λειτουργεί μεσοβέζικα προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας και από τον φόβο μην χάσει τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της.
  Για παράδειγμα στις εκλογές του εμπορικού συλλόγου Αθηνών το πασοκ ήλθε πρώτο με 10 μονάδες διαφορά από το δεύτερο την νδ.
  κι ας έχουν κλείσει τόσα μικρομεσαία καταστήματα.
  Τέλος κλείνοντας το σχόλιο μου αφιερώνω στους ψηφοφόρους του
  πασόκ ένα αναρχικό σύνθημα που αγαπώ πολύ:
  ''ΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΛΛΑΖΑΝ ΚΑΤΙ
  ΘΑ ΗΤΑΝ
  ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μαζεστίξ θα το αναρτήσω και στο ''δΗΘΕΝ''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φυσικά, μη ρωτάς!
  Ό,τι θες αναδημοσίευέ το και χωρις ερώτηση!
  (φαντάζομαι ισχύει και το αντίστροφο!) :-)

  Όντως αυτό που λες είναι φοβερό: να κλείνουν τα μαγαζιά σωρηδόν και ο εμπορικός σύλλογος να βγάζει ΠΑΣΟΚ.
  Αλλά και στη ΓΣΕΕ και στην ΔΕΔΥ να γίνουν εκλογές, πάλι ΠΑΣΟΚ δε θα βγάλουν;
  Δε πα να τους αλλάζουν τα φώτα; Εκεί αυτοί!
  Μη στενοχωρήσουν τον Παναγόπουλο και τον Παπασπύρο!
  Κι ας είναι στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
  Κι ας είναι από τους ανώτερους συνδαιτημόνες του Μαξίμου.

  Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με τη συμμετοχή στις εκλογές αυτές. (συνδικαλιστικές, σωματείων, φοιτητικές κλπ)
  Όταν τη μέρα των εκλογών του σωματείου δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν οι "υγιείς", τότε βγάζουν όποιον θέλουν τα κομματόσκυλα.
  Αν πήγαιναν να ψηφίζουν όλοι είμαι πεπεισμένος πως τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
  Όταν σε κάοιο κλάδο δουλεύουν 100, αν ψηφίσουν και οι 100 το αποτέλεσμα θα είναι ενδεικτικό.
  Αν ψηφίσουν οι οι 20, εκ των οποίων οι 10 είναι υποψήφιοι και οι άλλοι 10 οι στάνταρ ψηφοφόροι τους, τότε προφανώς και θα βγαίνουν αυτά τα αποτελέσματα.

  Και γι αυτό φυσικά, προκειμένου να μην αλλάζουν τίποτα οι εκλογές, αντί να τις κάνουν παράνομες -πράγμα που θα επέφερε αντιδράσεις- τις κάνουν μη αντιπροσωπευτικές και ησυχάζουν!
  Έτσι, και εκλογές γίνονται και οι εκλεγμένοι ουσιαστικά διορίζονται! Και μετά όταν κάνουν μαλακίες, η ευθύνη πέφτει στο εκλογικό σώμα με την ατάκα "τι μιλάτε; εσείς τον ψηφίσατε!".
  Και το χειρότερο; Έχουν και ψιλοδίκιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πρόταση; Να μην πω ψέματα, δεν έχω συγκεκριμένη πρόταση με επιστημονικά χαρακτηριστικά.
  Η γενική πρότασή μου είναι να απεμπλακεί από το κόμα ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αι να σχηματίσουν ένα νέο πολιτικό χώρο που να περικλείει δυνάμεις από αυτούς, από το ΣΥΡΙΖΑ, από τους Οικολόγους, από τη Δημ. Αριστερά, από το ΔΗΚΚΙ, μέχρι κι από τη .... Σπίθα, και σε συνεργασία και ιδεολογική σύγκλιση με τον ανεξάρτητο προοδευτικό κόσμο, με ανένταχτους αριστερούς κλπ. να σχηματίσουν τη νέα προοδευτική παράταξη, αφού η παλιά σάπισε κι έχει γίνει χειρότερη κι από τη συντηρητική.
  Τουλάχιστον ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να αλλάξει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα από εξουσιαστική θέση.
  Αν δε γίνει κατι τέτοιο ή κάτι απρόμοιο τελοσπάντων, η εξέγερση θα είναι αναπόφευκτη νομίζω.
  Και τοτε θα καούν και τα ξερά και τα χλωρά.
  Και οι συνέπειιες θα είναι ανυπολόγιστες.
  Μπορέι να προκύψει από άμεση δημοκρατία έως και... δικτατορία.
  Αυτή η πρότασή μου είναι η τελευταία συστημική λυ΄ση.
  Οι υπόλοιπες είναι εξωσυστημικές.
  Διότι ο κόσμος απομακρύνεται όλο και περισσοτερο ψυχή τε και σώματι από τους πολιτικους και εξουσιαστικους φορείς.

  Εσύ πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει λύση όσο το ΠΑΣΟΚ είναι ο κύριος φορέας του προοδευτικού χώρου;

  Μαζεστίξ
  (δεν με αφήνει το σύστημα να μπω με το λογαρισασμό μου. Στη γραμμή διαυθύνσεων μου βγάζει το σήμα του.... Σκάι!!! ΘΑ το ψάξω. Υποψιάζομαι hackerίστικη επίθεση στα blogs)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πολύ καλή η πρότασή σου, αλλά, δυστυχώς, λυπάμαι που θα το πω (και σιχαίνομαι και που το σκέφτομαι) …στην Ελλάδα ζούμε.
  Ξέρω, ακούγεται κοινότυπο, αλλά έτσι είναι. Ποιος σου λέει εσένα ότι την επόμενη μέρα δεν θα βρεθούν μέσα από αυτή την κοινή προσπάθεια καινούριοι αλήτες να την καπελώσουν;

  Ρίξε μια ματιά στο Σύριζα: 15 αρχηγοί, 36 υπαρχηγοί, 129.471 συνιστώσες και 4.628.992 απόψεις. Νομίζεις ότι κάτι τέτοιο έχει προοπτική να προχωρήσει. Αν μιλούσαμε για άλλη χώρα θα ήταν αυτονόητη μια τέτοια κίνηση. Πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, γιατί φταίμε εμείς, όχι η πρόταση.

  Αυτό που προτείνω είναι εκλογές, πρωθυπουργός κοινής αποδοχής -όχι πολιτικός- και υπουργοί επίσης μη πολιτικές προσωπικότητες. Υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαράσσονται οι στόχοι, οι κατευθύνσεις και η στρατηγική. Όποιος δεν θέλει να βοηθήσει (ΚΚΕ, Σύριζα και άλλοι γραφικοί) φίλε Μαζεστίξ θα τον ξεράσει η ιστορία. Θα πέσει ο ουρανός στο δικό του κεφάλι.

  Μπορεί όλα αυτά να μην ακούγονται και πολύ «συστημικά» ή να βρίσκονται εκτός συνταγματικού πλαισίου. Αδιαφορώ. Να βρουν τρόπο γιατί δεν μας «παίρνει» ο χρόνος.

  Και χέστηκα για τη «««νομιμότητα»»».

  Τα μεγαλύτερα ανουσιουργήματα στη χώρα μας έγιναν βάσει νόμου.
  Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δε θα μιλήσω περί "νομιμόττας".
  Έτσι κι αλλιώς... σωθήκαμε κι απ τη νομιμότητα.
  Η δημοκρατία δεν είναι θέμα νομιμότητας.
  Κυρίως επειδή δεν τη ζούμε.
  Η δημοκρατία είναι ζητούμενο.
  Άμα ήταν δεδομένη η δημοκρατία και είχαμε αυτά τα χάλια, τότε θα προσυπέγραφα τοσυλλογισμό σου.
  Αοφύ όμως τα χάλια μας οφείλονται εν πολλοίς στην έλλειψη δημοκρατίας, τότε η λύση στα προβλήματα θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι η άρση της.
  Με αλαγή Συντάγματος, με Αμεσοημοκρατικούς θεσμούς, οι αλήτες που θα ξεφυτρώνουν για να καπελώσουν μια νέα προσπάθεια δε θα έχουν την εξουσία να κάνουν αυτά που έκαναν.
  Δημοψηφίσματα για κάθε σημαντικό νόμο , αποκέντρωση της εξουσίας, εξουσία στις περιφέρειες με συμμεοχή του κόσμου στη λήψη αποφάσεων.
  Δημοκρατία σημαίνει ο λαός αποφασίζει και η Κυβέρνηση υλοποιεί την απόφαση του λαού.
  Όταν η Κυβέρνηση αποφασίζει και υλοιποιεί μόνη της δεν υπάρχει δημοκρατία.
  Κοινοβουλευτική δικτατορία λέγεται.
  Για κάθε αλλαγή προαπαιτείται αλλαγή Συντάγματος γιατί αλλιώς τα γεράκια πάντα θα καταστρ΄φουν κάθε φιλόδοξη προσπαθεια.
  Π.χ. ο Σύριζα ήταν μια πολύ καλ΄προσπάθεια όταν ξεκίνησε επί Αλαβάνου.
  Μετά όμως τα γεράκια των Συνιστωσών καταστρέψανε κάθε δημιουργική προσπάθεια, ζητώντας μόνο να διατηρούν κεκτημένα σαν εργατοπατέρες και χωρίς να αγωνίζονται για άλλες κατακτήσεις.
  Και φυσικά η κατάληξη ήταν "15 αρχηγοί, 36 υπαρχηγοί, 129.471 συνιστώσες και 4.628.992 απόψεις" όπως αναφέρεις...
  Το ΚΚΕ τα ίδια και χειρότερα.Δογματισμός σκέτος.

  Αλλά οι παθογένειες της κοινοβουλευτικής αριστεράς δεν αθωώνουν ούτε στο ελάχιστο τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δε δικαιώνουν τις αποφάσεις τους.
  Και το να συναινείς σε ένα έγκλημα δε σε καθιστά "υπεύθυνο", οπως θεωρεί π.χ. ο Καρατζαφέρης. Σε καθιστά απλως συνένοχο.
  Και εδώ που τ αλέμε σε τι θα μπορούσε να συναινέσει ένα αριστερό κόμμα (και το καλύτερο του κόσμου να ήταν) σε μια πολιτική αφαίμαξης;
  Πώς θα μπορούσε να "βοηθήσει";
  Όταν οι "λύσεις" είναι οι πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες και καπιταλιστικές, τότε δεν αφήνονται περιθώρια στην αριστερά να "βοηθήσει" ή να συμμετέχει στις λύσεις.
  Και ο Κουβέλης που είναι πρόθυμος να συναινέσει, δεν του δίνονται ούτε τα ελάχιστα περιθώρια να το κάνει, με τόσο ακραία πολιτική που εφαρμόζεται.

  Και όσο για την Κυβέρνηση προσωπικοτήτων που αναφέρεις, τι μπορείνα μας κάνει να πιστέψουμε πως άνθρωποι οι οποίοι δε θα λογοδοτήσουν σε μας ότι θα λειτουργήσουν προς όφελός μας;
  Αν οι υπουργοί που μετά το έργο τους λογοδοτούν στο λαό (εστω και με τη μορφη της κοινοβουλευτικης δικτατορίας που έλεγα παραπάνω), τα κάνουν όπως τα κάνουν, τότε μπορούμε να φατναστούε τι θα κάνουν άνθρωποι που δε θα λογοδοτούν σε μας ούτε στο ελάχιστο.
  Διότι πρώτα απ όλα αν δνε είναι εκλεγμένος ποιος θα τον επιλέξει; Αφού δε θα τον επιλέξει ο λαός(Δε θα είναι εκλεγμένος) θα πρέπει να τον εκλέξει η... Βουλή;
  Μα όταν κατηγορούμε τη Βουλή για τις πράξεις και τις αποφάσεις της, θα την εμπιστευτούμε για την ανάδειξη των κατάλληλων προσώπων για Κυβέρνηση "κοινής αποδοχής";
  Ακούγεται λίγο οξύμωρο νομίζω.

  Μαζεστίξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν μίλησα για ανθρώπους που «δεν θα λογοδοτούν σε εμάς». Αναφέρομαι σε ανθρώπους που θα έχουν στο νου τους τη σωτηρία της Ελλάδας και όχι την δική τους επιβίωση. Ανθρώπους με φιλότιμο, έννοια που δεν υπάρχει πουθενά αλλού και οι πολιτικοί μας προσπαθούν να τη σβήσουν και από το δικό μας λεξιλόγιο.
  Η σκέψη μου και η πρότασή μου αφορά προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της διανόησης, της υγιούς επιχειρηματικότητας.
  Ανθρώπους με αγάπη για την πατρίδα μας, που θέλουν, ξέρουν και - πάνω απ’ όλα - μπορούν.
  Ανθρώπους που είναι πρεσβευτές μας σε όλη την οικουμένη, ο καθένας από τη θέση του.
  Ανθρώπους που αυτό που θα χαρακτηρίζει την προσπάθεια τους θα είναι η άδολη προσφορά και όχι η επανεκλογή, ή αυτό το γαμ...νο πολιτικό κόστος.
  Ανθρώπους με συνείδηση, εθνική συνείδηση και όχι τα συνήθη κωλόπαιδα που εκτρέφονται από κομματικούς σχηματισμούς από τα εφηβικά ή τα φοιτητικά τους χρόνια, μεταλλάσσονται σε γενίτσαρους-μουτζαχεντίν του κόμματος και βάζουν το κόμμα και τη δική τους πολιτική ανέλιξη πάνω από την πατρίδα.
  Ανθρώπους που έχουν καταλάβει ότι δεν πάει άλλο με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα και που καταλαβαίνουν ότι αν δεν αλλάξει άρδην το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα μας πάρει όλους ο διάολος.
  Ο άνθρωπος που έχει πραγματικά συνείδηση, λογοδοτεί πρώτα στον εαυτό του, που είναι ο άτεγκτος κριτής και μετά στους υπόλοιπους.
  Δεν κινδυνεύουμε από αυτόν. Αυτός βλέπει τα λάθη του, επαναπροσδιορίζεται και αυτοδιορθώνεται.
  Κινδυνεύουμε από τον πολιτικάντη που αυτοκοροϊδεύεται, πείθοντας τον εαυτό του ότι κάθε στραβό που κάνει είναι για το καλό του τόπου. Τρομάρα του…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συμφωνώ σε όσα λες αλλά ποιος θα τους επιλέξει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τα ίδια τα κόμματα.

  Είτε μας αρέσει είτε όχι αυτά εκφράζουν την βούληση του ελληνικού λαού, τουλάχιστον αυτών που «μπαίνουν στον κόπο» να ψηφίσουν. Υπ’ αυτή την έννοια οι επιλογές τους θα μας αντιπροσωπεύουν. Βάλε στη λέξη όσα εισαγωγικά νομίζεις εσύ. Αλλά άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Και δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ καινούριες αποστασίες και χούντες. Ευκαιρία ψάχνουν τα χρυσαύγουλα και κάτι μαλακισμένοι στρατόκαυλοι να μας κατσικωθούν στο σβέρκο.

  Υπάρχουν σοβαρές προσωπικότητες που ανήκουν σε κάθε πολιτικό χώρο και δεν τόλμησαν να ασχοληθούν με τα κοινά, βλέποντας το χάλι των υπολοίπων. Άνθρωποι εγνωσμένου κύρους και αξίας. Τι διάολο, δεν θα γίνουν αποδεκτοί λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων; Ακόμη εκεί βρισκόμαστε; Αντί να βάλουμε πλάτη για να σώσουμε το πλοίο θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε κι άλλες τρύπες; Όλοι θα πάμε στον πάτο, στο ξαναείπα, δεν θα γλιτώσει κανένας. Ποιος θα συγχωρέσει το οποιοδήποτε κόμμα και τον οποιοδήποτε πολιτικάντη αν βγει και του πει ότι την ώρα που διαλυόταν το σύμπαν εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα;

  Ας το καταλάβουν όλοι. δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Τις ενδοκοινοβουλευτικές μας κόντρες τις παρακολουθούν από πολύ κοντά οι δανειστές-κοράκια. Γελάνε μαζί μας που δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε τίποτα.

  Είχε δίκιο αυτός που είπε ότι «οι απόψεις είναι σαν τις κωλ…πίδες, ο καθένας έχει από μια».

  Αν δεν καταλήξουμε σε μια κοινή άποψη, σε πολύ λίγο δεν θα έχουμε κω@ο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Χαχαχαχα. Καλό το απόφθεγμα επί του αποφθέγματος!

  Ως προς τα υπόλοιπα τώρα.
  Στην περίπτωση που τα κόμματα είναι σε θέση να επιλέξουν τους καλύτερους για τη διακυβέρνηση, τότε γιατί να μην τα εμπιστεύομαστε να κυβερνήσουν αυτά;
  Αν μπορείς να ξέρεις ποιος έχει τη σωστή λύση, τότε σίγουρα ξέρεις και εσύ τη λύση!
  Και κακά τα ψέματα, οι μισοί σημερινοί υπουργοί είναι εξωκοιοβουλευτικοί.
  Η γνώμη μου είναι ότι το πρόβλημα είναι του συστήματος και όχι προσώπων.
  Πιστεύω πως δε θα αλλάξει τίποτα ούτε με συναινέσεις, ύτε με κυβερνήσεις προσωπικοτήτων ούτε με τίποτα τέτοιο σχετικό.
  Πρέπει να χτυπηθεί το πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό σύστημα στη ρίζα του.
  Επίσης τα γεράκια-δανειστες που αναφέρεις και στο "Υπάρχει λύση !" στο blog σου έχουν τη δύναμη να σε κρατούν αιωνίως όμηρο με το χρέος σου. Αν δεν αρνηθείς την αποπληρωμή του θα ζεις μια ζωή στα δίχτυα των κερδοσκόπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, των "αγορών" κλπ. Το Μνημόνιο θα γίνει αιώνιο!
  Πιστεύω ότι η πολιτική Παπανδρέου συνιστά εθνική μειοδοσία και οποιαδήποτε συναίνεση με αυτήν καθιστά συνενόχους τους συναινούντες.
  Δε θεωρώ υπυθυνότητα την συνυπογραφή σε συμβάσεις δουλείας (διότι όσο έχεις πάρε-δώσε με κερδοσκόπους τέτοιες θα είναι οι συμβάσεις).
  Θεωρω ότι η αλλαγή μπορεί να δωθεί μόνο απ το λαό και όχι από τα κόμματα- με τη σημερινή τους μορφή και υπόσταση τουλάχιστον.
  Ούτε καν από τα κόμματα που μπορεί να έχουν δίκιο!
  Έχουν χρεωκοπήσει τα κόμματα στη συνείδηση του λαού και δεν μπορούν να εμπνεύσουν κανέναν πια.
  Όσο για εθνικές συνεννοήσεις κλπ, δε τις θεωρώ εφικτές.... ούτε καν επιθυμητές.
  Δε βρίσκω σε τι μπορεί να συναινέσω με τον Πασοκτσή ομοιδεάτη του Παπανδρέου, του Πάγκαλου και του Παπακωνσταντίνου... με το Νεοδημοκράτη ομοιδεάτη του Σαμαρά, της Ντόρας και του Πολύδωρα... με το φασιστάκι ομοιδεάτη του Καρατζαφέρη, του Γεωργιάδη και του.... Λιακόπουλου.
  Πιστευω μόνο σε ανατροπή του πολιτικού συστήματος από τον -απογαλακτισμένο από τα κόμματά του- λαό του εν γένει προοδευτικού χώρου.

  Αλλά είπαμε... οι απόψεις είναι σαν τις κωλ...πίδες!
  :-)

  Και καμιά φορά οι πολύ ανοιχτές απόψεις συμβαδίζουν με τις πολύ ανοιχτές κωλ...δες, έπειτα από συνεχείς βιασμούς!
  Δηλαδή έπρεπε να μας γ...νε τόσα χρόνια για να αρχίσουμε να αναζητούμε λύσεις. Μέχρι πέρσι γλεντούσαμε αμέριμνοι στο πάρτυ του Σημίτη και του Καραμανλή και πίναμε στην υγειά του κοροιδου.
  Και όσο κι αν δεν το καταλαβαίναμε τότε, το κορόιδο ήασταν εμείς.
  Τρώγαμε ευχαριστημένοι τα αεριτζήδικα ξεροκόμματά μας, αφηνοντας τους άλλους να τρώνε τις φρατζόλες ανενόχλητοι...

  Μαζεστίξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πιστεύω (και ελπίζω) ότι δεν υπάρχουν πια Πασοκτσήδες, Νεοδημοκράτες, Κουκουέδες, Συριζαίοι. Η πλειοψηφία του κόσμου κατάλαβε το παιχνίδι τους και βγήκε από τα κουτάκια που τους είχαν κλείσει και ντανιάσει στα ράφια τους. Κατάλαβαν ότι τα κόμματα δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά είναι το πρόβλημα.

  Αναρωτιέσαι που μπορεί να βρεθεί συναίνεση. Να σου αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Όταν πανηγυρίζαμε τα ολυμπιακά μετάλλια στην Βαρκελώνη, στην Ατλάντα, στο Σίδνεϊ, στην Αθήνα, στο Πεκίνο, ή το Euro 2004, σκεφτήκαμε αυτός που τρελαίνεται δίπλα μας στην κερκίδα, ή ξεχύνεται στους δρόμους με την ελληνική σημαία και χοροπηδάμε αγκαλιασμένοι μαζί του αν είναι δεξιός, αριστερός, κεντρώος, φασίστας, Παναθηναϊκός, ή ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός; Σκεφτήκαμε αν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, άνεργος ή επιχειρηματίας; Όχι βέβαια. Και ξέρεις γιατί; Γιατί εκείνες τις ώρες είχαμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας την Ελλάδα. Γιατί είχαμε κάνει πέρα ότι μας χώριζε και ανακαλύπταμε τα κοινά μας. Γιατί καμία κουφάλα δεν μπορούσε να κλέψει τη χαρά μας. Τη χαρά της χαμένης μας αθωότητας. Τη χαρά να χαιρετάς έναν σου άγνωστο, χωρίς να σκέφτεσαι πως θα του την φέρεις. Αυτό που χρόνια τώρα προσπαθεί το πολιτικό σκυλολόι, να μας διαιρεί για να βασιλεύει.

  Πιστεύεις ότι με τους περισσότερους Έλληνες δεν έχεις κάτι κοινό. Εγώ πιστεύω ότι θα εκπλαγείς ευχάριστα όταν ανακαλύψεις ότι κάνεις λάθος. Όταν ανοίξουμε το καπάκι και βγούμε όλοι από τα κουτάκια θα ξαναγίνουμε Ελλάδα.

  Ήταν καταπληκτική η ανάρτηση σου για τους Έλληνες που σταμάτησαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ τους Πέρσες, τους Άραβες και τον Χίτλερ.

  Η φυλή μας έχει μεγάλη δύναμη. Πιστεύω ότι κοντεύει η ώρα που θα το αποδείξουμε…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Συμφωνώ με όσα λες περί ενότητας.
  Αλλά η ενότητα είναι εφικτή στους πανηγυρισμούς, στομ πένθος ή στον αγώνα εναντίον ενός κοινού εχθρού.
  Μόλις ξεμπερδεύουμε με τον κοινό εχθρό (Χίτλερ, Ξέρξη), τότε αρχίζουμε και πλακωνόμαστε μεταξύ μας μέχρις εσχάτων.
  Η αγωννιστική μας κουλτούρα δεν εξαντλείται δυστυχως στον εξωτερικό εχθρό...
  Όταν τελειώνει ο αγώνας και αρχίζει η αναζήτηση των λύσεων, τότε η ιδεολογική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Και συνήθως από ιδεολογική η σύγκρουση γίνεται εμφυλιοπολεμική.

  Όσο για το αν ο κόσμος έχει στην πλειοψηφία του απογαλακτιστεί από τα κόμματα, ορισμένες φορές εκπλήσσομαι δυσάρεστα και διαπιστώνω ότι ο περισσότερος κόσμος μόλις πλησιάσουν εκλογές και πόλωση, ξανά προς το κόμμα τραβά...

  Μακάρι πάντως να είμαστε στον αγώνα όσοι περισσότεροι μπορούμε.
  Εγώ δεν εξαιρώ κανέναν. (πλην φασιστών)
  Το θέμα είναι οι πολλοί να μην αυτοεξαιρούνται.
  Εγώ δεν έχω πρόβλημα να φωνάξω πλάι σε ελληνικές σημαίες, πλάι σε σφυροδρέπανα, πλάι σε μαιάνδρους ή οτιδήποτε άλλο εκφράζει τον καθένα. (πλην σβάστικας φυσικά)
  Ελπίζω ο καθένας να είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί.
  Αλλά δεν ξέρω αν όλοι αγωνιζόμαστε για το ίδιο πράγμα.
  Πολλοί π.χ. πιστεύουν πως το πρόβλημά μας είναι ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ και ότι αν πεσει η Κυβέρνηση θα βγούμε στον ίσιο δρόμο. Οπότε αν προκυρηχθούν εκλογές θα πάνε να ψηφίσουν Σαμαρά, θα έχουν εκτονωθεί και θα λουφάξουν.
  Εγω πιστεύω πως το πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα, το πολίτευμα και το κεφάλαιο και δε με νοιάζει αν είναι Παπανδρέου ή Καραμανλής ή Σαμαράς, αλλά το σύστημα.
  Σίγουρα μπορούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί;

  Μαζεστίξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Τους φασίστες τους εξαιρώ και εγώ. Τα υπολείμματα της χούντας και του ναζισμού δεν έχουν καμία θέση στη γη που γεννήθηκε η δημοκρατία.
  Έχεις σοβαρές ενστάσεις που είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Τις ίδιες έχω και εγώ. Πρέπει όμως να αγωνιστούμε για το ίδιο πράγμα και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ! Δεν έχουμε χρόνο πια για κάτι άλλο, ούτε την πολυτέλεια της διαφοροποίησης.
  Οι καιροί έχουν αλλάξει, το είπες κι εσύ: «Δηλαδή έπρεπε να μας γ...νε τόσα χρόνια για να αρχίσουμε να αναζητούμε λύσεις;». Απ’ ότι φαίνεται ΝΑΙ ! Οι εποχές που έκοβαν κορδέλες εγκαινίων, επιθεωρούσαν εγκαταστάσεις, περιεργάζονταν μακέτες, φωτογραφίζονταν και μας κορόιδευαν έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και εμείς ξυπνήσαμε. Έπρεπε να μας πετάξουν από το κρεβάτι για να καταλάβουμε ότι ήταν όνειρο.
  Τώρα αναρωτιόμαστε πως ο Πάγκαλος και ο Ανδριανός έχουν από 58 σπίτια ο καθένας. Μέχρι χθες τους ψηφίζαμε και τσακωνόμαστε για το ποιος μας αγαπάει περισσότερο και θα μας σώσει καλύτερα. Τόσο μαλάκες ήμασταν !
  Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, αν δεν παλέψουμε όλοι για την ανατροπή του λάθους που λέγεται πολιτικό σύστημα, δεν θα μείνει πίσω κανένας για να μας κλάψει. Θα πάμε αύτανδροι !
  Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο ΓΑΠ με το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».
  Άσχετα ποιος το είπε και τι εννοούσε, τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Τελικά φαίνεται πως μας αγαπούν εξίσου ο Παγκαλος και ο Ανδριανός.
  Τσακωνόμασταν τόσα χρόνια για να διαπιστώσουμε πως το ματς ήρθε ισοπαλία...

  Το "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε", το "λεφτά υπάρχουν" και το "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι μεγαλες αλήθειες.
  Αλλά αυτός που τις είπε προεκλογικά, τις κατάπιε μετεκλογικά.

  Μαζεστίξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή