Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ (Debtocracy) ένα ντοκιμαντέρ για την κρίσηΓια πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις γλώσσες.

Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους- τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης.

Την παραγωγή του DEBTOCRACY ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.

Σε αυτή την προσπάθειά ζητάμε τη βοήθειά σου. Οι δημιουργοί του DEBTOCRACY εργάστηκαν αφιλοκερδώς αλλά τα έξοδα ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να αποφύγουμε κάθε είδους εξαρτήσεις απευθυνόμαστε σε συνδικάτα και εργατικές ενώσεις. Κυρίως όμως απευθυνόμαστε σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί. Ενίσχυσε και εσύ την παραγωγή  ενός ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, καταθέτοντας όσα χρήματα επιθυμείς μέσω Paypal ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι το επιθυμούν θα αναφέρονται ως συμπαραγωγοί.O Αρης Χατζηστεφάνου είναι δημιουργός της εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr


H Κατερίνα Κιτίδη είναι αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar.
_____________________________________________________________________
Επειδή το ντοκιμαντέρ απέφυγε εξαρχής τους γνωστούς χρηματοδότες, χορηγούς-εταιρείες και έγινε με έξοδα των δημιουργών του, και όσοι ασχολήθηκαν με αυτό το έπραξαν αφιλοκερδώς, υπάρχει ήδη μια εκστρατεία οικονομικής στήριξης του εγχειρήματος από τους ίδιους τους πολίτες με ότι έχουμε στη διάθεσή μας να δώσουμε. Κι επειδή μπήκα στη σελίδα http://www.debtocracy.gr/ που έχει δημιουργηθεί γι αυτό το σκοπό, είδα ότι αναρτήθηκαν με κάθε λεπτομέρεια τα έξοδα της παραγωγής του ντοκιμαντέρ και αναρτώνται οι προσφορές των πολιτών. Και μάλιστα είδα στη λίστα των καταθέσεων ποσά από 1 ευρώ έως και 100! Ανάλογα πόσο αντέχει το πορτοφόλι του καθενός. Και μάλιστα όπιος επιθυμεί, θα αναγραφεί το όνομά του στους παραγωγούς της ταινίας. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από σοβαρούς ανθρώπους που οφείλουμε να τη στηρίξουμε. Γιατί δεν είναι δυνατόν να στηρίζουμε οικονομικά κάθε αηδία που βγαίνει στη φόρα, αγοράζοντάς την (και μετά να βρίζουμε), και να μη στηρίζουμε μια προσπάθεια που αφορά όλους μας.
Στο http://www.debtocracy.gr/ θα διαβάσετε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συνεισφέρετε σ αυτήν την προσπάθεια, αλλά και πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ που θα  ονομαστεί "Χρεοκρατία" και θα διανεμηθεί τέλος Μαρτίου ΔΩΡΕΑΝ με κάθε δυνατό μέσο.
Διότι στόχος του εγχειρήματος αυτού δεν είναι ο πλουτισμός των συμμετεχόντων, αλλά η ενημέρωση και αφύπνιση του πληθυσμού της χώρας μας.
Είναι ένα ντοκιμαντέρ που μας ζητάει να κάτσουμε λίγη ώρα να το δούμε στον καναπέ μας και αμέσως μετά να τον πετάξουμε μαζί με τους φόβους μας.
Το ελληνικό Zeitgeist λοιπόν έρχεται...

2 σχόλια:

 1. Μπράβο Μαζεστίξ.
  Κάνεις άριστα που προβάλεις αυτή την δουλειά των δύο πολύ καλών δημοσιογράφων Άρη Χα/στεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη.Είναι από το σπάνιο είδος των δημοσιογράφων εκείνων που διαθέτουν αξιοπρέπεια και ήθος.Το Info war η εκπομπή του Άρη Xα/στεφάνου ακούγεται
  κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
  Παλαιότερα η ίδια εκπομπή ήταν τηλεοπτική. Φαίνεται όμως ότι ενοχλούσε τον γερμανοτσολιά βαρώνο των MEDIA
  Aλαφούζο.Βλέπεις την εκπομπή την έβλεπαν αποδεδειγμένα περισσότεροι, σε σχέση με αυτούς που ακούν ραδιόφωνο.
  Και οι δύο δημοσιογράφοι πήραν μέρος στην αποστολή '';Eνα καράβι για την Γάζα"πέρυσι τον Μάϊο.Φυλακίστηκαν,
  ταλαιπωρήθηκαν όμως μας έκαναν να νοιώσουμε
  υπερηφάνεια και αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει
  σ αυτόν τον τόπο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πολύ καλή η προσπάθεια.
  Όχι τόσο για μας που έχουμε μια ιδέα του τι γίνεται γύρω μας.
  Αλλά κυρίως για αυτούς που εξακολουθούν να πιστεύουν τους μύθους του μονοδρόμου.
  Είδα σαν τρέιλερ ένα μέρος από αυτή τη δουλειά, όπου μιλάει ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους του Εκουαδόρ.
  Είναι ένα βίντεο 13 λεπτών http://vimeo.com/20900657
  Καλό δείγμα.
  Όσο για τους οργανωτές του ντοκιμαντέρ, μόνο τον Λαπαβίτσα ξέρω.
  Τον Χατζηστεφάνου και την Κιτίδη δεν τους ξέρω. Βέβαια, απ' αυτά που λες διαπιστώνω ότι είναι αξιόλογοι δημοσιογράφοι.
  Θα τους ακούσω και στο ραδιόφωνο για να έχω γνώμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή