Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Άμεση Δημοκρατία ( με λίγα λόγια...)

   Από τη μέρα της οριστικοποίησης του Ελληνικού Κραχ, όλοι ψάχνουμε -καλώς- να βρούμε ενόχους κοιτώντας το παρελθόν, όλοι αναρωτιόμαστε αν το Μνημόνιο είναι μονόδρομος κοιτώντας το παρόν.
Μήπως ήρθε η ώρα, παράλληλα με την απαίτηση για λογοδοσία των ενόχων και την απεμπλοκή της χώρας από το ΔΝΤ, να απαιτήσουμε μια μεγάλη ανατροπή για το μέλλον;
Τελευταία, γυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας.
Της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ δηλαδή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Δεν είναι ουτοπία, δεν είναι αδύνατη η εφαρμογή της. Δύσκολη είναι.
Αλλά για να γεννηθεί οτιδήποτε καλό, απαιτούνται οι ωδίνες του "τοκετού".
Έχω αρχίσει να καταγράφω σε ένα σημειωματάριο τις καθαρά δικές μου θέσεις περί Άμεσης Δημοκρατίας, αλλά δεν είμαι ακόμη έτοιμος να τις δημοσιεύσω. ΄Τις επεξεργάζομαι ακόμη, για να είναι σοβαρές και όχι πρόχειρο χαρτί.
Προς το παρόν θα παραθέσω τα βασικά γνωρίσματα για όσους απορούν τι είναι η Άμεση Δημοκρατία:
- Συμμετοχή όλων των πολιτών στις αποφάσεις του κράτους μέσω δημοψηφισμάτων για τα βασικά νομοσχέδια, με αποδόχή ή απόρριψη των νομοσχεδίων από το λαό.
- Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στην υπηρεσία της δημοκρατίας. Τα δημοψηφίσματα θα γίνονται μέσω ενός on-line συστήματος.
- Ο αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας της Βουλής θα περιοριστεί στη σύνταξη των Νομοσχεδίων. Απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές.
- Η κυβέρνηση θα έχει εκτελεστικό και διεκπεραιωτικό ρόλο και θα υποχρεούται να εφαρμόζει τα ψηφισθέντα από το λαό.
- Ανεξάρτητη δικαιοσύνη με πλήθος ενόρκων στη συμμετοχή των αποφάσεων (πολλοί ένορκοι= ελαχιστοποίηση της δυνατότητας χρηματισμού)
- Όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα κέντρα εξουσίας. Διαφάνεια παντού.
    (ο περιορισμός του ρόλου της αντιπροσώπευσης έτσι κι αλλιώς θα αποθαρρύνει τη διαπλοκή)
- Δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης από την πλευρά των πολιτών με τη συγκέντρωση ενός ελάχιστου ορισμένου αριθμού υπογραφών και υποβολή του σε δημοψήφισμα.
- Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των πολιτών στα δημοψηφίσματα
- Οργάνωση των τοπικών κοινωνιών ούτως ώστε να λύνονται "εντός των τειχών" κάθε Δήμου ή Νομού προβλήματα τοπικής φύσεως.

Μη σας φαίνονται απίθανα όλα αυτά.
Του καθεστώτος οι εκπρόσωποι ("έρημοι κι απρόσωποι", όπως τραγουδούσε κι ο Σαββόπουλος) θέλουν να μας πείσουν ότι οτιδήποτε είναι προς το καλύτερο είναι ουτοπικό και ανεύθυνο.
Ε όχι λοιπόν. Ουτοπικό είναι το μέλλον μας στη χώρα με την παρούσα κατάσταση.
Ουτοπική η επιβίωσή μας.
Η παρέμβαση των πολιτών προς όφελός των ίδιων των πολιτών είναι η μόνο που μπορεί πράγματι να ανατρέψι τα πράγματα.
Δεν αρκεί να βγούμε απ το Μνημόνιο. Αν δεν αλλάξουμε ριζοσπαστικά τη δομή της ελληνικής κοινωνίας, τον Παπανδρέου θα διαδεχθεί ο Σαμαράς, το Σαμαρά ο Λοβέρδος, το Λοβέρδο ο Καμμένος, τον Καμμένο ο Χρυσοχοίδης και το Μνημόνιο θα το διαδεχθεί η λιτότητα, τη λιτότητα η δημοσιονομική πειθαρχία, τη δημοσιονομική πειθαρχία η αβεβαιότητα και πάει λέγοντας.
Επιφυλάσσομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να αναφερθώ εκτενέστερα.
Προς το παρόν παραθέτω κάποιες πηγές σχετικές με το θέμα της Άμεσης Δημοκρατίας.
http://alithinapsemata.wordpress.com/2010/09/20/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1/
http://www.florabox.gr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=425:2009-12-06-18-56-32&catid=48:direct-democracy-&Itemid=127

1 σχόλιο: