Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

«ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΩ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΜΕ …ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ»

Σε συνέχεια της ανάρτησης "Πρόβατα επί σφαγή ή,αλλιώς, εν δυνάμει δότες οργάνων..." http://toixo-toixo.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
αναδημοσιεύω μια φοβερή είδηση από το olympia.gr που μου υπέδειξε ο φίλος Laplace του mypanathinaikos.blogspot.com
Αποδεικνύουν δυστυχώς τους πέρα για πέρα εύλογους φόβους και επιφυλάξεις που εξέφραζε η προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με επερχόμενο νομοσχέδιο που θα αφορά τη μετατροπή όλων των ανθρώπων σε εν δυνάμει δότες οργάνων, εκτός αν δηλώσουν εγγράφως το αντίθετο.
Μεγάλη παγίδα αυτό το προαιρετικό. Γιατί αλήθεια ποιος θα το υπέγραφε το χαρτί να απαγορεύσει στους συγγενείς του να δώσουν τα ζωτικά όργανά του σε κάποιον άλλον που τα έχει ανάγκη, αν -ω μη γένοιτο- έρθει η κακιά η ώρα;
Και το γράφω αυτό διότι προφανώς και είμαι υπέρ των μεταμοσχεύσεων, αλλά όταν το απφασίζουν οι συγγενείς (ή το ζητήσει προκαταβολικά ο ίδιος ο ασθενής) και όχι οι γιατροί, των οποίων τα κίνητρα είναι συχνά αμφιλεγόμενα.

Θαυμάστε τους:

«ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΩ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΜΕ …ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ»Nοσηλευόταν σε κώμα, στην εντατική μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας και μερίδα γιατρών διέγνωσε… εγκεφαλικό θάνατο, πιέζοντας τους συγγενείς της να δωρίσουν τα όργανά της. Tελικά ανένηψε!

Άγιο είχε η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου, κάτοικος Σαλαμίνας, που τη βοήθησε να επιστρέψει από… τον άλλο κόσμο!
Στο διάστημα που νοσηλευόταν στην εντατική σε κώμα, μετά από πνευμονία με μυκόπλασμα, οι συγγενείς της δέχονταν πιέσεις να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να υπογράψουν δήλωση δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, αφού είχε ήδη καταγραφεί στα βιβλία του νοσοκομείου ο… εγκεφαλικός της θάνατος!

Οι πιέσεις, μάλιστα, άρχισαν από την πρώτη εβδομάδα νοσηλείας της στη ΜΕΘ μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας. Το συγκλονιστικό περιστατικό, μάλιστα, κατήγγειλε εγγράφως γιατρός του νοσοκομείου, αλλά και η οικογένειά της με αναφορά στον διοικητή του νοσοκομείου. Οι συγγενείς αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για αφαίρεση οργάνων.
Ενώ η 55χρονη Παναγιώτα Αποστολοπούλου βρισκόταν σε κώμα, μερίδα γιατρών διέγνωσε «εγκεφαλικό θάνατο οφειλόμενο σε μυκοπλασματική, ανοσολογικής αιτίας, εγκεφαλίτιδα». Ευτυχώς, κάποιοι άλλοι γιατροί είχαν αντίθετη γνώμη…
Διαφωνίες
Μετά από πολύμηνη νοσηλεία -στη διάρκεια της οποίας οι γιατροί είχαν χωριστεί στα δύο, επιμένοντας η μια πλευρά ότι «τελείωσε» και η άλλη ότι «είναι ζωντανή»- τελικά η γυναίκα ανένηψε!
Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, μόνο στο 8% των ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο νεκρώνεται ο εγκέφαλος, ενώ η αξονική τομογραφία δεν συνηγορούσε υπέρ του εγκεφαλικού θανάτου. Αυτό ήταν και το «σημείο τριβής» των δύο πλευρών.
Τη διάψευση του «θανάτου» της κάνει πλέον η ίδια η κ. Αποστολοπούλου και στο «Έθνος της Κυριακής»: «Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου για όσα μου είπαν οι συγγενείς μου όταν συνήλθα.
Οι άνθρωποι που η ζωή μου είχε αφεθεί στα χέρια τους, θέλοντας να βοηθήσουν κάποιον που είχε ανάγκη για μεταμόσχευση, βιάζονταν να τελειώνουν με μένα. Νοσηλεύτηκα στην εντατική με σοβαρές επιπλοκές από πνευμονία και καθώς καθυστερούσα να συνέλθω, εκείνοι με είχαν ξεγράψει. Ο αδελφός μου ο Μιχάλης, κάποια στιγμή, αφού φύγαμε από το νοσοκομείο, μου λέει:
«Nα ευχαριστείς τον Θεό και τον γιατρό Κοφινά που σε έσωσε, κάνοντας καβγάδες με τους άλλους, γιατί ήταν αντίθετος και δεν άφησε να σε τελειώσουν».
Κινησιοθεραπεία
Σιγά σιγά βελτιώνεται -με ειδική κινησιοθεραπεία που ακολουθώ- και το κινητικό πρόβλημα που είχα στα χέρια και τα πόδια», μας λέει η κ. Αποστολοπούλου, που τη συναντήσαμε σε κλινική αποκατάστασης.
Εχω συνέχεια δίπλα μου μέρα και νύχτα, τον γιο μου τον Χρήστο, που με βοηθά. Ηδη κινώ τα χέρια μου και όπως μου λένε οι γιατροί, θα μπορώ αυτές τις ημέρες να σηκωθώ και όρθια, κάνοντας ειδικές ασκήσεις βαδίσματος. Σε κείνους που ήθελαν να με ξεγράψουν δεν κρατώ κακία, ούτε ζητώ κάτι. Αυτά τα πράγματα τα «δικάζει» ο Θεός».
Η διαδικασία…

Παρά την προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο σοβαρό περιστατικό, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες στη διαδικασία διαπίστωσης του εγκεφαλικού θανάτου, που αποκλείουν το ιατρικό λάθος, για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία της δωρεάς. Μένει να αποδειχθεί αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) οφείλει να αποσαφηνίσει αν η τακτική αυτή, που ακολουθήθηκε με την περίπτωση της κ. Αποστολοπούλου, είναι η μοναδική, γιατί, διαφορετικά, κάποιοι πλήττουν το «κίνημα» της δωρεάς οργάνων. Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι από τις 23/10/2008 έχει λάβει επιστολή συγγενών της κ. Αποστολοπούλου, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει «συγνώμη».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η αναφορά του γιατρού που την έσωσε
Hδη από τις 30 Μαρτίου 2009, ο γιατρός Γεώργιος Κοφινάς με αναφορά του σε αρμόδια όργανα εξιστορεί αναλυτικά ότι παρά τις δικές του αντιρρήσεις η οικογένεια δεχόταν πιέσεις από συναδέλφους του στο νοσοκομείο που συνεργάζονται με τον ΕΟΜ να δώσει τη συγκατάθεσή της για δωρεά οργάνων. Καταγγέλλει, μάλιστα, ότι «η εμμονή αυτή συνεχιζόταν ακόμη και όταν κλήθηκε η νευρολόγος του νοσοκομείου που εξέτασε την ασθενή και είχε αρνηθεί να υπογράψει τον εγκεφαλικό θάνατο»! Περιγράφει «δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου», οι οποίες έγιναν όλες χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών, μετά δε από κάθε δοκιμασία εγκεφαλικού θανάτου η ασθενής επιβαρυνόταν αναπνευστικά.
Εξηγεί ότι «η παραμονή σε άπνοια -μέρος της διαδικασίας ελέγχου της εγκεφαλικής δραστηριότητας- προκαλεί ”ατελεκτασίες” οι οποίες προδιαθέτουν σε πνευμονίες, ενώ η άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα μειώνει το pH του αίματος και προκαλεί οξέωση…». «Η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια του νοσοκομείου μας και ενεπλάκη και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Η κ. (…) επείσθη, χωρίς να δει την ασθενή, να τηλεφωνήσει στους συγγενείς, για να συγκατατεθούν στην αφαίρεση οργάνων», λέει στην αναφορά του ο κ. Κοφινάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ethnos.gr

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ
Ανώνυμος είπε…
Δυστυχώς έχουν παραμείνει κάποια κινητικά προβλήματα στην ασθενή. Είναι πολύ πιθανό να προκλήθηκαν από τις δοκιμασίες εγκεφαλικού θανάτου που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών και ήταν παρατεταμένες. Είτε λόγω αγγειόσπασμου είτε λόγω μείωσης του pH στο αίμα και εν συνεχεία μείωσης του pH στον εγκέφαλο. Η μείωση του pH (και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα) ισοδυναμεί με χορήγηση οξέος. Δεν είναι δυνατόν να ρίχνεις οξύ σε πληγή. Θα επιδεινώσεις τη βλάβη. Βέβαια θα πονέσεις και υπερβολικά. Είναι ένα από τα χειρότερα μαρτύρια να σου ρίχνουν οξύ και μάλιστα στον εγκέφαλο. Η ασθενής δεν ξέρουμε τι ένοιωθε γιατί ήταν φοβερά καταπονημένη και διαταραγμένη ενώ τώρα να τα απώθησε στο υποσυνείδητο. Τράβηξε πολλά μαρτύρια που δεν τα εύχεται ούτε στους εχθρούς της. Προφανώς θα συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς και οι άνθρωποι του ΕΟΜ με τις δύο συμπρωταγωνίστριες. Τη γιατρό της εντατικής (ήταν εκπρόσωπος του ΕΟΜ) και την υπάλληλο του ΕΟΜ που έπαιρνε τηλέφωνα και προσπαθούσε να πείσει τους συγγενείς ότι είναι νεκρή η ασθενής. Ακούστηκε ότι τους είπε το ποιητικό “γιατί δεν υπογράφουν αφού τα όργανα σε λίγο θα σαπίσουν και θα είναι άχρηστα”. Τώρα κρύβονται πίσω από τη θεάρεστο πράξη της δωρεάς οργάνων και δε μιλούν. Μέχρι να βγει η ιστορία στη δημοσιότητα έλεγαν ότι έχουν πίσω τους τον ΕΟΜ και δε φοβούνται κανέναν. Δε θα τολμήσει κανείς να τους αγγίξει. Τώρα έφαγαν τη γλώσσα τους. Αν δεν τιμωρηθούν όμως κανείς δεν πρόκειται να συγκατατεθεί για δότης οργάνων ενώ οι ίδιες μπορούν άνετα να επαναλάβουν το “θεάρεστο” έργο τους. Αν η ασθενής ήταν δότης δεν θα χρειαζόταν να υπογράψουν οι συγγενείς και θα της είχαν αφαιρέσει τα όργανα και μαζί και τη ζωή. Θα έμεναν δε τα τέσσερα παιδιά της ορφανά. Τιμωρείστε τους για να πειστεί ο κόσμος ότι ήταν τυχαίο γεγονός. Έτσι θα πείσετε ότι λειτούργησαν οι δικλείδες ασφαλείας δηλαδή ο κ Κοφινάς στην προκειμένη περίπτωση και σώθηκε η άρρωστη. Κάντε αυτό που ζητά η πλειοψηφία του κόσμου.
Αγαπητοί Bloggers κρατήστε το σαν πρώτη είδηση μέχρι να πειστούν ότι δεν υπάρχει κανείς με κληρονομική ασυλία. Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κύκλωμα πίσω από την πράξη αυτή που τυχαία βγήκε στη δημοσιότητα. Ποιος ξέρει πόσες άλλες παρόμοιες πράξεις δε γνωρίζουμε. Ζητείστε επίμονα να βγει στη δημοσιότητα η αναφορά του κ Κοφινά. Αν αυτά που είπε δεν ήταν αληθινά θα τον είχαν απολύσει. Το κατηγορό του απευθυνόταν σε δύο πολύ σοβαρά θέματα. Το δεύτερο ήταν το ίδιο και χειρότερο. Δεν ήταν τυχαία γεγονότα.

Ανώνυμος είπε…
(1) Θα σας πω μερικά πράγματα από αυτά που ειπώθηκαν στην ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) που έγινε καθυστερημένα βέβαια. Στην αρχή ο κ Κοφινάς ανέφερε ότι συνάδελφός του και συνυποψήφιος για τη θέση του Διευθυντή της συγκεκριμένης εντατικής, χρησιμοποιούσε πειραματικά φάρμακο που κόστιζε από δέκα έως δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ ανά χρήση. Ανέφερε ότι παρά τις προειδοποιήσεις του ο συγκεκριμένος γιατρός επέμενε και το χρησιμοποίησε σε περιστατικό που όχι μόνο δεν είχε καμιά ένδειξη αλλά αντίθετα είχε και αντένδειξη, σύμφωνα με τα χαρτιά της παρασκευάστριας εταιρείας. Το αποτέλεσμα ήταν η ασθενής να πάθει εγκεφαλική αιμορραγία. Προτάθηκε τότε από την γιατρό που πρότεινε και την Αποστολοπούλου σα δότης οργάνων και οι συγγενείς συναίνεσαν. Κανείς βέβαια δεν ενημέρωσε τους συγγενείς ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε παρενέργεια του φαρμάκου. Η συγκεκριμένη ασθενής ήταν 49 ετών και πριν τη διαδικασία ζητήθηκε από τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και της έγινε στεφανιογραφία. Στη συνέχεια ο ίδιος γιατρός έδωσε το φάρμακο σε άλλον ασθενή με τα ίδια αποτελέσματα. Μετά το περιστατικό αυτό ο εν λόγω γιατρός έφυγε από το ΕΣΥ, προφανώς για να γλυτώσει την ΕΔΕ και την τιμωρία.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο επόμενο περιστατικό που αφαιρέθηκαν όργανα στο ίδιο νοσοκομείο υπήρξε το εξής φαινόμενο. Κατ’ αρχήν ήταν μόλις 32 χρονών. Είχε συνεννοηθεί ο ίδιος με τον ΕΟΜ και του είπαν να τους πληροφορήσειπως ήταν η καρδιά της γιατί σκόπευαν να την αφαιρέσουν. Του είπαν μάλιστα ότι δε χρειάζεται στεφανιογραφία και τους αρκεί το υπερηχογράφημα καρδιάς που ο ίδιος είχε κάνει (έχει κάνει και μετεκπαίδευση στους υπερήχους πέραν της ειδικότητάς του ο κ Κοφινάς) γιατί η ασθενής δεν είχε συγγενή υπερλιπιδαιμία για να έχει προβληματικά στεφανιαία σε τέτοια ηλικία. Έμειναν σύμφωνοι και προχώρησε η διαδικασία. Όμως ο κ Κοφινάς ρώτησε και έμαθε ότι τελικά το συνεργείο είπε ότι δεν αφαίρεσε την καρδιά.
Κανείς δεν ξέρει αν θάφτηκε μαζί με το υπόλοιπο σώμα. Δεν υπήρχε γιατρός χειρουργός υπεύθυνος για να ελέγξει τι όργανα πήραν και τι όργανα έμειναν στο σώμα. Τους ανέφερε επίσης ότι πριν μερικούς μήνες τα Βρετανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι
στους κόλπους της γίνεται εμπόριο οργάνων με την ανοχή των επίσημων αρχών της. Η ενέργεια του τότε Υπουργού δικαιοσύνης ήταν να απευθύνει εγκύκλιο στους νεκροτόμους και να τους συνιστά όταν αφαιρούν όργανο για εξέταση να κόβουν ένα κομμάτι και να ξαναβάζουν το υπόλοιπο στη θέση του. Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε…
(2)Συνέχεια από το προηγούμενο
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι νοσηλεύτηκε στην εντατική νεαρός μεταμοσχευθείς λόγω νεφρικής ανεπάρκειας όχι μόνο λόγω αποβολής του μοσχεύματος αλλά και επιμόλυνσης του πρόσθετου αγγείου από πλαστικό που τοποθετήθηκε για να αρδευτεί το μόσχευμα και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του. Ρωτήθηκε η θεία του (δεν είχε γονείς) που τον συνόδευε σχετικά με τη μεταμόσχευση και είπε ότι στον αδελφό του νεαρού επειδή πλήρωσαν, τοποθετήθηκε μόσχευμα που δουλεύει ακόμη. Στο νεαρό που δεν είχαν τα ανάλογα να πληρώσουν, οι γιατροί τους είπαν ότι του έπεσε μεγάλο και γι’ αυτό ο οργανισμός του το απέβαλε. Μήπως ήταν μεγάλο γιατί ήταν πτωματικό από το νεκροτομείο ή δεν ξέρουμε από πού αλλού και ήταν εξοιδημένο, για να βγει από τη λίστα αναμονής ο νεαρός ενώ το καλό νεφρό πήγε σε κάποιον άλλο που πλήρωσε και μάλιστα εκτός λίστας;
Εμμέσως πλην σαφώς τους απέδειξε ότι υπάρχει κύκλωμα πίσω από τις μεταμοσχεύσεις που λυμαίνεται τον ανθρώπινο πόνο.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ομάδες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης να ανορθώσουν το ανάστημά τους για να προστατέψουν τα μέλη τους. Να μη περιμένουν νομίζοντας ότι θα έρθει η στιγμή να λάβουν και αυτοί το κατάλληλο μόσχευμα χωρίς να πληρώσουν το τίμημα με τον έναν ή άλλο τρόπο, μπορεί κάποιοι να δώσουν περισσότερα. Έχουν ακουστεί τρελά πράγματα σε παλαιότερες εκπομπές. Φαίνεται ότι υπάρχει απίστευτο κύκλωμα πίσω από τις μεταμοσχεύσεις και αυτό αποδεικνύεται με την ασυλία που παρέχει στα μέλη του. Αφού έφτασε το θέμα στη δημοσιότητα γιατί δεν τιμωρεί ο ΕΟΜ τους υπεύθυνους για να αποδείξει ότι ήταν τυχαίο γεγονός και ότι λειτούργησαν οι δικλείδες ασφαλείας; Μήπως σκέφτεται ότι αν τους τιμωρήσει εκείνοι θα τους καρφώσουν για άλλες περιπτώσεις; Όσοι διαβάσετε αυτές τις γραμμές αποθηκεύστε την ιστοσελίδα μαζί με τα σχόλιά της σε ένα αρχείο και στείλτε το στις εξής διευθύνσεις για να μην το παίζουν αδιάφοροι και ότι δεν γνώριζαν.Υπουργείο εσωτερικών info@ypes.gr Υπουργείο Δημόσιας τάξης elasgrty@mopo.gr. Δυστυχώς έχουν διαγράψει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους τα άλλα υπουργεία και δεν μπορώ να τις βρω. Αν γνωρίζετε κάποιες γράψτε τους. Επίσης μπείτε στο www.parliament.gr, Ελληνικά, Σύνθεση, όπου στα βιογραφικά των βουλευτών αναφέρονται οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις και γράψτε τους ομαδικά. Σε δέκα-δέκα ή είκοσι-είκοσι ταυτόχρονα για να κωλύονται να μη το ψάξουν το θέμα μη τυχόν και τους καρφώσει κάποιος συνάδελφός τους. Σίγουρα θα υπάρχουν και άτομα που θα επαναστατήσουν. Στον τίτλο γράψτε “Κακούργημα σε νοσοκομείο”. Στείλτε το και στον ιατρικό σύλλογο Αθηνών isathens@isathens.gr, και τον Πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο pis@pis.gr καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο archbishop@ecclesia.gr. Επίσης εσείς bloggers μην το αφήνετε το θέμα. Δημοσιεύστε το ξανά και ξανά μαζί με αυτά που σας γράφουμε. Στείλτε το στους φίλους σας, στα υπουργεία και στους βουλευτές. Θα επιτελέσετε κοινωνικό έργο.

Ανώνυμος είπε…
Ούτε λίγο ούτε πολύ οι κύριοι γιατροί κάνουν πειράματα με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και όταν έχουν απώλειες φωνάζουν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να καθαρίσει τα μπάζα απο την περιοχή. Παίρνουν και συγχαρητήρια για το «θεάρεστο έργο» που έκαναν.
Ντροπή σας. Και στους γιατρούς και στους ανθρώπους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και στους ηγέτες μας που δεν τους τιμωρούν και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να μας φορολογούν για να πληρώσουμε αυτά που ξόδεψαν οι γιατροί παίζοντας τις ζωές των ασθενών πόκερ.

Αναδημοσίευση από:
http://ellinikoistologio.blogspot.com/2010/01/blog-post_7869.html

8 σχόλια:

 1. καλησπερα φιλε

  η καλυτερη απαντηση σε οσους αμφισβήτησαν την προηγουμενη αναρτηση σας που μιλουσε για "Πρόβατα επί σφαγή ή,αλλιώς, εν δυνάμει δότες οργάνων..."

  αυτη ειναι η ελληνικη πραγματικότητα,δυστυχως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα!
  Δυστυχώς έτσι είναι.
  Κι ευχαριστώ για το άρθρο που μου υπέδειξες. Φοβερό. Ανατρίχιασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανατριχιάζει κανείς διαβάζοντας τον νόμο.

  Δείτε στο άρθρο 9.6
  Όταν ο θεράπων ιατρός διαγνώσει νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους και εφόσον η λειτουργία ορισμένων

  οργάνων διατηρείται με τεχνητά μέσα, υποχρεούται να προβεί από κοινού με έναν αναισθησιολόγο και ένα

  νευρολόγο ή νευροχειρουργό στη σύνταξη πιστοποιητικού θανάτου.
  <.........>
  Μόνο αν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση συνεχίζεται η τεχνητή υποστήριξη του θανόντος προσώπου.

  Και παρακάτω

  Άρθρο 36
  Ποινικές κυρώσεις

  1. Όποιος με πρόθεση παραβαίνει τις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του παρόντος νόμου τιμωρείται με

  φυλάκιση τουλάχιστον ένα (1) έτος και με χρηματική ποινή τουλάχιστον έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

  Δηλαδή ο ιατρός της ΜΕΘ που θα συνεχίσει την υποστήριξη της ζωής ενός εγκεφαλικά νεκρού, χωρίς την προοπτική της προσφοράς των οργάνων του τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο!

  Απίστευτο!

  Καμιά πιθανότητα για σωτηρία να αδειάσει αμέσως το κρεβάτι να μπεί άλλος υποψήφιος. Εγώ θα αφήσω οδηγία αν μου τύχει κάτι τέτοιο να με πάνε αλλού με δικά μου έξοδα μέχρι τέλους ή ανάνηψης.

  Διαβάστε και εδώ επιχειρήματα από την συζήτηση στην βουλή

  και εδώ ένα αξιόλογο άρθρο

  Επίσης
  Επισημαίνω αυτό το απόσπασμα από εδώ

  Anaesthetic management of the brain dead for organ donation

  The declaration of brain death requires the loss of cerebral and brain stem reflexes, leaving responses of spinal origin intact. Reflex neuromuscular activity should be expected and may range from muscle twitching to complex movements of the limbs and trunk. For the
  unsuspecting in the operating room, this can be most disconcerting and staff may require frequent reassurance that the donor is indeed brain dead. As the surgical procedure necessitates extensive retraction and in order to avoid reflex muscle movements, a neuromuscular blocking drug such as pancuronium should be given at the beginning of the procedure.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστούμε Επίκουρε για τον κόπο σου να μας παραθέσεις όλα αυτά.
  Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες.
  Έχουν κάνει την ιατρικη εμπόρευμα.
  Θα τους βλέπει ο Ιπποκράτης από ψηλά και θα τους φτύνει.
  Γιατί δεν αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος σε αυτό το αίσχος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μαζεστίξ ,

  Ειλικρινά θα σου πω ότι μέχρι τώρα δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αλλά από τότε που το διάβασα έχω χάσει τον ύπνο μου και όσο περισσότερο το ψάχνω τόσο βρίσκω απίστευτα πράγματα.
  και καλά όσοι το ψάχνουν θα ενημερωθούν και θα αποφασίσουν οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Σκέψου να πρέπει να εξηγήσεις στους γέροντες και τις γερόντισσες το νέο νόμο και να τους πας να κάνουν υπεύθυνη δήλωση ή και οι τουρίστες τι θα κάνουν; και το πιο τραγικό: από ότι διάβασα σε δελτίο τύπου της ΠΟΣΕΑ σήμερα ο ΕΟΜ έχει μόνο 3 μονίμους υπαλλήλους....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ούτε εγώ είχα ασχοληθεί με το θέμα μέχρι πριν λίγες μέρες. Το έφερε στην επιφάνεια η Selana και έκανε την προηγούμενη ανάρτηση (Πρόβατα επί σφαγή ή,αλλιώς, εν δυνάμει δότες οργάνων...)και το ψιλοέψαξα το θέμα.
  Να σου πω την αλήθεια, αηδίασα.
  Αηδίασα με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα.
  Με τη θεοποίηση του κέρδους.

  Επίσης, μεγάλη απάτη το "προαιρετικόν του πράγματος"...
  Διότι πρώτα απ όλα είμαι υπέρ της δωρεάς οργάνων.
  Αλλά όταν το αποφασίσουν οι συγγενείς.
  Γιατί έτσι πάλι μας βάζουν σε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ δύο αρνητικών καταστάσεων: 1) δεν έχεις υπογράψει και οι γιατροί από μόνοι τους μπορούν να αποφασίσουν να σου αφιρέσουν τα ζωτικά όργανα, χωρίς να απιτείται η συγκατάθεση της οικογένειάς σου
  2)έχεις υπογράψει και άρα εμποδίζεις τη δωρεά οργάνων, ακόμη κι αν η οικογένειά σου κρίνει ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη (και με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών εννοείται) και τότε θα μπορούσες μέσω των οργάνων σου να σώσεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.
  Πάλι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.
  Πάντα να αισθανόμαστε ενοχές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δυστυχώς αυτή είναι η ποιότητα της ζωής των κάφρων
  ελλήνων και η ποιότητα κρίνεται από δυο βασικούς πυλώνες μιας κοινωνίας οι οποίοι είναι ΠΑΙΔΕΙΑ και ΥΓΕΙΑ.
  Αν πιστεύετε συνέλληνες ότι η κοινωνία,μέσα στην οποία ζείτε και ότι βιώνετε καθημερινά, σας κάνει να νοιώθετε επάρκεια,ε τότε μην χαλάτε την'' ζαχαρένια σας'' συνεχίστε τον μακάριο ύπνο σας και αποκοιμίστε και τα παιδάκια σας.
  Όταν ξυπνήσουν θα έχουν τις αλυσίδες τους για να παίζουν...
  Το βέβαιο καλοί μου άνθρωποι είναι ότι, αν τα αφεντικά σας θελήσουν μόσχευμα, θα το έχουν σίγουρα, είτε από εσάς, είτε από τα παιδάκια σας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή