Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Πεχλιβάνης σημαίνει άνθρωπος δυνατός και γενναίος Πολίτες βουτηγμένοι μες στην ανία της επανάληψης του βιασμού τους. Αφού βιάστηκαν, ξαναβλέπουν τα "κατορθώματά" τους στο γυαλί.
   Πολίτες τρομαγμένοι από τη φαινομενική παντοδυναμία του συστήματος. "Τι μπορώ να κάνω εγώ; Δε μπορώ να τα αλλάξω. Είναι αναπόφευκτα"
   Πολίτες ξεζουμισμένοι από την -έως και- δωδεκάωρη δουλειά-σκλαβιά τους, πυο αναζητούν λίγο ελεύθερο χρόνο όχι για να σκεφτούν ελεύθερα, αλλά για να καθαρίσει το μυαλό τους, καταναλώνονας βρωμιά. Μπας και φύγει αυτός ο άθλιος πονοκέφαλος του στρες, που δεν περνά με χάπι.
   Πολίτες εθισμένοι στην κατασκευή ενόχων, όπως τους παρουσιάζουν οι ειδήσεις των κυρίαρχων ΜΜΕ. Τους δείχνει με το δάχτυλο τα φταίχτη κι αυτοί τον "στολίζουν" από πολυθρόνας. Διότι δεν είναι ικανοί ούτε τότε να δράσουν.
   Πολίτες ακινητοποιημένοι από τη ραστώνη που τους επιβάλλεται καθημερινά από πρωινάδικα, μεσημεριανάδικα, σαπουνόπερες, τοκ σόου και ριάλιτι. Πολίτες σε συλλογική ύπνωση.
   Πολίτες αραγμένοι στον καναπέ τους βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στα μαλακά μαξιλάρια του, όλο και περισσότερο στην ανία, όλο και περισσότερο στη απραξία.
   Πολίτες εθισμένοι στη μαστούρα της ατομικότητας. Δεν τους νοιάζει τίποτα πια. Δεν τους εξοργίζει τίποτα. Δεν τους ανατριχιάζει τίποτα. Όλα είναι φυσιολογικά.
   Πολίτες που αντιμετωπίζουν ως φυσιολογική την πείνα, την εξαθλίωση, τη δολοφονία, τη ληστεία, το βιασμό, το κρατικό ξύλο, την απώλεια δικαιωμάτων εις το όνομα της τρομοκρατίας. Τίποτα δεν είναι εξοργιστικό. Όλα είναι σόου της τηλεόρασης που τα βλέπουν με τη συνοδεία chips, πίτσας ή μπύρας.
   Πολίτες που περιφέρονται ως υπνοβάτες και φοβάται κανείς ότι αν τους ξυπνήσει απότομα θα πάθουν καρδιακή προσβολή από το ξαφνικό σοκ, διότι "τελικά δεν ήταν έτσι όπως τα νομίζαμε, δεν μας τα είπανε αυτά, κι εμείς τι κάναμε τόσα χρόνια;"
   Πολίτες που πλέον έχουν απωλέσει την ιδιότητα αυτή του πολίτη, η οποία είναι η ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα τη πολιτείας του, η ενεργή συμμετοχή στη ζωή του.
   Πολίτες που δεν είναι απλώς καταναλωτές, αλλά είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι!

   Ώσπου... θα φυσήξει ένας αέρας, Πεχλιβάνη θαρρώ τον λένε, που θα τα πάρει και θα τα σηκώσει όλα στο διάβα του, κι η ψυχή μας θα κοιτάει από ψηλά του κόσμου τη ραστώνη, του κόσμου που αποχαυνωμένος και μισουπνωτισμένος κάθεται και χαζεύει τα μελισσάκια που γυρνούν γύρω απ την πολυθρόνα του και το νερό το κρύσταλλο που ρέει απ' τις οθόνες. Αυτός ο Πεχλιβάνης που μες στο στόμα θα γυρνά ρητορικά χαλίκια, ως άλλος Δημοσθένης που προσπαθεί να "διορθώσει" τη φωνή του για να φωνάξει στους συμπολίτες του την αλήθεια. Αυτός ο αγέρας-τιμωρός που θα είναι αμείλικτος με τους αδρανούντες και τους παραιτημένους. Και οι πολίτες σαν έτοιμοι από καιρό θα τρέξουν να κρυφτούν από αυτόν τον περίεργο επισκέπτη, τον Πεχλιβάνη, που ήρθε και τους ξύπνησε, ενώ "δεν ήταν η ώρα να ξυπνήσουν" ακόμα...
"Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα"!
    Γιατί Πεχλιβάνης σημαίνει άνθρωπος δυνατός και γενναίος.


Πεχλιβάνης
(Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

Μια νύχτα θα 'ρθει από μακριά,
αέρας Πεχλιβάνης
να μην μπορείς να κοιμηθείς,
μόλις τον ανασάνεις.
Θα 'χει θυμάρι στα μαλλιά,
κράνα για σκουλαρίκια
και μες στο στόμα θα γυρνά,
ρητορικά χαλίκια.

Θα κατεβεί σαν άρχοντας,
θα κατεβεί σαν λύκος
να πάρει χρώμα και ζωή,
της μοναξιάς ο κήπος.
Τα μελισσάκια θα γυρνούν,
γύρω απ' τις πολυθρόνες
και το νερό το κρύσταλλο,
θα ρέει απ' τις οθόνες.

Αέρα να 'σαι τιμωρός,
να 'σαι και παιχνιδιάρης
κι αν βαρεθεί η ψυχούλα μου,
να 'ρθεις να μου την πάρεις,
για να κοιτάει από ψηλά,
του κόσμου τη ραστώνη,
να ξεχαστεί σαν των βουνών,
το περσινό το χιόνι.

10 σχόλια:

 1. Μην απορείς που προσπαθώ να συμμετέχω σχολιάζοντας τις αναρτήσεις σου.
  Απλά είναι υπέροχες.Γέμισε η ψυχή μου τρυφεράδα κι αυτό γιατί αγαπάς
  τον άνθρωπο κοιτάς κατευθείαν την ψυχή του...
  Νάσαι καλά καλή δύναμη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειλικρινά σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
  Πραγματικά δεν απορώ τόσο, αλλά περισσότερο χαίρομαι, ανακουφίζομαι που υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι με τους οποίους, αν και δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, μοιραζόμαστε τις ίδιες σκέψεις. Κι όταν ακόμα δεν είναι ίδιες.... πάλι τις μοιραζόμαστε!


  ΥΓ.: Προσπάθησα να δω και το δικό σου blog αλλά δεν μου εμφανίζονται αναρτήσεις. Δεν υπάρχουν ή απλώς για άλλη μια φορά αποδεικνύομαι τεχνολογικά αναλφάβητος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είσαι τεχνολογικά αναλφάβητος,πράγματι έχω καταλάβει ένα μικρό
  χώρο στο διαδίκτυο. Δεν τον έχω διαμορφώσει αλλά τον χρησιμοποιώ
  ως αποθηκευτικό χώρο.Εκεί αποθηκεύω ότι μου αρέσει και μ῾ενδιαφέρει
  ύστερα από το σεργιάνι μου στο διαδίκτυο...
  Προσπαθώ και εγώ να κρατηθώ όρθια μέσα σ῾αυτή τη μαυρίλα που υπάρχει γύρω μας.Δεν απελπίζομαι το παλεύω.Το βέβαιο είναι ότι, για μια φορἀ ακόμη οι λίγοι θα βγάλουν το φίδι απ῾την τρύπα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ουφ! Και κάποια στιγμή είπα στον εαυτό μου "τόσο άσχετος είσαι που δε ξέρεις να ανοίξεις ούτε μια σελίδα". Αλλά τώρα ανακουφίστηκα. Μπορώ ακόμα! :-Ρ
  Κράτα κόντρα για να σταθείς όρθια, γιατί δε μας βλέπω καλά. Η μαυρίλα δεν είναι μόνο στους "κακούς" γύρω μας. Η μαυρίλα υπάρχει στους κοντινούς μας, έχει διεισδύσει μέσα μας, η μαυυρίλα "στ' αυτί που σπαράζει χυμά και γλύφει σαν το σκυλί" που λέει κι ο Θανάσης...

  Όσο αυτό το φίδι, τόσο καιρό που είναι στην τρύπα, θα χει ψοφήσει απ τη πείνα, περιμένοντας να το βγάλουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εντάξει εγώ είμαι η άσχετη το παραδέχομαι και χαίρομαι που έγινα η αφορμή να καταλάβεις τι μπορείς να κάνεις...
  Όσο για την μαυρίλα δεν την φοβάμαι απ῾όπου κι αν έρχεται...
  Μας έμεινε το φίδι (περιττό να σου πω ότι μου άρεσε πολύ η άποψή σου),ακόμα γελάω.Το καημένο μάλλον θα έχει ψοφήσει...έχεις δίκιο!!!
  Ανυπομονώ να διαβάσω την καινούργια σου ανάρτηση.
  Ελπίζω να με αντέξεις για άλλη μια φορά, το θέμα που πραγματεύεσαι είναι πολύ ενδιαφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα σε αντέξω όχι για μία, αλλά για πολλές ακόμη φορές. Εάν με αντέξεις κι εσύ βέβαια!!!
  Θα περιμένω σχόλια και σε επόμενες αναρτήσεις!
  Ακόμη κι αν δε συμφωνείς με το περιεχόμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα! Παιδιά ο Πεχλιβάνης είναι όντως άνεμος; Κι εάν ναι, είναι ανατολικός, δυτικός; Μόνο ο Θανάσης τον αναφέρει και ψάχνω εδώ και καιρό την πραγματική του σημασία.. Πολύ ενδιαφέρον το Βlog, by the way : )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα!
  Ο "Πεχλιβάνης" δεν είναι άνεμος, παρά μόνο επιθετικός προσδιορισμός του ανέμου.
  Σα να λέμε φοβερός άνεμος, δυνατός άνεμος κλπ
  Αυτό που θέλει να πει δηλαδή είναι πως αυτός ο άνεμος πρέπει να ναι τόσο δυνατός ώστε να τα σαρώσει όλα.

  Αντιγράφω απ' το λεξικό:
  μπεχλιβάνης ο [bexlivánis] & πεχλιβάνης ο [pexlivánis] Ο11 : (λαϊκότρ.) 1. αυτός που σε δημόσιες, συνήθ. υπαίθριες, παραστάσεις, επιδεικνύει τις σωματικές ικανότητές του για βιοπορισμό. 2. για άνθρωπο δυνατό ή παλικαρά.

  Ευχαριστω για τα καλά λόγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καθε που τ ακουω η ιδια ανατριχιλα. Αυτα ενιωθα κ τωρα τα ειδα κ γραμμενα. Thnks m8

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ....με τόση ανεργία που υπάρχει άλλο τίποτα από ελεύθερο χρόνο! Να φάνε και οι κότες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή